PALUBA
May 17, 2025, 10:40:21 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... 48   Go Down
  Print  
Author Topic: OROSt-i i Obalska služba osmatranja i javljanja (OSOJ) u JRM  (Read 271357 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

Last Login:July 30, 2015, 10:34:08 am

« Reply #130 on: May 03, 2013, 08:46:02 pm »

Malo da prekinemo ovu monotoniju... Grin

Jedan od najčešćih radara koji se koristio u JRM kako na brodovima tako i na OROST-ima od samog početka
uspostavljanja osmatranja u Mornarici, je Britanski radar Decca 1216 i 1226. To su u suštini navigacijski radari
koji su više primjereni korištenju na brodovima.

Ali u nedostatku osmatrački radara, koji su inače adekvatni za upotrebu na OROST-ima donro su služili i ovi
navigacijski radari.

Nažalost momentalno nemam nijednu sliku navedenih tipova radara, ali kao ilustraciju prilažem jednu malo stariju
seriju, ali dosta dobro ilustruje Decca tip radara iz raniji epoha.... Wink

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* Decca radar.JPG (298.96 KB, 800x566 - viewed 149 times.)
« Last Edit: May 03, 2013, 08:54:57 pm by ORIĆAREB » Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #131 on: May 04, 2013, 04:50:11 pm »

Jedan od najčešćih radara koji se koristio u JRM kako na brodovima tako i na OROST-ima od samog početka
uspostavljanja osmatranja u Mornarici, je Britanski radar Decca 1216 i 1226. To su u suštini navigacijski radari

Evo još malo ilustracija radara Decca....  Wink Ubi se tražeći i jedva iskopa jedan prizor sa VPBR-a i jedan sa Graničara.
Za nevjerovati da je tako teško naći bilo kakav prikaz radara, a bila ih je puna JRM. Prevrnuo sam p'o Palube.. Roll Eyes

Ali može poslužiti i za oplemenjenje ove teme.. Wink

* Decca radar 1226 .jpg (47.05 KB, 600x450 - viewed 136 times.)

* Za ekranom Decca radara.jpg (137.98 KB, 624x673 - viewed 182 times.)
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #132 on: May 04, 2013, 09:58:44 pm »

Evo još malo ilustracija radara Decca....  Wink Ubi se tražeći i jedva iskopa jedan prizor sa VPBR-a i jedan sa Graničara.
Za nevjerovati da je tako teško naći bilo kakav prikaz radara, a bila ih je puna JRM. Prevrnuo sam p'o Palube.. Roll Eyes
Ali može poslužiti i za oplemenjenje ove teme.. Wink
Zaboravih naglasiti, da ovaj tip radara, iz ranijih perioda imaju tzv. "sirovu radarsku sliku". Dugo godina sam radio sa takvim
radarima. I s vremenom čovjek se navikne, a posebno na jednom stalnom prostoru, tako da u svako vrijeme je u stanju
napraviti pravu procjenu situacije.
Zadnje generacije radara sve više koriste tzv. "sintetičku sliku" ili drugi tip prikaza, "digitalnu". Nažalost moram priznati da
mi se puno više sviđa "sirovi prikaz".
Sintetiška i Digitalna obrada je prepuštena samom uređaju na obradu i tu operateri kod definisanja radara , ukoliko nemaju
iskustva, vrlo lako fulaju. Ali šta da mu radimo, savremena tehnika sve više ide za potpunom automatizacijom, a stime
i potrebnim oblikom komunikacija prema sabirno - kontrolnom centru.... Wink
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #133 on: May 05, 2013, 09:40:17 am »

Zaboravih naglasiti, da ovaj tip radara, iz ranijih perioda imaju tzv. "sirovu radarsku sliku". Dugo godina sam radio sa takvim
radarima. I s vremenom čovjek se navikne, a posebno na jednom stalnom prostoru, tako da u svako vrijeme je u stanju
napraviti pravu procjenu situacije.
Zadnje generacije radara sve više koriste tzv. "sintetičku sliku" ili drugi tip prikaza, "digitalnu". Nažalost moram priznati da
mi se puno više sviđa "sirovi prikaz".
Sintetiška i Digitalna obrada je prepuštena samom uređaju na obradu i tu operateri kod definisanja radara , ukoliko nemaju
iskustva, vrlo lako fulaju. Ali šta da mu radimo, savremena tehnika sve više ide za potpunom automatizacijom, a stime
i potrebnim oblikom komunikacija prema sabirno - kontrolnom centru.... Wink

Malo za neupućene dva prikaza radarske slike. Čisto da se dobije prestava. Prikazivanje je tzv. PPI tipa, skraćeno, panoramsko.
Slika može biti plava, narandžasta, zelena, što ovisi o tipu katodne cijevi, tj, njenom premazu. Lično meni je najugodniji zeleni
prikaz. Uglavnom se koristi prikazivanje gde je u centru ekrana samo Radarsko čvorište koje i vrši osmatranje. To je takozvana
relativno stabilizirana slika.

Slike prikazuju prizor sirove slike u koju je umetnuta i sintetička i druga je digitalizirana sa markerima daljine.

Žao mi je, nisam uspio prvu sliku prenijeti sa simulacijom okretanja vremensle baze, da se dobije stvarni prirodni
prikaz, slika je prelazila veličinu fajla za uklopiti na forum... :'(

* PPI-Prikaz radarske slike.png (92.29 KB, 750x703 - viewed 182 times.)

* PPI-prikaz sa markerima daljine.jpg (127.35 KB, 750x750 - viewed 144 times.)
duje
kapetan bojnog broda
*

Last Login:June 06, 2023, 07:56:40 am

« Reply #134 on: May 05, 2013, 02:30:19 pm »

Ćiro."Lično meni je najugodniji zeleni prikaz."

Ne možeš ti od ekrana Baklana! Wink
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #135 on: May 05, 2013, 04:02:50 pm »

Ćiro."Lično meni je najugodniji zeleni prikaz."

Ne možeš ti od ekrana Baklana! Wink

Biranje boje ekrana, naravno od strane proizvođača, je stvar višegodišnjeg iskustva ljudstva koje je boravilo na radaraima.
To je prvenstveno psiho - mrdecinski pristup. Mora se naći kompromis da bi se ljudstvo koje promatra sliku najmanje umaralo
i time bilo pažljivije te duže izdržalo koncentrisano za ekranom.
Želena boja prirodno najmanje umara, ali nažalost mora se voditi računa kod sirove slike o još jednoj stvari, a to je
perzistencija ekrana.
To je mogućnost što dužeg zadržavanja odraza slike na ekranu i poslije njenog gašenja. Naprimjer, narandžasta slika  (crno-bijela)
na Švedskim konzolama u stanju su ostati i pola minuta na ekranu poslije gašenja sistema.
U principu su to sve stvari kompromisa da bi se postigla tražena zamisao.... marinero
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #136 on: May 06, 2013, 10:10:31 am »

I napokon da pokušamo da zaokružimo sa Radarskim čvorištima u 5VPS pula u doba JRM.

Najseverniji OROST na Jadranskom vojištu bio je u mjestu Savudrija. Tu je po nekim saznanjima bilo
stacionirano i VOJN čvorište. 

Čvorište u Savudriji pominje se još od najraniji dana uspostave Jugoslovenskr Ratne Mornarice. U početnim
danima svoga postojanja služila je kao signalna stanica. Uspostavljena je na nekom bivšem grofovskom
imanju. Nadmorske je visine svega oko 20 metara i vrlo nepovoljna za osmatranje. To je malte ne, visina
pristojnog jarbola većeg broda.

Po sjećanjima komandira čete OSOJ-a u 5 VPS, na Radarskoj stinici Savudrija bila su zadnji decenija, do
Balkanskog cunamija instalirane dve Decce, radari, jedna stacionarna i jedna mobilna.

Mislim da su one dosta dobro odrađivale posao, jer se radi o navigacijskim radarima, sa dobrom rezolucijom,
a samo područje osmatranja je bilo dosta usko prema Italiji.

Evo nekoliko slika, u prostornom smislu, OROST-a Savudrija za vrijeme JRM u bivšoj Jugoslaviji... 

* OROST Savudrija 1.jpg (139.99 KB, 800x498 - viewed 292 times.)

* OROST Savudrija 2.JPG (201.05 KB, 800x534 - viewed 231 times.)

* OROST Savudrija 3.JPG (261.22 KB, 800x479 - viewed 268 times.)
Plavnik
In memoriam
vodnik I klase
*

Last Login:January 13, 2014, 08:26:26 am

« Reply #137 on: May 06, 2013, 12:06:31 pm »

Nedavno sam razgovarao sa svojim susjedom koji je 1974. godine bio u vojsci i najveći dio vremena proveo je na Savudriji.
Prema njemu na Savudriji nalazili su se i "prisluškivači". Što je to nije znao objasniti ali kaže da su to bili neki koji su prisluškivali talijanske veze. Moj susjed je inače tamo bio kao osiguranje i kako kaže bio je uglavnom na kapiji.
Po svoj prilici radilo se o pripadnicima Centra EI i PED (elektronsko izviđanje i protuelektronsko djelovanje). Bilo bi zanimljivo ako netko nešto zna o ovome jer možda ih je bilo i na drugim radarskim čvorištima.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #138 on: May 06, 2013, 12:36:05 pm »

Nedavno sam razgovarao sa svojim susjedom koji je 1974. godine bio u vojsci i najveći dio vremena proveo je na Savudriji.
Prema njemu na Savudriji nalazili su se i "prisluškivači". Što je to nije znao objasniti ali kaže da su to bili neki koji su prisluškivali talijanske veze. Moj susjed je inače tamo bio kao osiguranje i kako kaže bio je uglavnom na kapiji.
Po svoj prilici radilo se o pripadnicima Centra EI i PED (elektronsko izviđanje i protuelektronsko djelovanje). Bilo bi zanimljivo ako netko nešto zna o ovome jer možda ih je bilo i na drugim radarskim čvorištima.

Hvala kolega "Plavnik". Složio bi se s tobom. Vjerovatno se radilo o pripadnicima Centra EI i PED (elektronsko izviđanje i protuelektronsko djelovanje). Možda nam nešto više kažu nekadašnji pripadnici čete OSOJ-a 5VPS, ako se pojave.... Wink
Solaris
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 24, 2022, 02:45:13 pm

#vragu i rat#

« Reply #139 on: May 06, 2013, 06:45:38 pm »

* savudrija.JPG (57.97 KB, 1120x649 - viewed 203 times.)
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... 48   Go Up
  Print  

Jump to: