PALUBA
April 02, 2023, 04:30:27 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37   Go Down
  Print  
Author Topic: Sastav JNA od 1988. do 1991. godine  (Read 276208 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
borovnica
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 154


« Reply #510 on: February 06, 2022, 09:57:50 pm »

Da li je partizanska divizija 42. korpusa bila 49. partizanska divizija

42. K je imao 50. partd u Štipu.
Postojale su i 48. i 49. partizanska divizija, ali ne znam gde su bile.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 090


« Reply #511 on: February 07, 2022, 06:14:38 pm »


Di bi moglo biti:3. da li je 21. korpus osim 2; 4; 9; 23; 135; 175. i 345. motorizirane brigade imao još jednu motoriziranu brigadu;

4. oznaka i sjedište partizanske divizije, 41. korpusa;

5. da li je 41. korpus imao brdsku brigadu;

6. oznaka i sjedište mješovitog protuoklopnog artiljerijskog puka,
    41. korpusa;

7. oznaka i sjedište inžinjerijskog puka, 41. korpusaUz ovo gore još i:

da li je 37. korpus imao mpoap i gdje

37.K je sigurno imao mpoap. Nisam siguran, ali je verovatno bio u Čačku.
Logged
borovnica
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 154


« Reply #512 on: February 07, 2022, 09:32:48 pm »37.K je sigurno imao mpoap. Nisam siguran, ali je verovatno bio u Čačku.

320. mpoap. Formiran u Šapcu, a od 1991. se nalazio u Kraljevu gde je verovatno i rasfomiran u prvoj polovini 90-ih.

Logged
stef74
zastavnik
desetar
*
Offline Offline

Posts: 147


WWW
« Reply #513 on: February 08, 2022, 09:05:25 am »

Ima li neko saznanje zađto je 21.k imao čak osam motorizovanih brigada?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 090


« Reply #514 on: February 08, 2022, 07:32:15 pm »

То је између осталог (заправо понајвише) зависило од војно-географске процене простора који је корупс покривао: броја и капацитета тактичких праваца унутар операцијског(их) правца (праваца) који је "покривао" корпус. Наравно зависило је и од расположивог људског потенцијала и наоружања и војне опреме .
Logged
NikolaX
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 83


« Reply #515 on: February 08, 2022, 09:06:12 pm »

То је између осталог (заправо понајвише) зависило од војно-географске процене простора који је корупс покривао: броја и капацитета тактичких праваца унутар операцијског(их) правца (праваца) који је "покривао" корпус. Наравно зависило је и од расположивог људског потенцијала и наоружања и војне опреме .

Prema Pravilu Korpus KoV, CVVŠ Maršal Tito iz 1990. godine, korpus brani jedan operacijski pravac ili više operacijskih pravaca u čijem sastavu se nalaze dva ili više taktičkih pravaca.

Korpus istovremeno posjeda jedan pojas ili više pojaseva za odbranu, a brigada dva do tri položaja. Dubina rejona odbrane bataljona iznosi 2 do 3 km i predstavlja dubinu jednog položaja.

Kao osnov za proračun širine zone korpusne zone uzima se broj bataljona u prvom ešelonu i širina njihovih rejona 3 do 5 km i veličina međuprostora između bataljona i brigada (pukova).
Načelna širina zone u kojoj korpus izvodi odbrambenu operaciju na frontu iznosi 60 do 150 km, dok dubina zone iznosi 60 do 200 km.
Položaji snaga za osiguranje organiziraju se u pretpolju, u međuprostorima, na bokovima i ispred p/k odbrane.

Pretpolje se određuje kada ne postoji borbeni dodir sa neprijateljem ili kada se jedinice u toku prethodnih dejstava odvoje od njega. Različite je dubine i iznosi 25 do 40 km. Pretpolje obuhvaća više pravaca na kojima se uređuju uzastopni položaji za odbranu, a međuprostori se zaprečavaju.

Struktura zone odbrane korpusa zavisi od sastava i jačine elemenata operativnog rasporeda, karakteristika zemljišta, veličine zone i drugih činilaca.
U okviru odbrambenih pojaseva, prema potrebi, određuju se: položaji snaga za osiguranje, zone odbrane jedinica sa svim njihovim elementima, rejoni snaga za vatrenu podršku, rejoni snaga za POB, rejoni snaga za PVO, rejoni snaga za obezbjeđenje operacije, rejoni komandnih mjesta, rejoni i položaji snaga za PD (protivdesantnu borbu).
U strukturi zone uključuju se gradovi, rejoni i položaji RM i obalske odbrane kada se operacija izvodi u primorskim zonama ili u zahvatu unutrašnjih plovnih puteva, rejoni snaga za dejstvo iz pozadine neprijatelja, kao i svi elementi infrastrukture značajni za uspješnu odbranu.

Pojas odbrane je zemljišna prostorija u zoni odbrane korpusa koji obuhvaća topografski pogodnu zemljišnu cjelinu dovoljnih dimenzija da se u njoj može izvoditi odbrana, slamanje neprijateljevog napada ili poslužiti kao oslonac za izvođenje protivudara. Pojas odbrane se sastoji od zona odbrane potčinjenih jedinica u kojima se određuju položaji za odbranu, a po potrebi pregradni i drugi položaji i rejoni.
Pojas posjedaju brigade i pukovi svih vrsta i partizanske divizije i druge jedinica sa svim elementima njihovog borbenog rasporeda.
U okviru pojasa se uređuju KM (komandna mjesta), heliodromi i drugi objekti za potrebe korpusa.
Širina pojasa je ograničena širinom zone odbrane, a dubina protezanjem prednjega kraja 1. položaja i objektima koje posjedaju jedinica na posljednjem položaju po dubini.

Međupojas je dio zone odbrane korpusa koji obuhvaća zemljišnu protoriju između dva pojasa odbrane. Na njem se uređuju položaji i rejoni snaga za kontrolu teritorije i borbu protiv specijalnih snaga, PD rejoni, a po potrebi drugi.
Međupojaseve mogu posjedati jedinice koje se izvlače ili dovode iz dubine za prihvat ili izvršenje protivnapada.

Prema tome širina i dubina zone odbrane korpusa zavise od: cilja operacije, zadatka, mjesta i uloge korpusa u operativnom (strategijskom) rasporedu više jedinice, karakteristika zemljišta i mogućnosti za njegovo uređenje, broja brigada i partizanskih divizija u sastavu 1. ešelona, borbenih mogućnosti i ojačanja, broja pojaseva i veličine međupojaseva, sastava, jačine i vjerojatnog grupiranja i načina izvođenja b/d neprijatelja i od upotrebe njegovog nuklearnog oružja.
Logged
NikolaX
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 83


« Reply #516 on: February 08, 2022, 10:31:38 pm »

Podjela operativno-taktičkih normi je veoma složena i obično ih dijelimo na:

1. Brojne (količinske) norme koje predstavljaju utvrđene i međusobno usaglašene vrijednosti, koje bitno doprinose da odgovarajuća jedinica, u skladu sa svojom osnovnom namjenom, postigne u borbi optimalne rezultate. Drugim riječima to je broj ljudi, oružja i oruđa, raznih tehničkih sredstava, bojevih kompleta, goriva, ispaljenih zrna (ostvarenih vatri) u jedinici vremena i drugih činilaca koji se normiraju, a brojno (količinski) iskazuju.

2. Vremenske norme se mogu utvrđivati i za manje cjeline jedne jedinice, s obzirom na objektivne različite mogućnosti pojedinih dijelova; no ipak, primarne su realne norme za jedinicu kao cjelinu. To praktično znači: treba utvrditi prosječne mogućnosti jedinice pri izvršavanju različitih zadataka u različitim prilikama, izražene vremenskim vrijednostima. Na primjer, prilikom kretanja, forsiranja vodenih prepreka, određivanja tempa dejstava, prilikom razvoja za borbu, utvrđivanja, zaprečavanja, otvaranja vatre itd.

3. Prostorne norme se odnose na širine, dubine, površine - odnosno na dimenzije zona, rejona, vatrenih i drugih položaja, na međuprostore, odstojanja, rastojanja, radijuse i dr. To opet znači dovođenje u sklad realnih potreba i mogućnosti neke jedinice ili drugih elemenata, u odnosu na prostorne vrijednosti, u različitim situacijama i uslovima.
Ova vrsta normi je i najdelikatnija, jer najveći broj elemenata situacije utječe na njih. Budući da se i pojedini elementi manifestiraju na različit način u različitim situacijama, a pogotovu skup tih elemenata – to je još teže utvrditi neke fiksne, realne norme. Zbog toga se ove norme daju za najkarakterističnije slučajeve i uzimaju kao orijentirne. S obzirom na iznijeto, kao i na značaj ovih normi, neuporedivo je važnije da se iznesu uslovi koji na to utječu, odnosno u kakvim okolnostima je moguće ostvariti odgovarajuće učinke, nego davati cifarske norme.

4. Kapacitetne norme se, uglavnom odnose na raznovrsna transportna sredstva, tj. na njihovu korisnu nosivost ljudi i materijalno-tehničkih sredstava u različitim prilikama. Zbog toga ove norme, same po sebi, imaju naglašeniju karakteristiku tehničkih normi, ali se uzimaju kao operativno-taktičke zbog njihovog izuzetno velikog značaja u svim uslovima pokreta i dejstava jedinica. Kapacitetne norme za pojedinačna sredstva možemo smatrati tehničkim, a uskupne (za jedinice) – operativno-taktičkim. Pored ovih tu spadaju i kapaciteti: puteva, željezničkih pruga, aerodroma, vodenih puteva, kanala veze, operativno-taktičkih pravaca i slično.
Logged
kosmonaut
Guest
« Reply #517 on: February 09, 2022, 07:10:18 pm »

Bilo je organizacijskih anomalija. tesko je vojsku matematicki posloziti teorijski a u praksi najteze.
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 628


« Reply #518 on: April 08, 2022, 12:10:11 pm »

Evo, prebacio sam "Ustroj JNA" u word i prilagodio stranom (engleskom) čitateljstvu. Za ustroj JNA postoji veliko zanimanje. Kao izvore sam naveo i ovu stranicu (nije loše malo promidžbe), nisam mogao navesti sve Vas uključene u ovaj posao ali ako netko želi mogu ga posebno napomenuti (zahtjev možete uputiti ovdje i preko poruka). Ovo je još daleko od konačne završne inačice i ima još posla ali je dobar početak. Molim Vas da svaku zamjerku, primjedbu i savjet napišete ovdje ili mi pošaljite preko poruka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* JNA radno 11.11.2021..docx (800.85 KB - downloaded 43 times.)
Logged
borovnica
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 154


« Reply #519 on: April 08, 2022, 02:05:02 pm »

Kuršumlijska 354. mtbr (do 1990. pešadijski puk) nije bila u 21. K, nego u 52. K.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 090


« Reply #520 on: April 08, 2022, 03:11:52 pm »

Колико примећује, у два војнопомороска сектора си изоставио чете војне полиције. У свим секторима су биле самосталне чете исте формације: Пула, Шибеник и Кумбор.

Иначе, генерално, лепо си то посложио. Предлажем ти да то објавиш негде у неком страном стручном часопису уз неки пратећи коментар.
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 628


« Reply #521 on: April 08, 2022, 03:32:02 pm »

Колико примећује, у два војнопомороска сектора си изоставио чете војне полиције. У свим секторима су биле самосталне чете исте формације: Пула, Шибеник и Кумбор.

Иначе, генерално, лепо си то посложио. Предлажем ти да то објавиш негде у неком страном стручном часопису уз неки пратећи коментар.

Znaš li možda nazive tih četa
Logged
KPoV
desetar
*
Offline Offline

Posts: 115


« Reply #522 on: April 08, 2022, 05:39:03 pm »

Odlican dokument!

Nego, ne vidim ustanove (skole, bolnice)?
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 628


« Reply #523 on: April 08, 2022, 06:44:30 pm »

Odlican dokument!

Nego, ne vidim ustanove (skole, bolnice)?

Njih, pozadinske baze i većinu neborbenih postrojbi sam izostavio
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 090


« Reply #524 on: April 11, 2022, 05:34:02 pm »

Колико примећује, у два војнопомороска сектора си изоставио чете војне полиције. У свим секторима су биле самосталне чете исте формације: Пула, Шибеник и Кумбор.

Иначе, генерално, лепо си то посложио. Предлажем ти да то објавиш негде у неком страном стручном часопису уз неки пратећи коментар.

Znaš li možda nazive tih četa

Чете војне полиције нису имале бројчану ознаку. У формацијама је писало "Чета Војне полиције војнопоморског сектора" (све три су биле исте). Тај број који се негде у текстовима појављује додавана је колоквијално и ради прецизирања коме припада (којој вишој јединици). Једина чета војне полиције која је имала самосталну формацију (посебну књигу формације) је 99.чета војне полиције Команде РВ и ПВО у Земуну.
Logged
Pages:  1 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 23 queries.