PALUBA
July 14, 2024, 09:39:51 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Down
  Print  
Author Topic: BMP-3 ( Bojevaja Mašina Pehoti - 3 )  (Read 32902 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 873


« Reply #60 on: March 20, 2022, 12:51:48 am »
   BMP-3 prvenstveno koristi VDV i namenjen je desantiranju vazduhoplovom. Takođe, može se sresti i u mornaričkoj pešadiji. Sama koncepcija je prilagođena spuštanju padobranom sa ili bez posade ili masovnom prevozu transportnim avionima. Motor se nalazi u zadnjem delu, više ka sredini zbog balansa ( kod BMP-a 1 i 2 je motor napred desno i čak i kad plovi vidljivo je poniranje na tu stranu). Oklop je od aluminijuma a napred od kompozita, sve u cilju smanjenja težine. Zato je i specifično izlaženje pozadi preko motora i ostale razlike u odnosu na BMP-1,2 MTLBR i druge oklopne transportere. Njihova izrada je samim tim skuplja i nisu u masovnoj upotrebi zbog specifičnih osobina.  Kada ih vidite znajte da su u njima desantčniki pa prema tome znamo koliko se koriste ove snage.


Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 338


« Reply #61 on: March 20, 2022, 07:40:00 am »

Pomešao si BMP-3 i BMD-3.

BMD-3 koriste jedinice VDV, dok je BMP-3 borbeno vozilo pešadije.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #62 on: December 29, 2022, 06:29:11 pm »

BMP-3: heroina specijalne vojne operacije

Pod šifrom "Basna"

Sledeće godine se navršava 40 godina od izgradnje prvog prototipa BMP-3, koji se razvijao od 1979. godine pod oznakom OKR „Basna”. Uprkos značajnoj starosti, oklopni automobil se pokazao u specijalnoj vojnoj operaciji sa najbolje strane.

Visoka borbena efikasnost BMP-3 potvrđena je i u ruskoj vojsci i u taboru neprijatelja. Nažalost, jedan broj oklopnih vozila pao je u ruke nacionalistima prilikom povlačenja trupa sa severa zemlje. Najinteresantnije je da se za svoju namenu, odnosno za transport pešadije unutar oklopnog korpusa do linije dodira, oprema praktično ne koristi.

U realnosti specijalne operacije, BMP-3 se sasvim očekivano pretvorio u analoga lakom tenku. Na arhivskim snimcima iz Mariupolja postoji nekoliko dokaza – kako mašina radi sa glavnim topom od 100 mm na meti, gotovo poput glavnog borbenog tenka. Upravo je vatrena moć glavna prednost „trojke” u odnosu na svu ostalu vojnu tehniku. Prema rečima Aleksandra Hodakovskog, nijedno oklopno vozilo nije u stanju da stvori gustinu vatre koja je uporediva sa BMP-3.

Da bi ostvarila ovu prednost, mašina ima nekoliko argumenata odjednom - top od 100 mm i, u kombinaciji, lanser 2A70, automatski top 2A72 30 mm, par mitraljeza 7,62 mm PKT sa strane vozača i jedan uparen sa glavnim oružjem.

Počnimo sa glavnim kalibrom, koji obezbeđuje isporuku 1,65 kg eksploziva neprijatelju u sklopu visokoeksplozivnog fragmentacionog projektila. Naravno, ovo se ne može porediti sa 3,15 kg eksploziva iz projektila 125 mm 3-OF-19 za tenkovski top, ali BMP-3 može da nadoknadi nedostatak rada na meti iz dvostrukog topa kalibra 30 mm.

Važna prednost artiljerije BMP-3 je pokretna spojnica koja povezuje dve cevi. Ako top od 100 mm nije posebno potreban, onda brzometni 2A72 obezbeđuje visoku preciznost. Na primer, BTR-82A nema takav prigušivač za vibracije cevi poput biča tokom pucanja, što negativno utiče na tačnost oružja.
Inače, ukrajinski BTR-4 „Bucefal“ je opremljen masivnim amortizerom za top od 30 mm, koji je u suštini kopija 2A72. Značajan doprinos gustini vatre daje i brzina vatre oružja od 100 mm - najmanje 10 metaka u minuti. Kod tenkova - ne više od osam u minuti.

Sistem za upravljanje vatrom tradicionalno ističe "trojku" na listi analoga. Automatsko praćenje cilja povećava preciznost gađanja osam puta u poređenju sa ručnim nišanjenjem. Nije ni čudo što su analitičari američke istraživačke korporacije RAND uvrstili BMP-3 na listu četiri najmoćnija i najrasprostranjenija borbena vozila pešadije na svetu.

Važna prednost BMP-3 u odnosu na svu drugu opremu je veliki ugao elevacije dvostruke artiljerijske instalacije - do 60 stepeni. Poređenja radi: top od 125 mm tenka podignut je za najviše 13 stepeni. Koliko je ovo kritično u urbanim bitkama, čini se nepotrebnim objašnjavati. Jedno vreme u Čečeniji, BMP-3 je služio kao odlično protiv-snajpersko oružje.

BMP-3 takođe ima nedostatke u malokalibarskom i topovskom naoružanju. Pre svega, to je potreba ručnog punjenja protivtenkovskih raketa, što donekle smanjuje brzinu paljbe. Kada komandir tenka vidi tenk na vidiku, ovde preživljava onaj ko ima vremena da brže juriša. Naravno, tenk je sposoban da uništi borbeno vozilo pešadije bilo kojim pogotkom, a "trojku" - samo vođenim oružjem. Za vreme dok se lanser 2A70 napuni ATGM-om i dok se kreće ka cilju, tenk može da ispali nekoliko HEAT granata na oklopno vozilo.

Generalno, protivtenkovske mogućnosti BMP-3 nisu na najvišem nivou. Nedostaci uključuju nisku balistiku oružja od 100 mm - projektil ide do cilja brzinom ne većom od 250 m / s, što nameće niz ograničenja. Meta ne bi trebalo da se pomera, a vetar treba da stane na nekoliko sekundi. Dobro strana je pogodak projektila u gornju hemisferu mete zbog strme putanje leta, što donekle povećava šanse za prodor.

Brz i oklopljen

Posebnost sovjetskih i ruskih oklopnih vozila uvek je bila posebna ravnoteža svih borbenih parametara - mobilnosti, bezbednosti i vatrene moći. Poseban balans u ovom slučaju je žrtvovanje oklopa u korist oružja i mobilnosti. Da bismo ilustrovali ovu tezu, dovoljno je pogledati preživljavanje BMP-1 i BMP-2 – inače, najratobornijih borbenih vozila pešadije na svetu.

Sa mašinom treće serije, domaći dizajneri, vezani strogim okvirima tehničkih specifikacija, nisu se menjali i stvorili su oklopno vozilo izuzetne vatrene moći, odlične pokretljivosti i relativno dobrog oklopa.

Počnimo sa mobilnošću.

Pre svega, morate shvatiti da u Ukrajini oprema najčešće bude uništena ako je nepomična ili spora. To dokazuju relativno mali gubici T-80 različitih modifikacija. I koliko puta su nacionalisti izgubili „Stugna” u uzaludnim pokušajima da pogode tenk ili borbeno vozilo pešadije koji su jurili punom brzinom?

Što je veći kapacitet ubrzanja opreme, posada duže živi. Za mašinu od 19 tona, posebno je razvijen UTD-29 od 500 konjskih snaga, koji se odlikuje niskom siluetom. Dizel obezbeđuje visoku specifičnu snagu - 25 KS / t. Takav odnos snage i težine nalazi se samo u borbenom vozilu pešadije Puma od 43 tone. Ostali konkurenti - američki Bredli, švedski CV90 i francuski VBCI, imaju mnogo manji odnos snage i težine.

Pored toga, BMP-3 je bio opremljen sa dva stepena prenosa u nazad, što vam omogućava da brzo napustite opasnu zonu. Prenos oklopnog vozila se takođe smatra najnaprednijim među celokupnom domaćom linijom guseničarskih vozila. Ovde i hidromehanički prenos, i odsustvo pedale kvačila, što u velikoj meri pojednostavljuje upravljanje, i prisustvo pretvarača obrtnog momenta obezbeđuje automatsku promenu vučne sile na gusenicama, u zavisnosti od reljefa puta.

Ipak, sistem promene klirensa, dizajniran za sletanje BMP-3 sa padobranom, izgleda nije najvažniji. U kontekstu ukrajinskog sukoba, ovo izgleda kao savršeno i skupo vraćanje u prošlo doba, kao i sposobnost plivanja, koja se smatrala vitalnom za svako borbeno vozilo sovjetske pešadije.

Pređimo na najkontroverzniju jedinicu oklopnog vozila - dizel motor UTD-29.

Prošle godine je objavljena zanimljiva publikacija zaposlenih u Omskom oklopnom inženjerskom institutu S. Iu. Konstantinov, V. A. Tkachev i I. F. Ismailov, u kojoj se ozbiljno kritikuje motor oklopnog vozila. Konkretno, u članku se mogu naći sledeći redovi:

„Uprkos velikoj snazi, motor UTD-29 instaliran na BMP-3 je prilično nepouzdan, sa njim je povezan veliki broj kvarova u „mehaničkom delu“. Jedan od najčešćih kvarova generatora je uništavanje zaptivnih prstenova na poklopcima mlaznica, a kao rezultat toga, ulje se meša sa gorivom. Curenje goriva ispod navrtki klipnih parova i zaptivki tela ispusnog ventila takođe je prilično čest kvar."

Često dolazi i do prelivanja ulja iz rezervoara za ulje u karter - zaporni ventili uljnih vodova su uništeni. Pored toga, autori ukazuju na „pukotine u zavarenim šavovima nosača pogonskog bloka, što dovodi do povećanih vibracija i udarnih opterećenja delova motora i menjača, kao rezultat toga, do kvara potonjeg."

Nejasno je i zašto hidromehanički menjač još nije osmišljen i nije uvedeno potpuno automatsko menjanje stepena prenosa.

Nivo sigurnosti prirodno proizilazi iz strogih zahteva za mašinu od strane kupca. Borbeno vozilo pešadije mora biti sposobno da sleće padobranom, da pliva i da obezbedi visok nivo zaštite. Morao sam da smislim aluminijumski oklop ABT-102.

Dizajn trupa i kupole štiti od mitraljeza kalibra 12,7 mm iz svih pravaca, a čelo takođe izdržava granate od 30 mm. Zapravo, ovo obezbeđuje uspeh konfrontacije između ruskog BMP-3 i svih ukrajinskih oklopnih vozila, osim tenka, naravno. U duelima sa lakim oklopnim vozilima dovoljno je da posada ne izlaže bok, a standardno oružje garantuje uništenje od prvog hica.

Zanimljiv primer je BMD-4, koji sa sličnim nivoom vatrene moći i pokretljivosti ima neprobojni oklop čak i u prednjoj projekciji, a sa „trojkom“ obavljaju potpuno slične zadatke – tehnika nije viđena ni pri sletanju sa padobranima, ili u masovnom savladavanju vodenih prepreka plivanjem . Istovremeno, cena „borbenog vozila desantne pešadije“ prelazi 100 miliona rubalja, a cena BMP-3 je oko 86 miliona.

Pešadijska „trojka“ je, naravno, prava heroina specijalne operacije, koja je spasila mnoge živote vojnika i odnela gomilu nacionalista i materijalnih sredstava neprijatelja na onaj svet.

Ali mašina zahteva modernizaciju, a na neki način i pojednostavljenje. Potpuno suvišne veštine plivanja i „letenja“ će osloboditi značajan resurs, kako za povećanje bezbednosti, tako i za još veće povećanje vatrene moći. Analogije padaju na pamet sa legendarnim T-34, koji je prošao prirodnu selekciju rata i postao zlatni standard svetske tenkovske izgradnje do 1945. godine. Koliko će to shvatiti radnici u proizvodnji i glavni kupac, pokazaće vreme.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* BMP-3.jpg (43.56 KB, 800x369 - viewed 4 times.)

* BMP-3 unutra.jpg (92.6 KB, 770x513 - viewed 10 times.)
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 353


« Reply #63 on: December 29, 2022, 09:36:03 pm »


Važna prednost artiljerije BMP-3 je pokretna spojnica koja povezuje dve cevi. Ako top od 100 mm nije posebno potreban, onda brzometni 2A72 obezbeđuje visoku preciznost. Na primer, BTR-82A nema takav prigušivač za vibracije cevi poput biča tokom pucanja, što negativno utiče na tačnost oružja.

Top 30mm 2A72 radi na principu dugog trzaja cijevi. Cijev i zatvarač ce zajedno kreću do kraja nazad i kada dođu u krajnji zadnji položaj, zatvarač se zadržava, a cijev se vraća naprijed. Pri tome se izbacuje prazna čaura. Kad se cijev vrati, oslobađa se zatvarač i on kreće naprijed i ubacuje novi metak u cijev.
Tako da je trzanje cijevi prilično dugačko i vibracije su velike i zato je potrebna prednja vođica cijevi.


BMP-3 takođe ima nedostatke u malokalibarskom i topovskom naoružanju. Pre svega, to je potreba ručnog punjenja protivtenkovskih raketa, što donekle smanjuje brzinu paljbe. Kada komandir tenka vidi tenk na vidiku, ovde preživljava onaj ko ima vremena da brže juriša. Naravno, tenk je sposoban da uništi borbeno vozilo pešadije bilo kojim pogotkom, a "trojku" - samo vođenim oružjem. Za vreme dok se lanser 2A70 napuni ATGM-om i dok se kreće ka cilju, tenk može da ispali nekoliko HEAT granata na oklopno vozilo.

POVR puni punjač.
 Nedostaci uključuju nisku balistiku oružja od 100 mm - projektil ide do cilja brzinom ne većom od 250 m / s, što nameće niz ograničenja. Meta ne bi trebalo da se pomera, a vetar treba da stane na nekoliko sekundi. Dobro strana je pogodak projektila u gornju hemisferu mete zbog strme putanje leta, što donekle povećava šanse za prodor.

Top 100mm i nije namijenjen da klasičnom municijom gađa pokretne ciljeve. Neoklopljene i lakooklopljenje pokretne ciljeve može gađati topom 30mm, a jačeoklopljene pokretne ciljeve gađa POVR. Problem vjetra bi trebao da riješi SUV.

BMP-3 i nije namijenjen da vodi susretne borbe sa tenkovima na otvorenom zemljištu. Za to nije namjenjen ni američki Strajker sa topom 105mm  normalne balistike ni ruski Sprut-SD sa tenkovskim topom 125mm.

Tehnička rješenja nisu lijek za sve situacije na bojištu. Taktika i obučenost ljudstva su jednako važne kao i tehnika.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #64 on: December 29, 2022, 10:38:13 pm »

@Prvačić

Mislim da autopunjač za ATGM ima nova modernizovana verzija BMP-3M sa kompleksom Sodema. Predstavljena je 2015. godine na Army Forumu. U Ruskoj vojsci ovih novijih modela ima veoma malo.
« Last Edit: December 29, 2022, 10:43:16 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #65 on: February 20, 2023, 10:13:51 pm »

Rusko borbeno vozilo BMP-3 nova pretnja: Nema posadu? VIDEO

U Rusiji su proizveli verziju borbenog oklopnog vozila BMP-3 kojim može da se upravlja tabletom, objavila je televizija "Zvezda".

Ruski naučno-istraživački institut "Signal" koji pripada holdingu "Visokoprecizni kompleksi" i korporaciji "Rosteh" je proizveo robotizovanu verziju BMP-3 sa borbenim modulom "Sinica" koji može da funkcioniše bez posade.

Vozilo se kreće po poligonu tako što se njom upravlja pomoću tableta.

Kako je istakao glavni konstruktor Instituta "Signal" Sergej Kurdubanov moguće je napraviti takvu robotizovanu mašinu od bilo kog oklopnog vozila. Za proizvodnju je potrebno oko deset dana.

BMP-3 u novoj varijanti i dalje ima standardnu opremu za upravljanje, ali na nju se montiraju dodatni instrumenti za daljinsko upravljanje, na primer, na volan. Na taj način se BMP može koristiti sa ili bez posade.

Vrednost ove modernizacije je oko deset procenata od vrednosti mašine.

Prilikom proizvodnje kompleksa eksperti su uzeli u obzir i iskustvo koje je stečeno tokom specijalne vojne operacije.

Holding "Visokoprecizni kompleksi" je prvi put javnosti prikazao borbeni robot na bazi BMP-3 u okviru međunarodnog vojno-tehničkog foruma "Armija 2022".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* BMP3 -1.png (395.75 KB, 630x351 - viewed 2 times.)

* BMP3 -2.png (407.9 KB, 628x353 - viewed 1 times.)

* BMP3 -3.png (462.87 KB, 627x353 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #66 on: February 20, 2024, 03:52:39 pm »

Serija BMP-3 2024 prebačena je ruskim trupama

Novu seriju BMP-3 proizvedene 2024. godine Kurganmašzavod je poslao ruskim trupama. Često se pitaju zašto BMP-3 nema zaštitu. Kako navode iz kompanije, dodatni zaštitni kompleti, antikumulativne rešetke i oklopne ploče, isporučuju se naručiocu kao posebni proizvodi i ugrađuju se na opremu po dolasku borbenih vozila u jedinicu. Sada je broj ruskih BMP-3 prebačenih u vojsku od početka ove godine jedan i po puta veći od obima u istom periodu 2023.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 252« Reply #67 on: April 08, 2024, 05:43:32 pm »

Vojni stručnjak je ruski BMP-3 nazvao najpouzdanijim oklopnim vozilom

Vojni ekspert Sukonkin: BMP-3 je vrhunsko oklopno vozilo

Rusko borbeno vozilo pešadije treće generacije (BMP-3) jedno je od najzaštićenijih na svetu i dobro se pokazalo tokom specijalne vojne operacije (SVO). O ovoj i drugim prednostima BMP-3,  5.aprila je za Izvestija govorio vojni ekspert Aleksej Sukonkin.

BMP-3 je dobar jer ima dva topa – jedan je 100 mm, koji može da ispaljuje protivoklopnu raketu Arkan modifikacije 9M117, drugi je 30 mm, automatski, sposoban da puca rafalno. Plus tu su još tri mitraljeza. Ukupno se u vozilu nalazi devet ljudi, odnosno posada od tri osobe i šest članova osoblja za desant. Vozilo može da pluta i da se transportuje vazduhom. Na osnovu rezultata SVO-a, dobio je dodatni set zaštite i sada možemo reći da je ovo jedno od najzaštićenijih borbenih vozila pešadije na svetu, ako ga uporedimo, na primer, sa američkim borbenim vozilom pešadije Bredlijem, britanskim Warriorom, nemačkim Marderom i drugi“, objasnio je stručnjak.

Prema njegovim rečima, BMP-3 je novi nivo opreme u odnosu na druge klase ovih borbenih vozila, kao što je, na primer, BMP-2. Osim toga, Sukonkin je primetio da se odlično pokazao tokom oslobađanja Mariupolja u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i generalno je pohvalio njegov rad tokom SVO.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* BMP-3 - 1.jpg (57.39 KB, 900x506 - viewed 5 times.)
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 632


« Reply #68 on: April 09, 2024, 06:06:19 am »


Остаје чињеница да због захтева пловности БМП-3 не може никад добити довољну заштиту. Безпосадна употреба и даљинско вођење ограничава "combat awareness" - потпуно знање о борбеном окружењу и могућности употребе, мада штити посаду на најбољи начин, тиме што је нема! Cool
Logged
B051LjKo
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 369


« Reply #69 on: April 09, 2024, 06:26:04 am »


Остаје чињеница да због захтева пловности БМП-3 не може никад добити довољну заштиту. Безпосадна употреба и даљинско вођење ограничава "combat awareness" - потпуно знање о борбеном окружењу и могућности употребе, мада штити посаду на најбољи начин, тиме што је нема! Cool

Ja moram priznati ne razumijem to forsiranje amfibijskih sposobnosti za BVPove. Sta nije bolje dignuti masu na 30+ tona, pa zastititti posadu kako spada, negoli se drzati ispod 20 toma samo da bi mogli plutati. A 99,97% vremena neces plutati nego ce po tebi udarati svim sredstvima. Za ta forsiranja rijeka uvijek se moze napraviti neki kit u kme se bocni oklop skine, ili se zamijeni sa pol metra sirim i supljim ''plovcima'' koji i osigurali dovoljno uzgona
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 632


« Reply #70 on: April 09, 2024, 07:24:22 am »


Западна возила су често одустала од амфибијности јер и великих река у западној Европи има мање, док су У Русији реке чешће и веће, као и разни пловни водни канали. Разни пловци само делимично могу решити проблем.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 535


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #71 on: June 26, 2024, 05:47:54 pm »

Sledeća ruska serija BMP-3 koja će imati serijski sistem protiv dronova

24.06.2024.

U novije vreme, rusko borbeno vozilo pešadije BMP-3, koje se često isporučuje ruskoj vojsci, trebalo bi da dobije značajnu nadogradnju. Fokus je na integraciji sistema protiv bespilotnih letelica, što potvrđuju ruski izvori. Proizvođač Kurganmash zavoda započeo je serijsku proizvodnju BMP-3 opremljenih sistemima za suzbijanje dronova.

BMP-3 koji se trenutno isporučuju ruskoj vojsci već imaju ove sisteme, iako su u početku bili u fazi testiranja kako bi se potvrdila njihova efikasnost. Poznata kao sistem elektronskog ratovanja Rys (Lynx), ova tehnologija ima za cilj suzbijanje i neutralizaciju bespilotnih letelica (UAV) koje predstavljaju prijetnju na bojnom polju.

Rys (Lynx) je vrhunski sistem elektronskog ratovanja koji je sada integrisan u ruski BMP-3. Dizajnirano posebno za ciljanje i neutralizaciju bespilotnih letjelica, ovo poboljšanje značajno povećava mogućnosti BMP-3. Sa ovom naprednom tehnologijom, BMP-3 postaje još svestraniji i moćniji adut u modernom ratovanju.

Rys (Lynx) sistem koristi vrhunsku tehnologiju da ispuni svoje ciljeve. Koristeći metode elektronskog ometanja i ometanja signala, on efektivno ometa komunikaciju i kontrolne veze neprijateljskih dronova. To znači da može onemogućiti ili pogrešno usmeriti bespilotne letelice, ometajući njihove izviđačke ili napadne misije. Impresivno, sistem može istovremeno nišaniti više dronova, što ga čini odličnom odbranom od taktika roja dronova.

Kada je u pitanju dizajn, sistem Rys (Lynx) je kompaktan i neprimetno se uklapa u BMP-3. Ovo osigurava da BMP-3 zadrži svoj operativni kapacitet uz dodavanje moćnog alata za suzbijanje dronova. Iako su tačne dimenzije klasifikovane, budite sigurni da je dizajniran da se savršeno integriše u strukturu BMP-3.

Tehnički, Rys (Lynx) sistem se može pohvaliti nizom elektronskih protivmera (ECM) za različite scenarije. Sadrži predajnike velike snage za ometanje, usmerene antene i sofisticirane jedinice za obradu signala koje rade zajedno na otkrivanju, praćenju i neutralizaciji UAV-ova s različitih udaljenosti. Osim toga, sistem je visoko automatizovan, što smanjuje potrebu za ručnom intervencijom i omogućava brz odgovor na nove pretnje.

Rad sistema Rys (Lynx) je prilično fascinantan. U početku, njegovi senzori su u potrazi za bespilotnim letelicama u tom području. Nakon što uoči dron, sistem pažljivo analizira komunikacijske signale drona kako bi napravio najefikasniju taktiku ometanja. Nakon toga, odašiljači za ometanje stupaju u akciju, emitujući signale koji ometaju kontrolu i navigaciju drona, na kraju uzrokujući da on izgubi kontakt sa svojim operaterom ili postane dezorijentiran. U određenim prilikama, sistem može čak preuzeti kontrolu nad dronom, usmeravajući ga od prijateljskih snaga.

U suštini, sistem za suzbijanje drona Rys (Lynx) označava značajan skok u mogućnostima elektronskog ratovanja za BMP-3. Integracija ovog sistema znači da je BMP-3 spremniji da se uhvati u koštac sa eskalacijom pretnje koju predstavljaju BPL u savremenim borbenim scenarijima. Ovo poboljšanje povećava ne samo preživljavanje vozila već i efikasnost trupa koje podržava.

Najnovija isporuka BMP-3 ruskoj vojsci dogodila se 17. juna. Iako Rusija nije zvanično objavila broj BMP-3 isporučenih tog dana, distribuirani video sugeriše da bi to moglo biti između 20 i 30 jedinica BMP-3.
Ruski izvor je naveo da oklopna vozila koja se šalju vojsci imaju dodatnu fabrički ugrađenu zaštitu. Ovo uključuje antikumulativne rešetke i oklopne ekrane, zajedno sa Nakidka kompletima za zaštitu opreme od detekcije termalnih slika.

Pored toga, BMP-3 su nadograđeni modifikovanom fabričkom zaštitom za gornju hemisferu. Ova poboljšanja značajno su povećala borbenu sposobnost BMP-3, što ih čini veoma poželjnim u Severozapadnom vojnom okrugu.

Nakidka je maskirni sistem od materijala koji apsorbuje radar (RAM) koji je razvila Rusija kako bi poboljšala stelt sposobnosti različitih vojnih vozila, uključujući borbeno vozilo pešadije BMP-3. Ovaj materijal ima za cilj da smanji radarski potpis vozila, čineći ga manje uočljivim od strane neprijateljskih radarskih sistema.

Primarna funkcija Nakidke je da apsorbuje i raspršuje radarske talase, čime se smanjuje radarski poprečni presek (RCS) vozila. Ovo čini izazovnijim za neprijateljske radarske sisteme da preciziraju i prate BMP-3, nudeći taktičku prednost u borbenim scenarijima.

Izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 22 queries.