PALUBA
September 25, 2022, 05:45:22 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... 36   Go Down
  Print  
Author Topic: Sastav JNA od 1988. do 1991. godine  (Read 258858 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 605


« Reply #180 on: December 28, 2013, 10:23:12 am »

posljedice su drzale obe skupine na razmaku, inace danas nebi pisali po ovom forumu Smiley
Logged
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #181 on: December 30, 2013, 03:48:27 pm »


E, moj Popoviću, potpuno si u pravu, ali tu je i kraj rasprave, oba bloka su se dugo godina pripremala za sukob. Lično mislim da eventualni sovjetski napad nikad ne bi ni usledio, ili ako bi neko bio lud da ga pokrene, ne bi ostvario svoj cilj - Lamanš -.......................................
Izaćiću iz okvira teme, ali moram to da kažem:
- jedina sila koja je upotrebila to "Nuklearno oružje", je Amerika;
- ona je ta koja je izmislila opasnost od sovjetskog nuklearnog napada, te navodno "zaokpljenošću" sovjetskih generala idejom izlaska na La Manš.
- koliko mene sećanje drži, za generala Patona se pričalo (a i film su napravili) da treba nastaviti napredovanje kroz Nemačku sve do Moskve...
- stojim na stanovištu da su ondašnji rusi, razvijali svoj nuklearni arsenal, samo kao odgovor na američke pretnje. To što je "napad najbolja odbrana" i što se amerika plašila da bi u slučaju da rusi prokljuve njihove agresivne planove, mogli prvi da "preventivno" napdnu  je odraz tadašnjih stategija i koncepcija.
- JNA je imala program razvoja "N" oružja. Pravilo "Divizija Kopnene vojske", predviđa da komandant "crvene" strane izvrši nuklearni udar po snagama "plavog" ......
- međutim, organizacijski nije planirana niti jedna takva jedinica. Neko će reći, ali postojale su rakete "FROG", pitanje je, da li je ondašnja industrija mogla da razvije bojevu glavu, sličnih gabarita sa onom konvencionalnom na toj raketi....

Eto toliko, oko one rečenice: "Lično mislim da eventualni sovjetski napad nikad ne bi ni usledio...."


Љуба

Logged
ViribusUnitis
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 388


« Reply #182 on: December 30, 2013, 05:42:15 pm »

Teško je reći tko je u Hladnom ratu bio sklon da počne prvi. Obje strane su strahovale od druge. No, ipak je riječ o velikim silama i ozbiljnim državama, nezavisno od toga kakav je režim na vlasti i nezavisno od simpatija ili antipatija prema ovom ili onom režimu. I Moskva i Washington bili su svjesni odgovornosti i svoje sposobnosti da unište planetu. Strategem Mutual Assured Destruction (MAD) - Zajamčeno uzajamno uništenje - odigrao je svoju ulogu a igra je i danas. Obje strane su također znale da ako se upuste u konvencionalni sukob da će ih eskalacija navesti da prije ili kasnije upotrijebe N oružje.
O našoj N bombi se dosta pisalo. Na tome se radilo ali bilo je preko naših mogućnosti. Osim toga postojao je problem u nosaču. Da je bomba i napravljena kojim sredstvom bi bila nošena do cilja i koji bi bio cilj? Sofija? Beč? Frog je imao domet samo 100 km. Projekt naše N bombe bio je političke prirode, prestiž itd. Naša N bomba ne bi imala nikakav strateški i taktički značaj, a bila bi strašan moralni teret.
Logged
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #183 on: December 31, 2013, 08:24:55 pm »

.............................................
O našoj N bombi se dosta pisalo. Na tome se radilo ali bilo je preko naših mogućnosti. Osim toga postojao je problem u nosaču. Da je bomba i napravljena kojim sredstvom bi bila nošena do cilja i koji bi bio cilj? Sofija? Beč? Frog je imao domet samo 100 km. Projekt naše N bombe bio je političke prirode, prestiž itd. Naša N bomba ne bi imala nikakav strateški i taktički značaj, a bila bi strašan moralni teret.
Kad sam spomenuo Pravilo divizija KoV, podrazumeva se da se radi o najvišoj združenoj-taktičkoj jedinici. Ona brani front, koji napada jedinica "operativnog ranga". Dakle komandant dKoV koristi svoj "N" potencijal da nanese gubitke neprijatelju na frontu, popravi svoj taktički položaj, da iskoristi pometnju kod protivnika i izvrši protiv udar.
Nema tu ciljeva: ".. i koji bi bio cilj? Sofija? Beč? .."

E sad, da li je JNA računala da bi mi izgradili to "N" oružje taktičke namene, ili bi ono bilo nabavljeno od "saveznika" - možda i na slobodnom tržištu, to nije bilo precizirano tim Pravilom.

Љуба
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 452


« Reply #184 on: December 31, 2013, 08:34:49 pm »


Jugoslavija jeste imala određene, mada nevelike povlastice u odnosu sa oba bloka, ali posle gašenja Balkanskog pakta zemlja nije imala strateških saveznika. zato se ne bi moglo očekivati da to oružje dobijemo od "saveznika", a na slobodnom tržištu mislim da niko nikada to nije kupovao. jedino se moglo pokušati domaći razvoj,a li se u njemu nije daleko odmaklo.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 458


« Reply #185 on: January 01, 2014, 04:12:40 pm »

Mislim da grešiš Kumbore. Jugoslavija je imala strateške saveznike - vodeće države oba glavna vojna pakta. Moguće je da ti pod "strateškim" saveznikom podrazumevaš "jednog izabranog". U tom smislu bi bio u pravu.

Kada je u pravilo "Divizija KoV" uneta (zvanično) odrednica o mogućoj upotrebi "N" oružja upravo se računalo na to da će se oružje dobiti od "saveznika". To sam lično čuo od nastavnika u vojnim školama ali i nekih generala od kojih je jedan i bio rukovdilac izrade pomenutog pravila, ali učesnik u izradi najavećeg broja doktrinarnih dokumenata tokom 70-tih godina. Radi se o generalu Jovi Ninkoviću. Na pitanje ko bi bio "saveznik" odgovor je bio "slomonski" - zavisi od napadača. Ocenio bih da je u međudržavnim i međuvojnim razgovorima obećavano to oružje, ako zaterba i od jednog i od drugog pakta. Moja procena je da su to Rusi obećavali više. Da li bi se obećanje i ispunilo kada bi došlo do rata, vrlo je diskutabilno.

U vojnim školama proigravani su zadaci sa upotrebom taktičkog "N" oružja. Slušaoci su uvek postavljali pitanje odakle nam to. I odgovor je bio od saveznika. Sa današnje tačke i znanja koje imam sigurno je da sama upotreba tih sredstava nije jednostavna. Ako vojnika učiš da koristi oružje u taktičkom smilsu najmane 1,5 meseci, onda za tako neko složeno sredtsvo treba obuka od najmanje godinu, možda više dana. Dakle, da bi ga sami koristili bilo bi nužno da ga JNA poseduje najmanje godinu dan pre početka rata. Prodaja takvih sistema obično traje 1-2 godine (pregovori, ugovori, trasport,prijem i sl.). Da bi sredstvo bilo operativno moralo se započeti sa njegovim uvođenjem najmannje tri godine pre početka bilo kakakvog sukoba gde bi se koristilo. To znači da je verovatno bilo ideja da se tako nešto i kupi, nabavi. da li je i pokušavano ne znam. Čak i da jeste teško bi se to realizovalo. Druga opcija je da se to oružje koristi, odnosno dobije  neposredno pred početak rata ili tokom rata sa savezničkom posadom koja je već obučena za rukovanje.  
« Last Edit: January 01, 2014, 06:18:47 pm by dzumba » Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 159« Reply #186 on: January 01, 2014, 05:58:51 pm »

Unatoč tome što je JNA posjedovala znatan dio Ruske opreme vjerovanja sam da joj je unatoč tome bliži saveznik odnosno patron i "savjetnik" bila Amerika koja je preko Jugoslavije indirektno obavljala svoje poslove prema trećim stranama.
Logged
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #187 on: January 01, 2014, 08:58:12 pm »

JNA je bila deo OS SFRJ. Najmasovnija komponenta, je svakako Teritorijalna odbrana.
JNA je manevarski i udarni deo OS.
Stojim na stanovštu da je kao takva opstajala između dva bloka samo zbog njihove politike: "Ako već nije naša, učinićemo sve da ne bude ni njihova", politike, koje su se držali u oba bloka. Ta politika je podrazumevala da se JNA održava kao visoko sposobna vojna sila. Svakako ne na takvom nivou da bi uspešno vodila rat sa nekim vojnim savezom, ali toliko jaka, da ne poklekne na prvi udar. Toliko jaka, da joj se u određenom vremenskom periodu, može priteći u pomoć (od strane suprotnog saveza) kako Jugoslavija ne bi bila okupirana od dotičnog agresora.
Kada je VU eliminisan sa vojno-političke scene, ni JNA više nije imala isti status u očima NATO, pakta, pa joj se desilo ono što joj se desilo.


Љуба
Logged
PraviEnglez
mornar
*
Offline Offline

Posts: 28


« Reply #188 on: January 06, 2014, 09:01:22 pm »

borovnica, dzumba, lyuba, Perun

My apologies for writing in English but my SR-HR is so bad you won't understand it.   Undecided

I have read alot of interesting data on this thread.  But I have a problem.  The numbers of units do not agree with other sources.  For example, in the book Slom Titove Armije, Davor Marijan writes that on 1 Jan 1990, the JNA consisted of:-
20 x pbr
17 x pp
7 x bbr
1 x plbr
32 x mtbr
1 x mtp
1 x gmtbr
etc

Nowhere do I see any reference to a single pesadiski puk.  The total pbr/mtbr etc do not agree too.

Can you help explain this?
Logged
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #189 on: January 06, 2014, 11:58:33 pm »

Ja još slabije govorim-pišem engleski.
Neznam odakle njemu ovaj popis, ali tu dosta toga fali:
- mbr (mehanizovane brigade);
- okbr (oklopne brigade);
Što se tiče tih pešadisjkih pukova:
- ovi pukovi (17) su verovatno iz divizija, po tome ispada da ih je bilo 5 (ili 6); Međutim, možda su to drugi samostalni pukovi iz rodova artiljerije ili PVO.

Teško je to komentarisati, mada smo naveli da jedan naš član poseduje kompletne podatke za stanje JNA na taj datum.

Љуба
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 458


« Reply #190 on: January 07, 2014, 01:27:35 pm »

Сваки аутор пише према доступним подацима, а они су углавном били недоступни. У време када су настајале књиге о распаду Југославије ти извори су углавном били сећања или неки делимични извештаји. Дакле, често непоуздани па и нетачни. тако бих рекао и за овај који помиње "Прави Енглез".

Једини меродавни извор је онај о стању борбене готовости ЈНА за 1990. годину где је наведено стање јединица (називи, број, попуна и сл.). Тај извештај се сигурно у Архиву ВС и највероватније је доступан истраживачима по условима које је овде већ навео Перун.

Податке о војној полицији за тај период сам написао (уз мања одступања) и поставио у теми "Војна полиција" и то за 1988 . годину (а тако је било и на почетку 1990.године: https://www.paluba.info/smf/index.php/topic,10989.msg122723.html#msg122723 , а за 1991.годину: https://www.paluba.info/smf/index.php/topic,10989.msg119706.html#msg119706. Подаци се односе на мирнодопске јединице. У пар постова даље дато је бројно стање ратних јединица ВП (без навођења самих јединица).
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 605


« Reply #191 on: January 08, 2014, 05:31:38 pm »

odlicno je ovo za VP, ima li takvih podataka za ostale rodove i sluzbe JNA
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 605


« Reply #192 on: January 08, 2014, 05:33:18 pm »

jel 9.korpus nasta iz 9.divizije, koji je bija sastav
Logged
PraviEnglez
mornar
*
Offline Offline

Posts: 28


« Reply #193 on: January 08, 2014, 08:07:42 pm »

Сваки аутор пише према доступним подацима, а они су углавном били недоступни. У време када су настајале књиге о распаду Југославије ти извори су углавном били сећања или неки делимични извештаји. Дакле, често непоуздани па и нетачни. тако бих рекао и за овај који помиње "Прави Енглез".

Једини меродавни извор је онај о стању борбене готовости ЈНА за 1990. годину где је наведено стање јединица (називи, број, попуна и сл.). Тај извештај се сигурно у Архиву ВС и највероватније је доступан истраживачима по условима које је овде већ навео Перун.

Very true.   Tongue

But we must remember that nobody has yet published a perfect order of battle for the JNA in 1988 or 1991 or around that time. 

The book "Zapovjedni vrh JNA" (Nazor, Brigovic, Marijan) has a comprehensive list.  But it is still missing about 30%.  It is very accurate for 5.VO, and very poor elsewhere.  Outside 5.VO its sources are just like you and me: reading Narodna Armija and the internet and personal contacts.  Smiley

Logged
PraviEnglez
mornar
*
Offline Offline

Posts: 28


« Reply #194 on: January 08, 2014, 08:33:07 pm »

jel 9.korpus nasta iz 9.divizije, koji je bija sastav

9.mtd (oko 1985-88.)

180.mtbr (R) Benkovac - 3 x mtb (R) + okb T-34B (R)
221.mtbr (B) Knin - 1 x mtb (A) + 2 x mtb (R) + okb T-34B Benkovac (konz.)
316.mtbr (R) Sinj - 4 x mtb
9.map (R) Knin
557.mpoap (B) Knin
inzc (R) Sinj
cVP
cv
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... 36   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 22 queries.