PALUBA
March 20, 2023, 02:44:53 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Terorizam u BiH  (Read 78925 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #240 on: August 15, 2019, 10:56:01 am »


Državljani BiH koji su se borili za ID žele da se vrate, vlasti ih blokirale


Državljanima Bosne i Hercegovine koji su se borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija u Siriji i Iraku blokiran je povratak.

U BiH još nije uspostavljeno operativno telo koje bi taj proces koordinisalo i nadziralo, prenosi Index.hr.

Blokiran je povratak i članovima njihovih porodica.

Američke vlasti koje su u februaru od BiH zatražile da preuzme svoje državljane zarobljene u borbama protiv snaga tzv. Islamske države (ID) ne žele dopustiti repatrijaciju tih osoba sve dok se u BiH ne uspostavi operativno telo koje bi potencijalne povratnike proveravalo, kako bi se utvrdio njihov tačan identitet i veze s BiH.

U tom bi telu trebalo bi da budu predstavnici ministarstava spoljnih poslova i sigurnosti, Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a pre nekoliko dana propao je i poslednji pokušaj da se usaglasi tekst odluke kojom bi se definisala nadležnost pojedinih institucija zaduženih za provere, organizovanja povratka i preuzimanje državljana BiH koji su sada u nekim od zarobljeničkih kampova u Siriji ili Iraku.

Na povratak čeka 58 žena i 200 dece.

Članovi porodica zarobljenih bivših pripadnika terorističkih organizacija, većinom supruge i deca, vrše snažan pritisak na vlasti u BiH i traže da se ubrza njihov povratak.

Do sada je u zemlju vraćen samo Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše koji je sada u zeničkom zatvoru, optužen je za terorizam i čeka suđenje.

Sigurnosne agencije u BiH barataju podatkom da je od 40 hiljada boraca iz 110 zemalja koji su se pridružili Iskamskoj državi od 2012. u Siriji i Iraku, iz Bosne i Hercegovine otišlo 260 ljudi, od čega je bilo 180 muškaraca. Uglavnom su tamo odlazili preko Turske.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #241 on: August 28, 2019, 09:25:30 am »


Hoće li i prvi zarobljeni bh. terorista biti samo simbolično kažnjen?


U Sudu BiH počeo je proces Ibri Ćufuroviću, borcu terorističkih jedinica ISIL-a. Ćufurović je prvi i, za sada, jedini zarobljeni bh. terorista, koji je u aprilu deportovan iz Sirije. Na sličan "transfer", u sirijskim zatvorima čeka još desetine bh. državljana, za koje domaće službe ne znaju ni tačan broj. Za djela, za koja je Ćufurović optužen, predviđena je zatvorska kazna do deset godina.

Iz rodne Donje Slapnice kod Velike Kladuše, preko Bužima gdje je kod presuđenog vođe bh. vehabija Huseina Bilala Bosnića, mislili su mu bližnji, čuvao koze i ovce. Potom, 21. aprila 2014. preko Turske do sirijskog ratišta. Bosnićev "čoban" Ibro Ćufurović postao je Abu Kasim Al Bosni. Učestvovao je u terorističkim aktivnostima. Borio se na strani ISIL-a, zajedno sa sunarodnicima Bajrom Ikanovićem, Almirom Džinićem, Senadom Kasupovićem i drugima u terorističkoj jedinici "Bejd Komandos", koja je kasnije promijenila naziv u "El Aksa".

- Pred vama će časni sude biti prikazan snimak na kojem se nalazi Ibro Ćufurović iznad strijeljanih vojnika na sirijskom ratištu kako uzvikuje Tekbir i Alah Ekber. Tužilaštvo će dokazati da je Ibro ćufurović bio pripadnik ISIL-a, da je imao karton tzv. Islamske države - ističe tužilac.

Tužilaštvo najavljuje saslušanje dvoje vještaka i osam svjedoka, među kojima su i neposredni očevici sirijskih i Ibrinih zločina, ali i članovi porodice Ćufurović koji će svjedočiti o radikalnoj indoktrinaciji i odlasku optuženika na sirijsko ratište. U svojim istupima u javnosti, otac sirijskog "odmetnika" Šefik još ranije se odrekao sina! I "presudio" mu! "Po kratkom postupku" - jer "ubijao je nevine ljude", u potresnoj ispovijesti kazivao je Ćufurović stariji. Mlađi, međutim, posredstvom advokata traži sporazumnu minimalnu zatvorsku kaznu uz priznanje krivice.

- Prijedlog koji se kreće u granicama ovih do sada koji su osuđivani govorim o predmetu DAMASK i ovi neki drugi. Kad je objedinjena recimo Safetu Brkiću ranije osuđivanoj osobi na tri godine i dva mjeseca, to faktički u tom kontekstu mi očekujemo manje po sporazumu - ističe advokat Senad Dupovac.

Od jedne godine zatvora - do maksimalno tri - očekivanja su ISIL-ovog "tekbiriste" i njegovog advokata. No Tužilaštvo se, na njihov prijedlog, još ne izjašnjava. Sporazumno priznanje krivice uz mizerne jednogodišnje kazne, prošlost su bh. pravosuđa. Ili je samo tako, najavljivala glavna tužiteljka Gordana Tadić.

- Sporazumi su sklapani kako bi se otkrili finansijeri terorističkih aktivnosti i mislim da realno nisu dostatne te kazne. Ovo je sada druga situacija. Vraćaju se borci koji su aktivno učestvovali na stranim ratištima i mislim da neće biti sklapanja sporazuma sa ovim licima - napominje Tadićeva.

Finansijeri, međutim, nisu otkrivani, a presuđeni bh-sirijski teroristi, već odavno su slobodni. Najmanje 50 ih se dobrovoljno vratilo. Trideset pet presuđenih već su slobodu ili "kupili" ili mizerne kazne "odležali"! Bude li praksa nastavljena - Ćufurović bi na slobodi mogao da dočeka i izricanje presude, s obzirom na to da je u pritvoru zeničkog Kazneno-popravnog zatvora od 20. aprila.

U zeničkim zatvorskim odajama mu je i "vlasnik stada" Bosnić. Izdržava sedmogodišnju kaznu, zbog vrbovanja i regrutovanja džihadista. Zbog sličnog djela u austrijskom Gracu Mirsad Omerović ili Abu Tejma, primjera radi, osuđen je na čak 20 godina zatvora.

- Јasno je da u ovoj zemlji u BiH teroristi su zaštićena vrsta, oni se ovdje njeguju, odgajaju za neke buduće ratove i konflikte ne samo unutar BiH nego i van granica zemlje. Mi u stvari dobijamo tempirane bombe, ljude koji su fanatizovani, a da istovremeno nemamo ni jednu instituciju koja bi njihov fanatizam suzbijala - ističe stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

Bh. bezbjednosne službe čak i ne znaju koliko bi novih "tempiranih bombi" moglo bombastično da se, iz poraženog kalifata, prizemlji na ovdašnje tlo. U kampu Roj, na sjeveru Sirije, gdje je i Ćufurović boravio 19 mjeseci, najmanje ih je 30. U Kampu Al-Hol 40. Savjet ministara, im, za "dobrodošlicu" formirao čak i Radnu grupu, ali samo na papiru! A u praksi "dobrodošlicu" i opstojnost mogli bi da im požele u jednom od najmanje 22 paradžemata. Ili u desetinama vehabijskih zajednica iz kojih su u krvave terorističke pohode kretali razni Čauševići, Omerovići, Ibrići, Јašarevići....

A BiH ima još "potencijala" i na domaćem tlu i u Njemačkoj, Sloveniji, Austriji... odakle transferima povremeno i svjedočimo. Prilika da svi oni, poput Ćufurovića u najavi, "sporazumno" priznaju svoja zlodjela i od terorista, za kratko vrijeme, postanu turisti! Ili će ipak bh. pravosuđe slijediti praksu austrijskih i inih evropskih kolega!? Kroz proces Ćufuroviću - odgovor će dati!

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 045


« Reply #242 on: August 30, 2019, 07:20:53 pm »

Quote
Јasno je da u ovoj zemlji u BiH teroristi su zaštićena vrsta, oni se ovdje njeguju, odgajaju za neke buduće ratove i konflikte ne samo unutar BiH nego i van granica zemlje. Mi u stvari dobijamo tempirane bombe, ljude koji su fanatizovani, a da istovremeno nemamo ni jednu instituciju koja bi njihov fanatizam suzbijala - ističe stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

Жарио и палио, убијао, можда и одсецао главе, али по туђој земљи, али ипак убијао људе који само другачије мисле и верују него он и њему слични.  Зашто онда БиХ за ове евидентне убице и терористе не примене исти аршин који примењује за оне који су чинили злочине према Бошњачком народу у БиХ? Једноствано...
Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 276« Reply #243 on: August 30, 2019, 11:08:15 pm »

jer "svoje se meso ne jede" !
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #244 on: September 09, 2019, 08:10:50 am »


Na deportaciju iz Sirije čeka 500 državljana BiH


U zarobljeništvu se nalazi i do 500 državljana BiH koji se sumnjiče da su se u Siriji borili za terorističku organizaciju Islamska država, iako su podaci pojedinih bezbjednosnih agencija govorili da je riječ o 300, piše današnji Dnevni avaz.

Razlog je u tome što institucije BiH, koje još nisu utvrdile ni šta će da preduzmu sa zarobljenim državljanima, uopšte nisu računale na građane koje su u Siriju i Irak otišli iz drugih država Evrope, a ne samo BiH.

BiH očigledno nije računala na stotine koji su iz Austrije, Belgije, Švedske, Švajcarske i drugih evropskih zemalja otišli u Siriju, a imaju državljanstvo BiH, piše list.

Oni se tretiraju kao državljani BiH, što su utvrdile i strane agencije, i zbog toga moraju da budu izručeni BiH, bez obzira na to odakle su otišli na sirijsko ratište.

U zarobljeništvu je i na stotine žena i djece, a za supruge ISIL-ovaca, među kojima su i brojne udovice, utvrđuje se njihova uloga u sukobima.

Totalna je nepoznanica kada će državljani BiH biti deportovani, a za sada je to jedino urađeno u slučaju Ibre Ćufurovića iz Velike Kladuše.

Operativno tijelo Savjeta ministara u tehničkom mandatu, koje nikada nije utvrdilo ni koje su mu nadležnosti, prema izvorima lista, za sada nema jasan plan gdje i kako ova lica smjestiti nakon deportacije.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #245 on: September 11, 2019, 06:40:41 pm »


Koliko bh. ISIL-ovaca čeka na deportaciju iz Sirije?


Informacija zapadnih službi da oko 500 bh. ISIL-ovaca čeka deportaciju iz Sirije, nije uznemirila vlast u Sarajevu niti bezbjednosne agencije. Umjesto ozbiljne analize i još ozbiljnije pripreme za prihvat, oni i dalje podatke skrivaju ili ih drastično umanjuju – i tvrde od 50 do 150, zajedno sa ženama i djecom, zavisno od toga ko i pred kim podatke koristi. Slično je "neupućeno" bilo Sarajevo i prije tačno 18 godina – kada je u najkrvavijem terorističkom napadu na Njujork i Vašington ubijeno gotovo 3.000 ljudi.

Ispostavilo se da je od 19 terorista koji su napad počinili, čak pet vodećih imalo bh. državljanstvo.

Sarajevska patološka "neupućenost" kada je o bh. terorizmu i terorističkim bh. "potencijalima" riječ! Decenijama su drugi upozoravali kako je BiH "rasadnik" pošasti novog doba. A BiH je bila bez bilo kakve valjane reakcije! Godinama upozoravaju kako je mala BiH četvrta zemlja u svijetu po procentu zloglasnih "ISIL-ovaca". No "matica" je "bezbrižno" ćutala! Ili prisiljena da nešto ipak kaže i učini, zastrašujuće brojke minimizirala, a posljedice prikrivala.

Praksa je nastavljena i kada su ozloglašeni teroristi i vjerski militanti, po naredbi velike Amerike, krenuli u drugom smjeru! Opet u pokušaju da prijeteći bezbjednosni ISIL-ov "cunami" minimizira i zataška, bh. vlast i bezbjednjaci mijenja podatke. I nikako da se međusobno, pa čak ni sami sa sobom, dogovore koliko to bh. državljana, na deportaciju u Siriji čeka!

- U ovom trenutku u Siriji su još 104 ili 106 građana BiH od čega su pola muškarci, a pola su žene i djeca - istakao je krajem aprila Denis Zvizdić, presjedavajući Savjeta Ministara u tehničkom mandatu.

A dva mjeseca kasnije i bez ijedne deportacije.

- Postoji još 52 ili 54 državljanina BiH od čega su polovina žene i djeca - poručio je tada Zvizdić.

Gdje li je samo "obaviješteni" Zvizdić "crpio" informacije!? Na istom “"zvorištu" kao i ministar bezbjednosti u Kabinetu mu, očigledno nije! Јer ministrove "oscilacije" u istom vremenskom intervalu, mnogo su veće! Od 25 do 115, uvjeravao je u svojim estradnim istupima, "dobro" operativno "potkovan" Dragan Mektić. Kao da je riječ o pijačnim proizvodima, a ne opasnim terorističkim potencijalima koji će uskoro zakoračiti na bh. tlo. U svom "zabavljačkom" maniru znao i da odgovori:

- To jedino da odem dole pa da vidim, pa da vratim se odozdo. Pa svako onaj za koji postoji osnov sumnje da je počinio bilo kakvo krivično djelo biće procesuiran - istakao je Mektić.

Možda bi i bili procesuirani i za monstruozne zločine minimalnom kaznom presuđeni, da Mektić, Zvizdić i ini "znaju" koliko se bh. "ISIL-ovaca" uopšte vratilo matici. 46 - tvrdio je Zvizdić prije nego je postao dvostruki predsjedavajući. 60 – kazivao je Mektić, prije nego je iskusio čari tvitera. A onda su "paralelni" Zvizdić zauzet presjedanjem iz jedne u drugu fotelju i "tviteraš" Mektić okupiran komentarisanjem svega i svačega, samo ne svog sektora i posla, na prekaljene bh. teroriste u Siriji i na domaćem tlu zaboravili. No njihov posao odrađuju zapadne službe. I očigledno bolje od njih znaju šta im se u matici dešava. Blizu 100 terorista iz Sirije, već je u BiH, podatak je stranih službi. Na radaru im još oko 500 bh državljana, ali u Siriji.

 - Problem je sa time ko je ostao u Siriji i Iraku i ko će doći. A upravo Bosna ima najveću grupu ljudi koja se tamo nalazi i čeka na povratak - napomenuo je  Adrijan Štuni.

I svi oni otišli su iz BiH, ili kao državljani BiH iz drugih zemalja, prije svih Austrije, Švedske, Njemačke, Danske, Belgije.... I nema sumnje da će ih, kada u Sirijskim kampovima, za diobu na red stignu, isporučiti upravo u BiH. U Siriji je prema Štunovim podacima rođeno i najmanje 80-oro djece. Tamo su i njihove majke, bh. državljanke, potom djeca koju su iz BiH u Siriju odveli. Neki od njih već tinejdžeri prošli obuke Džihadi Džona.

- Ono što posebno treba da zabrinjava što u ovom trenutku preko 130 boraca, 130 državljana BiH se nalazi u pokrajini Idlib, pod komandom Al Kaidine vojne formacije Nusra fronta i pod komandom je Nusreta Imamovića koji je sa dva biometrijska pasoša BiH i sa lažnim podacima u jednom od njih otišao - riječi su Dževada Galijaševića, eksperta za terorizam.

No slaba vajda na sva upozorenja, kada je na sceni političko-bezbjednosno paktiranje bh vlasti sa dokazanim, ili potencijalnim teroristima. Јer i prije 18 godina, kada su teroristi srušili američke "kule blizankinje" CIA je, samo dan ili dva kasnije i ne slučajno, depešu, uputila nikom drugom do BiH. U njoj 19 imena terorista za provjeru. Od njih 19, čak pet su bili državljani BiH. Znala je, primjera radi, CIA i interpol iz Vašingtona i Visbadena da je Mohamed Ata, glavni operativac terorističkog napada, krvavi zločin osmislio boraveći u selu "Baotić"k od Maglaja.

Znale su zapadne službe, ono što domaće nisu. Ili su se zdušno trudile da to prikriju, baš kao i ovaj dokument koji je nakon punoljetstva u sarajevskim ladicama, dospio i do nas.

I ne čudi onda što niti jedan veći teroristički akt nakon 11. septembra, nije bez potpisa BiH, da li na pasošu. Ili na oružju!? I kako onda očekivati od Mektića, Zvizdića i ostalih da saopšte podatke o bh. džihadistima u Siriji. Ako te podatke i znaju!?


izvor

Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 276« Reply #246 on: September 11, 2019, 07:20:21 pm »

nije to "deportacija" u BiH nego samo jos jedan od zadataka koje izvrsavaju ti teroristi.
normalno da nece svi od jednom u nemacku i evropu, deo se po zadatku salju i u druge zemlje iz okruzenju gde ce zahvaljujuci poznavanju jezika , obicaja i ljudi siriti stare i stvarati nove teroristicke celije i baze za ostale akcijase kad budu potrebni .
lakse ce do evrope kad zatreba da brzo tamo negde stignu iz bosne nego iz sirije,
sede negde u zenici i cekaju poziv da krenu ...

akcija "trojanski konj" , prosirena verzija, tj drugi deo .
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 045


« Reply #247 on: September 11, 2019, 07:47:04 pm »

Па проблем и јесте у томе што се власти у БиХ праве наивне на ове проблеме и што их прикривају и прећуткују. Још више су криви они из иностранства који тим властима, превасходно оним из бошњачког дела, гледају кроз прсте зарад "виших" интереса.
Logged
Boris P
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 238


« Reply #248 on: September 11, 2019, 07:58:44 pm »

Sumnjam da su vlasti dela BiH naivne.

Oni izvršavaju naređenja svoih vlasnika.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #249 on: September 11, 2019, 08:03:48 pm »

NIje mi jasno kako su žene i deca iz Bih dospeli u Siriju.

Da su samo muškarci u pitanju, bilo bi jasno: pošli su u rat!
Ali, nije valjda da su u rat pošli sa svojim ženama i maloletnom decom. Baš čudno!  

I sad hoće da se vrate ''kući'' i BiH, da šire ideologiju u bližem i daljem okruženju?

Ako vlasti u BiH ćute o tome, očito postoje razlozi za to:
- ili im je neko moćan zabranio da pričaju o tome,
- ili ih je neko kupio, da bi začepili usta,
- ili i među vladajućima ima članova IS?
Logged
Boris P
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 238


« Reply #250 on: September 11, 2019, 08:07:30 pm »

Išli familijarno na piknik, sa korpicama i ćebićima za travu - "moš misliti".

Išli su organizovano, uz amin amerike eu i ostalih ljubitelja.

Sada se na isti način vraćaju, obučeni, sa familijma da imaju gde da se relaksiraju....

Isti će ih primiti nazad.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #251 on: September 11, 2019, 08:17:57 pm »


Isti će ih primiti nazad.

Pa i ne moraju da se vrate u BiH.
Mogu u USA ili EU, ako su im oni dali odobrenje za piknik.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 045


« Reply #252 on: September 11, 2019, 08:54:52 pm »

E, ali EU i ostali neće da prime nazad "svoje" ISIL-ovce...
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #253 on: September 11, 2019, 09:06:43 pm »

Pa onda neka ih ostave u Siriji!
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #254 on: September 17, 2019, 08:26:01 am »


Novosti: Al kaida u Maglaju spremala napad na SAD


Osama bin Laden, šeik Kalid Mohamed, Abu Musab al Zarkavi (osnivač Islamske države), Muhamed Ata... Ovo su samo neki od terorista uz čija je imena na Interpolovim poternicama od najvećeg prioriteta stajao dopis da su bili državljani Bosne i Hercegovine.

"Bosanci" su redom postali od 1994, a dokumenta - lične karte i pasoše, davali su im isti ljudi koji su minulog vikenda u Sarajevu promovisali nove programske ciljeve SDA, zamaskirane izgradnjom "cjelovite" BiH.

Ovo otkriva, za "Novosti", Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma i čovjek čija su istraživanja potvrdile najmoćnije obavještajne zajednice svijeta. Naglašavajući da je jedan od dvojice današnjih lidera SDA - Šefik Džaferović, 30. aprila 1994. potpisao papire po kojima šeik Kalid Mohamed dobija putna dokumenta BiH, Galijašević navodi da je riječ o osobi koja je bila "mozak" napada na Ameriku.

Ukazuje i da su operativci Al kaide usred BiH, nedaleko od Maglaja, spremali teroristički napad, koji je za posljedicu imao 11. septembar:

- Šeik Kalid Muhamed, koji će se naći pred Vojnim sudom u Gvantanamu 11. januara 2021, bio je prijavljen na adresi sarajevske opštine Stari grad, (Ulica Abdesthana 4), a 29. novembra 1995. godine njegovo prebivalište registrovano je i u Zenici, u Ulici Armije BiH 13". Bin Laden je bio zaveden kao stanovnik u sarajevskoj opštini Centar 1996. godine pod brojem 10.907, a prijavljena adresa stanovanja bila mu je Malta broj jedan. Pasoš mu je izdao jedan od ključnih islamističkih zvaničnika u BiH Huso Živalj. Bin Laden i njegovi najviši oficiri u BiH su imali sigurnu kuću do 2001. Mohamed Ata, prvi operativac grupe od 19 osoba koja je napala Njujork, akciju je planirao u vehabijskoj zajednici u selu Bakotić, osam kilometara od Maglaja.

Podsjećajući da je Bakir Izetbegović na pomenutom sarajevskom kongresu govorio i o "nepravednim suđenjima" nekadašnjim komandantima tzv. Armije BiH, Galijašević posebno navodi slučaj Sakiba Mahmuljina.

- Priča o Mahmuljinu pod čijom komandom su ratovali islamisti iz odreda "El mudžahedin", zapravo je "zavjesa" koja treba da sakrije ratnu Džaferovićevu prošlost, jer je on tokom 1994. i 1995. bio načelnik Službe javne bezbjednosti u Zenici kada su u ovom gradu mudžahedini imali kampove. On je znao i za sve zločine nad Srbima - kaže Galijašević.

Dokumentujući događaje iz Zenice 1994, Galijašević navodi da je DB BiH, prvo samostalno, a potom sa tzv. Armijom Federacije, "zabilježila" zločinačko djelovanje mudžahedina, kao i telefonske kontakte koje je njihov štab imao sa Bin Ladenom i drugim Al kaidinim vođama.

Pokazujući nam brojeve telefona Osame Bin Ladena, Abu Hamze, Al Zarkavija, terorista koji su komandovali i odredom "El mudžahedin", Galijašević otkriva da je većina tih brojeva bila registrovana u Engleskoj, a zabilježena prisluškivanjem upravo iz Zenice.

- Džaferović ništa nije preduzimao kada su na teritoriji Zenice mudžahedini klali zarobljene Srbe tokom 1994. i 1995. - dodaje Galijašević.

Kako navodi kada je u pitanju napad Al kaide na Njujork, vodili su ga piloti Navas el Hazmi Halid i Almi Har Tikh sa dvojnim državljanstvima - saudijskim i BiH, dok je terorista, koji je kao svjedok saradnik otkrio kako je izveden napad 11. septembra, takođe po papirima "Bosanac".

- Ubica Arid Uka, koji je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva dva američka vojnika na aerodromu u Frankfurtu bio je, takođe, sveti ratnik u BiH. Halid Masud koji je prije dvije godine automobilom gazio ispred Vestminsterske palate u Londonu ratovao je u "El mudžahedinu", dok su se osumnjičeni za teroristički napad u metrou u istom gradu, krili u najvećoj džamiji u Sarajevu - zaključuje Galijašević.

 U ambasadi BiH u Beču izdat je pasoš komandantu odreda "El mudžahedin" Halidu bin Abdulahu, ili Abu Maliju koji je tom prilikom promenio ime u Halid Ćatić. Krvnik je tako postao vlasnik bosanskog pasoša broj BH-46600, a u opštinski registar u sarajevskoj opštini Centar uveden je 1996. pod brojem 10.908. U januaru 2001, kada je Husein Živalj postao ambasador BiH pri UN, obezbijedio je Ćatiću specijalni status, izdavši mu "žutu propusnicu", koja je rezervisana za ambasadora, stalnog predstavnika ili njegovog zamjenika pri UN. Kao takozvani ataše u diplomatskoj misiji BiH pri UN, nastupao je pod imenom Safet Abid Ćatović.

- "Žuta propusnica" omogućila je Ćatiću slobodan pristup objektima UN - ističe Galijašević.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.06 seconds with 23 queries.