PALUBA
February 29, 2024, 11:47:52 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Telegram kanal Paluba.Info
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 [51] 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 ... 70   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Južnom i Istočnom kineskom moru  (Read 175825 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #750 on: April 21, 2022, 06:41:51 am »



"SAD na Tajvanu primenjuju iste metode kao u Ukrajini"


Ranije je ministar odbrane Tajvana Čiu Guoženg izjavio da će se, ako izbije rat između Kine i Tajvana, bez obzira ko pobedi, završiti tragedijom za obe strane. On je naglasio da "niko ne želi rat“.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Čijan rekao je ranije da se Kina čvrsto drži kursa za mirno ujedinjenje sa Tajvanom, ali da nikada neće tolerisati njegovu "nezavisnost“.

On je naglasio da na svetu postoji samo jedna Kina, a Tajvan je njen sastavni deo, a sunarodnici sa obe strane Tajvanskog moreuza dele zajedničku sudbinu i da su "krvna braća“.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #751 on: April 24, 2022, 08:35:37 am »



Quote
Beijing marks 73rd anniversary of founding the Chinese Navy: Releases video of island seizure drills

Shortly before the Chinese Navy's 73rd founding anniversary on April 23, China released many videos of drills simulating amphibious attacks and exercises with mixed forces.

According to the South China Morning Post, state-owned China Central Television (CCTV) on Tuesday, April 19, depicted exercises with the scenario of at least a dozen ZTD-05 amphibious assault vehicles dispatching marines to attack a simulated enemy base during a recent island seizure drill.

Soon after the marines knocked out all critical military assets, airborne soldiers landed from Z-8 transport helicopters in the region.

According to CCTV, paratroopers at the Eastern and Southern Commands will be responsible for the fight for "Taiwan reunification," parachuting drills into unfamiliar places at night for infiltration and control drills.

Shanghai-based military analyst Ni Lexiong said, "The failure of Russian elite airborne troops to control Kyiv in a few days, which caused the endless Ukraine war, has provided a valuable reference for the PLA."



Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #752 on: April 26, 2022, 11:26:19 am »



"Primenićemo ono što smo naučili u Ukrajini"


Tajvan će primeniti ono što je njegova vojska naučila posmatrajući sukob u Ukrajini u predstojećim vojnim vežbama koje imaju za cilj uvežbavanje borbe protiv eventualnog kineskog napada, saopštili su danas zvaničnici u Tajpeju.

Saopšteno je da će ovogodišnje vežbe na Tajvanu biti podeljene na dva dela, jedan u maju i drugi u julu, prenosi Rojters.

Majski deo bi delimično bio taktičko razmatranje, zasnovano na, kako je navedeno, „različitim mogućim akcijama Komunističke partije Kine u vezi sa invazijom na Tajvan, pri čemu će se uzeti u obzir pouke rusko-ukrajinskog rata“, navodi se u saopštenju.

U julu će se održati petodnevne vežbe koje će uključiti vojnike i upotrebu bojeve municije. Vežba će se fokusirati na napad na neprijatelja na moru, očuvanje borbenih snaga i „integraciju ukupnih snaga celog naroda radi podrške vojnim operacijama“, što se odnosi na reforme civilne odbrane i rezervista koje imaju za cilj da poboljšaju sposobnost Tajvana da vodi rat sa Kinom, navodi Rojters.

Tajpej je podigao nivo vojne pripravnosti od početka sukoba u Ukrajini, jer je zabrinut da bi Peking, vodjen primerom Moskve, mogao na sličan način da reaguje na ostrvu, iako nema znakova da će se to dogoditi.

O načinima na koje se Tajvan može odbraniti od eventualnog napada Kine naširoko se raspravljalo, a na tu temu su održane i konsultacije sa Sjedinjenim Američkim Državama, navodi Rojters.

Zvaničnici Tajpeja vide mnoge paralele između rata u Ukrajini i situacije u kojoj bi Tajvan mogao da se nađe, ali i ukazuju i na velike razlike, kao što su geografske, npr. Tajvanski moreuz, prirodna prepreka koja bi Kini otežala rasporedjivanje kopnenih trupa.

Kina je odbacila svako poređenje između Ukrajine i Tajvana i saopštila da je Tajvan deo Kine, a ne nezavisna država, prenosi britanska agencija.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #753 on: April 26, 2022, 11:53:41 am »




Quote
US Provokes China by Visiting Taiwan




Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #754 on: April 27, 2022, 08:55:56 am »



Američki razarač "Sampson" polovio kroz Tajvanski moreuz
Kina upozorila SAD da takve misije namerno štete miru i stabilnosti


Kineska vojska osudila je danas postupak SAD, čiji je ratni brod plovio kroz Tajvanski moreuz, i poručila da takve misije namerno štete miru i stabilnosti.

Američka mornarica je saopštila da je razarač "Sampson" u utorak izveo "rutinski prolaz kroz Tajvanski moreuz, u skladu sa međunarodnim pravom", prenosi Rojters.

SAD sprovode takve plovidbe otprilike jednom mesečno, što izaziva nezadovljstvo Kine, koja ove poteze smatra znakom podrške Tajvanu, ostrvu koje Peking smatra kineskom teritorijom, navodi britanska agencija.

Istočna komanda Narodne oslobodilačke armije Kine saopštila je danas da su njene snage nadgledale i upozorile američki brod.

"Sjedinjene Države često sprovode takve provokativne akcije, šaljući pogrešne signale snagama ''tajvanske nezavisnosti'' ,namerno podrivajući mir i stabilnost Tajvanskog moreuza. Čvrsto se tome protivimo", navodi se u saopštenju kineske vojske.

Ministarstvo odbrane u Tajpeju saopštilo je da je američki brod plovio na sever kroz moreuz i da je situacija na tom plovnom putu normalna.

Portparol Sedme flote SAD Nikolas Lingo naveo je u izjavi da američka vojska leti, plovi i dejstvuje gde god to međunarodno pravo dozvoljava.

SAD nemaju formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali su njihov najvažniji međunarodni sponzor i dobavljač oružja, što predstavlja stalni izvor napetosti između Pekinga i Vašingtona, navodi Rojters.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #755 on: April 27, 2022, 11:43:14 am »



„Zapali, pa vladaj“: Zaharova objasnila po kom principu deluje spoljnopolitička mašinerija SAD


Sjedinjene Američke Države stvaraju žarišta nestabilnosti i to ne samo kad je u pitanju Ukrajina. Stari princip „zavadi, pa vladaj“ je zastareo. Zamenio ga je novi – „zapali i vladaj“, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Sjedinjene Države nastavljaju da stvaraju žarišta nestabilnosti. To se ne tiče samo pumpanja Ukrajine naoružanjem NATO, već, na primer i Kine“, napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Prema njenim rečima, početkom aprila, američki Stejt department odobrio je isporuku oružja Tajvanu u vrednosti od skoro 100 miliona dolara, uključujući ugovor o održavanju protivvazdušnih raketnih sistema „Patriot“, što je treća isporuka oružja ostrvu u kratkom roku od dolaska Džozefa Bajdena na mesto predsednika SAD.

Pored toga, kako je istakla, prvi put od kraja prošlog veka, potvrđeno je da će predsednik američkog Kongresa posetiti Tajpej.

„Kaskada antipekinških provokacija. Makijavelijev princip ‘zavadi, pa vladaj’ je zastareo. Zamenio ga je novi – ‘zapali i vladaj’“, naglasila je Zaharova.

Ona je još dodala da je spoljnopolitička mašinerija SAD usmerena na uništenje sistema međunarodnih odnosa.

Kako je objasnila, u Vašingtonu ne mogu da shvate koliko je opasno takvo ponašanje prema nuklearnim državama.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #756 on: April 27, 2022, 11:44:11 am »




Ruski ambasador u Kini poručio Americi: Hodate po ivici...


Prolazak američkog razarača kroz Tajvanski moreuz je hodanje po ivici, takvi koraci ne poboljšavaju situaciju u regionu, izjavio je ambasador Rusije u Kini Andrej Denisov.

„To je demonstracija namera, nekakvi negativni signali upućeni Kini. To donekle predstavlja hodanje po ivici. Takve stvari su, naravno, nepodnošljive, Peking to ne ignoriše, izražava protest“, istakao je diplomata.

Istovremeno, on je napomenuo da tvrdnje da Peking isporučuje oružje Moskvi nisu tačne.

„Da budem iskren, nemam pojma odakle to. Očigledno je neko samo hteo da zvuči nekako glasnije, pa je smislio tu strašnu priču. Zaista, koliko se sećam, čak je i američki vojni resor, za koji ne važi preterana ljubav prema istinitim informacijama, bio prinuđen da odustane od te očigledne izmišljotine“, rekao je Denisov, dodajući da takve izjave „ni na čemu nisu zasnovane”.

Komanda sedme flote američke mornarice saopštila je ranije da je raketni razarač „Samson“ prošao u utorak kroz Tajvanski moreuz. Kako se navodi u saopštenju flote, aktivnosti broda bile su u skladu sa međunarodnim pravom.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #757 on: April 27, 2022, 02:37:35 pm »




Quote
US-China faceoff over Taiwan strait: US' missile destroyer sailed through Taiwan strait

In a latest faceoff between US & China over Taiwan strait, US' missile destroyer sailed through Taiwan strait. US has now clarified on warship sailing.




Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #758 on: April 29, 2022, 02:14:19 pm »



Quote
Chinese military condemns United States after its warship sailed through Taiwan strait

hinese military has condemned the United States after US warship sailed through the sensitive Taiwan strait, Beijing has called this a deliberate attempt to harm peace and stability in the region.



Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #759 on: April 30, 2022, 10:40:06 am »



Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras upozorila Kinu


Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras upozorila je Kinu da će, ukoliko ne bude igrala po globalnim pravilima, to prekinuti njen uspon kao supersile

Ona je istovremeno navela da bi Zapad trebalo da osigura da Tajvan može da se brani, preneo je Rojters.

Ponovivši poziv da se ojača NATO, Tras je kazala da zemlje moraju da poštuju pravila a to uključuje i Kinu.

Ona je ukazala da dalji uspon Kine nije neupitan.

"Oni neće nastaviti da rastu ako se ne drže pravila. Kini je potrebna trgovina sa G7. Mi iz grupe G7 predstavljamo oko polovine globalne ekonomije, a mi imamo izbora", istakla je Tras.

"Pokazali smo u slučaju sa Rusijom kakve izbore smo spremni da načinimo kada se međunarodni propisi prekrše", navela je britanska zvaničnica.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #760 on: May 06, 2022, 06:17:29 am »



Premijer Japana strahuje: Rat se širi?


Japanski premijer Fumio Kišida upozorio je danas da bi se invazija kakva se desila u Ukrajini mogla ponoviti u istočnoj Aziji.

Dodao je da bi se to moglo dogoditi ako vodeće sile ne budu imale jedinstven odgovor i naglasio da se mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu moraju održati.

Kišida je danas, nakon sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u Londonu, rekao da je sada trenutak da Grupa sedam najrazvijenijih država (G7) učvrsti svoje jedinstvo, prenosi Rojters.

"Saradnja među zemljama koje dele univerzalne vrednosti postaje sve važnija. Moramo da sarađujemo sa našim saveznicima i da nikada ne dozvolimo jednostrani pokušaj da se promeni status kvo upotrebom sile u Indopacifiku, posebno u istočnoj Aziji", rekao je on.

Kišida je napomenuo da bi istočna Azija sutra mogla postati Ukrajina, navodi britanska agencija.

"Mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu ključni su ne samo za bezbednost Japana, već i za stabilnost međunarodne zajednice. Japan ostaje pri svom stavu da očekuje mirno rešenje kroz dijalog o pitanjima koja se tiču Tajvana i situaciju pažljivo prati iz te perspektive", izjavio je Kišida, koji je u London stigao nakon posete državama jugoistočne Azije.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #761 on: May 06, 2022, 04:19:03 pm »



Tajvan podigao lovce, raspoređene rakete PVO, upozorenje za Kinu


Tajvanske vazduhoplovne snage su pokušale da upozore 18 kineskih aviona koji su ušli u njihovu zonu PVO, saopštilo je ministarstvo odbrane u Tajpeju.

Broj aviona koji su bili uključeni u akciju bio je daleko manji od poslednjeg upada velikih razmera 23 januara, kada je učestvovalo 39 kineskih aviona, a ministarstvo je saopštilo da je najnovija misija uključivala šest kineskih lovaca J-11 i šest J-16, kao i dva bombardera H-6, navodi Rojters.

Bombarderi su, u pratnji protivpodmorničkog aviona I-8, odleteli ka jugu Tajvana preko kanala Baši koji odvaja ostrvo od Filipina.

Drugi avion je preleteo oblast severoistočno od ostrva Pratas koje je pod kontrolom Tajvana na gornjem kraju Južnog kineskog mora, prema mapi ministarstva.

Tajvanski lovci su poslati da upozore kineske avione, a rakete protivvazdušne odbrane raspoređene su da "prate aktivnosti“, saopštilo je ministarstvo.

Nije ispaljen nijedan hitac i kineska letelica nije letela u vazdušnom prostoru Tajvana, već u njegovoj identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane, precizirano je u saopštenju.

Tajvan je trenutno u stanju pojačane pripravnosti zbog bojazni da bi Kina mogla da iskoristi sukob Rusije i Ukrajine da napravi sličnu vojnu akciju na ostrvu koje smatra svojom teritorijom, iako vlada u Tajpeju nije prijavila nikakve naznake da Peking priprema potencijalni napad, navodi britanska agencija.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #762 on: May 08, 2022, 07:31:40 am »



"Sukob u Ukrajini utiče na procene Kine oko Tajvana"


Direktor američke Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns izjavio je da Kina pažljivo prati sukob u Ukrajini i da to utiče na njene procene oko Tajvana.

Berns je, na događaju koji je časopis Fajnenšal tajms organizovao u Vašingtonu, ocenio da je na rukovodstvo kineske vlade uticao "žestok otpor" Ukrajine i ekonomske posledice koje oseća Rusija, prenosi Rojters.

"Ovo su stvari koje oni pažljivo odmeravaju", rekao je Berns.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #763 on: May 09, 2022, 08:04:28 am »



Kina vežbala, Tajvan u stanju pripravnosti


Kineske oružane snage izvele su još jednu rundu vojnih vežbi u blizini Tajvana prošle nedelje kako bi poboljšale zajedničke borbene operacije.

Kako je saopštila je danas Narodnooslobodilačka armija, sredstva mornarice i vazduhoplovstva izvela su vežbe od petka do nedelje na istoku i jugozapadu Tajvana kako bi "dalje testirala i poboljšala zajedničku borbenu sposobnost više službi i naoružanja", prenosi agencija Rojters.

Odgovarajući na pitanja u Parlamentu, ministar spoljnih poslova Tajvana DŽozef Vu rekao je da Kina i dalje predstavlja pretnju.

"Ali mi imamo odlučnost da branimo svoju zemlju", poručio je on.

Tajvanske vazduhoplovne snage su u petak pokušale da upozore 18 kineskih aviona koji su ušli u njihovu zonu protivvazdušne odbrane, saopštilo je ministarstvo odbrane u Tajpeju.

Tajvan je trenutno u stanju pojačane pripravnosti zbog bojazni da bi Kina mogla da iskoristi sukob u Ukrajini da napravi sličnu vojnu akciju na ostrvu koje smatra svojom teritorijom, iako vlada u Tajpeju nije prijavila nikakve naznake da Peking priprema potencijalni napad, navodi britanska agencija.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #764 on: May 10, 2022, 10:04:13 am »



Kina ponovo kritikovala Ameriku: "Politička manipulacija"


Kinesko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je SAD zbog promene formulacije na veb stranici Stejt departmenta o Tajvanu.

Ministarstvo je poručilo da "politička manipulacija" neće uspeti da promeni status kvo u Tajvanskom moreuzu.

Na odeljku veb-sajta Stejt departmenta posvećenom Tajvanu uklonjene su formulacije kojima se ne podržava nezavisnosti Tajvana i priznaje se da je Tajvan deo Kine, prenosi Rojters.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 [51] 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 ... 70   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.