PALUBA
April 19, 2025, 10:29:14 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... 48   Go Down
  Print  
Author Topic: OROSt-i i Obalska služba osmatranja i javljanja (OSOJ) u JRM  (Read 270915 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

Last Login:July 30, 2015, 10:34:08 am

« Reply #10 on: April 14, 2013, 10:13:11 am »

Drzao sam strazu 30 dana, 92g na Mavrijanu koji je udaljen od ulcinja 9km. a tacno se nalazi iznad (bivseg)vojnog odmaralista "Valdanos" gde sam proveo kraj kao k'dir za vojnike. Secam se da nam pristup nije bio dozvoljen 100m od objekata , a ujedno nisam video nikad u zivotu toliko antena i radara na jednom mestu.Najlepsa stvar je u ranoj jutarnjoj zori i pogledu na plavetnilo i bledi pogled na krsh planina sa druge strane!

Tu nije bio OROST..

Da, i jeste i nije. Naime Mavrijan je bio svojevremeno opremljen i radarom. To je bilo sredinom i krajem 60-tih godina.
To pouzdano znam jer je na njemu moj kolega Tomić Branko i započeo karijeru upravo na Mavrijanu kao radarista. Doduše
bio je svega nekoliko mjeseci i vratio se u Divulje na doškolovanje. Sećam se da mi je pričao da je u to vrijeme i u poljski
WC morao ići sa šmajserom  Grin, jer su bila nesigurna vremena... Roll Eyes

Kasnije to radarsko mjesto je ukinuto. Na području Bokelskog sektora od 70-tih godina pa nadalje sve do današnji dana
najjužnije radarsko čvorište je bio Crni rt u blizini Sutomora. To je bilo dovoljno da bi se uspješno nadgledalo Južno morsko
područje Jadrana.
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 10:42:33 am

« Reply #11 on: April 14, 2013, 11:02:09 am »

Stojeći u Baru podno Lisinja, ne možete ne videti taj masiv koji se strmo diže do visine od 1350 metara. Uvek nešto pomislim kad ga vidim ... auu, kakvo mesto za radarsku stanicu, nadziralo bi se celo Jonsko more, pokriveni smer u jednom uskom južnom sektoru udara pravo u Bengazi (onaj u Libiji), a na severu se snima ceo sliv Drine. Ipak, konfiguracija terena je takva da bi se radar mogao montirati samo helikopterom, a i kako bi posluga dolazila na radar - do gore nema puta.  "Jet pack" je bio skup, teško upravljiv i nikada nije masovno korišćen, a sa hrpta te planinčine dugo je da se pada.
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 10:42:33 am

« Reply #12 on: April 14, 2013, 12:04:39 pm »

Ja sam se na vrh Lisinja pentrao pre desetak godina. Tad i nikad više, duša mi ispala, dahtao sam pola sata kao parnjača na "Sutormanu". Za uspon sam popio dva litra vode i nisam imao ništa vode za spuštanje.
Solaris
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 24, 2022, 02:45:13 pm

#vragu i rat#

« Reply #13 on: April 14, 2013, 12:49:25 pm »

Drzao sam strazu 30 dana, 92g na Mavrijanu koji je udaljen od ulcinja 9km. a tacno se nalazi iznad (bivseg)vojnog odmaralista "Valdanos" gde sam proveo kraj kao k'dir za vojnike. Secam se da nam pristup nije bio dozvoljen 100m od objekata , a ujedno nisam video nikad u zivotu toliko antena i radara na jednom mestu.Najlepsa stvar je u ranoj jutarnjoj zori i pogledu na plavetnilo i bledi pogled na krsh planina sa druge strane!

Tu nije bio OROST..

Da, i jeste i nije. Naime Mavrijan je bio svojevremeno opremljen i radarom. To je bilo sredinom i krajem 60-tih godina.
To pouzdano znam jer je na njemu moj kolega Tomić Branko i započeo karijeru upravo na Mavrijanu kao radarista. Doduše
bio je svega nekoliko mjeseci i vratio se u Divulje na doškolovanje. Sećam se da mi je pričao da je u to vrijeme i u poljski
WC morao ići sa šmajserom  Grin, jer su bila nesigurna vremena... Roll Eyes

Kasnije to radarsko mjesto je ukinuto. Na području Bokelskog sektora od 70-tih godina pa nadalje sve do današnji dana
najjužnije radarsko čvorište je bio Crni rt u blizini Sutomora. To je bilo dovoljno da bi se uspješno nadgledalo Južno morsko
područje Jadrana.

Izgleda kao standardni radarski položaj, krov je nov...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* ulcinj.JPG (134.14 KB, 1376x682 - viewed 404 times.)
Solaris
kapetan bojnog broda
*

#vragu i rat#

« Reply #14 on: April 14, 2013, 12:50:52 pm »

Jedan kojeg ne treba specijalno predstavljat, slika sa GE panoramio.

poz.

* 10451700.jpg (232.52 KB, 1707x1280 - viewed 395 times.)
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #15 on: April 14, 2013, 02:34:44 pm »

poz.

Ajde da se neigramo skrivalice. O kom se radarskom položaju radi. Nevidim razloga da se ne imenuje.
Po svemu sudeći neki je od sadašnjih iz službe unutar HRM. Pretpostavljam da je ovo skroz desno, antena od radara,
od Falkona.... Shocked
« Last Edit: April 14, 2013, 02:58:45 pm by ORIĆAREB » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*

#vragu i rat#

« Reply #16 on: April 14, 2013, 02:46:38 pm »

poz.

Ajde da se neigramo skrivalice. O kom se radarskom položaju radi. Nevidim razloga da se ne imenuje.
Po svemu sudeći neki je od sadašnjih iz službe unutar HRM. Pretpostavljam da je ovaj skroz desni
od Falkona.... Shocked

A koji će bit, Vis, je me to...
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #17 on: April 14, 2013, 03:13:28 pm »

A koji će bit, Vis, je me to...
Bravo...

Oformiti radarsko čvorište je puno, puno zahtjevan poduhvat. Prva stvar je problem, što se to obično formira na nekom obliku
čuke, nepovoljnog prirodnog terena, jer su to povoljna mjesta za dobru preglednost. Naravno netreba se i nesmije
preterjivati ni sa velikim visinama radi nepovoljnog mrtvog ugla.
Čvorišta se uređuju u smislu stalnog položaja ili povremenog po potrebi. Obično stalnim se mora dovesti i elektro napajanje
što je unekim slučajevima dosta skupo u zahtjevno.
Samo radarsko čvorište obavezno prati i uređaji veze. Uglavnom su to radiorelejni uređaji radi mogućnosti komunikacija
prema nadležnim komandama, kako u pogledu govornog područja, tako u zadnje vrijeme i prenosa podataka sa radara.
Broj ljudstava za opsluživanje čvorišta je popriličan. Pored poslužioca radara potrebni su i ljudi veze, kuvar, obezbeđenje
čvorišta - straža, poneki pas - stražar, čak i signalisti u slučaju potrebe odziva prema brodovima na moru.....
Ma masu toga, skupa rabota.   Wink
jasam
mornar
*

Last Login:February 09, 2021, 09:54:31 pm

hvali more drzi se kraja

« Reply #18 on: April 14, 2013, 06:19:36 pm »

Evo da se i ja ,kao stari osojac pridružim temi.Čitav radni vijek sam proveo u 5.Vps Pula,pa bih da dopunim: u.5Vps bili su Orosti Savudrija,Brioni,Muzil,Mali Lošinj i Molat,a kasnije je uspostavljen i pokretni Orost Pula sa radarom Fruška gora ,a kasnije 9kR.Radari po Orost-ima:Savudrija CR-103,Brioni Decca.Muzil SG-6B,Mali Lošinj CR-103,Molat SG-6B.Pokretni Orost Pula po potrebi imao je položaje na Muzilu,Velebitu,izlazio je i do Savudrije,na Crnoj punti iznad Koromačnog nad Kvarnerom.Ispitivani su i neki drugi položaji po Istri ali nisu zaživeli.Da dodam da je pokretni Orost izlazio na rt Kamenjak kad su vršena gađanja na tom području.Pozdrav
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #19 on: April 14, 2013, 07:02:25 pm »

Evo da se i ja ,kao stari osojac pridružim temi.Čitav radni vijek sam proveo u 5.Vps Pula,pa bih da dopunim: u.5Vps bili su Orosti Savudrija,Brioni,Muzil,Mali Lošinj i Molat,a kasnije je uspostavljen i pokretni Orost Pula sa radarom Fruška gora ,a kasnije 9kR.Radari po Orost-ima:Savudrija CR-103,Brioni Decca.Muzil SG-6B,Mali Lošinj CR-103,Molat SG-6B.Pokretni Orost Pula po potrebi imao je položaje na Muzilu,Velebitu,izlazio je i do Savudrije,na Crnoj punti iznad Koromačnog nad Kvarnerom.Ispitivani su i neki drugi položaji po Istri ali nisu zaživeli.Da dodam da je pokretni Orost izlazio na rt Kamenjak kad su vršena gađanja na tom području.Pozdrav

Ups, evo moga starog OSOJC-a. Bravo klaso. Ma ti si nezamenljiv. Znao sam ja da ćeš se pojaviti, legendo osojska... Wink

Znači godinama u pulskom sektoru su bila radarska čvorišta:

- Savudrija,
- Brioni,
- Muzil,
- Mali lošinj,
- Molat.

Korišteni radari su bili: CR-103, Decca, SG-6B, Fruška gora i 9KR-409.

Mora se naglasiti ovde da se kasnije drugom polovinom 80-tih godina jedino 9KR-409 kao takav mogao uklopiti u
automatizovani sistem KIS Stina Jadran.
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... 48   Go Up
  Print  

Jump to: