PALUBA
August 20, 2022, 03:49:32 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... 239   Go Down
  Print  
Author Topic: Događaji u Severnoj Koreji  (Read 486857 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #225 on: November 20, 2009, 08:45:32 pm »

Interesantan intervju sa jednim severnokorejskim profesorom, koji sada živi u Kini. Deluje prilično konfuzno, ali dobro pokazuje stanje i razmšljanja tamošnjih intelektualaca (naravno, ako nije izmišljen).
Prvi deo: http://www.dailynk.com/english/read.php?cataId=nk02500&num=5627
Drugi deo: http://www.dailynk.com/english/read.php?cataId=nk02500&num=5630
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 69 035« Reply #226 on: January 11, 2010, 08:36:54 pm »

Severna Koreja traži sporazum sa SAD


11.01.2010

Seul - Severna Koreja danas je pozvala na mirovne pregovore sa SAD i ukidanje sankcija kao uslova za nastavak multilatelarnih pregovora čiji je cilj nuklearno razoružanje.


U saopštenju severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova kaže se da nastavak pregovora o nuklearnom razoružanju zavisi od poboljšanja odnosa sa SAD i zatražila mirovni sporazum.

U saopštenju koje je prenela zvanična Korejska centralna novinska agencija kaže se da je, da bi se izgradilo poverenje između Severne Koreje i SAD, "neophodno zaključiti mirovni sporazum kojim bi se okončalo ratno stanje, glavni uzrok neprijateljskih odnosa".

Korejski rat koji je trajao od 1950. do 1953. godine okončan je primirjem, a ne mirovnim sporazumom.


Izvor: Beta/AP
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 69 035« Reply #227 on: January 12, 2010, 08:41:16 am »

SAD odbacile ponudu Severne Koreje o mirovnom sporazumu


12.10.2010

Vašington – Sjedinjene Države su odbacile ponudu Severne Koreje da se vode pregovori o mirovnom sporazumu i ukidanje sankcija protiv te zemlje kao preduslov za ponovo pokretanje razgovora o nuklearnom razoružanju.


Predstavnik za štampu Bele kuće Robert Gibs rekao je da Severna Koreja dobro zna šta treba da uradi, a to je da se vrati multilateralnim pregovorima o nuklearnom razoružanju i odustane od ideje o stvaranju nuklearne države na korejskom poluostrvu.

U pregovorima o severnokorejskom nuklearnom programu, prekinutim pre godinu dana, učestvuje šest država - Severna i Južna Koreja, Japan, Kina, SAD i Rusija.

Severna Koreja je pozvala SAD na mirovne pregovore i zatražila ukidanje međunarodnih sankcija kao uslov za nastavak šestočlanih pregovora o nuklearnom razoruzanju koje je napustila prošle godine zbog međunarodne osude povodom njenog lansiranja rakete dugog dometa.

Korejski rat koji je trajao od 1950. do 1953. godine okončan je primirjem, a ne mirovnim sporazumom tako da je korejsko poluostrvo formalno još u ratnom stanju.

Predstavnik Stejt departmenta je odbacio poziv Severne Koreje da se ukinu sankcije i rekao da je važno da se nastave šestočlani razgovori o nuklearnom razoružanju tokom kojih će se pokretati i druga otvorena pitanja.


Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 69 035« Reply #228 on: January 15, 2010, 09:03:04 pm »

Severna Koreja ponovo preti Seulu


15.01.2010.

Pjongjang preti da će prekinuti pregovore sa Seulom, ukoliko se Južna Koreja ne izvini za svoj novi plan predviđen za slučaj pada režima u Severnoj Koreji. Pjongjang preti "svetim ratom".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Posle navoda u južnokorejskim medijima da Seul preispituje svoj plan za slučaj pada režima u Pjongjangu, Severna Koreja zapretila da će prekinuti svaki dijalog i pregovore sa južnim susedom.

Prema novinskim izveštajima, plan obuhvata pet mogućih scenarija: smrt Kim Džong Ila, prevrat u Pjongjangu, narodni ustanak, masovni odlazak izbeglica, kao i oštrije sankcije i vojne napade sa strane.

Nacionala komisija za odbranu Severne Koreje nazvala je plan agresorskim i zatražila da se Južna Koreja izvini. U suprotnom, "povešće se sveti rat koji će uništiti sedište južnokorejskih vlasti", prenosi Korejska centralna novinska agencija.

Severna Koreja nije pojasnila šta tačno podrazumeva pod "svetim ratom", ali je rekla da će vojna akcija uključivati "svu revolucionarnu vojnu snagu i sve korejske građane sa severa i juga i iz inostranstva".

Severna Koreja, podseća agencija "Asošiejted Pres", povremeno izdaje saopštenja u kojima se spominje razaranje Južne Koreje, koje vlasti u Seulu pažljivo prate ali ih najčešće primaju mirno.

Preteće saopštenje je dato ubrzo pošto je Južna Koreja najavila da će severni sused prihvatiti 10.000 tona pomoći u hrani.

Južna Koreja je čitavu deceniju bila jedan od najvećih davalaca pomoći Severnoj Koreji pre nego što je predsednik Li Mjung-Bak stupio na dužnost 2008. godine i obustavio bezuslovnu pomoć.

Poslednja pretnja bi mogla da poveća tenziju na poluostrvu i ugrozi napore regionalnih sila da vrate Pjongjang pregovorima šest država o nuklearnom razoružanju.

Analitičari smatraju da su vojne pretnje Pjongjanga pokušaj da pojača svoju pregovaračku poziciju u šestopartijskim pregovorima, čija se obnova očekuje posle jednogodišnjeg prekida.


Izvor: RTS


* soldier.jpg (51.6 KB, 527x256 - viewed 79 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #229 on: January 15, 2010, 10:41:46 pm »

Izgleda da je tamo već došlo do nekih spontanih protesta, jer je nedavno izvršena denominacija severnokorejskog Vona, koja je praktično izbrisala sve ušteđevine sitnih trgovaca, i koja je nanela ozbiljan udarac klasi novobogataša. Da stvar bude još gora, posedovanje deviza je u potpunosti zabranjeno, što je dovelo do inflacije, i drastičnog pada ionako mizernog standarda. Ako se uzme u obzir da je korupcija tamo mašala procvetala, logično je očekivati nemire i povećani priliv izbeglica. 
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 69 035« Reply #230 on: January 17, 2010, 06:08:13 pm »

Kim Džong Il ponovo pozvao na jačanje oružanih snaga


17.01.2010.

Severnokorejski vođa Kim Džong Il izjavio je da njegova zemlja mora da nastavi da jača oružane snage, javili su državni mediji.
 

Kim je to rekao samo dva dana pošto što su vlasti njegove zemlje upozorile da su, ako bude potrebno, spremne da započnu rat protiv Južne Koreje.

Severna Koreja je u petak zapretila da će prekinuti svaki dijalog i pregovore sa južnim susedom posle navoda u južnokorejskim medijima da Seul preispituje svoj plan za slučaj pada režima u Pjongjangu.

Nacionalna komisija za odbranu Severne Koreje upozorila je da će početi "sveti rat" protiv Južne Koreje zbog tog plana, koji sever smatra agresorskim.

Državna agencija KCNA, izvestila je danas da je Kim Džong Il prisustvovao vežbi severnokorejskih združenih snaga kopnene, vazdušne i pomorske vojske čiji je cilj da pokaže da zemlja raspolaže "nemilosrdnom snagom da udari" na svakog ko pokuša da ugrozi njenu teritoriju.

Kim je izrazio zadovoljstvo prikazanom vežbom i poručio vojnim snagama da moraju da se razviju u "nepobedive revolucionarne oružane snage", navodi se u izveštaju KCNA.

U izveštaju te agencije se međutim, ne navodi gde i kada je održana vojna vežba.

Kim redovno obilazi vojne jedinice u čijem sastavu ima oko 1,2 miliona vojnika i koji čini glavni stub njegove autoritativne vladavine u zemlji od 24 miliona stanovnika.

Severna Koreja, podseća AP, povremeno daje saopštenja u kojima se pominje razaranje Južne Koreje. Vlasti u Seulu pažljivo prate saopštenja iz Pjongjanga, ali ih najčešće mirno primaju.

Saopštenje koje je objavljeno u petak dato je ubrzo pošto je Južna Koreja saopštila da će severni sused prihvatiti 10.000 tona pomoći u hrani.

Južna Koreja je čitavu deceniju bila jedan od najvećih davalaca pomoći Severnoj Koreji pre nego što je predsednik Li Mjung Bak stupio na dužnost 2008. godine i obustavio bezuslovnu pomoć.

Izvor: Beta
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #231 on: January 21, 2010, 09:27:05 pm »

Izgleda da se nešto dešava u Severnoj Koreji, jer ondašnje vlasti su izgleda skroz pošandrcale; sada je na meti svako ko poseduje devie. Prema izvorima izbegličkog online dnevnika, pre nekoliko dana u Pjongjangu su javno streljane dve žene zbog sumnje da su se bavile preprodajom deviza, a 5. Januara u Hamhungu tri žene, jer su kupovale devize od lokalnih ribara i mornara sa trgovačkih brodova. Međutim, uprkos denominaciji Vona, inflacija raste, kao i potražnja za devizama.
Ceo tekst:
Quote
Changchun, China -- The North Korean authorities continue to crack down on the private economy following the currency redenomination, as exchange rate instability and rising prices continue. Predictably, this has led to extremely high rates of inflation and forced the authorities to ramp up their reign of terror.

A Daily NK reporter met with two North Korean refugees in China on the 15th who described the social atmosphere, “Although the authorities are executing and arresting rule breakers, foreign currency dealing keeps happening. The stronger the regulation the authorities adopt, the more skillfully people avoid it.”

According to a source from Pyongyang, the authorities recently publicly executed two women from the Pyongcheon district of Pyongyang on suspicion of circulating foreign currency. The source said they were killed as an example to others during the crackdown on foreign currency usage.

On January 5th, in Soeho-ri, part of the Heungnam district of Hamheung, three women were also executed publicly on charges of receiving and circulating Yuan and dollars from fishermen and the crews of other ships returning from international voyages.

A source from South Hamkyung Province explained, “When fishermen land their catch, they sell it directly to Chinese fishermen for Yuan. This is because if they submit the catch to the North Korean Fisheries Department, they won’t see any benefit.”

The executed women were foreign currency dealers. They exchanged the Yuan and dollars which the fishermen got from the Chinese for won.

“Following this incident, inspections of all fishing boats belonging to the Seoho Fisheries Department were initiated and their captains placed under investigation,” the source claimed.

Despite official regulation, demand for foreign currencies is increasing everywhere, according to sources, and the country is suffering from serious inflation.

One from Yangkang Province said on the 14th, “The foreign exchange rate is skyrocketing. A few days ago, one Yuan was around 20 won, but now it is over 30 won and rice is more than 200 won per kilo now.”

In the case of Yangkang Province, on the 9th, one Yuan was worth 20 won and price of one kilogram of rice was 100 won, but by the 15th one Yuan had become more than 30 won and one kilogram of rice more than 200 won.

Link: http://www.dailynk.com/
« Last Edit: January 21, 2010, 09:53:37 pm by Broker » Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #232 on: January 24, 2010, 07:20:35 pm »

Definitivno se nešto dešava, jer su prema tvrdnjama izbeglica i švercera na granici sa Kinom vlasti započele pedesetodnevnu kampanju represije; u Hjesanu, gradu na samoj granici sa Kinom, streljane su tri osobe zbog pokušaja bekstva u Mongoliju, odakle su planirali da se prebace u Južnu Koreju. Kineska policija ih je uhvatila i vratila, i posle pritvora i ispitivanja su streljani.

Cela vest:

Quote

Defectors Executed in 50-Day Crackdown

 
By Lee Sung Jin
[2010-01-22 15:26 ]     
 
Changchun, China -- The North Korean authorities have executed three people, dispatched three other family members to a political prison camp and exiled an entire other family to rural Yangkang Province for their role in a failed defection attempt, according to a Daily NK source.

The move is part of a “50-day Battle” security crackdown aimed at restoring order in society, the source revealed.

The victims in this case have been named as Jeong Dae Sung (35), wife Lee Ok Geum (32), three other family members and Jeong’s friend’s family, all of whom lived in Hyetan-dong, Hyesan.

Early in July last year Jeong escaped from North Korea to Changbai in China along with his mother, wife and three- and seven-year old daughters. However, in August the family was caught by the Chinese police on their way to Neimenggu, where they planned to cross into Mongolia and from there travel to South Korea. Their plan foiled, the family was immediately repatriated to North Korea by the Chinese security forces.

The North Korean authorities subsequently threw Jeong and his wife into a jail run by the NSA in Yangkang Province, and sent his mother (63) and daughters home.

Following Jeong’s statement and confession, the NSA then arrested friend Song Gwang Cheol, who was responsible for helping Jeong and his family make their defection attempt. Later, after Song’s subsequent interrogation by the NSA, his family received an execution notice.

Jeong, Song and Jeong’s wife were all executed at an unknown location.

“Since 1998, the Central Prosecutor Office has issued execution notices to the families of condemned persons,” The Daily NK’s source explained. “They are killed behind closed doors, and bodies are never returned to the deceased’s families.

Following the executions, on the afternoon of January 16th Yangkang Province NSA came back and took both families away.

According to witnesses, Jeong’s family was taken in a prisoner escort van, while Song’s family disappeared on a truck owned by Hyesan Mine. Later the source confirmed that Jeong’s family was sent to a political prison camp while Song’s was exiled to rural Chupung-ri, Gapsan in Yangkang Province.

After revealing the news, the source explained why the punishments were so severe, even by North Korean standards, “A rumor has been circulating recently that, at the start of the new year, the NSA and PSA launched a ’50-Day Battle’ to reinforce the social order, so they shoot everybody connected to South Chosun no matter what they did. This case seems to be a model part of that battle.”

Normally, persons caught in China or during defection attempts are sentenced to 7-15 years in a reeducation camp (which is roughly analogous to prison in most countries).

On January 2, the North Korean National Defense Commission, which is chaired by Kim Jong Il himself, apparently ordered the NSA and PSA to begin the “50-Day Battle” to “sweep away anti-socialist elements” in a decree, “On completely sweeping away hostile factions who attempt to demolish our Republic from the inside.” 

Link: http://www.dailynk.com/english/read.php?cataId=nk01500&num=5939
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 352


« Reply #233 on: January 24, 2010, 07:24:25 pm »

Naravno da se dešava: višegodišnje gladovanje je toliko izludelo ljude da im više ni život nije važan, a u toj situaciji vlast bi trebala dobro da se zamisli šta raditi.

Represija sigurno nije dobar odgovor, to je istorija mnogo puta pokazala.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #234 on: January 24, 2010, 07:58:26 pm »

Da, ali ovima je uspelo da sačuvaju vlast čak i za vreme najgore gladi u periodu od 1992. do 1997. Izgleda da su počeli da gube tlo pod nogama. Južna Koreja je aktivirala plan za slučaj pada režima u Pjongjangu, što je izazvalo besne reakcije Severne Koreje.

Evo i vesti, koja se nadovezuje na prethodne:

Severna Koreja optužila suseda
24. januar 2010. | 11:34 | Izvor: Tanjug 
Seul -- Severna Koreja je optužila Južnu Koreju da je objavila rat kada je početkom meseca rekla da će izvršiti preventivni napad u slučaju nuklearnog napada.

"Naše revolucionarne oružane snage će scenario 'preventivnog napada', koji je marionetski južnokorejski režim usvojio kao 'državnu politiku', smatrati otvorenom objavom rata", poručio je Gneralštab severnokorejske armije.

U saopštenju Generalštaba se, takođe, navodi da će severnokorejska vojska preuzeti brzu i žestoku vojnu akciju ako "marionetski" južnokorejski režim naruši dostojanstvo i suverenitet Severne Koreje.

Južnokorejski ministar odbrane KimTaj-jung prošle nedelje je izjavio da Seul ne bi imao izbora osim da prvi napadne, kada bi uočio jasne znake da Severna Koreja planira nuklearni napad.
 
Izvor: B92

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 69 035« Reply #235 on: January 28, 2010, 04:06:19 pm »

Razmena vatre u Žutom moru

27.01.2010.

Beograd, Seul - Na korejskom poluostrvu ponovo se zvecka oružjem. Vojske Severne i Južne Koreje razmenile su vatru duž granice u Žutom moru.

Agencije izveštavaju da nema povređenih i da nije pričinjena materijalna šteta. Nije poznato šta je izazvalo incident, ali bi, prema nekim ocenama, povod mogao da bude pokušaj Severne Koreje da od Zapada dobije više novca za razoružanje.

Granica u Žutom moru poprište je novih tenzija između Severne i Južne Koreje.

Nakon što je uvela zabranu plovidbe u vodama zapadno od svoje obale, severnokorejska strana ispalila je blizu 30 hitaca iz artiljerijskog oružja ka južnom susedu.

Portparol ministarstva odbrane u Seulu, Von Te Ja, tvrdi da su južnokorejski vojnici samo odgovorili na pucnjavu koju je otvorila susedna strana.

"Veoma smo zabrinuti zbog poteza i najnovijih pretnji Severne Koreje. Ovakvim akcijama ugrožava se bezbednost čitavog regiona. Zahtevamo od Pjongjanga da odmah prestane sa pucnjavom", kaže on.

Prema za sada nepotvrđenim informacijama, Severna Koreja je nakon razmene vatre ispalila još projektila ka Južnoj Koreji.

U protekloj deceniji Seul i Pjongjang više puta su razmenjivali vatru na granici u Žutom moru.

U poslednjem incidentu koji se dogodio prošlog novembra, mornarice dve Koreje ušle su kratkotrajnu oružanu bitku u kojoj je poginuo jedan severnokorejski vojnik, dok su trojica ranjena.

Južnokorejski ministar za ujedinjene Hjun In Tek podeseća a zahlađenje odnosa dve Koreje.

"U poslednje vreme Pjongjang ima oprečne stavove u odnosima sa Seulom. Prekinuli su mnoge razovore sa nama, iako je činjenica da je neophodno da se odnosi dve Koreje pomere iz mrtve tačke i počnu da sarađuju. Stvaranje nesigurnosti u regionu nije pametno", smatra on.

Spornu granicu po završetku Korejskog rata 1953. godine, jednostrano su povukle Ujedinjene Nacije u saradnji sa Sjedinjenim Državama. Tu granicu priznaje Južna Koreja, dok Severna odbija da je prihvati.

Pjongjang je u poslednjih nekoliko nedelja nagovestio da je raspoložen za saradnju i da planira da okonča višegodišnji bojkot međunarodnih pregovora o nuklearnom razoružanju.

Analitičari pretpostavljaju da poslednjim potezom Pjongjang želi da privoli Zapadne sile da joj pruže veću pomoć u zamenu za razoružanje.


Izvor: B92Nastavljaju se tenzije između Severne i Južne Koreje


28.01.2010.

Severna Koreja otvorila je danas, drugi dan za redom, artiljerijsku paljbu u pravcu pomorskog graničnog prelaza u Žutom moru prema Južnoj Koreji.

  
Brod južnokorejske mornarice u spornim vodama u Južnom moru
  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Južna Koreja nije odgovorila na vatru, a zvaničnik Ministarstva odbrane u Seulu saopštio je da su projektili pali u severnokorejsko područje spornog pomorskog graničnog prelaza.

Severna Koreja je juče ispalila 30 projektila u more severno od granične linije, koja je decenijama služila kao praktična granica sa Južnom Korejom, a koju Pjongjang ne priznaje. Seul je na tu vatru odgovorio i pozvao Severnu Koreju da "odmah prekine da podiže tenzije" na poluostrvu.

Pjongjang je prethodno potvrdio da je severnokorejska mornarica, u okviru vojnih vežbi, pucala iz artiljerijskog oružja u blizini pomorske granice s "jugom" i upozorio da će biti još paljbe. U pucnjavi nije bilo žrtava niti povređenih pošto su obe strane gađale u vazduh, preneo je Rojters.

Nedavno je Pjongjang predložio Seulu pregovore o obnavljanju prekograničnih poseta, suspendovanih 2008. godine, kao i razgovore vojnih zvaničnika dve zemlje o ukidanju određenih ograničenja na granicama.

Sporna zapadna granica na Žutom moru, koju su povukle Ujedinjene nacije po završetku Korejskog rata (1950-1953), i dalje je izvor napetosti između Severne i Južne Koreje.


Izvor: Tanjug / Foto: AFP


* juzna-koreja-mornarica-afp.jpg (22.83 KB, 470x270 - viewed 149 times.)
« Last Edit: January 28, 2010, 06:15:37 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 69 035« Reply #236 on: January 28, 2010, 06:18:10 pm »

Severna Koreja: Uhapšen Amerikanac


28.01.2010.

Severna Koreja je saopštila da je uhapsila Amerikanca
koji je 25. januara ušao na njenu teritoriju iz Kine.


Zvanična novinska agencija KCNA navodi da je Amerikanac napravio "prestup", ne dajući nikakve druge detalje. Vlasti komunističke zemlje od decembra drže američkog državljanina Roberta Parka, koji je uhapšen pri pokušaju ilegalnog ulaska u Severnu Koreju radi podizanja svesti o kršenju ljudskih prava.

U avgustu je bivši predsednik SAD Bil Klinton putovao u Severnu Koreju gde je uspeo da obezbedi oslobađanje dve američke novinarke koje su tamo bile uhapšene zbog ilegalnog ulaska u zemlju.

Analitičari procenjuju da bi Pjongjang mogao da iskoristi Parka kao adut u pregovorima sa SAD o severnokorejskim nuklearnim ambicijama.


Izvor: Tanjug
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #237 on: January 29, 2010, 12:05:41 am »

U Severnoj Koreji u toku su veliki manevri, koji obuhvataju i jedinice Radničko-Seljačke Crvene garde, Korejske Narodne Armije i rezervista. Počevši od 25. Januara, u svim fabrikama i većim gradovima u toku su vežbe, koje su počele 16. Januara, u 6 ujutro. Pripadnici rezervnog sastava, uglavnom rez. PVO, svaki dan moraju da se pojave na zbornim mestima u 10, posle čega proveravaju naoružanje i njegovo postavljanje na položaje. Pripadnici Radničko-Seljačke Crvene garde svaki dan po 3 sata uvežbavaju pretraživanje terena. Vežbe će trajati do 10. Februara.
Link: http://www.dailynk.com/english/read.php?cataId=nk01500&num=5953   

Što se severnokorejskog šenlučenja tiče, izgleda da gađanju u more, svrhu tih "manevera" još uvek niko ne može da shvati; ispaljeno je oko 30 artiljerijskih projektila sa položaja obalske artiljerije u blizini. 
Od ostalih vesti izdvojio bih navodno veliku stopu smrtnosti od virusa H1N1. Link: http://goodfriendsusa.blogspot.com/search?updated-max=2010-01-22T09:01:00-08:00&max-results=1
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 312


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #238 on: January 29, 2010, 11:16:26 am »

Ponovo granate ka Južnoj Koreji

29. januar 2010.
 
Seul - Severna Koreja ispalila je, treći dan zaredom, artiljerijske projektile u Južno more,
u graničnu zonu ka Južnoj Koreji, saopštila je južnokorejska vojska.Portparol generalštaba južnokorejske vojske rekao je da je režim u Pjongjangu ispalio 20 granata. Projektili su pali na severni deo morske granice, u oblasti ostrva Jeonpjeong koja je pod upravom južnokorejskih vlasti.

Severna Koreja saopštila je u sredu da su projektili ispaljeni u okviru vojne vežbe koju će nastaviti narednih dana.Pomorska granica između dve Koreje uspostavljena je posle rata koji su države vodile od 1950. do 1953. godine, odlukom Ujedinjenih nacija.

U toj osetljivoj zoni već je bilo više incidenata, od kojih su najteži bili oni iz 1999. i 2002. godine, kada su bili angažovani i vojni brodovi obe države.


Izvor: Beta
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #239 on: February 25, 2010, 01:20:38 pm »

25.02.2010.

Pretnje Severne Koreje

Seul -- Severna Koreja zapretila je napadom na snage Južne Koreje i SAD zbog zakazanih zajedničkih vojnih vežbi, od 8. do 18. marta.

Portparol vojske Severne Koreje izjavio je da su vojne vežbe Južne Koreje i SAD "vežbe nuklearnog rata s ciljem da se izvrši iznenadni napad na Severnu Koreju", uprkos uverenjima ta dva saveznika da su vežbe isključivo odbrambene.

Južna Koreja i SAD godinama izvode zajedničke vojne vežbe bez većih incidenata, a Severna Koreja ih redovno kritikuje navodeći da su vežbe uvod u invaziju i nuklearni rat, prenela je agencija Rojters.

"Ako američki imperijalisti i ratni huškači iz Južne Koreje započnu zajedničke vojne vežbe zbog agresije, ignorišući naša stalna upozorenja, mi ćemo reagovati sa našom moćnom vojnom odbranom, i ako bude neophodno, nemilosrdno uništiti bedem agresije mobilišući sva raspoloživa sredstva, uključujući nuklearna", istakao je portparol Pjongjanga.

Pretnje su stigle istovremeno dok američki izaslanik za Severnu Koreju Stiven Bosvort pokušava razgovorima u Seulu da vrati Pjongjang u šestostrane pregovore o nuklearnom programu Severa.

Pregovori, čiji je cilj da se Severnoj Koreji, ako odustane od nuklearnog programa, osigura značajna pomoć i izlazak iz međunarodne izolacije, prekinuti su pre skoro godinu dana.


Izvor: Tanjug, B92
Logged
Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... 239   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.046 seconds with 22 queries.