PALUBA
September 30, 2023, 10:53:26 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 [64] 65 66 67 68 69   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Južnom i Istočnom kineskom moru  (Read 161489 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #945 on: August 08, 2022, 12:57:36 pm »
Peking: Izvodimo vežbe na sopstvenoj teritoriji


Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo ja danas da je Tajvan deo Kine i da Kina izvodi vojne vežbe "na sopstvenoj teritoriji" na otvoren, transparentan i profesionalan način.

Portparol Ministarstva Vang Venbin naveo je na konferenciji za novinare da su nadležne službe blagovremeno o tome izdale saopštenja, u skladu sa međunarodnim pravom, prenosi Rojters.

Kineska vojska saopštila je danas, dan posle završetka velikih vojnih vežbi oko Tajvana uz upotrebu bojeve municije, da počinje nove vežbe na moru i nebu oko tog ostrva.

Kineska vojska je vežbe počela prošle nedelje, posle posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.


Tajvan osudio nove vojne manevre Kine

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana osudilo je danas odluku Kine da produži vojne manevre, ocenivši da "Peking i dalje namerno izaziva krizu i kontinuirano provocira". "Suočen s vojnim zastrašivanjem Kine, Tajvan se neće ni uplašiti, ni odustati. Tražimo da kineska vlada odmah prekine sa vojnim zastrašivanjem", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova vlade u Tajpeju, prenosi Rojters.

Kineska vojska saopštila je danas, dan posle završetka velikih vojnih vežbi uz upotrebu bojeve municije oko Tajvana, da počinje nove manevre na moru i nebu oko tog ostrva.

Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine saopštila je na društvenoj mreži Veibo da će uvežbavati izvođenje napada protiv podmornica i napade na moru, preneo je ranije Rojters. Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da je Tajvan deo Kine i da Kina izvodi vojne vežbe "na sopstvenoj teritoriji" na otvoren, transparentan i profesionalan način.

Portparol tog ministarstva Vang Venbin izjavio je na konferenciji za novinare da su nadležne službe blagovremeno i u skladu sa međunarodnim pravom o tome izdale saopštenja.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #946 on: August 08, 2022, 01:56:00 pm »
Quote
PLA Eastern Theater Command holds military drills around island of Taiwan

On August 7, the Eastern Theater Command of the Chinese People's Liberation Army (PLA) continued its actual-combat joint exercises and training in the seas and airspace around the island of Taiwan. The Air Force of the Eastern Theater Command dispatched multiple groups of multi-type aircraft in its drills to enhance joint ground strike and long-range air strike capabilities.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #947 on: August 09, 2022, 06:03:57 am »
"Odnosi SAD i Kine se pogoršavaju"


Premijer Singapura Li Sijen Lung upozorio je danas na opasnost od pogrešnih procena zbog tenzija u Tajvanskom moreuzu.

On je ocenio da je malo verovatno da će one uskoro popustiti usled pogoršanja odnosa između Sjedinjenih Država i Kine.

U televizijskom obraćanju uoči sutrašnjeg Dana državnosti tog grada-države, Li je poručio da će Singapur biti pogođen tim intenzivnim rivalstvom i tenzijama u regionu.

"Oko nas se sprema oluja. Odnosi SAD i Kine se pogoršavaju, sa nerešivim pitanjima i dubokim sumnjama", rekao je Li, preneo je Rojters.

Naveo je da region mora da se pripremi za budućnost koja nije tako stabilna, kao što je do sada bila.

"Malo je verovatno da će se ovo uskoro poboljšati. Štaviše, pogrešne procene ili nezgode mogu lako da pogoršaju stvari", poručio je on.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #948 on: August 09, 2022, 06:16:07 am »
Bajden: "Zabrinut sam"


Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da nije zabrinut zbog Tajvana, ali da je zabrinut zbog Kine.

Bajden je otkrio da je zabrinut zbog kineskih aktivnosti u tom azijskom regionu, otkako je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi boravila na Tajvanu.

"Zabrinut sam toga što se kreću koliko se kreću. Ali ne verujem da će da urade nešto više nego što su dosad uradili", kazao je Bajden, preneo je Rojters.

Kineska vojska je počela vežbe prošle nedelje u Tajvanskom moreuzu, posle posete Nensi Pelosi Tajvanu.

Posle jučerašnjeg završetka velikih vojnih vežbi oko Tajvana uz upotrebu bojeve municije, kineska vojska je saopštila da počinje nove vežbe na moru i nebu oko tog ostrva.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #949 on: August 09, 2022, 07:03:59 am »
Zabrinutost sve veća: "Započeće rat"Ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu izjavio je danas da je zabrinut da bi Kina mogla da započne rat sa Tajvanom.

"Brine me da bi Kina stvarno mogla da pokrene rat protiv Tajvana. Ali ovo što trenutno radi je pokušaj da nas uplaši i najbolji način da se izborimo sa tim je da pokažemo Kini da se ne bojimo", rekao je Vu u intervjuu za CNN.

On je naveo da Peking već godinama preti Tajpeju, i da su tokom poslednjih nekoliko godina pretnje postale ozbiljnije.

Kao odgovor na nedavnu posetu Tajpeju predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, Kina je započela vojne vežbe oko Tajvana.

Peking smatra da je Tajvan odmetnuta provincija i protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama.

Ministar Vu je rekao da je kineska vojna pretnja uvek postojala, bez obzira na posetu Nensi Pelosi, i dodao da su posete stranih zvaničnika važan deo strategije Tajvana protiv pokušaja Kine da ga izoluje od međunarodne zajednice.

"Kina ne može da naredi Tajvanu da ne sme da primi u posetu one koji žele da dođu i da mu pruže podršku", naveo je Vu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #950 on: August 09, 2022, 10:48:37 am »
Nikad bliži - praćen svaki pokret; Nastavljamo


Oko 20 kineskih i tajvanskih ratnih brodova približilo se jutros središnjoj liniji Tajvanskog moreuza, rekao je Rojtersu izvor upoznat sa situacijom.

Prema tom izvoru, pojedini kineski brodovi povremeno su pokušavali da se probiju u nezvaničnu "tampon zonu", dok su tajvanski brodovi pratili njihove pokrete.

Slični manevri u blizini izvođeni su od početka velikih vojnih vežbi kineske vojske sa korišćenjem bojeve municije 1. avgusta.

Izvor upoznat sa bezbednosnim planiranjem u regionu rekao je i da je nekoliko kineskih brodova jutros obavilo misije kod istočne obale Tajvana.

Istočna komanda kineske narodnooslobodilačke armije saopštila je danas da nastavlja sa združenim vojnim vežbama u moru i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan, sa fokusom na blokade i logistiku snabdevanja, prenosi Rojters.

Kineska vojska je vežbe počela prošle nedelje, posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #951 on: August 09, 2022, 03:53:06 pm »
Kina potapa Amerikance i Japance ako bukne i Tajvan: Šta pokazuje nova simulacija stručnjaka iz SAD


Grupa američkih stručnjaka za bezbednost Centra za strategijske i međunarodne studije izvela je simulaciju eventualne invazije Kine na Tajvan. Rezultati simulacije pokazali su da bi Tajvan mogao da odbije invaziju, ali da bi Kina potopila većinu ratnih plovila Sjedinjenih Američkih Država i Japana, prenosi Blumberg.

"Rezultati pokazuju da u većini, ali ne svim scenarijima, Tajvan može da odbije invaziju", kazao je stariji savetnik Centra za studije Mark Kensijan.

Stručnjaci su sproveli 22 simulacija i u 18 od njih, kineske rakete potopile bi značajan deo američkih i japanskih plovila i na stotine aviona, smatra Kensijan.

On je istakao da su u poslednjoj izvedenoj simulaciji SAD "izgubile" 900 borbenih letelica u konfliktu koji je trajao četiri nedelje, što je otprilike polovina vazdušnih snaga i mornarice. Kensijan navodi da bi Kina takođe "uništila" mornaricu Tajvana kao i polovinu vazduhoplovnih snaga te zemlje već u prvim danima hipotetičke invazije.

Simulacije su uključile i mogućnost da zvanični Tokiju pruži podršku Americi u vidu da joj proširi prava upotrebe američkih baza na teritoriji Japana, ali da u isto vreme zabrani korišćenje nuklearnog oružja. Međutim, zvaničnici su se ogradili da do sada sprovedene simulacije nisu najsloženije hipoteze eventualne invazije, prenosi međunarodni Sputnjik.

"Nismo pokretali najgore scenarije u kojima bi Kina mogla da pokori celo ostrvo", naveo je Kensijan.

Situacija u vezi sa Tajvanom eskalirala je nakon nedavne posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajpeju.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije i protivi se bilo kakvim direktnim zvaničnim stranim kontaktima sa ostrvom.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da Kina neće ostaviti prostora protajvanskim snagama za nezavisnost jer je ponovno ujedinjenje Tajvana sa Kinom istorijski neizbežno i svi pokušaji da se Tajvan iskoristi za obuzdavanje Kine osuđeni su na neuspeh.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #952 on: August 10, 2022, 06:32:40 am »
Nensi Pelosi: "Poseta bila apsolutno korisna"


Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je povodom svoje posete Tajvanu da je ona bila apsolutno korisna.

Ona je dodala da SAD ne mogu da dozvole Kini da izoluje to ostrvo.

"Ne možemo da dozvolimo kineskoj vladi da izoluje Tajvan", poručila je Nensi Pelosi u intervjuu za NBC, a prenosi Rojters. Dodala je da kineska vlada neće određivati ko može da ode na Tajvan.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #953 on: August 10, 2022, 06:35:39 am »
Kina poslala novo upozorenje Americi


Kineska vojska izvodi manevre oko Tajvana da bi upozorila Sjedinjene Američke Države i da bi održale lekciju "tajvanskim separatistima".

To je danas izjavio portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

"Mere koje smo preduzeli su odgovor na posetu Tajvanu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Odgovor Kine je opravdan i legitiman i predstavlja upozorenje za huškače i pouku za tajvanske separatiste", istakao je Vang.

On je poručio da postoji samo jedna Kina, čiji sastavni deo je i Tajvan, prenosi Tas.

Ministar spoljnih poslova vlade u Tajpeju Džozef Vu, ranije je rekao da je Kina iskoristila posetu Pelosijeve da bi pokrenula velike vojne manevre nadomak Tajvana, s ciljem da se promeni status kvo u zoni Tajvanskog moreuza.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #954 on: August 10, 2022, 10:04:05 am »
Ako treba i na silu: Bele knjige sve otkrile


Kina neće odustati od scenarija upotrebe sile ako mirno ujedinjenje sa Tajvanom ne uspe.

I Peking zadržava pravo da odgovori na provokacije pristalica nezavisnosti ostrva i spoljnih sila, navodi se u Beloj knjizi koju su objavile kineske vlasti.

Dokument pod nazivom "Pitanje Tajvana i slučaj ponovnog ujedinjenja Kine u novoj eri" zajednički su pripremili i objavili Kancelarija za poslove Državnog saveta Tajvana i Služba za štampu Državnog saveta.

"Bele knjige" se redovno objavljuju kako bi se razjasnila politika Pekinga po raznim pitanjima.

"Pokušaji da se postigne nezavisnost Tajvana samo će gurnuti ostrvo u ponor katastrofe i naneti ozbiljnu štetu tajvanskim sunarodnicima. Da bismo zaštitili zajedničke interese kineske nacije, uključujući i tajvanske sunarodnike, moramo se odlučno suprotstaviti podeli i nezavisnosti Tajvana, i promovisati mirno ujedinjenje domovine", navodi se u tekstu.

Napominje se da je Peking "spreman da stvori širok prostor za mirno ujedinjenje, te da nikada nećemo ostaviti prostora za različite oblike separatističkih aktivnosti za postizanje nezavisnosti Tajvana".

Autori dokumenta navode da o poslovima Kineza treba da odlučuju sami Kinezi, a pitanje Tajvana se naziva unutrašnjom stvari NR Kine, "što utiče na interese Kine i na nacionalna osećanja kineskog naroda i ne toleriše nikakvo spoljno mešanje".

"Niko ne bi trebalo da potceni snažnu odlučnost, nepokolebljivu volju i veliku sposobnost kineskog naroda da zaštiti državni suverenitet i teritorijalni integritet. Spremni smo da nastavimo da iskreno težimo i ulažemo napore za mirno ujedinjenje, ali ne obećavamo da ćemo se odreći upotrebe sile i mogućnosti prihvatanja svih neophodnih mera", saopštio je Peking.

Vlasti NR Kine navdoe da je veoma malo pristalica nezavisnosti Tajvana "i njihovih separatističkih aktivnosti".

Mere koje bi se mogle primeniti protiv njih i mogućeg spoljnog mešanja, kaže se u dokumentu, "ni na koji način nisu usmerene protiv tajvanskih sunarodnika", a "nemiroljubiva sredstva biće preduzeta kao poslednje sredstvo u situaciji kada nema drugog izbora".

"U slučaju da protajvanske separatističke snage ili spoljne ometajuće snage provociraju ili čak pređu crvenu liniju, moraćemo da preduzmemo drastične akcije", navodi se u Beloj knjizi.


Nastavljeni manevri

Oko 20 brodova kineske i tajvanske ratne mornarice i danas je raspoređeno blizu nezvanične središnje linije Tajvanskog moreuza, rekao je za Rojters izvor upućen u to pitanje.

Nekoliko brodova kineske mornarice nastavilo je i tokom današnjeg dana da izvodi manevre u blizini istočne obale Tajvana, saopštio je ovaj izvor, navodi britanska agencija.

Istočna komanda kineske narodnooslobodilačke armije saopštila je juče da nastavlja sa združenim vojnim vežbama u moru i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan, a portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da oni imaju za cilj da upozore Sjedinjene Američke Države i da bi održale lekciju "tajvanskim separatistima".

"Mere koje smo preduzeli su odgovor na posetu Tajvanu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Odgovor Kine je opravdan i legitiman i predstavlja upozorenje za huškače i pouku za tajvanske separatiste", istakao je Vang.

On je poručio da postoji samo jedna Kina, čiji sastavni deo je i Tajvan, prenosi TAS S.

Ministar spoljnih poslova vlade u Tajpeju, Džozef Vu, ranije je rekao da je Kina iskoristila posetu Pelosijeve da bi pokrenula velike vojne manevre nadomak Tajvana, s ciljem da se promeni statut kvo u zoni Tajvanskog moreuza.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #955 on: August 10, 2022, 12:20:21 pm »
Kina objavila novi dokument - obelodanila šta namerava sa Tajvanom


Peking želi mirno ujedinjenje sa Tajvanom, ali strane sile koje se mešaju u kineska unutrašnja pitanja i ohrabruju secesiju na ostrvu, to bi mogle da onemoguće, navodi se u kineskoj Beloj knjizi.

„Uložićemo sve napore da postignemo mirno ujedinjenje. Ali nećemo se odreći upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere“, navodi se u objavljenom dokumentu.

To je neophodno zbog zaštite od spoljnog mešanja i separatističkih aktivnosti“, navodi se u dokumentu.

Peking je naveo da će primeniti silu samo ako bude primoran na to u slučaju da druga strana pređa crvenu liniju.

U Beloj knjizi iznosi se tvrdnja Kine o suverenitetu nad Tajvanom, zasnovana na istoriji, međunarodnom pravu i težnjama naroda Kine. Peking se zalaže za mirno ujedinjenje po principu „jedna zemlja, dva sistema“ – što bi Tajpeju omogućilo da sačuva svoju unutrašnju politiku – kao krajnji cilj svoje politike na Tajvanu.

Tekuća eskalacija tenzija sprečava korisni put pomirenja, saopštila je kineska vlada, okrivljujući za to antikineske snage u SAD.

Oni „podstiču grupe unutar Tajvana da izazovu nevolje i iskoriste Tajvan kao pijuna protiv Kine“, navodi se u dokumentu.

Tajvanska administracija pod vladajućom Demokratskom progresivnom partijom „zauzela je separatistički stav i dogovarala se sa spoljnim snagama u uzastopnim provokativnim akcijama koje su osmišljene da podele zemlju“, navodi se u Beloj knjizi i naglašava da bi svaki pokušaj da se ostrvo odvoji od Kine bio protiv volje 1,4 milijarde Kineza, uključujući 23 miliona koji žive na samom Tajvanu.

Bela knjiga je objavljena nedelju dana nakon što je predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi boravila u poseti Tajvanu uprkos prigovorima Pekinga. Putovanje je izazvalo diplomatsku krizu između dve zemlje i podstaklo Kinu da pokrene vojne vežbe oko ostrva, prenosi RT.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #956 on: August 10, 2022, 02:38:36 pm »
Kina posle najvećih vojnih vežbi: "Nastavljamo sa svakodnevnim patrolama"


Kineska vojska je "izvršila različite zadatke" oko Tajvana, ali će nastaviti svakodnevno da patrolira, objavila je Kina u četvrtak.

Besna zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu prošle nedelje, Kina je izvela do sada najveće vojne vežbe oko ostrva koje smatra svojom teritorijom. Vežbe su uključivale lansiranje balističkih projektila, od kojih su neki leteli iznad glavnog grada Tajpeja, i simulirane morske i vazdušne udare.

Kineska vojska je u kratkom saopštenju za javnost objavila da su vojne operacije oko Tajvana "uspešno završile različite zadatke i efikasno testirale integrisane borbene sposobnosti vojske".

Ona je dodala da će pratiti "promene situacije u Tajvanskom moreuzu, nastaviti obuku i pripreme za borbu, organizovati redovne patrole borbene gotovosti u moreuzu i odlučno braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet".

Tajvanski vojni portparol Sun Li-Fang je odgovorio na najavu rekavši da će, ako se vojna napetost nastavi, Tajvan "prilagoditi raspodelu snaga na osnovu faktora kao što su neprijateljske pretnje".

Ranije u sredu, izvor upoznat sa situacijom rekao je Rojtersu da su kineski ratni brodovi aktivni na zapadu i istoku Tajvana. Kineska mornarica je u sredu po podne i dalje bila aktivna na središnjoj liniji moreuza, koji su takođe preleteli kineski ratni avioni.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je u sredu 17 kineskih aviona preletelo centralnu liniju između dve zemlje.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #957 on: August 11, 2022, 07:00:10 am »
Kineska ambasada osudila britansku neodgovornu retoriku


Kineska ambasada u Londonu osudila je danas, kako je navela, britansku neodgovornu retoriku.

I to nakon što je ministarka spoljnih poslova Liz Tras pozvala na razgovor ambasadora Kine u Velikoj Britaniji DŽeng Zeguanga, zbog akcija Pekinga prema Tajvanu.

Kako se navodi u saopštenju kineske ambasade na Tviteru, DŽeng je odlučno odbacio i oštro osudio neodgovornu retoriku britanske strane o legitimnom i neophodnom odgovoru Kine na posetu predsednice Predstavničkog doma SAD Tajvanu, na sastanku sa visokim zvaničnikom britanskog ministarstva spoljnih poslova, preneo je Rojters.

"Tajvan je neodvojivi deo kineske teritorije. Nijedna strana država, uključujući Veliku Britaniju, nema pravo da se meša u unutrašnju politiku Kine", navodi se u saopštenju kineske ambasade.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras pozvala je ranije danas na razgovor kineskog ambasadora u toj zemlji DŽeng Zeguanga da objasni kineske akcije prema Tajvanu.

"Naložila sam zvaničnicima da pozovu kineskog ambasadora da objasni postupke svoje zemlje. Videli smo sve agresivnije ponašanje i retoriku iz Pekinga poslednjih meseci, koji ugrožavaju mir i stabilnost u regionu", navela je Tras u saopštenju.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #958 on: August 11, 2022, 07:02:28 am »
NATO se širi ka istoku? "Nikada nećemo dozvoliti"


Akcije SAD oko Tajvana ukazuju na to da je Zapad počeo da primenjuje koncept ekspanzije NATO ka istoku, izjavio je danas ambasador Kine u Rusiji Žang Hanhui.

U ekskluzivnom intervjuu za TAS S Žang je poručio da Kina neće dozvoliti Sjedinjenim Državama da deluju na međunarodnoj političkoj sceni po "zakonima džungle".

"Nemešanje u unutrašnje stvari druge zemlje je bazični princip održavanja mira i stabilnosti u našem svetu i ne možemo dozvoliti da u transnacionalnim odnosima ponovo dominira zakon džungle", istakao je kineski ambasador i podsetio da je pre nekoliko dana ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predočio da "SAD pokušavaju da demonstriraju svetu svoju nekažnjivost", ocenivši da se politika Vašingtona može opisati kao "radimo šta god hoćemo".

"Želeo bih direktno da poručim Sjedinjenim Državama da Kinezi nikada neće dozvoliti stranim silama da ih zastraše, maltretiraju ili porobe. Kina je uložila maksimalne diplomatske napore kako bi sprečila ovu nametnutu krizu", naglasio je kineski diplomata.

Zhang Hanhui je upozorio da Peking nikada neće dozvoliti SAD da naškode vitalnim interesima Kine niti da potkopavaju proces nacionalnog preporoda.

"SAD igraju na tajvansku kartu zbog svojih unutrašnje-političkih razloga i plaćeničkih interesa određenih američkih političara. SAD pokušavaju da podižu tenzije, da izazovu konfrontacije i podele u regionu", upozorio je kineski diplomata.

On je predočio da u cilju očuvanja mira i stabilnost u Tajvanskom moreuzu američka strana "mora beskompromisno da poštuje princip Jedne Kine".

"Sve zemlje širom sveta trebalo bi da shvate razlog i prirodu trenutne krize i moraju zajednički da se odupru šemama i provokacijama američke strane. Očekujemo da se i dalje podržava naša legitimna pozicija i mere koje preduzima zvanični Peking i da zajedno radimo na održavanju mira u regionu i na području Tajvanskog moreuza", ukazao je kineski ambasador u Rusiji Žang Hanhui.

Komentarišući americku politiku prema Kini, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je 26. juna prošle godine u intervjuu za francuski državni TV kanal TF1:

"To je zakon džungle, opstanak najsposobnijih. Dakle, za nas je ideja da podržimo naše saveznike i partnere, ne protiv Kine, već za pozitivnu viziju budućnost i pozitivne odnose među državama".


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #959 on: August 11, 2022, 07:43:16 am »
Peking ima rešenje za Tajvan?; "Izgovor kako bi se zastrašili građani"


Tajvan odbIja model "jedne zemlje, dva sistema" koji je Peking predstavio u svojoj strategiji rešavanja tajvanskog pitanja.

To je saopštilo tajvansko ministarstvo spoljnih poslova.

Samo građani Tajvana mogu da odlučuju o svojoj budućnosti, rekla je portparolka ministarstva Žoane Ou na konferenciji za novinare u Tajpeju, prenosi Rojters.

Ona je dodala da Kina koristi nedavnu posetu predsednice Predsedničkog doma Nensi Pelosi kao "izgovor za stvaranje nove normalnosti kako bi zastrašila građane Tajvana".

Kina je juče objavila Belu knjigu pod naslovom "Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri" u kojoj je poručila da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja.

Peking takođe navodi i da "neće odustati od upotrebe sile" i da "zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mere" u zaštiti od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 [64] 65 66 67 68 69   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 22 queries.