PALUBA
June 24, 2024, 06:15:04 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... 45   Go Down
  Print  
Author Topic: Događaji u Venecueli  (Read 154895 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #270 on: April 11, 2019, 08:11:35 am »


Ambasador Venecuele: SAD pripremaju invaziju


Ambasador Venecuele pri UN Samuel Monkada rekao je da američka vlada njegovoj zemlji preti ratom i da se "priprema teren za invaziju".

"Moramo zaustaviti ovaj rat Donalda Trampa", rekao je Monkada pred Savetom bezbednosti.

Prema njegovim rečima, humanitarna kriza u Venecueli je "direktan plod plana za ekonomsko uništenje koji su sastavile SAD i Velika Britanija".

Monkada je naveo da je cilj da se venecuelanska ekonomija uguši da bi se izazvala "socijalna implozija koju mogu da iskoriste kao povod za vojnu intervenciju".

On je to nazvao "nezamislivim nehumanim eksperimentom u nekonvencionalnom ratovanju" i dodao da je cilj uvoz "marionetske vlade" koju bi predvodio opozicioni lider Huan Gvaido.

Venecuelanski diplomata je rekao i da su se SAD preračunale, jer iako narod i vlada Venecuele pate, "nacionalni duh" je pod pritiskom ojačao, a vojska se nije slomila.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #271 on: April 11, 2019, 08:13:08 am »


Popravljen "kvar": Venecuela ponovo ima struju


Vlada Venecuele saopštila je da je snabdevanje električnom energijom uspostavljeno u čitavoj zemlji.

Ministar telekomunikacija Horhe Rodriges objavio je uspostavljanje snabdevanja na državnoj televiziji, iako se planira nekoliko isključenja, manje od 24 sata od najnovijeg velikog nestanka struje.

Rodriges je najnoviji prekid u snabdevanju pripisao "kvaru" u hidroelektrani Guri, koja proizvodi 80 odsto struje u Venecueli, izazvanom "štetom od terorističkog napada" 7. marta.

Vlada je za nestanke struje krivila hakerske napade koje izvode SAD i opozicija.

Opozicija tvrdi da je uzrok loša infrastruktura.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #272 on: April 11, 2019, 08:17:13 am »


"Sve opcije na stolu - Rusija i drugi da odstupe"Američki potpredsednik Majk Pens preneo je Savetu bezbednosti UN da je Trampova administracija rešena da ponovo uspostavi vladavinu demokratije u Venecueli.

Pens je naglasio da će to uraditi, pre svega diplomatskim i ekonomskim pritiskom i dodao da su i dalje "sve opcije na stolu".

Kako je javio AP, Pens je pozvao Rusiju i druge da se kada je reč o Venecueli, drže po strani.

Ambasador Venecuele pri UN Samuel Monkada je SB UN upozorio da Trampova administracija njegovoj zemlji donosi pretnju ratom i da "priprema teren za invaziju".

"Moramo zaustaviti ovaj rat Donalda Trampa", rekao je Monkada pred SB UN.

AP podseća da su SAD sazvale hitan sastanak duboko podeljenog SB UN kada je reč o Venecueli, kako bi se raspravljalo o pogoršanoj humanitarnoj situaciji u toj zemlji.

Međutim, kao i na prethodnim sednicama SB UN o Venecueli, sastankom su dominirale američke težnje da svrgnu predsednika Nikolasa Madura i da na njegovo mesto postave predsednika skupštine i lidera opozicije Huana Gvaida.

Pens je zatražio od UN da priznaju Gvaida, kao i da ambasadoru Monkadi oduzmu akreditive kao predstavniku, kako je rekao, nelegitimne Madurove vlade.

Gledajući u pravcu Monkade koji je sedeo za istim stolom u SB UN, Pens je rekao: "Uz svo dužno poštovanje, gospodine ambasadore, ne bi trebalo da budete ovde".

"Trebalo bi da se vratite u Venecuelu i prenesete Nikolasu Maduru da je njegovo vreme isteklo. Vreme mu je da ode", poručio je Pens.

Pens je zatim napustio salu, tako da nije mogao da čuje Monkadu kako se obraća SB.

"Moj legitimitet zavisi od legitimiteta moje vlade, koju priznaju Ujedinjene nacije. Ne zavisi od izjava...potpredsednika SAD", kazao je ambasador Venecuele.

AP navodi da će SAD biti potrebna snažna podrška 193 članice Generalne skupštine UN kako bi dobile priznanje Gvaida kao novog legitimnog predsednika Venecuele, s obzirom da za sada samo 54 članice podržava Gvaida kao privremenog predsednika.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #273 on: April 11, 2019, 08:50:55 am »


Raul Kastro: Naša podrška Venecueli nikada neće prestati! Njihova vlada ispisuje divne stranice otpora!


Lider komunističke partije Kube Raul Kastro je danas izjavio da Kuba i pored američkih ucena, nikada neće prestati da iskazuje podršku savezničkoj Venecueli.

"Vlada Venecuele ispisuje divne stranice otpora", rekao je Kastro u nacionalnoj skupštini, preneo je Rojters.

Nasuprot Sjedinjenim Državama i grupi zemlja koje su priznale Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele, Rusija, Belorusija, Bolivija, Iran, Kina, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Turska i neke druge države dale su podršku vladi Nikolasa Madura.

izvor

 
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #274 on: April 15, 2019, 07:58:56 am »


"Ako Ruse i Kineze ne isteramo iz Venecuele, neće biti mira u našoj zemlji"


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pruža ruskoj i kineskoj vojsci mogućnost za napad na SAD, izjavio je američki senator iz redova republikanaca Rid Skot, prenosi list Vašington egzaminer.

"Imaćemo probleme, želeli to da priznamo ili ne. Čim budu imali bazu u Venecueli, oni će moći da nam priđu s kopna. Naša južna granica je veoma propustljiva, kao što znamo. Uz ispravna vojna sredstva, oni mogu da napadnu Floridu ili bilo koju drugu oblast", naglasio je američki senator.

Skot insistira na tome da SAD moraju na silu da dostave humanitarnu pomoć Venecueli, bez obzira na Madurovo protivljenje. On je čak predložio da se izvede vojna intervencija radi svrgavanja vlasti u Venecueli, navodeći da se ta latinoamerička država pretvorila u „važnu pozornicu za konfrontaciju velikih država", odnosno SAD, Rusije i Kube.

"Kubanci, Rusi i Kinezi vide u Venecueli ekonomske mogućnosti, ali još važnije od toga je da u njoj vide šansu da zaplaše SAD", rekao je Skot.

Autor teksta u Vašington egzamineru napominje da Ustav Venecuele daje pravo Parlamentu da dopušta ulazak inostranih vojnih misija u zemlju. Zasad SAD nisu poslale takav zahtev, navodi autor teksta.

"Ako venecuelanski narod preko svoje izabrane Narodne skupštine i uz pomoć svojih sopstvenih zakona i Ustava zatraži pomoć u obnavljanju ustavne vlade i demokratije, mi moramo da budemo spremni da odgovorimo na taj poziv", istakao je Skot.

Maduru u suprotstavljanju pritiscima SAD pomažu kubanske snage bezbednosti, kao i Rusija i Kina, naveo je autor teksta. "SAD moraju da razmotre mogućnosti za korišćenje vojne sile, kako bi milionima gladnih i bolesnih Venecuelanaca dopremile pomoć", kazao je Skot, prenosi autor teksta.

Humanitarna kriza u Venecueli pogoršala se usled problema sa snabdevanjem električnom energijom, zbog čega su, kako piše autor, milioni ljudi otputovali u susedne zemlje u potrazi za hranom i lekovima.

On navodi da u Venecueli postoje ruski sistemi za vazdušnu zaštitu, zbog čega je bilo kakva vojna operacija SAD veoma riskantna. Pored toga, SAD su poslednjih godina obraćale manje pažnje na taj region, zbog čega o njemu nemaju dovoljno obaveštajnih podataka, upozorio je američki senator. "Ako Rusija i Kina, zajedno s Kubom, postanu dominantne u Venecueli, mislim da će to doneti štetu američkim strateškim interesima", rekao je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton.

On je naveo da su SAD zainteresovane za mirnu predaju vlasti opoziciji, ali je naglasio da ne treba zaboraviti na američke građane koji žive u Venecueli.

Međutim, Rik Skot smatra da će se kriza u Venecueli najverovatnije pretvoriti u sukob sličan onome u Siriji. On zbog toga savetuje američkom predsedniku Donaldu Trampu da pripremi čitav niz instrumenata, među kojima je i vojna sila, piše Vašington egzaminer.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #275 on: April 15, 2019, 08:25:23 am »


Zapadni ministri finansija formiraju fond za Venecuelu


Na formiranju fonda radi grupa od 20 ministara finansija, mahom zapadnih zemalja, koji su se sastali ranije ove sedmice u Vašingtonu, dodao je Mnučin na pres konferenciji, javio je Rojters

Grupa ministara finansija radi na prikupljanju fonda za pomoć od oko deset milijardi dolara koji bi mogao da bude stavljen na raspologanje Venecueli kada bude formirana nova vlada te zemlje, izjavio je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

Na formiranju fonda radi grupa od 20 ministara finansija, mahom zapadnih zemalja, koji su se sastali ranije ove sedmice u Vašingtonu, dodao je Mnučin na pres konferenciji, javio je Rojters.

Venecuela je zapala u duboku ekonomsku krizu i pogođena je nestašicom namirnica i lekova, kao i hiperinflacijom, a milioni stanovnika su pobegli u susedne zemlje, navodi agencija.

Više od 50 zemalja, uključujući SAD i najveće susede Venecuele, priznali su opozicionog lidera Huana Gvaida kao lidera te zemlje, dok Rusija i još neke druge države priznaju socijalističkog predsednika Nikolasa Madura kao legitimnog šefa države, podseća Rojters.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #276 on: April 15, 2019, 11:08:06 am »


Pompeo traži od Madura da otvori granice


Američki državni sekretar Majk Pompeo imitirao je govor bivšeg predsednika Ronalda Regana održan u Berlinu prilikom rušenja Berlinskog zida, dok je upućivao zahtev predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru da ukine vojnu blokadu i dozvoli ulaz tona humanitarne pomoći preko granica s Kolumbijom, Brazilom i holandskim Karibima.

„Gospodine Maduro, otvori ove mostove, ove granice. Možeš to da okončaš danas. Nadam se da će vam biti stalo kada vidite horor, kada vidite tragediju, da promenite način i napustite svoju zemlju”, rekao je Pompeo prilikom sastanka s venecuelanskim izbeglicama u Kolumbiji, prenosi AP.

On je, kako navodi Tanjug, obišao centar za migrante u Kukuti zajedno s predsednikom Kolumbije Ivanom Dukeom, a kako se navodi, za to vreme venecuelanske bezbednosne snage su u opremi za razbijanje demonstracija stajali na sredini mosta koji razdvaja Venecuelu i Kolumbiju.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #277 on: April 17, 2019, 07:04:54 am »

Prva pošiljka pomoći Crvenog Krsta stigla u Venecuelu
Tanjug   16. april 2019.

Prva pošiljka humanitarne pomoći Crvenog krsta stigla je danas u Venecuelu, isporučujući lekove i zalihe za bolesnike, dok su predstavnici organizacije apelovali da ta akcija ostane van političkog spora u toj zemlji.

"Pomoć će biti distribuirana u skladu sa osnovnim principima našeg pokreta, posebno neutralnosti, nepristrasnosti i nezavisnosti", rekao je Mario Viljaroel, predsednik venecuelskog Crvenog krsta i dodao da ne treba dozvoliti politizaciju ovog velikog dostignuća prenosi AP. Uprkos tome, Gvaido je brzo preuzeo zasluge za tu akciju, rekavši nakon objave da to označava pobedu za "našu borbu". Maduro sada predstavlja isporuku pomoći Crvenog krsta i saveznika poput Kine kao neophodnu meru za suočavanje se sa američkim "kaznenim" ekonomskim sankcijama.

U nedavnom izveštaju organizacije "Hjuman rajts voč" (engl. Human Rights Watch, HRW) u saradnji sa školom javnog zdravlja Džons Hopkins Bumberg zaključeno je da je zdravstveni sistem Venecuele u "krajnjem kolapsu". Navedeno je povećanje stepena smrtnosti majki i novorođenčadi, širenje bolesti koje se mogu sprečiti i visoke neuhranjenosti dece. Viljaroel je rekao da se pomoć sastoji od lekova i zaliha, uključujući generatore, koji su postali neophodni jer u Venecueli veoma često dolazi do nestanaka struje za koje postoje tvrdnje da su rezultirali desecima smrtnih slučajeva, prenosi AP. On je rekao da će pomoć biti podeljena različitim bolnicama širom zemlje i zahvalio državnim i privatnim institucijama koje su pomogle da pomoć uđe u zemlju, ponavljajući poziv organizacije da se politika ne meša u to.

"Naša misija je da pomognemo u spasavanju života", rekao je on.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #278 on: April 18, 2019, 07:46:28 am »


Američko Ministarstvo finansija uvodi sankcije Centralnoj banci Venecuele!


Američko Ministarstvo finansija saopštilo je večeras da uvodi sankcije protiv Centralne banke Venecuele i njene direktorke Ilijane Hozefe Ruze Teran u cilju jačanja pritiska na vlasti predsednika Nikolasa Madura.

"Sankcije imaju za cilj da spreče nezakoniti režim Madura da koristi Centralnu banku i da dalje pljačka imovinu Venecuele i eksploatiše vladine institucije kako bi se obogatili već korumpirani ljudi" unutar režima, izjavio je američki ministar finansija Stiven Mnučin.
 
SAD podržavaju lidera opozicije Huana Gvaida koji se u januaru amoproglasio za privremenog predsednika Venecuele.Američke vlasti su ranije uvele niz  sankcije protiv Madura.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #279 on: April 26, 2019, 10:17:12 am »


Venecuela: Pao vojni helikopter, poginuo general


U padu helikoptera u Venecueli poginuo je jedan general, dok je drugi povređen, saopštio je izvor Sputnjika u policiji te zemlje.

U helikopterskoj nesreći su povređeni general, načelnik operativne zone odbrane države Sulije Dilija Rodriges i jedan kapetan.

Predsednik države Nikolas Maduro je izrazio saučešće zbog pogibije generala Alfonsa Toresa i pilota Luisa Urdaneta i naložio da se pruži sva moguća pomoć povređenim vojnicima.

Prema Madurovim podacima, oni se nalaze u stabilnom stanju.

Nesreća se desila u gradu Marakajbu.

U toku je istraga o nesreći.

izvor
« Last Edit: April 28, 2019, 09:07:45 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #280 on: April 28, 2019, 09:06:58 am »


Gvaido ponovo pozvao vojsku Venecuele da mu se pridruži


Opozicioni venecuelanski vođa Huan Gvaido ponovo je pozvao na skupu u Karakasu vojsku da prestane da podržava predsednika Nikolasa Madura.

Opozicioni vođa koga je pedesetak zemalja, uključujući i SAD, priznalo za prelaznog predsednika je održao skup u poslovnoj četvrti Karakasa. On je poručio vojsci da je njena podrška od suštinskog značaja.

"Ali, vreme prolazi i ne može se večno čekati", rekao je Gvaido i dodao da vojska, sada ima "istorijsku šansu da izađe uzdignute glave" i da mu se pridruži.

Za sada, izuzev jednog slučaja, visoki oficiri nisu odgovorili na njegove pozive i ostali su verni Maduru.

Gvaido je pozvao svoje pristalice da izađu 1. maja na najveće demonstracije u istoriji Venecuele kada će moći da okončaju uzurpiranje vlasti od strane Nikolasa Madura.

Maduro optužuje Gvaida da želi da podstakne državni udar uz pomoć Vašingtona.

Na drugoj strani glavnog grada više hiljada ljudi okupilo se na poziv predsednikove stranke PSUV da slave izlazak Venecuele iz Organizacije američkih država (OAS), čije sedište je u Vašingtonu.

Venecuelanske vlasti su takođe pozvale na demonstracije 1. maja u centru Karakasa za tradicionalnu povorku povodom Praznika rada.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #281 on: April 30, 2019, 12:42:13 pm »


Gvaido iz vojne baze pozvao na “završnu fazu rušenja Madura”, vlast izvela vojsku na ulice


Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido objavio je danas snimak iz vojne baze u blizini Karakasa u kojem je, okružen vojnicima u uniformama i u društvu jednog od opozicionih lidera Leopolda Lopeza, pozvao vojni ustanak. Portparol Madurove vlade potvrdio je da je puč u toku.


"Vreme je za vojni ustanak"

Prethodno, Gvaido je pozvao venecuelansku vojsku da ga podrži u prekidanju "uzurpacije" koju vrši predsednik Nikolas Maduro. Kako je rekao u snimku, započeo završnu fazu svog plana da smeni Madura. Snimak objavljen na njegovom Tviteru nalogu, prema rečima samog Gvaida, nastao je u avio-bazi "La Karlota" u Karakasu.

- Nacionalne oružane snage donele su pravu odluku i računaju na podršku naroda Venecuele - dodao je Gvaido.


Vojska na autoputu

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vidi se, navodno pobunjeni deo vojske, koji se pozicionira na autoputu Francisko Fajardo.


Deo vojske odan Gvaidu izašao na ulice?

Prema poslednjim informacijama, na autoputu u blizini baze iz koje se Gvaido javio, vidi se dim i suzavac. Pojedini mediji navode da je reč o okršaju dela vojske koji je odan Maduru i dela vojske koji je prešao na stranu samoproglašenog predsednika Gvaida.


Ministar odbrane: Vojska ostaje verna Maduru

Vladimir Padrino Lopez, ministar odbrane Veneceule, oglasio se ne Tviteru povodom današnjih događaja u Karakasu i naveo da "nacionalne oružane snage ostaju čvrste u odbrani nacionalnog ustava i zakonitih organa zemlje".

- Sve vojne jedinice raspoređene u osam integralnih regiona odbrane prijavljuju normalan rad u kasarnama i vojnim bazama, pod komandom svojih komandanata - naveo je on u jednm od tvitova.

- Oni su kukavice! Čvrsto ćemo stajati u odbrani ustavnog poretka i mira Republike, uz pomoć zakona, razuma i istorije. Uvek odani, izdajnici nikada! - naveo je u sledećem tvitu.


"Otpor pruža grupa izdajnika"

Ministar Venecuele za komunikacije Horhe Rodrigez je napisao na tviteru da je u ovom trenutku u Venecueli u toku pokušaj državnog udara. On je dodao da venecuelanskim vlastima otpor pruža „mala grupa vojnika-izdajnika".


Gvaido sa vojnicima

U toku koje je sastanak predsednika Skupštine Venecuele Huana Gvaida sa vojnicima.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #282 on: April 30, 2019, 01:15:13 pm »


Zatvoren prilaz predsedničkoj palati


Vojska je zatvorila ceo kvart Karakasa u kojem se nalazi palata predsednička palata Miraflores.


Poziv za Madurove pristalice


Lider provladine ustavne skupštine Diosdado Kabelo je, nakon objavljivanja Gvaidovog video-snimka, pozvao pristalice predsednika Venecuele na demonstracije ispred predsedničke palate u Karakasu. On je rekao da opozicija nije uspela da zauzme avio-bazu u Karakasu i da je baza ostala pod punom kontrolom vlade, prenosi Rojters.


Suzavcem na Gvaida

Venecuelanske bezbednosne snage ispalile su danas suzavac na lidera opozicije Huana Gvaida, kada se sa grupom ljudi u vojnim uniformama okupio ispred avio-baze u Karakasu, izjavio je svedok za Rojters.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #283 on: April 30, 2019, 02:36:57 pm »


Tramp prati situaciju


Američki predsednik Donald Tramp prati situaciju u Venecueli, saopšeno je iz Bele kuće.

- Predsednik je obavešten i mi pratimo kako se sitaucija odvija - saopštila je portparol Bele kuće Sara Sanders.


"Ugušićemo svaki puč"

Madurov režim objavio je da će svaki pokušaj puča ugušiti, javlja Blumberg.


Reakcije iz sveta

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Putin i stalne članice ruskog Saveta bezbednosti razgovarali o situaciji u Venecueli.

- Učesnici sastanka posvetili su dosta pažnje situaciji u Venecueli uzimajući u obzir vesti o pokušaju puča - rekao je Peskov.

Oglasila se i Španija, koja je naglasila da ne podržava "bilo kakav vojni puč u Venecueli", iako smatra Gvaida za legitimnog lidera te zemlje, preneo je Rojters.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #284 on: April 30, 2019, 03:00:51 pm »


Pucnji tokom mitinga Gvaida


Tokom mitinga, koji je predvodio lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido ispred vojne baze u Karakasu, začuli su se pucnji, javlja Rojters pozivajući se na navode očevidaca.

Prema njihovim rečima, došlo je do razmene vatre izmedju muškaraca u vojnim uniformama, koji su bili u pratnji Gvaida i vojnika koji podržavaju predsednika Nikolasa Madura, preneo je Rojters.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... 45   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.065 seconds with 22 queries.