PALUBA
July 24, 2024, 01:48:11 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruske bespilotne letelice  (Read 70428 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Morskoprase
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 509« Reply #90 on: August 16, 2023, 07:25:47 pm »

Koncept isturene (podignute) vatrene/osmatraćke tačke već se analizirao krajem 80. i poćetkom 90.-ih godina prošlog veka. Tada su se pojavili takozvani žirafa tenkovi, koji su na sklopljivoj hidrauličkoj ruci nosili protioklopne rakete. Najviše je tu koncepciju studirao nemaćki KMW. Po prvoj varianti podiže se kompletan protivoklopni sistem (opto-elektronički blok vođenja i četiri rakete u lanserima), dok je komandir-nišanđija u tenku. Po drugoj varianti sve zajedno-zajedno sa komandirom-nišanđijom, bi se u obliku većestanice podiglo na visinu. Odustali od obe variante. Po istom principu Englezu su razvijali komandni sistem bojišta, gde je komadnoo vozilo podiglo senzorski blok na visinu i obezbeđivalo slike bojišta  (u razlićitim delovima spektra) povezanim jedinicama. Koliko znam, isto nije išlo u realizaciju. Izviđaćke jedinice danas koriste opto-elektronske blokove, koje podižu na visinu te izviđaju, ali to rade prikriveno. Kakve posledice bi imala otvorena upotreba takvog drona... Prvo što mi pada  na pamet jeste uoćljivost takvog drona, koji bi bio u blizini tenka. Samo saopštiš koordinate artiljeriji i to je to.
O koristima takvog sistema  ne sumnam ali ima i određenih minusa.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #91 on: August 17, 2023, 06:17:55 pm »

Na Međunarodnom sajmu naoružanja "Armija-2023" predstavljeni su dronovi "Vetar" i H-89, sposobni da prevaziđu efekat elektronskog ratovanja

Kompanija Kotlin-Novator kreirala je BPL sa telemetrijskim i upravljačkim komunikacionim kanalima koji rade na specijalno razvijenom matematičkom softveru.

Specijalna vojna operacija pokazala je da bespilotne letelice igraju ključnu ulogu u savremenom ratovanju. Akcionarsko društvo Kotlin-Novator se oko četvrt veka bavi instrumentalizacijom aviona. U okviru sajma „Armija-2023“, kompanija je predstavila svoje inovativne razvoje u ovoj oblasti, posebno napredne tehnologije u oblasti malih bespilotnih letelica kvadrokoptera.

Kompanija je pokazala dva drona – „Vetar” i H-89. Bespilotna letelica Vetar je kvadrokopter od 1,5 kilograma koji može da nosi teret do jednog kilograma. Njegova osnovna namena je izviđanje sa mogućnošću borbene upotrebe. Bespilotna letelica H-89 ima težinu od 15 kilograma, sposobna je da nosi teret do 12 kilograma na udaljenosti do 20 kilometara.

„Glavna prednost oba predstavljena drona je mogućnost njihove upotrebe u uslovima elektronskog ratovanja. Ove bespilotne letelice su opremljene višestruko zaštićenim komunikacionim kanalima, a imaju i organizovane algoritme za autonomnu navigaciju primenom metoda tehničkog vida i veštačke inteligencije“, rekao je Zvezdi zamenik glavnog konstruktora za bespilotne sisteme Jevgenij Falkov.

Oba predstavljena drona imaju telemetriju i upravljački kanal sopstvene proizvodnje kompanije. Za ove svrhe razvijen je poseban softver i matematički softver koji rešava širok spektar problema.

Takođe na izložbenom štandu nalaze se daljinski upravljač koji omogućava zgodno i stabilno ručno upravljanje BPL-om i zemaljska stanica koja vam omogućava da upravljate BPL-om ne samo u ručnom režimu, već i gradite misije za njegov let u oflajn režimu.

Kompanija već dugi niz godina razvija i proizvodi radarske stanice i sisteme Ks i Kᵤ opsega. Istovremeno, kompanija razvija male izviđačke radare S-opsega za dronove. Karakteristika radarske stanice je lakoća integracije na nosač zbog male veličine, sopstvenog softvera, koji omogućava da se obezbedi kombinacija radarske slike sa digitalnom mapom područja i označavanje radio-kontrastnih prizemnih objekata.

„Kompleks je dizajniran da radi u radarskom dometu kako bi otkrio ciljeve i pratio ih. Ovi ciljevi su prilično širok spektar objekata. Oni mogu biti kao automobili, mogu biti odvojene zgrade i može biti različito oružje“, objasnio je Falkov.

Govoreći o anteni A888-0101, on je dodao da se ona postavlja na jednu od bočnih površina dronova i omogućava izviđanje područja visoke rezolucije. Zbog svojih malih dimenzija, lako se integriše u bilo koji sistem avionike BPL i omogućava izviđanje visokih performansi uporedo sa postojećim antenama u opsegu Ks i Kᵤ.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Veter i H-89.png (614.58 KB, 880x476 - viewed 5 times.)

* Veter i H-89 oprema i naoružanje.png (660.42 KB, 901x509 - viewed 3 times.)

* Veter i H-89 naoružanje.png (533.96 KB, 881x507 - viewed 3 times.)

* Veter i H-89 daljinsko upravljanje.jpg (107.2 KB, 1280x720 - viewed 3 times.)

* Antena RLS za BPL.jpg (174.39 KB, 1280x720 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #92 on: August 18, 2023, 01:23:43 pm »

Ruski dron Ohotnik u službeoj upotrebi: Već je delovao u Ukrajini, očekuje se još 16 letelica u ovoj godini (VIDEO)

Očekuje se da će državno testiranje bespilotnog stelt lovca S-70 Ohotnik biti završeno do kraja 2023. godine, pripremajući se za masovnu proizvodnju i vojnu isporuku do 2024. godine, prema anonimnom izvoru.

Letelica, prvi put viđen u julu 2018. godine, pomagaće u različitim ulogama, uključujući probijanje neprijateljskog vazdušnog prostora i misije vazdušne nadmoći.

Rečeno je da avion ima unutrašnje odeljke za oružje slično lovcu Su-57, što mu omogućava da koristi isto oružje izvan vizuelnog dometa. Ovo uključuje rakete vazduh-vazduh R-77M i rakete vazduh-zemlja za izbegavanje radara H-59MK2.

Imajući u vidu njihove stelt sposobnosti i niže projektovane troškove, očekuje se da će lovci Ohotnik pojačati snage aviona sa posadom sledeće generacije. Uprkos kašnjenjima u ulasku u službu, očekivano povećanje proizvodnje trebalo bi da omogući isporuku 12-16 novih letelica Vazduhoplovnim snagama 2023. godine.

Rukovodilac SU-57

Rusija ima za cilj da klasifikuje Su-57 kao lovac „5+ generacije” dodavanjem brojnih naprednih tehnologija. Integracija bespilotne letelice kao pomoćnika smatra se ključnom za budućnost ratovanja. Konkurenti Su-57, kineski J-20 i američki F-35, takođe planiraju da koriste dronove pomoćnike. Tehnologija dronova je takođe ključna za programe kineskog i američkog lovca šeste generacije.

Početni prototipovi Ohotnika su kritikovani zbog svojih ograničenih stelt sposobnosti, ali su nedavni prototipovi pokazali poboljšanje. Ovo sugeriše da bi Ohotnik potencijalno mogao da bude među najtajnijim borbenim letelicama na svetu svoje veličine.

Dizajn  S-70 Ohotnik

Dron Ohotnik je čudo moderne aeronautike, inspirisan dizajnom letećih krila i podstičući korišćenje inovacija kompozitnih materijala i stelt premaza. Ovi elementi daju dronu nisko uočljiv profil tokom leta. Težak oko 20 tona i raspon krila od skoro 65 stopa (20 m), Okhotnik je veoma vidljiv na nebu.

Snaga koja pokreće ove strašne bespilotne letelice može se pripisati ili jednom turboventilatorskom AL-31F, sličnom onom koji se koristi u borbenom avionu Suhoj Su-27, ili naprednom derivatu AL-41F koji se nalazi u lovcima Su-35S i prototipovima Su-57. Prvi prototip Ohotnika imao je konvencionalnu izduvnu mlaznicu, koja bi potencijalno mogla povećati radarski potpis drona. Međutim, potencijalne nadogradnje predstavljene na MAKS međunarodnom vazduhoplovnom i svemirskom salonu 2019. sugerišu mogućnost poboljšanog izduvnog sistema i ulaza vazduha u motor u budućim modelima.

Sa svojim korisnim teretom smeštenim u unutrašnjosti, Ohotnik može da dostigne impresivne maksimalne brzine do 1.000 km/h. Verovatno je da je bespilotna letelica projektovana da funkcioniše kao „lojalni pomoćnik”, koji je deluje pod kontrolom Su-57. Zanimljivo je da letelica vizuelno podseća na RQ-170.

Postojale su spekulacije da su ruski inženjeri možda imali pristup RQ-170 koji su zarobili Iranci, što je moglo uticati na Ohotnikov dizajn. Međutim, vredi napomenuti da se sličan dizajn letećeg krila, Mikojan Skat, razvija od 2005. Ohotnik predstavlja dalji razvoj Suhoja ovog originalnog dizajna MiG-a. Drugi prototip Ohotnika je dobio mlaznicu sa ravnim mlazom.

S-70 Primećen iznad Ukrajine

Sumnja se da je ruski S-70 Ohotnik, teški stelt dron, imao svoj borbeni debi u sukobu u Ukrajini. Ovo otkriće je došlo do izražaja kada su ukrajinski telegramski kanali podelili fotografije drona u ukrajinskom vazdušnom prostoru, a zatim ih naglasili turski mediji. Kako se navodi, dron je primećen u operativnom stanju u regionu Sumi.
Analitičari pretpostavljaju da je bespilotna letelica možda bila raspoređena protiv ukrajinskih vojnih objekata u regionu Sumi, čime je uvedena nova strana sukoba koji je u toku.
Dodatno intrigirajući, ukrajinski mediji su izvestili da su se 27. juna čule eksplozije u Sumiju i Kremenčuku u Poltavskoj oblasti. To je dovelo do široko rasprostranjenih spekulacija da bi to mogli biti efekti bez presedana operacija dronova „Ohotnik“.

Ima li istine u ovim spekulacijama?

Slika drona, podeljena preko Maš Telegram kanala, izgleda da prikazuje rusku bespilotnu letelicu Ohotnik [Hunter]. Izveštaji pokazuju da trenutno postoje dve ove bespilotne letelice koje su podvrgnute testiranju leta.

Prema informacijama časopisa “Džejns” (Janes), koji se poziva na RIA Novosti, S-70B Ohotnik je 28. maja 2022. uspešno testirao precizno navođenu municiju [PGM] protiv kopnenih ciljeva. Ovaj dron je izveo lansiranje rakete vazduh-zemlja, analogno Suhoju Su-57.

Džejns dalje sugeriše da bi raspoređena raketa mogla biti krstareća raketa H-59Mk2, evolucija teške taktičke rakete serije H-59. Procenjuje se da je H-59Mk2 sposobna da dosegne cilj na udaljenosti od najmanje 150 milja, noseći bojevu glavu od 500 funti. Njegov dizajn omogućava višestruke konfiguracije.

Još u februaru 2020. godine, Izvestia je izvestila da je klizna bomba Grom [Thunder] 9-A-7759 integrisana sa Ohotnikom, omogućavajući dronu da transportuje četiri Groma u svom unutrašnjem odeljku za bombe. Međutim, rusko Ministarstvo odbrane je o ovom izveštaju ćutalo.
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #93 on: November 18, 2023, 03:47:06 pm »

Rusija nadogradila novi borbeni dron S-70 Okhotnik koji je šokirao svet

Rusko ministarstvo napravilo je velika poboljšanja bespilotne borbene letelice S-70 Okhotnik sa svojim stelt mogućnostima.
Bespilotno borbeno vazduhoplovno vozilo S-70 Okhotnik deli mnoge karakteristike sa višenamenskim avionom Su-57 orijentisanim na budućnost.
Bespilotna borbena letelica S-70 Okhotnik je leteći dron sa krilima koja je, kako se izveštava, sposobna da putuje brzinom do 1.000 kilometara na sat.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 592


« Reply #94 on: November 18, 2023, 06:44:41 pm »

Док се та летелица не буде масовно користила у борбеним дејствима која сада трају у Украјини то су само приче и нагађања...Постоје индиције да су ове БПЛ коришћене, али највероватније су још у опитној фази. Стварне резултате не знамо.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #95 on: November 28, 2023, 02:59:39 pm »

Lansiranje masovne proizvodnje nove bespilotne letelice „Veter“ (Vetar) održano je u Ruskoj Federaciji

Vladislav Udalcov: Bespilotna letelica Vetar ulazi u masovnu proizvodnju

Nova bespilotna letelica (BPL) pod nazivom „Vetar” puštena je u serijsku proizvodnju u Sankt Peterburgu. Ovo je saopštio šef laboratorije BPL kompanije Kotlin-Novator Vladislav Udalcov u ponedeljak, 27. novembra.

„Sada ovaj uređaj ulazi u masovnu proizvodnju. Zatim ćemo ga optimizovati i modernizovati. Sledeće godine planiramo da proizvodimo oko 100 kompleta mesečno“, rekao je on za TASS.

„Vetar“ je mali kvadrokopter kratkog dometa. Teži 1,8 kg i može podići do 1 kg u vazduh. Kontroliše se preko posebnog radio kanala, zaštićenog od smetnji. Dron je opremljen kamerom na hidrostabilizovanom kardanu sa 4K video kvalitetom, koja može da emituje snimke direktno preko radio kanala. Kamera omogućava šestostruki zum i ugao gledanja od 93 stepena.

„Dvostruka namena bespilotne letelice Veter omogućava joj da uđe ne samo na vojno tržište, već i da se proširi na civilni sektor, kao odlična oprema za snimanje video i fotografskih materijala iz ptičje perspektive“, objasnio je Udalcov.

Novi dron može da dostigne brzinu do 78 km/h. Pored toga, uređaj ima sklopivi dizajn, što ga čini lakim za upotrebu kada je to potrebno.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Veter i H-89.png (614.58 KB, 880x476 - viewed 1 times.)

* veter 1.jpg (25.57 KB, 900x506 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #96 on: November 28, 2023, 04:34:35 pm »

Rusija lansira najnoviju borbenu bespilotnu letelicu „Termit“ sa raketom S-8L.

Rusija je nedavno lansirala bespilotnu bespilotnu letelicu, odnosno dron Termit, koja je sposobna da nosi tri laserski navođene rakete.
Prvo probno lansiranje bespilotnog jurišnog drona izvela je ruska vojska lansiranjem vođene rakete u letu.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #97 on: December 01, 2023, 08:33:59 pm »

Rosteh je najavio stvaranje sistema „svoj-tuđi“ za identifikaciju bespilotnih letelica

Holding Ruselektronika, deo Rostehaa, razvio je i predstavio minijaturni sistem „svoj-tuđi“ za identifikaciju bespilotnih letelica (BPL). Državna korporacija je ovo izvestila u sredu, 29. novembra.

Na izložbi Elektronika Rusije predstavljen je novi transponder malih dimenzija. Konstruktor tehnologije bilo je istraživačko-proizvodno preduzeće (NPP) „Pulsar“.

„Proizvod funkcioniše po principu „svoj-tuđi“ i automatski obeležava prijateljske bespilotne letelice na visini do 5 km i udaljenosti do 100 km od radio islednika“, navodi se u saopštenju.

Kako je korporacija objasnila, sistem je lagan - ne više od 150 g - i ima malu potrošnju energije.

„Danas se bespilotne letelice aktivno koriste na bojnom polju, gde deluju kao izviđači, kao i oruđa za osmatranje i nanošenje vatrenog udara“, rekao je Sergej Borovoj, generalni direktor NPP Pulsar.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* sistem st.jpg (30.16 KB, 900x506 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #98 on: December 01, 2023, 08:47:28 pm »

U Rusiji je počela serijska proizvodnja municije za FPV dronove

Od jeseni 2023. godine ruskim trupama se isporučuju univerzalne borbene jedinice za FPV dronove. Dva izvora u vojnom resoru su za „Izvestiju” rekli o tome, a to je potvrdio i sagovornik u vojno-industrijskom kompleksu (VOK). Prema njihovim rečima, sada su opremljeni univerzalnim nosačima koji im omogućavaju da budu postavljeni ispod gotovo svih vrsta FPV dronova.

„Njihova serijska proizvodnja je uspostavljena u nekoliko preduzeća ruske odbrambene industrije zaduženih za proizvodnju municije. Sada trupe dobijaju fragmentacijske, visoko-eksplozivno fragmentacijske i kumulativne bojeve glave. Ali u budućnosti će njihova linija biti proširena“, rekao je jedan od sagovornika publikacije.

Stručnjaci potvrđuju da će izgled standardne kutije za municiju pojednostaviti rad vojnog osoblja i učiniti ga bezbednijim.

„Ranije smo morali samostalno da proizvodimo, prilagođavamo i „kolektivno uzgajamo“ municiju. Sve ovo nije bezbedno. Voleo bih da postoje različite vrste municije, na primer, termobarična i druga“, rekao je za „Izvestiju“ Dmitrij Uskov, volonter i autor kanala 13tactical Telegram.

Stručnjaci takođe pojašnjavaju da je glavna prednost standardne municije to što se proizvodi u fabrici, sa bezbednim upaljačima.

„Neke od posada su bile raznešene sopstvenom municijom koju su pravili za upotrebu sa dronova. Sada postoji specijalno dizajnirana municija sa upaljačem napravljena za korišćenje sa dronova, koja će, nadam se, biti isporučena na front“, rekao je za „Izvestiju“ Sergej Paršikov, veteran milicije i dobrovoljac koji radi sa dronovima.

Posebnost FPV drona je u tome što operater upravlja takvim uređajem dok nosi naočare za virtuelnu realnost. Ovo omogućava da se uz odgovarajuću veštinu dron sa bojevom glavom dovede tačno do cilja, na primer, do vrata zemunice ili ranjive projekcije oklopnog vozila.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* FPV municija.jpg (45.02 KB, 900x506 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #99 on: December 18, 2023, 09:29:40 am »

Rusi na frontu testirali novo moćno oružje: FPV „Gastelo“ opremljen najmodernijom tehnologijom za noćne operacije (VIDEO)

Prva noćna verzija ruskog jurišnog drona FPV „Gastelo“ uspešno je testirana u zoni specijalne vojne operacije.

Dron je opremljen visoko osetljivom noćnom kamerom.

Novi FPV dron može da leti na udaljenosti do 7 kilometara bez repetitora i nosi borbeni teret težine do 3 kilograma.

Dron „gastelo“ počeo je da se proizvodi u Rusiji u avgustu 2023. godine. Model je napravljen uzimajući u obzir želje učesnika specijalne vojne operacije. On radi po principu First Person View (FPV) – operator koji njime upravlja može da vidi sliku sa video-kamere pomoću monitora, video-šlema ili video-naočara.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #100 on: January 16, 2024, 02:08:57 pm »

Operacija jurišnog drona Orlan-10

Na snimku se vidi kako posade multifunkcionalne bespilotne letelice (BPL) Orlan-10 izvršavaju borbene zadatke tokom vežbi ruske armije.

Posade bespilotne letelice Orlan-10 izvode izviđačke letove za dalju koordinaciju dejstava različitih vrsta vojne tehnike na određenim delovima terena. Bespilotne letelice su opremljene raznim optičkim uređajima i termovizirom za pretragu i identifikaciju ciljeva.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #101 on: February 15, 2024, 08:18:22 pm »

Inspekcija fabrika za proizvodnju dronova kamikaza u Rusiji

U Rusiji se nastavljaju inspekcije rada i implementacije državnog odbrambenog naloga za proizvodnju jurišnih i izviđačkih bespilotnih letelica od strane preduzeća u zemlji.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je preduzeća grupe kompanija ZALA AERO specijalizovana za proizvodnju dronova kamikaza „Lancet“ i „Kub“ i preduzeće „Bespilotni sistemi“ koje proizvodi višenamenske bespilotne letelice Supercam; video snimci o svim dronovima su na kanalu.

Prilikom posete Grupaciji kompanija ZALA AERO, ministar je obavešten da su dronovi Lancet unapređeni s obzirom na njihovu primenu. Novi razvoji su omogućili povezivanje svih dronova kompanije u jedan sistem koji je sposoban da efikasno pogađa neprijateljske ciljeve na automatizovan način. Proizvodnja dronova je navodno već povećana 10 puta.


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #102 on: February 19, 2024, 12:07:26 pm »

Teška bespilotna letelica „Partizan“ testirana u Rusiji, pregled

Teška transportna bespilotna letelica ultrakratkog poletanja i sletanja „Partizan” završila je prvu fazu letačkih ispitivanja.

Let teške bespilotne letelice trajao je 20 minuta na visini od 200 metara pri brzinama od 50 do 200 kilometara na sat. Tokom testiranja, pilot je bio u pilotskoj kabini da prati parametre. Letelica sa funkcijom drona razvijena je u Sibirskom institutu za istraživanje vazduhoplovstva po imenu Čapligin.

Bespilotna letelica Partizan je namenjena za transport tereta i može se koristiti u civilne i vojne svrhe. Ruska bespilotna letelica Partizan opremljena je hibridnim pogonskim sistemom i može da poleće i sleće na lokaciju dimenzija 50 puta 50 metara, sa preprekama na granici lokacije do 15 metara visine.

Domet leta bespilotne letelice Partizan je do hiljadu kilometara, na visini do 8000 metara sa maksimalnom brzinom preko 300 km/h, nosivosti do jedne tone. Kako je saopšteno, bespilotna letelica Partizan će biti 100 odsto proizvedena u Rusiji. U 2024. godini planirano je postavljanje proizvodnog kompleksa i proizvodnja 10 serijskih primeraka teške bespilotne letelice Partizan.

Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 659


« Reply #103 on: February 19, 2024, 12:20:57 pm »


Какав је то "хибридни погонски систем"? ја видим турбопроп мотор. Само да није опет нешто "што нема аналога у свету и ближем космосу"!
Logged
Lemi_O2
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 519« Reply #104 on: February 19, 2024, 12:28:03 pm »

Turboprop koji pogoni i generator za napajanje 8 malih elektromotora (četiri po krilu). Zanimljivi pristup. Podsjeca na britansku ideju predstavljenu prije par godina.
Za skracivanje PSS-a.

Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.107 seconds with 22 queries.