PALUBA
June 21, 2024, 12:35:35 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Brodski sistem AEGIS (štit)  (Read 24267 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 608


« Reply #15 on: November 18, 2015, 09:25:03 pm »


Pokazao se loše i nedorađeno Huh?, pa je ubrzo skinut. 1994. ili 1996. Baku, sada već Admitral Gorškov, imao je ozbiljan požar u mašinskom prostoru (zapalilo se nagomilano đubre u santini). Više nije isplovio pod Andrejevskim barjakom, počeli su pregovori o prodaji sa Indijom koji su se završili njegovom pregradnjom i isporukom 2014. O sistemu Mars-Pasat više se i ne govori.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #16 on: November 19, 2015, 09:15:46 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 15.jpg (78.53 KB, 1459x997 - viewed 193 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #17 on: October 05, 2020, 04:24:32 pm »

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #18 on: October 29, 2020, 08:53:32 am »Analiza by Ivanjek ...


Quote
Borbeni sustav Aegis, temelj sposobnosti američkih raketnih razarača i krstarica, ali i brodova nekoliko savezničkih mornarica, jedan je od najvažnijih iskoraka u mornaričkim sposobnostima u posljednjih pedesetak godina. Saznajte od kojih se elemenata sastoji i kako funkcionira te što je dovelo do njegova razvoja, koji oružani sustavi su integrirani i kako će se u budućnosti razvijati ovaj štit flote.


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #19 on: February 26, 2021, 08:35:02 am »

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #20 on: May 30, 2021, 10:09:26 am »Testiranje američkog sistema „Idžis“ okončano krahom


Testiranje američkog brodskog protivraketnog sistema „Idžis“ okončano je krahom.

Ovaj sistem namenjen je za otkrivanje, praćenje, uništavanje i presretanje balističkih raketa srednjeg dometa.

Međutim, tokom jučerašnjeg testiranja rakete nisu mogle da unište cilj.

Pentagon je započeo proveru kako bi se utvrdilo zbog čega je došlo do problema.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #21 on: May 31, 2021, 07:45:50 am »

Amerikanci promašili balističku raketu
Novosti onlajn 30. 05. 2021.

AMERIČKIE ratni brod ispalio je dve presretačke rakete iz sistema „Egida“, ali nije uspeo da pogodi balističku metu srednjeg dometa, objavila je Agencija za protivraketnu odbranu SAD. I to dok je, navodno ruski obaveštajni brod pratio testiranje.

- Cilj testa bio je demonstracija mogućnosti odbrane od balističkih raketa brodovima sa sistemom „Egida“, koji uočavaju, prate i presreću balističke rakete srednjeg dometa - saopštila je Agencija za protivraketnu odbranu. Međutim, presretanje mete nije uspelo, prenosi RT.

Američki zvaničnici sprovode „široko ispitivanje kako bi se utvrdio uzrok problema koji su mogli da spreče uspešno presretanje“. Agencija je saopštila da je vežba sprovedena u subotu 29. maja u saradnji sa američkom mornaricom. Pentagon nije saopštio koji brod opremljen sistemom „Egida“ je učestvovao u testiranju, niti tačnu lokaciju. Međutim, lokalni medij „Maui nau njuz“, citirajući zvaničnike ministarstva odbrane, objavio je da se radi o lokaciji severozapadno od Havaja. Nekoliko dana ranije, brojni mediji objavili su da je ruski brod za prikupljanje obaveštajnih podataka primećen u blizini Havaja, u neposrednoj blizini američkih teritorijalnih voda.

- Američka pacifička flota svesna je da ruski brod operiše u međunarodnim vodama u području Havaja i nastaviće da ga prati dok se tu nalazi - rekao je DŽon Gej, predstavnik za štampu američke Pacifičke flote, za USNI (Vesti američkog mornaričkog instituta).

Prema navodima USNI, ruski brod je u tom području najmanje od petka, i nalazi se zapadno od ostrva Kaui, koje je dom najvećeg poligona za testiranje raketa. Zbog prisustva ruskog broda navodno je i pomereno održavanje testiranja protivraketnog sistema, objavio je „Honolulu star advertajzer“, iako je to teško potvrditi, pošto Pentagon retko najavljuje testove unapred. Američka vojska objavila je da ruski brod prate brojni mornarički avioni i patrolni brodovi sve vreme, te da je operisao u granicama međunarodnog prava, ne predstavljajući opasnost za navigaciju. Američki zvaničnici nisu objavili o kom se ruskom brodu radi, ali su pojedini mediji i vojni analitičari naveli da je u pitanju „Karelija 535“, brod za prikupljanje obaveštajnih podataka, koji je modernizovan 2017. godine, navodi RT. Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ove navode, niti da li je ruski brod bio u tom području tokom testiranja američkih raketa.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 091« Reply #22 on: December 19, 2021, 02:14:18 pm »

Operacija Bumbar - Tajni program američke vojske sa zadatkom razvoja vodjene rakete, koje bi poput insekta - poletala vertikalno, menjala pravac gotovo trenutno i zadavalo bolan "ubod" protivniku. Osnovna zamisao je bila zaštita brodova od napada iz vazduha, odnosno od lovaca i njihovih brzih protivbrodskih raketa.
U Raytheon-ovom dokumentarnom filmu, pogledajte kako se došlo do serije Standard Misille raketa i kako je program evoluirao od zaštite brodova do zaštite cele zemlje, kao deo integrisane protivvazduhoplovne odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 427


« Reply #23 on: December 18, 2022, 10:45:18 am »

Kopneni AEGIS u Redzikowo/ Poljskoj i Deve selu/Rumunjskoj.

https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/Article/2849023/aegis-ashore-in-poland-on-target-for-2022/


Aegis na bdodovima , dokumentarac

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 091« Reply #24 on: July 12, 2023, 01:45:24 pm »

Američka mornarica ispred svih: Radar prati hiljade meta istovremeno, a dobija i još moćnije rakete VIDEO

"Lockheed Martinov" napredni PAC-3 MSE presretač uspešno je komunicirao sa AN/SPY-1 radarom, ključnim delom sistema oružja Aegis.

Ovo je značajno dostignuće u vojnoj tehnologiji. Kompanija ulaže u integraciju PAC-3 MSE i Aegis, sa ciljem da stvori robusnu vazdušnu i protivraketnu odbranu koja bi mogla da ojača zaštitu pomorskih snaga od složenih pretnji.

"Uspešan test nas približava integraciji PAC-3 MSE u sistem oružja Aegis", rekao je Tom Kopeman, potpredsednik Naval Systems, Lockheed Martin Missiles and Fire Control.

AN/SPY-1 radar je multifunkcionalni radarski sistem sa faznim nizom koji koristi mornarica Sjedinjenih Država. Sposoban je da prati i identifikuje hiljade ciljeva istovremeno, uključujući avione, projektile i brodove. Radar je ključna komponenta borbenog sistema Aegis, koji se koristi na mnogim ratnim brodovima mornarice.

Ova integracija će ojačati pomorsku odbranu, efikasno i ekonomično. Integracija zahteva od "Lockheed Martina" da modifikuje PAC-3 MSE radiofrekventnu vezu podataka za rad sa radarom SPY-1. Uspešan test potvrđuje početnu integraciju ove mogućnosti.

PAC-3 MSE je skraćenica od Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement. To je raketni sistem zemlja-vazduh dizajniran za presretanje i uništavanje dolazećih balističkih projektila, krstarećih projektila i aviona. Sistem je nadograđena verzija raketnog sistema PAC-3, koji je u upotrebi od 1990-ih.

PAC-3 MSE je efikasan protiv pretnji kao što su taktičke balističke rakete, krstareće rakete i avioni. Program PAC-3 MSE se povećava na proizvodnju 550 MSE projektila godišnje, sa planovima za dalje proširenje.

2022. godine, Lockheed Martin je proširio svoju fabriku u Kamdenu u Arkanzasu, kako bi podržao povećanu proizvodnju.

Sa oko 100 radara SPY-1 na krstaricama i razaračima američke mornarice, integracija PAC-3 MSE sa Aegisom će osigurati mornarima da budu ispred pretnji koje se razvijaju.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izvor


* aegiscruiser1.png (242.23 KB, 600x426 - viewed 100 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 091« Reply #25 on: November 01, 2023, 05:50:56 pm »

Aegis Borbeni Sistem u potpunosti angažuje više ciljeva tokom letnih ispitivanja

Kauai, Havaji, 26. oktobar 2023. – USS CARL M LEVIN (DDG 120) uspešno je završio letna ispitivanja Aegis Oružanog sistema-48 (FTM-48), takođe poznat kao Vigilant Vivern, severno od Pacifičkog poligona za testiranje raketa u Kauaiju , Havaji.

Koristeći najnovija dostignuća borbenog sistema Aegis, USS CARL M LEVIN (DDG 120) je istovremeno gađao više ciljeva protiv-brodskih krstarećih raketa i ciljeva za sistem odbrane od balističkih raketa (BMD), što je značajno prvo dejstvo za borbeni sistem Aegis.
Uspešno izvršenje FTM-48 od strane Agencije za protivraketnu odbranu (MDA) i Izvršnog ureda programa američke mornarice Integrated Warfare Systems (PEO IWS) pokazuje doslednu evoluciju i inovaciju borbenog sistema Aegis koji je razvio Lockheed Martin.

„Ovo je još jedan korak napred u dokazivanju sposobnosti u operativno realnom scenariju, koji je ključan za prevazilaženje pretnji koje se razvijaju i ostanak ispred protivnika“, rekao je Džo DePjetro, ​​potpredsednik i generalni direktor kompanije Lockheed Martin. „Koristeći ovu osnovu za integrisanu protivvazdušnu i protivraketnu odbranu (IAMD), borbeni sistem Aegis će nastaviti da širi svoje sposobnosti za rešavanje današnjih i sutrašnjih najizazovnijih balističkih i hipersoničnih pretnji i napada.

Povećana svetska bezbednost

Kao Aegis Combat Sistem Engineering Agent, Lockheed Martin inženjeri su razvili najnovije ažuriranje zajedničke izvorne biblioteke za računarski program Aegis Combat System, osnovnu liniju 9.C2. sa sposobnošću BMD 5.1, koja je danas raspoređena u većini Aegis BMD flote, FTM-48 je pokazao sposobnost Aegisa da nastavi da pobeđuje sve veći broj teških pretnji.

Korišćenjem SPY-1 IAMD prioritetnog režima, FTM-48 je pokazao sposobnost borbenog sistema Aegis da obezbedi uravnoteženu podelu radarskih resursa koji podržavaju operacije sa više misija. Ovaj događaj je pokazao da brodovi opremljeni najnovijim naprednim borbenim sistemom Aegis mogu istovremeno da se brane od brojnih IAMD pretnji i da prate pretnju koju koristi svaki protivnik.

Šta je sledeće

Borbeni sistem nastavlja da brzo pruža nove mogućnosti, a ova rešenja integrišu i SPY-1 i familiju radara, uključujući radare TPY-6 i SPY-7 kompanije Lockheed Martin.

Aegis Combat System pruža sposobnost za današnje pretnje, istovremeno pružajući fleksibilnost za rast u skladu sa zahtevima okruženja koje se stalno menja. Postoje nove osnove u razvoju kako bismo nastavili da se bavimo pretnjom sledeće generacije i osigurali da naši klijenti uvek budu spremni.

Prema informacijama, lansirane su 4 projektila SM-2ER (Standard Missile sa povećanim dometom) i 2 projektila SM-3 (Standard Missile 3).
Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 091« Reply #26 on: January 14, 2024, 06:12:09 pm »

„Detektuje ranije nepristupačne ciljeve“: Američka mornarica testirala brodski radar AN/SPY-6

USS Jack H. Lucas (DDG-125), raketni razarač klase Arleigh Burke sa vođenim raketama, podvrgnut je testiranju bojevom paljbom na moru (sa raketom SM-2) i odbijanju simuliranog vazdušnog napada. Ovim testiranjem je testiran rad novog radara AN/SPY-6.

Najnoviji brodski radar američke mornarice otkrio je ciljeve koje stariji radari nisu mogli da dostignu tokom dva nedavna testiranja u septembru i decembru.
- saopštio je Pentagon.

Radar je radio kako smo očekivali, što je odlično. Ima fantastične karakteristike- napomenula je mornarica.

Kako je komanda mornarice objasnila Defense News-u, radar se lako prilagođava okruženju - prekomernim smetnjama, atmosferskim uslovima i drugim faktorima:

"Ovaj osetljivi uređaj može da otkrije više od onoga što je mornarima potrebno."

Radar SPY-6(V)1 je najveći i najmoćniji radar u porodici. Dizajniran je za razarače Arleigh Burke najnovije modifikacije Flight III. Njegova početna operativna sposobnost se očekuje u avgustu 2024.

Varijanta SPY-6(V)2 je manja rotirajuća verzija koja će biti instalirana na amfibijskim jurišnim brodovima i nosačima aviona klase Nimic.
 
SPY-6(V)3 je fiksni radar za vazdušni nadzor dizajniran za fregate Projekta Constellation i nosače aviona klase Ford.
 
SPY-6(V)4 je manji radar kojim se opremaju razarači Arleigh Burke Flight IIA tokom procesa modernizacije [DDG Mod 2.0 program].
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 091« Reply #27 on: January 20, 2024, 07:32:16 pm »

Lockheed će testirati integraciju projektila iz sistema PVO Patriot i brodski integrisani sistem Aegis u testu bojevog gađanja

VAŠINGTON — Lockheed Martin će ovog proleća testirati da li može uspešno da integriše najnoviju i najsposobniju varijantu rakete sistema Patriot američke mornarice sa borbenim sistemom Aegis.

Do kraja godine, Lockheed će potrošiti otprilike 100 miliona dolara na dosadašnje integracijske napore Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement (PAC-3 MSE), prema Tomu Copemanu, potpredsjedniku za pomorske sisteme u okviru projektila i poslove upravljanja vatrom.

„Američka mornarica ima nedostatke u sposobnostima i kapacitetima protiv naprednih pretnji na moru“, rekao je Copeman za Defense News u intervjuu 18. januara. Raketa sistema Patriot je „borbeno dokazano oružje protiv naprednih pretnji, protiv hipersoničnog oružja“.

Sposobnost je „definitivno komplementarna onome što mornarica ima danas“, rekla je u istom intervjuu Širin Melvin, direktorka integrisanog upravljanja borbom u okviru poslovanja sa rotacionim i namenskim sistemima kompanije.

Lockheed je 2017. odlučio da nastavi sa unapređenim sposobnostima koje bi mu omogućile da izbegne tipično dug i skup raspored razvoja raketa, rekao je Kopeman.

PAC-3 MSE, oznaka po kojoj je nadograđena raketa poznata, već ima aktivnu proizvodnu liniju u Kamdenu, Arkanzas, koja se trenutno povećava na proizvodnju od 550 projektila godišnje. Raketa se obično ispaljuje iz sistema protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane američke vojske Patriot. Lockheed planira da poveća svoju proizvodnju kako bi dopunio zalihe projektila poslatih Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju pre skoro dve godine.

Agencija za protivraketnu odbranu obezbedila je kompaniji mali iznos sredstava na početku za integraciju PAC-3 MSE u svoju osnovnu sposobnost Aegis Ashore. Aegis Ashore pruža mogućnost protivraketne odbrane iz palube na kopnu. Postoji jedan operativni Aegis Ashore u Rumuniji i drugi u Poljskoj koji tek treba da dostigne punu operativnu sposobnost.

Taj napor nije uključivao test vatrenog dejstva, već test hardvera u petlji u jesen 2022. koristeći trupne (kopnene) lansere umesto mornaričkih platformi u Pacifičkom raketnom centru.

Lockheed je zatim interno investirao u integraciju PAC-3 MSE koji će biti ispaljen sa brodova opremljenih sistemom Aegis.

U leto 2023, Lockheed je dokazao da može da integriše rakete PAC-3 MSE sa radarom Aegis SPY-1, integrisanim senzorom za protivvazduhoplovnu i protivraketnu odbranu, na brodovima sposobnim za upotrebu sistema Aegis. Postoji skoro 100 radara SPY-1 na krstaricama i razaračima Aegis.

Prolećni test bojevog gađanja koristiće sistem vertikalnog lansiranja sa zemlje, a ne sistem na brodovima Aegis, ali treba da pokaže integraciju sa celim borbenim sistemom Aegis, kaže Copeman.

Ako test bude uspešan, dodao je on, kompanija se nada da će mornarica ili Ministarstvo odbrane sprovesti dalje testove koji bi mogli da dovedu do početne operativne sposobnosti na brodu. „Do sada to nije finansiralo Ministarstvo odbrane“, rekao je Copeman.

Lockheed je takođe bio uključen u napore sa Agencijom za protivraketnu odbranu poslednjih godina da integriše sistem protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane Patriot i Terminal High Altitude Area Defense System - THAAD, koji takođe proizvodi kompanija.

Početkom 2022. godine, MDA je uspešno lansirao projektil PAC-3 MSE iz sistema THAAD u testu na raketnom poligonu Vajt Sends u Novom Meksiku, u nastojanju da brzo postavi integrisanu sposobnost kao odgovor na hitan operativni zahtev u Indo-Pacifičkom region.

Raketni razarač USS Thomas Hudner (DDG 116) plovi pored nosača aviona USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) u Arapskom moru:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Projektil PAC-3 MSE:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Trenutni PAC-3 MSE ima link u dva frekventna opsega za prenos podataka koji je kompatibilan sa radarima u opsegu X (THAAD) i C (Patriot) i drugim komunikacionim hardverom za rakete (RIG-360). Kroz interna ulaganja, Lockheed Martin je razvio tropojasnu zamenu koja takođe omogućava S-band komunikaciju za mornaricu (Aegis):

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* USS Thomas Hudner.png (628.48 KB, 757x469 - viewed 2 times.)

* PAC-3 MSE to aegis.jpg (146.48 KB, 1200x1200 - viewed 0 times.)

* PAC-3 Enhanced data link.jpg (39.65 KB, 500x375 - viewed 38 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 091« Reply #28 on: May 22, 2024, 06:53:15 pm »

Lockheed Martin je govorio o važnom testu lansiranja rakete PAC-3 MSE sa brodova

Integracija raketa PAC-3 MSE sa borbenim sistemom Aegis bi zaista trebalo da poboljša sposobnosti američke mornarice da se suprotstavi pretnjama u vazduhu

Američka kompanija Lokid Martin saopštila je juče, 20. maja, da je zajedno sa Ministarstvom odbrane SAD, kao i sa nekoliko službi (verovatno bar Mornaričkom), sprovela testove rakete presretača PAC-3 MSE (Missile Segment Enhancement) sa kontejnerskog lansirnog postrojenja Mk70 (na bazi Mk 41), pri čemu je uspešno oborena maketa krstareće rakete.

„Ovo je prvo lansiranje PAC-3 MSE u ovoj konfiguraciji koristeći virtuelizovani sistem oružja Aegis za presretanje stvarne mete“, napominje Lockheed Martin.

Potpredsednik kompanije za strategiju i pomorske programe, Tom Kopeman, primetio je da „ovi sistemi mogu da obezbede Sjedinjenim Državama dokazano integrisani sistem protivvazduhoplovne odbrane sa sve većim sposobnostima za odbranu od današnjih manevarskih pretnji“. Dakle, Lokid Martin podseća da PAC-3 MSE može da uništi krstareće, balističke i hipersonične rakete, kao i neprijateljske avione.

Prethodno je kompanija saopštila da je Lockheed Martin uložio u tehnološke modifikacije PAC-3 MSE da bi integrisao ovu raketu u borbeni sistem Aegis. U međuvremenu, pre više od godinu dana, u junu 2023, kompanija je potvrdila da raketa PAC-3 MSE može da komunicira sa sistemom Aegis, pozivajući se na testiranje komunikacije između modifikovane veze za prenos podataka rakete i radara SPY-1.

Mogućnost upotrebe raketa PAC-3 MSE sa brodova biće važna opcija za američku mornaricu, koja se tokom borbe protiv dronova i raketa jemenskih Huta suočila sa problemom da jeftino neprijateljsko oružje obore višestruko više skuplje rakete. Pored toga, ranije je u mornarici saopšteno da im kritično nedostaje municije za više od milijardu dolara.

Takođe je vredno napomenuti da je u aprilu ove godine Lockheed Martin primetio da proizvodna linija raketa PAC-3 MSE ima stopu proizvodnje od 550 jedinica godišnje, a kompanija je izdvojila sredstva za povećanje ovog kapaciteta na 650 raketa.

Lansiranje PAC-3 MSE sa lansera Mk70:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* MSE sa Mk70.png (385.88 KB, 716x546 - viewed 0 times.)
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.069 seconds with 22 queries.