PALUBA
August 16, 2022, 12:07:21 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: 23. septembar  (Read 2265 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 304


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« on: September 23, 2008, 06:26:55 am »

63. p.n.e. Rođen Cezar Oktavijan Avgust, usvojen sin Julija Cezara, prvi rimski car. Posle pobede vojske Marka Aurelija i Kleopatre kod Akcija 31. p.n.e, preuzeo svu vlast i zaveo novi oblik vladavine, principat, i ustanovio mir u celom Rimskom carstvu. Njegova vladavina smatra se najsjajnijim periodom rimske istorije, Avgustov ili Zlatni vek.

1687. U borbi s Turcima, tokom napada na Duvno, poginuo uskočki vojvoda Stojan Janković, vojni starešina Ravnih Kotara u mletačkoj službi. Za podvige u borbama protiv Turaka mletačke vlasti ga odlikovale titulom kavalijera i dale mu imanje u Kotarima. Opevan u narodnoj pesmi "Ropstvo Janković Stojana".

1840. Crnogorci na Mljetičku, na Durmitoru, ubili 80 turskih vojnika i muselima Smail-agu Čengića, koji je krenuo da skuplja harač. O tom događaju hrvatski pesnik Ivan Mažuranić ispevao herojski ep "Smrt Smail-age Čengića".

1866. Srpski knez Mihailo Obrenović i crnogorski knez Nikola I Petrović zaključili ugovor o zajedničkoj borbi za oslobođenje od Turaka i ujedinjenje srpskih zemalja. Knez Nikola se obavezao da će se u slučaju ujedinjenja dve države odreći prestola u korist kneza Mihaila.

1914. U prvom vazdušnom napadu na Nemačku, u I svetskom ratu, britansko vazduhoplovstvo bombardovalo Diseldorf.

1916. Rođen italijanski političar Aldo Moro, premijer Italije i lider Hrišćansko-demokratske stranke. Teroristička grupa Crvene brigade kidnapovala ga u martu 1978, ubila u maju.

1956. Velika Britanija i Francuska prepustile Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija problem Sueckog kanala.

1957. Grčka odbacila zahtev Bukurešta za priključenje Rumunije Balkanskom savezu, koji su ugovorima 1953. u Ankari i 1954. na Bledu zaključile Jugoslavija, Grčka i Turska. Balkanski savez osnovan kao odgovor na vojni pritisak zemalja Istočnog bloka na Jugoslaviju.

1997. Na mirovnim pregovorima u Severnoj Irskoj protestanski unionisti prvi put posle 75 godina direktno razgovarali s vođama Šin fejna, političkog krila Irske republikanske armije.

1998. SB UN doneo rezoluciju 1199 kojom se zahteva prekid vatre između srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca, preduzimanje mera za sprečavanje humanitarne katastrofe i nastavljenje pregovora o okončanju krize na Kosovu. Najavljene akcije i mere ako rezolucija ne bude poštovana.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 23 queries.