PALUBA
June 29, 2022, 02:39:23 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12   Go Down
  Print  
Author Topic: Specijalna brigada  (Read 98479 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 253


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #90 on: April 30, 2010, 10:00:29 am »

Ovaj test (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) se recimo koristi u SAD za specijalne jedinice, FBI i slične službe:
http://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota_Multiphasic_Personality_Inventory
Logged
srbin1
Prijatelj foruma
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 222« Reply #91 on: April 30, 2010, 05:14:06 pm »

Хвала пуно на информацијама! Мене не плаши сам тест већ резултат теста. Као што је Брокер рекао, баш ту највише кандитата падне. Сад због чега не знам. Мислим да имам јаку психу (по неким дефиницајама), мада да ли је то довољно или не то је друга ствар.

Ево чисто ради радозналости, шта је по вама јака психа или нпр. какву психу има човек који је специјалац?

Још једна ствар. Већ сам рекао да сам оперисао слепо црево, и добио сам одговор да то није велики проблем, али мене сад тачно занима ако је допуштено да се има још какве тегобе, рецимо мање повреде из детињства које нису опасне но ипак доживотне?

Извините због оволиких питања али ово ме стварно интересује и морам да знам ако уопште могу да се надам приступању некој Специјалној јединици.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 199


« Reply #92 on: April 30, 2010, 07:49:30 pm »

Операција слепог црева није никаква препрека. Ја имам равне табане па сам био пешадинац. То није била препрека за пријем у Војну академију и специјалце. Медицинска препрека су ако си остао инвалид, или имао тежак прелом или деформитет који те онемогућава за тежак физички рад (ушта спада посао специјалца) или имаш неку хроничну болест, повишени крвни притисак, лошу крвну слику, не видиш добро (мислим да је толерантно +- 1), не чујеш добро, лошу равнотежу и спсобност орјентације у простору (посебно битна за падобранце) и сл. Такође, ако имаш психичка обољења не можеш да прођеш. Тражи се да имаш изнадпросечну интелигенцију (не баш генијала, али бар мало изнад), да имаш свест о томе шта чиниш и шта те може сустић и да си социјално прилагођен (ниси болесно агресиван и сл.).

Психичка стабилност се проверава тестовима и пробом у пракси. Значи, из тог разлога можеш бити и касније дисквалификован, током обуке или рада. Генерално то подразумева да можеш да функционишеш и у стресној ситуацији, када је "густо", напето, захтевно (не паничиш, размишљаш, доносиш промишљене одлуке). На пример, ако ти је друг поред тебе рањен нећеш се уплашити већ ћеш му помоћи водећи рачина да још више не настрадате или ћеш наставити извршење задатак а онда позвати помоћ. Један од тестова који то проверава је тзв. математички тест (ручно сабирање  вишецифрених бројева) који решаваш у врло кратком временском року или уз ометање (буку, галаму) или, када ти на почетку теста кажу имаш пола сата да то решиш,а онда на пола тог времена ти кажу да је сада рок 5 минута. А вреднује се успешност решења. Поента је у томе што већина лоше стоји са математиком а тражи се тачност и брзина. Значи потребна је концентрација. Задаци су прости (на пример, сабери 3567 и 3975). Међутим, имаш на пример 200 таквих задатка и 5 минута (300 секунди) да то решиш. Међутим, цео текст не може нико да реши, чак и да имаш дигитрон. Онај ко не схвати панично жури да би решио што више не водећи рачуна о тачности. Разумнији и стабилнији решаваће стрпљивије, пажљивије не јурећи "ко мува без главе" јер зна да не може све па ће се концентрисати да бар оно што реши буде тачно.

Ово је само један пример, има их на десетине, тако да нема шаблона. Понашај се опуштено и потпуно природно. И не оптерећуј се резултатом. Тзв. позитивна трема увек треба да постоји и то је природно стање које уствари појачава и подстиче чула и способности. Јака трема (страх), чини супротно.
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #93 on: April 30, 2010, 08:02:04 pm »

Zapravo mislim da su ti testovi i dizajnirani tako da računaju na tremu, pa ako je ne bi bilo ni ocena ne bi bila dobra.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 199


« Reply #94 on: April 30, 2010, 08:20:35 pm »

Овај тест који сам описао рачуна на изненађење. Не очекујеш да добијеш немогућ задатак. Обично се овај тест даје у склопу теста интелигенције негде на средини или крају, када си већ помало уморан и када си стизао да све задатке бар покушаш да решиш.

У пракси, током обуке има више начина за проверу отпорности на стрес. Један је познат свима. То је онај када после марша од 30-40 км кандидати добију задатка да наставе још 20 км. Међутим, после пар стотина метара (или 1000м) ипак их чека крај, али они то не знају. Тада видиш како реагују. Или када после исцрпљујуће обуке специјалци крену да једу, спавају, одмарају се и сл.а ти им даш изненадну борбену узбуну. Или када га ометаш код гађања (галамом, буком и сл.) и тд и тд..
Logged
srbin1
Prijatelj foruma
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 222« Reply #95 on: April 30, 2010, 11:50:07 pm »

Хвала Џумба, овај текст је био пун потребних информација. То што си рекао за медицинске препреке, на сву срећу ја немам такве проблеме. За вид ме посебно интересује зато што бих хтео да будем снајпериста. Чуо сам да ти треба 5 да би те примили као снајперисту.

Иначе за интелигенцију и социјално прилагођење, надам се да ће то испасти добро. Болесно агресиван ипак знам да нисам Smiley Мислим да је чак џиу-џицу ту помогао.

За такав математички тест који си споменуо сам мислим чуо од овог пријатеља који је овде отишао у специјалну јединицу. Чини ми се да је рекао нешто слично томе што си ти рекао. Мада нисам знао да је толико напето.

Иначе хвала ти пуно на овоме, много је значило!
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 199


« Reply #96 on: May 01, 2010, 11:44:48 am »

Приликом избора кандидата за специјалне јединице се не бирају снајперисти. То се ради касније, унутар јединице, након спроведене основне обуке. Ако искажеш добре резултате у гађању обично те запазе и предложе за снајперисту. Ја лично не видим нешто посебно у томе што је неко снајпериста. Неко рукује мушкомитраљезом, а неко аутоматском пушком, а неко радио станицом. Свако има своје место и улогу, али у суштини сви су на једном задатку. Нико не може један без другога.

Мислим да филмови праве погрешан утисак о снајперистима ко "господарима живота и смрти". Да додам и то да се полицијски снајперисти разликују од војних. Полицијски најчешће дејствује са сигурном залеђином. Гађа са краћих, чак за по војним мерилима врло кртаких одстојања (до 100м). Концентрише се само на циљ. Најчешће се тражи да га сигурно и врло прецизно погоди првим метком. Он носи ту одговорност. Јасно види циљ (види лик, зна ко је то) и у том смислу мора бити начисто сам са собом. Војни снајпериста најчешће дејствује у средини из које му са свих страна прети опасност. Он ретко познаје свој циљ и најчешће не зна ништа (или врло мало) о њему. Гађа са већих одстојања. Ако и промаши, обично има шансу да поново гађа (мења положај). 
Logged
srbin1
Prijatelj foruma
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 222« Reply #97 on: May 01, 2010, 01:43:40 pm »

То знам, мада бити снајпериста ми је циљ.

Мене не привлачи тај део који си споменуо из филмова, већ саме вештине које војни спајпериста обухвата. Врло ми је интересантно маскирање снајпериста, тако да буду једно са окружењем, и продирање дубоко у непријатељску територију како би извршили задатак. Или како навести непријатеље да мисле да су заокружени десетинама људи а ту си заправо само ти.

Logged
Nenad
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 058


« Reply #98 on: May 01, 2010, 09:28:52 pm »

@srbin1...to su upravo ti filmovi! Smiley
Logged
srbin1
Prijatelj foruma
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 222« Reply #99 on: May 01, 2010, 10:08:54 pm »

Хаха, може бити, мада није скроз нетачно. Smiley
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #100 on: May 01, 2010, 10:12:42 pm »

@srbin1

Lijepo je videti toliku želju i zanos, ali ima tu ljudi, kojima možeš vjerovati da zaju svoj posao.. Wink

LPB
Logged
srbin1
Prijatelj foruma
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 222« Reply #101 on: May 02, 2010, 01:08:06 am »

Наравно Smiley Ја сам само изразио своје мишљење, иако то било мало. О овоме знам само оно што сам чуо и читао, што не може да се упореди са неким који је то стварно доживео. Него мене чисто занима шта ме чека ако све прође по плану, и ваша мишљења при тој теми. Извињавам се ако сам нешто погрешно рекао или ако сам се погрешно изразио. Smiley
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 588« Reply #102 on: May 15, 2010, 11:00:43 am »

Koji je ovaj kralj sa fotke što ovako pravilno drži Hekler?  Grin
Ако се на пушци, или аутомату користи колиматорски нишан, оружје се може држати са кундаком ослоњеним на средину десне сисе. Тада се може нишанити са оба ока, видно поље се практично удвостручује, а нишањење у кретању је олакшано.
Logged
ВИДРА
mornar
*
Offline Offline

Posts: 22« Reply #103 on: July 10, 2013, 10:49:49 am »

Pozdrav drugari!
Treba mi odgovor, kadet sam na vojnoj akademiji i zanima me da li se moze pristupiti 72.idb sa dioptrijom -0.75? Ako neko zna nesto vise o tome Smiley
Logged
Nenad
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 058


« Reply #104 on: September 02, 2013, 09:06:42 am »

Mile moze. Ako si na akademiji i za toliko si nasao vezu, nacices i za ovo Wink
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

Gold Charm by Shadow82x
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 22 queries.