PALUBA
November 27, 2022, 07:20:16 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Terorizam u BiH  (Read 76581 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 643


« Reply #150 on: March 21, 2016, 08:35:10 pm »

Quote
Ми ћемо, након што прикупимо све информације, подвући црту. Обавестићемо надлежне да Исламска заједница нема с тим везе и да њу нико више не треба да повезује са било ким ко није хтео да уђе у оквир Исламске заједнице - рекао је Питић.

Па не бих се баш сложио у потпуности. Нису ти, како их називају "параџемати", изникли јуче и тек онако. Они су проблем јер се не уклапају и "имиџ" какав о себи пред Европом, жели да гради Исламска заједница БиХ. Дакле, ти параџемати су баш њихов проблем. И они први морају да га решавају пре свега у религијском смислу, односно да убеде, убеђују своје вернике да "параџемати" не проповедају веру, већ тероризам и нетрпељивост.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876



« Reply #151 on: March 23, 2016, 11:21:30 am »

Vir: "Slobodna Dalmacija" Split
http://slobodnadalmacija.hr/
23.03.2016.

Vijesti ummeta: Ponavljamo križarskim zemljama, očekuju vas crni dani!

Vijesti ummeta izvješćuju da su u napadu ubili više desetaka križara te ranili više od 210 državljana 'ostalih križarskih zemalja', te su pri tome naveli kako zahvala za to 'pripada samo Alahu

Internetski portal Vijesti ummeta na bosanskom jeziku koji prenosi stajališta Islamske države (IS) i ekstremističkih skupina pozdravio je terorističke napade na Bruxelles te je zaprijetio novim terorističkim napadima na 'križarske države' kao odmazdu za napade na IS.

"Ponavljamo križarskim zemljama da ih očekuju crni dani od Islamske države zbog neprijateljstva i borbe koju vode protiv nje. A ono što slijedi je, Alahovim dopuštenjem, još žešće i gorče", navode Vijesti ummeta koje podržavaju terorističke aktivnosti Islamske države.

Pozdravili su terorističke napade u središtu Belgije.

"Alahovom milošću i uspjehom, skupina specijalnih operativaca vojske ISIL-a, Alah joj ponos dao, izvršila je napad na belgijske križare, koji se nisu prestali boriti protiv islama i njegovog naroda. Alah je pomogao našu braću i ubacio strah i teror u srca križara i to u njihovom uporištu", dodaje se u obavijesti portala Vijesti ummeta.

Pri tome su pojasnili kako je nekoliko vojnika terorističke organizacije ISIL-a u Bruxellesu izvelo napad opasani eksplozivnim pojasima i strojnicama napadajući precizno odabrane mete u Bruxellesu, glavnom gradu Belgije.

Vijesti ummeta izvješćuju da su u napadu ubili više desetaka križara te ranili više od 210 državljana 'ostalih križarskih zemalja', te su pri tome naveli kako zahvala za to 'pripada samo Alahu'.

"Hvala Alahu na preciznosti i uspjehu. Molimo Alaha da primi našu braću među šehide (mučenike)", navode Vijesti ummeta.
Logged
Milan (longtrip)
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 973



« Reply #152 on: March 23, 2016, 03:22:26 pm »

Upravo sam prelitao taj portal i nije mi jasno kako BiH uopšte dozvoljava ovakvu propagandu. Uostalom ovo je upućeno svim muslimanima istog govornog područja ex-yu, zašto se ne blokira internet pristup ovakvim i sličnim portalima, ili zašto ne pohapse urednike portala?
Logged
Gazda
zastavnik
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 1 471



« Reply #153 on: March 23, 2016, 09:20:53 pm »

Apsolutno se slazem!! pa ovo je nevjerovatno,otvorio sam link i sokiran sam...
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876



« Reply #154 on: March 26, 2016, 06:52:31 am »

Vir: "Index hr" Zagreb
http://www.index.hr/
25.03.2016.

Stručnjak za terorizam za Index: ISIS Balkan doživljava kao potencijalni oslonac

VLADO AZINOVIĆ, povjesničar, politolog i profesor na Fakultetu političkih znanosti iz Sarajeva, lani je zajedno s Muhamedom Jusićem, objavio istraživanje pod nazivom "Zov rata u Siriji i bosanskohercegovački  kontingent stranih boraca". U tom su se istraživanju Azinović i Jusić osvrnuli na broj ljudi s balkanskog područja koji su se otišli za Islamsku državu boriti na Bliski istok.

Istraživački dvojac piše kako se problemu odlaska građana BiH na strana ratišta relativno kasno počela posvećivati ozbiljna pozornost, a povodom posljednjeg napada ISIS-a na Bruxelles porazgovarali smo s profesorom Azinovićem koji nam je otkrio kolika je opasnost da se teroristički napadi dogode i na našem području.

Kako komentirate terorističke napade u Bruxellesu? Odmah nakon pariških napada postojala je mogućnost za terorizam u središtu EU, mislite li da je to osveta za uhićenje Salaha Abdeslama?

Radi se o još jednom koordiniranom i ranije planiranom napadu na takozvane meke mete, ovaj put zračnu luku i metro. U trenutku dok belgijska policija još istražuje pojedinosti napada ne raspolažemo s dovoljno provjerenih saznanja o tome što se i kako događalo, ali se može pretpostaviti da je uhićenje Salaha Abdeslama, jedinog preživjelog napadača na Pariz iz studenoga prošle godine, ubrzalo izvođenje ovog napada. Moguće je da su članovi ove skupine strahovali da bi im policija mogla biti na tragu te da su se zato odlučili izvesti napad prije nego li su planirali. Nekoliko improviziranih bombi nije eksplodiralo, a jedan od bombaša samoubojica nije detonirao eksploziv nego se moguće predomislio i dao u bijeg. To, kao i neki drugi detalji, ukazuje na mogućnost da je napad izveden u žurbi. Nažalost, s užasnim posljedicama.

Proveli ste istraživanje koje je Index i objavio, a vezano za BiH državljane koji su posljednjih godina odlazili u Siriju i naveli ste da ih se 40-ak vratilo. Koliku opasnost oni predstavljaju za našu regiju? Ima li BiH ikakve instrumente kojima bi povratnike s ratišta u Siriji držala pod nadzorom? Jesu li oni pod kontrolom državnih vlasti?

Nijedna zemlja koja se suočava s fenomenom odlazaka svojih građana na strana ratišta još uvijek nema do kraja razvijene i razrađene instrumente za procjenu rizika kojeg takve osobe mogu predstavljati nakon što se vrate u matične sredine. Bosna i Hercegovina po tome nije nikakav izuzetak. Jedan dio naših "povratnika" je privođen u različitim fazama policijske operacije "Damask". Protiv dijela tih osoba podignute su optužnice i bit će im suđeno za kršenje odredbi članka 162b Kaznenog zakona BiH koji sankcionira poticanje, vrbovanje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama. Jedan dio tih osoba vratio se normalnom životu, dok ih jedan značajan broj ne boravi u BiH.

Radi se o osobama koje stalno ili privremeno borave u zemljama EU, tamo rade ili posjećuju obitelj. Čini mi se da potencijalno veću opasnost predstavljaju osobe koje žele otići u Siriju ili Irak i pridružiti se ISIL-u, a to iz raznih razloga ne mogu ili nisu u stanju. Takve bi osobe mogle biti potaknute pozivima ISIL-a da, kada već ne mogu doći na ratišta, borbu za postizanje zajedničkog cilja prenesu u matične sredine u kojima žive. Nedavni napadi u Parizu, Istanbulu i Bruxellesu predstavljaju operativna lokalizaciju upravo takvih poziva.

Postoji li mogućnost za terorističke napade na području bivše Jugoslavije? Koja zemlja u regiji je najugroženija?

Ako govorimo o mogućnostima za izvođenje terorističkih napada motiviranih ideološkom matricom ISIL-a, morali bismo prvo znati kako ISIL vidi ovo područje i kakve planove za njega ima. U svojim redukcionističkim predstavama stvarnosti, ISIL doživljava svijet kao podijeljen u dvije osnovne zone.

U jednoj je neophodno terorom i brutalnim nasiljem destabilizirati vlasti i izazvati revolucionarne promjene koje bi omogućile da se ta društva modeliraju  prema ideološkom konceptu ISIL-a. Druga zona se doživljava kao zona pogodna za vrbovanje novih pristaša, logističku potporu, odmor i okrepu, transfer prema drugim područjima, itd.

Mislim da se u strateškim promišljanjima ISIL-a BiH svrstava upravo u takvu kategoriju država. O tome svjedoči i činjenica da počinitelji dvaju terorističkih napada u BiH u prošloj godini - na policijsku postaju u Zvorniku i ubojstvo dvojice vojnika u Rajlovcu kod Sarajeva - nisu bili tipični predstavnici militantnih selefijskih krugova za koje se inače vjeruje da su povezani s ISIL-om, nego se radilo o dvojici nestabilnih, ranjivih i duboko traumatiziranih mladih osoba koje su se samo usput i posredno "očešale" o te krugove.

Mi ne znamo što je to konkretno  u oba slučaja poslužilo kao "okidač" koji ih je naveo na izvršenje ovih napada, ali osobni profili Nerdina Ibrića (Zvornik) i Enesa Omeragića (Rajlovac) ne odgovaraju uobičajenim stereotipima o militantnim bosanskim selefijama.

Policijske istrage su utvrdile da su obojica djelovali potpuno samostalno i da ih nitko nije potaknuo niti naveo da izvedu ove napade. Dakle, obje su situacije odudarale od operativne matrice koju u BiH provode krugovi bliski ideologiji ISIL-a, a koja se prvenstveno temelji na aktivnom prozelitizmu i misionarskom radu te na uzdržavanju od bilo kakvog nasilja. Zato sam sklon vjerovati da ISIL ili nema neki poseban plan za BiH i općenito šire područje regije ili da ovaj dio svijeta doživljava kao svoj potencijalni oslonac.

Što bi trebalo poduzeti da se poveća sigurnost na našem području?

Dosta se toga već poduzima, prije svega u policijskoj i obavještajnoj suradnji. Međutim, mislim da se premalo radi na prevenciji. U ciklusu radikalizacije u nasilni ekstremizam svaki pojedinac prolazi kroz određene faze u kojima je još uvijek moguće intervenirati i odvratiti takvu osobu od angažiranja u nasilje.

Ti interventni potencijali leže, uglavnom slabo ili nikako iskorišteni, u obiteljima, u školama, u organizacijama građanskog društva, u akademskoj zajednici, u medijima i vjerskim zajednicama. Policija i pravosuđe trebali bi biti posljednja crta obrane svakog demokratskog društva, ali tek nakon što zakažu svi preostali raspoloživi korektivi. Ako na ovaj problem budemo i dalje gledali kao na nešto što je u isključivoj nadležnosti policije i pravosuđa, mislim da ga još zadugo nećemo biti u stanju uspješno riješiti.

Mogu li se uopće na ikakav način spriječiti teroristički napadi u Europi ili protiv njih jednostavno nema pomoći?

Ovakva vrsta terorizma čiji je cilj ubiti što više ljudi i u koji se angažiraju osobe koje često uopće nisu na "policijskim radarima", znatno otežava njegovo sprečavanje. Represivni odgovor na ovakvu vrstu sigurnosne prijetnje pretpostavlja korištenje enormnog broja ljudi i značajnih materijalnih i tehničkih potencijala.

I teroristi to znaju i zato upravo biraju ovakav način borbe. Ne trebamo zaboraviti da je kroz povijest izbor terorizma kao oblika borbe za postizanje nekog cilja uvijek bio posljedica racionalnog izbora. U tome se ni do danas ništa bitno nije promijenilo.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 643


« Reply #155 on: March 26, 2016, 07:30:23 pm »

Потпуно се слажем са закључним ставовима ове двојице аналитичара, а то је да је основа борбе против тероризма у превенцији. Ипак, још нике није разрадио ефикасна модел те превенције. Све се ипак своди на полицију, специјалце и генерално репресивне мере.
Logged
Kuzma®
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 206



« Reply #156 on: March 26, 2016, 07:49:55 pm »

Потпуно се слажем са закључним ставовима ове двојице аналитичара, а то је да је основа борбе против тероризма у превенцији. Ипак, још нике није разрадио ефикасна модел те превенције.

Jeste razradjeno, kako nije. Pa gde ima svedski, nemacki, holandski... terorista. Nema.

A odgovor je nedavno dao Rambo Amadeus:

Quote
"Nacionalizam je tema do 300 eura prihoda mesečno. Njima se servira ta priča. Kad plata pređe 500 eura, onda počinje razgovor o garderobi i kafićima. Kad pređe hiljadu, onda je top-tema zdrava hrana, letovanja i zimovanja, a kad se popne na više od tri hiljade, onda prestaje svako palamuđenje. Ljudi onda pričaju o vremenskoj prognozi i ljubavi"

Mislim da to moze da se primeni i na terorizam. Mozda da se spusti na 100-150 u odnosu na nacionalizam.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 643


« Reply #157 on: March 26, 2016, 09:14:42 pm »

Па није баш тако. Терористи који су извели напад у Белгији су живели у земљи где је просечна плата преко 1000 евра, па... Друго, има и немачких и норвешких и других терориста. То су у данашње време углавном они који су прешли у ислам и прихватили то ригидно тумачење ислама. А ту си и екстремистичке десничарске и левичарске организације које имају исте или сличне методе (мада за сада не и самоубилачке нападе).

Ако је кључ у економији и друштвеним односима, а јесте, како то урадити. Како запослити младе људе који као један пут из безнађа виде у тероризму? А да се притом не "огрешиш" (не промениш га, не "оптужиш" да је један од узрока) и капиталистички модел друштвеног уређења? Шта учинити да се сви осећају пожељним члановима друштвене заједнице?
Logged
Kuzma®
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 206



« Reply #158 on: March 26, 2016, 09:45:04 pm »


Ако је кључ у економији и друштвеним односима, а јесте, како то урадити. Како запослити младе људе који као један пут из безнађа виде у тероризму? А да се притом не "огрешиш" (не промениш га, не "оптужиш" да је један од узрока) и капиталистички модел друштвеног уређења? Шта учинити да се сви осећају пожељним члановима друштвене заједнице?

Omladinske radne akcije. Dok je bilo ORA dotle ne bese terorista.
Malo se salim, malo ozbiljno mislim.
Ipak  o tome treba da razmisljaju oni koji su odabrani na funkcije i za to placeni.
Logged
Milan (longtrip)
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 973



« Reply #159 on: March 27, 2016, 10:36:57 am »

Bosanski sudovi štite džihadiste


Sud BiH osudio je pre nekoliko dana Emina Hodžića na godinu zatvora jer se 2013. godine na području Sirije i Iraka borio na strani Islamske države koju je Savet bezbednosti UN proglasio terorističkom organizacijom.

Presuda je izrečena nakon što je Sudsko veće prihvatilo sporazum o priznanju krivice koji je Hodžić sklopio s Tužilaštvom BiH. Hodžić je tek jedan od desetak ekstremista koji su sklopili ovakav sporazum sa Tužilaštvom BiH i praktično potvrdili da se ratovanje po Siriji i Iraku - isplati!

Naime, kaznu zatvora do godinu dana moguće je zameniti novčanom, i do za stotinu maraka po danu zatvora. Naravno, iluzorno je očekivati da neko od tih ekstremista ima 36.500 KM, ali stručnjaci se svakako slažu da je godina dana veoma mala kazna za one koji su prošli kroz pakao u redovima Islamske države, a onda se vratili u BiH. Štaviše, smatraju ih izuzetno opasnim osobama koje godinu dana u zatvoru ne može resocijalizovati.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da u BiH ne postoji politika kažnjavanja terorista nego njihovog oslobađanja.

- Odgovor iz Sarajeva je podrška teroristima jer Tužilaštvo BiH, SIPA, OBA i Ministarstvo bezbednosti obmanjuju evropsku javnost kako se navodno u BiH vodi borba protiv terorizma, a u stvari se džihadisti puštaju na slobodu - tvrdi Galijašević.

"Vesti" su ranije objavile da džihadisti sklapaju sporazume o priznanju krivice i dobijaju manje kazne kako bi ocinkarili "kolege" koji su takođe ratovali u Siriji i Iraku, ali nisu dostupni organima gonjenja.

Ministar bezbednosti Dragan Mektić navodi podatke da na stranim ratištima iz BiH ratuje 135 osoba, oko 50 ih se vratilo, 45 je poginulo, a desetak želi da sklopi sporazum o priznanju krivice.

On tvrdi da se prema svakom ko se vratio sa stranih ratišta preduzimaju potrebne mere i radnje da to krivično delo bude dokumentovano u smislu njegovog učešća na stranom ratištu.

- Postoji pretnja kada je reč o državljanima BiH koji ratuju na stranim ratištima i vraćaju se u BiH, i čini se sve da te grupe budu otkrivene i procesuirane - kaže Mektić.

Quote

Poginuo Bajro Ikanović


Bajro Ikanović, jedan od najradikalnijih i najtraženijih državljana BiH koji se 2013. pridružio terorističkoj organizaciji Islamska država, poginuo je u Iraku, potvrđeno je u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA). . Ikanović je u Siriji i Iraku važio za komandanta poznatog "Bosanskog odreda" koji broji 300 vehabija iz BiH, Sandžaka i drugih delova Zapadnog Balkana. On je 2007. osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada, a po izlasku iz zatvora pridružio se Islamskoj državi.

vesti-online.com
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 643


« Reply #160 on: March 27, 2016, 06:33:43 pm »

Колико год био дуг боравак у затвору неће ресоцијализовати екстремне исламисте. За њих је потребно применити други метод, сличан ономе који су користили вијетнамци за бивше припаднике сајгонског режима након пораза американаца и њихових сателита. Просто речено, то је изолација са "испирањем мозга" кроз одговарајућу наставу у циљу преваспитања.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876



« Reply #161 on: March 30, 2016, 05:38:57 pm »

Vir: "Slobodna Dalmacija" Split
http://slobodnadalmacija.hr/
30.03.2016.

U BiH pod istragom zbog terorizma 70 osoba

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u srijedu kako trenutačno provodi istragu nad sedamdeset osoba koje su osumnjičene za terorizam, a posebne aktivnosti se provode kako bi se pratilo kretanje državljana BiH koji se odlučuju na odlazak na ratišta u Siriji i Iraku kako bi se tamo borili na strani terorističkih skupina.

Glavni tužitelj BiH Goran Salihović u Sarajevu se sastao s članovima udarne skupine za borbu protiv terorizma koju čine predstavnici svih sigurnosnih agencija u BiH.

Kako je priopćeno nakon tog sastanka, državno tužiteljstvo i sigurnosne agencije do sada su otvorile istrage u 33 predmeta povezana s terorizmom, kojima je obuhvaćeno 70 osoba.

Tereti ih se za kaznena djela organiziranja terorističke skupine, javnog poticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti, protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, kaznena djela terorizma i kaznena djela povezana s terorističkim aktivnostima.

Do sada su podignute optužnice protiv 20 osoba koje se dovode u vezu s ratištima u Siriji i Iraku, a uskoro se očekuje podizanje još dvije optužnice.

Iz Tužiteljstva BiH navode kako je nekoliko državljana BiH, koji se nalaze u tim zemljama, kontaktiralo policijske i pravosudne agencije u namjeri da se vrate u BiH, sporazumno priznaju krivnju i surađuju s pravosuđem BiH.

Veći broj državljana BiH koji su se borili u Siriji ili Iraku, otkrile su sigurnosne službe Turske i oni su sada tamo u zatvorima pod istragom i vjerojatno će biti izručeni bosanskohercegovačkom pravosuđu.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876



« Reply #162 on: April 04, 2016, 01:52:32 pm »

Vir: "Slobodna Dalmacija" Split
http://slobodnadalmacija.hr/
04.04.2016.

U BiH registrirano nekoliko tisuća pristalica vehabijskog pokreta, moguće i da izvode terorističke obuke

Vasić .nije isključio ni mogućnost postojanja lokacija u zemlji na kojima bi se izvodila teroristička obuka no nije naveo niti jedan konkretni primjer. Kazao je tek kako je BiH za to pogodna jer postoji puno izoliranih područja gdje čak ni pucnjava ne bi privukla posebnu pozornost.

Sigurnosne službe u Bosni i Hercegovini registrirale su nekoliko tisuća osoba povezanih s radikalnim islamističkim pokretima koje mogu postati počiniteljima terorističkih napada, izjavio je ravnatelj Uprave policije Republike Srpske Gojko Vasić u intervjuu kojega su u ponedjeljak objavile banjolučke "Nezavisne novine".

"Broj tih ljudi, koji su pripadnici vehabijskog pokreta, a iz kojeg se i najčešće pojavljuju osobe koje bi mogle izvršiti teroristički napad, po podacima Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA), mjeri se u par tisuća", izjavio je Vasić.

Istodobno je ustvrdio kako većina takvih oosoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju boravi na teritoriju Federacije BiH, dok ih je u entitetu RS tek nekoliko desetaka pa je najteži dio zadaće u suočavanju s tim problemom, ocjenjuje Vasić, na federalnom i na deset županijskih MUP-ova unutar FBiH, kao i na Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), sukladno njenim zakonskim ovlastima za borbu protiv terorizma.

Ovaj policijski dužnosnik je ocijenio kao borbu protiv terorizma u BiH otežavaju postojeća zakonska ograničenja, uključujući tu slabu razmjenu podataka o potencijalno opasnim osobama.

"Teroristi koriste određena zakonska ograničenja koja smo mi sami sebi napravili. Mogućnost kvalitetne i brze razmjene podataka za osobe koju su opasne otežana je zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka", kazao je Vasić.

Taj problem posebno je izražen kada je riječ o osobama podrijetlom iz BiH, koje žive u inozemstvu, a mogu biti unovačeni u redove terorista. Osobito se to odnosi na tzv. drugu generaciju iseljenika iz BiH u države zapadne Europe.

"Imamo vrlo malo podataka o djeci naših ljudi koji žive i rade u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i slično. Te osobe su tamo rođene, ali zbog podrijetla roditelja imaju naše dokumente, znaju naš jezik, a mogu biti vrbovana i iz europskih država otići na ratište.

Nitko nama te podatke nije ustupio da ih mi, za slučaj da se te osobe vrate ovdje, možemo držati pod kontrolom", kazao je Vasić dodajući kako je to, po njegovu sudu, jedna od najvećih potencijalnih opasnosti od terorizma povezana s BiH.

Nije isključio ni mogućnost postojanja lokacija u zemlji na kojima bi se izvodila teroristička obuka no nije naveo niti jedan konkretni primjer.

Kazao je tek kako je BiH za to pogodna jer postoji puno izoliranih područja gdje čak ni pucnjava ne bi privukla posebnu pozornost.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876



« Reply #163 on: April 23, 2016, 07:38:39 am »

Vir: "Jutarnji list" Zagreb
http://www.jutarnji.hr/
22.04.2016.

CURE NEVJEROJATNI DETALJI O IZNENADNOM DOLASKU ŠEFA CIA-e U SARAJEVO

Ni pojedini visoki dužnosnici pojma nisu imali zašto je stigao!

Direktor američke Središnje obavještjane agencije (CIA) John Brennan prenio je u petak čelnicima policijskih i sigurnosnih agencija u BiH spremnost na punu potporu vlastima u toj zemlji u borbi protiv terorizma, izvijestili su lokalni mediji.

"Dobili smo podršku i rečeno nam je da možemo računati na suradnju s CIA-om te razmjenu podataka", izjavio je nakon sastanka s Brennanom ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara.

Direktor CIA-e Brennan u Sarajevo je doputovao iz Rijada.


U glavnom gradu BiH sastao se čelnicima policijskih i sigurnosnonih agencija u BiH koji čine udarnu skupnu za borbu protov terorizma.

Inače, srpska Politika u tiskanom izdanju od subote otkriva niz detalja o ovom iznenadnom i službeno nenajavljenom posjetu moćnog američkog obavještajca. List tako navodi da su samo pojačane mjere osiguranja u centru Sarajeva ukazivale su na to da je u gradu strani dužnosnik visokog ranga. Njegov dolazak nije bio najavljen u javnosti, a kako se ispostavilo, ni pojedini državni dužnosnici nisu znali razlog njegova posjeta.

Spomenuti ministar Aljoša Čampara izjavio je za Slobodnu Bosnu da je Brennan stigao na poziv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Šef CIA-e sastao se na radnom ručku s članovima Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koju čine čelnici policije oba entiteta, direktor OSA-e, ministar sigurnosti BiH i glavni tužitelj, a nakon toga susreo se i s članovima Predsjedništva BiH. U tom razgovoru bilo je riječi o stanju sigurnosti u BiH i mogućnosti uspostavljanja regionalne radne skupine balkanskih zemalja za borbu protiv terorizma.

'Direktora CIA-e upoznali smo i s problemom viška naoružanja koje se može prokrijumčariti i koristiti u terorističke svrhe. Kratko smo razgovarali i o organiziranom kriminalu, borbi protiv korupcije, vladavini prava i zakona', prenio je Čampara.

I prije toga moglo se pretpostaviti da će šverc oružja biti tema razgovora budući da je prvi čovjek CIA-e u Sarajevo doputovao samo dan nakon dvodnevne Interpolove operacije 'Balkanski okidač', u sklopu koje je u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i Sloveniji sudjelovao veći broj policajaca, a uhićeno je 14 ljudi i zaplijenjeni su oružje, municija i eksploziv. Informacije prikupljene u ovoj akciji mogle bi biti od koristi u otkrivanju eventualnih veza s terorističkim aktivnostima u regiji, navodi Politika.

Šefu CIA-e predstavljeni su podaci o sudjelovanju građana BiH na stranim ratištima. O tome je prethodno informirana i javnost, na konferenciji za medije Dragana Lukača, direktora federalne Uprave policije. Prema Lukačevim navodima, u redovima terorističkih organizacija u Siriji i Iraku bori se od 200 do 250 državljana BiH. Do sada ih je poginulo oko 50, a isto toliko se i vratilo u zemlju gdje su procesuirani ili su pod nadzorom, jer, kako je kazao, predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju.

Koliko je Brennanov posjet iznenadio neke od BH dužnosnika, svjedoče izjave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i federalnog ministra policije Čampare, dane uoči susreta s gostom, da ne znaju što će biti tema razgovora s prvim čovjekom jedne od najpoznatijih svjetskih obavještajnih agencija.

Brennan je u glavni grad BiH stigao američkim vojnim avionom iz Rijada, gdje je prisustvovao sastanku predsjednika SAD-a Baracka Obame s najvišim dužnosnicima šest arapskih zemalja o regionalnim sigurnosnim pitanjima, uključujući borbu protiv Islamske države.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 643


« Reply #164 on: April 23, 2016, 06:45:36 pm »

Највероватније је дошао издати неке задатке и покушати да сложи "рогове у врећи" Cool.

Но, сви ти наши проблеми са становишта борбе против тероризма су бенигни у односу на проблем да баш ЦИА користи терористе у рушењу режима диљем света, да их чак наоружава (по чијем оно беше налогу је са Балкана слато оружје "побуњеницима" у Сирију?), усмерава, саветује (сећате се оне сличице где потпредседник САД и оперативци ЦАИ држе састанак са вођама сиријских побуњеника и Ел Багдадијем међу њима) и да је баш ЦИА управо у БиХ "усмерила" тадашњу власт у муслиманском делу БиХ (како би их одвојила од иранског утицаја) и "увела" сунитске муџахедине укључујући и претходнике Ал Каиде (Бин Ладен је нечијој организацији, а ви погодите чијој, био у ратном Сарајеву и разговарао и договарао "договор" са А. Изетбеговићем).

Дакле, кад ЦИА престане да изводи операције подривања страних режима и држава финасирањем и организовањем терориста, онда ће и ови "наши" терористи бити "текући проблем" за полиције наших земља.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 23 queries.