dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 08:26:50 pm
|
|
« Reply #10 on: March 09, 2013, 06:25:49 pm » |
|
Служеби пас је дресиран да слуша свог водича, а не првенствено да га брани. И да све радње, па и напад обавља по команди. Наравно да ће бранити "своје", па и "свог" водича ако осети да је угрожен. Првенствено је намењен да нападне противника - непријатеља, преступника, илегалног прелазника и сваког на кога га усмери водич. И он ће то урадити ако је добро истрениран. Добро дресиран пас напада само по команди, али и "без команде" ако му се да таква команда (на пример, на команду "чувај" напашће сваког ко покуша да узме предмет или лице које чува). Постоје услови који се морају испунити да би пас напао "праву особу". На граници никада није било могуће добро тренирати пса нити су то били најбоље дресирани пси. Битан услов је да има сталног водича. То на граници није било могуће. За време "радног" живота службеног пса могло се променити и више од 1о војника-водича. Свако од водича је прича за себе и то је "кварило" пса.
|
|
|
|
|
|
|
Pero™
vodnik
Last Login:October 21, 2014, 01:01:48 pm
|
|
« Reply #11 on: March 09, 2013, 11:46:35 pm » |
|
Da sam ja neka vlast, svaka patrola bi imala psa. Ali znam da nije bilo ni sredstva ni dovoljno kadra za to. Onaj što vojnik iskazuje strah prema psu, nikako ne može da bude kerovođa, možda obratno da pas njega komandira. Inače naš prvi pas je bio dosta tolerantan do JNA uniformi, ali samo SMB, sve ostalo nije podnosio. Kako bi prošao da je dobio civilnu penziju neznam, ali sigurno vrlo teško.
Inače koristan je i za zaznavanje sumljivih stvari što jih mi i ne primetimo, recimo razne šumove u daljini, mirise, pokrete... ako se gleda psa može da se primeti kad preusmeri pozornost na nešto.
Po meni one prepreke i nisu najvažnija stvar u treniranju psa, da nauči se ga da savladava neke stvari, odkloni se strah od visine, popravlja kondicija i poslušnost, ali po meni ipak više vredi rad na zemlji i izvođenje psa u šetnju i trčanje da zadrži kondiciju i poslušnost.
Ono oko skvičanja: več sama pojava psa je zastrašujuča, to su bili ipak veliki agresivni psi trenirani za napad. Kod markiranta ima rukavica ili čak odelo pa ne boli toliko, niti nema krvi. I markiranti mu obično nastave ruku, ako pas napadne nekog ko beži verovatno če ga srušiti, zagrist če bilo kde, pa to onda boli, još i strah....Nije nimalo čudno da se drao. Službeni pas je stvarno sredstvo za krajnu upotrebu, kao i pucanje. Ipak uvek postoji mogučnost da če pas da mu pregrizne neku arteriju, pa da ilegalac iskrvari.
A i koliko sam video na Youtube, dosta puta je teško da se odvoji psa od ''žrtve'' pa dosta puta dođe i do toga da pas ugrize kerovođu. Iako sad profesionalna vojska i policija ima jednog kerovođu za ceo radni vek psa (u večini slučajeva). Ovde u Sloveniji se bivši policijski psi posle određenog vremena daju u civilstvo, puno puta jih uzmu njihovi bivši kerovođe, a poneki put idu i za sitne pare u prodaju. Naravno ne dobije ga svako. Kako je za vojsku neznam. Ali ti psi su ipak bili navikli na civile.
|
|
|
|
|
|
|
Pero™
vodnik
Last Login:October 21, 2014, 01:01:48 pm
|
|
« Reply #12 on: March 10, 2013, 10:14:00 am » |
|
Obratite pažnju na 0,44 kad policijski pas napadne svog kerovođu. Nije to posao za svakoga. I naravno kad odu u civilstvo službeni psi (koji su trenirani za agresivnost) treba paziti kako se radi sa njima. Naravno neke mere treba imati i kod običnih psa.
|
|
|
|
|
|
|
crki
mladji vodnik
|
|
« Reply #13 on: March 10, 2013, 12:33:04 pm » |
|
Pas se kod odvajanja od markiranta-ilegalca hvata za grlo,prst mu se nabija u grkljan a drugom rukom se povlači unazad uz komandu pusti.Od 27. trebalo bi da odem na odmor u onda ću imati vremena da pišem od prve dužnosti na karauli,a i o svakodnevnom životu koliko je ostalo u sećanju.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Yesterday at 08:26:50 pm
|
|
« Reply #14 on: March 10, 2013, 12:35:29 pm » |
|
Колико су ме стручњаци за псе упознали пас граби - хвата најближу ствар. Зато маркиранти на вежбама гурају руку (са штитником) напред како би пас ухватио баш њу. И то се дешава у 99% случајева. Одмах кад пас ухавти понуђени мамац, маркирант маше (мрда) руку лево десно како би задржао пажњу паса, односно натерао га да и даље држи чврсто тај предмет. Иначе би пас пустио и покушао да га ухавти негде другде, на пример за врат, што је каракетристично за псе, јер у природи је он "ловац" који дави жртву.
Такође, када пас ухвати и неће да пусти често се ради о грчу мишића вилице, па пас уставри и не може да пусти. Тада водич хвата пса за тестисе и тако га тим болом "отпушта" вилицу. Службени пси су готово искључиво мужјаци. Женке се такође једнако добро могу дресирати али имају једну ману: кад дође време парења ("терање") не слушају превише водиче.
|
|
|
|
|
|
|
vojnik graničar
mladji vodnik
Last Login:January 25, 2024, 09:06:29 am
|
|
« Reply #15 on: March 10, 2013, 04:38:36 pm » |
|
UVJEŽBAVANJE PSA ZA POTREBE VOJSKE I POLICIJE Evo da i ja jedan video postavim u vezi dresure i poslušnosti vojno-policijskih pasa. Nevjerojatno je što psu rade i kako ga treniraju te sa koje udaljenosti kerovođa komandira sa psom kao i poslušnost tog psa.
|
|
|
|
|
|
|
vojnik graničar
mladji vodnik
|
|
« Reply #16 on: March 10, 2013, 04:51:17 pm » |
|
Pas se kod odvajanja od markiranta-ilegalca hvata za grlo,prst mu se nabija u grkljan a drugom rukom se povlači unazad uz komandu pusti. Od 27. trebalo bi da odem na odmor u onda ću imati vremena da pišem od prve dužnosti na karauli,a i o svakodnevnom životu koliko je ostalo u sećanju. Bit ćemo strpljivi. Želimo vidjeti što ćeš nam napisati i kako je bilo kod tebe na "Prvoj crti obrane Jugoslavije".! Crki, jedno pitanje imaš li koju sliku sa karaule gdje si bio ili su ostala samo dobra sjećanja.!
|
|
|
|
|
|
|
vojnik graničar
mladji vodnik
|
|
« Reply #17 on: March 10, 2013, 05:10:19 pm » |
|
OZNAKE NA JNA PSU Neka me netko ispravi u vezi ovoga što ću napisati. Mislim da sam tokom 90-ih godina doznao da je JNA imala "školu" za obuku JNA pasa u "Belom Manastiru" - Osječko-baranjska županija, Hrvatska. Također su mi govorili da je bilo još tih škola za dresuru JNA pasa na prostoru Jugoslavije. Onda sam doznao da su ti psi imali jednu oznaku tj. neki broj koji im se je "tetovirao na uho". Po tom broju kao i "veličini broja koji je utetoviran" kerovođe su mogle znati iz koje je "škole" taj JNA pas došao.
|
|
|
|
|
|
|
Solaris
kapetan bojnog broda
#vragu i rat#
|
|
« Reply #18 on: March 10, 2013, 05:22:47 pm » |
|
Za pantalej u Nišu se nekada pričalo : 10000 ljudi, 12000 pasa. Navodno je tamo bio glavni centar za kerovođe.
poz.
|
|
|
|
|
|
|
borovnica
mladji vodnik
Last Login:March 31, 2023, 12:46:56 pm
|
|
« Reply #19 on: March 10, 2013, 09:59:25 pm » |
|
39. centar za odgoj i dresuru pasa (VP 3421) Beli Manastir 40. centar za obuku vojnika vodiča pasa (VP 6339) Niš
|
|
|
|
|
|
|
|