PALUBA
June 25, 2024, 12:41:43 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBA.Info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 70   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Južnom i Istočnom kineskom moru  (Read 193977 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #165 on: June 02, 2018, 06:49:11 am »

Kinezi na meti - Američki general: Reći ću vam samo jedno - naša vojska ima mnogo iskustva u uništavanju malih ostrva
M. Milikšić , CNN  02.06.2018.

Pentagon je zaoštrio retoriku povodom kineske militarizacije ostrva u Južnom kineskom moru, iako administracija predsednika Donalda Trampa već pritišće Kinu zbog Severne Koreje. Na pitanje novinara o sposobnosti Sjedinjenih Država da "raznesu" jedno od kontroverznih kineskih veštačkih ostrva, general-potpukovnik Kenet Mekenzi, direktor Zajedničkog osoblja je odgovorio: "Samo ću vam reći da američka vojska ima mnogo iskustva u uništavanju malih ostrva u zapadnom Pacifiku".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ovaj komentar odnosi se na američke operacije iz Drugog svetskog rata u kojima su poginule hiljade vojnika u borbama na nekoliko ostrva u Pacifiku.

- To je suštinska sposobnost američke vojske koju smo već pokazali – ne treba reći ništa više o ove jednostavne istorijske činjenice – rekao je on. Mekenzi je jedan od zvaničnika sa najdužim stažom u Pentagonu i često se poziva na sastanke sa ministrom odbrane SAD Džejmsom Matisom, pa njegove reči imaju određenu težinu. U međuvremenu, u ovom delu sveta rastu tenzije, sa SAD koje se pozivaju na slobodu plovidbe i Kinom koja polako ali sigurno militarizuje svoja veštačka ostrva. Američka mornarica je prošle nedelje poslala dva ratna broda u krugu od 12 nautičkih milja od udaljenih Paracelskih ostrva, što je prvi put da je koristila više od jednog broda u ovim operacijama. Ovo treba da predstavlja demonstraciju prava slobodnog prolaza u međunarodnim vodama, ocenjuje CNN. Admiral Heri Herisk, odlazeći šef združene Američke indo-pacifičke komande, rekao je u sredu da je Kina bila najveći dugoročni izazov za SAD u ovom region.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

-Bez fokusiranih napora SAD i naših saveznika i partnera Kina će ostvariti svoj san o hegemoniji u Aziji – rekao je on.

STANI, LOPOV!

Nedavna američka saopštenja razbesnela su Kinu, čiji je portparolka ministra spoljnih poslova Hua Čunjing juče rekla da američke optužbe o militarizaciji regiona zvuče "kao da lopov viče 'Drž'te lopova!'"

- Zašto SAD svako malo plove blizu kineskih ostrva i korala u Južnom kineskom moru? Šta to SAD pokušavaju da urade? -  upitala je Hua.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Za sada je jasno da su SAD, kako je istakao Mekenzi, "spremne da zaštite američke i interese saveznika u regionu". Amerika često demonstrira slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru. Tokom poslednje operacije SAD su saopštile da se kineski brod približio njihovom. Mekenzi je naznačio da se SAD neće povući.

- Nastavićemo da sprovodimo slobodu plovidbe prema međunarodnom zakonu. Nastavićemo da radimo te stvari koje radimo – Mekenzi. Matis je ranije rekao da Kina, nasuprot onome što tvrdi, "premešta oružje na mesta na kojima ga do sada nije bilo". Nedavni snimci otkrili su prebacivanje kineskih projektila na veštačka ostrva. Početkom maja kineski državni medij objavio je da je njihov nuklearno sposoban bombarder sleteo na ostrvo po prvi put. Matis je istakao da će se "postojano bubnjanje" pomorskih operacija u regionu nastaviti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Takođe ćemo se suprotstaviti onome što smatramo da je iskorak od međunarodnog zakona, međunarodnih tribunala koji su govorili na tu temu, a deo toga je da ćemo održati veoma transparentnu vojnu aktivnost u Pacifiku – poručio je Matis.

Izvor: www.blic.rs


* 001.jpg (36.64 KB, 578x385 - viewed 50 times.)

* H-6K KD-20 missile.jpg (92.42 KB, 752x423 - viewed 42 times.)

* USS_San_Antonio_(LPD_17)_and_USS_New_York_(LPD_21).jpg (300.6 KB, 1050x750 - viewed 47 times.)

* USSAmerica.jpg (226.53 KB, 1289x488 - viewed 44 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #166 on: June 02, 2018, 11:37:13 am »

Matis upozorio Kinu - "Raspoređuju rakete da zastraše susede"
Srna  02.06.2018.

Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je da Kina raspoređuje projektile na sporno ostrvo u Južnokineskom moru kako bi zastrašila susede.

Matis je u svom govoru na Samitu o bezbednosti u Singapuru istakao da poslednji postupci Pekinga postavljaju pitanje širih ciljeva Pekinga. Prema njegovim rečima, Peking je rasporedio vojnu opremu, uključujući protivbrodske projektile, rakete zemlja-vazduh i elektronske ometače na razne lokacije širom Južnokineskog mora. Matis je naglasio da se pitanje američkih vojnika u Južnoj Koreji neće naći na samitu američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim DŽong Una u Singapuru.

- Amerika želi punu denuklearizaciju Korejskog poluostrva - dodao je Matis. U Južnoj Koreji trenutno je stacionirao skoro 30.000 američkih vojnika. Južnokorejsko more je ključna trgovinska ruta i na njegove pojedine delove pravo polaže šest država. Kina je u Južnokineksom moru počela da gradi manja veštačka ostrva i razna vojna postrojenja.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #167 on: June 03, 2018, 08:12:05 am »

Kina: Svoju vojsku razmeštamo na svojoj teritoriji
Tanjug   02. jun 2018.

Kina je danas, kao "neodgovorne", odbacila izjave američkih zvaničnika da Peking zastrašuje svoje susede razmeštanjem vojske u Južnom kineskom moru.

Kina je danas, kao "neodgovorne", odbacila izjave američkih zvaničnika da Peking zastrašuje svoje susede razmeštanjem vojske u Južnom kineskom moru. Kineski general pukovnik He Lei je istakao da Kina na svojoj teritoriji može da razmesti i vojsku i oružje, prenosi BBC. Ranije danas, američki ministar odbrane Džejms Matis je, na bezbednosnoj konferenciji u Singapuru, izjavio da kineske akcije postavljaju pitanja o širim ciljevima Pekinga. Heneral He je, na istoj konferenciji u Singapuru, rekao da "sve neodgovorne izjave drugih zemalje ne mogu biti prihvaćene", kao i da Peking smatra da, svaki pokušaj bilo koje zemlje da oko toga digne galamu, predstavlja mešanje u unutrašnje poslove Kine.

Prema njegovim rečima, razmeštanje kineskih vojnika u Južnom kineskom moru predstavlja deo politike "nacionalne odbrane" Kine čija je svrha izbegavanje tuđih napada. "Na svojoj teritoriji možete da razmestite vojsku i oružje", rekao je on. BBC navodi da se šest zemalja ističe pretenzija na ostrva u Južnom kineskom moru. Kineski list "Global tajms" objavio je ranije da je Kina pojačala svoje vojno prisustvo u Južnom kineskom moru zbog neprekidnog povećanja vojnog prisustva SAD u tom regionu.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #168 on: June 06, 2018, 04:09:07 pm »

Kina upozorava Ameriku - "Ne izazivajte nevolje"
Tanjug  06.06.2018.

Portparolla kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing upozorila je danas Sjedinjene Američke Države da "ne propagiraju militarizaciju i izazivaju nevolju", nakon što su dva američka bombardera Boing B-52 proletala u blizini kineskog spruda u Južnom kineskom moru.

Hua je naglasila da će Kina preduzeti sve neophodne mere kako bi odbranila svoj suverenitet. Obraćajući se novinarima na brifingu u Pekingu, portparolka kineskog ministarstva ističe da je rizično da SAD "rade šta hoće" i poručila da Kina neće biti ugrožena "nikakvim ratnim brodovima". Američki bombarderi proleteli su ranije ove nedelje u blizini spruda Skarborou, nad kojim je Kina 2012. godine preuzela kontrolu od Filipina.

Preleti su usledili pošto je amerčki ministar odbrane Džim Matis optužio Peking za "zastrašivanje i vršenje prinude" u Južnom kineskom moru. Kinesko Ministarstvo odbrane u maju je nazvalo provokacijom i to što su u Južnom kineskom moru dva američka vojna broda prošla blizu ostrva na koja Kina polaže pravo. Ovom akcijom SAD ozbiljno se narušava suverenitet Kine, jer su vojni brodovi ušli u kineske teritorijalne vode bez dozvole, ocenjeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #169 on: June 07, 2018, 08:09:23 am »

Тензије између САД и Ки­не пред самит у Сингапуру
Аутор: Јелена Стевановић среда, 06.06.2018.

Звец­кање оружјем у Ју­жном кинеском мору долази поврх сукоба због царинских тарифа који пре­ти да пре­расте у трговин­ски рат

Због ца­ри­на, Тај­ва­на и Ју­жног ки­не­ског мо­ра, од­но­си из­ме­ђу Аме­ри­ке и Ки­не по­гор­ша­ва­ју се баш пред са­мит из­ме­ђу До­нал­да Трам­па и Ким Џонг Уна, ко­ји је од из­у­зет­ног зна­ча­ја за обе зе­мље.

Бе­ла ку­ћа и вла­да Си Ђин­пин­га ме­ђу­соб­но се оп­ту­жу­ју за ми­ли­та­ри­за­ци­ју Ју­жног ки­не­ског мо­ра, што је по­ве­ћа­ло тен­зи­је из­ме­ђу две зе­мље, уве­ли­ко за­о­ку­пље­не и прет­ња­ма тр­го­вин­ским ра­том. Ове не­де­ље Пен­та­гон је у спор­не во­де Ју­жног ки­не­ског мо­ра, због ко­јих се Пе­кинг су­ко­бља­ва са аме­рич­ким са­ве­зни­ци­ма у ре­ги­о­ну, по­слао два бом­бар­де­ра. Аме­рич­ка вој­на ави­ја­ци­ја над­ле­та­ла је по­јас у бли­зи­ни гру­пе остр­ва Спре­тли ко­ја сво­ја­та­ју Ки­на, Ма­ле­зи­ја, Ви­јет­нам, Фи­ли­пи­ни и Тај­ван.

Пе­кинг по­ла­же пра­во над го­то­во це­лим Ју­жним ки­не­ским мо­рем, јед­ним од нај­ва­жни­јих по­мор­ских пу­те­ва на пла­не­ти, што оспо­ра­ва­ју оста­ле зе­мље из тог де­ла све­та. Вој­ска САД са­оп­шта­ва да су пре­ле­ти би­ли део уоби­ча­је­них ве­жби, ма­да је сла­ње два ави­о­на Б-52, спо­соб­на и за ну­кле­ар­не на­па­де, усле­ди­ло са­мо не­ко­ли­ко да­на по­сле из­ја­ве ше­фа Пен­та­го­на да је Ки­на ми­ли­та­ри­зо­ва­ла по­ме­ну­та остр­ва. Џејмс Ма­тис је та­да оп­ту­жио Ки­ну да „за­стра­шу­је и вр­ши при­си­лу” у ре­ги­о­ну.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #170 on: June 08, 2018, 07:15:13 am »

Amerikanci su podigli nuklearne bombardere iznad neštačkih ostrva, a Kina je spremila odgovor
M.I.M. , Newsweek  07.06.2018.

Preletanje dva američka nuklearna bombardera “B-52 Stratofortres” u utorak blizu spornih kineskih ostrva u Južnom kineskom moru poslednji je potez Sjedinjenih Država u zategnutoj pat poziciji borbe za kontrolu nad ovim područjem. Pentagon je saopštio da su bombarderi sposobni da nose nuklearne bojeve glave bili na obuci i da su leteli od američke baze na Guamu, preko spornih ostrva Spretli.

Preletanje je izazvalo prkosni odgovor kineske vojske.

- Peking neće uplašiti nijedan takozvani vojni brod ili letelica i mi ćemo samo još čvrće svih neophodnim merama braniti naš suverenitet i bezbednost, kako bi zaštitili mir i stabilnost u region Južnog kineskog mora – izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing. Kina je gradila veštačka ostrva da pojača svoje teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru, izazivajući osude još pet susednih nacija sa istim težnjama. Ostrva su napravljena da stvore mrežu vojnih baza, dajući Pekingu efektivnu kontrolu nad područjem. Preletanja američkih bombardera je još jedna u nizu akcija koje su SAD izvele pod maskom “slobode plovidbe”, kako bi položile pravo na upotrebu tog područja, što uključuje vodu bogatu ribom, ključne brodske linije i potencijalne prirodne izvore.

Kineska ostrva su, kako piše “Njuzvik” postepeno militarizovana otkako je počela izgradnja 2013. Iako Peking tvrdi da su njihove baze čisto defanzivne prirode, razmeštanje trupa, elektronske ratne opreme i projektila zabrinjavaju istočnoazijske i američke posmatrače. Neke baze su opremljene pistama dugim 3.000 metara, hangarima za avione i pristaništima za ratne brodove. Prošlog meseca su kineski nuklearni bombarderi “H-6K” sleteli na jedno od spornih ostrva, po prvi put, stavljajući time čitavu jugoistočnu Aziju na dohvat kineske flote. Bombarderi su sleteli na ostrvo u sklopu vežbe, odnosno “pripreme za bitku za Južno kinesko more”, kako je saopštila kineska vojska. Tokom vežbe, piloti su takođe simulirali udare na pomorske mete.

 I Kina i SAD optužuju jedni druge da militarizacijom destabilizuju region. Uprkos protestima iz Pekinga, američki ministar odbrane Džejms Matis je rekao da će SAD nastaviti da sprovode svoje operacije i – ako je potrebno – da se “snažno takmiče”.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #171 on: June 11, 2018, 08:37:38 am »

Кинески хакери украли 600 гигабајта података о америчким војним пројектима
недеља, 10.06.2018.

ПЕКИНГ - Кинески хакери, одговорни за упад у базе података фирме која производи опрему за америчку морнарицу, украли су 614 гигабајта података у два одвојена хакерска напада у јануару и фебруару.

„Вашингтон пост” је раније објавио, позивајући се на неименоване америчке званичнике, да су кинески хакери украли велику количину поверљивих података о подводном ратовању, укључујући и планове за суперсоничну противбродску ракету за лансирање са подморница. Напади су се, како наводи извор листа, догодили у јануару и фебруару, пренео је Ројтерс. Хакери су упали на систем компаније која ради за Центар за подводно морнаричко ратовање, са седиштем у Њупорту на Роуд Ајленду. Не наводи се тачно о којој се фирми ради, али је Њујорк тајмс обелоданио да се међу украденим подацима налазио и пројекат „Сеа Драгон” (Морски змај), који је класификован као „оружје са офанзивним капацитетима које ће бити интегрисано у оквиру постојећих оружаним система на постојим морнарицким платформама”, преноси РТС.

Док су јавно доступни детаљи везани за пројекат веома ретки, Пентагон је, према писању америчких медија, од 2015. године до сада на пројекат „Сеа Драгон” потрошио 300 милиона долара. Тестирање је било планирано за септембар. Вашингтон пост, такође, наводи да су хакери украли планове за развој суперсоничне противбродску ракете, која је планирано да буде употребљена у подморницком арсеналу до 2020. године.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #172 on: June 23, 2018, 08:44:59 am »

Američki piloti optužili Kineze: Ciljaju na naše avione laserima
I.Z.K.  22.06.2018.

Kina koristi lasere za ometanje vazdušnih operacija SAD u Pacifiku i oko 20 incidenata sa laserima je zabeleženo od septembra prošle godine, tvrdi američka vojska.

Portparolka vojske, koja je zatražila da ne bude imenovana, rekla je za CNN da su laserski zraci upirani u američke letelice i da se sumnja da su za njih odgovorni Kinezi. Najnoviji incident dogodio se u poslednje dve nedelje, rekao je jedan američki vojni zvaničnik. Nijedan od incidenata nije rezultirao povredama, rekla je portparolka. Napadi su slični incidentima koji su se dogodili u istočnoafričkoj državi Džibuti početkom godine, kada su piloti američkih aviona pretrpeli povrede zbog lasera za koje je američka vojska rekla da su poticali iz obližnje kineske vojne baze. Kinesko ministarstvo nacionalne odbrane odbacilo je medijske izveštaje o incidentima. Izvori ministarstva nazvali su američke optužbe "neosnovane i izmišljene", preneo je "Global tajms", list kojim upravlja kineski režim.

Kina negira korišćenje lasera protiv američkih letelica

Najnovija runda sumnjivih laserskih napada se dogodila iznad i u blizini Istočnog kineskog mora, koje je dom spornih arhipelaga, uključujući ostrva Senkaku na koja polažu prava i Japan i Kina, koja ih naziva Djaoju. U tim vodama se nalaze važni pomorski putevi koje redovno koriste i japanska i kineska vojska i civili, kao i poluautonomna "morska milicija" koja brani kineske teritorijalne interese u regionu. "Volstrit žurnal" navodi da vojni zvaničnici ne tvrde da su napade inicirali zvanični kineski vojni izvori, ali ne odbacuju mogućnost da su oni koji su odgovorni za njih, radili u ime kineske vlade. Portparolka američkih marinaca je za "Aviation Week & Space Technology" rekla da su napadi sprovedeni iz više rzličitih izvora, i sa obale i iz ribarskih plovila.

U februaru ove godine američki sekretar za odbranu Džejms Matis potvrdio je posvećenost SAD da brani Japan i njena sporna ostrva. Zvaničnik koji je govorio za CNN nije mogao da potvrdi da li se radi o vojnim laserima ili ne, ali je rekao da svaki laseri mogu da predstavljaju opasnost po pilote. Upiranje laserskog zraka na avion u SAD je savezni zločin. U incidentu u Džibutiju, laserska aktivnost je rezultirala povredama američkih pilota i podstakla SAD da upute zvanični diplomatski protest Pekingu.

Prema jednom izveštaju iz kineskih vojnih novina objavljenom 2015. godine "Kina je u poslednjih nekoliko godina unapredila svoja domaća oružja sa laserima koji zaslepljuju, kako bi odgovorila na potrebe različitih vojnih operacija". Prema tom izveštaju, kineske snage imaju pristup najmanje četiri različita tipa prenosivih oružja sa laserima za zaslepljivanje a koja izgledaju kao velike modifikovane puške. I Kina i SAD su potpisnici protokola o zaslepljujućim laserskim oružjima koji brani njihovu upotrebu.

"Sonični napadi"

Navodi o povećanom broju laserskih napada usledio je ubrzo nakon što je vlada SAD povukla deo svog osoblja iz Kine zbog misteriozne bolesti. Američki Stejt department povukao je grupu diplomata iz grada Guangdžou u Kini, zbog zabrinutosti da pate od misteriozne bolesti koja liči na oštećenja mozga, slične onoj koju su pretrpele diplomate na Kubi prošle godine.

- Medicinski profesionalci nastaviće da evaluiraju nalaze kako bi otkrili uzroke zabeleženih simptoma i ustanovili da li su nalazi isti kao oni zabeleženi ili nemaju nikakve sličnost - navela je portparolka Stejt departmenta.

Portparolka kineske diplomatije rekla je da oni nisu našli nikakve dokaze za američke tvrdnje o misterioznoj bolesti.

Izvor: www.blic.rs
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #173 on: June 27, 2018, 08:29:21 pm »

Američki piloti optužili Kineze: Ciljaju na naše avione laserima


Šta su očekivali; ku'če se pred kineskim vratima, a kad im ovi odgovore onda se bune.  Roll Eyes
Logged
Director
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 043« Reply #174 on: June 27, 2018, 09:08:52 pm »

Khm, khm, taj incident se desio u Džibutiju khm, khm.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #175 on: June 27, 2018, 09:44:36 pm »

Khm, khm, taj incident se desio u Džibutiju khm, khm.

Ne pratiš nastavu. Ovaj put kukaju da ih nišane laserima iznad Pacifika. Smiley
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 612


« Reply #176 on: June 28, 2018, 07:47:10 am »Laserski označivači tipično imaju domet manji od 10.000m. Ti daljinomeri su uvek u sastavu nekog nišanskog sistema. Moglo bi se smatrati za provokaciju!
Logged
Director
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 043« Reply #177 on: June 28, 2018, 08:35:09 am »

U kineskom moru se ne žale na kinesku vojsku nego na tamo neke ribare i druge civile. I ne žale se oficijelno nego je neka portparolka to spomenula u intervuju nekim novinama u SAD. Dakle nisu se piloti žalili nego je samo spomenuto šta se događa.

U džibutiju je SAD uložila službeni protest, jer je pilot povređen, mada nije mi jasno kako može da se povredi od toga.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 612


« Reply #178 on: June 28, 2018, 09:14:36 am »


Laser može da povredi oko ako se gleda direktno u emitovani zrak, tj, ako zrak padne na oko, tj. mrežnjaču.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 912« Reply #179 on: June 28, 2018, 09:33:47 am »

Laserski označivači tipično imaju domet manji od 10.000m. Ti daljinomeri su uvek u sastavu nekog nišanskog sistema. Moglo bi se smatrati za provokaciju!

Па сад, да ли је провокација или не... За вријеме моје службе у војсци, редовно смо током обуке пратили цивилне и војне авионе нишанским системима. Кондицирање основне ВЕС-ти. Вјерујем да су и Кинези то радили, сумњам да су имали на уму провоцирање.


Laser može da povredi oko ako se gleda direktno u emitovani zrak, tj, ako zrak padne na oko, tj. mrežnjaču.

Тако је, то пише у мјерама ХТЗ при раду са изворима ласерског зрачења. Међутим, мислим да вјероватноћа да ће доћи до повреде није баш велика. Јесте ако се баш загледаш у оно ласерско ''око''. Не вјерујем да су ти амерички пилоти могли да се баш загледају тачно у извор зрачења са толике удаљености.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 70   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.