PALUBA
February 05, 2023, 06:20:08 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Terorizam u BiH  (Read 77711 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #165 on: April 24, 2016, 09:56:31 pm »

^суштина свега
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #166 on: April 28, 2016, 08:27:27 pm »

Vir: "Jutarnji list" Zagreb
http://www.jutarnji.hr/
28.04.2016.

POZADINA IZNENADNOG POSJETA DIREKTORA CIA-e SARAJEVU

Bosanski paradžemati postali najveća prijetnja regiji: 'Morate razbiti ekstremiste!'

Islamska država snažno je uzdrmana na terenu i zbog toga postoji velika vjerojatnost da želi uzvratiti terorističkim napadom

General bojnik američke vojske Peter E. Gersten potvrdio je za CNN da je teroristička skupina Islamska država u velikim problemima. Naime, obavještajci su se dokopali dokumenata koji potvrđuju da postoje problemi s financiranjem, s obzirom na to da je snažno ograničena trgovina naftom i artefaktima pa se plaće borcima opet smanjuju. No, bitno je veći problem od toga podatak da se snažno smanjio dotok stranih boraca: prije godinu dana mjesečno ih je stizalo 1500 do 2000, a sada jedva 200. Upravo stoga je snažno aktivirana protuteroristička kampanja u zemljama iz kojih je u redove IS-a i drugih terorističkih organizacija na Levantu otišao veći broj boraca.

Naime, dio njih se vratio, a među njima ima onih koji su toliko radikalizirani da su spremni na terorističke napade kakve smo vidjeli u studenom prošle godine u Parizu i u ožujku ove u Bruxellesu. Koliko je riječ o važnoj operaciji potvrđuje informacija da su specijalne snage američke vojske likvidirale gotovo 40 pripadnika IS-a koji su bili povezani s terorističkim napadima od Egipta do Bruxellesa kao planeri i poticatelji, među kojima su i neki od vodećih ljudi te terorističke organizacije kao Hadži Imam. Slične operacije provode i europske zemlje pa je tako Italija - šef američkih obavještajaca James Clapper nedavno je rekao kako ondje postoji jedna od najjačih ćelija IS-a u Europi - u četvrtak uhitila dvije osobe osumnjičene da su planirale napade. Rusija je, pak, u srijedu izvijestila kako je uhitila četiri osobe, dvije žene i dva muškarca, koji su sudjelovali u novačenju boraca za IS.

Bijela točka

U cijelom tom planu čini se da je postojala jedna “bijela točka”, Bosna i Hercegovina. Naime, prije tjedan dana u Sarajevu je, nakon što je pratio američkog predsjednika Baracka Obamu u posjet Saudijskoj Arabiji, osvanuo John Brennan, direktor CIA-e. O sastanku se doznalo malo iz šturih priopćenja, ali jedan je podatak od posebne važnosti. Naime, domaćini su Brennana upoznali s problematikom paradžemata, skupine vjernika koja ne priznaje nadležnost Islamske zajednice BiH, već tumače muslimanski nauk kako to njima odgovara.

Riječ o vrlo ozbiljnom problemu jer se upravo u takvim skupinama pojavljuju radikalni propovjednici koji potiču mlade muslimane da se uključe u “sveti rat” u Siriji, Iraku, Libiji. Naime, teza o tome da se neki od muslimana radikaliziraju zbog siromaštva ili problema s asimilacijom u zemljama u koje su došli je odbačena. To je ovog utorka u Europskom parlamentu razložio bivši radikalni islamist Ed Husain: “Kad bi siromaštvo bilo razlog radikalizacije, najviše bi ekstremista bilo u Bangladešu”. Ključni je problem kombinacija izopačene teologije i ideologije koju on naziva islamizmom, dakle pogrešnim tumačenjem Kurana i salafizam. I upravo je islamističko-salafistička toksična mješavina glavni problem paradžemata u BiH (dobro objašnjeno u filmu “Na putu” redateljice Jasmile Žbanić) koji i šalju mladiće u rat, ali i dočekuju ih kad se vrate s istim idejama: treba napasti nevjernike i naše neprijatelje. BiH je, u želji da smanji opasnost radikala povratnika, ponudila svima onima koji se vrate i prijave samo godinu dana zatvora, što također nailazi na kritike, među ostalim, i zbog moguće dodatne radikalizacije u zatvoru (kao što je, primjerice, slučaj u Velikoj Britaniji).

Islamska zajednica (IZ) BiH pokušala je riješiti ovaj problem pozivajući sve paradžemate da se uključe u IZ. Od utvrđenih 38 zajednica njih je samo 14 na to pristalo, za dvije situacija i dalje nije jasna, dok su njih 22 odbile poziv. Tako se, recimo, zajednica muslimana u Bočinji kod Maglaja, koja se dugo smatrala rasadnikom ekstremizma, uključila u zakonite strukture, dok je to, očekivano, odbila ona u Gornjoj Maoči kod Brčkog, za koju se smatra da je sjedište vehabističkog pokreta u BiH, te zajednica iz Ošvama kod Maglaja iz koje je Emrah Fojnica otišao u Siriju i ondje poginuo 2014. godine boreći se na strani terorista.

U ruke državne vlasti


IZ je nakon toga objavila da je učinila sve u svojoj moći te da sada prepušta ovaj “vrući krumpir” u ruke državne vlasti. Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, potvrdio je da je riječ o “problemu države” te da su ti paradžemati prijetnja za državu. Jasno je da je riječ o sigurnosnom problemu koji prelazi granice BiH jer bi esktremisti mogli svoje mete potražiti u susjednim ili drugim zapadnim državama. Stoga je i Brennana, a i sve ostale, zanimalo što BiH kani učiniti po tom pitanju. Mektić je sada potvrdio da će “država djelovati” kako bi onemogućila djelovanje paradžemata te da djelovanje uključuje i represivne mjere. Takve, pak, akcije izazivaju reakcije pa je stoga BiH trenutno pod povećanim nadzorom susjeda, ali i cijelog Zapada.


Riječ dana: Džemat

Džemat je u islamu vjerska općina, osnovna organizacijska jedinica u islamskoj zajednici, u neku ruku pandan kršćanskoj župi. Džematom se naziva i skupina vjernika koji zajedno, dakle: džematile, mole Boga. U prenesenom smislu džemat je općenito grupa, skupina, zajednica, društvo.

U džematu, kao organizacijskoj jedinici, muslimani ostvaruju svoja vjerska prava i zajedničke obaveze, te organiziraju i provode zajedničke aktivnosti. U pravilu džemat čini skupina od najmanje 100 muslimanskih domaćinstava koja su nastanjena na istom području, pa se tako mogu djelotvorno povezati u izvršavanju islamskih dužnosti.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini legalnima smatra džemate koji su okupljeni u teritorijalnim muftijstvima i djeluju u skladu sa njenim Statutom te se pridržavaju fetvi svojih muftija. Drugačije tipove organiziranja smatra “paradžematima” i u njih uvršćuje ne samo džemate koji su se izdvojili ili se samoorganizirali izvan Zajednice, nego i selefijske (salafitske) te šijske (šijitske) skupine, a isto tako i derviške grupe (tekije) koje nisu formalno uključene preko Tarikatskog centra u udrugu tradicionalnih derviških redova u sklopu Islamske zajednice.

“Džemat” je u hrvatskome usvojenica iz bosanskoga, preko turskoga “cemaat” iz arapskoga “جَمَاعَة/ǧämā̕a” (skupina, zajednica). Korijen je “ج م ع/ǧ-m-’ “ (skupa, zajedno), odakle i “džuma” (“džuma namaz”, zajednička podnevna molitva petkom, iz arapskoga “اَلْجُمْعَة/al-ǧum’a” preko turskoga “cuma”), i “džamija” (preko turskoga “cami”, čiji je određeni akuzativ “camiyi”, iz arapskoga “جَامِعْ/ǧā̕mi’ “). Srodni pojmovi su i arapske složenice “džumhurija” (zajednica naroda, tj. republika, turski “cumhuriyet”) odnosno “džamahirija” (masa naroda, narodna masa u terminologiji naših četrdesetih prošlog stoljeća).

Kuriozno je da u arapskome “džamija” (جامعة/ ǧā̕mi’a) nema isto značenje, nego je to uobičajeni kolokvijalni naziv za fakultet (dakle mjesto gdje se okupljaju studenti), dok se bogomolja pogodna za džumu zove “mesdžid”, jer se tu pada na sedždu (klanja dotičući tlo istodobno čelom, nosom šakama, koljenima i stopalima). Arapski je izvorni naziv “المسجد‎/al-masǧid”, odakle je na Zapadu preuzeta usvojenica “mošeja” preko talijanskoga “moschea”. U bosanskome je mesdžid naziv bogomolje bez munare. (Inoslav Bešker)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #167 on: July 25, 2016, 01:41:47 pm »

Vir: "Jutarnji list" Zagreb
http://www.jutarnji.hr/
25.07.2016.

U SARAJEVU UHITILI ČLANA ISIS-A Kao maloljetnik otišao u Siriju i tamo se borio dvije godine


Devetnaestogodišnji državljanin BiH uhićen je u subotu u zračnoj luci u Sarajevu nakon povratka iz Sirije gdje se borio u redovima Islamske države (IS), priopćila je u ponedjeljak granična policija BiH.

A.Dž. uhićen je nakon što je u Sarajevo stigao zrakoplovom iz Istanbula. Mediji navode da se radi o Almiru Džiniću koji je od 2014. boravio u Siriji.

Sud je za njim raspisao tjeralicu zbog kaznenog djela "organiziranja terorističke skupine".

Almir Džinić je na ratište u Siriju otišao kao 17-godišnjak, a ranije je boravio u selu Ošvama kod Maglaja, poznatom sjedištu radikalne islamističke selefijske zajednice.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #168 on: August 10, 2016, 02:51:02 pm »

Vir: "Slobodna Dalmacija" Split
http://slobodnadalmacija.hr/
10.08.2016.

Panika u BiH: bivši borci Islamske države pobjegli policiji, prije nestanka pucali po građanima!

Najmanje trojica naoružanih pripadnika selefijskog pokreta odmetnula su se šume nadomak sela Ošve kod Maglaja, potvrđeno je Žurnalu iz više policijskih izvora.

Među odmetnicima su i bivši pripadnici Islamske države koji su se nedavno vratili iz Sirije, prenosi Jutarnji.hr.     

Prvi se odmetnuo Muhamed Tutmić, bivši pripadnik Islamske države koji uhićen i optužen zbog terorizma. On se nalazi pod mjerama zabrane, ali već sedam dana policijske agencije tragaju za njim. Policija sumnja da su mu se, tijekom vikenda pridružili Adem Karamuja i Jasmin Batanović.

Karamuja je, također, povratnik iz Sirije koji je optužen za terorizam. Naime, tijekom subote došlo je do svađe u selefijskoj zajednici u Ošvama, a sve u vezi sa korištenjem lokalnog vodovoda.

Karamuja je tada zaprijetio neformalnom vođi ove zajednice Izetu Hadžiću da će zatrovati vodovod. Iste noći, na kuću Izeta Hadžića ispaljena su dva metka, a on je policijskim agencijama kazao da je neposredno prije pucnjave u vozilu koje je prolazilo u blizini prepoznao Adema Karamuju. Od tada, Karamuji i Jasminu Batanoviću se gubi svaki trag.

“Sumnjamo da su se nakon ovog događaja priključili ranije odbjeglom Muhamedu Tutmiću”, kazao je za Žurnal izvor uključen u istragu ovih događaja.

Pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona danima tragaju za odbjeglim bivšim pripadnima Islamske države. Sumnja se da se nalaze u šumama u široj okolici Maglaja.

Klix javlja kako je jedna osoba uhićena nakon pucnjave, a navodno je riječ o Jasminu Batanoviću.


* Selefije.jpg (72.31 KB, 1180x502 - viewed 95 times.)
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #169 on: August 27, 2017, 06:24:26 pm »

Zeman: Bosni preti da postane evropska baza islamskih terorista


Predsednik Češke Miloš Zeman upozorio je danas da Evropa mora da počne da deportuje ljude za koje sumnja da su islamski radikali i da postoji realna pretnja da Islamska država nakon poraza u Siriji i Iraku napravi sebi zgodnu bazu za teroriste u evropskim zemljama, konkretno u Bosni i Hercegovini.
 
"Mislim da kada bi pošlo za rukom, a nadam se da hoće, da se pobedi teritorijalni ID u Iraku i Siriji, da preti opasnost da će teroristi osim toga što će se premestiti u Avganistan stvoriti kod nas evropsku terorističku bazu. Takva baza može da bude Bosna s obzirom na nacionalni sastav. Kada bi se upravo tamo koncentrisali ljudi koji beže nakon poraza u Evropu, to bi bila opasnost", kazao je Zeman u redovnom video intervjuu za češki tabloid Blesk.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Češki predsednik ponovo je pozvao da se iz Evrope hitno deportuju ljudi na koje pada sumnja da su islamski radikali i da se ne dozvoli da teroristi iz Islamske države stvore sebi u Evropi bazu koja više ne bi bila samo mreža uspavanih ćelija ili "usamljeni vukovi".
 
"Beskompromisne mere znače deportaciju ljudi na koje pada sumnja za islamski terorizam. Svi se brane pred tim terminom. Obožavam kada se napravi demonstracija 'Mi se ne plašimo'. I ništa više. Evropa nije u stanju da brani svoje granice a nismo u stanju ni da deportujemo islamske radikale", kazao je češki predsednik.
 
Miloš Zeman odbio je, međutim, drastične predloge, poput ideje gradonačelnika Venecije Luiđija Brugnara da svakoga ko istrči na Trg svetog Marka i uzvikne "Alah je veliki" policija na mestu strelja.
 
"Zamislite neko 16-godišnje derište koje ni ne zna ;pošteno šta to znači 'Alahu akbar' i iz šale ili da se svidi nekoj devojci to vikne i vi njega upucate", odbio je takve ideje predsednik Zeman.
 
Češki predsednik je takođe, povodom nedavnih skandala kada je ovog leta uzavreo češki internet i socijalne mreže, pošto su u dva akvaparka u Češkoj snimljene dve žene u burkiniju, poručio da žene u burkiniju nemaju šta da traže u češkim bazenima.
 
"Nema razloga da se u češkim bazenima neko kupa u arapskoj odeći. Kada bi Čehinje u svojim kupaćim kostimima išle u arapski bazen prošle bi jako loše", kazao je Zeman.
 
Predsednik je podsetio da su kupaći kostimi, nekad davno u vreme Austrougarske izgledali slično kao današnji muslimanski burkini.
 
"Razvoj se zaustavio na današnjem bikiniju i nema razloga da se vraća natrag u stanje Austrougarske monarhije", kazao je Zeman i našalio se da bi nekim ženama burkini ipak ostavio, zbog njihovog izgleda i dimenzija, dok bi devojkama burkini sistematski silom skidao."Poslaćemo teroriste Alahu!"

Venecija će pucati na teroriste pre nego što budu imali priliku da aktiviraju bombe, rekao je gradonačelnik tog grada Luiđi Brunjaro. On je dodao da je Venecija jedini grad u Evropi koji je uhapsio četvoricu terorista.

"Oni su želeli da podmetnu bombu na mostu Rialto, i rekli su da hoće da idu kod Alaha. Mi ćemo ih poslati pravo Alahu a most neće biti srušen", kazao je Brunjaro.
 
"Ako neko bude trčao preko Trga Svetog Marka vičući Alahu Akbar mi ćemo ga upucati", zapretio je on.
 

izvor


* untitled.png (1327.25 KB, 960x960 - viewed 62 times.)
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #170 on: September 08, 2017, 09:40:53 am »

Zeman: Islamski terorizam može da metastazira u Bosni


Predsednik Češke Miloš Zeman ponovo je upozorio da pobeda nad Islamskom državom na Bliskom istoku preti da izazove metastaze terorizma u Evropi a da islamski terorizam stvori svoju evropsku bazu u Bosni jer se već danas u njoj vijore crne zastave Islamske države.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

"Rasprostranjena je iluzija da Islamska država slabi kako gubi teritorije. Rak (islamskog terorizma) ima svoje metastaze a one su jednako smrtonosne kao tumor sam. Nedavno sam upozorio na fenomen stranih boraca. Oni nakon pada ID mogu da se premeste u Avganistan, gde će nastati nova Islamska država. A takođe, a time sam naljutio mnoge političare, mogu da stvore evropsku bazu na primer u Bosni. Jer se već sada u nekim bosanskim gradovima vijore crne zastave ID", kazao je sinoć Zeman u redovnom nedjeljnom intervjuu privatnoj televiziji TV Barandov.

Zeman je podsetio da su, kako je kazao, u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, muslimanski borci iz inostranstva pohitali u pomoć, kako ih je označio "tzv. Bošnjacima, znači muslimanima".

"Znači postoji izvestan rizik da se stvori evropska baza islamskog terorizma", kazao je o Bosni i Herecegovini češki predsednik.

Zeman je takođe izjavio da se sa učestalim napadima na turističke ciljeve u Evropi plaši da će islamski teroristi obratiti pažnju i na turističko srce Češke, glavni grad Prag koji je do sada ostao pošteđen napada i preporučio je gradskim vlastima da pooštre mere obezbeđenja kao što je on naredio da se pooštre u predsedničkom zamku Hradčani u Pragu.

izvor


* 2557C73C00000578-0-image-a-19_1423087586996.jpg (93.19 KB, 636x382 - viewed 60 times.)
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #171 on: November 01, 2017, 04:34:12 pm »

Saradnik poznatog teroriste mesecima nesmetano živeo u Bosni


Mirsad Kandić (36) iz Peći, kojeg je SAD godinama tražila zbog povezanosti sa terorističkim aktivnostima i koji je juče izručen iz BiH, uhapšen je još u junu ove godine u Sarajevu.

Kako "EuroBlic" nezvanično saznaje, Kandić je uhapšen na Grbavici, ali je njegovo privođenje ostalo pod velom tajni. Tek posle pet meseci u javnost je procurela informacija o njegovom hapšenju, ali ostaje nepoznato gde se ta osoba nalazila sve ovo vreme.

Kandića su otkrili i priveli pripadnici SIPA.

Izvor iz vrha bezbednosnih agencija u BiH pojasnio je da je reč o osobi koja veoma dobro kotirana u terorističkim krugovima, što svedoči i da ga američka vlast već godinama traži. Istragu o njemu vodio je američki FBI.

Prema našim saznanjima, on se povezuje i sa Džejkom Bilardijem, australijskim tinejdžerom poznatijim pod imenom Džihadi Džek, koji se 11. marta 2015. razneo u samobilačkom napadu u Ramadi.
 

Džihadi Džejk
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Kandić je imao bitnu ulogu u ovom napadu. Njegov zadatak je bio da prebaci Džihadi Džeka u Ramad, kao i da ga naoruža.

Sud iz Njujorka potražuje Kandića zbog krivičnih dela zavera u pružanju materijalne podrške i podrške u ljudstvu stranoj terorističkoj organizaciji.


Koristio lažne dokumente

Naš izvor je pojasnio da je bezbednosnim agencijama trebalo duže vremena da sa sigurnošću potvrde njegov identitet. Prilikom privođenja on je kod sebe imao crnogorska dokumenta na ime Edin Radončić.

- Prilikom pretresa policija je kod njega pronašla još nekoliko dokumenata sa različitim imenima, a sumnja se da je u BiH ušao sa pasošom Ukrajine na ime Ivan Popović. Osim toga, nađena su dokumenta i na arapskom, kao i turski pasoš. Sumnja se da je duže vremena putovao Evropom i koristio uvek lažna dokumenta – pojasnio je naš izvor.

Prema njegovima rečima, policija nije sigurna ni da mu je pravo ime Kandić, jer je rođen na području Kosova.


Zametanje traga

Sumnja se da je u BiH ušao početkom godine, a kako bi zavarao svoj trag telefon je u jednom trenutku aktivirao na Palama, kako bi inspektore uputio na lažni trag. Posle toga, više bezbednosnih agencija uključilo se u potragu za Kandićem, a prepoznali su ga pregledom video snimaka sa sarajevskog aerodroma.

Naš sagovornik pojašnjava da je njegova glavna uloga u ISIS bila da naoružava potencijalne samoubice, ali i ostale članove ove terorističke organizacije. Nabavljao je prsluke sa eksplozivom za samoubice, posebne puške koje su koristili u napadima, kao i pištolje i drugo oružje. Osim toga, često je organizovao i njihov prevoz u mesta gde su trebali izvršiti napade.

Pomenuti izvor pojašnjava da su i u Američkoj ambasadi u BiH bili oduševljeni kada su obavešteni o hapšenju Kandića, dodavši da je moguće da u narednom periodu i javno pohvale SIPA za ovu akciju.

 
Povezan s Bajrom Ikanovićem 

Uhapšeni Mirsad Kandić dovodio se i u vezu sa Bajrom Ikanovićem, koji je poginuo prošle godine u Iraku.

Ikanović je važio za jednu od najopasnijih osoba iz BiH, a dugo vremena bio je i komadant u ISIS. U BiH je 2007. godine osuđen na 4 godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada.

izvor


* Džihadi Džejk.jpg (23.65 KB, 470x312 - viewed 55 times.)
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #172 on: November 03, 2017, 03:29:08 pm »

“Ja sam vodoinstalater iz Peći”


Kada je početkom jula uhapšen u Sarajevu, imao je ličnu kartu i vozačku dozvolu na ime Edin Radončić.

- Da, to je lažna lična karta - priznao je na Sudu BiH Mirsad Kandić objašnjavajući da je te dokumente „nosio sa sobom – greškom“.

- A imate li ijedan identifikacioni dokument na svoje ime - pitala je sutkinja Biljana Ćuković.

- Ne. Imam pasoš, ali nije kod mene. Ne znam tačno gde je - obrazložiće Kandić kroz smeh.

Sličan odgovor, kroz osmeh, naravno, usledio je i nakon pitanja gde mu je lična karta na njegovo ime.

- Pa, imate li ikakvih identifikacionih dokumenata - pitala je sutkinja.

Usledio je, ponovo, osmeh.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Nešto ranije, na ispitivanju, Kandić se nije mogao setiti ni svoje matične adrese na Kosovu. Znao je samo da je u „nekoj ulici Gašija“ u Peći, ali ime Gašija nije znao. Rekao je još samo da je vodoinstalater, koji „u Sarajevu, negde preko puta Većnice ima rodbinu“. Ali ni njihova imena nije znao.

Mirsad Kandić, bivši stanovnik njujorškog Bruklina, izručen je iz BiH u SAD kako bi se suočio s optužbama da je otputovao na Bliski Istok, gde je regrutovao ljude za Islamsku državu, navodi Federalni sud u Bruklinu.

izvor


* 2017-11-03_152806.jpg (143.41 KB, 1413x703 - viewed 51 times.)
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #173 on: September 20, 2018, 08:28:28 am »


U BiH ekstremističke grupe i njihova ideologija potencijalni izvor terorizma


U najnovijem izvještaju Stejt departmenta o terorizmu za 2017. godinu, koji je predstavljen u Vašingtonu navodi se da je BiH nastavila da povećava svoje antiterorističke kapacitete, ali da rupe u zakonima i blage kazne ostaju najveći izazovi.
   
Efikasniju unutrašnju saradnju u BiH podrivaju međuagencijski i lični sukobi, dok ekstremistička ideologija i regionalne nacionalne ekstremističke grupe ostaju potencijalni izvor terorizma, navodi se u izvještaju.

U dokumentu se dodaje da nije načinjen veliki napredak što se tiče deradikalizacije, prenosi "Glas Amerike".

Od ostalih zemalja regiona, u izvještaju Stejt departmenta obrađeni su Srbija, samoproglašeno Kosovo i Makedonija.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Srbiju navodi se da tokom 2017. godine nije bilo terorističkih napada, da je nivo aktivnosti u vezi sa regrutacijom boraca za "Islamsku državu" bio nizak, ali da preko njene teritorije ostaju potencijalno kretanje novca i oružja, te povratak stranih terorističkih boraca i radikalizacija.

U izvještaju se navodi da je Vlada u Beogradu preduzela korake da poboljša sposobnost u borbi protiv terorizma, usvajanjem Nacionalne strategije za sprečavanje i odgovor na terorizam u periodu od 2017. do 2021. godine, ali i nastavljanjem saradnje sa međunarodnim partnerima, uz poseban fokus na sprovođenje zakona i napore u oblasti sajber-bezbjednosti.

Navodi se, između ostalog, da je Srbija nastavila da koristi obuku američke vlade u izgradnji svojih kapaciteta za borbu protiv terorizma, kao i da je neophodno da poboljša kapacitete za sprovođenje zakona.

U izvještaju su obrađeni još i samoproglašeno Kosovo i Makedonija, kao članice Globalne koalicije za poraz "Islamske države".

izvor

Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #174 on: September 21, 2018, 12:16:55 pm »


Stejt department: Zakonodavstvo Srpske efikasnije u borbi protiv terorizma


BiH, iako članica globalne koalicije za borbu protiv Islamske države u prošloj godini nije usvojila nijedan značajniji zakon o borbi protiv terorizma, dok je Republika Srpska donijela novi krivični zakon koji prekršaje u vezi sa terorizom tretira po međunarodnim standardima, a pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim snagama kao krivično djelo, navodi se u izvještaju Stejt departmenta.

Stejt department upozorava da su izvori terorizma u BiH i dalje ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke grupe i ocjenjuje da nije postignut veći napredak na deradikalizaciji.

"BiH je i dalje kooperativan partner u borbi protiv terorizma, ali su praznine u zakonu i blage kazne i dalje veliki izazov", ocijenjeno je iz Stejt departmenta.
Iz Stejt departmenta ukazuju da na nivou BiH postoje zakoni koji zabranjuju pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim snagama, ali da je sankcionisanje takvih postupaka i dalje veliki izazov, jer strani teroristi često dobijaju kazne blaže od minimalnih predviđenih krivičnim zakonom BiH, što je rezultat prakse sudija da u obzir uzimaju "olakšavajuće okolnosti".

Prema zakonu u BiH, teroristi koji su osuđeni na godinu dana ili manje, mogu da plate kaznu, umjesto da istu odsluže u pritvoru, napominje Stejt department.

U dokumentu piše da je Ministarstvo pravde prošle godine predložilo listu dopuna zakona o borbi protiv terorizma, nije bilo dovoljno volje među političarima za njihovo usvajanje i da je krajem prošle godine parlament razmatrao ukidanje opcije da se plati novčana kazna umjesto da se ona odsluži u zatvoru.

U izvještaju se navodi da postoji "neka vrsta domaće operativne koordinacije", te da je BiH nastavila je da proširuje kapacitete za borbu protiv terorizma tokom 2017. godine, ali da međuljudska i međuagencijska neslaganja podrivaju efikasnu saradnju.

Agencija za istragu i zaštitu glavna je agencija za sprovođenje borbe protiv terorizma, ali je njena efikasnost ograničena time što samo 25 službenika radi na slučajevima terorizma.

Ministarstvo bezbjednosti BiH prošle godine je predložilo da se broj službenika poveća na oko 50, unapređenjem relevantne jedinice u odjeljenje.

Kada je riječ o bezbjednosti na granicama, Stejt department navodi da tu nije bilo većih promjena u odnosu na 2016. godinu.

"BiH je u 2017. godini nastavila sa naporima u ometanju terorističkih aktivnosti", navodi se u izjveštaju.

U dokumentu se napominje da je 29. novembra uhapšen Emir Hodžić zbog protivzakonitog posjedovanja oruža, uključujući raketni bacač, a u junu Enes Mešić, kada je pokušao ilegalno da pređe granicu sa Srbijom, gdje je, navodno, planirao da izvrši teroristički napad.

Hodžić je ranije osuđivan na godinu dana zatvora zbog učešća u borbama na strani terorista, a Mešić je, takođe, ranije osuđen na tri godine zatvora zbog terorističkih aktivnosti, dva mjeseca prije hapšenja, ali nije zatvoren, što pokazuje još jedan problem u pravosudnom sistemu BiH, navodi se u izvještaju Stejt departmenta.

BiH je nastavila da u borbi protiv terorizma sarađuje sa SAD, a primjer toga je izručenje Mirsada Kandića, kojeg Stejt department naziva pomagačem Islamske države.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #175 on: September 22, 2018, 10:09:20 am »


Bosna štiti islamiste


U svom redovnom, godišnjem izvještaju za 2017. Stejt departmenta, Srbija je pohvaljena kao država u kojoj je došlo do najviše pozitivnih pomaka, dok je BiH ocjenjena kao najproblematičnija kada je riječ o borbi protiv globalnog terorizma.
 
Kao ključni problem u Bosni, američki analitičari ukazuju da veću efikasnost "podrivaju međuagencijski i lični sukobi, dok ekstremistička ideologija i regionalne nacionalne ekstremističke grupe ostaju potencijalni izvor terorizma".

Stručnjak iz oblasti bezbjednosti Dževad Galijašević ocjenjuje za "Vesti" da je Stejt department naveo sve važne probleme na koje on već godinama unazad ukazuje.

- Ovo je jedan od do sada najsnažnijih šamara vlastima u Sarajevu od strane Amerike i jedino je nedostajalo da otvoreno kažu: "Ljudi, kod vas je potpuni raspad sistema" - ističe Galijašević i podsjeća da nijedan dosadašnji izvještaj američke vlade nije bio ovoliko oštar u ocjeni situacije u BiH.

- I u pravu su. Službe koje bi trebalo da se bave obavještajnim radom su ne samo nesinhronizovane, već je dobar dio njih u svađi. SIPA - agencija koja se direktno bavi borbom protiv terorizma ima ukupno 25 ljudi, a svaki pokušaj da joj se pojačaju kapaciteti se odbija.

Problem stvara i loša zakonska regulativa, ali i tu su svi pokušaji da se nešto promjeni na kraju odbijani. Tako je i moguće da Amerika već dvije godine potražuje državljanina BiH osumnjičenog za terorističke napade, ali i da već dvije godine bezuspješno traje istraga o četiri slučaja pranja novca u cilju finansiranja terorističkih organizacija.

Ministarstvo bezbjednosti i Tužilaštvo BiH umesto da sarađuju, oni su u svađi i to na personalnim nivoima zbog čega trpe obje institucije.

- Čudi me da Stejt department poglavlje o BiH nije završio zaključkom: "Vi ste zapravo glavna prijetnja po region i svet" - zaključuje Galijašević.

Za razliku od Bosne, Stejt department za aktivnosti Srbije ima samo riječi hvale, navodeći da je zvaničan Beograd preduzeo sve potrebne korake da poboljša svoju sposobnost u borbi protiv terorizma.

Za profesora na Fakultetu bezbednosti Zorana Dragišića izvještaji Stejt departmenta su po pravilu objektivni:

- Ovaj posljednji pokazuje da je Srbija zaista lider u regionu i kada je riječ o borbi protiv međunarodnog terorizma, ali i saradnji sa bezbjednosnim službama u regionu - naglašava Dragišić.

Na konstataciju Stejt departmenta da i dalje postoji rizik od pranja novca zarad finansiranja međunarodnog terorizma, ovaj stručnjak odgovara da je geostrateški položaj Srbije takav da će to uvijek biti objektivna opasnost, ali aktivnosti nadležnih službi pokazale su da Srbija ima i načina i kapaciteta da to spriječi.


Kosovo - rasadnik džihadista

U izvještaju Stejt departmenta posvećenom Kosovu, navodi se da je prošle godine 403 osobe otputovalo u Siriju i Irak kako bi se borili u redovima ID ili Al Nusra fronta, te da ih je 74 poginulo. Navodi se da se 133 radikalnih islamista sa Kosova vratilo, dok je 196 i dalje u konfliktnim zonama.

Dragišić ističe da je toliki broj "ratnika" posljedica bezbjednosne situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

- Pokazuje se da vlasti u Prištini nemaju kapaciteta i da su faktički nesposobni da situaciju drže pod kontrolom - ocjenjuje ovaj stručnjak.


Makedonija na prekretnici

Zoran Dragišić ističe da će se predstojećim referendumom odrediti i dalja sudbina Makedonije.

- Albanski faktor se pomirio sa činjenicom da onog trenutka kada Makedonija postane članica NATO nestaju i bilo kakve teritorijalne pretenzije. Ali očekujem da će se sa stabilizacijom situacije u ovoj zemlji to odraziti i na cijeli Balkan - zaključuje Dragišić.

izvor

Logged
babaroga
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 402« Reply #176 on: September 23, 2018, 02:13:20 pm »


Bosna štiti islamisteLogged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #177 on: September 25, 2018, 10:18:28 am »


Kod migranata pronađena veća količina naoružanja


Sarajevska policija uhapsila je dvojicu migranata, kod kojih je pronađeno naoružanje. Puška, četiri pištolja, prigušivač i municija - sve u stanu, gdje su boravili Sirijac i Alžirac, koji će biti predati u nadležnost Tužilaštva. Problemi sa migrantima ne jenjavaju ni na području Bihaća.

Sarajevska policija pronašla je večeras veću količinu oružja kod migranata tokom akcije sprovedene na području opština Centar i Stari Grad, saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz kantonalnog MUP-a potvrđeno je za portal "Kliks.ba" da je akcija u toku i da će više informacija biti poznato po njenom završetku.

Portal "Kliks.ba" saznaje da je pronađena veća količina naoružanja, među kojima su pištolji, puške i municija.

Prema nezvaničnim informacijama, dio oružja bio je sakriven u stanu, dok je određena količina bila zakopana ili odbačena.

izvor
« Last Edit: September 25, 2018, 10:28:33 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #178 on: October 23, 2018, 09:00:41 am »


Izetbegović odbio saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma?


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović spriječio je potpisivanje memoranduma o razumijevanju između BiH i SAD o razmjeni podataka u vezi sa bezbjednosnim provjerama o terorizmu, tvrdi "Dnevni avaz".

Prema istom izvoru, Izetbegović je na uobičajenom konsultativnom sastanku, koji prethodi svakoj sjednici Predsjedništva BiH, odbio dati saglasnost da se taj memorandum uvrsti kao tačka dnevnog reda jedne od nedavnih sjednica.

Navodno je Izetbegović svoj stav pravdao time da se zalaže za potpisivanje sporazuma o ovom pitanju više nego memoranduma, ali pravi razlozi zbog kojih se usprotivio donošenju ovog izuzetno značajnog dokumenta za BiH i dalje su nepoznati.

Ministarstvo bezbjednosti BiH, koje je memorandum uputilo u proceduru, nije zvanično obaviješteno o razlozima zbog kojih nije došlo ni do razmatranja memoranduma u Predsjedništvu BiH.

Prema tvrdnjama izvora "Dnevnog avaza" iz te institucije, ovo je prvi put da se neko od zvaničnika usprotivio donošenju ovakvog akta.

"Potpisivanjem i realizacijom ovog memoranduma trebalo je dodatno da bude unaprijeđena borba protiv terorizma u BiH kroz bezbjednu razmjenu tajnih podataka važnih za prevenciju i borbu protiv terorizma, ali i drugih oblika međunarodnog kriminala", navodi izvor.

Realizacijom memoranduma BiH bio bi omogućen i pristup informacijama u bazama podataka, kojih trenutno nema. Konkretno, kada bi neko, na primjer, iz Јemena rezervisao avionsku kartu za BiH, bezbjednosni organi BiH bi veoma brzo nakon toga imali podatak da je li to lice bezbjednosno interesantno i na šta je potrebno obratiti pažnju.

To bi bilo neprocjenjivo za BiH  da je Izetbegović dao u Predsjedništvu saglasnost na taj dokument, navodi list.

"Avaz" ističe i da je Izetbegović odbijanjem ovog memoranduma spriječio i znatna ulaganja u određene projekte i obuke i opremanja domaćih policijskih agencija, a što je neophodno za kvalitetnu borbu protiv terorizma.

Takođe, na ovaj način onemogućeno je i bezbjednosnim snagama BiH da koriste kapacitete koje nude agencije za sprovođenje zakona SAD u borbi protiv terorizma.

izvor
Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 272« Reply #179 on: October 23, 2018, 10:03:39 am »


Izetbegović odbio saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma?
normalno , jer VRANA VRANI OČI NE VADI
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.047 seconds with 23 queries.