PALUBA
June 02, 2023, 02:11:52 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš administrator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi Ukrajina NATO  (Read 65325 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #30 on: November 04, 2009, 10:48:48 am »

Ukrajinci protiv učlanjivanja zemlje u NATO


03.11.2009

Većina Ukrajinaca ne želi da njihova zemlja
u toku 10 narednih godina postala članica NATO-a.


Perspektiva njenog učlanjivanja u alijansu nailazi takođe na odlučno suprotstavljanje u Rusiji i u samim zemljama NATO-a. To su potvrdili rezultati anketiranja javnog mnjenja, sprovedenog u SAD-ama, Rusiji i 12 zemalja Evrope od strane američkog istraživačkog centra. Među zapadnim zemljama ideju ukrajinskih vlasti najmanje podržavaju stanovnici Nemačke. Tamo se protiv njenog učlanjivanja u NATO izjasnilo više od 50 odsto respondenata.

Izvor: Glas Rusije
« Last Edit: April 02, 2015, 09:20:20 am by Dreadnought » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 328


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #31 on: November 04, 2009, 11:51:41 am »

Evo Rusi opet prete da će možda da "nestane" gasa. Cheesy Možda bude baš hladno ove zime na Starom kontinentu.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #32 on: December 04, 2009, 12:12:09 pm »

Put Ukrajine u NATO će biti dugačak


04.12.2009

Put Ukrajine u NATO će biti dugačak, — izjavio je u četvrtak generalni sekretar alijanse Anders Frg Rasmusen prema rezultatima ministarskog samita Komisije NATO-Ukrajina. Ukrajini predstoji da sprovede veliki rad na tom putu, — istakao je generalni sekretar. On je potvrdio da je alijansa obećala da će Ukrajina kad tad biti član NATO.

Izvor: Glas Rusije

Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #33 on: December 10, 2009, 09:22:12 pm »

Ukrajina neće ući u NATO! 17. Januara su izbori, Juščenko, koji je glavni proponent ulaska Ukrajine u NATO, nema ni teoretske šanse da osvoji još jedan mandat. Ruski kandidat Viktor Januhovič ima blagu prednost, a uvek pragmatična "gasna princeza" Julija Timošenko je druga, tako da možemo da očekujemo kraj "narandžaste revolucije" i njenih tekovina. 
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13 048


« Reply #34 on: December 10, 2009, 09:37:19 pm »

Slažem se sa Zastavnikom. Mislim da je širenje NATO na istok za duže vreme blokirano, ako ne i zaustavljeno sasvim. Ako još cena nafte i gasa na svetskom tržištu bude rasla, ruski uticaj na bivše članice SSSR biće proporcionalno tome veći, a šanse NATO-a manje.
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #35 on: February 08, 2010, 01:12:54 pm »

S obzirom  da je evidentno da će Janukovič pobediti (sa veoma malom razlikom), hajde malo da raspredamo šta bi se moglo desiti.

Prvo, Janukovič je blago rečeno kontraverzan lik - kao mladić je pljačkao, prebijao, nešto kasnije i silovao, služio je zatvorsku kaznu, ne baš uzoran mladić. Nije se ni mnogo trudio u obrazovanju, pošto je diplomirao u tridesetoj dopisnim putem, što mu je sredila Komunistička partija kako bi ga primila i postavila za šefa transportne kompanije. Zli jezici tvrde da je fakultet i mogao samo dopisno da završi jer mu inteligencija nije jača strane. Njegovi intelektualni gafovi su toliko česti da su postali deo svakodnevnog folklora u Ukrajini (moj omiljeni je "проффесор").

Njegovu prvu vladavinu na mestu premijera je obeležilo nekoliko činjenica: prorusko orijentisanje, propali pokušaji reformi (neke istina nije ni završio), težnja ka EU, ali i slanje ukrajinskih trupa u Irak 2003. godine iako se deklarativno protivio NATO-u, te pokušaj nameštanja izbora. Njegovu drugu vladavinu na mestu premijera je obeležilo nikad gore ulizivanje nekadašnjem mrskom protivniku, a sada koalicionom partneru, Juščenku. Ta vladavina nije potrajala dugo, pa je ubrzo prešao u opoziciju.

Ono što je posebno, meni lično, obeležilo njegov boravak u opoziciji u poslednje dve godine je zaokret i sve češće distanciranje od proruske politike. Prvi put su se ovakvi stavovi čuli kad je počela "gasna kriza". Onda, kako je Putin stvarao sve bliskije kontakte sa Timošenkovom, Janukovič je imao nekoliko veoma teških ispada na račun Rusije, te je u više navrata javno opomenut od strane ruskih medija. Ipak, u poslednjih nekoliko meseci, kako je bilo sve jasnije da je pred Janukovičem konačno predsedničko mesto, proruska politika u njemu je ponovo proradila, a i Putinova partija ponovo blagonaklono gleda ka njemu.

Ostaje pitanje stava koji će Janukovič zauzeti. Naime, Ukrajina je u raspadu, pošto ju je ova ekonomska kriza opustošila. Evropa je digla ruke od Ukrajine posle sve većih otužbi na račun malverzacija Timošenkove i Juščenka, a naročito kad se saznalo da je Ukrajina prodavala naoružanje Gruziji. SAD su digle ruke od celog tok područja posle loše epizode u Gruziji. U poslednjih godinu dana, u pokušaju da u zemlju unesu kakve takve novce, počela je rasprodaja zemlje širom Ukrajine, pa su mnogi naši domaći bizmismemi pohrlili da kupuju zemlju veoma dobrog kvaliteta.

U toku ove kampanje, Janukovič je često apostrofirao da se sa Rusijom mora napraviti novi gasni aranžman, jer ovaj nije uopšte povoljan po Ukrajinu. Ono što je daleko zanimljivije je stav povodom ukrajinske luke Sevastopolj, jer on indirektno tvrdi da je više nego zainteresovan da luku i dalje ustupi Rusima na neograničeno ako se ponudi dovoljno novca.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #36 on: February 08, 2010, 02:08:23 pm »

Odlično napisano!  Stvar postaje još interesantnija ako se uzme u obzir da je i u Rusiji trenutno haos, i da se vodi žestoka borba između dve frakcije, koje predvode Igor Sečin i Vladislav Surkov, tako da je i mogućnost Rusije da zauzme neki konkretan stav oko bilo kog kandidata trenutno prilično ograničen. Koliko sam ja shvatio, iza Janukoviča stoje glavni ukrajinski industrijalci, poput Ahmetova, Firtaša i ostalih, tako da je moguć raskid privatizacije železare u Krivom Rogu, to je prvo što mi pada na pamet što bi moglo da se desi. 
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #37 on: February 09, 2010, 01:32:24 am »

Nije u Rusiji baš toliki haos. I ranije je bilo sukoba bizmismema. Inače za Surkova svi kažu da je strašno zaj...n lik. U nekim krugovima je dovoljno pomenuti njegovo ime pa da cela priča zamre.

Janukovič je sav u "velikim" poslovima, koji su mi i finansirali ovu preskupu kampanju.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #38 on: February 09, 2010, 04:54:34 pm »

Opet izbegnut pokušaj Moskve da skrajne NATO
 

08.02.2010.

Rusija već godinu i po dana, manje ili više otvoreno, pokušava da progura „reformu“ bezbednosnog sistema Evrope. Novi dogovor bi bacio u drugi plan NATO i OEBS. Za sada, plan Moskve nema podršku ni izgleda na uspeh.
 
Prošlog petka (05.02.) ruski predsednik Dmitri Medvedev potpisao je nove smernice o bezbednosti prema kojima, za Rusiju, NATO predstavlja glavnu pretnju. Na minhenskoj Konferenciji o bezbednosti ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je širenje zapadnog vojnog saveza. Ukazao je da u budućnosti bezbednost u Evropi mora biti nedeljiva i niko ne sme da gradi sopstvenu bezbednost na račun drugih.

U leto 2008. godine predsednik Medvedev izneo je ideju o „novom evropskom sporazumu o bezbednosti“, a prošlog novembra saopštio je prve detalje u vezi sa tim sporazumom. Za Rusiju to je pravno obavezujući ugovor kojim bi bile objedinjene sve relevantne države i organizacije, a odnosi među njima regulisani na nov način. Međutim, i do danas je ostalo nejasno kako bi tačno izgledao ugovor.


Rusiji ne odgovara briga o ljudskim pravima

Zašto Moskva želi da jedan izgrađeni sistem bezbednosti u Evropi zameni drugim? Politikolog Kristijan Hake smatra da Moskva želi da napusti stare institucije. Na primer, članstvo u OEBS-u za Rusiju ima neprijatne posledice, jer se organizacija ne bavi samo vojnim pitanjima, nego i zaštitom ljudskih prava. U Sporazumu o bezbednosti sastavljenom prema ruskim zamislima ta tema sigurno ne bi bila u prvom planu, nego bi u centru pažnje bila kontrola naoružanja.

Zapadnim zemljama, koje su trenutno zabavljene borbom protiv terorizma, to insistiranje Moskve dolazi u nezgodnom trenutku. Malo je političara koji smatraju da je evropska bezbednost ugrožena u klasičnom vojnom smislu. O klasičnoj pretnji raspravlja se još samo u zemljama – susedima Rusije. Za Zapad ni kontrola naoružanja, kada je reč o Rusiji, više nije prioritet kao u prošlosti. Zato nisu ni zainteresovane za novu evropsku arhitekturu bezbednosti sa težištem na klasičnim scenarijima pretnje.

 
Ništa u Minhenu, teško i u OEBS-a

Zapad je prebacio ruske planove na OEBS gde se o njima raspravlja od prošlog leta uz sve izglede – od čega Rusija i strahuje – da te rasprave ne donesu nikakav rezultat. I zaista, trenutno se ne vidi kraj te rasprave.

Ako je Moskva na minhenskoj Konferenciji očekivala podršku novom sporazumu o evropskoj bezbednosti ostala je razočarana. Naime, američka ministarka spoljnih poslova Hilari Klinotn je na početku zasedanja odbacila plan Medvedeva. Uzdržan je bio i nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele, mada se u Minhenu zalagao za „suštinsku raspravu“.

U pozadini te uzdržanosti su sumnje u prave ciljeve Moskve. Sasvim je moguće da je cilj Rusije slabljenje NATO i jačanje uticaja Evrope. Međutim, upravo to nije u interesu Zapada.

autori: Andreas Nol / Nenad Briski
Izvor: DW
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #39 on: February 09, 2010, 04:58:44 pm »

Rusija ne namerava nikoga da napada


09.02.2010.

Moskva – Rusija ne namerava nikoga da napada i njeno nuklearno oružje ima ulogu odvraćanja, izjavio je sekretar nacionalnog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev povodom nove ruske Vojne doktrine, koju je utvrdio ruski predsednik Dmitrij Medvedev


Patrušev je ukazao da u skladu sa tom doktrinom, Rusija ima pravo da primeni nuklearno oružje samo u određenim uslovima, između ostalog, kao odgovor na njegovu upotrebu protiv Rusije i njenih saveznika, kao i u slučaju agresije protiv Rusije sa konvencionalnim oružjem uz prisustvo pretnje samom postojanju države.

„Samo prisustvo nuklearnog oružja je faktor odvraćanja, jer i obični konflikti mogu prerasti u nuklearne”, rekao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, u osnovu doktrine su ušle ocene aktuelne situacije u svetu.

Sada se, rekao je Patrušev, smanjuje mogućnost pokretanja rata velikih razmera, ali i dalje postoje regioni u kojima je moguće nasilno rešavanje konflikata, pri čemu te aktivnosti mogu biti vezane kako sa primenom konvencionalnog, tako i nuklearnog oružja.

Patrušev je rekao da širenje Severnoatlantskog saveza (NATO) predstavlja prilično ozbiljnu pretnju za Rusiju.

„Mi duboko sumnjamo (da će Rusija biti bezbednija od procesa širenja NATO-a). To je zajednička pozicija onih koju su radili nad Vojnom doktrinom. NATO predstavlja za nas pretnju, i to prilično ozbiljnu”, rekao je Patrušev na konferenciji za novinare u agenciji RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ranije su čelnici Alijanse obećali da se ona neće širiti, ali ako je u početku u njoj bilo 12 zemalja, danas ih je već 28, pri čemu su pristupile države bivšeg Varšavskog pakta i neke zemlje koje su ranije bile u sastavu nekadašenjeg Sovjetskog Saveza.

„Pogledajmo Ukrajinu:želi li njen narod u NATO. Referendumi su pokazali da Ukrajina ne teži u NATO, u krajnjoj liniji, sada”, rekao je Patrušev.

On je upozorio i da se „nastavlja naoružavanje Gruzije”.

„Žele da ponovo bude napada? Ako ne, tada ne treba ni da (je) naoružavaju”, rekao je on.

Komentarišući pozive zvaničnika NATO-a, Patrušev je kazao da Rusija neće učestvovati u vojnim operacijama snaga u Avganistanu.

„Mi smo kategorički protiv učešća naših vojnika u operacijama u Avganistanu”, rekao je on, dodajući da ključ za rešenje avganistanskog problema ne može biti vojni.

On je podsetio i da je prošle godine predsednik Rusije utvrdio Strategiju nacionalne bezbednosti i koncepciju socijalno- ekonomskog razvoja, i rekao da se ti dokumenti dopunjuju sa doktrinom i da odgovaraju životnoj realnosti.

Nakon kritičkog osvrta generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, o vojnoj doktrini govorio je i zvanični predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Andrej Nesterenko, koji je saopštio da je Rusija spremna da i dalje vodi dijalog sa Alijansom i daje neophodna razjašnjenja o doktrini u Savetu Rusija-NATO.

Prema njegovim rečima, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je o tome sa Rasmusenom 6. februara u Minhenu.

Lavrov je rekao da bezbednosne rizike Rusiji predstavlja ne sam NATO, već težnja da se vojnom potencijalu Alijanse daju globalne funkcije („koje se realizuju uz kršenje normi međunarodnog prava”), da se vojna infrastruktura zemalja članica približi granicama Rusije („između ostalog, širenjem bloka”), kao i stvaranje i inistaliranje sistema strateške protivraketne odbrane (koji „podrivaju globalnu stabilnost i narušavaju odnos snaga u raketno-nuklearnoj oblasti”), te militarizacija kosmičkog prostora i raspoređivanje strateških nenuklearnih sistema visokopreciznog oružja.

Osim toga, u doktrini se jasno utvrđuje da jedan od osnovnih zadataka Rusije u odvraćanju i sprečavanju vojnih konflikata predstavlja razvoj odnosa sa Evropskom unijom i NATO, saopštio je ruski MIP.


Izvor: Tanjug
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #40 on: February 11, 2010, 02:48:09 am »

Dosta realan tekst o odnosima između Ukrajine i ostatka sveta/Evrope:

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5234164,00.html?maca=ser-TB_ser_b92_v2-4739-xml-mrss
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #41 on: June 03, 2010, 04:58:02 pm »

Ukrajina: Usvojen nacrt zakona koji sprečava pristup NATO-u


03.06.2010.

Skupština Ukrajine danas je usvojila u prvom čitanju nacrt zakona kojim se sprečava pristup te bivše sovjetske republike NATO-u i potvrdjuje njen "nesvrstani status".
 
Nacrt zakona pripremljen je na inicijativu predsednika Viktora Janukoviča koji od svog izbora na to mesto u februaru vodi politiku brzog zbližavanja s Rusijom, navodi agencija Frans pres.

Za nacrt zakona glasalo je 253 od ukupno 450 poslanika u ukrajinskoj Skupštini.

U nacrtu zakona, objavljenom na vebsajtu Skupštine, uspostavljaju se "osnovni principi" nacionalne politike, odnosno "održavanje politike nesvrstanosti, što znači neučestvovanje u vojnim i političkim savezima", kao što je NATO. Dozvoljava se medjutim saradnja sa takvim savezima i ekonomska integracija s Evropom.

Očekuje se da će nacrt glatko proći i na sledećim čitanjima u Skupštini, za koje još nije određen datum.

Janukovič je više puta rekao da ne podržava pristup Kijeva NATO-u, za šta se zalagao njegov prozapadni prethodnik Viktor Juščenko, što je izazivalo ljutnju susedne Rusije.

Izvor: Beta
Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #42 on: May 13, 2011, 08:36:45 pm »

Украјина протерала два Чеха због војне шпијунаже


13/05/2011


КИЈЕВ – Украјина је данас саопштила да је протерала двоје чешких дипломата због војне шпијунаже.

Овај скандал би, како је напоменула агенција Франс прес, могао да унесе додатну напетост у односе двеју земаља.

Двоје дипломата су „користили свој дипломатски статус као маску за шпијунске активности, прикупљање информација војно-техничке и војно-политичке природе”, наведено је у саопштењу украјинске службе безбедности.

Украјинско Министарство спољних послова саопштило је претходно да је позвало отправника послова чешке амбасаде и уручило му протестну ноту.

Шеф војног одељења чешке амбасаде, пуковник Зденек Кубицек, и војни аташе, мајор Петра Новотна, проглашени су непожељнима у Украјини.

Кубицек и Новотна добијали су, у замену за новац, информације од двоје украјинских доушника, од којих је један запослен у фабрици авиона, а други - женска особа - у министарству одбране, изјавила је представница за штампу украјинске службе безбедности Марина Остапенко.

Први доушник је ухапшен под оптужбом да је прикупљао и одавао поверљиве државне информације, док је друга особа, која је у марту затражила политички азил у Чешкој, приведена приликом покушаја да напусти земљу и оптужена за издају, али није задржана у притвору пошто је мајка двоје малолетне деце, рекла је Остапенко.

Чешка амбасада у Кијеву није желела да коментарише случај.

Izvor:Tanjug
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #43 on: February 07, 2012, 12:07:45 pm »

Bžežinski: Amerika izgubila moć


06.02.2012.

Zbignjev Bžežinski, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džimija Kartera objavio novu knjigu o neizvesnoj budućnosti sveta. Pobednik neće biti ni Kina, već će pobediti haos

Zbignjev Bžežinski
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ako Amerika nastavi da slabi i vodi kratkovidu spoljnu politiku, padaće na svetskoj sceni. Ali, pobednik neće biti Kina, već će pobediti haos. U narednih dvadeset godina na svetskoj sceni se ne može pojaviti superdržava kakva je bila Amerika u poslednjih pet godina. U toku je proces decentralizacije, a snaga i uticaj se bespovratno sele sa Zapada na Istok. Potreban je razuman kompromis. Ako ga ne dostignemo, nismo daleko od kraja civilizacije.
 
To je glavna poruka Zbignjeva Bžežinskog, bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Kartera, u intervjuu moskovskoj "Komsomolskoj pravdi", a povodom promocije njegove knjige "Strateško viđenje: Amerika i kriza globalne moći".

Amerika rapidno gube privlačnost u svetu jer je u poslednjih 20 godina potrošila kredit koji joj je dala istorija posle raspada SSSR.

- U svetu se pojavio fenomen globalnog političkog buđenja. Nikad do sada se nije toliko otvoreno pokazivala politička samosvest. Zato se svetom teško upravlja. Zapad više ne dominira svetom. Amerika je dozvolila povećanje socijalne nejednakosti. Ako je 1990. direktorska plata u kompaniji bila 70 puta veća od prosečne američke, sad je veća 325 puta. Omalovažena je pravednost u društvu, što je temelj stabilnosti države. A Amerika vodi ratove koje ne plaća iz budžeta, već pravi beskonačne zajmove, što je pretvara u nesposobnog dužnika. Mi smo u poslednje dve decenije izgubili osećaj mere i skromnosti - kaže Bžežinski.

On dalje naglašava da danas prosečni Evropljanin ima veće šanse da uspe u životu i karijeri nego Amerikanac. Posebno ga brine obrazovanje jer, kako kaže, prosečan Amerikanac nema predstavu o svetu. U državnim školama ne postoji predmet: svetska istorija.

- Mi učimo decu vrlo patriotskoj istoriji, u kojoj nema složene prošlosti kao što je proterivanje hiljada Indijanaca sa svoje zemlje. A znanja iz geografije su još gora. Oko 52 odsto maturanata na koledžima u Americi ne može na karti da pokaže gde je Njujork, a 70 odsto onih koji su hteli da studiraju u razdobolju 2003-2010. ne može da na karti pronađe Irak, zemlju s kojom su ratovali - navodi Bžežinski.


Rusija i Ukrajina

- Rusija se kreće u pravcu demokratije. Formira se građansko društvo. Srednja klasa u Rusiji oseća svoje veze sa evropskom kulturom i vidi sebe kao deo Zapada. I u Ukrajini su slični procesi. Bilo bi dobro da Ukrajina ostane bliska sa Rusijom - ističe Bžežinski.

B. Vlahović
Izvor: www.novosti.rs


* svet-Zbignjev-Bzezinski.jpg (43.98 KB, 800x476 - viewed 165 times.)
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 947


« Reply #44 on: February 07, 2012, 01:52:25 pm »

Kad će više ovaj zloduh da ode u "penziju", na svojih zasluženih 12 kvadratnih stopa parcele.
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.125 seconds with 22 queries.