PALUBA
July 18, 2024, 05:04:31 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45   Go Down
  Print  
Author Topic: Događaji u Venecueli  (Read 156877 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #465 on: October 27, 2019, 06:52:22 am »

Kako sukob dve susedne zemlje koriste najveće svetske sile zbog čega bi mogao da bukne ceo region
I.Z.K. , Biznis insajder , Forin polisi 26.10.2019.

Venecuelansko-kolumbijski odnosi su komplikovani i napeti skoro dve decenije, a njihova granica duga 2.000 kilometara u tom periodu je često bila zatvorena. Ali najnovije tenzije imaju međunarodnu dimenziju, jer SAD i Rusija podržavaju različite strane u svojoj borbi za uticaj.

Kolumbija je primila milione Venecuelanaca koji su napustili svoju zemlju od 2015. godine, a predsednik Ivan Duke zauzeo je oštar stav protiv Madura. Jedan od glavnih problema za Dukea jesu kolumbijske kriminalne i pobunjeničke grupe koje deluju u Venecueli, a koje su se posebno aktivirale krajem avgusta, kada su bivši članovi pobunjeničke grupe FARC objavili video snimak, za koji se čini da je snimljen u Venecueli, najavljujući povratak oružju tri godine nakon potpisivanja mirovnog sporazuma sa Dukeovim prethodnikom.

Kolumbija je predstavila dokaze o kolumbijskim oružanim grupama koje su aktivne u Venecueli (iako su fotografije koje je Duke predstavio u septembru UN zapravo snimljene u Kolumbiji), ali je, prema rečima Džefa Remzija, pomoćnika direktora grupe za zaštitu ljudskih prava "Vašington ofis on Latin Amerika" to manje kontroverzno.

- Mislim da je kontroverzniji element Dukeovih tvrdnji taj da je Venecuela državni pokrovitelj terorizma i da postoji otvorena saradnja između vlade Madura i oružanih grupa u Kolumbiji. Najteže je dokazati u kojoj meri vlada Madura sama koordiniše akcije sa kolumbijskim gerilcima, a to je teško delimično zbog potpunog narušavanja reda i zakona u Venecueli - rekao je Remzi. Kolumbija se i dalje drži svojih tvrdnji. Krajem avgusta ministar spoljnih poslova Karlos Olmes Truhiljo rekao je da "nema sumnje" da bi bilo lakše boriti se protiv tih grupa ako bi Maduro sišao sa vlasti u Venecueli.

Napetosti su se povećale u septembru, kada je Maduro rekao da će se vojne granice održavati duž granice i naredio oružanim snagama da budu na oprezu zbog potencijalnog napada Kolumbije. Vežbe su započele 10. septembra. Remihio Sebaljos, komandant strateške operativne snage koenecuelanske vojske, rekao je da 150.000 vojnika i policije sprovode aktivnosti "povezane sa bezbednošću ... i presretanjem svake invazije".

Uporedo sa vojnicima, oklopnim vozilima i avionima bili su raspoređeni i mobilni raketni bacači i protivraketni sistemi, među kojima je i ruski S-300, koji se smatra najnaprednijim sistemom protivvazdušne odbrane u Latinskoj Americi, piše "Biznis insajder". Truhiljo je vežbe nazvao "pretnjom" koja odražava "dosledne loše postupke Madurove vlade koja stvara krizne situacije".

Ništa bez ruskog oružja

Kako je rekao admiral Krejg Foler, šef južne komande američke mornarice, Maduro troši novac na vojsku i vojne vežbe kako bi poslao poruku susedima, a u tome ima podršku Rusije. Prema negovim rečima, teško da bi išta od vojne opreme prikazane na vežbama funkcionisalo, da nije bilo Rusije.

- U Venecueli ima stotine Rusa, a Venecuela ima "značajnu količinu ruskog naoružanja ... i rusku podršku održavanju i unapređenju tog oružja - rekao je Foler. Ti vojni tehničari, ali Madurovih sastanaka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i raspoređivanja ruskih bombardera u Venecuelu u decembru, čine da trenutne tenzije izađu van regionalnog spora.

- Ne može se poreći da je kriza Venecuele sve više oblikovana širim geopolitičkim trendovima. Rusija definitivno produbljuje svoje uporište u Venecueli, kako putem naftnih, tako i vojnih ugovora - rekao je Remzi. Ti vojni ugovori uključuju ruske borbene avione Su-30, od ​​kojih je 24 Venecuela naručila 2006. godine i sada rade zajedno sa američkim borbenim F-16 avionima, nabavljenim ranije. (Najmanje dva Su-30 su izgubljena u fatalnim padovima, uključujući jednog ovog meseca.)

Pretnja za region

Američke vlasti te ruske avione smatraju pretnjom za region, rekao je Endrju Kroft, šef južne komande vazdušnih snaga . Iz tog razloga su SAD ponudile Kolumbiji 15 letelica F-16, piše "Forin polisi". Ti bi avioni bili "veliki napredak" za sposobnost Kolumbije da "odbrani svoj suvereni vazdušni prostor", rekao je Kroft. Pored komercijalne pobede, SAD bi imale koristi od te prodaje i podrškom Kolumbiji kojom bi se suprotstavile podršci koju je Maduro dobio od Rusije i Kine, napisao je Serhio Gusman, direktor konsultantske firme "Colombia risk analysis". Ali za sada Kolumbija izgleda slabo zainteresovana za kupovinu, rekao je Gusman za "Biznis insajder".

Bogota je bila suzdržana i pokušala da gradi slučaj protiv Venecuele na međunarodnom nivou. Budžetska ograničenja i nedostatak javne podrške za veće troškove odbrane takođe čine ovu kupovinu manje verovatnom.

Da li će se Putin odreći Madura?

Za sada sve strane pokušavaju da izbegnu sukob. Kina i Rusija, znajući da Maduro ima malo opcija osim pretnji sukobom, verovatno podstiču suzdržavanje, rekao je Gusman. Kako smatra Foler, Rusija bi mogla i da se odrekne Madura. Moskva će možda biti otvorena za novi aranžman u Venecueli ako može da zadrži investicije koje već ima.

- Rusija, uveren sam, namerava da učini da Sjedinjene Države izgledaju loše na svakom koraku i drže se nekih svojih tradicionalnih saveza - rekao je Foler.

- Mislim da je na kraju Putin zainteresovan da stvara smetnju Sjedinjenim Državama na njenoj hemisferi, ali mislim da mu nije posebno stalo do Madura - zaključuje Remzi.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #466 on: November 02, 2019, 09:31:13 am »


Politička kriza u Venecueli: Nastaviti pregovore, status kvo nije rešenje


Međunarodna kontakt-grupa o Venecueli zatražila je nastavak pregovora između vlade predsednika Nikolasa Madura i opozicije koja ima podršku SAD.

Međunarodna grupa upozorila je da "status kvo nije opcija".

"Nema nijednog znaka ozbiljnog političkog procesa koji bi doveo do mirnog i demokratskog rešavanja krize u Venecueli", navodi se u zajedničkom saopštenju kontakt-grupe i Evropske komisije.

Kontakt-grupa je navela da će izaslanik Evropske unije Enrike Iglesijas uskoro otići u Karakas na razgovore sa svim stranama.

U saopštenju se poziva Maduro da oslobodi sve političke zatvorenike i da poštuje parlament pod kontrolom opozicije.

Kontakt-grupu čine evropske zemlje - Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija i Italija i latino-američke zemlje - Meksiko, Bolivija, Ekvador, Kostarika i Urugvaj.

Venecuela već mesecima prolazi kroz duboku političku krizu zbog borbe predsednika Nikolasa Madura i lidera opozicije Huana Gvaida koji se sam proglasio za prelaznog predsednika države i kojeg je priznalo pedesetak zemalja, među kojima SAD.

Zemlju pogađa i ozbiljna ekonomska kriza koja je dodatno pogoršana američkim finansijskim sankcijama uvedenim u pokušaju skidanja Madura s vlasti. U Venecueli je nestašica osnovnih namirnica i lekova.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #467 on: November 02, 2019, 10:24:52 am »


Milioni u kešu iz Rusije brodovima stiže u Venecuelu


Stotine miliona dolara u kešu stiže brodovima iz Rusije u Venecuelu, što toj zemlji život znači, jer joj sankcije SAD otežavaju pristup finansijskom sistemu.

Ukupno 315 miliona dolara poslato je u šest odvojenih pošiljki iz Moskve u Karakas od maja 2018. do aprila 2019, prema podacima ruske carine do kojih je Blumberg došao posrednim putem preko Iport Geniusa, prenosi "Moskva tajms".

Taj gotov novac potiče od kreditora pod kontrolom države i završio je u razvojnoj banci Venecuele, pokazuju ti podaci.

Iako bi taj novac mogao poticati od raznih stvari, na primer, Venecuela bi mogla da vraća u zemlju novac držan u inostranim bankama, ili bi to mogle biti dividende od udela nekoj moskovskoj banci ili prihodi od prodaje sirove nafte ili zlata – kompleksna logistika pokazuje na koji se način administracija predsednika Madura dovija da izigra agresivne sankcije Sjedinjenih Država.

Zbog prismotre SAD, centralna banka više transakcija sprovodi u gotovini, ponekad nudeći lokalnim klijentima pristup evropskim novčanicama.

Podaci Import Geniusa odnose se na period do aprila ove godine. U tom mesecu, oko 97 miliona dolara u gotovini poslato je u dve pošiljke iz moskovske banke Evrofajnens mosnarbank venecuelanskoj Banco de Desarrollo Economico y Social de Venezuela (Bandes).

Evrofajnens je džoint venčer između Bandesa i ruske agencije za upravljanje državnom imovinom.

Služba Evrofajnensa za odnose s javnošću nije se odazvala pozivu da prokomentariše ove tvrdnje, ali je jedan zvaničnik venecuelanske vlade, koji je zahtevao da ostane anoniman zbog osetljivosti tog pitanja, potvrdio da u tu zemlju stižu isporuke keša povezane sa Evrofajnensom bez dodatnih pojašnjenja.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #468 on: November 03, 2019, 10:43:42 am »


Venecuelanskim diplomatama rok od 48 sati da napuste Salvador


Odluka o proterivanju venecuelanskih diplomata doneta je u skladu sa stavom da "venecuelanski predsednik Nikolas Maduro nema legitimitet".

Kako se navodi, Salvador je naredio venecuelanskim diplomatama da u roku od 48 sati napuste tu zemlju, saopštili su zvaničnici.

U saopštenju se kaže i je da vlada Salvadora proznala lidera opozicije Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele do održavanja slobodnih izbora u toj zemlji.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #469 on: November 06, 2019, 07:32:36 am »

Vašington uveo sankcije državljanima Venecuele
Tanjug 06.11.2019.

SAD su uvele sankcije za petoro državljana Venecuele, saopšteno je na internet stranici američkog Ministarstva finansija.

Nove mere uvedene su kako bi se dodatno izvršio pritisak na socijalističku vladu predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Vašington podržava lidera opozicije Huana Gvaida, koji se u januaru proglasio za predsednika Venecuele. SAD su od tada u više navrata uvodile ekonomske sankcije Vladi Venecuele i državnoj naftnoj kompaniji te zemlje, kako bi izvršile pritisak na Madura da podnese ostavku na funkciji predsednika države.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #470 on: November 12, 2019, 01:14:49 pm »Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #471 on: November 13, 2019, 01:18:52 pm »


Nestao venecuelanski general sa američke poternice


Španska policija je saopštila da nije uspela da locira nekadašnjeg venecuelanskog vojnog obaveštajca Uga Karvahala, čije izručenje traže SAD.

Nekadašnji šef venecuelanske špijunske agencije nestao je u Španiji dok su tamošnje vlasti pokušale da ga isporuče Vašingtonu.

Mediji su u petak preneli da je španski sud poništio raniju odluku kojom je odbačena američka poternica i naložio vlastima da nastave s procedurom za izručenje.

General Karvahal je bio načelnik venecuelanske vojne obaveštajne službe u vreme vladavine Uga Čavesa.

SAD ga optužuju za šverc droge.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #472 on: November 13, 2019, 04:45:39 pm »Napadnuta ambasada Venecuele u Brazilu
Gvaidove pristalice htele da zauzmu prostorije, na pomolu ozbiljan incidentGrupa nepoznatih lica pokušava da zauzme zgradu Ambasade Venecuele u Brazilu, saopštio je zamenik ministra inostranih poslova Venecuele Ivan Hil.

„Nepoznata lica zauzimaju prostorije naše Ambasade u Brazilu. Vlada Brazila treba da da garancije (bezbednosti) i poštuje međunarodne konvencije. Ako agresija ne bude prekinuta, to će biti ozbiljan presedan“, naglasio je venecuelanski diplomata.

Zvanični predstavnici vlasti Brazila za sad nisu komentarisali incident.

Istovremeno, poslanik brazilske levičarske opozicione Radničke partije Paulo Pimenta napisao je na svom profilu na Tviteru da iza napada na Ambasadu „stoje pristalice (lidera venecuelanske opozicije) Huana Gvaida“.

izvorl
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #473 on: November 13, 2019, 05:09:48 pm »


Gvaidove pristalice upale u ambasadu


Pristalice lidera opozicije u Venecueli Huana Gvaida upale su u Ambasadu Venecuele u Brazilu.

Zvaničnici ambasade tvrde da je reč o nasilnom upadu, pristalice Gvaida navode da je "ta zemlja proglasila novog ambasadora".

Kako navode lokalni mediji, dvadesetak pristalica Gvaida preskočilo je ogradu ambasade i zauzelo posed. Veliki broj policajaca nalazi se oko ambasade, prenosi RT.

Venecuelanski otpravnik poslova Fredi Efren Meregote zatražio je pomoć svih političkih stranaka i društvenih pokreta za rešavanje ove krize. Meregote je odbacio tvrdnje da su neki zvaničnici ambasade pomogli Gvaidovim pristalicama da uđu u ambasadu, rekavši da "svi zvaničnici priznaju Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika Venecuele".

U međuvremenu, Marija Tereza Belandria Ekspozito je pismenim putem objavila da je sada ona "punopravni" ambasador Venecuele u Brazilu.

Ona tvrdi da je nju i ostale pristalice Gvaida u ambasadu pustilo osoblje, kao i da im je rečeno da če zadržati svoje poslove ukoliko se priklone Gvaidovoj grupi.

izvor

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #474 on: November 13, 2019, 07:32:48 pm »Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #475 on: November 15, 2019, 07:40:02 am »

Sukob studenata i policije u Karakasu posle govora Gvaida
Tanjug 14.11.2019.

U glavnom gradu Venecuele izbio je manji sukob između studenata i nacionalne policije koji su nosili opremu za nerede posle govora opozicionog lidera Huana Gvaida na kampusu Centralnog univerziteta.

Gvaido pruža podršku protestu koji je planiran za subotu protiv vlade Nikolasa Madura, a pokušava i da ponovo aktivira kampanju iz januara za svrgavanje socijalističke vlade, prenosi AP. Dok je Gvaido govorio, nacionalna policija formirala je blokadu na jednom od ulaza u kampus. Studenti su prišli policijskim kordonima sa belim cvećem nagovarajući ih da "napuste predsednika Madura", a potom krenuli na njih bacajući kamenje. Policija je uzvratila ispaljujući suzavac, ali je sukob završen bez povređenih.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #476 on: November 15, 2019, 01:11:54 pm »


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #477 on: November 16, 2019, 10:50:32 pm »

Привремена председница Боливије позвала на „ослобађање Венецуеле”
субота, 16.11.2019.

Ла Паз - Самопроглашења привремена председница Боливије Хенин Ањес позвала је данас Хуана Гваида да „ослободи Венецуелу” пошто лидер опозиције Венецуеле покушава поново да окупи своје присталице на протест против председника Николаса Мадура, јавља АФП.

„Из свег срца желим да ослободите народ Венецуеле”, рекла је она у видео поруци упућеној Гваиду. „Није праведно да толико трпите насиље и репресију”, додала је она. Хенин Ањес, иначе сенаторка деснице, ове недеље се самопрогласила за привремену преседницу Боливије после одласка левичара Еве Моралеса, који је поднео оставку под притиском опозиције која га оптужује за изборну крађу.

Боливијска привремена влада је одмах признала Гваида као прелазног председника Венецуеле као што је то раније учинило око 50 земаља света. Та влада је у петак саопштила да ће протерати дипломате који у Ла Пазу „представљају владу Мадура”, преноси Бета.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #478 on: November 17, 2019, 07:45:50 am »


Protest opozicije - Gvaido: Ako ostanemo kući, izgubićemo


U Karakasu su održani protesti, predvođeni opozicionim liderom Huanom Gvaidom, koji je pozvao građane da izađu na ulice i skinu Nikolasa Madura sa vlasti.

Gvaido je pozvao na demonstracije širom zemlje kako bi ponovo oživeo kampanju pokrenutu protiv Madura u januaru, a koja je prethodnih meseci izgubila na jačini, navodi AP.

On je pozvao pristalice, kojih se okupilo nekoliko hiljada, da ostanu i narednih dana na ulicama, ukazujući na Boliviju, gde je posle 18 dana protesta Evo Morales, saveznik venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, podneo ostavku.

"Ako ostanemo kod kuće, izgubićemo", poručio je Gvaido uoči protestnog marša sa manjom grupom pristalica ka ambasadi Bolivije u istočnom delu Karakasa.

"Danas, sutra i u ponedeljak - bićemo na ulicama", kazao je Gvaido.

Demonstranti su mahali venecuelanskim zastavama, a Rojters primećuje da je broj okupljenih bio znatno manji nego početkom godine, kao i da učesnici su manje optimistični što se tiče promena.

"Oni misle da ćemo da uspavamo narod Venecuele, misle da su instalirali strah u naša srca. Danas, Venecuela proglašava pobedu na ulicama", poručio je Gvaido okupljenima u istočnom delu Karakasa.

Gvaido je rekao da će opozicija u narednim danima održavati demonstracije da bi pojačala pritisak na Madura, najavivši sledeće okupljanje za ponedeljak.

Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je vlasti Venecuele da dozvole održavanje mirnih protesta. Na ulicama Karakasa nije bio veći broj pripadnika bezbednosnih snaga.

Istovremeno, održan je i kontramiting Madurovih pristalica.

Madurova Socijalistička partija pozvala je svoje članove da demonstriraju u znak solidarnosti sa Evom Moralesom, koji je podneo ostavku na mesto predsednika Bolivije i otišao u Meksiko gde je dobio azil.

Pristalice Madura nosile su crvene majce i ukrcale su se u autobuse uz zvuke salse, uputivši se na miting.

Maduro se nije lično obratio okupljenim pristalicama, ali je u poruci koja je emitovana preko razglasa i koju je prenosila državna televizija, rekao:"U Venecueli, niko se ne usuđuje da izvede državni udar. Ovde, ljudi brane revoluciju, demokratiju, suverenitet i ustav".

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #479 on: November 19, 2019, 03:14:51 pm »Logged
Pages:  1 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 23 queries.