PALUBA
February 29, 2024, 11:20:18 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 [42] 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 ... 70   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Južnom i Istočnom kineskom moru  (Read 175819 times)
 
0 Members and 7 Guests are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #615 on: November 09, 2021, 06:06:27 am »

Komunistička partija počela istorijski sastanak
I.Z.K. 08.11.2021.

Sastanak stotina pripadnika kineske političke elite, za koji se očekuje da će dodatno učvrstiti moć predsednika Si Đinpinga, otvoren je u Pekingu.

Očekuje se da će četvorodnevni sastanak Centralnog komiteta vladajuće Komunističke partije Kine, poznatog kao šesti plenum, iza zatvorenih vrata, doneti rezoluciju o istoriji partije, za koju analitičari kažu da će oblikovati domaću politiku i društvo u decenijama koje dolaze. Si je otvorio plenum u ponedeljak „objašnjenjima o nacrtu rezolucije o glavnim dostignućima i istorijskom iskustvu” stranke u njenoj 100-godišnjoj istoriji, objavila je državna novinska agencija Sinhua.

Istorijska rezolucija će biti tek treća od osnivanja stranke.

Prvo je Mao Cedung 1945. postavio ciljeve stranke sa sobom kao jedinim pravim vođom, dok je na drugoj rezolucijii Deng Sjaoping 1981. osudio neuspehe Maove vladavine dok su spasavali partiju.

- Rezolucija iz 1945. je potvrdila Maovo vođstvo u KPK, a rezolucija iz 1981. je bila o okretanju nove stranice od decenijskog destruktivnog haosa Kulturne revolucije koju je Mao stvorio - rekao je Dali Jang, stručnjak za Kinu sa Univerziteta u Čikagu - Ovogodišnja rezolucija će biti negde između – prošlost stranke i Sijeva budućnost – rekao je on, prenosi Gardijan. Rezolucija će odrediti kako se kineska istorija predaje i oslikava, i diktirati kontekst u kome se na Sijev autoritet i njegovu politiku gleda kao na uspeh.

Dokument dolazi u čast stogodišnjice osnivanja KPK i kritičnog trenutka za Sijevo buduće vođstvo. Analitičari kažu da se Si nada da će učvrstiti svoje mesto u istoriji kao kineski lider koji stvara epohu uz Maoa i Denga. Šesti plenum je jedan od poslednjih velikih sastanaka u petogodišnjem političkom ciklusu Kine i postavlja scenu za partijski kongres sledeće godine, gde se očekuje da će Si tražiti vanredni treći mandat na mestu lidera KPK nakon što je prethodno ukinuo ograničenja mandata. Dnevni red sastanka je strogo poverljiv, sa saopštenjima o diskusijama i rezolucijama koja se objavljuju po njegovom završetku.

Na plenumu 2016, KPK je dodelila Siju titulu „osnovnog“ vođe, stavljajući ga u rang sa Maom i Dengom, ali i naglašavajući važnost kolektivnog vođstva. Kako odnosi Kine sa zapadom nastavljaju da se pogoršavaju, mnogi u zapadnim prestonicama postavljaju pitanje kakva će sila Kina postati u budućnosti. U julu je Si rekao da je njegova stranka postigla svoj prvi stogodišnji cilj izgradnje umereno prosperitetnog društva za sve i iskorenjivanja ekstremnog siromaštva. On je takođe obećao „ujedinjenje“ sa Tajvanom kao neizbežni i ključni deo kineskog „nacionalnog podmlađivanja“.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #616 on: November 09, 2021, 06:39:21 am »

Ovako bi Kina mogla da testira Bajdena na Tajvanu
P.Z.S. /sputnjik internešnel 08. 11. 2021.

PREDSEDNIK DŽo Bajden je više puta rekao da će požuriti u pomoć Tajvanu ako kineski „loši momci” napadnu ostrvo, samo da bi ga drugi američki zvaničnici ispravili rekavši da stav Vašingtona o „strateškoj dvosmislenosti” prema Tajpeju ostaje nepromenjen.

Peking smatra Tajvan sastavnim delom Kine koji je predodređen za konačno mirno ujedinjenje. Peking ima nekoliko potencijalnih načina da „testira“ privrženost SAD Tajvanu bez rizikovanja opasnosti od sveopšteg rata između ekonomskih supersila, smatra viši saradnik Instituta Kejto Ted Galen Karpenter.

U članku u Nešnal interestu Karpenter sugeriše da bi umesto da zapreti invazijom na ostrvo, Narodna Republika mogla da izvede „ograničeniju akciju“ – zauzimanje Kinmena i Macua, dve male ostrvske grupe kojima upravlja Tajpej, ali na koje kao i na ostatak Tajvana polaže pravo Peking. Kina bi takođe mogla da pokrene „ograničenu akciju“ protiv „drugih, udaljenijih ostrva na koja Tajpej tvrdi“, kaže posmatrač, pri čemu se za sve takve operacije kaže da služe kao „hrabar, ali relativno niskorizičan način da Peking testira obim i pouzdanost rešenosti Vašingtona da odbrani Tajvan“.

Maleno ostrvo Pratas/Dongsha u Južnom kineskom moru, kojim upravlja Tajpej, ali na koje pravo polaže Peking, je jedna od mogućnosti, kaže Karpenter. Ostrvo dugo 2,8 km, površine 174 hektara, nalazi se na manje od 250 km od obale kontinentalne Kine, ali preko 430 km od Tajvana, i nenaseljeno je. Analitičar veruje da „u poslednje vreme čak i neki delovi uspavanog američkog spoljnopolitičkog establišmenta počinju da primećuju mogućnost ograničenog napada“, a neokonzervativni Centar za novu američku bezbednost nedavno je objavio izveštaj pod naslovom „Strategija otrovne žabe“ i izneo scenario prema kojem Kina napada ostrvo Pratas/Dongsha, zarobi 500 tajvanskih vojnika i postavi vojnu instalaciju. Preporuke trusta mozgova - jačanje odbrane SAD u regionu i pozivanje saveznika poput Japana da se uključe u odbranu, su „malo više od želje“, kaže Karpenter.

Karpenter strahuje da bi Kina mogla biti naterana da učini nešto kako bi sprečila Tajvan da udalji od bilo kakvog izgleda ponovnog ujedinjenja, uz zauzimanje Pratas/Dongsha ili nekih drugih udaljenih ostrva na koja polažu pravo ili pod upravom Tajvana, što će poslužiti kao „pucanj preko pramca (i Tajvana i Sjedinjenih Država) da bi se naglasilo da je Kina smrtno ozbiljna.” Analitičar veruje da kineski predsednik Si Đinping i drugi kineski zvaničnici imaju „legitimne razloge da sumnjaju da li bi Sjedinjene Države bile spremne da rizikuju užasno destruktivni rat sa Kinom zbog malih ostrva na koja samo polaže pravo Tajpej“, uz bilo kakav „hrabar potez“ da zauzeti ostrvo ili ostrva stavljajući „teret svake naknadne, opasne eskalacije u potpunosti na Sjedinjene Države, istovremeno šaljući naglašenu poruku o odlučnosti Kine i istrošenom strpljenju“.

DEBATA O POLITICI PREMA TAJVANU

Zakon o odnosima sa Tajvanom iz 1979 – koji utvrđuje politiku SAD „strateške dvosmislenosti“ u odnosu na Tajvan, ne obavezuje izričito Vašington da stane u odbranu Tajpeja u slučaju agresije, već samo navodi da svaki napor da se odredi budućnost Tajvana drugim sredstvima osim mirnim putem, uključujući bojkote i embargo, bi se smatrao „pretnjom miru i bezbednosti oblasti zapadnog Pacifika“ koja bi „ozbiljno zabrinula“ Vašington. TRA omogućava američkim zvaničnicima da ostrvu obezbede oružje odbrambenog karaktera i „održavaju kapacitet Sjedinjenih Država da se odupru svakom pribegavanju sili ili drugim oblicima prinude koji bi ugrozili bezbednost, ili društveni ili ekonomski sistem, naroda Tajvana“, ali ništa više. Karpenter sugeriše da bi nedavna serija kontradiktornih izjava Bajdenove administracije o Tajvanu – u kojima je predsednik u dva odvojena navrata dao izjave o obavezi da stane u odbranu ostrva, samo da bi to protivrečili njegovi zvaničnici, može biti pokazatelj unutrašnjeg debata o politici u Beloj kući.

Kineski zvaničnici su više puta ponavljali da traže mirno ponovno ujedinjenje Tajvana sa kopnom po modelu „Jedna zemlja, dva sistema“ koji je primenjen na Hong Kong 1997. Prošlog meseca predsednik Si je ponovio da će ponovno ujedinjenje definitivno doći i naglasio da „postizanje ponovnog ujedinjenja domovine mirnim putem“ bilo bi „najviše u skladu sa opštim interesima kineske nacije, uključujući naše sunarodnike na Tajvanu“.
Uprkos obećanju da će ponovno ujedinjenje biti mirno, kineski zvaničnici i mediji su takođe izrazili konsternaciju, frustraciju i gnev zbog stalnog nastojanja aktuelne tajvanske vlade da natera Vašington da prizna suverenitet ostrva – bilo preimenovanjem de fakto ambasade, ili pozivanjem tajvanskog lidera Cai Inga na predstojeći 'samit demokratije'.

Prošlog meseca Cai je priznao prisustvo malog broja američkih vojnika na Tajvanu usred medijskih izveštaja koji su otkrili da su američke snage bile angažovane na obuci tajvanskih snaga na ostrvu više od godinu dana. Kineski list Global Tajms na engleskom jeziku koji je okrenut prema spolja ranije je upozorio da bi Kina, ukoliko bi američke trupe bile otkrivene na Tajvanu, imala pravo da ih „slomi silom“ stavljanjem u upotrebu Zakona protiv secesije, koji bi takođe omogućio da silom ponovo ujedine ostrvo sa NR Kinom.

Nedavne napetosti u moreuz nisu konstanta u odnosima NR Kine i Tajpeja. Tokom osamdesetih i devedesetih dugogodišnja vladajuća partija Tajvana – nacionalistički Kuomintang – ista politička snaga koja se borila i izgubila u građanskom ratu protiv komunista u kineskom građanskom ratu kasnih četrdesetih, radila je na poboljšanju odnosa sa Pekingom, uspostavljajući i ekonomske veze i neformalne diplomatske veze. Partija je generalno prihvatila ideju o mirnom ujedinjenju. Međutim, Caijevi demokratski naprednjaci, koji su došli na vlast 2016. godine, odlučno su odbacili ideju ponovnog ujedinjenja u bilo kom obliku.

Prošlog meseca u svom tekstu za Nešnal interest profesor sa Harvard Kenedi škole Grejem Alison upozorio je da se SAD moraju pomiriti sa realnošću da više ne uživaju „vojni primat“ u regionu zapadnog Pacifika i da prihvate „ružno“ realnost da može izgubiti vojni sukob sa Kinom oko Tajvana zahvaljujući radikalnom napretku NRK-a u sposobnostima protiv pristupa/odbijanja područja (A2/AD), u kombinaciji sa gubitkom američke vojske „dominantne superiornosti u svakom operativnom domenu“.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #617 on: November 09, 2021, 11:22:18 am »
Tajvanske vlasti: Kina koristi taktiku propagande i iscrpljivanja kako bi preuzela kontrolu nad ostrvom


Vlasti Tajvana su danas saopštile da Peking nastoji da preuzme kontrolu nad tim ostrvom, vršeći pritisak na tajvanske vojne kapacitete i uticajem na javno mnjenje, a pri tome izbegava sveopšti vojni sukob koji bi verovatno mogao da umeša SAD.

Ministarstvo odbrane u Tajpeju navodi u svom izveštaju da Peking koristi taktiku "sive zone" da bi pojačao pritisak na Tajvan, prenosi AP.

U izveštaju se još kaže da Peking iscrpljuje tajvanske vazduhoplovne snage kroz često angažovanje i teške zahteve za njegovo osoblje.

Rečeno je da strategija Kine takođe uključuje sajber-ratovanje, propagandu i kampanju za međunarodnu izolaciju Tajvana kako bi primorao tamošnje vlasti da prihvati uslove Pekinga bez upuštanja u rat.

Kina pojačava svoje pretnje da će upotrebiti silu protiv Tajvana tako što održava vojne vežbe i šalje avione blizu ostrva.

Tokom vikenda u kome se proslavlja kineski Dan državnosti, početkom oktobra, Kina je poslala 149 vojnih aviona jugozapadno od Tajvana u formacijama udarnih grupa, što je navelo Tajpej da podigne avione i aktivira svoje raketne sisteme protivvazdušne odbrane.

Vašington je prekinuo formalne diplomatske odnose sa Tajpejem 1979. kako bi mogao da ih uspostavi sa Pekingom, ali SAD su donele zakon po kome su obavezne da osiguraju da to ostrvo može da se brani i da sve pretnje prema njemu tretira kao pitanje od velike zabrinutosti.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #618 on: November 10, 2021, 07:28:29 am »Plan: Zauzimanje Tajvana bez borbe


Tajvansko ministarstvo odbrane upozorilo je da su kineske oružane snage u stanju da blokiraju sve pomorske luke i aerodrome na ostrvu.

Po njima, ovo predstavlja direktnu pretnju Tajvanu.

U redovnom dvogodišnjem izveštaju, tajvansko ministarstvo piše kako je Kina započela takozvanu "sivu zonu" ratovanja protiv Tajvana, te navodi čak 554 upada kineskih borbenih aviona u tajvansku jugozapadnu zonu protivvazdušne odbrane između septembra prošle godine i kraja avgusta ove godine. Radi se o seriji agresivnih poteza čiji je cilj, veruju vojni stručnjaci, iscrpiti Tajvan.

Kineska narodnooslobodilačka armija u međuvremenu ubrzano radi na modernizaciji svojih oružanih snaga kako bi razvila sposobnosti projekcije sile, te kako bi "ostvarila premoć u mogućim vojnim operacijama protiv Tajvana, te efikasno odvratila strane snage, čime predstavlja ozbiljnu prijetnju našoj nacionalnoj sigurnosti."Cilj blokada svih luka i aerodbroma

Prema analizi tajvanskih vojnih analitičara, narodnooslobodilačka armija Kine u ovom je trenutku u stanju da izvede istovremenu blokadu ključnih pomorskih i zračnih luka, te svih odlazećih vazdzšnih koridora, čime bi mogla da odseče sve pomorske i vazdušne veze Tajvana s ostatkom sveta, te da prekine dotok vojnih zaliha i logistike.

Kineske akcije, čija je svrha zastrašivanje, iscrpljuju tajvanske vojne resurse i nagrizaju moral tajvanskih snaga, te ciljaju na to da promene status kvo u Tajvanskom moreuzu kako bi u završnici "zauzeli Tajvan bez borbe," tvrdi analiza ministarstva odbrane.

Tajpej stoga planira da pojača svoje planove za asimetrično ratovanje kako bi bilo koji kineski napad učinio "što je više moguće bolnim i teškim po Kinu".

Deo te strategije bili bi i napadi projektilima dugog dometa na mete u kontinentalnom delu Kine, postavljanje polja pomorskih mina u obalna područja, te pojačanu obuku svojih rezervista.

Tajvanska predsednica Tsai Ingven potvrdila je krajem prošlog meseca kako se na ostrvu trenutno nalazi nepoznati broj američkih vojnika, koji s oružanim snagama Tajvana izvode vojne vežbe i pomažu u obuci lokalne vojske.

Iako SAD odbija službeno da potvrdi da li bi bili spremni da vojno brane Tajvan u slučaju kineskog napada - Vašington se obvezao jedino da pruži pomoć u oružju i opremi - predsednik Džo Bajden rekao je prošlog meseca kako bi Sjedinjene Države pritekle u pomoć Tajvanu u slučaju napada.

U slučaju planirane kineske invazije na Tajvan, Američka mornarica mogla bi da blokira Tajvanski moreuz i prepreči put mogućim kineskim desantnim brodovima, prisiljavajući Kinu na eskalaciju sukoba s SAD.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #619 on: November 10, 2021, 12:17:02 pm »Posle posete Amerikanaca Tajvanu, odmah vežba kineske vojske


Kineska vojska je saopštila da je sprovela vojnu vežbu u oblasti Tajvanskog moreuza.

Vežba je održana pošto je kinesko ministarstvo odbrane prethodno osudilo posetu delegacije američkog Kongresa Tajvanu.

Kako je taj resor saopštio, vežbe u oblasti Tajvanskog moreuza su "neophodna mera za očuvanje nacionalnog suvereniteta".

U saopštenju se dodaje da je "patrola za ratnu spremnost'' podstaknuta ''ozbiljno netačnim rečima i postupcima relevantnih zemalja po pitanju Tajvana'' i akcijama onih koji se zalažu za nezavisnost ostrva. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je izjavio da Kina smatra posetu američke delegacije Tajvanu "ozbiljnim kršenjem" američkih obaveza da neće imati formalne odnose sa Tajvanom, ostrvom na koje Kina polaže pravo.

"Sve rizične i provokativne akcije protiv ponovnog ujedinjenja Kine su kao mrav koji pokušava da sruši ogromno drvo, i osudjene su na neuspeh", poručio je Vang.

Tajvansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je šest kineskih vojnih aviona ušlo u njegovu jugozapadnu zonu protivvazdušne odbrane, uključujući četiri borbena aviona J-16 i dva osmatračka aviona. Nekoliko tajvanskih medija izvestilo je da su neimenovani članovi iz Predstavničkog doma i Senata SAD stigli u Tajpej američkim vojnim avionom.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #620 on: November 11, 2021, 07:06:19 am »

Kina održala vojne vežbe blizu Tajvana dok je američka delegacija u poseti ostrvu: "Kao mrav koji pokušava da sruši ogromno drvo"
Tanjug 10.11.2021.

Kineska vojska je saopštila da je sprovela vojnu vežbu u oblasti Tajvanskog moreuza, nakon što je kinesko ministarstvo odbrane prethodno osudilo posetu delegacije američkog Kongresa Tajvanu.

Vežbe u oblasti Tajvanskog moreuza su "neophodna mera za očuvanje nacionalnog suvereniteta", navelo je kinesko ministarstvo odbrane u saopštenju, a prenosi agencija AP. U saopštenju se dodaje da je "patrola za ratnu spremnost'' podstaknuta ''ozbiljno netačnim rečima i postupcima relevantnih zemalja po pitanju Tajvana'' i akcijama onih koji se zalažu za nezavisnost ostrva. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je izjavio da Kina smatra posetu američke delegacije Tajvanu "ozbiljnim kršenjem" američkih obaveza da neće imati formalne odnose sa Tajvanom, ostrvom na koje Kina polaže pravo.

- Sve rizične i provokativne akcije protiv ponovnog ujedinjenja Kine su kao mrav koji pokušava da sruši ogromno drvo, i osuđene su na neuspeh - poručio je Vang.

Tajvansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je šest kineskih vojnih aviona ušlo u njegovu jugozapadnu zonu protivvazdušne odbrane, uključujući četiri borbena aviona J-16 i dva osmatračka aviona. Nekoliko tajvanskih medija izvestilo je da su neimenovani članovi iz Predstavničkog doma i Senata SAD stigli u Tajpej američkim vojnim avionom.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #621 on: November 11, 2021, 08:09:51 am »

Среда, 10.11.2021.

Кина позвала Америку да прекине званичне контакте са Тајваном

ПЕКИНГ- Кинеско министарство спољних послова је саопштило данас да посета делегације америчког Конгреса Тајвану крши „принцип једне Кине”, и да Сједињене Америчке Државе морају одмах да прекину све облике званичне интеракције са Тајваном.

„Опасна је игра договарати се са снагама на Тајвану које се залажу за независност”, рекао је Ванг Венбин, портпарол кинеског министарства спољних послова на редовној конференцији за медије, а преноси агенција Ројтерс.

Тензије између Кине и Тајвана су порасле последњих месеци, а Тајван се већ годину дана или дуже жали на поновљене мисије кинеског ваздухопловства у близини тог острва на које Кина тврди да полаже право, пренео је Танјуг.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #622 on: November 11, 2021, 01:23:32 pm »

Komunistička partija Kine usvojila istorijsku rezoluciju, Si Đi Ping nikad moćniji
Tanjug 11.11.2021.

Na sastanku najvišeg kineskog rukovodstva usvojena je značajna rezolucija o glavnim dostignućima i istorijskom iskustvu u 100-godišnjem postojanju Komunisticke partije.

Rezolucija je razmotrena i usvojena na šestom plenarnom zasedanju Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, održanom u Pekingu od 8. do 11. novembra, navodi agencija Sinhua, a prenosi AP. Prema izveštaju, Generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Si Đinping održao je važan govor na zasedanju, a saslušan je i razmatran izveštaj o radu koji je tom prilikom podneo. Na zasedanju je razmotrena i doneta rezolucija o sazivanju 20. Nacionalnog kongresa Komunisticke partije Kine u drugoj polovini 2022. godine u Pekingu, na kojem se, kako navodi AP, očekuje da će Si tražiti treći mandat na mestu lidera Komunističke partije Kine.

AP navodi da današnja rezolucija Siju daje mesto pored najvažnijih ličnosti vladajuće Komunističke partije, pošto je to tek treći dokument te vrste u 100-godišnjoj istoriji stranke, nakon one pod Mao Cedungom, koji je doveo stranku na vlast 1949. i Deng Sjaopingom, koji je pokrenuo reforme koje su Kini dale ekonomsku moć. Stranka je 2018. uklonila ograničenje broja mandata na funkciji svog lidera ukazujući na nameru SI Đinpinga da ostane na vlasti, a AP navodi da su zvaničnici novinarima tada rekli da će kineskom predsedniku možda trebati više vremena da se uveri da su ekonomske i druge reforme koje je započeo sprovedene.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #623 on: November 12, 2021, 08:34:00 am »Quote
Xi urges Asia-Pacific to stride toward community with shared future

Chinese President Xi Jinping on Thursday urged the Asia-Pacific region to face up to the responsibility of the times, be in the driver's seat, and strive hard to meet the goal of building an Asia-Pacific community with a shared future. Xi made the remarks in a keynote speech at the Asia-Pacific Economic Cooperation CEO Summit via video.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #624 on: November 12, 2021, 08:38:24 am »Quote
China's J-20, J-16 and J-10C fighter jets conduct strategic coordination combat training

Three types of People's Liberation Army (PLA) Air Force fighter jets J-20, J-16 and J-10C recently conducted joint combat training to promote strategic coordination and improve their comprehensive combat capabilities. The J-16 can carry a wide variety of missiles, the J-20 can launch attacks undetected, and the J-10C has reactivity and maneuverability advantages. The PLA Air Force organized joint training in order to enhance coordination between the different jets and to maximize the advantages of each.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #625 on: November 13, 2021, 06:50:09 am »

Na pijedestalu sa Mao Cedungom: Iza zatvorenih vrata CK Komunističke partije doneta odluka bez presedana
vijesti.me 12.11.2021.

Kineska vladajuća Komunistička partija usvojila je juče rezoluciju kojom je uzdigla status predsednika Sija Đinpinga, u potezu za koji se smatra da će dodatno konsolidovati njegovu moć i verovatno mu obezbediti i treći liderski mandat sledeće godine, što bi bilo bez presedana.

Rezolucija o stranačkim "dostignućima i istorijskim iskustvima" od njenog osnivanja pre 100 godina usvojena je na kraju četvorodnevnog sastanka iza zatvorenih vrata kojem je u Centralnom komitetu prisustvovalo preko 300 lidera. "Gardijan" ističe da je ovo tek treća rezolucija tokom stogodišnje istorije partije. Dve prethodne rezolucije usvojene su za vreme Mao Cedunga, koji je doveo komuniste na vlast 1949, i Denga Siaopinga, čije su reforme 1980-ih pretvorile Kinu u ekonomsku silu. Na ovaj način Si je stavljen na isti pijedestal kao Cedung i Siaoping.

Na sastanku ove nedelje, poznatom kao šesti plenum, partija je uzdigla Sijevu ulogu u jednoj od njenih ideologija opisujući ga prvi put u zvaničnom dokumentu kao "glavnog inovatora" iza "Si Đinpingove misli o socijalizmu sa kineskim karakteristima za novu eru".

Rojters podseća da je partija prethodno definisala ovu ideologiju kao proizvod "iskustava i kolektivne mudrosti partije i naroda", prenose "Vijesti". Eksperti tvrde da bi "Si Đinpingova misao o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru" u drugoj polovini naredne godine mogla biti skraćena samo na "Si Đinpingova misao", što bi onda skoro sigurno značilo da će on dobiti treći mandat na funkciji stranačkog lidera.

Mada Si praktično da nema rivala, kritičari kažu da bi pokušaj da ostane na vlasti mogao udaljiti mlađe stranačke ličnosti, koje bi to videle kao nemogućnost napredovanja u partiji. Komentarišući jučerašnji potez, Džud Blančet, ekspertkinja za kinesku politiku u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, kazala je da partijske poruke koje se tiču Sija vode ka stvaranju kulta ličnosti. Partijski delegati, sedeći nasuprot Siju, glasali su za rezoluciju podizanjem ruke, prikazano je na snimcima koje je objavila državna televizija.

- Imajući u vidu naglasak koji partija stavlja na disciplinu i lojalnost, posledice uskraćivanja podrške rezoluciji za bilo kojeg člana partije bi bile katastrofalne - kazao je za Rojters Jang Čaohui, politikolog sa Univerziteta u Pekingu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #626 on: November 14, 2021, 11:42:22 am »


Kina napravila kopije američkih nosača aviona


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #627 on: November 14, 2021, 04:11:07 pm »

"Druže Si, mi ti se kunemo"
IZVOR: DW NEDELJA, 14.11.2021.

Peking -- Centralni komitet je saopštio da Si Đinping beleži „slavna dostignuća“ i utro mu put da vlada partijom i Kinom barem do 2027. godine.

Si ima moć nezapamćenu u ovoj zemlji, piše novinar DW Juan Dang.

Naslov vrišti za pažnjom: 348 delegata Centralnog komiteta Komunističke partije Kine usvojili su treću „istorijsku rezoluciju“ partije. Taj dokument ima samo jedan cilj, da zacementira moć čoveka koji bi, prema dosadašnjim partijskim pravilima, iduće godine morao da napusti mesto generalnog sekretara i ode u penziju.

Ali generalni sekretar i usput predsednik Kine Si Đinping (68) pobrinuo se za to da ostane na čelu i nakon dvadesetog kongresa partije koji se održava iduće godine. To nedvosmisleno sledi iz rezolucije koja je usvojena. Si će moći da ostane državni predsednik i vrhovni komandant vojske barem do 2027. godine. Lako je navići se na moć. Zato je dalekovida legenda partije Deng Sijaoping početkom osamdesetih imao dobre razloge da ograniči mandate funkcionera na dva puta po pet godina. Od tada su se toga držali i Điang Zemin i Hu Đintao – obojica su vladali Kinom po deset godina, i ni dana više.

Danas je stvar drukčija. U stogodišnjoj istoriji kineskih komunista, koji jednopartijski vladaju od 1949. godine, nikada nije bilo tako moćnog čoveka kao što je Si. Takođe, Kina nikada nije bila tako moćna kao danas, politički, ekonomski i vojno. Si od dolaska na vlast 2012. godine nije ostavljao sumnju da želi više i za to se pobrinuo. Tako 2017. kao stalni članovi Politbiroa priliku nisu dobili mlađu funkcioneri koji bi mogli da naslede generalnog sekretara od 2022. Na njegovu želju je 2018. promenjen i Ustav i ukinuto je ograničenje trajanja mandata predsednika.

Prema utisku ljudi u zemlji, ali i inostranstvu, Si je garant prosperiteta Kine. On je pokrenuo inicijativu novog Puta svile koja povezuje Narodnu Republiku sa svim zemljama Azije, Afrike i istočne Evrope i tako izaziva poredak koji vredi od Drugog svetskog rata. Unutar partije vlada čvrstom rukom. Priliku dobijaju samo ljudi kojima bezuslovno veruje. Rivali se nemilosrdno progone. Recimo, jedan delegat nije bio na sastanku Centralnog komiteta jer se protiv njega vodi istraga zbog „teške povrede zakona i partijske discipline“.

U pitanju je bivši ministar pravde koji, kako se smatra, pripada drugoj frakciji u partiji. Više se uopšte ne govori o socijalističkog pravdi koja bi trebalo da je utkana u Komunističku partiju. Umesto toga, Si pokušava da legitimiše svoju verziju komunizma naspram kapitalizma tako što vodi ideološku borbu sa Sjedinjenim Državama. U toj borbi je još od 2005. poluga Tajvan. Tada je Kina donela Zakon protiv podele, koji legitimiše mogući vojni napad na ostrvo. Primena sile bi možda uvukla SAD i zapadne saveznike u otvoreni rat. Autoritarne vođe i partije nikada ne koriste turbulentna vremena da udare temelje trajnom miru i ljudima ponude izvesnu budućnost. Ne, oni šire strah i vladaju strahom jer tako mogu duže da ostanu u sedlu.

Kinu je proteklih sedmica zapljusnula takva plima straha da su ljudi u metropolama počeli da kupuju zalihe pirinča i ulja. Mnogi veruju da bi Si svakog trena mogao da napadne Tajvan.

Završni dokument plenuma Centralnog komiteta pun je samohvale, partija obogotvoruje sebe. Ali novost je što „istorijska rezolucija“ i od jednog čoveka pravi Boga. Piše se o Sijevim „slavnim dostignućima“, njegove ideje se proglašavaju „marksizmom 21. veka“ i „kvantnim skokom marksističke misli u Kini“.

Time partija ruši jedan tabu. Drugi tabui ostaju: i dalje se ne pominju istorijske nepravde Kulturne revolucije (1966-1976) čija je žrtva bio i Sijev otac, niti krvavo suzbijanje studentskog pokreta 1989. godine na Tjenanmenu.

*Juan Dang je pseudonim novinara DW. Ne piše pod svojim pravim imenom radi bezbednosti sebe i porodice u Kini.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #628 on: November 15, 2021, 05:07:15 pm »Quote
Premier Li says China willing to deepen cooperation with Cambodia

Chinese Premier Li Keqiang says China will continue to deepen ties with Cambodia and expand collaboration in multiple areas. He said China is willing to help Cambodia with pandemic control, economic recovery and improving livelihoods. Cambodia will chair a summit of the Asia-Europe Meeting later this month. Li said China looks forward to this mechanism playing a more important role in Asia-Europe relations. Cambodian Prime Minister Hu Sen hoped for more cooperation with China including in agriculture, health and education, adding that cooperation in other fields will ensure that the Cambodia-China Free Trade Agreement will take effect as scheduled next year and promote bilateral trade to a new level.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #629 on: November 16, 2021, 02:43:42 pm »
Quote
China is 'certainly preparing' for something
Logged
Pages:  1 ... 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 [42] 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 ... 70   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.05 seconds with 22 queries.