Ko je kineski milijarder, osuđen na 18 godina zatvoraSVET Autor: N1 Beograd, BBC 29. jul. 2021
Kineski milijarder Sun Davu (67) osuđen je na 18 godina zatvora, što je još jedna u nizu kazni protiv biznismena koji otvoreno kritikuju vlast u Kini.Sun vodi jednu od najvećih privatnih poljoprivrednih firmi u severnoj provinciji Hebej, prenosi BBC. On je ranije otvoreno govorio o ljudskim pravima i politički osetljivim temama. Proglašen je krivim za
„provokativan govor i izazivanja nevolja“, što je optužba koja se često koristi protiv aktivista. Druge optužbe protiv njega uključuju nelegalni posed zemljišta, okupljanje mase za napad na državne agencije i opstruiranje vladinih radnika da obavljaju svoje dužnosti. Takođe mu je određena globa od 478.697 dolara.
Sunova kompanija je jedna od najvećih u Kini, a bavi se širokim spektrom delatnosti, od proizvodnje mesa i hrane za kućne ljubimce, do snabdevanja hranom škola i bolnica. On je prošle godine pritvoren, zajedno sa još 20 rođaka i saradnika, zbog spora sa poljoprivrednim dobrom koje je u posedu vlade. Tada su, prema njegovim rečima, desetine njegovih zaposlenih povređeni u incidentu sa policijom, prema izveštavanju Frans presa. Sun je blizak sa nekim od poznatih kineskih političkih disidenata, a u prošlosti je kritikovao vladinu ruralnu politiku. Bio je jedan od nekoliko ljudi koji su otvoreno optužili vladu da prikriva epidemiju afričkog svinjskog gripa, koja je pogodila njegove farme 2019, a kasnije uništila veći deo industrije mesa u zemlji.
Na zatvorsku kaznu osuđen je i 2003, zbog
„ilegalnog finansiranja“, ali je to odbačeno nakon velike podrške aktivista i javnosti. Sun je negirao mnoge optužbe protiv sebe u predsudskom postupku, opisavši sebe kao
„istaknutog člana Komunističke partije“. Međutim, takođe je priznao da je pravio greške, uključujući i postavljanje poruka na internet.
„Način na koji se vodi istraga protiv mene čini da meni bliski ljudi pate, a oni koji me mrze likuju. Želim da prihvatim optužbe protiv sebe, čak i ako su ozbiljne, u zamenu za puštanje ostalih. Mi smo ljudi koji su doprineli društvu“, rekao je sun.
Kina vodi kampanju protiv kompanija i preduzetnika u zemlji. Velike tehnološke firme, uključujući i Alibabu, Didi i Tencent, na meti su istrage zbog čitavog spektra regulatornih pitanja.
Izvor:
www.n1info.com