PALUBA
July 19, 2024, 08:18:42 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 [89] 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 484403 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1320 on: June 09, 2020, 10:58:36 am »Quote
Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je verifikacionim ispitivanjima prototipa iz faze 2 usavršenog protivavionskog topa L-70 Bofors (PASARS) na poligonu "Miokovci" kod Čačka u delu koji se odnosi na gađanje tempirnom municijom ciljeva na zemlji.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je da je „PASARS“  jedan od prvih složenih borbenih sistema koji se razvijaju za potrebe Vojske Srbije, a na koji se primenjuje princip spiralnog razvoja.

Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1321 on: June 09, 2020, 03:08:45 pm »

уторак, 09.06.2020.
На полигону Миоковци тестиран топ „бофорс” у гађању циљева на земљи

На полигону Миоковци данас је обављено верификационо испитивање прототипа из фазе 2 усавршеног противавионског топа Л-70 Бофорс (ПАСАРС) у делу који се односи на гађање темпирном муницијом циљева на земљи, преноси Танјуг.

Помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић казао је да је ПАСАРС један од првих сложених борбених система који се развијају за потребе Војске Србије, а на који се примењује принцип спиралног развоја.

„То значи да, када је систем таквог нивоа сложености да има већи број подсистема којим се он модернизује и који нису на истом нивоу технолошког развоја и не завршавају се опитовања истовремено, практикује се да се оно што доноси основно побољшање за Војску Србије испита, уведе у наоружање и уђе у употребу, а да се онда накнадно, како се који подсистеми верификују, дограђује та претходна верзија”, казао је Милорадовић. Казао је и да је систем ПАСАРС уведен у наоружање прошле године после ригорозних испитивања и у оквиру нулте серије завршава се производња прве батерија овог система. Додао је да се сада ради на испитивању прототипа овог система из фазе два, што подразумева верификацију још четири нова подсистема којим ће се надаље опремати сви ПАСАРС, укључујући и оне из нулте серије.

„Испитујемо нови дизел електрични агрегат и електроенергетски подсистем, нови подсистем за визуализацију возача односно за вожњу са предњим и задњим камерама дању и ноћу, нови термовизијски нишан, којим ће значајно да се унапреди способност оруђа и нови подсистем за електронско темпирање префрагментиране муниције”, навео је Милорадовић. Додао је да је на полигону у Миоковцима обављено гађање којим се испитује та врсте муниције и да су сви могли на мети да се увере у то каква је њена ефикасност. Како је објаснио, ефикасност јединица Војске Србије опремљених овим противавионском системом значајно ће се повећати. „Оваква врста муниције је сада тренд у свету, са њоме се опремају и оруђа која дејствују са средњокалибарском и крупнокалибарском муницијом и оваквом врстом пројектила и системом за темпирање ће бити опремљени и наши топови 30мм, 40мм, али и тенковски топови 125мм”, рекао је Милорадовић.

Руководилац пројекта на модернизацији противавионског система Бофорс капетан Александар Станојевић навео је да је тај систем важан за Војску Србије због тога што је топ Бофорс некада био вучна варијанта, а сада је самоходна варијанта, као и да су сва испитивања прошла без проблема.

„У оквиру верификационих испитивања извршено је гађање са темпирном муницијом 40 мм, где су могли да се виде ефекти дејства ове муниције на циљу”, казао је Станојевић. Он је додао да се на основу остварених резултата очекује да нове компоненте и подсистеми буду усвојени у наоружање и да ће Војска Србије добити серију модернизованих Бофорса са свим новим компонентама и подсистемима.

Гађању су присуствовали и начелник Оперативне управе Генералштаба генерал-мајор Желимир Глишовић, заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић и командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1322 on: June 13, 2020, 04:00:31 pm »

М. Г. субота, 13.06.2020.
Војно возило „милош” ће се производити у Куршумлији

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су отварању производног погона у оквиру прве фазе изградње Фабрике за машинску обраду метала у склопу Фабрике Одбрамбене индустрије Србије „Борбени сложени системи Д.О.О” у Пљакову код Куршумлије, саопштило је Министарство одбране.Реч је о инвестицији у вредности од 8,5 милиона евра за реализацију прве фазе која је обухватила изградњу објекта и опрему. У новим објектима укупне површине од око три хиљаде квадратних метара запослено је 80, а у наредне две године, завршетком планираних радова, очекује се да ће бити запослено око 300 радника. У овом погону производиће се оклопна борбена возила „милош”. Вулин је честитао свим запосленим у компанији Југоимпорт-СДПР и свим грађанима Србије отварање првог погона у Куршумлији после 40 година.

- Војска Србије је срећна када види да је наша одбрамбена индустрија у стању да произведе најсложеније борбене системе. Када се опремате од својих фабрика, када опрему, средства, оружје и оруђе производе наша памет и наши радници, онда и сваки динар који се издвоји, динар који ће остати у Србији, помоћи ће људима да боље живе, помоћи ће им да остану овде, да стварају своју Србију. Чврсто делим уверење председника Вучића да Србија треба да буде војно неутрална, да треба да буде самостална, способна да се брани. Али да би била војно неутрална, самостална и способна, она мора да има и индустрију која је у стању да је опреми и да је наоружа - истакао је Вулин.

Према речима председника општине Куршумлија Родољуба Видића, у јулу прошле године председник Вучић покренуо је иницијативу и успео да убеди руководство Југоимпорт-СДПР-а да започне изградњу фабрике у Куршумлији. У име запослених, окупљенима се обратила и Сања Миљковић из Куршумлије.

- Пресрећна сам што вам се данас у име свих Куршумличана могу захвалити што сте нам пружили прилику да почнемо са радом у новој фабрици „Сложених борбених система” овде у Куршумлији. Пословодство фабрике министру одбране и начелнику Генералштаба представило је производни програм, као и наредне фазе развоја тог погона.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1323 on: June 17, 2020, 03:44:04 pm »


Quote
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas prikazu karakteristika i mogućnosti novog oklopnog borbenog vozila M-20 MRAP 6x6 u pogonu preduzeća „Zastava TERVO“ iz Kragujevca.

Reč je o vozilu čija je namena bezbedno prevoženje jedinica i koje poseduje visok nivo balističke i protivminske zaštite. Uz to, mogućnost otvaranja vatre iz vozila svrstava ga u rang najboljih svetskih rešenja u toj kategoriji.

Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 356« Reply #1324 on: June 17, 2020, 03:56:20 pm »

Mi bas volimo tu opciju da moze da se dejstvuje streljackim naruzanjem iz vozila, iako se to kroz praksu pokazalo jako neefikasno.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1325 on: June 17, 2020, 04:52:41 pm »

М. Г. среда, 17.06.2020.
Ново оклопно возило за Војску Србије

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су приказу карактеристика и могућности новог оклопног борбеног возила М-20 МРАП 6x6 у погону предузећа „Застава ТЕРВО” из Крагујевца, саопштило је Министарство одбране.

Реч је о возилу чија је намена безбедно превожење јединица и које поседује висок ниво балистичке и противминске заштите. Уз то, могућност отварања ватре из возила сврстава га у ранг најбољих светских решења у тој категорији, истиче се у саопштењу. Вулин је изјавио да је средњорочни циљ наше војске да се ниједан наш војник више не превози  у камиону под церадом.

- Мало је земаља у свету које су у стању да направе овакво возило, има их десетак. Ми смо се данас учланили у тај клуб високо-технолошко развијених нација и посебно сам поносан што је ово продукт наше памети, наших инжењера – рекао је министар Вулин.

Помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић истакао је да возило М-20 6x6 представља кључни фактор за обезбеђење „заштићене мобилности” пешадије Војске Србије, за који је предвиђено да се оствари кроз две фамилије борбених оклопних возила точкаша домаће производње.

- Прва фамилија је већ позната, то су „лазар” и „милош”, возила која су базирана на компонентама са независним вешањем, врхунских светских произвођача. Друга фамилија је базирана на аутомотивним компонентама – поузданим, робусним, које производи наш ФАП. То су возила 6x6, као што је ово, и возила 4x4. То је један јако квалитетан систем зависног ослањања мостова који се производе у ФАП-у, по „мерцедесовој” лиценци – објаснио је Милорадовић.

Ово возило предвиђено је за трочлану посаду, а може да превезе девет војника. Према речима поручника Лазара Стојнића из Сектора за класично наоружање Војнотехничког института, који је руководилац пројекта на развоју овог возила, реч је о борбеном оклопном возилу 6X6 типа МРАП (Mine-Resistant Ambuch Protected) и направљено је на платформи шасије ФАП-а 2228. Говорећи о нивоима заштите, уз основни ниво заштите, развијен је и додатни модуларни оклоп, који ће се, како је додао поручник Стојнић, користити у зависности од намене коју возило буде имало у Војсци Србије.

- Када је реч о борбеним карактеристикама овог возила, има турелу 12,7 милиметара, отворе на бочним странама и крову - као пушкарнице за посаду и која може да дејствује из унутрашњости возила – објаснио је Стојнић.

Izvor: www.politika.rs
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 290« Reply #1326 on: June 17, 2020, 07:14:45 pm »

Mi bas volimo tu opciju da moze da se dejstvuje streljackim naruzanjem iz vozila, iako se to kroz praksu pokazalo jako neefikasno.

Ovo je barem jako jeftino resenje. Ono na Lazaru je mnogo skuplje a upitna je upotrebljvost.

Nadam se da ce ovo vozilo da se koristi za jedinice podrske a ne za pesadiju.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1327 on: June 18, 2020, 08:51:36 am »
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* M-20 MRAP.JPG (52.28 KB, 940x529 - viewed 31 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1328 on: June 18, 2020, 04:44:06 pm »

Quote
Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas završetku fabričkog prijema nulte serije modernizovanog raketnog lansera „oganj“ sa kontrolnim gađanjem u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci".


Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #1329 on: June 18, 2020, 07:08:25 pm »

Čemu služi ovaj veliki betonski "zid" koji se vidi kad daju intervjue?

poz.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1330 on: June 18, 2020, 07:40:22 pm »

Svakim danom pred izbore po jedno novo sredstvo. Još sutra i prekosutra, pa ćemo se vratiti u normalne vode.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 435


« Reply #1331 on: June 19, 2020, 04:49:07 am »

Објективно, ово је осетно слабије од лазара и јефтиније. Ако је циљ да се за што мање пара избаце они ТАМ110 камиони и замене нечим што ће бити отпорно на мине и пушчану муницију, онда је то у реду. Ја се само бојим да убацивањем овог возила не претворе лазара у борбено возило пешадије, јер њему недостаје оклоп за такву улогу.

Други проблем који видим је да се развија неколико различитих возила сличне намене, а то је у логистичком смислу ноћна мора.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 587


« Reply #1332 on: June 19, 2020, 11:21:49 am »

Mi bas volimo tu opciju da moze da se dejstvuje streljackim naruzanjem iz vozila, iako se to kroz praksu pokazalo jako neefikasno.

Показало се неефикасним? А где је то утврђено? Ова могућност је врло мало коришћена јер једноствано није било прилике. А са друге стране та могућност је добра у психолошком смислу јер војник може да види, а ето, ако баш и треба да запуца из возила.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 290« Reply #1333 on: June 19, 2020, 11:23:51 am »

@fazan

Trenutno je Lazar bolje zasticen od BVP M80

Posle modernizacije Lazr i M80 ce bitu tu negde po zastiti stim da ce barem za sad m80 imati jace naoruzanje.

Ako se nece nabavljati neko ozbiljnije vozilo onda je i lazar dobar ali samo ako ostane u motorizovanihm bataljonima i dobije top od 30 mm i PO rakete da moze da podrzi pesadiju.

BVP mora ostati na gusenicama kako bi mogao da prati tenkove.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 587


« Reply #1334 on: June 19, 2020, 11:26:23 am »

Генерално, овакво возило одговара војној полицији, жандармерији и специјалним јединицама војске. Одавно постоји потреба за оваквим нечим. Сад, доста ће времена проћи док ово возило буде потпуно оперативно и уведено у наоружање и опрему војске. Ово је очигледно функционални модел на коме ће се још радити.
Logged
Pages:  1 ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 [89] 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.108 seconds with 24 queries.