Centar OSOJ-a Pula bio je smješten u zgradi u gradu, na samoj obali - rivi, kako se i vidi iz priloženi slika. U
označavanju lokacije centra pomogao mi je i moj drugar zas Ćopić, koji je i godinama radio upravo u tome centru.
Možda će i on omati šta dodati ovom mom tekstu...
Evo i opisa sastava i formacije 5 čete OSOJ-a U 5VPS Pula , koji mi je dostavio moj kolega
Jovanović Miloš koji je u navedeno doba bio Komandir čete o kojoj pričamo.
Zahvaljujem se Milošu i nadam se da će se i pojaviti na Palubi da nas obogati svojim sjećanjima…

1988 god. pa do Balkanskog cunamija
5. ceta OSOJ-a u Puli imala je sledece formacijsko stanje:
Komandir čete – pbb Jovanović Miloš.
Tehnnički referent - zadnji je bio kapetan Dejanović Nebojša . Zamenio ga je nakratko Mihajlović - ime mu se ne sećam. Bio je samo na papiru jer je otišao po vezi u Kragujevac. Referent opštih poslova - Drgan Milosavljević - do kraja OK
1. vod - Centar OSOJ-a -(2 odeljenja) - odeljenje automatike (čitaj KIS STINA S koja je trebala da bude u komandi 5 VPO ali je bila u MEZ-u i umesto nje je bila stina R koja je trebala da bude ugrađena u VPU Mali Lošinj - ali je bila ugrađena u komandi 5 VPS - Pula) i odeljenje veze. U ratu je postojalo i RR odeljenje iz rezervnog sastava . Komandir voda pf Karan Zeljko, operater na stini: - ujedno i komandiri odeljenja Copic Vlado, Drandic Stanko, komandir odeljenja radio veze u vodu bio je Cvetko Danijel, a zamenik Kraljic Vlado.
2. vod - Pokretni OROST - (2 odeljenja) 1 - odeljenje - radarsko (radar KR409), 2. odeljenje radio veze, 3 odeljenje RR u ratu isto
kao i 1 vod. Komandiri su se smenjivali, pa sam čak imao i potporučnika veze (KOV sa kojim nisu znali u VPO šta da rade pa ga dali
meni) Od pomorskih oficira bili su pf Vuković Nikola. Zadnji komandir radarskog - 1 odeljenja bio je vodnik Velkov Vasil sa torpednih čamaca, a komandir 2 odeljenja - veze Siljan Milorad . Na zadatke su uvek slali mene na radar i Ćopu na Stini kao garanciju da će
to da radi. A ostali su lelemudali i dobijali radarske dodatke.
3 vod - Orost Lošinj. Imao je u formaciji 2 odeljenja. 1 odeljenje automatike (koje nikada nije zaživelo jer je STINA R umesto na Lošinju bila u Puli) i odeljenje veze. U ratu je postojao vod iz rezerve sa pokretnim orostom i radarom na kamionu koji se koristio u miru - bio je pored stacionarnog radara na položaju kao rezerva. Oba radara su bila tipa DECCA. Od starešina su radili Marjan Filipan i Ljubičić Ante. Obadvojica korektni.
4 vod - Orost Savudrija - isti kao i Mali Lošinj. Od starešina su bili Kozlović Sergej i Mijatov Joca.
5. odeljenje Brijuni sa stacionarnim radarom DECCA - koje je kontrolisalo akvatoriju otočja. Od starešina je bio Nakić Mate i Desimir Arnautović.
Odeljenje je ugašeno 1990 kada su Brioni predati na upravu civilnim strukturama.
U ratu su se dodavali pokretni orosti na 2, 3, 4 vod iz sastava rezerve. Svi su imali isti sastav 1 radarsko, 2 veza (radio) 3. veza RR, 4 pozadinsko
Od uređaja - svi su prebačeni u Boku 1991 god.osim radara iz sastava 2 voda (OAR koji je isečen u delove pre ukrcanja na brodove kao neupotrebljiv) Zbog nebrige mojih prethodnika radar nije kondicioniran - čitaj nije paljen pa su magnetroni otišli u aut.. Domet mu je bio jednu milju kada smo ga palili na Muzilu u oktobru 1991 kada je crkao KR koji je prebačen u kompletu u 9 četu OSOJ-a - Kumbor gde je rasčupan sa alatima i pripadajućim sredstvima. Završio je na Crnom Rtu gde je radio kada sam ja otišao 1995 u penziju.