PALUBA
December 09, 2024, 03:55:46 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Dobrodošli na balkanski vojni forum Paluba.Info!

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11   Go Down
  Print  
Author Topic: Službeni psi  (Read 84204 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 08:26:50 pm

« Reply #40 on: April 13, 2013, 03:58:01 pm »

Kad se zna da Pik mjesečno pojede vreću hrane koja košta najviše 400 kuna,

To je vrednost od oko 50 evra. Da je to pudlica pa i da poverujem, osim ako nije na nekoj "opasnoj" dijeti.
« Last Edit: April 14, 2013, 09:24:19 pm by dzumba » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 24, 2022, 02:45:13 pm

#vragu i rat#

« Reply #41 on: April 14, 2013, 10:09:02 am »

Kad se zna da Pik mjesečno pojede vreću hrane koja košta najviše 400 kuna,

To je vrednost od oko 50 evra. Sa je to pudlica pa i da poverujem, osim ako nije na nekoj "opasnoj" dijeti.

Pa nebih se baš složio džumba, ovo su ipak službeni psi i njih se mora hraniti po pravilu.
Mislim da čak ovi psi, kojima je glavni "alat" njuh, nebi smjeli jesti začinjenu hranu.
Volio bih da netko ko malo više o tome zna napiše ponešto.

Nemojmo mješati načine kako mi kod kuće hranimo ljubimce, to je najčešće pretjerivanje.
Bez namjere da nekoga reklamiram evo jedan proizvod sa tablicom preporučene količine.

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.2f84ff07a6f843419e6811740a48ab4f.pet-centar-suha-hrana-za-pse-complete.aspx

poz.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 08:26:50 pm

« Reply #42 on: April 14, 2013, 09:38:33 pm »

Ja sam svojevremno "dugovao" (duži se doslovce na materijalni list, kroz materijalno knjigovodstvo) službenog psa i znam kako se trebovala hrana, zato sam to i napisao. Doduše, tada nisu bile moderne konzerve i "suva hrana" i već pripremljena hrana (meso, pirinča i sl.) već se ona spremala (kuvala) za psa. Dakle, taj pas je dnevno jeo najmanje 0,5 kg mesa (mislim i više), plus povrće, plus trud da se to spremi. To je minimum 15 kg mesečno. Cena svinjskog mesa u Hrvatskoj je oko 7-7,5 evra po kilogramu (bar tako pišu novine iz 2009.godine), odnosno 3,5 evra za 1/2 kg,a to je 100 evra mesečno. Možda su ti suvi obroci koje jedu savremeni službeni psi kaloričniji i jeftiniji, ko će ga znati. A možda jedu i nešto drugo... Wink Ako ljudima serviraju umesto jagnjećeg pseće meso (tako pišu ovi po Evropi), ko zna šta serviraju psima... Cool
« Last Edit: April 20, 2013, 10:03:33 pm by dzumba » Logged
Pero™
vodnik
*

Last Login:October 21, 2014, 01:01:48 pm

« Reply #43 on: April 20, 2013, 01:19:37 am »

Belgijski ovčari imaju oko 30 kg, nemački ovčari oko 40, naravno uvek +/- nešto. Ako je pas 20% lakši treba mu i 20% manje hrane. Opet odprilike. Naravno važna je i aktivnost psa, godišnje doba, temperatura kde živi i tako dalje.

Meso za pse može da bude lošijeg kvaliteta, ne treba da su šnicle, tako da može da bude niža cena nego za ljude. Naravno treba mu dodavati još poneku potrebnu stvar u hranu. Tako da spremljena hrana, briketi ili konzerve mogu da dosta dobro da zamene kuvanu hranu. Još ako se nabavlja u večim količinama za službene pse, pa ako se malo zaokruži cena na mesec, možda bi moglo da prođe 50 Eura.

Inače kod nas na granici je pas jeo uglavnom konzervirano. Otvori se kozerva, skloni gornji deo, izvadi sastojke, prebode se konzerva  sa druge strane nožem nekoliko puta, dodavalo se nešto hleba, prililo mlake vode pa sa konzervom spasiralo. 2 puta na dan, konzerve su bile po sečanju oko 500g. Sad dali je bilo tačno 500 se ne sečam, možda je bilo 600 možda 400 i nešto. Razne naše ostatke, kao: hrenovke, slanine, jaja itd dobivao je za bonus ako je nešto ostalo od nas. Neznam dali je bilo po PS, ali tako smo radili. Pas nije bio ni žgoljav ni debeo.

Nego mene zanima sledeče: kad se kupi konzerva pa je nacrtana riba - unutra je riba, pa kad se kupi grašak - unutra je grašak... šta je u konzervama kde su slike mačaka i psa Huh?  Grin
« Last Edit: April 20, 2013, 01:24:50 am by Pero™ » Logged
ssekir75
poručnik fregate
*

Last Login:December 05, 2024, 06:50:33 pm

« Reply #44 on: April 21, 2013, 11:43:33 am »

чекај, зар се одрастао пас не храни једном дневно?
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 09:35:29 pm

« Reply #45 on: April 21, 2013, 11:50:40 am »

Ne, nisu unutra mljevene mace i mljevene kuce, već valjda označava da je reč o hrani za mace, odn. kuce.
Pero™
vodnik
*

« Reply #46 on: April 22, 2013, 10:20:40 pm »

ssekir75 - teoretski bi mogli psi da se hrane i ređe nego na jedan dan. Recimu vukovi u divljini ne jedu dva puta na dan, kad nešto ulove, nažderu se za par dana. Ali to ne znači da je to dobro za njihovu probavu. I ljudi možemo da se hranimo svake toliko pa preživimo, ali ipak nam doktori savetuju 5 obroka na dan. Ja mislim da je ipak bolje malo više manjih obroka.

Ako se uspoređuje iskustvo Dzumbe, pola kile mesa + nešto karbohidratne hrane, kde isto ima još nešto proteina (mislim na pirinač, makarone, ne strogo samo CH) pa ako se usporečuje link solarisa,i preporučene količine briketa, dođe se do slične količine proteina. Inače psi spadaju skoro u kategoriju svejedih životinja (za razliku od mačaka) pa mogu da iskoriste i karbohidrate za energiju, ali još uvek moraju da konzumiraju proteine/belančevine.

Kumbor -  znam ja to šta je unutra, samo sam hteo da napravim šalu, kao recimo šta je maslinovo ulje i šta je dečje ulje. ALI... recimo kupovao sam hrane za mačke. Pa piše firma xy sa tunom, otvorim, izgleda stvarno kao tuna, skoro da bi je i ja pojeo... ali kad se tačnije pročita deklaracija piše 10% tune, 50% neke druge ribe, pa ostalo...
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*

Last Login:November 04, 2024, 01:20:51 pm

" Drino, j.....ti ! "

« Reply #47 on: April 23, 2013, 08:56:00 am »

Ja koliko se sećam starog pravila za hranjenje pasa bilo je štenad nekoliko puta na dan a odrasle jedinke jednom dnevno.

Psi imaju nagon da jedu kada god pronađu hranu.

Uglavnom je sve stvar treninga.

Kada se nauče na režim jednom dnevno teraju tako bez problema.
Pero™
vodnik
*

« Reply #48 on: April 23, 2013, 10:12:43 am »

Oficiru: verujem da je postojao neki PS za hranjenje psa, ali ga ja nisam video.

Meni su rekli: hrani ga 2 puta na dan, pa sam tako i radio.

Ali ako debatiramo: zavisi i čime se hrani i šta je u konzervi. Ako je u konzervi puno ''balasta'' onda može da se daje 2 puta na dan, ako bi bilo samo meso, onda bi nekde odprilike i mogla jedna konzerva (čitajuči sad preporuke o hranjenju psa napisano na internetu).

Zanimljivo je i da ta dva psa što sam jih sreo u JNA nisu jela bez komande. Doneo si jim hranu, videlo se njihovo veselje. Postavio hranu pred njega i pas je čekao, tek kad sam mu dao ''naređenje'' jedi, počeo je. Naravno da ga nisam zezao, ali uvek su počekali.
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 09:35:29 pm

« Reply #49 on: April 23, 2013, 10:58:15 am »

ssekir75 - teoretski bi mogli psi da se hrane i ređe nego na jedan dan. Recimu vukovi u divljini ne jedu dva puta na dan, kad nešto ulove, nažderu se za par dana. Ali to ne znači da je to dobro za njihovu probavu. I ljudi možemo da se hranimo svake toliko pa preživimo, ali ipak nam doktori savetuju 5 obroka na dan. Ja mislim da je ipak bolje malo više manjih obroka.

Ako se uspoređuje iskustvo Dzumbe, pola kile mesa + nešto karbohidratne hrane, kde isto ima još nešto proteina (mislim na pirinač, makarone, ne strogo samo CH) pa ako se usporečuje link solarisa,i preporučene količine briketa, dođe se do slične količine proteina. Inače psi spadaju skoro u kategoriju svejedih životinja (za razliku od mačaka) pa mogu da iskoriste i karbohidrate za energiju, ali još uvek moraju da konzumiraju proteine/belančevine.

Kumbor -  znam ja to šta je unutra, samo sam hteo da napravim šalu, kao recimo šta je maslinovo ulje i šta je dečje ulje. ALI... recimo kupovao sam hrane za mačke. Pa piše firma xy sa tunom, otvorim, izgleda stvarno kao tuna, skoro da bi je i ja pojeo... ali kad se tačnije pročita deklaracija piše 10% tune, 50% neke druge ribe, pa ostalo...

Pa anravno. I mi smo se u vojsci zezali oko "masti za letovanje - masti za zimovanje", itd. Današnje konzerve za ljubimce imaju i daleko manji sadržaj mesa/ribe od onog što si naveo.
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11   Go Up
  Print  

Jump to: