PALUBA
June 14, 2024, 04:30:43 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 [239] 240 241 242 243 244 245   Go Down
  Print  
Author Topic: Događaji u Severnoj Koreji  (Read 629780 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3570 on: August 05, 2022, 09:02:23 am »
Severna Koreja kritikuje nuklearno licemerje SAD


SAD nemaju pravo da izdvajaju Pjongjang kada govore o nuklearnim pretnjama, jer je ta zemlja u stvari „glavni prestupnik u širenju nuklearnog naoružanja“, saopštila je stalna misija Severne Koreje pri Ujedinjenim nacijama u saopštenju objavljenom u sredu.

Došao je kao odgovor na komentare američkog državnog sekretara Antonija Blinkena u ponedeljak na 10. preglednoj konferenciji o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NPT), koja je trenutno u toku u sedištu UN.

„S obzirom na činjenicu da su SAD glavni prestupnik u nuklearnoj proliferaciji, činjenica da iznosi optužbe o nečijim ‘nuklearnim pretnjama’ je vrhunac smelosti”, navodi se u saopštenju, a prenela je Korejska centralna novinska agencija (KCNA). .

Blinken je tokom konferencije rekao da Pjongjang „nastavlja da širi svoj nezakoniti nuklearni program“ i da se „sprema da izvede svoj sedmi nuklearni test“.

SAD nastavljaju da doprinose širenju nuklearnog oružja kao deo strategije za obezbeđivanje svoje „hegemonije“, navodi se u saopštenju Severne Koreje. Takođe je navedeno da „Sjedinjene Države ne mogu poreći da su prenele tehnologiju podmornica na nuklearni pogon Australiji, niti da su dale saglasnost da Izrael nabavi nuklearno oružje“.

Misija UN je tvrdila da se Severna Koreja odavno povukla iz NPT-a u potpunosti u skladu sa njegovim odredbama, dodajući da niko nema pravo niti opravdanje da krši njeno pravo na samoodbranu.

U utorak je generalni direktor odeljenja za kontrolu naoružanja kineskog ministarstva spoljnih poslova Fu Cong rekao na konferenciji NPT da bi SAD trebalo da „povuku svo svoje nuklearno oružje iz Evrope i da se uzdrže od razmeštanja nuklearnog oružja u bilo kom drugom regionu“, dodajući da bi „nuklearna razmena ” ne čini ništa osim povećava rizik od proliferacije i sukoba.

Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT) je ključni međunarodni sporazum koji ima za cilj sprečavanje širenja nuklearnog oružja i tehnologije, promovisanje saradnje u miroljubivoj upotrebi nuklearne energije i omogućavanje nuklearnog razoružanja.

Od osnivanja 1968. godine, pridružila mu se 191 država, uključujući pet zvaničnih članica nuklearnog kluba – SAD, Rusiju, UK, Francusku i Kinu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3571 on: August 06, 2022, 09:22:29 am »
Severna Koreja osuđuje Nensi Pelosi


Severna Koreja osudila je u subotu predsednicu Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi zbog podrške odvraćanju od Severne Koreje tokom njene posete Južnoj Koreji ove nedelje.

Pelosi i njen južnokorejski kolega, predsednik Narodne skupštine Kim Jin Pjo, obećali su u četvrtak da će postići denuklearizaciju Severne Koreje tokom njenog boravka u Južnoj Koreji nakon posete Tajvanu.

Severnokorejski državni mediji KCNA rekli su da su Pelosijeve izjave deo američke šeme za eskalaciju tenzija na Korejskom poluostrvu. KCNA je takođe rekla da Pelosi pokušava da opravda neprijateljsku američku politiku protiv Severne Koreje i da podrži povećanje američkog naoružanja, prenosi Rojters.

„Pelosi, najgori razarač međunarodnog mira i stabilnosti, navukla je gnev kineskog naroda zbog svog nedavnog odlaska na Tajvan“, navodi se u saopštenju KCNA, citirajući Džo Jong Sama, generalnog direktora Odeljenja za štampu i informacije u Ministarstvu spoljnih poslova Severne Koreje.

„SAD će morati skupo da plate za sve izvore nevolja koje je izazvala gde god da je otišla.

Severna Koreja se pripremala za nuklearni test tokom prvih šest meseci ove godine, navodi se u izvodu iz poverljivog izveštaja Ujedinjenih nacija koji je Rojters video u četvrtak.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3572 on: August 06, 2022, 10:37:16 am »
Postoji mogućnost nuklearnog testiranja u Severnoj Koreji


Zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Igor Višnevecki izjavio je da postoji mogućnost nuklearnog testiranja u Severnoj Koreji. Obavljaju se radovi na poligonu Phungeri, ali Rusija na svim međunarodnim platformama apeluje na zemlje da se situacija ne pogoršava i da se reaguje proporcionalno.

„Rusija ne priznaje Severnu Koreju za nuklearnu državu, kao ni bilo koju drugu zemlju koja nije priznata kao takva u skladu sa Sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja. Apelujemo na denuklearizaciju Korejskog poluostrva što je pre moguće“, rekao je on.

Takođe je istakao da su pokušaji sankcionog pritiska na Severnu Koreju iscrpljeni, te da je očigledno da Pjongjang neće napraviti jednostrane ustupke.

Višnevecki je dodao da se Rusija zalaže za stvaranje uslova za obnavljanje pregovora o nuklearnom problemu Korejskog poluostrva, ali da to, očigledno, ne ulazi u planove Vašingtona koji, zajedničkim vojnim vežbama sa Seulom, praktično tera Pjongjang da da razvija nuklearno oružje u cilju zaštite svog suvereniteta.

Na vojnoj paradi povodom 90. godišnjice osnivanja vojske Severne Koreje, lider Kim Džong Un je obećao da će ubrzati razvoj nuklearnog oružja i koristiti ga ako budu ugroženi fundamentalni interesi zemlje.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3573 on: August 13, 2022, 07:09:07 am »
UN u potpunosti podržava napor za kompletnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva


Generalni sekretar UN Gutereš rekao je u Seulu da u potpunosti podržava napor za kompletnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva, posebno Severne Koreje.

"Taj cilj nam je suštinski važan kako bismo ostvarili regionalnu bezbednost, mir i stabilnost", rekao je Gutereš nakon razgovra sa južnokorejskim predsednikom Jun Suk-jeolom.

Jun je poručio da je otovren za diplomatiju, ali je istovremeno obećao "snažne vojne mere za odvraćanje Pjongjanga od korišćenja svog oružja", prenosi Rojters.

Severna Koreja je tokom ove godine testirala rekordan broj raketa, a zvanični Seul i Vašington strahuju da bi to mogla da bude priprema za testiranje nuklearnog oružja, prvi put posle 2017. godine.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3574 on: August 14, 2022, 09:34:26 am »
Severna Koreja kritikuje podršku šefa UN denuklearizaciji


Severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je u nedelju nedavni komentar generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o njegovoj podršci potpunoj denuklearizaciji Severa, nazvavši ove komentare nedostatkom nepristrasnosti i pravičnosti, prenosi Rojters.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je saopštenje ministarstva spoljnih poslova nakon što je šef UN Antonio Gutereš u petak rekao da u potpunosti podržava napore za potpunu denuklearizaciju Severne Koreje kada se sastao sa predsednikom Južne Koreje Jun Suk Jeolom.

„Ne mogu a da ne izrazim duboko žaljenje zbog pomenutih primedbi generalnog sekretara UN da krajnje nedostaju nepristrasnost i pravičnost i da su u suprotnosti sa obavezama njegove dužnosti, navedenih u Povelji UN, u vezi sa pitanjem Korejskog poluostrva“, rekao je Kim Son. U saopštenju se navodi Gjong, zamenik ministra za međunarodne organizacije severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

Kim je dodao da generalni sekretar UN ne bi trebalo da traži ili prihvata naređenja od vlade određene zemlje, već da se uzdrži od bilo kakvog čina koji bi mogao da naruši njegov ili njen položaj kao međunarodnog zvaničnika koji je odgovoran samo UN.

Kim je rekao da je „potpuna, proverljiva i nepovratna denuklearizacija“ Severa (CVID) „kršenje suvereniteta DNRK“, misleći na Severnu Koreju inicijalima njenog zvaničnog imena, Demokratska Narodna Republika Koreja.

„Zahteva jednostrano razoružanje, a generalni sekretar Gutereš možda dobro zna da je DNRK to potpuno odbacila bez ikakve tolerancije“, rekao je Kim i dodao da Gutereš treba da bude oprezan kada izgovara „opasne reči“ usred izuzetno akutne situacije na korejskom poluostrvo.

Severna Koreja je ove godine testirala rekordan broj projektila, a zvaničnici u Seulu i Vašingtonu kažu da se čini da se sprema da testira nuklearno oružje prvi put od 2017, usred zaustavljenih pregovora o denuklearizaciji.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3575 on: August 15, 2022, 07:12:11 am »
Putin pisao Kimu: "Da proširimo sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose"


Povodom državnog praznika Severne Koreje, ruski predsednik Vladimir Putin uputio je pismo severnokorejskom lideru Kim Džong Unu.

U pismu je ukazao da će dve zemlje "zajedničkim naporima proširiti sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose", preneli su državni mediji u Pjongjangu.

U izveštaju severnokorejske novinske agencije KCNA se navodi da je u pismu Kimu za Dan oslobođenja Severne Koreje, Putin poručio da bi bliže veze bile u interesu obe zemlje, ocenivši da će to pomoći u jačanju bezbednosti i stabilnosti Korejskog poluostrva i regiona severoistocne Azije, prenosi Rojters.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3576 on: August 15, 2022, 12:15:46 pm »
Kim Džong Un: Saradnja Rusije i Severne Koreje će biti sve snažnija


Rusija je obećala da će proširiti svoje „obimne i konstruktivne“ bilateralne odnose sa Severnom Korejom, rekao je Vladimir Putin.

Kako prenosi BBC , u pismu koje je Putin poslao severnokorejskom lideru Kimu Džong Unu povodom Dana oslobođenja koji obeležava Pjongjang, ruski lider je rekao da je taj potez u interesu obe zemlje.

Kim Džong Un je izjavio da je prijateljstvo Rusije i Severne Koreje učvršćeno u Drugom svetskom ratu, pobedom nad Japanom.

Dodao je da će njihova saradnja samo rasti i jačati.

Prema navodima severnokorejskih medija, Un je dodao da su „strateška i taktička saradnja, kao i podrška i solidarnost“ između Moskve i Pjongjanga dostigle novi nivo, na „zajedničkom frontu protiv vojnih pretnji i provokacija neprijateljskih snaga“.

Iako nije precizirano na koje se neprijateljske snage misli, ovaj izraz se u Pjongjangu stalno koristi za SAD i njene saveznike.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3577 on: August 16, 2022, 09:57:53 am »

Spremaju odgovor Severnoj Koreji? Oglasio se Pentagon


SAD, Južna Koreja i Japan učestvovali su u odbrambenoj vojnoj vežbi od balističkih raketa, kod obale Havaja, saopštio je danas Pentagon, a prenosi Rojters.

Vežbe uzbunjivanja i traženja i praćenja balističkih projektila, održane su od 8. do 14. avgusta tokom multinacionalnih manevara "Pacifik Dregon" i demonstrirale su posvećenost tri zemlje da odgovore na izazove koje postavlja Severna Koreja, zaštite zajedničku bezbednost i ojačaju međunarodnu saradnju, navodi se u saopštenju Pentagona.

To je prvi put da su tri zemlje održale takve vežbe od 2017. godine, nakon što su odnosi između Seula i Tokija 2019. pali na najniži nivo u poslednjih nekoliko godina, zbog obnovljenih istorijskih sporova koji datiraju od japanske okupacije Korejskog poluostrva 1910-1945, navodi britanska agencija.

Južnokorejski predsednik Jun Suk-jol, koji je preuzeo dužnost u maju, obećao je da će poboljšati odnose sa Japanom i produbiti savez sa SAD, kako bi time još više odvratio Severnu Koreju, što podrazumeva proširenje ili nastavak zajedničkih vežbi.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje takođe je danas potvrdilo da će njene trupe nastaviti, već duže vremena, obustavljenu obuku na terenu, tokom zajedničkih vojnih vežbi sa SAD, koje će se održati od 22. avgusta do 1. septembra.

Dve strane su smanjile kombinovane vojne vežbe poslednjih godina zbog pandemije kovida 19 , ali i napora da se ublaže tenzije sa Pjongjangom, koji optužuje da su vežbe proba za invaziju, navodi Rojters.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3578 on: August 16, 2022, 04:04:31 pm »
Sledeće nedelje – najveće vojne vežbe u poslednjih nekoliko godina


SAD i Južna Koreja počeće sledeće nedelje svoje najveće združene vojne vežbe u poslednjih nekoliko godina.

I to u trenutku kada Pjongjang pojačava testiranje naoružanja i pretnje nuklearnim sukobom Seulu i Vašingtonu, saopštila je južnokorejska vojska.

Letnji manevri saveznika, koje će se održati od 22. avgusta do 1. septembra u Južnoj Koreji, uključivaće vežbe na terenu u kojima će učestvovati avioni, ratni brodovi, tenkovi i potencijalno desetine hiljada vojnika,prenosi AP.

Zvaničnici Ministarstva odbrane u Seulu i vojni zvaničnici nisu saopštili tačan broj američkih i južnokorejskih vojnika koji će učestvovati u vežbama pod nazivom "Ulči fridom šild", a koje će se pratiti i četvordonevni program obuke civilne odbrane u Južnoj Koreji.

Pentagon je danas saopštio i da su SAD, J. Koreja i Japan u blizini obala Havaja održali vežbe uzbunjivanja i traženja i praćenja balističkih projektila, od 8. do 14. avgusta.

"Tokom multinacionalnih manevara "Pacifik Dregon" , pokazana je posvećenost tri zemlje da odgovore na izazove koje postavlja Severna Koreja, zaštite zajedničku bezbednost i ojačaju međunarodnu saradnju", navodi se u saopštenju Pentagona.

Nastupajući zajednički godišnji letnjI manevri dolaze nakon što je južnokorejski predsednik Jun Suk Jol, koji je preuzeo dužnost u maju ove godine, obećao da će "normalizovati" zajedničke vežbe i pojačati preventivne mere u pogledu Severne Koreje.

Dve strane su poslednjih godina ređe izvodile zajedničke vojne vežbe zbog kovida 19 i nastojanja da smanje tenzije sa Severnom Korejom, navodi AP.

Severnokorejski lider Kim Džong Un upozorio je ranije da je "odvraćanje od nuklearnog rata" njegove zemlje "potpuno spremno" da odgovori na pretnje. Kim je nazvao zajedničke vežbe "nasilničkim ponašanjem" i zapretio da će "zbrisati" Seul ako Južna Koreja učini bilo kakav "opasan pokušaj" protiv Severa.

Pjongjang je ove godine pokrenuo niz raketnih testova i prema mišljenju analitičara spreman je da izvrši svoju prvu probu nuklearnog oružja od septembra 2017. godine,navodi AP.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3579 on: August 17, 2022, 07:12:37 am »
Mediji: Severna Koreja ispalila dve krstareće rakete ka Žutom moru


Severna Koreja lansirala je dve krstareće rakete ka Žutom moru, izjavio je vojni zvaničnik Južne Koreje, prenela je agencija Jonhap.

Reč je o testiranju raketa, dodaje agencija, pozivajući se na isti izvor.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3580 on: August 17, 2022, 11:45:15 am »
Južna Koreja ne odustaje od nuklearnog naoružanja; Severna Koreja lansirala


Južnokorejski predsednik Jun Suk Jol sopštio je danas da Seul ne planira sopstveno nuklearno odvraćanje, suočen sa rastućim nuklearnim pretnjama Severne Koreje,

On je pozvao je Pjongjang da se vrati dijalogu i denuklearizaciji koju bi pratile ekonomske koristi, prenosi AP.

Jun je na konferenciji za novinare rekao da Južna Koreja ne želi političke promene u Severnoj Koreji koje bi bile nametnute silom i pozvao je na diplomatiju u cilju izgradnje održivog mira između dve države, u trenutku kada postoje tenzije oko ubrzanog programa naoružavanja Pjongjanga.

Njegova izjava usledila je nekoliko dana nakon što je predložio "hrabri" paket ekonomske pomoći Severnoj Koreji ako odustane od svog programa nuklearnog oružja, i izbegao da pritom oštro kritikuje Pjongjang koji je zapretio "smrtonosnom" odmazdom zbog izbijanja kovida-19, za koju je okrivio Seul.

Tenzije bi mogle dodatno da porastu sledeće nedelje pošto SAD i Južna Koreja započinju svoju najveću združenu vojnu vežbu poslednjih godina sa ciljem suprotstavljanja pretnji Severne Koreje, koja takve manevre naziva probom invazije i često na njih odgovara raketnim testovima ili drugim provokacijama, navodi AP.


Seul: Severna Koreja lansirala dve krstareće rakete

Severna Koreja je danas najverovatnije probno ispalila dve krstareće rakete ka Žutom moru, saopštio je južnokorejski vojni zvaničnik, a prenosi Jonhap.

Lansiranje je došlo u trenutku kada je južnokorejski predsednik Jun Suk-jol održao konferenciju za novinare povodom obeležavanja 100. dana od preuzimanja dužnosti i nakon što je u svom govoru dva dana ranije izložio detalje "hrabre inicijative", koja bi trebalo da pomogne Pjongjangu da poboljša svoju ekonomiju, u slučaju da preduzme korake ka denuklearizaciji.

Potez Severne Koreje usledio je i dan nakon što su južnokorejske i američke vojne trupe započele preliminarne vežbe, neposredno uoči početka svojih godišnjih kombinovanih manevara pod nazivom "Ulči fridom šild", a koje će se pratiti i četvordonevni program obuke civilne odbrane u Južnoj Koreji.

Dok je Pjongjangu zabranjeno lansiranje pomoću tehnologije balističkih raketa prema rezolucijama Saveta bezbednosti UN, ovakvo ispaljivanje krstareće rakete nije njihovo kršenje, navodi Jonhap.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3581 on: August 19, 2022, 07:41:59 am »
'Severna Koreja neće prihvatiti "glupu" ponudu'


Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera saopštila da njena zemlja nikada neće prihvatiti "glupu" ponudu južnokorejskog predsednika Jun Suk Jola.

Južnokorejski lider naime, predložio je severnim susedima ekonomsku pomoć u zamenu za korake ka denuklearizaciji. Kim Jo Džong je optužila Seul za "reciklirane predloge" koje je Pjongjang već odbacio, prenosi AP.

U izjavi koju su severnokorejski mediji objavili danas, Kim Jo Džong je naglasila da njena zemlja nema nameru da odustane od svog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila zbog ekonomske saradnje i poručila da "niko ne trguje svojom sudbinom za kukuruzni kolač“.

Visoka zvaničnica Severne Koreje dovela je u pitanje iskrenost poziva iz Seula na poboljšanje bilateralnih odnosa, u trenutku kada, kako je rekla, Južna Koreja nastavlja zajedničke vojne vežbe sa SAD i ne sprečava civilne aktiviste koji prebacuju propagandne letke protiv Pjongjanga i drugi "prljavi otpad'' preko granice dve zemlje.

Kim Jo Džong je takođe ismejala vojne sposobnosti Južne Koreje, rekavši da je Jug "pogrešno locirao" mesto lansiranja najnovijih raketnih testova Pjongjanga u sredu, nekoliko sati pre nego što je južnokorejski predsednik iskoristio konferenciju za novinare da pozove Severnu Koreju da se vrati diplomatiji.

"Bilo bi bolje za njegovu reputaciju da začepi usta, nego da priča gluposti pošto nije imao ništa bolje da kaže“, rekla je ona o Junovom predlogu. Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi međukorejskim poslovima, izrazilo je "snažno žaljenje'' zbog komentara Kim Jo Džong, a iz kabineta predsednika poručili su Pjongjangu da pokaže "uzdržanost'' i "duboko razmisli'' o ponudi Seula.

Kim Jo Džong je prošle nedelje zapretila "smrtonosnom“ odmazdom Južnoj Koreji zbog izbijanja epidemije kovid-19 u njenoj zemlji, za koju tvrdi da su je izazvali leci i drugi predmeti bačeni iz balona koje lansiraju južnokorejski aktivisti.

Jun Suk Jol je tokom govora na državnoj televiziji u ponedeljak ponudio paket ekonomske pomoći Severnoj Koreji ako ona preduzme korake ka denuklearizaciji i odustane od nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Ova ponuda velike pomoći u hrani i lekovima, kao i modernizaciji sistema za proizvodnju električne energije i morskih luka i aerodroma, nije se značajno razlikovala od prethodnih južnokorejskih predloga koje je Pjongjang odbacio, navodi AP.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3582 on: August 22, 2022, 07:30:59 am »
Južna Koreja i SAD otpočele zajedničke vojne vežbe


Južna Koreja i Amerika otpočele su danas najveće zajedničke vojne vežbe od 2017. godine, saopštili su južnokorejski zvaničnici.

Godišnje letnje vežbe trebalo bi da se završe 1. septembra, a južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol, koji je stupio na dužnost u maju, obećao je da će "normalizovati" zajedničke vežbe sa SAD i ojačati vojno odvraćanje od Severne Koreje, preneo je Rojters.

Seul je, odvojeno, pokrenuo četvorodnevnu vežbu civilne zaštite sa ciljem da se pojača spremnost vlade, prvi put otkako je počela pandemija korone.

Jun je rekao da su vojne i civilne vežbe usmerene ka popravljanju spremnosti države da se suoči sa promenljivim obrascima rata i sve većim sajbernapadima na važne ustanove.

"Održavanje mira na Korejskom poluostrvu gradi se na našoj snažnoj bezbednosnoj politici", kazao je Jun nakon sastanka državnog vrha.

Severna Koreja je prošle nedelje ispalila dve krstareće rakete sa zapadne obale, nakon što su Seul i Vašington otpočeli pripreme za vežbe.

Jun je rekao da je njegova vlada spremna da pruži ekonomsku pomoć severnim susedima, pod uslovom da Pjongjang preuzme korak ka denuklearizaciji, međutim, Severna Koreja je odbila ovu ponudu.


izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 061« Reply #3583 on: September 08, 2022, 04:03:03 pm »

ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА "БАЈКОВИТЕ СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ЗЕМЉЕ": Скупштина Северне Кореје усвојила нове законе

НАРОДНА скупштина у Северној Кореји састала се ове недеље како би усвојила законе који имају за циљ да ова земља постане „лепа и цивилизована социјалистичка бајка“, известили су државни медији, а преноси Ројтерс.

Врховна народна скупштина Северне Кореје састала се на својој првој седници у среду и усвојила законе о уређењу и руралном развоју, известила је државна новинска агенција КЦНА.

Ова два закона ће помоћи у унапређењу напора владајуће Радничке партије да оствари "радикални заокрет у социјалистичкој руралној заједници и њеној политици уређења" чиме би се постигао њен "бржи развој у корејском духу" и што би ову државу претворило "у прелепу и цивилизовану социјалистичку бајковиту земљу“, пренела је КЦНА говор посланика на скупштинском заседању.

Севернокорејски вођа Ким Џонг Ун, који није присуствовао седници, обећао је да ће побољшати егзистенцију људи и подстицати развој у околностима спиралних економских криза изазваних карантином због ковида 19, међународним санкцијама због програма нуклеарног наоружања земље и природним катастрофама.

Многа Кимова економска обећања тек треба да буду испуњена, кажу аналитичари, а хуманитарне организације упозоравају на све већу несташицу хране и друге тешкоће, наводи Ројтерс.

САД су оптужиле Кима да преусмерава ресурсе у војне пројекте на штету животног стандарда становништва.

Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 061« Reply #3584 on: September 09, 2022, 09:01:53 am »

Ozakonili nuklearku: Ničim nas nećete zaustaviti, ne pokušavajte

Severna Koreja je usvojila zakon kojim zvanično utvrđuje nastavak politike nuklearnog naoružavanja.

Severnokorejski lider Kim Džong Un poručio je da je taj proces "nepovratan" i zabranio je bilo kakve pregovore o denuklearizaciji, prenosi Rojters.

Ova odluka dolazi u trenutku kada se procenjuje da je Severna Koreja sprema da nastavi nuklearna testiranja, po prvi put od 2017, nakon istorijskih samita sa tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom i drugim svetskim liderima 2018. , koji nisu uspeli da ubede Kima da odustane od razvoja nuklearnog naoružanja, navodi britanska agencija.

Vrhovna narodna skupština u Pjongjangu usvojila je ovaj zakon u četvrtak, izvestila je državna novinska agencija KCNA.

On precizira kada se nuklearno oružje može koristiti, uključujući tu i zaštitu strateških sredstava zemlje i situaciju ako ona bude napadnuta.

Zakonom se takođe zabranjuje bilo kakvo deljenje nuklearnog oružja ili tehnologije sa drugim zemljama, izvestila je KCNA.

„Najveći značaj donošenja zakona o politici nuklearnog oružja je da se povlači nepovratna linija kako ne bi bilo pogađanja oko našeg nuklearnog naoružanja“, poručio je Kim u govoru u Vrhovnoj narodnoj skupštini.

On je upozorio SAD i njihove saveznike u Aziji da će Severna Koreja koristiti svoje nuklearno oružje kada bude ugrožena.

"Cilj Sjedinjenih Država nije samo da eliminišu našu nuklearnu moć, već da nas na kraju primoraju da se predamo ili oslabimo svoje pravo na samoodbranu, kroz odustajanje od naših nuklearnih bombi, kako bi one mogle da sruše našu vladu u bilo kom trenutku “, rekao je Kim u govoru koji je objavila KCNA, prenosi AP.

On je još naglasio da nikakve sankcije ne mogu da primoraju Pjongjang da odustane od razvoja nukleranog oružja.

„Neka nas sankcionišu na 100 dana, 1.000 dana, 10 godina ili 100 godina.Nikada se nećemo odreći svojih prava na samoodbranu koja čuvaju egzistenciju naše zemlje i bezbednost našeg naroda, samo da bismo privremeno ublažili poteškoće sa kojima se sada suočavamo“, rekao je severnokorejski vođa, prenosi američka agencija.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ponudila je da razgovara sa Pjongjangom bilo kada i na bilo kom mestu, a predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol saopštio je da će njegova zemlja pružiti ogromnu ekonomsku pomoć Severnoj Koreji, ako pokaže konkretne korake u odustajanju od svog nuklearnog arsenala, navodi Rojters.

Izvor
Logged
Pages:  1 ... 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 [239] 240 241 242 243 244 245   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 22 queries.