PALUBA
June 13, 2024, 01:27:19 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 70   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Južnom i Istočnom kineskom moru  (Read 190776 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #540 on: October 10, 2021, 02:16:23 pm »

Tajvanska predsednica: Nećemo popustiti pod pritiskom Kine
Srna 10.10.2021.

Tajvan će nastaviti da jača svoju odbranu da bi osigurao da niko ne može da ga primora da prihvati put koji je odredila Kina, koji ne nudi ni slobodu, niti demokratiju, rekla je danas predsednica Caj Ing Ven.

Tajvan, na koji Kina polaže pravo, našao se pod rastućim vojnim i političkim pritiskom da prihvati upravu iz Pekinga. Kina sve češće šalje borbene avione u tajvansku identifikacionu zonu, što brine i međunarodnu zajednicu. Kineski predsednik Si Đinping juče je obećao da će realizovati "mirno ponovno ujedinjenje" sa Tajvanom, ali nije direktno pomenuo upotrebu sile.

U obraćanju povodom Nacionalnog dana, Caj je rekla da se nada da će tenzije splasnuti sa obe strane Tajvanskog moreuza i ponovila da Tajvan "neće delovati ishitreno".

"Ali, ne treba da bude bilo kakvih iluzija da će tajvanski narod popustiti pod pritiskom", rekla je ona u govoru ispred predsjedničke kancelarije u centru Tajpeja.

"Nastavićemo da jačamo svoju nacionalnu odbranu i demonstriramo odlučnost da se branimo da bismo osigurali da niko ne može da prisili Tajvan da prihvati put koji nam je Kina odredila", dodala je ona. Ona je navela da je to zato što Kina "ne nudi ni slobodan, niti demokratski način života za Tajvan", niti suverenitet za njegovih 23 miliona stanovnika.

Kina je ponudila Tajvanu model "jedna zemlja, dva sistema", sličan onom koji se primjenjuje za Hong Kong, ali su to odbacile najveće tajvanske stranke, naročito nakon bezbjednosne akcije u bivšoj britanskoj koloniji.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #541 on: October 10, 2021, 04:01:24 pm »Quote
Taiwan president says island will not bow to pressure to accept China's rule

Taiwan will keep bolstering its defences to ensure nobody can force the island to accept the path China has laid down that offers neither freedom nor democracy, President Tsai Ing-wen said on Sunday, in a strong riposte to Beijing.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #542 on: October 10, 2021, 07:02:56 pm »

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #543 on: October 11, 2021, 09:02:38 am »Quote
Tajvan odbija pritisak Kine

Kina je osudila govor tajvanske predsjednice povodom Dana državnosti. Peking ga je nazvao konfrontacijskim, insistirajući pritom da je otok dio Kine.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #544 on: October 11, 2021, 12:25:52 pm »Si je odlučan: Ponovno ujedinjenje Kine istorijski zadatak


Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da je ponovno ujedinjenje Kine istorijski zadatak i da on mora da se ispuni.

Kineska medijska grupa (CMG) smatra da je ta izjava pokazala njegovu čvrstu odlučnost u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Neprekidni topli aplauz nakon obraćanja kineskog predsednika na konferenciji povodom 110. godišnjice revolucije 1911. godine pokazao je da je on izrazio zajedničke težnje kineske nacije, piše CMG.

Ostvarenje potpunog nacionalnog ujedinjenja leži u temeljnim interesima kineske nacije, a takođe je i nedovršeni uzrok Revolucije 1911. Kina se mora ponovo ujediniti. To je istorijski zaključak razvoja odnosa između dve obale Tajvanskog moreuza više od 70 godina, a ujedno je i neizbežan zahtev za veliko podmlađivanje kineske nacije u novoj eri, navodi se u komentaru.

Ističe se da "u svetu postoji samo jedna Kina" i da je "Tajvan neotuđivi deo kineske teritorije, što je takođe konsenzus međunarodne zajednice".

U komentaru se navodi da je postizanje nacionalnog ujedinjenja mirnim putem najviše j skladu sa ukupnim interesima kineske nacije, uključujući i narod Tajvana ali i dodaje da su snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana "očigledno prekršile princip jedne Kine i konsenzus iz 1992. godine i namerno su potkopale proces mirnog ponovnog ujedinjenja u moreuzu".

Dodajući da su te snage s dolaskom novih tajvanskih vlasti pojačale veze sa SAD i nastavile da preuzimaju rizike i provokacije u pokušaju da potkopaju nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine, ističe se da "Kina ne obećava da će napustiti upotrebu sile" i da će "zadržati mogućnost preduzimanja svih neophodnih mera, usmerenih na spoljno mešanje i separatiste 'nezavisnosti Tajvana' i njihove separatističke aktivnosti".

Niko ne sme da potceni odlučnost i snažnu sposobnost kineskog naroda da brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, navodi se u komentaru CMG.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #545 on: October 11, 2021, 01:07:14 pm »Quote
Foreign minister says Taiwan preparing for war, urges Australia to extend support

Taiwan’s foreign minister says that Taiwan is preparing for war with China. In an interview with Australian Broadcasting Corporation, foreign minister Joseph Wu asked likeminded nations like Australia to expand intelligence sharing and security cooperation with Taiwan.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #546 on: October 11, 2021, 03:27:00 pm »

Quote
Taiwan Crisis Intensifies, Taiwan President Tsai Defies China, War Fears Grow
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #547 on: October 12, 2021, 05:46:31 am »

Da li je Kina dostigla vrhunac?
Novosti online 11. 10. 2021.

ANALIZA objavljena u dva uticajna američka medija tvrdi da je Kina u opadanju, usled usporavanja njene ekonomije i da se suočava sa pritiskom Zapada.

To su gluposti ukorenjene u ideološkoj pristrasnosti i strahu, tvrdi britanski pisac i analitičar Tom Fovdi za RT.

- Si Đinping je u subotu održao govor u čast 110. godišnjice revolucije 1911. godine. Iako ova država nije bila početak sadašnje Narodne Republike, nasleđe ipak ostaje važno za Kinu jer je započela zemlju na putu modernizacije. Si je iskoristio godišnjicu u znak sećanja na ono što je opisao kao „nacionalno podmlađivanje Kine“ i ponovio se po pitanju Tajvana, navodeći da je „ponovno ujedinjenje“ neizbežno i u najboljem interesu ostrva - navodi u tekstu Fovdi. On se osvrnuo na tekstove u časopisu Forin afers "Kraj uspona Kine - Pekingu ponestaje vremena za preuređenje sveta" i "Kina je sila u opadanju - i to je problem".

- Koji je argument autora u oba članka? Da „kineska ekonomija usporava“, da Zapad postaje neprijateljski nastrojen prema Kini i gura je nazad, te da je kineska vlast Sija smetnja za njen uspon. Zatim se nastavlja sa argumentom da ovi faktori povećavaju rizik od rata. Da li je uspon Kine završen? Da li je Kina dostigla vrhunac? Mislim da nije. Pre svega, od kada je protivljenje rastućoj sili značilo da takva moć automatski više nije „u porastu“? Ovo je bizaran argument. To je strukturni proces međunarodnih odnosa koji, kada se jedna moć poveća, sile "statusa kvo" se osećaju nesigurno i nastoje da održe ravnotežu. To je bio čest slučaj u istoriji, u kojoj je svaka „rastuća sila“ naišla na otpor, bez obzira na to da li će na kraju uspeti ili ne. Uzmimo za primer Kraljevstvo Englesku, koja je prelazeći iz srednjovekovne države u modernu kolonijalnu u doba Tjudora, doživela otpor španskog carstva - piše Fovdi. On kaže da taj udar iz Madrida nije značio da je Engleska usporila sopstveni razvoj, a naveo je kao primer i otpor Britanaca usponu SAD tokom 19. veka.

- Autori takođe navode još jedan pogrešan argument da Kina ne uspeva jer je „odgovorna za mere protiv nje“, što je česta mejnstrim medijska priča koja se koristi za stvaranje saglasnosti za oštru zapadnu antikinesku politiku. Autori posmatraju događaje na način na koji ih zapadne oči žele videti, ne nužno onakve kakvi zaista jesu, i nedostaje im istorijsko sagledavanje činjenica. Upravo taj nedostatak razmišljanja otkriva logičku zabludu: da bi Sjedinjene Države prihvatile rastuću Kinu u bilo kojim okolnostima, čak i da su pod povlašćenim uslovima pod njenom ogromnom moći, koja se proteže kroz ogroman spektar političkih sistema, ideologija, ekonomija i tehnologija. Oni koji iznose ovaj lažni argument izostavljaju činjenicu da je uspon Kine od 1978. do 2018. bio uslovljen uverenjem da će se Komunistička partija reformisati i na kraju urušiti, a ne konsolidovati, kao što je se desilo u Sovjetskom Savezu.

Zasljepljujuće očigledna geopolitička realnost je da Amerika neće prihvatiti suparničku silu koja umanjuje njenu unipolarnu kontrolu "paks amerikana", u kojoj uživa od 1991. godine, a za koju veruje da je neizbežna, logična i najpoželjnija država na svetu. Stoga ne čudi što su SAD u skladu s tim pokušale demonizovati Kinu i okrenuti saveznike protiv nje, a zatim su koristile odgovore Pekinga ovom procesu kao dodatni razlog za demonizaciju. Glavni zapadni mediji vole da kažu da se američko suzbijanje Kine dešava zbog Hong Konga ili Sinđana... Ali, ne shvataju kako su se te stvari propagirale, niti prepoznaju da bi, pod bilo kojim okolnostima, SAD uvek pronašle nešto da krive, napadaju i demonizuju rastuću Kinu - navodi se u članku RT. Autor kritikuje i teze da Kina teži da napravi sopstveni svetski poredak i uništi američki.

- Ali to nije ono što Kina pokušava da uradi. Kineske namere su mnogo uže i prvenstveno su povezane sa ekonomskim i bezbednosnim pitanjima i iako je istina da bi se drastično promenila globalna ravnoteža snaga ako se te želje ispune, SAD ne bi bile unakažene, niti bi se suočile sa ishodom sličnim SSSR-u. Ali pitanje i dalje ostaje, da li je Kina dostigla vrhunac? Što se tiče detalja, ovo je takođe želja. Kineske vojne i tehnološke sposobnosti nastavljaju da rastu; tu nema naznaka vrhunca. Američka mornarica sada zvanično priznaje da Kina ima najveću flotu na svetu. Kineska ekonomija, uprkos svim nesuglasicama oko električne energije i nekretnina, i dalje po predviđanjima će porasti 7-8 odsto u 2021. godini, i nastavlja da izvozi na sve većim nivoima jer strane investitore propaganda ne odbija. Ako su prognoze BDP-a blago snižene, isto je i za sve ostale. Zvuči li ovo kao zemlja koja je dostigla vrhunac? I ništa drugo nije ostalo osim frustracije?

Konačno, protivljenje nekoliko odabranih zemalja, koje uglavnom nastavljaju tražiti ekonomske veze s Kinom, ne izjednačava se s padom ili „vrhuncem“. Ovi pogrešni zaključci američkih „stručnjaka“ otkrivaju najveći strah Vašingtona da se globalni odnos snaga brzo menja. Zato SAD nastoje da obuzdaju i osujete kineski uspon na sve načine: plaše se gubitka hegemonističkog vladanja svetom. Autori takođe propuštaju poentu da se stvari u politici mogu promeniti vrlo iznenada ili nepredvidivo. Uzmimo, na primer, pitanje Tajvana, koje je u medijima bilo tokom vikenda, s obzirom na to da je Si Đinping stavio maksimalan naglasak na postizanje svog mirnog ponovnog ujedinjenja sa kopnom kao deo „nacionalnog podmlađivanja“. Logično govoreći, ako Kina pronađe način da s tim uspe, tada bi politička moć ove pobede bila dovoljna da se trajno promeni globalna ravnoteža snaga i potvrdi kineski „uspon“, uz ponižavanje Zapada.

Naravno, na tom putu postoji ogroman broj rizika, nedostataka i mogućnosti, ali to služi i kao upozorenje da je Kinu jednostavno prerano otpisati. Takvi članci uključuju proces koji se naziva „odavanje želja“, gde projektuju svoje nade u kineski neuspeh kao stvarnost. Ono što sada vidimo nije pad Kine, već ishod koji je uvek čekao na putu kojim je krenula. Glupo je pretpostaviti da Kina propada samo zato što se ne razvija na način na koji su ideološke preferencije Zapada htele. Pa kako će se ova važna i fascinantna borba završiti? To je ono što ne možemo reći - navodi se u tekstu RT i dodaje da je Kina daleko od vrhunca i kraja uspona.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #548 on: October 12, 2021, 08:20:00 am »Quote
Gen. Keane: China’s potential takeover of Taiwan ‘getting closer’

Fox News senior strategic analyst Gen. Jack Keane discusses China’s provocation towards Taiwan and the Biden administration’s handling of the communist nation.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #549 on: October 12, 2021, 03:46:05 pm »

Lavrov: "Rusija smatra da je Tajvan deo Kine"
Tanjug 12.10.2021.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Rusija smatra da je Tajvan deo Narodne Republike Kine.

- Rusija, kao i ogromna većina drugih zemalja u svetu, smatra da je Tajvan deo Narodne Republike Kine. Mi polazimo i polazićemo od toga u našoj politici - rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje novinara o tome kako Moskva ocenjuje najave Pekinga o ponovnom ujedinjenju sa Tajvanom.

Kineski predsednik Si Đinping obećao je 9. oktobra da će se ostvariti "ponovno ujedinjenje" sa Tajvanom, koji Peking smatra otcepljenim delom Kine, ali nije direktno pomenuo upotrebu sile. Govoreći u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, Si je rekao da kineski narod ima "slavnu tradiciju" u suprotstavljanju separatizmu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #550 on: October 13, 2021, 07:42:28 am »
Kineska vojska upozorila: Slomićemo tajvanski separatizam i strano mešanje po svaku cenu


Kineska vojska upozorila je da će "odlučno slomiti" svaki pokušaj razdvajanja Tajvana od Kine.

U dnevnom komentaru Narodnooslobodilačke vojske (PLA) kineska armija izrazila je uverenje da je „osujetila kompletno spoljno mešanje i separatističko delovanje u vezi sa „ nezavisnošću Tajvana “.

Prethodno je službeni list kineske vojske Pla daily objavio video na svom Veibo nalogu koji prikazuje „nedavne“ vežbe, u kojima vojnici vežbaju „desant na plažu i izbode jurišne vežbe sa mora na ostrvo“.

Video prikazuje vojnike kako izvode desant uz pomoć malih letelica, probijaju bodljikavu žicu i druge prepreke, kopaju rovove u peščanom sprudu i vežbaju borbu u šumi.

"Ako bi se separatističke snage" nezavisnosti Tajvana "usudile odvojiti Tajvan od Kine u bilo koje ime i na bilo koji način, Narodnooslobodilačka vojska će ih odlučno slomiti po svaku cenu", navodi se u komentaru Pla daily.

Vežbe su navodno izvedene na poligonu u provinciji Fuđian, koja je udaljena samo 180 kilometara od regiona Tajvanskog moreuza.

Kineska vojska, poslednjih meseci, rasporedila je ratne brodove i borbene avione na jurišne vežbe u blizini Tajvanskog moreuza kao odgovor na američke „provokacije“.

Od početka oktobra kineski ratni avioni izvršili su skoro 150 upada u tajvansku zonu protivvazdušne odbrane - signalizirajući visoke tenzije između Tajpeja i Pekinga. Međutim, ti letovi su prestali poslednjih dana, prenosi RT.

Podsećamo, kineski predsednik Si Đinping rekao je da je tajvanski „separatizam “ „najveća prepreka“ ponovnom ujedinjenju sa Kinom - dodajući da bi ponovno ujedinjenje ostvareno „mirnim sredstvima“ najbolje „služilo interesima nacije u celini“.

Međutim, tajvanska predsednica Cai Ing Ven izjavila je da ostrvo i kopno ne bi trebalo da budu „međusobno podređeni“, dodajući da će se Tajvan „opirati aneksiji ili zadiranju u suverenitet“.

U međuvremenu, nedavni izveštaji otkrili su da američke snage za specijalne operacije tajno mesecima obučavaju tajvanske trupe, kako bi ih pripremile za borbu protiv Kine. Vašington održava nezvanične veze sa Tajpehom i isporučuje ostrvo oružjem, prenosi RT.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #551 on: October 13, 2021, 08:34:59 am »Quote
USA: Pentagon warns against China's "destabilising" policy towards Taiwan

Pentagon spokesperson John Kirby gave a press conference in Washington DC on Tuesday warning against China's 'pressure' on Taiwan and in the South China Sea in general, something the US believes could lead to further instability and possible confrontation.

"The PRC has stepped up efforts to intimidate and pressure Taiwan and other allies and partners, including increasing their military activities conducted in the vicinity of Taiwan, the East China Sea and the South China Sea, which we believe are destabilising and only increase the risk of miscalculation," said Kirby.

He went on to say that the US "are urging Beijing to cease this military diplomatic and economic pressure and the coercion against the Taiwan. We have an abiding interest in peace and stability across the Taiwan Strait and that's why we're going to continue to assist Taiwan in maintaining a sufficient self-defense capability," after emphasising Washington's commitment to the One China policy.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #552 on: October 13, 2021, 08:51:53 am »Quote
China puts increased economic pressure on Taiwan

President Xi Jinping has vowed to reunify mainland China with self-ruled Taiwan - adding to growing tensions between the two governments. Speaking to mark the 110th anniversary of China's 1911 revolution, President Xi said he wanted to return Taiwan to Chinese rule through peaceful means. President Tsai Ing-wen said Taiwan would not bow to pressure. China has been attempting to place the island under economic strain by increasing controls on exports.

Taiwanese President Tsai Ing-wen took a strong stance against what Taipei sees as Chinese aggression on Sunday, saying in a speech that her country would "not bow to pressure" from Beijing. Tsai said she hoped for an easing of tensions, but that "we will continue to bolster our national defense and demonstrate our determination to defend ourselves in order to ensure that nobody can force Taiwan to take the path China has laid out for us... as it offers neither a free and democratic way of life for Taiwan, nor sovereignty for our 23 million people." The president's speech was to mark Taiwan's National Day, which celebrates the start of the 1911 Wuchang Uprising that ended China's Qing Dynasty and the establishment of the Republic of China, whose government relocated to Taiwan as a result of the Chinese Civil War.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #553 on: October 13, 2021, 09:21:52 am »Quote
China blames collusion between Taiwan politicians, foreign forces for tensions with Chinese mainland

China blamed recent tensions between the mainland and Taiwan on collusion between the region's politicians and foreign forces. The spokesperson for the Taiwan Affairs Office, under China's State Council, made the remarks in a news conference on Wednesday. Ma Xiaoguang was responding to a question that quoted Taiwan politicians as saying that tensions are at their highest in 40 years. Ma said the actions of the Democratic Progressive Party in Taiwan damages efforts to restore trust and bring benefits to people from both sides of the Taiwan Straits. He said their moves also erode the stability in the region. Ma said China's drills recently conducted by the Chinese People's Liberation Army (PLA) in the Taiwan Straits are necessary to safeguard national sovereignty and territorial integrity.


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #554 on: October 13, 2021, 09:46:46 am »

Si otkrio šta je cilj masovnih vojnih vežbi, neće dozvoliti strano mešanje
Tanjug 13. 10. 2021.

KINESKE vojne vežbe u blizini Tajvana usmerene su prema snagama koje promovišu formalnu nezavisnost ostrva i predstavljaju pravedan potez u cilju zaštite mira i stabilnosti, saopštila je danas kineska Kancelarija za poslove Tajvana.

Vlasti u Pekingu poručile su i da vežbe imaju za cilj da odvrate eventualno mešanje spoljnih sila, a tokom današnje konferencije za novinare portparol kineske Kancelarije za poslove Tajvana naglasio je da je uzrok trenutnih tenzija sprega tajvanske vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP) sa stranim snagama i njihove provokacije zbog zahteva za nezavisnost ostrva, prenosi Rojters.

Vojne tenzije sa Kinom, koja smatra Tajvan svojom teritorijom, najveće su u više od 40 godina, potvrdio je ministar odbrane u Tajpeju prošle nedelje, koji tvrdi da će, prema procenama, Kina moći da izvede invaziju punog obima na ostrvo do 2025. On se obratio u parlamentu nakon što je Kina četiri dana uzastopno vršila masovne upade avionima u takozvanu protivvazdušnu identifikacionu zonu Tajvana, što vlasti u Tajpeju smatraju demonstriranjem sile Pekinga. Uprkos tenzijama i današnjim komentarima, i kineski predsednik Si Đinping i predsednica u Tajpeju Caj Ing-Ven održali su relativno pomirljive govore tokom vikenda, navodi agencija.

Si je obećao da će ostvariti mirno ponovno ujedinjenje sa Tajvanom i nije direktno pomenuo upotrebu sile, a Caj je poručula da će Tajvan nastaviti da jača svoju odbranu, kako bi osigurao da niko ne može da prisili ostrvo da prihvati put koji je odredila Kina, a ponovila je želju za mirom i dijalogom sa Pekingom.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Pages:  1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 70   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.