PALUBA
June 16, 2025, 11:02:50 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Dobrodošli na balkanski vojni forum Paluba.Info!

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 ... 48   Go Down
  Print  
Author Topic: OROSt-i i Obalska služba osmatranja i javljanja (OSOJ) u JRM  (Read 272902 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vitez koja
Stručni saradnik - istorija
poručnik korvete
*

Last Login:Today at 09:28:00 pm

« Reply #190 on: May 19, 2013, 09:41:13 am »

Ciro,

Ova tema o OROSt-ima i sluzbi OSOJ u JRM ti je fenomenalna! Sa velikom paznjom je pratim. Stvarno si je detaljno obradio. Sticajem okolnosti i sam sam u jednom delu ucestvovao u njoj u okviru 5.VPS.

Dodao bih samo jednu malu ispravku vezanu za OROSt Brioni. Ja sam tamo dosao 1979.g. i u to vreme OROSt (vod OSOJ) nije bio u formacijskom sastavu 5.cOSOJ, vec u okviru cete veze i OSOJ 139.gbrmp. Naime ceta je bila sastava dva voda, vod veze i vod OSOJ. Komandir voda veze sam ja bio (a kasnije i k-dir cete, jedno kratko vreme do preformiranja 139.gbrmp, kada je je vod OSOJ formacijski presao u sastav 5.cOSOJ). Komandir voda OSOJ je prvo bio zastavnik Jemec Franc, pa ga je nasledio zastavnik Blagota Micunovic. Inace u sastavu voda jos su bili svIk Milanko Ivanis, vodnik Zoran Milic, vodnik Borislav Uzelac... (cinovi su iz tog vremena).

Inace sto se tice sistema izvestavanja, sve je funkcionisalo onako kako si ti napisao.

ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

Last Login:July 30, 2015, 10:34:08 am

« Reply #191 on: May 19, 2013, 09:54:01 am »

Ciro,

Ova tema o OROSt-ima i sluzbi OSOJ u JRM ti je fenomenalna! Sa velikom paznjom je pratim. Stvarno si je detaljno obradio. Sticajem okolnosti i sam sam u jednom delu ucestvovao u njoj u okviru 5.VPS.

Dodao bih samo jednu malu ispravku vezanu za OROSt Brioni. Ja sam tamo dosao 1979.g. i u to vreme OROSt (vod OSOJ) nije bio u formacijskom sastavu 5.cOSOJ, vec u okviru cete veze i OSOJ 139.gbrmp. Naime ceta je bila sastava dva voda, vod veze i vod OSOJ. Komandir voda veze sam ja bio (a kasnije i k-dir cete, jedno kratko vreme do preformiranja 139.gbrmp, kada je je vod OSOJ formacijski presao u sastav 5.cOSOJ). Komandir voda OSOJ je prvo bio zastavnik Jemec Franc, pa ga je nasledio zastavnik Blagota Micunovic. Inace u sastavu voda jos su bili svIk Milanko Ivanis, vodnik Zoran Milic, vodnik Borislav Uzelac... (cinovi su iz tog vremena).

Inace sto se tice sistema izvestavanja, sve je funkcionisalo onako kako si ti napisao.

Zahvaljujem "...koja", i na pohvalama i na dodatku u vezi OROST-a Brijuni.
Vrlo korisno i dobro obrađeno sa tvoje strane. Inače ovakve izmjene su bile normalne, zavisno od nadređenih i potrebe
tekuće situacije. Pogotovu što se tiče Brijuna, jer se tu stalno nešto ili dodavalo ili oduzimalo. Logično, jer se trebalo
prilagoditi tom posebno tretiranom području... Wink
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #192 on: May 19, 2013, 01:02:59 pm »

Dobio sam tekst E-majlom, našeg člana “konjićev skok” o njegovim pogledima i doživljajima sa Dugog otoka. Pošto u ovoj temi obrađujemo i OROST Dugi otok , interesantno je i razmatranje ove problematike sa stanovišta osobe koja je na tom području tavorila kao obični turist i građanin.  Lijep prilog i zahvljujem…

”Kao momak krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina letovao sam na Dugom otoku u Žmanu, nekoliko godina uzastopce sa ribarima sam često ribario kako u Kornatima tako i sa spoljne strane Dugog otoka,pa samo tako potapali mreže i ispod Vele straže.Prema kazivanju meštana tamo je ranije bilo vojske ali je to mesto  već bilo napušteni kada smo ribarili tamo.Od svega toga jedino što se moglo videti je bio deo neke konstrukcije koji se niz liticu spuštao i nestajao u moru. a za koji su mi govorili da su čuli da se valjda radi o uređaju za podvodno slušanje šumova prilikom prolaska plovila.Inače tada na Dugom otoku nije bilo ni vojske a ni ceste, osim staza kojima se stizalo do vinograda, u jednoj kotlini u sredini otoka, koja se tokom zime pretvarala u slatkovodno jezero.Od Žmana, ribarskog mesta na obali suprotnoj od Vele straže, koji gleda na Ugljan-Pašman i Krknatu, pešice sa "tovarom" bilo je potrebno oko sat-sat ipo vremena do Jezera, a odatle do podnožija Vele straže nije bilo daleko.Ja se na žalost tada nisam peo gore, što mi je danas žao pa makar radi pogleda prema pučini-Italiji.
Ovo moje pisanije je verovatno off topic po temi o radarima i radarskim postrojenjima, ali na pominjanje Dugog otoka nisam mogao a da se nejavim pa makar pp-om.Zaboravio sam da kažem, dok sam tamo letovao tada još nije bilo bar koliko znam izgrađenih potkopa u obali za smeštaj plovila koje sam imao prilike da vidim na nekim kasnijim fotografijama kada je u pitanju Žman i Dugi otok.”

Očito da bi i neke kolege htjele rado učestvovati, ali tema je teška i zahtjevna. I posve suštinski dosta "zatvorena", sem za
nekolicinu nas... Undecided, šta da mu radimo. Roll Eyes
Solaris
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 24, 2022, 02:45:13 pm

#vragu i rat#

« Reply #193 on: May 19, 2013, 01:10:53 pm »

Dok oriĆ lagano razrađuje temu na svoj način, ja imam jednu teoriju za koju nisam siguran dali drži vodu ali ....
Znači poprilično sam ubjeđen da su prvi OROSt-i bili usko povezani sa obalnim baterijama koje su takođe bile razasute duž čitave obale.

OROST-i, ili Radarske stanice, (negde se u literaturi nazivaju i Radarskim čvorištima), suštinski su proizašli iz
mnogostrukih signalnih čvorišta koja su u okviru JRM bila "razasuta" od Savudrije na krajnjem sjeveru Jadranske obale,
pa do Mavrijana iznad Ulcinja. One su bile osnovane davno u prošlosti odmah nakon Drugog svj. rata. Bilo ih je
nevjerovatno puno i s njima je pokrivano kompletno otvoreno more prema Italiji.

Kao prilog tome evo jedna sličica, možda netko prepozna lokaciju.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
poz.

* orost1.jpg (499.66 KB, 940x768 - viewed 190 times.)
Solaris
kapetan bojnog broda
*

#vragu i rat#

« Reply #194 on: May 19, 2013, 01:16:26 pm »

Sličica ide uz ovaj članak.

poz.

* orost2.jpg (413.19 KB, 629x1024 - viewed 167 times.)

* orost3.jpg (433 KB, 642x1024 - viewed 146 times.)

* orost4.jpg (329.01 KB, 942x768 - viewed 135 times.)
vitez koja
Stručni saradnik - istorija
poručnik korvete
*

Last Login:Today at 09:28:00 pm

« Reply #195 on: May 19, 2013, 01:25:39 pm »

Zna li neko o kom osmatrackom durbinu se radi, sa Solarisove fotografije ?
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #196 on: May 19, 2013, 02:27:01 pm »

Dok oriĆ lagano razrađuje temu na svoj način, ja imam jednu teoriju za koju nisam siguran dali drži vodu ali ....
Znači poprilično sam ubjeđen da su prvi OROSt-i bili usko povezani sa obalnim baterijama koje su takođe bile razasute duž čitave obale.
.......................................
Kao prilog tome evo jedna sličica, možda netko prepozna lokaciju.

poz.

Bravo, bravo, prekrasne sličice za povijest/istoriju nadgledanja Jadranskog vojišta sa istočne strane
Balkanske obale u doba JR Mornarice. Šteta što se nezna godina.

Nisam imao srca odoljeti, pa sam malo "ošmirglo" sličice da uživamo... marinero

Po izgledu tehnike i uniformi mornara to bi bile kraj 70-tih ili početak 80-tih godina.

* OROST iz doba JRM.jpg (141.26 KB, 567x463 - viewed 127 times.)

* Osmatrac na OROST-u.jpg (130.75 KB, 567x463 - viewed 121 times.)
Solaris
kapetan bojnog broda
*

#vragu i rat#

« Reply #197 on: May 19, 2013, 06:46:05 pm »

”Kao momak krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina letovao sam na Dugom otoku u Žmanu, nekoliko godina uzastopce sa ribarima sam često ribario kako u Kornatima tako i sa spoljne strane Dugog otoka,pa samo tako potapali mreže i ispod Vele straže.Prema kazivanju meštana tamo je ranije bilo vojske ali je to mesto  već bilo napušteni kada smo ribarili tamo.Od svega toga jedino što se moglo videti je bio deo neke konstrukcije koji se niz liticu spuštao i nestajao u moru. a za koji su mi govorili da su čuli da se valjda radi o uređaju za podvodno slušanje šumova prilikom prolaska plovila.Inače tada na Dugom otoku nije bilo ni vojske a ni ceste, osim staza kojima se stizalo do vinograda, u jednoj kotlini u sredini otoka, koja se tokom zime pretvarala u slatkovodno jezero.Od Žmana, ribarskog mesta na obali suprotnoj od Vele straže, koji gleda na Ugljan-Pašman i Krknatu, pešice sa "tovarom" bilo je potrebno oko sat-sat ipo vremena do Jezera, a odatle do podnožija Vele straže nije bilo daleko.Ja se na žalost tada nisam peo gore, što mi je danas žao pa makar radi pogleda prema pučini-Italiji.
Ovo moje pisanije je verovatno off topic po temi o radarima i radarskim postrojenjima, ali na pominjanje Dugog otoka nisam mogao a da se nejavim pa makar pp-om.Zaboravio sam da kažem, dok sam tamo letovao tada još nije bilo bar koliko znam izgrađenih potkopa u obali za smeštaj plovila koje sam imao prilike da vidim na nekim kasnijim fotografijama kada je u pitanju Žman i Dugi otok.”

Čitajući danas ovaj tekst sjetio sam se da sam vidio nešto slično na Lošinju.

Neznam o čemu se radi ali ovo se nalazi u bivšoj vojnoj zoni na sjeveru otoka.
Pretražujući dalje vidim ovaj objektić.

Sad je tu planinarski dom ali mislim da ima bogatu vojnu povjest.

http://mbjelan.bloger.index.hr/post/uspon-na-osorscicu-na-otoku-losinju/18353606.aspx

Zanimljivo za pogledati

poz.

* lošinj1.JPG (209.04 KB, 1033x652 - viewed 141 times.)

* lošinj2.JPG (158.73 KB, 851x659 - viewed 128 times.)

* lošinj3.JPG (114.33 KB, 633x561 - viewed 120 times.)
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #198 on: May 19, 2013, 08:01:48 pm »

.................
Neznam o čemu se radi ali ovo se nalazi u bivšoj vojnoj zoni na sjeveru otoka.
Pretražujući dalje vidim ovaj objektić.
poz.

Ovo može da bude svašta. Neznam po čemu zaključuješ da je ovo vojna zona.
Može jednostavno da bude podvodni energetski kabel. Ili kakav druge namjene.
Naravno i ja samo nagađam, ali sigurno nema veze sa OROST-ima....
Solaris
kapetan bojnog broda
*

#vragu i rat#

« Reply #199 on: May 19, 2013, 08:19:42 pm »

Na cesti koja ide u ove krajeve pronašao sam ovu sličicu.

Prateći neke stvari po netu znam da Takeadventture zna šta radi.  Wink

poz.

* 48065709.jpg (107.02 KB, 800x600 - viewed 223 times.)
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 ... 48   Go Up
  Print  

Jump to: