PALUBA
October 03, 2023, 03:16:43 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš administrator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 [59] 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Južnom i Istočnom kineskom moru  (Read 161918 times)
 
0 Members and 9 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #870 on: August 03, 2022, 07:56:39 am »
Moskva reaguje na posetu Pelosi Tajvanu: Vašington nastavlja agresivnu politiku obuzdavanja Kine


Moskva ocenjuje posetu predsednice Predsedničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu kao otvorenu provokaciju u duhu agresivne linije SAD usmerene na sveobuhvatno obuzdavanje Kine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Pozivamo Vašington da se uzdrži od akcija koje podrivaju regionalnu stabilnost i međunarodnu bezbednost i da priznaju novu geopolitičku stvarnost u kojoj više nema mesta za američku hegemoniju“, navodi se u zvaničnom saopštenju MIP Rusije.

Istovremeno se dodaje da kineska strana ima pravo da preduzme mere koje su neophodne za zaštitu njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta po pitanju Tajvana.

„Smatramo da su odnosi između strana Tajvanskog moreuza isključivo unutrašnja stvar Kine… Principijelni stav Rusije je nepromenljiv: polazimo od činjenice da postoji samo jedna Kina, Vlada Kine je jedina legitimna vlada koja predstavlja celu Kinu, a Tajvan je neotuđiv deo Kine“, poručuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi doputovala je u Tajpej, uprkos kineskim upozorenjima. Poseta delegacije američkog Kongresa Tajvanu „ni na koji način nije u suprotnosti” sa dugogodišnjom američkom politikom prema ostrvu, rekla je Pelosi po dolasku u Tajpej. Kina je odmah po dolasku Pelosijeve na Tajvan izrazila odlučan protest zbog njene posete i oštro osudila taj potez.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kinekoje je prenela Kineska centralna televizija konstatuje se da poseta Nensi Pelosi Tajvanu predstavlja veliku političku provokaciju.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #871 on: August 03, 2022, 07:58:58 am »
UN se pridržava politike „jedne Kine“


UN u vezi sa posetom predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu rukovode se rezolucijom Generalne skupštine o „jednoj Kini“, rekao je na brifingu zvanični predstavnik generalnog sekretara te organizacije Stefan Dužarik.

„Politika UN po ovom pitanju je sledeća: mi se rukovodimo rezolucijom Generalne skupštine 2758 iz 1971. godine o Kini“, rekao je Dužarik reagujući na Pelosijevu posetu.

U njemu se navodi da Generalna skupština UN priznaje predstavnike kineske vlade kao jedine legitimne delegate Kine u asocijaciji. Pored toga, Kina je jedna od stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

U međuvremenu, kineska televizija CGTN javila je da je zamenik ministra spoljnih poslova Kine Se Feng pozvao američkog ambasadora Nikolasa Bernsa i izneo mu žestoki protest zbog posete Nensi Pelosi Tajvanu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #872 on: August 03, 2022, 08:03:25 am »
Ne smiruju se strasti na istoku, Kina poručila Americi: Sve vam je uzaludno


Potpuno ujedinjenje Kine sa Tajvanom je istorijska neminovnost, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, povodom posete Tajvanu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

"Ostvarenje punog nacionalnog ujedinjenja je opšta tendencija i istorijska neminovnost", istakao je Vang.

Kineski šef diplomatije je preporučio SAD da ne sanjaju o ometanju velikog cilja ponovnog ujedinjenja Kine.

Istakao je da Kina neće ostaviti prostora za delovanje snagama koje se zalažu za nezavisnost Tajvana.

"Ma koliko Sjedinjene Države povlađivale ''nezavisnosti'' ostrva, ti napori će biti uzaludni", istakao je Vang.

Naveo je da su pokušaji da Tajvan bude iskorišćen za obuzdavanje razvoja Kine osuđeni na propast i pozvao SAD da odmah prestanu da igraju na "tajvansku kartu" kako bi stvorili nered u Azijsko-pacifičkom regionu.

I kineski ambasador u Vašingtonu Ćin Gang osudio je, kako je navedeno, nepromišljenu, provokativnu Pelosi kineskom regionu Tajvanu.

Ćin je u intervjuu za Si-En-EN rekao da je to ozbiljno kršenje principa jedne Kine i odredbi tri zajednička saopštenja Kine i SAD.

Istakao je da će poseta Pelosi rezultirati eskalacijom tenzija u Tajvanskom moreuzu i u odnosima SAD i Kine, prenosi kineski međunarodni radio.

Ćin je naglasio da se tajvansko pitanje ne odnosi na demokratiju, već na nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine i dodao da ponovno ujedinjenje Kine ne može biti zaustavljeno.

Kineski ambasador je naglasio da se pitanje Tajvana tiče suštinskih interesa Kine.

„Kina ima svako pravo da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Imamo potpuno pravo da uradimo ono što moramo”', kazao je ambasador Kine u SAD.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #873 on: August 03, 2022, 08:09:48 am »
Invazija je izvršena? "Rat" Kine i Tajvana: "Eskalacija tenzija"


Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je Kina sprovođenjem vojnih vežbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija.

Kako kažu, izvršila je invaziju na tajvansku teritoriju i da kineske snage blokiraju vazdušni prostor i vode koje pripadaju Tajvanu.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da će to ostrvo čvrsto braniti svoju bezbednost, suprotstaviti se svakom potezu koji narušava njegov teritorijalni suverenitet i da će vojska podići "nivo budnosti" na takav način da to neće provocirati sukobe, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da "Kina nastavlja da vodi psihološki rat protiv Tajvana", te da građani ne bi trebalo da veruju u glasine, a upućen im je poziv da prijavljuju sve lažne vesti vladi.

Ubrzo nakon dolaska predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.

Kineski ambasador u Vašingtonu Ćin Gang osudio je, kako je navedeno, nepromišljenu, provokativnu posetu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi kineskom regionu Tajvanu.

Ćin je u intervjuu za CNN rekao da je to ozbiljno kršenje principa jedne Kine i odredbi tri zajednička saopštenja Kine i SAD.

Istakao je da će poseta Pelosi rezultirati eskalacijom tenzija u Tajvanskom moreuzu i u odnosima SAD i Kine, prenosi kineski međunarodni radio.

Ćin je naglasio da se tajvansko pitanje ne odnosi na demokratiju, već na nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine i dodao da ponovno ujedinjenje Kine ne može biti zaustavljeno.

Kineski ambasador je naglasio da se pitanje Tajvana tiče suštinskih interesa Kine.

''Kina ima svako pravo da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Imamo potpuno pravo da uradimo ono što moramo'', kazao je ambasador Kine u SAD.


Pretnja: Teške posledice

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Dženg Zeguang pozvao je britanske političare da "ne igraju onako kako sviraju SAD" i obećao "teške posledice" ukoliko britanski poslanici kroče na Tajvan.

Govoreći u utorak na konferenciji za novinare u Londonu, kineski ambasador podsetio je britansku vladu na zajedničko saopštenje koje su dve zemlje potpisale 1972. godine, kada su počele da razmenjuju ambasadore, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Njegov komentar usledio je nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi započela kontroverznu posetu Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra svojom suverenom teritorijom.

Pelosi je izjavila da je cilj njene poseta bio da pokaže solidarnost sa Tajvanom, iako je zvanični Peking povodom njene posete uputio niz upozorenja i pretnji.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Narodnooslobodilačka armija Kine stavljena u stanje "visoke pripravnosti".

Iz Pekinga je najavljen i niz ciljanih vojnih operacija, uključujući raketne testove u vodama istočno od Tajvana i četvorodnevne pomorske manevre oko ostrva odmah nakon što Pelosijeva otputuje.

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Dženg Zeguang je upozorio da će mešanje u unutrašnje stvari Kine neizbežno dovesti do teških posledica u odnosima Kine i Velike Britanije.

"Pozivamo britansku stranu da se pridržava zajedničkog saopštenja...da ne potcenjuje ekstremnu osetljivost pitanja Tajvana i da ne sledi korake SAD. Kao što rekoh, oni koji se igraju vatrom mogu da izgore", poručio je ambasador Dženg Zeguang.


Pelosi se obratila u tajvanskom parlamentu

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi obratila se danas u tajvanskom parlamentu, zahvalivši se predsednici Cai Ing-ven na njenom liderstvu i pozvala na jačanje međuparlamentarne saradnje.

"Pohvaljujemo Tajvan što je jedno od najslobodnijih društava na svetu", kazala je Pelosi u tajvanskom parlamentu, prenosi Rojters.

Pelosi je istakla da želi da "nedvosmisleno bude jasno" da SAD neće napustiti Tajvan, navodi CNN.

"Naša delegacija je došla u Tajpej da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i da smo ponosni na naše trajno prijateljstvo. Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo", navela je Pelosi, prenosi CNN.

Ona je rekla i da Vašington namerava da ojača industriju čipova kako bi na tom polju mogao da se takmiči sa Kinom, te da to "nudi veće mogućnosti za ekonomsku saradnju SAD i Tajvana", navodi Rojters.

Cai je zahvalila Pelosi na njenim konkretnim akcijama u cilju podrške Tajvanu.

Ona je dodala da se "Tajvan neće povući pred sve većim vojnim pretnjama" i da će tajvanska vojska podići nivo gotovosti, prenosi Rojters.

"Suočen sa namerno pojačanim vojnim pretnjama, Tajvan neće odustati. Čvrsto ćemo podržavati naš suverenitet i nastaviti da branimo demokratiju. Istovremeno, želimo da sarađujemo sa demokratskim zemljama širom sveta kako bismo zajednički zaštitili demokratske vrednosti. Tajvan je pouzdan i kooperativan partner SAD. Nastavićemo da radimo sa Kongresom SAD, kao i administracijom na jačanju saradnje u oblastima kao što su bezbednost Indo-Pacifika, ekonomski razvoj, kako bismo dodatno unapredili odnose Tajvana i SAD", istakla je Cai, prenosi CNN.

Ona je izjavila da je Pelosi "jedan od najodanijih prijatelja Tajvana" i zahvalila joj na "nepokolebljivoj podršci na međunarodnoj sceni", kao i da je Tajvan pouzdan partner SAD, te da će dve zemlje nastaviti da jačaju saradnju u oblasti bezbednosti, ekonomskog razvoja i snabdevanja, prenosi Rojters.

Do susreta između Cai i predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa je došlo juče u Tajpeju u okviru Pelosijeve posete tom ostrvu, što je izazvalo žestoke kritike Kine i navelo je da najavi niz vojnih vežbi i zatraži objašnjenje od američkog ambasadora u toj zemlji.

Tajvan je saopštio da je vojska "povećala nivo budnosti" i da će vlasti napraviti planove za obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti oko ostrva, nakon što je Kina najavila niz vojnih vežbi kao odgovor na posetu Pelosi, navodi Rojters.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #874 on: August 03, 2022, 08:16:49 am »
Pelosijevo putovanje na Tajvan osmišljeno da stvori sukob


Visoki američki zvaničnici su odbacili moguću posetu predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu kao beznačajnu i naveli da će, ako Kina bude delovala da joj se suprotstavi, za sukob koji je usledio kriv Peking. Međutim, istraživač Tim Anderson je za RT rekao da se čini da je taj potez unapred planirana provokacija koja treba da izazove veliku konfrontaciju sa Kinom.

„Oni kažu ’ovo je rat Kine‘ jer su rekli da je Ukrajina rat Rusije“, rekao je on, misleći na neuspeli pokušaj Moskve da dobije bezbednosne garancije od SAD pre nego što je pokrenula vojni napad na svog suseda krajem februara.

Anderson, koji vodi istraživački centar koji promoviše antiimperijalistička istraživanja pod nazivom Centar za kontrahegemonističke studije, smatra Pelosijevo putovanje očiglednim američkim trikom. Neki američki političari osećaju se „ljubomorni“ na uspon Kine i spremni su da žrtvuju sve koristi koje Amerika ima od trgovine sa tom zemljom kako bi pokušali da potkopaju Peking, rekao je on.

Pelosi „ulazi tamo sa vojnom pratnjom, sa njom ide više velikih ratnih brodova“, primetio je on, misleći na prijavljeno raspoređivanje američke mornarice kako bi osigurala bezbednost delegacije Kongresa.

S obzirom da je Vašington formalno priznao Tajvan kao deo Kine, ovaj potez se može smatrati „vojnim upadom“ na kinesku teritoriju, sugerisao je Anderson.

„Zamislite da kineska vojska uđe u Portoriko ili neki drugi deo teritorije SAD. To je neprihvatljivo i ne mogu da kažem da bi iz toga proizašlo nešto dobro“, rekao je on.

Ostaje da se vidi kakva će biti reakcija Kine na Pelosijevo putovanje, ali je malo verovatno da će se obistiniti alarmantnija predviđanja o otvorenim neprijateljstvima između dve nacije oko Tajvana, rekao je za RT kineski strateg sa sedištem u Hong Kongu Endru Leung.

„Kina nema 100% poverenja da će nadvladati Tajvan [vojno] do najmanje nekoliko godina [od sada]“, rekao je on, navodeći nedavne procene kineske vojne moći. Antikineski političari u SAD-u se možda nadaju da će Peking učiniti „nešto brzopleto“ kao odgovor na Pelosijevo putovanje, ali kineska vlada neće nasjesti na to, očekuje Leung.

I Kina i SAD ove godine će proći kroz osetljivu tranziciju vlasti, istakao je on, tako da nijedna vlada ne bi želela žestoki rat i obe bi želele da osvoje političke poene tako što će se oštro igrati sa drugom. Pelosi posebno rizikuje čekić svog predsedavajućeg, ako međuizbori u SAD liše Demokratsku stranku njene većine u Predstavničkom domu, pa bi mogla da ima lični interes da se zabada u Kinu, rekao je ekspert.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #875 on: August 03, 2022, 08:45:21 am »
Japan: Kineske vojne operacije „zabrinjavajuće“


Japan je kineske vojne vežbe kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu u sredu nazvao „zabrinjavajućim“, ali se uzdržao od komentarisanja Pelosijeve posete Aziji.

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno rekao je na konferenciji za novinare da je vlada Kini prenela zabrinutost zbog vojnih operacija i ponovio da se Japan nada da će pitanja oko Tajvanskog moreuza biti rešena dijalogom.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #876 on: August 03, 2022, 10:45:48 am »
Kineski ambasador u Vašingtonu: Imamo puno pravo da uradimo ono što moramo


I kineski ambasador u Vašingtonu Ćin Gang osudio je, kako je navedeno, nepromišljenu, provokativnu Pelosi kineskom regionu Tajvanu.

Ćin je u intervjuu za Si-En-EN rekao da je to ozbiljno kršenje principa jedne Kine i odredbi tri zajednička saopštenja Kine i SAD.

Istakao je da će poseta Pelosi rezultirati eskalacijom tenzija u Tajvanskom moreuzu i u odnosima SAD i Kine, prenosi kineski međunarodni radio.

Kineski ambasador je naglasio da se pitanje Tajvana tiče suštinskih interesa Kine.

„Kina ima svako pravo da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Imamo potpuno pravo da uradimo ono što moramo”', kazao je ambasador Kine u SAD.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #877 on: August 03, 2022, 10:48:42 am »
Armija Kine objavila fotografije sa vežbi u blizini Tajvana


Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine, objavila je danas fotografije sa vojnih vežbi kod obala Tajvana.

"Trećeg avgusta, istočna zona Narodnooslobodilačke armije Kine (PLA) organizovala je u severnim, jugozapadnim i jugoistočnim vodama kod obala Tajvana zajedničke borbene vežbe, u kojoj su učestvovale mornarica, vazduhoplovstvo, raketne snage, snage strateške podrške i zajedničke logističke snage", navedeno je u saopštenju na zvaničnom nalogu Istočne borbene komande na društvenoj mreži.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Objavljen je i niz fotografija na kojima su prikazani ratni brodovi, avijacija i vojna oprema.


izvor


* 2022-08-03_114516.jpg (122.38 KB, 1145x900 - viewed 4 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #878 on: August 03, 2022, 10:49:35 am »
Kina obustavlja uvoz voća i ribljih proizvoda sa Tajvana


Kina je od danas obustavila uvoz voća i dve vrste ribljih proizvoda iz regiona Tajvana, izjavio je Ma Sijaoguang, portparol Kancelarije za tajvanske poslove.

Zabranjuje se uvoz grejpfruta, limuna, pomorandže i zamrznute skuše sa Tajvana, prenosi Kineski međunarodni radio.

"Izvoz prirodnog peska iz matičnog dela Kine na Tajvan je takođe obustavljen", naveo je Ma.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #879 on: August 03, 2022, 10:51:04 am »
Tajvan: Kina podriva mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu


Kina svojim postupcima podriva mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, navodi se u izjavi tajvanskog Ministarstva inostranih poslova.

„Povodom nedavne planirane eskalacije vojnih aktivnosti Kine protiv Tajvana, MIP ističe da provokativni postupci Pekinga predstavljaju izazov za međunarodni poredak i podrivaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i regionu“, navodi se u izjavi, objavljenoj na zvaničnom sajtu tajvanskog ministarstva.

U izjavi se ističe da će vojne vežbe koje je najavila Kina imati „ozbiljan uticaj na međunarodno-trgovinske veze“ zbog zatvaranja nekih oblasti kineskog pomorskog područja.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #880 on: August 03, 2022, 10:52:41 am »
EU: Tenzije oko Tajvana rešavati dijalogom


Evropska unija apelovala je danas da se tenzije oko posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu razreše dijalogom i da kanali komunikacije sa Kinom ostanu otvoreni, kako bi se izbegla „opasnost koja može proisteći iz pogrešne procene“.

„EU ima interes da očuva mir i status kvo u Tajvanskom moreuzu. Zalažemo se za mirno rešavanje pitanja moreuza. Tenzije treba rešavati dijalogom. Treba održavati odgovarajuće kanale komunikacije kako bi se smanjili rizici od pogrešne procene“, saopštio je je portparol EU, prenosi Rojters.

Portparol Evropske komisije izjavio je da „EU jasno podržava politički princip jedne Kine, priznajući vladu Narodne Republike Kine kao jedinu legalnu vladu te zemlje, a istovremeno teži prijateljskim odnosima i bliskoj saradnji sa Tajvanom", navodi britanska agencija.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #881 on: August 03, 2022, 10:54:17 am »
Amerika i Tajpej krivi za narušavanje mira na Tajvanu


Sjedinjene Američke Države i vladajuća partija na Tajvanu krivi su za sukob i narušavanje mira u Tajvanskom moreuzu, izjavio je portparol Kancelarije za poslove Tajvana pri kineskom Državnom savetu Ma Sjaoguang.

Zvaničnik je prokomentarisao sastanak predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi sa šefom administracije Tajvana Cai Ing-ven u Tajpeju.

„Rukovodstvo Demokratske progresivne partije, oslanjajući se na spoljnu podršku, rado je preuzelo na sebe ulogu piona i pojačalo provokacije u cilju dobijanja nezavisnosti. SAD su intenzivirale svoje napore u pokušaju da iskoriste kartu na koju igra Tajvan, neprekidno dolivajući ulje na vatru i gradeći planove za obuzdavanje Kine pomoću Tajvana“, navodi se u objavljenom saopštenju kineskog zvaničnika.

On je istakao da „nezavisno od toga kakvim se trikovima služe i kako ulešavaju, ne mogu opravdati sebe, jer su upravo oni stvorili sukob između dve obale Tajvanskog moreuza, i narušili mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #882 on: August 03, 2022, 10:55:30 am »
Kineski list: Sada mi pravimo svoj proboj po pitanju Tajvana


Bivši glavni urednik kineskog lista „Global tajms“ Hu Siđing napisao je veliki post na društvenoj mreži Veibo nakon posete Nensi Pelosi, u kome je pozvao Kineze da budu jači i dalekovidiji. Prema njegovim rečima, Kina nastavlja proces ujedinjenja ostrva sa kopnom.

„Peking nije sprečio Pelosijevu da sleti na ostrvo, međutim, mi danas zaista preduzimamo veoma važnu kontrameru i nastavljamo proces ujedinjenja. Pelosi i SAD su dobili svoj proboj (po pitanju Tajvana), a mi ćemo napraviti svoj“, napisao je on.

Novinar je takođe istakao da u borbi Kine i Sjedinjenih Američkih Država ne može biti lake pobede.

„Ne možemo samo ići i slomiti SAD iz jednog pravca. Čim uspemo u jednom, SAD će definitivno odgovoriti i nadoknaditi u drugim aspektima. Istovremeno, SAD nikada neće moći da nas uvuku u sukob. Ali ako dođe do direktne konfrontacije, mi ćemo odgovoriti odlučno. Direktna borba sa Sjedinjenim Američkim Državama biće duga i teška. Moramo se pripremiti da je vodimo rundu za rundom. I važno je ne odustati čim nešto krene naopako“.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #883 on: August 03, 2022, 10:56:17 am »

Peking: Poseta Pelosi - farsa


Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji nazvao je posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu „apsolutnom farsom“.

„Ovo je apsolutna farsa. Sjedinjene Američke Države se pod zastavom demokratije bez pardona mešaju u unutrašnje stvari Kine, a Cai Ing-ven (šef ostrvske administracije) i slične snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana grčevito se drže za SAD i izdali su nacionalne interese“, rekao je Vang Ji na marginama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Asocijacije nacija jugoistočne Azije u Kambodži.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #884 on: August 03, 2022, 10:57:26 am »
Kina Nemačkoj: Pazite šta pričate


Nemačka strana treba da poštuje privrženost principu „jedne Kine“ i da bude oprezna u izjavama i postupcima u vezi sa Tajvanom, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Hua Čunjing, komentarišući nedavnu izjavu o Tajvanu nemačke ministarske inostranih spolova Analene Berbok.

„Nadamo se da će nemačka strana moći objektivno i ispravno da shvati tajvansko pitanje, da neće igrati kako Sjedinjene Američke Države sviraju i da će u praksi poštovati privrženost principu jedne Kine i biti oprezna u izjavama i postupcima u vezi sa Tajvanom“, naglasila je ona.

Hua Čunjing je istakla da izjava Berbokove ne odgovara činjenicama i da Kina jasno izražava neslaganje sa tim pogrešnim primedbama nemačke ministarke u vezi Pekinga.

Ranije je izdanje „Špigl“ objavilo da je nemačka ministarka inostranih poslova obećala podršku Tajvanu u slučaju kineskog napada, istakavši da je za Nemačku neprihvatljivo kršenje međunarodnog prava, kao i kada veći sused napada manjeg kršeći to pravo, a to se, kako je rekla, odnosi i na Kinu.

O konkretnim merama i formama podrške izdanje nije saopštilo svoje evolucione istorije.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 [59] 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.053 seconds with 22 queries.