PALUBA
September 28, 2023, 12:59:18 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Terorizam u BiH  (Read 85307 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boris P
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 238


« Reply #180 on: October 23, 2018, 10:22:00 am »

Dinastija glavoseča, tata i sin.
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 525« Reply #181 on: October 29, 2018, 04:31:59 pm »


Izetbegović odbio saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma?
normalno , jer VRANA VRANI OČI NE VADI

Izetbegović sin je islamist, upravo kao i pokojni mu otac.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 687


« Reply #182 on: October 29, 2018, 08:09:46 pm »

Ali, koliko ja shvatam, ima podršku upravo SAD :'(.
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 525« Reply #183 on: October 29, 2018, 08:27:26 pm »

Ali, koliko ja shvatam, ima podršku upravo SAD :'(.

Ima podršku ponajprije od neootomanske Erdoganove Turske, koja svoje interese projicira na Balkan. Upravo u Bosni će se kresati turski i arapski interesi, a Bakir će, kao i svaki koji poznaje poslovicu "umiljato janje dve majke sisa" očijukati i sa jednima i sa drugima, te promicati islamizam.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 687


« Reply #184 on: October 29, 2018, 08:32:23 pm »

Не сумњам да има и њихову подршку, али ова из САД је далеко важнија. Колико ја схватам САД се труде да утичу на политичаре она друга два народа како би пристали  на оно што се пласира као најбоље за БиХ управо од стране Изетбеговића и његове партије. Ипак, ове је већ превише политика па ћу ту стати.
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 525« Reply #185 on: October 29, 2018, 08:35:42 pm »

Не сумњам да има и њихову подршку, али ова из САД је далеко важнија. Колико ја схватам САД се труде да утичу на политичаре она друга два народа како би пристали  на оно што се пласира као најбоље за БиХ управо од стране Изетбеговића и његове партије. Ипак, ове је већ превише политика па ћу ту стати.

Izlišno je govoriti o "potpori SAD". U Bosni je za sada mir, a taj mir je sklopljen pod prisilom i SAD-a, stoga SAD samo čuvaju vlastitu stečevinu, kakav takav mir u Bosni.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #186 on: November 14, 2018, 10:43:25 am »


Cijela porodica iz BiH u džihadu u SirijiTerorista Aldin Alibašić /29/, zvani Aldo i Ebu Omer, za kojim je Interpol raspisao crvenu potjernicu, u džihad u Siriju je otišao 2013. godine zajedno sa državljanima BiH Harisom Sivcem, Enverom Lilićem, Abdulahom Ibradžićem, Advanom Mijatovićem i Mevludinom Cicvarom koji su se u Siriji pridružili terorističkoj grupi Islamska država, saznaje Srna u bezbjednosnim strukturama.

Za Alibašićem je, zatim, u Siriju otišla i komletna njegova porodica, a na Intepolovoj zvaničnoj stranici je objavljeno da ga ta međunarodna policijska agencija potražuje zbog organizovanja terorističke grupe u skladu sa krivičnim djelom terorizam.

U njegovom dosijeu, u koji je Srna imala uvid, navodi se da je državljanin BiH Aldin Alibašić rođen u Sarajevu i prijavljen na adresi u ulici Oslobodilaca Sarajeva pet, a da je u Siriju sa pomenutom grupom terorista otišao 2. aprila 2013. godine.

Do tada je radio u sarajevskoj firmi Disti, kao informatičar. U toj firmi je rekao da odlazi u Tursku kao pratnja supruzi koja je, navodno, tamo trebalo da operiše oči. U BiH se vratio avionskim letom iz Istanbula 14. maja, pa ponovo otišao u Siriju 7. septembra 2013. godine, ovog puta sa suprugom Ildom Hopovac, ocem Behudinom i majkom Indirom Alibašić.

Prema operativnim saznanjima, Alibašić je bio zarobljen početkom januara 2014. godine u sukobima sa pripadnicima Slobodne vojske Sirije.

Ilda Hopovac /28/, kći Mustafe, rođena je u Sarajevu, a prebivalište joj je prijavljeno u Sarajevu, u ulici Geteova 14. Sa suprugom Aldinom Alibašićem i njegovim roditeljima iz Sarajeva je otišla avinskim letom za Istanbul 7. septembra 2013. godine.

Behudin Alibašić /52/, sin Ismeta, rođen je u Sarajevu, a prebivalište mu je u Sarajevu u ulici Teheranski trg osam.

Državljanka BiH Indira Alibašić /50/, kći Asima, rođena je u Prijepolju, a prebivalište joj je prijavljeno u Sarajevu, takođe u ulici Teheranski trg osam.

Interpol je do sada raspisao potjernice za 25 državljana BiH zbog povezanosti sa terorizmom i pripadnosti terorističkoj organizaciji Islamska država. Prije četiri mjeseca objavljen je spisak 76 državljana BiH koji su kao pripadnici terorističkih organizacija poginuli u Siriji i Iraku. Potjernice su raspisane samo za 25 terorista državljana BiH na stranim ratištima iako ih, prema prošlogodišnjim podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, ima 115.

Američka Centralna obavještajna agencija je 2014. godine objavila da se 350 državljana BiH bori u redovima Islamske države.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #187 on: November 22, 2018, 09:00:53 am »


Izdvojeno 12 migranata zbog moguće povezanosti sa terorizmom


Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je 12 migranata izdvojeno zbog sumnje u povezanost sa sumnjivim aktivnostima, uključujući terorizam.

Mektić je za televiziju "N1" rekao da se trenutno radi na utvrđivanju identiteta 12 migranata koji su ušli u BiH.

"Identifikovali smo jedan broj migranata koji su prepoznati kao osobe koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom ili drugim krivičnim radnjama. Njih smo izvukli iz imigracionih procesa, smjestili smo ih u centar. Mislim da ih trenutno ima 12 i radimo na utvrđivanju identiteta, jer moramo znati tačan identitet", rekao je Mektić.

On je napomenuo da azil nije dobio nijedan migrant.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #188 on: November 23, 2018, 01:08:57 pm »


Na sarajevskom aerodromu uhapšeno lice zbog terorizma


Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su jedno lice na sarajevskom aerodromu zbog sumnje da je kao pripadnik terorističkih organizacija boravilo na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka, saopšteno je iz Sipe.

Iz Sipe je saopšteno da je ovo lice uhapšeno sinoć oko 20.15 časova zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela organizovanje terorističke grupe i pripremanje krivičnog djela, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Uhapšeno lice osumnjičeno je da je od 1. jula 2013. godine, kao pripadnik terorističkih organizacija "Nusra front" i "Islamska država", boravilo na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka.

Navedeno lice privedeno je u prostorije Sipe i nad njim je u toku kriminalistička obrada, nakon čega će u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #189 on: November 23, 2018, 01:14:40 pm »


Engel: Vehabije su nam u BiH, nekoliko desetina kilometara od granice s EU


Evropska unija mora se mnogo više i dublje angažovati u BiH. Moram vas podsjetiti i opomenuti-nekoliko desetina kilometara od granice EU, mi u toj zemlji imamo vehabijske pozicije. Nemojte zaboraviti da u BiH imamo izraženo prisustvo i uticaj Saudijske Arabije i Turske. To je zemlja u koju je pred izbore sletio i jedan visoki predstavnik Ruske Federacije. To je zemlja u kojoj je Erdogan imao svoj evropski predizborni skup. Dakle, moramo se mnogo više angažovati u njoj, da bismo suzbili negativne uticaje sa strane - upozorio je tokom rasprave u Spoljno-političkom odboru Evropskog parlamenta poslanik iz Luksemburga Frank Engel.

Engel je bio vođa promatračke delegacije Evropskog parlamenta koja je pratila izbore u BiH.

Na jutrošnjoj sjednici AFET-a on je predstavio svoj izvještaj i učestvovao u raspravi.

Engel je, inače, poslanik Narodne stranke socijalnih hrišćana Luksemburga, koja je članica najjače poslaničke grupe u EP, Evropskih narodnih stranka.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #190 on: November 23, 2018, 01:24:48 pm »


Galijašević: Upozorenje na vehabije u Evropskom parlamentu šamar Sarajevu


Stručnjak za bezbednost rekao ocenio da se "i iz Brisela vidi da je Bosna i Hercegovina zalutala.

Upozorenje poslanika Luksemburga u Evropskom parlamentu Franka Engela da se Evropska unija mora mnogo više angažovati u BiH zbog vehabijskih pozicija, predstavlja težak šamar politici u BiH koja je "gurala pod tepih" vehabijsku pretnju, ocenio je stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

"To je težak šamar politici koju su kreirali lider SDA Bakir Izetbegović i sarajevska čaršija", rekao je Galijašević Srni, prenosi RTRS.

Napominjući da je spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta raspravljao o vehabijskoj pretnji iz BiH, Galijašević je ocenio da se "i iz Brisela vidi da je Bosna i Hercegovina zalutala i da se vlast pod upravljanjem Izetbegovića samo kolebala između puta prema Saudijskoj Arabiji ili prema Turskoj".

"Na te činjenice ukazao je i Engel", rekao je Galijašević.

Prema njegovim rečima, u protekle četiri godine bezbednosne agencije i SDA, na čelu sa Izetbegovićem, koordinirale su svoje akcije na prikrivanju terorističke pretnje, kao i na sklanjanju iz medija i iz rada bezbednosnih agencija vehabijske pretnje, koja je sada, ističe, očigledna i za Evropu.

"Dozvolili smo da ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić i direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije Osman Mehmedagić Osmica kreiraju registar iz koga su izbacili hiljade ljudi koji predstavljaju stvarnu terorističku i vehabijsku pretnju, a da se u taj registar lica opasnih po nacionalnu bezbednost uguraju književnici, pesnici, bajkeri iz Srbije i Rusije", naveo je Galijašević.

On smatra da je dobra vest da je vlast promenjena i tvrdi da je očigledno da se i Evropska unija raduje novoj političkoj konstelaciji i dolasku energičnog Milorada Dodika na čelo Predsedništva BiH.

U narednom periodu, dodaje on, "onaj ko želi da spasi BiH mora je otrgnuti iz vehabijskih i neoosmanskih kandži, zaključio je Galijašević.

Poslanik iz Luksemburga u Evropskom parlamentu Frank Engel upozorio je da se u BiH mora mnogo više i dublje angažovati zbog vehabijskih pozicija.

"Moram vas podsetiti i opomenuti, nekoliko desetina kilometara od granice EU, mi u toj zemlji imamo vehabijske pozicije. Nemojte zaboraviti da je BiH zemlja u kojoj imamo izraženo prisustvo i uticaj Saudijske Arabije i Turske", rekao je Engel tokom rasprave u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

izvor
Logged
Agario
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 267« Reply #191 on: November 23, 2018, 04:54:21 pm »


Izetbegović odbio saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma?
normalno , jer VRANA VRANI OČI NE VADI

Izetbegović sin je islamist, upravo kao i pokojni mu otac.

Pokojni Alija Izetbegović bio islamista ?
Pa taj "islamista" Alija Izetbegović je 1992 godine pristao da Bosna i Hercegovina ostane u manjoj Jugoslaviji sa Srbijom i Crnom Gorom i da on bude njen prvi predsjednik dok mu u posljednji tren Amerikanci nisu naredili da odbije već dogovoreni sporazum sa Srbijom i Crnom Gorom ! Alija Izetbegović je do aprila 1992 godine govorio i smatrao da je JNA naša vojska, vojska svih građana Bosne i Hercegovine i da nećemo ratovati jedni protiv drugih, da mirno spavamo jer je JNA naša vojska. Uveo je državni grb sa ljiljanima koji su zaostavština hrvatskih kraljeva i vođa u BiH a ne mjesec i zvijezdu ili arapska slova odnosno harfove. Jel' to "islamista" i "fundamentalista" !?
Njegove snage u BiH nisu pucale na JNA sanitetske helikoptere i obarali ih, pukovnike zarobljene ostavljali da izdahnu pa tek onda dozvoljavali sanitetima da ih voze u vojnu bolnicu, niti su palile kamione sa hranom kiji su JNA vojnicima voženi u kojima su živi gorili odnosno zapaljeni oficiri JNA kao što se to događalo u 6. mjesecu 1991 godine znamo vrlo dobro gdje.
Da Alija Izetbegović nije tako bio na silu primoran da odbije već prihvaćeno veliko bi bilo pitanje šta bi bilo i šta bi se desilo sa ex Jugoslavijom i Republikama koje su tada htjele odcijepljenje !

Toliko o "islamisti" Aliji Izetbegoviću !
Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 276« Reply #192 on: November 23, 2018, 05:31:06 pm »

Pa taj "islamista" Alija Izetbegović je 1992 godine pristao da Bosna i Hercegovina ostane u manjoj Jugoslaviji sa Srbijom i Crnom Gorom i da on bude njen prvi predsjednik dok mu u posljednji tren Amerikanci nisu naredili da odbije već dogovoreni sporazum sa Srbijom i Crnom Gorom ! Alija Izetbegović je do aprila 1992 godine govorio i smatrao da je JNA naša vojska, vojska svih građana Bosne i Hercegovine i da nećemo ratovati jedni protiv drugih, da mirno spavamo jer je JNA naša vojska. Uveo je državni grb sa ljiljanima koji su zaostavština hrvatskih kraljeva i vođa u BiH a ne mjesec i zvijezdu ili arapska slova odnosno harfove. Jel' to "islamista" i "fundamentalista" !?
neko ce sigurno reci da ipak grb sa ljiljanima nije "zaostavstina hrvatskih kraljeva" nego srpskih kotromanica ,ali nema veze .
naredili mu ameri? pa i milosevicu su oni isto to naredjivali pa on nije pristao?
e sad da li je alija bio pod pretnjama ili dobrovoljno kad je pristajao na sporazum ili pod pretnjama ili dobrovoljno kad je odbio sporazum to je pitanje.
ako ispratimo njegovo delovanje tih godina,
ja bi ipak pre rekao da je on bez po muke pristao na rat i otcepljenje od maticne drzave , doduse nista ni lakse ni teze od onih koji su to najavili i pre BIH.
a da je bio islamista to se valjda vidi iz njegovog "lika i dela" pa on sam to nije krio za zivota, ispade da se i robije narobijao samo tako dzabe kad ga sad njegovi vise ne racunaju u svoje  Grin
Logged
Agario
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 267« Reply #193 on: November 23, 2018, 07:42:43 pm »

Pa taj "islamista" Alija Izetbegović je 1992 godine pristao da Bosna i Hercegovina ostane u manjoj Jugoslaviji sa Srbijom i Crnom Gorom i da on bude njen prvi predsjednik dok mu u posljednji tren Amerikanci nisu naredili da odbije već dogovoreni sporazum sa Srbijom i Crnom Gorom ! Alija Izetbegović je do aprila 1992 godine govorio i smatrao da je JNA naša vojska, vojska svih građana Bosne i Hercegovine i da nećemo ratovati jedni protiv drugih, da mirno spavamo jer je JNA naša vojska. Uveo je državni grb sa ljiljanima koji su zaostavština hrvatskih kraljeva i vođa u BiH a ne mjesec i zvijezdu ili arapska slova odnosno harfove. Jel' to "islamista" i "fundamentalista" !?
neko ce sigurno reci da ipak grb sa ljiljanima nije "zaostavstina hrvatskih kraljeva" nego srpskih kotromanica ,ali nema veze .
naredili mu ameri? pa i milosevicu su oni isto to naredjivali pa on nije pristao?
e sad da li je alija bio pod pretnjama ili dobrovoljno kad je pristajao na sporazum ili pod pretnjama ili dobrovoljno kad je odbio sporazum to je pitanje.
ako ispratimo njegovo delovanje tih godina,
ja bi ipak pre rekao da je on bez po muke pristao na rat i otcepljenje od maticne drzave , doduse nista ni lakse ni teze od onih koji su to najavili i pre BIH.
a da je bio islamista to se valjda vidi iz njegovog "lika i dela" pa on sam to nije krio za zivota, ispade da se i robije narobijao samo tako dzabe kad ga sad njegovi vise ne racunaju u svoje  Grin

Potpuno nebitno jesu li ljiljani hrvatska ili srpska zaostavština, ja sam iz BiH, u decembru 1990 godine odslužio vojni rok u JNA, nakon toga od maja 1992 godine kao i veliki broj mojih sugrađana bio direktan učesnik svega onoga što nam se dešavalo u BiH od prvog sekunda doslovno pa do decembra 1995 godine kada je potpisan Daytonski sporazum. Samo pokušavam naglasiti ono što je činjenica. To sam naveo u prehodnom postu, velika većina smo bili za Yu i JNA a onda je krenulo nešto nizbrdo. To što je Izetbegović bio musliman i bio u zatvoru zbog istih razloga i ideja kao što je bio i Šešelj, Tuđman i ostala ekipa samo govori da su svi bili onda "islamisti" svaki u svojim "taborima" !

50 km živim od te "famozne" Maoče, koja je "leglo terorizma", "ISIL boraca", "svjetskog zla", "nuklearne svijetske prijetnje" i kako je već neće nazvati "demokracija" iz susjednih zemalja, tko je to iz BiH iz te je'ene Maoče prešao u Hr, Srbiju ili Sloveniju pa i jednu dlaku skinuo nekome sa glave !?
Maoča i Bosna i Hercegovina je klasični dežurni krIvac kada se u susjednim državama desi neka piz'arija onda se na sav glas proziva "opasnost" i "terorizam" koji prijeti iz BiH kako bi se silno smeće, prevare, krađe, pljačke, maliverzacije u svojim zemljama prikrile i stavile u drugi plan.
Jel' prošle godine tajna služba jedne susjedne zemlje objavila da u BiH ima 6000 potencijalnih terorista !? I šta sada, da se čovjek nasmije ili plače od takvih glupih službenih izjava. To što pojedinci idu da se bore u Siriju, Irak ili već gdje to se sankcionira u svakom slučaju čim te osobe stupe na tlo BiH, lišavaju se slobode i kazneno procesuiraju, toga ima svugdje u cijelom svijetu a ne samo kod nas u BiH iako ne vidim osobno problem u tome da netko sutra želi uzeti pušku i otići negdje da se bori za svoje ideale pa i poginuti za njih, što sada...njegov život njegova stvar, pa toga je bilo u cijeloj ljudskoj povijesti-istoriji pa nitko nije to proglašavao terorizmom !
Dobrovoljaca i dragovoljaca i bilo do skoro (a ima ih i te kako još dosta dosta) na izvoz u svim ex Yu državama !


Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 276« Reply #194 on: November 23, 2018, 10:43:54 pm »

To što je Izetbegović bio musliman i bio u zatvoru zbog istih razloga i ideja kao što je bio i Šešelj, Tuđman i ostala ekipa samo govori da su svi bili onda "islamisti" svaki u svojim "taborima"
ne znam po kom osnovu si izjednacio seselja sa tudjmanom i izetbegovicem, pandan bi ovoj dvojici bio milosevic , seselj nije imao realno ni priblizno funkcije koje su ovi drugi imali , on je ipak isto kao i danas bio samo cirkuzant.
ni u svojim praktikovanjima licnih "islamizama " ne bih mogao da izjednacim trojicu rahmetlija , ali opet ...i to zavisi od licnog ugla gledanja...a nije ni mesto ni vreme za to...sretno.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.073 seconds with 23 queries.