PALUBA
April 13, 2024, 01:04:02 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruske bespilotne letelice  (Read 55540 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 578« Reply #75 on: March 24, 2023, 10:09:25 pm »

Da li jer njekom poznato, da li su BPL korišćene u agresiji na VRS?
U agresiji na Srbiju 1999-te jesu korišćeni od strane agresora.

Obaranje Predatora

Predatori su bili raspoređeni u sastav 11, 15. i 17. izviđačkog skvadrona RV SAD, u bazi Indias Springs. Prvi prekomorski raspored BPL Predator izvršen je na Balkanu, od jula do novembra 1995. godine, pod nazivom Nomadsko bdenje (eng. Nomad Vigil). Nad našim nebom Amerikanci su premijerno upotrijebili bespilotne letelice RQ1 Predator, jula 1995. godine. Prvobitno, one su trebale da baziraju na hrvatskom ostrvu Krk, ali su mediji u Hrvatskoj uveliko pisali o njihovom baziranju u Hrvatskoj, te su Amerikanci odlučili da se oni dislociraju u Albaniju. U vazduhoplovnoj bazu Gjader u Albaniji su dopremljena ukupno četiri „predatora“, koji su imali zadatak snimanja položaja VRS i ukupne situacije na terenu. Tokom operacije izviđanja položaja VRS, Amerikanci su prvobitno prećutkivali, a kasnije i priznali gubitak dve BPL.

Prvo obaranje RQ-1 dogodio se iznad mesta Krepšić nedaleko od Brčkog 11. avgusta 1995. godine. Obaranje je izvršila PVO baterija 11. Dubičke lake pešadijske brigade VRS. Tom prilikom nastale su i ove fotografije koje je uradio obaveštajno-bezbednosni organ brigade, kao dokaz o prvom oborenom „predatoru“. Već 14. avgusta 1995. godine u istoj zoni Amerikanci gube i drugi „predator“. Kao razlog gubitka Amerikanci navode kvar na motoru, zbog čega su ga morali uništiti samolikvidacijom, iako se ne isključuje ni vatreno delovanje PVO sa zemlje.

Treći Predator izgubljen je u blizini Nevesinja 5. septembra 1995. godine. Ovaj put efikasna je bila PVO baterija 8. Hercegovačke motorizovane brigade VRS. Obaranje „predatora“ je uredno snimljen te postoji i video snimak obaranja „predatora“ kod Nevesinja.

Nevesinje:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Obaranje kod Brčkog, nekoliko fotografija uz tekst u prilogu:

https://www.crveneberetke.com/smrt-predatora-iznad-republike-srpske/

* nevesinje 1995.jpg (24.65 KB, 677x381 - viewed 4 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 940


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #76 on: March 24, 2023, 10:12:21 pm »

Hvala Kubovac!

Još jedan pasusu iz istog izvora.

Kako je tehnički slabo opremljena VRS uspela da obori tri, od četiri tada proizvedene BPL Predator? Koga to interesuje? Zvanično, to se nikad nije dogodilo. Međutim, fotografije i snimci to demantuju.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 578« Reply #77 on: April 16, 2023, 03:18:27 pm »

Danas imamo jedinstvenu priliku da detaljno vidimo sve suptilnosti rada bespilotnih letelica

Ruski vojnik sa pozivnim znakom „Majkl“ pokazaće kako posada Orlana pušta svoju gvozdenu pticu u lov i pokazati kakav je plen danas pronašao ruski dron.

Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #78 on: May 09, 2023, 09:46:15 pm »

Metodološke preporuke za elektronsku borbu sa ruskim BL "Lancet" u izdanju Glavne uprave elektronskog i sajber ratovanja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Izdanje februar 2023. godine.  PDF prevod na ruski jezik preuzeti dole

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 578« Reply #79 on: June 26, 2023, 07:33:44 am »

Ruski inženjeri napravili dron kome nema ravnog na tržištu

Ruski inženjeri napravili su dron koji nema analoga na tržištu, saopštila je Sputnjiku pres-služba Fonda suverenih tehnologija NTI.

„Ruski inženjeri napravili su bespilotnu letelicu „begalet-miraž“, koja nema analoga na tržištu, sa vertikalnim poletanjem i sletanjem koja je u stanju da leti do 12 sati na visini do 8.000 metara“, saopštila je pres-služba.

Dron „begalet-miraž“ napravila je kompanija „Aeronet“ – „Vazduhoplovno-kosmička proizvodnja BEGAK“.

„Napravili smo demonstrator uređaja sa poletnom težinom od 75 kilograma, od kojih je 20 korisno opterećenje, i sa visinom leta od šest do osam hiljada metara. Takav uređaj je danas tražen na tržištu za obavljanje različitih zadataka, pre svega kao repetitor signala veze, na primer, tokom vanrednih situacija kao što su poplave, za praćenje šumskih požara ili gasovoda ili za obavljanje drugih zadataka“, izjavio je generalni konstruktor letelice, generalni direktor kompanije Aleksandar Begak.

Po njegovim rečima, dron može da leti sa elektromotorima oko dva sata što je oko 350 kilometara. Planirano je da u hibridnoj verziji letelica bude opremljena elektromotorom i motorom sa unutrašnjim sagorevanjem koji će raditi na benzin, a u toj verziji dron će moći da provede u vazduhu 10-12 sati. Pogonski sistem čine dva motora.
Begak podseća da visina leta klasičnih dronova ovih dimenzija ne prelazi 4.000 metara, kao i da lete manjom brzinom.

„Dron je u stanju da poleti sa bilo kog mesta koje nije pripremljeno za te ciljeve, mislim čak i sa palube broda. Pritom, to nije konvertoplan. Za sada nećemo otkrivati detaljnije karakteristike. Već je izvedeno nekoliko letova, uskoro prelazimo na druga testiranja“, rekao je Begak.

Dron „begalet-miraž“ će biti predstavljen na tržištu ovog leta.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 578« Reply #80 on: July 02, 2023, 09:29:30 pm »

Ruski teški dron u akciji:: S-70 Ohotnik snimljen nad Ukrajinom u borbenoj misiji

Rusija je možda počela da koristi svoje udarne bespilotne letelice S-70 Ohotnik (Hunter) protiv Ukrajine.

Ovo tumačenje je zasnovano na slikama drona koji leti iznad Ukrajine, koje su objavili ukrajinski telegram kanali i preneli turski mediji.
Špekuliše se da je dron pogodio vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine (VSU) u Sumskoj oblasti. Ukrajinski mediji su 27. juna popodne izvestili o eksplozijama u Sumi i Kremenčuku, Poltavska oblast.

Verodostojnost izveštaja

Fotografija, navodno drona koji leti iznad Ukrajine, postavljena na Mash Telegram kanalu, odgovara obliku i veličini Ohotnika (Lovca).

Poznato je da su najmanje dve bespilotne letelice Ohotnik na testiranju.

U junu 2022, “Džejns” (Janes) je izvestio, citirajući RIA Novosti, da je S-70B Ohotnik izveo svoje prvo probno lansiranje precizno navođene municije (PGM) protiv zemaljskih ciljeva 28. maja 2022. Dron je lansirao rakete vazduh-zemlja razvijen za Suhoj Su-57 sa posadom
Džejns je izvestio da je raketa verovatno bila krstareća raketa H-59Mk2, razvoj teške taktičke rakete serije H-59 koja je ušla u upotrebu početkom 1980-ih.
Procene dometa i nosivosti H-59Mk2 uveliko variraju, ali je verovatno da će moći da postigne ciljeve udaljene najmanje 150 milja dok nosi bojevu glavu od 500 funti. Modularna priroda dizajna može omogućiti da se višestruke konfiguracije, kao što su veće sekcije goriva, zamene manjim delovima bojeve glave.

“Izvestija” je u februaru 2020. izvestila da je jedrilica Grom (Grom) 9-A-7759 integrisana sa Ohotnikom. Dron može da nosi četiri Groma u svom unutrašnjem odeljku za bombe.

Rusko Ministarstvo odbrane (RuMoD) nije komentarisalo izveštaj.

Dostupnost drona

Prema informacijama iz otvorenog izvora, dva prototipa Ohotnika prolaze kroz testiranje leta, a još dva su u fazi izrade/letnog testiranja.
Prvi prototip, koji ima kružni izduvni otvor koji nije skriven, poleteo je prvi put 3. avgusta 2019.
U februaru 2021, izvor iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa rekao je za RIA Novosti da Novosibirski avio-zagon Čkalov (NAZ) gradi još tri prototipa teškog dronova S-70 Ohotnik.

-NAZ pravi još tri prototipa bespilotne letelice S-70 – drugi, treći i četvrti. Prema planu, oni bi trebalo da budu dosledno testirani – letenje tokom 2022-2023, rekao je izvor.

Drugi prototip je uneo izmene u aerodinamički dizajn i elektroniku na osnovu operativnog iskustva sa prvim Ohotnikom.

-Treći i četvrti bespilotne letelice „odgovaraće se proizvodnoj verziji Ohotnika“, rekao je izvor.

U martu 2021. objavljeno je da je u toku izgradnja drugog prototipa S-70 Ohotnik. Pored poboljšane elektronike i softvera, dron bi imao oblikovanu mlaznicu za poboljšanu nevidljivost zadnjeg aspekta.

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko je 14. decembra 2021. navodno rekao TV kanalu Rusija-24 da će serijski ugovor za nabavku S-70 „Ohotnik” biti zaključen u roku od šest meseci. Za najnoviji dron Ohotnik pravi se poseban kontrolni centar.
Letno testiranje drugog prototipa počelo je u julu leta 2022.
Rusija je možda operativno rasporedila dve bespilotne letelice Ohotnik. Takođe, moguće je da dva dodatna prototipa, u izgradnji 2021. godine, budu ili dostupna ruskim snagama ili će uskoro biti dostupna. Moguće je čak i da su već operativno raspoređeni.

Kombinacija SU-57 i S-70

Ruski zvaničnici su dosledno ponavljali da Ohotnici mogu da deluju pod kontrolom pilota borbenog aviona Su-57.

-Ovi avioni i bespilotne letelice mogu da komuniciraju ne samo jedni sa drugima, već i u različitim tipovima borbenih formacija, rekao je Andrej Jelčaninov, prvi zamenik predsednika Odbora Ruske vojno-industrijske komisije, aprila 2021. -U vrlo kratkom roku U vremenskom okviru, postojaće mogućnost kontrole nekoliko dronova „Ohotnik“ iz kokpita Su-57.

Stelt lovac Su-57 sa ljudskom posadom i teški stelt dron S-70 su različiti, ali imaju komplementarni aerodinamički dizajn.

Su-57 je dizajniran i razvijen da odgovori na pretnju koju Rusiji predstavljaju američki F-22 Raptor i F-35 stelt lovci sa odličnim stelt karakteristikama. Razvijeni su da prodru u teško branjeni vazdušni prostor protivnika bez otkrivanja.

Za razliku od američkih lovaca, Su-57 nema radio-frekvencijsku prikrivenost neophodnu za prodor u teško osporen vazdušni prostor. Su-57 je prikriven, ali ne tako prikriven kao američki stelt lovci. Međutim, koristeći kombinaciju stelt i moćnog paketa senzora, Su-57 može da otkrije i napadne ova dva američka stelt lovca.

Za razliku od Su-57, Ohotnik ima odlične stelt karakteristike – RF nisko vidljivo oblikovanje i suzbijanje IR potpisa – koje odgovaraju onima kod F-22 i F-35. Težak između 20 i 25 tona, Ohotnik takođe može da nosi pristojan teret oružja.

Može neotkriveno prodreti u branjeni vazdušni prostor i uništiti kritične neprijateljske ciljeve. Međutim, ne može se braniti ako ga napadnu neprijateljski lovci sa posadom. Delujući zajedno, Su-57 i Ohotnik bi bili sposobni i raznovrsni u napadnoj ulozi.

Planirana operativna upotreba i primena

Ono što bi Ohotnik učinilo veoma izazovnim za Ukrajince je to što zapadni radarski i protivvazdušni sistemi (AD) nisu tako dobro izbrušeni za suočavanje sa prikrivenim ciljevima kao ruski radarski i protivvazdušni sistemi.

Britanska Storm Šedou je prikrivena, brzoleteća krstareća raketa mnogo manja od borbenog aviona. Ruski radari mogu da ga otkriju uprkos veoma niskom radarskom potpisu, a ruski PVO sistemi mogu da ga pogode. Oni uglavnom prolaze pored ruskih PVO sistema koristeći maskiranje terena i pametno rutiranje.

"Ohotnik" može da prodre u teško osporeni vazdušni prostor protivnika i da napadne sam cilj ili da prenese informacije o ciljanju pratećem lovcu Su-57 ili raketnoj bateriji.
Delujući pod kontrolom lovca Su-57, Ohotnik bi mogao biti daleko efikasniji od krstarećih raketa u napadu na ciljeve duboko iza protivničke linije fronta.
Na osnovu prethodnih izveštaja, rusko Ministarstvo odbrane planiralo je da do 2024. godine stvori odred ohotnika u zapadnom i južnom vojnom okrugu.
Predviđajući vremenske okvire razvoja, Rusija je možda operativno rasporedila dron Ohotnik u Ukrajini. Zaista, bilo bi logično da Rusija to učini kako bi dobila povratne informacije i akumulirala operativno iskustvo.

Dron na objavljenoj fotografiji ima kružni auspuh, što bi značilo da je to prvi prototip. Upotreba prvog prototipa takođe bi bila logična. Pošto je bio na testiranju leta od 2019. godine, prototip je verovatno služio svrsi za koju je razvijen.

Takođe, gubitak prvog prototipa ne bi ugrozio poslovne tajne ili unazadio razvojni program u istoj meri kao gubitak drugog prototipa iz razloga o kojima je ranije pisano.
Malo je verovatno da će prvi prototip funkcionisati kao “lojalni par” Su-57.
Komunikacioni paket, računarski hardver i softver potrebni za takve operacije najverovatnije bi bili instalirani i testirani na drugom prototipu.

Ako se „Ohotnik” pokaže sposobnim da neotkriveno prodre u vazdušni prostor Ukrajine, Rusija bi mogla da ubrza serijsku proizvodnju drona.

Kompetentna ruska vojna industrijska baza bi na kraju mogla da preokrene situaciju protiv Ukrajine, koja se u velikoj meri oslanja na besplatno snabdevanje Zapada oružjem.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izvor


* Ohotnik u ukr.png (88.33 KB, 454x283 - viewed 113 times.)
« Last Edit: July 02, 2023, 09:37:02 pm by Brok » Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 474


« Reply #81 on: July 02, 2023, 10:58:46 pm »Охотник је велик и тежак, што значи и да је скуп. Према подацима са сајтова, које прате не баш оштре фотографије, други оперативни прототип примећен у Украјини има другачији, STEALTH издувник мотора са отклоном потиска у две равни, што доприноси мањој приметљивости.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 578« Reply #82 on: July 18, 2023, 10:44:32 pm »

Ruski „lanset” će biti neuhvatljiv

Nova generacija dronova „lanset” (baražna municija) biće praktično neuhvatljivi za protivvazdušnu odbranu, moći će i da deluju autonomno i da biraju najvažnije ciljeve, rekao je Aleksandar Zaharov, glavni konstruktor „ZALA Aero“ grupe, proizvođača dronova.

"Glavno je - jednostavnost upotrebe. Lakoća upravljanja i skoro potpuna otpotnost od svih sistema borbe protiv dronova. Praktično će se protiv njih biti nemoguće boriti", rekao je Zaharov televiziji „Rusija 1“.

On je pojasnio da su stručnjaci kompanije već sproveli niz borbenih eksperimenata. Nova generacija „lanseta“ će delovati po komandi operatera, ali potpuno autonomno birati mete. Operater će birati samo područje delovanja drona.
"On traži konkretno oklopno vozilo ili artiljeriju“, objasnio je on.

Dron će umeti i da bira mete. Na primer, ako vidi tenk ili sistem, odnosno radar, on će gađati radar, jer je on od veće važnosti. To je već testitirano, istakao je on.

Prema rečima glavnog konstruktora, „lanset“ će biti nemoguće potisnuti sredstvima elektronskog ratovanja, samo fizički.

Pored toga, Zaharov ističe da čak i ako takva mašina padne u ruke neprijatelja, to mu neće doneti nikakvu korist zbog „stepena zaštite“ drona.

Bespilotnu letelicu „lanset“ proizvela je kompanija „ZALA Aero“ koja je deo koncerna „Kalašnjikov“. Pored verzije „izdelije-52“ postoji i veći model letelice koji je dobio oznaku „izdelije-51“. Bespilotna letelica je modernizovana, a tom prilikom je uzeto u obzir iskustvo stečeno tokom specijalne operacije u Ukrajini. Dobio je moćnu bojevu glavu koja omogućava dronu da garantovano uništava haubice, tenkove, oklopnu tehniku, radare, protivvazduhoplovne sisteme i ljudstvo protivnika.

Baražna municija je vrsta oružja koje je sposobna da dugo leti i osmatra teren. Prilikom otkrivanja cilja, dron izvodi napad kao navođena raketa „vazduh-zemlja“.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Lanset.png (359.84 KB, 748x506 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 578« Reply #83 on: August 06, 2023, 12:29:17 pm »

Rusija spremna: Proizvodi "malu armiju"

Rusija je spremna da pokrene novu industriju - proizvodnju bespilotnih vazduhoplovnh sistema, saopštio je potpredsednik Vlade Rusije Andrej Belousov.

On je to izjavio na forumu "Arhipelag-2023" koji se održava u Novosibirsku.

"Arhipelag je pokazao da smo spremni da pokrenemo novu industriju. Nemamo sve, ali možemo da napravimo sve obrasce, na nivou demonstratora. Imamo skoro celu liniju, možda sa izuzetkom pojedinih komponenti. A ako govorimo o liniji bespilotnih vazdušnih sistema, onda je ona skoro kompletna", rekao je on.

Belousov je naglasio da su domaći uzorci dronova na svetskom nivou, a neki čak i viši od svetskog.

"Otkrio sam da imamo proizvođače motora koji su traženi kod stranih partnera", objasnio je potpredsednik Vlade i dodao da, uprkos tome, ima mnogo posla u ovoj industriji.

Po njegovim rečima, Rusija bi trebalo da do 2024. godine dostigne proizvodnju 18 hiljada velikih i srednjih civilnih dronova na godišnjem nivou.

"I to ne uzimajući u obzir dronove manje od 1 kg, kojih će biti na desetine hiljada", objasnio je Belousov.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 578« Reply #84 on: August 09, 2023, 07:23:35 pm »

Kako radi dron Lancet?

Lancet 3 je najveći model u nizu oružja za lutanje, ponekad poznatog kao samoubilački ili kamikaze dronovi.
Razvila ga Zala grupa, pododeljenje Kalašnjikova.

Ali u čemu je stvar sa ovim dronovima?

Sve je u finansijama! Njihova proizvodnja košta oko 20.000 do 40.000 dolara, dok hipersonična raketa Kinžal može koštati oko 10 miliona dolara.

Suština je čak i kada su uništeni protivavionskom vatrom oruđa kao što je Gepard, i dalje se može proizvesti u velikom broju za kratko vreme.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 578« Reply #85 on: August 12, 2023, 10:36:00 am »

Rusi potvrdili: Stiže Ovod 2.0

Rusija je završila razvoj i počela proizvodnju druge verzije svoje bespilotne letelice kamikaze Ovod.

To je danas potvrdio šef projektne grupe proizvođača dronova Andrej Ivanov, prenosi Teletrejder.

"Bespilotna letelica Ovod verzije 2.0 je razvijena i puštena u proizvodnju malog obima... Ovaj uređaj ima modifikovano elektronsko punjenje, kao i niz 'zanimljivosti' o kojima se ne može govoriti", rekao je Ivanov za RIA Novosti.

O prvoj verziji Ovoda

Maksimalna nosivost "Ovoda" je 4 kilograma. Opremljen je visokokvalitetnom kamerom i ima veliku brzinu i komunikaciju bez šuma.

Prema rečima programera jedan dron košta 40.000 rubalja odnosno nepunih 450 evra.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 578« Reply #86 on: August 13, 2023, 09:21:50 pm »

Kalašnjikov testirao novi sistem u Ukrajini: Dron na povocu pretvaraju u "svevideće oko" - "Dobro se pokazao"

Koncern "Kalašnjikov" testirao je novi izviđački sistem "Kvasimačta" u ratnoj zoni u Ukrajini, izjavio je predsednik kompanije Alan Lušnjikov.

Kako je saopšteno iz kompanije, sistem uključuje veliki kvadrokopter - platformu za podizanje koja se napaja električnom energijom iz kabla sa zemlje.

Taj sistem može da lebdi u vazduhu najmanje 24 sata, dok na njega ne utiče elektronski i radio talasi, prenose RIA Novosti.

Radna visina dron-platforme je do 100 metara, a može da podigne opremu do dva kilograma u vazduh.

Sistem takođe omogućava video nadzor u optičkom i infracrvenom opsegu.

Lušnjikov je rekao da se sistem veoma dobro pokazao na praktičnom testiranju, u zoni "specijalne vojne operacije".

Dodao je da će Kalašnjikov novi sistem ponuditi državnom kupcu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 385869_kalasnjikov_f.jpg (80.46 KB, 906x513 - viewed 5 times.)
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 833


« Reply #87 on: August 13, 2023, 10:57:59 pm »
   Nedavno sam o ovakvom načinu napajanja izviđačkog drona integrisanog na tenk pisao na ovom forumu i bio ismejan. Prednosti napajanja kablom su mnogostruke i autor teksta navodi neke od njih. Ne emituje nikakve radio talase, može neograničeno dugo ostati u vazduhu jer se napaja iz vozila, ne mogu se ometati njegove komande za upravljanje kao ni video link sa prikupljenim podacima i što je najvažnije jednostavan je za upravljanje i ne zahteva komplikovanu obuku poput pilotske. Zbog izostanka baterije može na konto toga poneti više opreme za izviđanje ili čak i naoružanje.

Logged
Duki
Počasni član foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 918« Reply #88 on: August 14, 2023, 09:18:57 am »
   Nedavno sam o ovakvom načinu napajanja izviđačkog drona integrisanog na tenk pisao na ovom forumu i bio ismejan. Prednosti napajanja kablom su mnogostruke i autor teksta navodi neke od njih. Ne emituje nikakve radio talase, može neograničeno dugo ostati u vazduhu jer se napaja iz vozila, ne mogu se ometati njegove komande za upravljanje kao ni video link sa prikupljenim podacima i što je najvažnije jednostavan je za upravljanje i ne zahteva komplikovanu obuku poput pilotske. Zbog izostanka baterije može na konto toga poneti više opreme za izviđanje ili čak i naoružanje.

Ne znam ko te je i zašto ismejao ali meni ima mnogo više logike ovakav vid BPL za tenk, bvp ili čak brod. Štaviše čudi me da nikome do sada nije palo na pamet da napravi tako nešto i to za poprilično male pare jer kapiram da je BPL koja se napaja i upravlja preko kabla jeftinija od one što se upravlja daljinskim. Ne mora ni da nosi neko napružanje, sasvim je dovoljno da poveća situacionu svest posadi. A još ako dodaš neki termalni senzor ili opremu za noćno osmatranje, ihaaa
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 277« Reply #89 on: August 16, 2023, 02:27:32 pm »

Za teren kao u ukraini ovo je dobro resenje. Bilo bi interesantno i za oruzje kao sto je Kornet - koje ima veliki domet ali zbog konfiguracije zemljista nemoze da ga iskoristi.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.078 seconds with 22 queries.