PALUBA
March 25, 2025, 09:08:01 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu Paluba.Info

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 [26] 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52   Go Down
  Print  
Author Topic: Ратна морнарица Војске Југославије  (Read 280657 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*

Last Login:October 28, 2023, 12:43:28 pm

« Reply #250 on: April 27, 2015, 09:17:24 pm »

izbor: www.srbijadanas.net

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Пре неколико дана преузео сам и на мом профилу објавио тешку животну причу,боље рећи драму адмирала у пензији Рајчевић Слободана.Доказани патриота овај скромни Крајишник годинама води борбу са НАТО-вцима у МО и ГШ ВС.

За 27.април суд је заказао избацивање адмирала из стана који је некада добио као “ службени “ до коначног решења његовог стамбеног питања.И ево годинама МО се бори да поврати стан у који се на основу решења уселио адмирал Рајчевић.Првостепени суд је пресудио у његову корист.Али,не лези враже.Ту је Апелациони суд који као другостепени орган доноси директно решење о исељењу.И оно што је посебно жалосно,исељење ће обавити за рачун ВС суд уз асистенцију МУП-а.Та иста ВС и МО већ десет година не могу да реше питање дуплих станова за један број пуковника и генерала из „Цвећаре“код Војне Академије.

Наиме један број генерала је на тој локацији добио станове који су и за 50-150 квадрата већи од станова који су им следовали по Правилнику.После откривања те криминалне афере од истих је тражено да вишак квадрата плате по тржишним ценама(што је у реду).Међутим ти вајни генерали су то одбили јер наводно немају новца да то плате.Али су због нерешене ситуације задржали и старе станове који су код појединаца већи од 90квм.И тако већ 10 година.

Но да се вратимо адмиралу.Још 92-ге је одликован за храброст.Борио се за своју државу не мислећи на станове,материјалну корист па често ни на своју породицу.Сада га та држава избацује на улицу и то болесног,са болесном супругом и непокретним братом.Врхунац бесчашћа десио се данас.Патрола МУП-а Србије је дошла на врата стана адмирала Рајчевића да га разоружа.Образложење:У понедељак вас исељавамо из стана па из мера безбедности морате да нам предате оружје које поседујете.

Е мој адмирале,мој ратни друже,мој пријатељу,мој Србине.Усташе те никада нису могле разоружати-али браћа Срби успеше из првог покушаја.А нису знали јадници да адмирал никада не би потегао оружје на недужног човека,па макар он био и полицајац који је ето дошао да асистира службеницима суда.

Покушавао је адмирал да спречи ову бруку државе и војске,да пронађе неко решење и оде из тог чувеног социјално-службеног стана.И дао би им тај стан да било где у Србији има макар шупу или бараку.

Пишем ово са надом да ће моји пријатељи ово поставити на своје профиле,поделити својим пријатељима и направити притисак на мафијашку власт да остави адмирала да на миру проживи оно што му је остало од живота.

Исељење заказано за 11.00 часова 27.04.2015.године.Адреса:Ул.Браће Јерковић 171.Зграда солидарности.Ја ћу свакако бити тамо да помогнем мом другу и пријатељу.

Генерал, Божидар Делић.

* ratni-heroj-beskucnik-3-790x508.jpg (116.46 KB, 790x508 - viewed 103 times.)
Sokol
In memoriam
vodnik
*

Last Login:January 18, 2023, 06:01:11 pm

« Reply #251 on: April 27, 2015, 09:19:13 pm »

Шта се десило, да ли адмирал је већ исељен ?
borovnica
mladji vodnik
*

Last Login:March 31, 2023, 12:46:56 pm

« Reply #252 on: April 27, 2015, 09:47:33 pm »

Autoru teksta se potkrala greška kod Rajčevićevog angažmana u GŠ VJ. Za pomoćnika NGŠ za RM je postavljen 2004, a ne 1999.
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*

Last Login:July 05, 2023, 07:20:38 pm

« Reply #253 on: April 27, 2015, 09:50:49 pm »

Znam da Rajčević nije bio omiljen, ali mi ga je žao, kao čoveka - što je pod stare dane, bolestan doživeo ovo. Zaista veliko poniženje za čoveka: postao je potpuni beskućnik, jer u CG nema šta tražiti bez državljanstva i socijalne zaštite.

Kao paralela za njegov slučaj: admiral Žarković živi u službenom stanu u Beogradu, a u Herceg Novom poseduje trosoban stan, koji je otkupio za sitne pare.
Žarković je svojim stavom i ponašanjem pri kraju vojničke karijere, svakako zaslužio da mu se oduzme stan u Beogradu i da se taj stan dodeli nekom vojnom beskućniku.
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*

Last Login:Today at 11:29:14 am

Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?

« Reply #254 on: April 28, 2015, 06:01:31 am »

Шта се десило, да ли адмирал је већ исељен ?
KOMŠIJE SPREČILE ISELJENJE Admiral Rajčević: Od rata mi je teže pala borba za stan!

06:49, 28.04.2015.

Autor: Foto: Nemanja Pančić

Ogorčen sam na svoju organizaciju pri Ministarstvu odbrane i Generalštab, rekao je Rajčević
admiral Slobodan Rajčević, stan, iseljenje, komšije, Voždovac, foto Nemanja Panč

Težak život... Rajčević

BEOGRAD - Komšije, prijatelji i bivše kolege iz Vojske Srbije sprečile su juče sudske izvršitelje da postupe po odluci Apelacionog suda i iz „službenog stana“ na Voždovcu isele penzionisanog admirala Slobodana Rajčevića (63).

Izbacivanje odlikovanog oficira iz stambene jedinice u Ulici braće Jerković, koje je pokušano uz asistenciju pripadnika policije i vojske, odloženo je za tri meseca.
- Ogorčen sam na svoju organizaciju pri Ministarstvu odbrane i Generalštab. Nakon svega što sam dao za Srbiju zbog koje sam ranjen i od koje sam dobio orden za hrabrost, ostavili su me na cedilu. Da me izbacuju na ulicu. Nije mi bilo teško da se borim 1991. i 1992, ali sa njima ne mogu. Iseliću se kod rodbine posle 13 godina iščekivanja da mi se reši stambeno pitanje, na koje imam pravo - rekao je Rajčević, nekadašnji zamenik načelnika Generalštaba za mornaricu, koji je penzionisan 2005. Od tada on, iako dijabetičar, vodi računa o bolesnoj supruzi i bratu invalidu.

Problem je nastao jer je Rajčević kao penzionisan vojnik izgubio pravo na službeni stan prema Pravilniku o zbrinjavanju vojnih lica, dok mu prema drugom, važećem Pravilniku o stambenom zbrinjavanju pripada četvorosobni stan za koji vojska nema novca.

Zato mu je Ministarstvo odbrane predložilo da proda stan u Baru u kome stanuje njegova ćerka, da kupi stan u Srbiji i potom ga ponudi Ministarstvu odbrane u zamenu za rešenje stambenog problema (!).

Iz ministarstva nismo dobili odgovore na pitanja.

izvor:kurir.rs

Sećam ga se kao komandanta TČ 224 (79/80 godine) bio je strog i ....

duje
kapetan bojnog broda
*

Last Login:June 06, 2023, 07:56:40 am

« Reply #255 on: April 28, 2015, 07:40:50 am »

motorista 57 klasa :"Sećam ga se kao komandanta TČ 224 (79/80 godine) bio je strog i ...."

Protiv strogosti nemam ništa, ali kao što sam već napisao, ja ga pamtim kao zadrtog i bahatog. (to naravno nema veze oko "njegovih" stanova. Ne poznajem tamošnje zakonodavstvo.)

No, vjerujem da je rješenje koje je važilo u SLO pravednije. Ako si imao stan (pripadnici JNA), (prije 1991. na teritoriji SFRJ) i vratio ga novonastaloj državi, dobio si adekvatan stan u SLO, koji si mogao otkupiti kao svi ostali građani SLO.
Ako si na bilo koji način (ili netko od članova porodice) zadržao stan (onaj koji si dobio od JNA), mogao si dobiti službeni stan (ima ih još danas praznih). Taj službeni stan može se koristiti i u penziji (uslov je da nemaš stan u vlasništvu u SLO). Prestanak prava korištenja stana  je tri godine nakon smrti (do tada ga može koristiti bračni partner.)
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*

Last Login:Today at 11:29:14 am

Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?

« Reply #256 on: April 28, 2015, 07:48:11 am »

motorista 57 klasa :"Sećam ga se kao komandanta TČ 224 (79/80 godine) bio je strog i ...."

Protiv strogosti nemam ništa, ali kao što sam već napisao, ja ga pamtim kao zadrtog i bahatog. (to naravno nema veze oko "njegovih" stanova. Ne poznajem tamošnje zakonodavstvo.)

No, vjerujem da je rješenje koje je važilo u SLO pravednije. Ako si imao stan (pripadnici JNA), (prije 1991. na teritoriji SFRJ) i vratio ga novonastaloj državi, dobio si adekvatan stan u SLO, koji si mogao otkupiti kao svi ostali građani SLO.
Ako si na bilo koji način (ili netko od članova porodice) zadržao stan (onaj koji si dobio od JNA), mogao si dobiti službeni stan (ima ih još danas praznih). Taj službeni stan može se koristiti i u penziji (uslov je da nemaš stan u vlasništvu u SLO). Prestanak prava korištenja stana  je tri godine nakon smrti (do tada ga može koristiti bračni partner.)
Ja sam stavio ..... zbog svega ostalog.
Karlo
potporučnik
*

Last Login:July 08, 2017, 07:50:46 am

« Reply #257 on: April 28, 2015, 10:11:04 am »

Pokušao sam ovo što ću navesti napisati još sinoć ali nisam uspio zbog nadostupnosti provajderu.Jutros sam također pokušao ali mi je opet sve izbrisano.Evo i treći pokušaj pa se nadam da ću uspjeti.

Mislim da bi oni koji to migu trebali pokušati razumjeti stupnjeve važnosti u životu.Dakle,čovjek kao jedinka sigurno treba vrijednovati  prvo sebe,zatim njegova porodica,bliža okolina i na kraju država odnosno otadžbina(domovina).Sigurno da to nije jednostavno uskladiti jer se radi o kompliciranim dijelovima.

Sigurno da je ovaj čovjek ugrožen možda sa jednim ili više od tih faktora ali tu treba razlikovati suštinu od osjećanja.

Imao sam strica koji je bio izuzetan borac u WWII čak je trebao biti narodni heroj ali se odrekao u korist drugih.Poslije rata brata(mog drugog strica) je griješkom-nestručnošću ubila OZN_a.Čovjek se odrekao svih privilegija i povukao se u život običnih ljudi,kad je video da mu je porodica brata ispaštala,jer ne može služba-država biti "kriva" i postupati ispravno niti ni njegovoj porodici.Da ne duljim dalje,njegove ratne kolege su mu govorile da uzme recimo boračku penziju.Njegov odgovor je bio:NISAM SE BORIO ZA PENZIJU ILI PRIVILEGIJE,NEGO ZA SLOBODU OTADŽBINE.I nije ništa do kraja života uzeo kao zaslugu iz rata.

Ovo sve sam ispričao jer smatram da se u ovom topiku miješaju osjećanja,obaveze i još ponešta.Čovjek je dobio ono što je zaslužio(ako je)odlikovanje,čin i penziju uz to,te stan u CG.Da li treba i više zavisi od od mogućnosti.Ovo što se u topiku traži mislim da ne pripada zaslugama nego socijalnoj službi države. Kakve su one i pravo na postojeći stan u CG,te da li su neki nepošteno iskoristili zasluge,je sasvim druga tema,a ja mislim da bi trebalo da vrate nezasluženo,pa možda i institucije države.Ovako ispada da netko ima pored društvenih priznanja,nekakva prava,koja drugi nemaju,recimo da obezbijedi materijalno i članove šire porodice a netko ni za sebe i svoju djecu.

Nešta slično ste imali i sa onim dnevnicama iz 1999-te i tu su ljudi pomiješali obavezu,odbranu domovine,sa materijalnom dobiti,pa se teško može razlučiti da li su se oni borili za domovinu ili iz materijalne koristi.Mislim da su trebali tražiti da oni koji su dobili vrate u humanitarne svrhe državi a ne to iskoristiti pa tražiti za sebe nešto što u normalnom društvu ne pripada time uzimajući onima koji ma je to potrebno.

Da ne bi bilo zabune sigurno da država treba pomagati invalide ili porodice poginulih ali se tu radi o drugačijoj vrsti problema.

Nadam se da sam napravio malo grešaka osim ove što se moje razmišljanje neće mnogima svidjeti.

Poz.  
« Last Edit: April 28, 2015, 10:35:04 am by Karlo » Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*

Last Login:January 27, 2025, 09:49:58 pm

« Reply #258 on: April 28, 2015, 12:23:39 pm »

27. април, Дан СРЈ. У то име (нисам стигао јуче да поставим):

* jadran-vojska.jpg (166.77 KB, 720x960 - viewed 91 times.)

* jadranju1.jpg (163.67 KB, 710x960 - viewed 91 times.)

* jadranju2.jpg (166.88 KB, 704x960 - viewed 80 times.)
« Last Edit: April 28, 2015, 12:32:41 pm by torpedo011 » Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*

Last Login:January 27, 2025, 09:49:58 pm

« Reply #259 on: May 18, 2015, 09:23:47 pm »

Запоставио сам тему... Материјала све мање...

РФ-34 Нови Сад пролази Вериге. У позадини Госпа од камена.

* rf-34-gospaodkamena_zps3531f399.JPG (83.12 KB, 720x517 - viewed 107 times.)
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 [26] 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52   Go Up
  Print  

Jump to: