PALUBA
May 17, 2025, 11:36:18 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 48   Go Down
  Print  
Author Topic: OROSt-i i Obalska služba osmatranja i javljanja (OSOJ) u JRM  (Read 271363 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

Last Login:July 30, 2015, 10:34:08 am

« Reply #100 on: April 28, 2013, 06:37:41 pm »

Ajde oriĆ pričaj. Nemoj reć neznam  Smiley znam da znaš.
Gdje je problem i kako se to rješava ?

Hvala poz.

Evo još i ovo o Hrvatskom nadzoru Jadrana pa nećemo više, jer smo otišli u debeli Offf... Tongue

Američki radari „Peregrine II“ kupljeni su 1999. Tehničko su nedonošče jer im tehnički razvoj nije doveden do kraja. I kada su „funkcionirali“, pokazivali su programske nedostatke poput: gubljenja signala letjelice koja s kopna prelijeće preko mora i obratno, nesposobnost praćenja brzog broda u režimu plovidbe 'cik-cak' linijom, a kada ga antene ponovno uhvate, radar ne prepoznaje je li
riječ o signalu novog plovila ili pak prije izgubljenog, potom je bio problem gubljenje identifikacije broda u morskom području jakog juga,  brodove koji plove jedan do drugog radar bi  registirao kao jedna signal, odnosno jedan objekt u pokretu.

Ovo je tipična problematika nesavršenosti Extraktora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Hrvatska strana Jadrana trenutačno je premrežena vojnim radarima „Peregrine-Falcon II“ čije su postaje na Dugom otoku, Visu, Lastovu i Mljetu, potom civilnim „GEM Elettronica SC-2050XS“ na Dugom otoku, Savudriji, Brijunima, Lošinju, Žirju, Visu, Lastovu, Mljetu i Molunatu, te radarima „FPS-117“ na Učki i Pelješcu, koji služe nadzoru civilnog zračnog prostora, a za nadzor mora, zapravo, nisu primjereni. Zajednička karakteristika ovih radara je da su im snopovi okrenuti prema otvorenom moru.

Dalekometni radari „Peregrine“ za nadzor otvorenog mora, iz HRM-ovog sustava "More", prema potvrđenim navodima medija, jedva da funkcioniraju. Alarmantnu situaciju potvrdio je, pisali su o tome i mediji, prošlogodišnji dopis vojnog atašea Veleposlanstva Italije u Zagrebu, kapetana bojnog broda Roberta Dominija, koji je državnog tajnika MORH-a Matu Rabotega izvijestio o nemogućnosti
da se radari „Peregrine“ dovedu u funkcionalno stanje. Sručnjaci talijanskog „Selex-a“, tvrtke koja je prije nekoliko godina kupila
prvobitnog proizvođača ovih radara američki „Metric System Corporation“ (prije „Selex-a“, u vlasništvu američkog „DRS Technologies“), obišli su radarsku postaju na Visu i zaključili kako je popravak tehnički nemoguć te financijski neisplativ. Da stvar bude teža, „Metric System“ je ugašen, a nakon isporuke Hrvatskoj prekinuta je i proizvodnja radara. U praktičnom smislu to znači da nema rezervnih dijelova s kojima bi se možda mogla izvršiti nadogradnja.

Neupotrebljivost "Peregrina" bezuspješno se pokušava  nadomjestiti GEM-ovim radarima kupljenim prije 16 godina. Da bi bilo jasnije, GEM-ovi su mali brodski, navigacijski radari koji nisu projektirani za otkrivanja malih i brzih brodova (mogući teroristi). Oni ne mogu nadzirati ni vanjske granice hrvatskog mora, a nisu u mogućnosti detektirati ni manje letjelice. Povrh svega toga, ciljeve ne mogu
hvatati ni u uvjetima kiše ili većih valova. Većina ovih radara postavljena je na neadekvatnim, previsokim lokacijama, iznad 150 metara visine što onemogućuje njihovu bolju primjenu. Ponavljamo, riječ je o brodskim radarima.

* HRM radarska cvorista.jpg (64.63 KB, 793x576 - viewed 345 times.)
« Last Edit: April 28, 2013, 06:44:30 pm by ORIĆAREB » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 24, 2022, 02:45:13 pm

#vragu i rat#

« Reply #101 on: April 28, 2013, 06:50:22 pm »

Evo još i ovo o Hrvatskom nadzoru Jadrana pa nećemo više, jer smo otišli u debeli Offf... Tongue

Wink

Sredinom prosinca počinje pokusni rad sustava nadzora mora

VTS Croatia

orić zahvaljujem na trudu i odgovorima, razradit ćemo mi te pelegrine malo, samo sad nemam vremena.

kraj off-a, poz.
Solaris
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 24, 2022, 02:45:13 pm

#vragu i rat#

« Reply #102 on: April 28, 2013, 09:16:30 pm »

Za lagani povratak na temu, vjerovatno bivši OROS-t a sad nešto ...

poz.

* orost1.jpg (97.09 KB, 1113x687 - viewed 264 times.)
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #103 on: April 28, 2013, 10:05:43 pm »

Za lagani povratak na temu, vjerovatno bivši OROS-t a sad nešto ...

poz.

Očito neko od sadašnjih radarskih čvorišta HRM. Mogao bi biti bilo koje jer su svi tipizirani.
Objekti su u principu neki blagi oblik imitacije komandnog mosta broda. Sva radarska
mjesta su nadogradnja radarskih čvorišta iz doba JRM. To je i normalno jer je na istima
bila već gotova infrastruktura potrebna za normalno funkcionisanje.

Nažalost ovakva čvorišta u ratnim uslovima nebi egzistirala ni puni par sati. Bila bi zbrisana
po kratkom postupku proturadarskim raketama.
vitez koja
Stručni saradnik - istorija
poručnik korvete
*

Last Login:Yesterday at 08:11:46 pm

« Reply #104 on: April 29, 2013, 07:39:09 am »

Da dopunim ono sto sam juce rekao o OROSt Brioni.

U okviru voda OSOJ koji je opsluzivao OROSt Brioni, bila je i KPS (kontrolno-propusna stanica) Kristo. Nalazila se na obali-rtu na ulazu u Pulsku luku, naspram Muzila i lukobrana. Opsluzivali su je mornari signalisti. Zadatak im je bio osmatranje i evidencija svih plovila kojia su ulazila i izlazila iz luke. Podatke (koliko se secam) su dostavljali stanici na Brionima i centru OSOJ k-de 5.VPS. Stanica je vila opremljena sredstvima za osmatranje i komunikaciju, a i poluautonomna u funkcionisanju... Do nje se dolazilo preko s.Stinjan. Do centra sela, pa putem ka moru, stim da je na pola puta sa desne strane bio for.

Kada je doslo do preformacije gardijske brigade sa Briona, i preseljenja k-de sa pristapskim jedinicama sa o.Brioni na o.Katarinu u Puli, vod OSOJ je usao u sastav 5.cOSOJ. Mislim da je krajem 80-godina KPS Kristo ukinuta, ali objekat - manja kuca je ostao.

Sliku kuce-objekta sam pozajmio sa www.mycity-military.com, pa se nadam da mi moj drug Tegetthoff nece zameriti na tome.

* KPS Kristo-1.jpg (25.91 KB, 722x449 - viewed 197 times.)

* 160087_442259767_34qr3tg.jpg (314.34 KB, 900x1200 - viewed 196 times.)

* 160087_442259767_263j7fk.jpg (304.2 KB, 900x1200 - viewed 173 times.)
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #105 on: April 29, 2013, 10:53:42 am »

Evo još jedne crtice iz života na OROST-u Brijuni, sredinom 60-ti godina.

Kućica na slici koja je sada nadograđena u to vrijeme nije bila takva, bila je niža i sa ravnom pločom, oko koje je bila ograda.
Na vrhu kućice su bile svi potrebni uređaji za osmatranje i signalizaciju, (durbini, reflektori itd.). Od ostalog ljudstava na OROS-u bilo je i odjeljenje Signalista. Davali su službu signaliste u smjenama puni 24 sata na toj terasi. Pošto je to na vrhu i brda i okoline, na terasi je stalno duvao neki vjetar, ili bura ili jugo. Kad je bilo jugo, ajme majko.... probija.

Jedne smjene, izađem ja u obilazak signalista na terasu. Na terasi mornar Tolić Titan, Splićo i veliko spadalo. Dere jugo za odnijeti. Bio je nesvršeni student Likovne akademije, i najbolji poznavalac istorije Meksika. U životu nisam nikog sreo da tako poznaje to područje istorije.

Ja na terasu, Titan me pozdravi. Gledam ga ja, a on pored sve opreme po propisu svezao i neki kao bijeli peškir oko lica, kao na karikaturi kad nekog boli zub.
- Ima li promaje, Toliću, - velim mu ja.
On me gleda i onda poče da se smije k'o blesav. Ja čekam, a on će ti.
- Lipo je meni govorila moja mater kad sam polazio u vojsku, "sine Titane ni za živu glavu ne na promaju", i evo ja kao izabrao mjesto.
- Pa šta ti je to, šta si to svezao.
- Oteklo mi od zuba, probi ovo jugo. Imam još sat smjene, poludić ću.
- Ajde, idi dolje i za sat pošalji mi novu smjenu, ostaću ja, - i ja ostanem. Mogao sam i drukčije, ali bilo mi od volje ostati.

Poslije nekog vremena dođe meni naredba za školovanje u Divulje. Moram ponijeti svu opremu, kao da se selim. A ide mi se u zavičaj u unutrašnjost Balkana, par dana. Ko će vući kofere, pa opet natrag. Mislim kako se toga kurtalisati, a već se pročulo da idem
za Split, kad ti Titan u neko vrijeme meni.
- Druže vodniče, čujem odlazite za Split. Koji ste sretnik, kad ću ja imam još 5 mjeseci.
- A je, idem, ali neznam imam dva kofera robe, ko će to vući, a idem u unutrašnjost.
- Ma to je lako, pošaljite to poštom mojoj majci, to će vas čekati u Splitu kod nje.
I tako je bilo, pošaljem kofere za Split, odem u zavičaj za praznik, vratim se i pronađem mu majku, staricu već, ugodno me dočekala i ispratila i odem za Divulje. I nisam se više vratio na Brijune.

Kasnije kad sam se ustoličio u Floti u Lori, a Titan završio sa obavezom i vratio se u Split, našli smo se i često neko vrijeme ugodno privatno družili.  

Pozdrav Titane Toliću iz Splita.....
« Last Edit: April 29, 2013, 10:59:25 am by ORIĆAREB » Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #106 on: April 29, 2013, 06:43:26 pm »

"Sole.." majstore, možeš li nekako pronaći satelitski prikaz čvorišta Vela Straža (Dugi otok).
Ja nemogu, da se ubijem.  Roll Eyes

Može i bilo ko drugi, ako je od volje.. Wink

Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*

Last Login:Today at 04:26:34 pm

« Reply #107 on: April 29, 2013, 06:55:38 pm »

Bili to bilo ovo ,Vela Straža je inače i najviši vrh na Dugom Otoku , 338 m

te jedna slika objekta iz 2006 (Hrvatski Vojnik) na njoj je u posjeti Češko izaslanstvo

* clika 08.jpg (76.86 KB, 600x402 - viewed 282 times.)
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #108 on: April 29, 2013, 07:09:12 pm »

Bili to bilo ovo ,Vela Straža je inače i najviši vrh na Dugom Otoku , 338 m

te jedna slika objekta iz 2006 (Hrvatski Vojnik) na njoj je u posjeti Češko izaslanstvo

Hvala, ali meni treba satelitski snimak... Wink
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*

Last Login:Today at 04:26:34 pm

« Reply #109 on: April 29, 2013, 07:15:58 pm »

A taj nemam ja mislio na Google satelit Tongue ,a valjda će imati netko već  Smiley
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 48   Go Up
  Print  

Jump to: