PALUBA
June 28, 2022, 03:58:32 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Mali jubilej - prvih 10.000 hiljada članova
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Momčilov Grad- Pirotsko Kale  (Read 12556 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 64 769



« Reply #15 on: September 29, 2018, 05:17:37 pm »


Prilog od prošle godine, ne znam dokle je došlo sa ovim.


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 64 769



« Reply #16 on: October 11, 2018, 04:03:00 pm »


Zasijaće Momine zidine



Obnovljena tvrđava podignuta neposredno pre Kosovskog boja u Pirotu. Sređene kule, kapije, prilazi, a uskoro će dobiti i struju.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Srednjevekovna tvrđava Momčilov grad, podignuta u decenijama neposredno pre Kosovskog boja, poslednjih godina poprimila je svoj prvobitni izgled, čime je zaustavljeno višedecenijsko ruiniranje. Park u podnožju postao je stecište dece, sa kompletnim mobilijarom, na tvrđavi su obnovljene kule, kapije, prilazi, stepeništa, a uskoro će dobiti i struju, odnosno biće osvetljena.

Umesto stecišta narkomana, pijanaca i siledžija, postala je pravi turistički dragulj Pirota i ovog dela Srbije. Ono što je još značajnije obnovljena je sredstvima iz fondova prekogranične saradnje sa susednom Bugarskom.

- Obnova tvrđave finansirana je iz prvog poziva prekogranične saradnje sa gradovima u Bugarskoj. Ukupna vrednost radova je oko 367.000 evra. Javili smo se i na drugi poziv "Intereg" programa, a sredstva ćemo upotrebiti za opremanje unutrašnjosti kula, formiranje izložbenih postavki za turiste, ali i istraživače. Za najmlađe će biti osmišljen neki sadržaj, koji će biti i edukativan i zabavan - kaže Nenad Petrović, menadžer projekta obnove tvrđave, koju Piroćanci zovu i Kale.

Rekonstrukciju i kompletne radove proteklih meseci i godina, pratili su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kako kažu, završetak radova očekuje se za dvadesetak dana, baš onako kako je projektom bilo i predviđeno. Do sada su urađeni mnogi sanacioni radovi, postavljena je hidroizolacija u srednjem i gornjem gradu, instalacija je razvedena i narednih dana će kablovi biti pokriveni odgovarajućim kamenom ili kamenim pločama.

Objekat koji je pod zaštitom države i od neprocenjivog kulturno-istorijskog značaja će, kako saznajemo nakon otvaranja imati sadržaje poput velikih evropskih muzeja.


Snimanja

Pirotska tvrđava poznata je i filmadžijama, pre svega onima koji se bave epohom. U njenim zidinama snimani su delovi filma "Kosovski boj" i znamenite serije "Vuk Karadžić". Kadrovi iz tvrđave su prikazivani i u mnogobrojnim dokumentarnim ostvarenjima.

V. Ćirić
izvor


* momčilov grad.jpg (87.49 KB, 620x465 - viewed 128 times.)
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 009



« Reply #17 on: November 22, 2018, 07:08:47 am »

Обновљен Момчилов град у Пироту
среда, 21.11.2018.

Пирот – Средњевековна тврђава Момчилов град у Пироту, коју многи зову и Градић, јуче је свечано отворена после вишемесечне реконструкције. Врпцу су, како јавља Танјуг, пресекли министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, градоначелник Пирота Владан Васић и директорка Завода за заштиту споменика из Ниша Љиљана Берић.

Реч је о пројекту из првог позива ИПА програма прекограничне сарадње Србија–Бугарска. Пироту је партнер на пројекту била општина Монтана. Укупна вредност је 690.000 евра, а вредност дела пројекта за Пирот је нешто више од 400.000 евра. Поповић је истакао да овакав модел прекограничне сарадње треба да буде пример и за друге градове како да чувају културну баштину. „Народ који нема историју сигурно неће имати ни будућност. Ово је диван пројекат. Све честитке градоначелнику и његовом тиму што су успели да у овим временима обезбеде средства из ЕУ из прекограничне сарадње и то је модел који многи могу да примењују”, казао је Поповић. Према његовим речима, Тврђави треба додати нове технологије и увести виртуелне туре, како би „ову лепоту приближили туристима”.

Радови на реконструкцији трајали су 16 месеци. Претпоставља се да је Горњи град Тврђаве грађен у време кнеза Лазара, у другој половини 14. века, пре Косовског боја. У Пироту ову тврђаву зову Момчилов град због веровања да ју је градио војвода Момчило. Међу зидинама Тврђаве снимани су и кадрови филма „Бој на Косову”.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 64 769



« Reply #18 on: February 09, 2019, 02:20:36 pm »


Dokumentarni prilog o istoriji pirotskog utvrđenja i projektu restauracije i kozervacije tvrđave koja je završena prošle godine, kao i o planovima postavljanja buduće izložbene postavke koje će biti smeštena u 4 kule grada.





Ovo je zaista dobro odrađeno, baš dobro izgleda. 
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 196


« Reply #19 on: February 09, 2019, 09:11:16 pm »

Нисам био у Пироту преко 20 година. Памтим тврђаву као једну запуштену рушевину. Зато је ово више него изванредно. Све похвале.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 64 769



« Reply #20 on: February 11, 2019, 10:14:53 am »


Detaljni snimak cele tvrđave.



Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 64 769



« Reply #21 on: February 21, 2019, 12:16:15 pm »



Da se ulaganja u istoriju isplate, dakazuje i ova vest  Smiley


...


Pirotska tvrđava mamac za turiste


Od kada je pre tri meseca završena rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave u Pirotu, ona privlači sve više turista. Šta tvrđava još može da ponudi posetiocima, i da li će veći broj turista doneti i veće prihode gradu, u priči iz Pirota.

Za proteklih 40 godina Momčilov grad obnavljan je više puta, ali mu je tek nedavno vraćen stari srednjevekovni sjaj. Od tada je pirotsku tvrđavu posetilo nekoliko hiljada turista.

Brojni turisti trenutno mogu da uživaju samo u lepotama arhitekture i uređenom parku. Uskoro će ponuda biti mnogo bogatija.

"To praktično znači da ćemo uspostaviti postavke za decu, za turiste i za istraživače. Tvrđava će biti opremljena najsavremenijim uređajima i muzejskim vodičima, tako da ćemo imati tvrđavu u kojoj će svi posetioci moći da se upoznaju sa bitnim istorijskim činjenicama i da vide puno toga iz istorije i tradicije Pirota", rekao je menadžer projekta Nenad Petrović.

U rekonstrukciju tvrđave grad Pirot i Evropska Unija uložili su skoro pola miliona evra. U gradskoj upravi već prave planove za podsticaj ekonomskom razvoju.

"U planu nam je da pravimo parking prostor, neke ugostiteljske objekte, da pozovemo ljude koji se bave proizvodnjom suvenira da ih ovde prodaju. Imamo sve više turista i svakako da ćemo pokušati to sada da iskoristimo za razvoj turizma i ekonomski razvoj", rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Turizam je sada pravi izazov za ugostitelje i lokalnu ekonomiju, jer je broj turista u Pirotu od 2012. godine povećan čak četiri puta.

izvor





Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 64 769



« Reply #22 on: February 27, 2019, 05:43:49 pm »



Tursko osvajanje Pirota 1690. godine


Pohod Mustafa-paše Keprilija, kod nas poznatijeg Ćuprilića, 1690. godine, spada među najznačajnije događaje iz vremena tzv. Bečkog ili Velikog rata (1683-1699).

Vojne operacije, vođene na tri fronta, u Srbiji, Erdelju i na Dunavu, od avgusta do oktobra 1690. godine, pokazale su da je Osmansko (Tursko) carstvo, za koje se verovalo da je na izdisaju, u stanju da vrati većinu evropskih poseda, izgubljenih u nekoliko prethodnih godina. Posledice ponovnog turskog osvajanja Srbije bile su dotada nezapamćeno razaranje zemlje i iseljavanje stanovništva, kojim je otvoreno novo poglavlje u istoriji srpskog naroda.

Pirotsko utvrđenje bilo je prvo hrišćansko uporište na udaru Osmanlija. Podignuto na uzvišenju na desnoj obali Bistrice poslednjih decenija XIV veka, vremenom je dograđivano da bi dodatno bilo ojačano 1690. godine. Ispred starih palisada izgrađen je novi zid od balvana ispunjen zemljom, a oko njega iskopan dubok jendek, u koji je skrenuta voda s obližnjeg izvora. Ispred jendeka sagrađen je još jedan red palisada od balvana, tzv. šarampov.

Pirotsku tvrđavu branilo je oko tri stotine dobro naoružanih vojnika, Nemaca, Mađara i nešto hajduka, na čelu s kapetanom Volfom Šenkendorfom. Prema Silâhdar, 512, posada se sastojala od 160 Nemaca, isto toliko Mađara i tridesetak hajduka, dok je, prema izveštaju francuskog ambasadora, Pirot branilo 230 Nemaca.

Prve čarke počele su već 5. avgusta, kada se jedno odeljenje iz Pirota sukobilo s ljudima Katana Mustafe-bega. Posle kraćeg okršaja, hrišćani su se povukli izgubivši šest konjanika. Osmanska vojska stigla je tri dana kasnije i počela da opkoljava grad. Najpre su janičarski i sivaski odredi 8. avgusta, zauzeli položaje istočno i severno od utvrđenja.

Ostatak trupa, predvođen velikim vezirom, stigao je dan kasnije i podigao logor na južnoj strani. Deo janičara premešten je na zapad, kako bi tvrđava bila opkoljena sa svih strana. Janičari su raspoređeni blizu bašti i vinograda po kojima je Pirot (Šehirkej, Šehirkoj, Šarkoj) bio poznat. Jedna grupa postavila je svoj zaklon od pruća s dva baljemez topa, ispred kuće čuvenog Piroćanca Šarkojlu Ibrahima, u blizini javne česme. Šarkojlu Ibrahim bio je jedan od najuglednijih i najbogatijih građana. U vreme opsade nalazio se u osmanskoj vojsci, kao i mnoge druge imućne izbeglice, kako bi odmah nakon osvajanja došao u posed svoje imovine. Braniocima je 9. avgusta, u skladu s običajima, najpre poslat poziv na časnu predaju.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Pošto je to odbijeno s turskih položaja otvorena je vatra iz baljemeza i šahi topova. Posle izvesnog vremena, sivaska vojska, na severnoj strani, obustavila je paljbu jer je bila suviše udaljena od pirotskih palisada, ali je ostala na položaju kako bi sprečila bekstvo hrišćana u tom pravcu. Janičari su nastavili da pucaju iz svojih zaklona. Međutim, i oni su bili postavljeni dosta daleko tako da su hrišćani bili izvan dometa njihovih pušaka. Osmanlije su, u ovo vreme, prilikom opsade ili odbrane tvrđave koristili teške puške fitiljače tzv. „meteris puške”, dužine 1,3 m do 1,6 m za zrna kalibra 20-29 mm, ali i veća (30-45 mm).

Brisani prostor koji je janičare delio od prve linije pirotske odbrane, sprečavao ih je da zaklone približe utvrđenju. Kada se već sasvim smrklo, janičarski aga naredio je da, bez obzira na žrtve, krenu u juriš i zauzmu šarampov ispred jendeka. U silovitom naletu i s velikim gubicima janičar su uspeli da potisnu branioce u utvrđenje, posekavši i zarobivši pri tom nekoliko carskih vojnika.

Noć između 9. i 10. avgusta protekla je bez borbi. Turci su pravili nove zaklone i pomerali topove na novoosvojene položaje, da bi u ranu zoru ponovo otvorili vatru iz sveg raspoloživog oružja. Od novog zida od balvana i zemlje delio ih je još samo jendek s vodom, koji su ubrzo ispraznili, zaustavivši jagnjećim kožama i torbama dotok vode sa izvora.

Zatim su prešli jendek i popeli se na bedem. U tom trenutku zavijorila se bela zastava na glavnom bastionu kod kapije. Kapetan Šenkendorf je, prema Veteranijevom naređenju, branio Pirot dok nije zapretila opasnost da ga neprijatelj osvoji, a zatim je zatražio predaju, uz slobodan prolaz do Niša. Nemački i mađarski kapetan bili su primljeni najpre kod kulćehaje, potom i kod janičarskog age koji je njihove molbe preneo velikom veziru. Prema postignutom dogovoru o davanju milosti hrišćanskoj posadi, odnosno o predaji utvrđenja „na veru”, vojnici Leopolda I mogli su da napuste Pirot s ličnim naoružanjem, nešto kola i provijanta i uz pratnju odu u Belu Palanku. Bezbedan prolaz do Palanke trebalo je da im omogući Katana Mustafa-beg i ćehaje spahija i silahdara s delom svog ljudstva.

Svi koje su osmanske vlasti smatrale podanicima sultana morali su da ostanu u tvrđavi. Katana Mustafa-beg postavio je svoje ljude ispred glavne kapije da nadgledaju izlazak neprijatelja, da se neko od raje tj. hajduka ne bi umešao među njih. Iz kolone carskih vojnika koja je napuštala pirotsku tvrđavu izdvojeno je 26 hajduka. Oko trista pripadnika raje, žena, dece i starih, i preko četrdeset ranije zarobljenih muslimana predato je Turcima. Muslimani su odmah oslobođeni, kao i raja koja je vraćena u svoja sela, uz zabranu da ih napušta. Hajduci su odvedeni u tzv. šator Rode, u kome su ih dželati sve pogubili.

U pirotskoj tvrđavi zatečeno je devet buradi crnog baruta, četiri šakaloz topa, petsto merica ječma i dva ambara s brašnom. Provijant nije uračunat u ratni plen, pošto je tvrđava uzeta „na veru”, već je, zajedno s oružjem i municijom, zaplenjen u korist države. Za popravku oštećenih palisada, kapija, ali i džamija i mesdžida, određeni su ljudi iz džebedžijskog i tobdžijskog odžaka, s po jednim čaušem. Državna blagajna izdvojila je 100.000 akči za troškove izgradnje.

Mevlud-paša postavljen je za privremenog zapovednika utvrđenja, dok je četrdeset bivših tvrđavskih posadnika, jerlija, iz Kanjiže u Ugarskoj, određeno da budu stalna posada.

Ubrzo je za muhafiza Pirota postavljen Abdulkadir-paša. Na tom položaju ostao je do pada Beograda, kada je premešten u Niš.

Na dan osvajanja Pirota, 10. avgusta, u osmanskom logoru pojavio se izaslanik sultana Sulejmana II, Jusuf-aga, miralem. Dočekali su ga ćehaja velikog vezira, age spahija i silahdara, zapovednici odžaka i drugi. On je okupljenima, u znak uspešnog početka pohoda, pročitao sultanov hatihumajun i podelio najvišim državnim zvaničnicima sablje i mačeve ukrašene dragim kamenjem.


Izvor: "Tursko osvajanje Srbije 1690.godine", Tatjana Katić



* Šahi topovi - Malokalibarski topovi, pravljeni za kugle težine od 150 gr do 1,5 kg (povremeno i za one od 4 do 6 kg). Najčešći model šahi topa u drugoj polovini XVII veka bio je dugačak između 2,42 i 3,3 m i težak do 400 kg.

* Baljemez (balyemez), - vrsta opsadnog topa, čija je veličina zavisila od težine đuladi koju je izbacivao. U drugoj polovini XVII veka, za baljemeze su obično korišćena kamena đulad od 31, 37, 50, 61 i 74 kg, mada je bilo i lakših. Prema Evliji čelebiji, u Carstvu su postojala samo četiri baljemeza za kugle od 74 kg, dva u tvrđavi Akerman (danas Belgorod Dnjestrovski u Ukrajini, južno od Odese), jedan u osiječkoj tvrđavi i jedan na Dravi.

* Šator Rode (Leylek çadırı), -  mesto gde su boravili dželati u toku pohoda. U njegovim zadnjim odajama izvršavane su smrtne kazne davljenjem, a ispred šatora odsecanje glava i udova. Ime je dobio, verovatno, po znaku rode koji je nosio. Naime, svaka janičarska orta – bataljon od 400 ljudi, imala je svoj znak (koplje, luk i strela, sekira, šator, merdevine, ključ, ruka, kamila, slon, pas, čaplja, lav, sidro, džamija, brod itd.) koji je stajao iznad ulaza u kasarnu, na šatorima, barjacima, nadgrobnim spomenicima, a vojnici su ga često tetovirali na svom telu.



* pirot_11-10-1915.jpg (260.48 KB, 2506x1086 - viewed 122 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 196


« Reply #23 on: March 01, 2019, 08:28:22 pm »

Занимљиво!
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 64 769



« Reply #24 on: April 20, 2020, 10:32:41 am »



Pirotsko utvrđenje na razglednici iz 20-tih godina 20. veka.



[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Pirot.jpg (1083.34 KB, 2178x1371 - viewed 63 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 64 769



« Reply #25 on: November 19, 2020, 11:58:33 am »



Quote
Pirot kroz vekove - novi sadržaji srednjovekovne tvrđave Momčilov grad



Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 64 769



« Reply #26 on: November 20, 2020, 10:08:15 am »



Snimak tvrđave dronom ...



Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 64 769



« Reply #27 on: January 06, 2021, 12:49:10 pm »




Quote
Тврђава Момчилов Град у Пироту


Tврђава Момчилов Град спада у значајне објекте који су се налазили на војном путу.Први наводи о већ постојаном утврђењу датују у 1. век и изградњу Војног пута(Via militaris) место је уцртано под називом TURRES из документације најстаријег познатог римског геометра.

Касније се тврђава помиње код Прокопија, историографа цара Јустинијана који је обновио и саградио око 30 утврђења на војном путу. У Прокопијевим списима место носи назив (Mutatio turres) што би дословно значило проширена кула па се и из овога записа доказује да је тврђава већ постојала, а може се извести и само име Пирота који се у Грчким записима именује као Пирг што опет значи кула, а сам Пирот је град око куле.

Историја саме тврђаве је осцилирала у зависности од снаге и амбиција освајача (Турака,Аустријанаца,Угара) и тај низ се наставља до почетка XX века до када је и сама тврђава била у скопу војне управе.

Када се распало Душаново царство овим крајевима је завладао Лазар Хребељановић, који за команданта овог утврђења именује Димитрија Војиновића брата монахинје Јефимије, он је овим урвђењем управљао до напада видинског паше Јакшар бега који је освојио град, а тврђаву порушио. Сматра се да је ово био повод за Косовски бој.
Тврђава носи назив по Војводи Момчилу историјској личности описаног као  физички јаког и храброг, који је највише волео да ратује за свој рачун. Цар Јован 6 Кантакузин га наводи као свог пријатеља. Војвода Момчило и његов крилати коњ Јабучило ушли су и у народну песму Женидба краља Вукашина, а сам крилати коњ указује да је његов власник Змај јунак који су у Српској традицији познати као неустрашиви. Војвода Момчило је наводно погинуо на Пелопонезу, док у Републици Српској постоји предање о 3 стећка која се називају Момчилов гроб и где су поред њега сахрањени његова жена и син.

Момчилов Град је био утврђење које се много тешко могло освојити, а то су Турци схватили када су дошли пред њене зидове 1386. године. У то време, пиротски град су чиниле 2 целине:

Горњи град који је био подигнут на високој стени поред реке Бистрице, незнатно удаљен од њеног ушћа у Нишаву. Основа града има неправилан, полигонални облик, у працву пружања запад-исток, димензија 50х35 метара, са четири куле распоређене на све четири стране света, које су појачане изломљеним правцем пружања веома снажног бедема. Улазна капија се налазила на југо-западном прелому бедема и ту је била истурена пета кула. У северном и источном делу трасе бедема су изведена два испадна угла, веома погодна за стрелце. На самом врху стене, у оквиру северног бедема била је подигнута висока Дожон-кула са које се простирао велики поглед на широко пиротско поље.

Друга целина, доњи град, степенасто је спуштен на подножје издвојене стене, јужно, источно и северно уз горњи град и он је био опасан јаким бедемима на којима су биле куле и надсводна капија. Високо стење и река иза града били су природни одбрамбени механизам града тако да се Пироту могло прићи само са једне стране. Чак је и тај прилаз био ограничен због мочварног земљишта.

Ове карактеристике терена и самог града је турску војску и те како стављало у много лошу стратешку позицију. Постојао је и трећи део града, слабији бедем са пушкарницама на простору према реци али он је изграђен тек у XVIII веку. Након косовске битке, Пирот је мењао своје господаре, повремено је био у поседу деспота Стефана и деспота Ђурђа. Након пада Смедерева и краха српске деспотовине у XV веку, трајно пада у Османско власништво све до ослобођења од Турака.
У оквиру саме тврђаве налази се црквица, бунар који је тврђаву снабедвао пијаћом водом, а поред тврђаве се налази канал.

Археолошким истраживањем  средњег дела Момчиловог града откривено је да је на том месту постојало насеље још пре 5000 година, а откривени су и други трагови неолита, гвозденог доба, антике , старе византије и средњег века што доказује да је место било настањено у континуитету до данашњних дана.
Делови филма Бој на Косову су снимани у Момчиловом граду.






Logged
JASON
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 561



« Reply #28 on: January 15, 2021, 01:37:36 pm »

Пирот, град и варош. Гравура објављена у књизи: Spiridon Gopčević, Serbien und die Serben, Leipzig 1891, стр. 95.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Пиротски град.jpg (170.94 KB, 745x466 - viewed 20 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 64 769



« Reply #29 on: August 20, 2021, 01:37:51 pm »




Quote
ТВРЂАВА МОМЧИЛОВ ГРАД - ПИРОТ



Logged
Pages:  1 [2] 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

Gold Charm by Shadow82x
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 23 queries.