Zaboravih naglasiti, da ovaj tip radara, iz ranijih perioda imaju tzv. "sirovu radarsku sliku". Dugo godina sam radio sa takvim
radarima. I s vremenom čovjek se navikne, a posebno na jednom stalnom prostoru, tako da u svako vrijeme je u stanju
napraviti pravu procjenu situacije.
Zadnje generacije radara sve više koriste tzv. "sintetičku sliku" ili drugi tip prikaza, "digitalnu". Nažalost moram priznati da
mi se puno više sviđa "sirovi prikaz".
Sintetiška i Digitalna obrada je prepuštena samom uređaju na obradu i tu operateri kod definisanja radara , ukoliko nemaju
iskustva, vrlo lako fulaju. Ali šta da mu radimo, savremena tehnika sve više ide za potpunom automatizacijom, a stime
i potrebnim oblikom komunikacija prema sabirno - kontrolnom centru....

Malo za neupućene dva prikaza radarske slike. Čisto da se dobije prestava. Prikazivanje je tzv. PPI tipa, skraćeno, panoramsko.
Slika može biti plava, narandžasta, zelena, što ovisi o tipu katodne cijevi, tj, njenom premazu. Lično meni je najugodniji zeleni
prikaz. Uglavnom se koristi prikazivanje gde je u centru ekrana samo Radarsko čvorište koje i vrši osmatranje. To je takozvana
relativno stabilizirana slika.
Slike prikazuju prizor sirove slike u koju je umetnuta i sintetička i druga je digitalizirana sa markerima daljine.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Žao mi je, nisam uspio prvu sliku prenijeti sa simulacijom okretanja vremensle baze, da se dobije stvarni prirodni
prikaz, slika je prelazila veličinu fajla za uklopiti na forum... :'(