PALUBA
March 28, 2023, 02:32:59 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Terorizam u BiH  (Read 79194 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #255 on: September 17, 2019, 02:46:49 pm »


Udarna grupa o povratnicima sa stranih ratišta


Udarna grupa za borbu protiv terorizma danas je u Tužilaštvu BiH razmatrala trenutno stanje i buduće aktivnosti u vezi sa povratkom državljana BiH sa stranih ratišta, njihovog prihvatanja i procesuiranja u BiH, kao i koraka koje će preduzeti agencije za sprovođenje zakona.

Sastanku je predsjedavala glavni tužilac BiH Gordana Tadić, a učestvovali su i predstavnici policijskih agencija, tužilaštava, te bezbjednosnih i agencija za sprovođenje zakona na nivou BiH, Republike Srpke, Federacije BiH i Brčko distrikta, saopšteno je iz Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH podsjeća da zajedno sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama iz BiH i inostranstva nastavlja sa intenzivnim aktivnostima na otkrivanju, sprečavanju i procesuiranju krivičnih djela terorizma, u kojima sve institucije učestvuju u skladu sa svojim nadležnostima, što je i stav Udarne grupe.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #256 on: September 17, 2019, 06:02:45 pm »


Dokumenti dokazuju da je Džaferović potpisivao državljanstva pripadnicima El mudžahedina


Bošnjački član Predsjedništva BiH, a ratni načelnik tadašnjeg Centra službi bezbjednosti Zenica Šefik Džaferović 28. aprila 1995. godine uputio je zahtjev za prijem u državljanstvo BiH pripadnika odreda El mudžahedin Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, državljanina Tunisa Mhamdija Sedik ben Mokhtara, što potvrđuju i dokumenti koji su u posjedu Srne.

Iako u Ambasadi SAD u BiH kažu da ne komentarišu "medijske spekulacije", dokumenti koji su u posjedu Srne potvrđuju da nije riječ o "spekulacijama", već dokumentima sa Džaferovićevim potpisom.

Džaferović je zahtjev za prijem u državljanstvo pod brojem 21-1/07-204-1736/95, koji je svojeručno potpisao, uputio 28. aprila 1995. godine MUP-u takozvane Republike BiH.

U zahtjevu je, između ostalog, naveo da je Mhamdi Sedik ben Mokhtar rođen 20. februara 1968. godine u Tunisu, oženjen državljankom BiH Alisom rođenom Grabus iz Travnika.

- Imenovani je pripadnik odreda El mudžahid Trećeg korpusa Armije Republike BiH od septembra 1992. godine, po kom osnovu i podnosi ovaj zahtjev - naveo je Džaferović u zahtjevu.

Isti dan, Džaferović je uputio zahtjev za prijem u državljanstvo i Boukmouri Taieba, državljanina Alžira, pripadnika odreda El mudžahedin Trećeg korpusa takozvane Armije BiH. U zahtjevu se navodi da je oženjen državljankom BiH Melihom Alić iz Travnika.

Ranije je stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević potvrdio Srni da je nekadašnji vođa Al kaide Osama bin Laden i glavni organizator terorističkog napada u Njujorku 11. septembra 2001. Halid Šeik Muhamed, koji su imali državljanstvo BiH, bili prijavljeni na adresama u Sarajevu i Zenici, o čemu je bio upoznat i Džaferović.

Galijašević je naglasio da Džaferović, ne samo da je bio upoznat sa dodjeljivanjem državljanstva BiH Šeik Muhamedu, već je tadašnji MUP takozvane RBiH, na njegov prijedlog, tu odluku i donio.

Na osnovu odluke CSB Sarajevo od 26. decembra 1995. godine, koju je potpisala šef u MUP-u Mirsada Beganović-Žutić, Šeik Muhamed je naknadno upisan u opštinski registar rođenih. Na osnovu toga dobio je državljanstvo BiH.

- To je učinjeno na osnovu odluke MUP-a RBiH od 30. aprila 1994. godine, a na prijedlog Šefika Džaferovića. U toj odluci je navedeno da je Šeik Muhamed tada upisan u registar sa prebivalištem u sarajevskoj opštini Stari Grad, ulica Abdesthana 4, a 29. novembra 1995. godine njegovo prebivalište registrovano je i u Zenici u Ulici Armije RBiH 13 -rekao je Galijašević ranije Srni.

Nakon što je organizovao teroristički napad na svjetski trgovački centar u Njujorku, 11. septembra 2001. godine, Šeiku Muhamedu je 16. novembra iste godine poništeno državljanstvo BiH.

Galijašević je naveo da je Osama bin Laden odobrenje za naknadni upis u opštinski centralni registar rođenih dobio 28. decembra 1995. godine, a potpisala ga je, takođe, Beganovićeva.

- Bin Laden je zaveden u sarajevskoj opštini Centar 1996. godine pod brojem 10907, a prijavljena adresa stanovanja bila mu je Malta broj jedan - precizirao je Galijašević.

On je naveo da je pasoš BiH Bin Ladenu izdao jedan od ključnih islamističkih zvaničnika u BiH Huso Živalj, koji je kasnije promijenio ime u Husein.

- Živalj je bio ambasador BiH u Beču od 1992. do 1995. godine. U to vrijeme on je odoborio znatan broj viza i pasoša radikalnim islamistima koji nisu porijeklom iz BiH - kaže Galijašević.

On je dodao da je Živalj nakon toga postavljen za zamjenika ministra spoljnih poslova BiH i za to vrijeme redovno je putovao iz Sarajeva za Beč, SAD i više arapskih zemalja.

- Takođe, postarao se da Ambasada u Beču postane ključna lokacija za trajnu podršku radikalnim islamistima i u periodu poslije njegovog mandata - istakao je Galijašević, dodajući da je sve to rađeno uz veliku podršku tadašnjeg predsjednika SDA Alije Izetbegovića i njegovih saradnika, koji su tokom rata u Sarajevu ugostili i Osamu bin Ladena.

On napominje da je Živalj iskoristio svoj mandat u Beču i da bi 1995. godine izdao pasoš BiH, broj BH-46600, komandantu odreda "El mudžahedin" Halidu Ibnu Abdulahu ili Abu Maliju, koji je promijenio ime u Halid Ćatić.

Galijašević je rekao da je Abu Mali bio prijavljen u Sarajevu 28. decembra 1995. godine, a odobrenje za naknadni upis u opštinski centralni registar potpisala je, takođe, Beganovićeva. U registar u sarajevskoj opštini Centar uveden je 1996. godine pod brojem 10908.

Galijašević je naveo da je Živalj, u januaru 2001. godine, kada je postao ambasador pri UN, tajno i protivpravno obezbijedio Ćatiću specijalni UN status, izdavši mu "žutu propusnicu" koje su rezervisane za ambasadora, stalnog predstavnika ili njegovog zamjenika pri UN.

Kao takozvani ataše u diplomatskoj misiji BiH pri UN nastupao je pod imenom Safet Abid Ćatović.

- Žuta propusnica omogućila je Ćatiću slobodan pristup objektima UN - rekao je Galijašević, dodavši da je Ćatić, odnosno Abu Mali, organizovao i "ljetni džihadistički logor" u Pensilvaniji, samo mjesec dana prije terorističkog napada u Njujorku 2001. godine, a američke službe ga terete i za organizaciju terorističkog napada na američki razarač "US Col" u jemenskoj luci.

Galijašević je rekao juče za Večernje novosti da su operativci Al kaide usred BiH, nedaleko od Maglaja, spremali teroristički napad koji je za posljedicu imao 11. septembar u SAD.

On je rekao da su Osama bin Laden, Al Zarkavi i Mohamed Ata samo neki od terorista uz čija imena je na Interpolovim potjernicama stajalo da su bili državljani BiH od 1994. godine, a da su im dokumenta davali isti ljudi koji su minulog vikenda u Sarajevu promovisali ciljeve SDA, zamaskirane izgradnjom "cjelovite Bosne".

Galijašević je naveo da su Bin Laden i njegovi najviši oficiri u BiH imali sigurnu kuću do 2001. godine.

On je dodao da je Mohamed Ata, prvi operativac grupe od 19 osoba koja je napala Njujork, akciju planirao u vehabijskoj zajednici u selu Bakotić, osam kilometara od Maglaja.

Priča Bakira Izetbegovića na kongresu SDA o nepravednim suđenjima bivšim komandantima takozvane Armije BiH, a posebno Sakibu Mahmuljinu pod čijom komandom su ratovali mudžahedini, jeste, kaže Galijašević, "zavjesa" koja treba da sakrije ratnu prošlost Džaferovića.

Ambasada SAD u BiH nije željela da komentariše da li im u saradnji sa bošnjačkim članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem smeta to što je potpisivao dokumenta licima iz BiH koja su organizovala teroristički napad u Americi, s obrazloženjem da "ne komentarišu medijske spekulacije".

- Kao što smo već u više navrata rekli, Vlada SAD ne komentariše medijske spekulacije - navodi se u odgovoru Srni na pitanje kako Ambasada gleda na tvrdnje stručnjaka za borbu protiv terorizma Dževada Galijaševića da je Džaferović 30. aprila 1994. godine potpisao papire kojima osnivač Islamske države šeik Kalid Muhamed Al Zarkavi i "mozak" terorističkog napada 11. septembra u Americi, dobio putna dokumenta BiH.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #257 on: September 17, 2019, 06:05:28 pm »


SAD bez komentara na Džaferovićevo potpisivanje državljanstva osnivaču ID


Ambasada SAD u BiH nije željela da komentariše da li im u saradnji sa bošnjačkim članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem smeta to što je potpisivao dokumenta licima iz BiH koji su organizovali terorističke napad u Americi, s obrazloženjem da "ne komentarišu medijske spekulacije".

- Kao što smo već u više navrata rekli, Vlada SAD ne komentariše medijske spekulacije - navodi se u odgovoru Srni na pitanje kako Ambasada gleda na tvrdnje stručnjaka za borbu protiv terorizma Dževada Galijaševića koji je rekao da je aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović 30. aprila 1994. godine potpisao papire kojima osnivač "Islamske države" šeik Kalid Muhamed Al Zarkavi i "mozak" terorističkog napada 11. septembra u Americi, dobio putna dokumenta BiH.

Galijašević je rekao za "Večernje novosti" da su operativci "Al kaide" usred BiH, nedaleko od Maglaja, spremali teroristički napad koji je za posljedicu imao 11. septembar u SAD.

On je rekao da su Osama bin Laden, Al Zarkavi i Mohamed Ata samo neki od terorista uz čija imena je na Interpolovim potjernicama stajalo da su bili državljani BiH od 1994.

godine, a da su im dokumenta davali isti ljudi koji su minulog vikenda u Sarajevu promovisali ciljeve SDA, zamaskirane izgradnjom "cjelovite Bosne".

Galijašević je naveo da su Bin Laden i njegovi najviši oficiri u BiH imali sigurnu kuću do 2001. godine.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 076


« Reply #258 on: September 17, 2019, 08:58:11 pm »

Нема ту никаквих непознаница. Ово што се износи око држављанства, злочина муџахедина и сл. је одавно познато.  Иза довођења, организовања и наоружавања муџахедина у БиХ стоје САД и неке исламске државе, пре свих Сауди Арабија и Иран (колико год то некима сада изгледало чудно). И због тога што су тада иза читавог пројекта стајале САД то ће се гурати под тепих јер не могу (и неће) САД саме себе да оптужују.

Ипак, у сваком случају је добро што се ово износи у јавност можда се неки у окружењу освесте.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #259 on: September 29, 2019, 10:20:50 am »


Misteriozni beg teroriste iz zatvora u Sarajevu - 20 godina kasnije


Ni 20 godina od bekstva opasnog kriminalca i teroriste, Francuza Lionela Dimona iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, nisu rasvetljene sve okolnosti tog bega.

Upućeni u slučaj tvrde da je pušten da pobegne pre izručenja Francuskoj, piše "Avaz".

"Njega je politika pustila", uveren je i danas jedan od istražitelja, smatrajući da pojedinci u najmoćnijim političkim strukturama nisu hteli da Dimon bude odveden na saslušanje u Francusku zbog svega što je znao o dešavanjima u BiH.

Dimon (43) je, inače, pod imenom Abu Hamza do 1995. bio u brigadi "El Mudžahid" u Zenici.

Zajedno sa svojim saučesnikom Moludom Bugelanom Dimon osuđen je u Zenici na 20 godina zatvora zbog pljačke benzinske pumpe u zeničkom naselju Raspotočje 1997. godine, gde je jedan policajac ubijen, te zbog napada na prodavnicu oružja “Autoteć” u Zenici, kada je smrtno stradao čuvar radnje.

On je, takođe, bio vođa “bande iz Rubea”, grupe kriminalaca optuženih za niz bombaških napada u Lilu 1996. godine. Posle suočavanja s optužbama boravio je u BiH, gde je 1997. godine uhapšen nakon dvostruke pljačke u Zenici. Pronađen je u stanu koji je bio vlasništvo tadašnjeg MUP-a BiH.

Zatvorsku kaznu izdržavao je u Zenici, ali je nakon tuče s jednim osuđenikom prebačen u Sarajevo, odakle je pobegao nekoliko dana pre nego što je trebalo da bude izručen Francuskoj.

Iz sarajevskog zatvora pobegao je sa Edinom Džihanom (20) uveče 26. maja 1999. godine dok je straža gledala prenos finala Kupa prvaka u fudbalu između Bajerna i Mančester junajteda.

Dimon i Džihan su te noći prošli i kroz kuhinju, koja je, mimo zatvorskih pravila, bila otključana, piše "Avaz".

Gvozdene rešetke su presekli, najverovatnije, aparatom koji im je dostavljen spolja te se prebacili u deo koji pripada sudskim institucijama.

Prema ovoj zvaničnoj verziji, u prostorijama Suda u prizemlju zgrade skinuli su gvozdenu rešetku s prozora, a potom jednostavno išetali na sporednu ulicu. Džihan i Dimon pobegli su na teritoriju Republike Srpske. Tri dana kasnije, Džihan je uhapšen u Sarajevu, a četiri godine kasnije Dimon u Nemackoj.

U tekstu se navodi da je Dimon u sarajevskom zatvoru imao izvesnu slobodu. Telefonirao je, primao posete i pričao na francuskom jeziku s određenim osobama, a da to nije snimano, niti je ikada prilikom poseta bio prisutan i prevodilac.

Godinama kasnije posumnjalo se da je upravo na taj način organizovao beg. Osim toga, utvrđeno je da Dimon i Džihan nisu mogli sami izvesti ovakav beg te da su imali pomagace iznutra.

"Trebalo bi im duže vremena da iseku rešetke u zatvoru, a bili bi i bučni. To je moralo ranije biti pripremljeno, odnosno prerezano. U svakom begu iz zatvora imate pomagače izvana i unutar zatvora. Džihan mu je verovatno trebao jer je poznavao Sarajevo, dok Dimon nije dobro poznavao ovu teritoriju te ne bi znao kuda krenuti nakon bega", govorili su poznavaoci ovog događaja.

Zvanična istraga nikad nije utvrdila ko su ostali pomagači Dimonovog bega.

Lionel Dimon alias Bilal ili Hamza rođen je 29. januara 1971. godine u Rubeu (Lil) u Francuskoj. Studirao je na Univerzitetu u Lilu. Ovaj dobrovoljac francuske vojske učestvovao je u trupama u UN operaciji u Somaliji. Prešao je na islam, a u oktobru 1993. vratio se u Francusku.

Dimon je u Parizu podneo zahtev za angažman u nekoj nevladinoj humanitarnoj organizaciji u Bosni. U BiH dolazi u maju 1994., da bi do kraja 1995. godine pod imenom Abu Hamza bio u brigadi “El Mudžahid” u Zenici.

Tokom druge polovine 1995. godine učestvuje u borbama u teslićkom i vozućkom kraju. Početkom 1996. godine, nakon vencanja s A. J., živi u Zavidovićima, potom u jednom selu kod Travnika te u Zenici. Neposredno pre bega iz Sarajeva njegov brak je poništen.

Do septembra 2003. sa suprugom Nemicom Dimon je živeo povučeno u Japanu radeći u privatnoj kompaniji za prodaju automobila, čiji je vlasnik bio Pakistanac. Prema pisanju japanske štampe, u julu 2002. godine infiltrirao se u Japan sa zadatkom da oformi mrežu Al Kaide.

Nakon Japana otišao je nakratko u Maleziju, a potom u Nemačku, gde je uhapšen 2003. u jednoj hotelskoj sobi kod Minhena. Pet meseci nakon hapšenja izručen je Francuskoj, u kojoj je 2001. u odsustvu osuđen na doživotnu robiju zbog učešća u planiranju terorističkog napada na učesnike samita G7 u ovoj zemlji 1996. godine, napada na policijsku stanicu, kao i za oružanu pljačku te niz bombaških napada.

Ponovo mu je suđeno u Francuskoj i ovaj put osuđen je na 30 godina zatvora.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #260 on: October 08, 2019, 06:22:35 pm »


Bivši pripadnici Islamske države biće deportovani u BiH


Devetorica bivših pripadnika Islamske države do kraja sedmice trebalo bi da budu deportovani u Bosnu i Hercegovinu.

Oni će odmah biti prebačeni u pritvor, objavio je sarajevski portal Žurnal.

Za šestoricom je raspisana crvena Interpolova poternica i oni će odmah biti prebačeni u nadležnost Suda BiH, dok je za trojicom raspisana potraga i njih će preuzeti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH-SIPA.

Prema informacijama Žurnala, na spisku osoba koje će biti deportovane su Armin Ćurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko.

Svi su zarobljeni posle poraza ID i proteklih meseci su se nalazili u zatvorima na području Sirije i Iraka.

Jasmin Keserović iz Zavidovića poznat je iz nekoliko propagandnih video snimaka ID, u kojima je pozivao na ubijanje hrišćana.

Poslednji takav video pojavio se u junu 2016. godine.

"Ustanite muslimani. Ubijajte hrišćane i njihove sluge. U njihovim gradovima i državama. Postavljajte im eksploziv pod njihova auta, u njihove kuće, u njihove urede. Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti, pa makar to bilo i nožem", govorio je u video poruci džihadista Keserović.

Keserović se, prema iskazu zaštićenog svedoka, u Siriji oženio pastorkom beogradskog džihadiste Gorana Pavlovića.

U BiH će, do kraja sedmice, biti isporučen i Emir Ališić, čije je ratničko ime u ID bilo Evu Talha.

On je u Siriju otišao u decembru 2013. godine, a boravio je na području Azaza.

Prema informacijama bezbednosnih agencija BiH, bio je pripadnik jedinice Gorana Pavlovića, a držao je linije prema Oslobodilačkoj vojsci Sirije.

Na teritoriji ID bio je sa suprugom Sadžidom, te sinom i dve kćerke.

Na spisku osoba za deportaciju je i Armin Dželko, koji je u Siriji ratovao pod imenom Abdulah Rus.Bio je pripadnik jedinice Komandosi, kojom je komandovao bh. državljanin Bajro Ikanović koji je poginuo u Siriji.

Dželko je boravio na području Rake, gde je i zarobljen.

Ratničko ime Senada Kasupovića bilo je Muatesim, koji je takođe bio pripadnik jedinice Komandosi Bajre Ikanovića, koja je poznata i pod imenom El Akas.

Među bh. državljanima koji će biti deportovani ove sedmice trebao bi biti i Armin Ćurt, poznat kao Abdulah, koji je ratovao je na području Mimbidža i Al Baba.

Svima koji će biti deportovani u BiH sudiće se zbog krivičnog dela terorizma i preti im kazna dugotrajnog zatvora.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #261 on: October 09, 2019, 01:53:52 pm »


Mektić potvrdio da u BiH stiže devet bivših pripadnika ID


Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić potvrdio je za Srnu da će uskoro iz Sirije u BiH biti deportovano devet bivših pripadnika Islamske države koji su se borili za ovu terorističku organizaciju.

- Državljani BiH biće iz Sirije prebačeni u BiH i realizacija tog projekta je u toku. Riječ je o licima za koje je BiH prethodno raspisala potjernicu i određen im je pritovor, tako da će nakon njihovog prihvata biti predati Tužilaštvu i Sudu BiH. Očekuje se da će sa njima biti i dijete od tri godine bez roditelja - istakao je Mektić.

On je naveo da je "sve utvrđeno", ali da ne želi da govori o datumu njihove deportacije.

U Agenciji za istrage i zaštitu BiH nisu željeli potvrditi ovu informaciju s ciljem, kako kažu, zaštite procesa i policijskih službenika.

Prema pisanju Avaza, devet bivših pripadnika Islamske države, koji su se borili za ovu terorističku organizaciju, narednih dana biće deportovani iz Sirije u BiH.

Za šestoricom njih raspisana je crvena Interpolova potjernica.

Među njima je i Hamza Labidi, Senad Kasupović, Јasmin Keserović, Emir Ališić, a nezvanično, trebalo bi da bude isporučen i Armin Abdulah Čurt.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #262 on: October 09, 2019, 01:55:07 pm »


Ulazak u BiH pripadnika ID - ozbiljna bezbjednosna prijetnja


Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin smatra da ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju za BiH predstavlja najavljeni ulazak u BiH devet bivših pripadnika Islamske države koji su se borili za ovu terorističku organizaciju.

Komentarišući izjavu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da će uskoro iz Sirije u BiH biti deportovano devet bivših pripadnika Islamske države, Župljanin je rekao Srni da se radi o ozbiljnom bezbjednosnom pitanju koje mora biti pod punom kontrolom i nadzorom organa nadležnih za bezbjednost u BiH.

- Poznato je da oni tamo nisu bili humanitarni radnici i da nisu dijelili humanitrnu pomoć, već su učestvovali u izvršavanju terorističkih akata i označeni su od svih relevantnih međunarodnih bezbjednosnih agencija kao bezbjednosna prijetnja, ne samo za BiH, nego i za mnoge zemlje u kojima bi se eventualno mogli pojaviti - pojasnio je Župljanin.

On ističe da je ključno za nadležne u BiH da ulazak bivših pripadnika Islamske države bude pod punom kontrolom nadležnih organa i bezbjednosnih agencija u BiH.

- Proces njihovog prihvata treba obaviti u skladu sa zakonom i privesti ih postupajućem tužilaštvu koje će sprovesti sve potrebne istražne radnje. Nakon toga, za očekivati je da budu izvedeni pred sud i odgovaraju za ono šta su činili, a što je u suprotnosti sa domaćim i međunarodnim zakonodavstvom - kaže Župljanin.

Očekuje da će u budućnosti biti još ovakvih lica koja će biti deportovana u BiH, zbog čega je potrebno da nadležne institucije sačine poseban plan za prihvat i nadzor takvih ljudi, te njihovo suočavanje sa zakonom i izricanje odgovarajućih sankcija.

Župljanin napominje da treba da budu istraženi svi zločini koje su ova lica počinila u BiH i Siriji i da za njih budu procesuirani.

- U BiH još postoje lica koja su počinila zločine u proteklom ratu u BuH, a nisu privedena pravdi - rekao je Župljanin.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je Srni da će uskoro iz Sirije u BiH biti deportovano devet bivših pripadnika Islamske države koji su se borili za ovu terorističku organizaciju.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #263 on: October 10, 2019, 08:04:21 am »Odložena deportacija džihadista iz Sirije u BiH


Devet osoba osumnjičenih da su pripadnici tzv. Islamske države nije u četvrtak deportovano iz Sirije u BiH, zbog najnovijih dešavanja u u toj zemlji.

Sarajevska N1 televizija navodi da su u Tužilaštvu BiH rekli da će javnost biti blagovremeno informisana o aktivnostima Tužilaštva BiH u ovom slučaju, dok su mediji preneli da je reč o osobama osumnjičenim za terorizam.

Prema pisanju sarajevskog "Žurnala“, za šestoricom je raspisana crvena Interpolova poternica i trebalo je da oni odmah budu prebačeni u nadležnost Suda BiH, dok je za trojicom raspisana potraga i njih bi trebalo da preuzmu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

Svi oni su zarobljeni nakon što je poražena Islamska država i proteklih meseci su se nalazili u zatvorima na području Sirije i Iraka.

Među njima je i Jasmin Keserović iz Zavidovića, poznat po nekoliko propagandnih video-snimaka Islamske države, u kojima je pozivao na ubijanje hrišćana, a poslednji takav pojavio se u junu 2016. godine, preneo je Tanjug.

Svima njima sudiće se zbog krivičnog dela terorizam i preti im dugogodišnja zatvorska kazna.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #264 on: October 10, 2019, 02:39:14 pm »


Mektić: Odgođen povratak bivših pripadnika ID


Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić rekao je da je do daljeg odgođen povratak iz Sirije bivših pripadnika Islamske države, državljana BiH.

- Za danas je bio najavljen povratak prve grupe, ali zbog događaja u protekla 24 časa i novih okolnosti koje su nastale na prostoru Sirije, to se odgađa do daljeg - rekao je Mektić novinarima u Banjaluci.

Mektić je juče potvrdio da će uskoro iz Sirije u BiH biti deportovano devet bivših pripadnika Islamske države koji su se borili za ovu terorističku organizaciju.

- Državljani BiH biće iz Sirije prebačeni u BiH i realizacija tog projekta je u toku. Riječ je o licima za koje je BiH prethodno raspisala potjernicu i određen im je pritovor, tako da će nakon njihovog prihvata biti predati Tužilaštvu i Sudu BiH. Očekuje se da će sa njima biti i dijete od tri godine bez roditeljam - istakao je Mektić.

Prema pisanju Avaza, od devet bivših pripadnika Islamske države koji bi iz Sirije trebalo da budu deportovani u BiH, za šestoricom njih raspisana crvena Interpolova potjernica.

Među njima je i Hamza Labidi, Senad Kasupović, Јasmin Keserović, Emir Ališić, a nezvanično, trebalo bi da bude isporučen i Armin Abdulah Čurt.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #265 on: October 31, 2019, 03:20:01 pm »Mektić: Više desetina državljana BiH čeka krivični postupak po povratku iz Sirije


Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je Srni da za sada nema informaciju šta se dešava sa državljanima iz BiH koji se nalaze u kampovima u Siriji, ali da je za više desetina muškaraca pripremljen i zadokumentovan krivični postupak.

Komentarišući povratak državljana BiH iz Sirije, što je zaustavljeno zbog početka turske operacije "Mirno proljeće", Mektić je rekao da je, prema njegovim saznanjima, u tri kampa u Siriji bilo oko 100 muškaraca i 160 žena i djece iz BiH i da je ova zemlja dužna da primi svoje građane, ali pod uslovom da se prethodno dobije "stoodstotna garancija" da su oni državljani BiH.

On je rekao da nema saznanja kakva je sada situaciju u kampovima, ali da je BiH ranije ponudila spisak svojih državljana za koje ima zadokumentovano da su izvršioci teških krivičnih djela.

- Za više desetina osoba poslali smo spisak i tražili da po tom spisku isporučuju ljude za koje već imamo ovde pripremljen krivični postupak - naglasio je Mektić.

Prema njegovim riječima, u narednoj fazi bi se razgovaralo o ženama i djeci i uslovima pod kojima bi bili prebačeni u BiH.

On je podsjetio da je do daljeg odgođen povratak iz Sirije devet bivših pripadnika "Islamske države", državljana BiH, koji je bio planiran za 10. oktobar, zbog ratnih dešavanja u Siriji.

- Sve smo pripremili i organizovali za njihov dolazak. Imamo jedno koordinaciono tijelo koje će sa više aspekata tretirati te ljude, ali u ovoj prvoj grupi smo insistirali da budu ljudi za kojima je ranije raspisana crvena Interpolova potjernica radi procesuiranja, jer ih teretimo za određene zločine i teška krivična djela, prije svega, učestvovanje u stranim paravojnim terorističkim formacijama - rekao je Mektić.

Nakon što je obaviješten da se cijela operacija odgađa do daljeg, Mektić kaže da nije više imao kontakata u vezi sa njihovim povratkom i da nema uvid u situaciju na terenu.

- Kakva je situacija u kampovima, da li su oni još tu i šta će se dalje dešavati ne zavisi isključivo ni od BiH. Mi smo iskazali spremnost da primimo naše državljane, da organizujemo cijeli taj posao, da deportacija bude izvršena u saradnji sa međunarodnih partnerskim institucijama koje se time bave, ali nemam informacije šta se događa po tom pitanju - naveo je on.

Mektić je podsjetio da je riječ o ljudima za kojima je BiH prethodno raspisala potjernice i koji bi bili odmah predati Tužilaštvu i Sudu BiH, jer im je određena mjera pritvora.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #266 on: November 01, 2019, 01:21:51 pm »


Galijašević: Poraženi džihadisti vraćaju se u BiH


Upozorenje ruskog predsjednika Vladimira Putina da se poslije poraza u Siriji mnogi militanti sele u druge regione gdje žele da stvore jake baze, a jedna od glavnih meta im je Balkan, "Izetbegovićevo" Sarajevo pripisalo je to zlonamjernoj interpretaciji prilika u vezi sa Sirijom, ukazao je stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Napominjući da nije prošlo mnogo od ove izjave ruskog predsjednika, Galijašević je navero da se pitanje svijesti o kolektivnom interesu Bošnjaka - o savezništvu i neprijateljstvu - zaoštrava ovih dana, posebno nakon vijesti o povratku kući poraženih džihadista iz BiH.

- Dok čaršija upadljivo šuti, mnoga neodgovorena pitanja lebde na javnoj sceni Evropske unije, SAD i Rusije - ističe Galijašević u kolumni za magazin "Pečat".

On je upitao da li se u BiH zaista vraća tek devet državljana BiH, boraca terorističke organizacije "Islamska država", ili ih je mnogo više, o čemu svjedoči spisak imena onih koji deportaciju čekaju smešteni u kurdskim kampovima?

Sarajevski mediji tvrde da policijske agencije BiH sa Tužilaštvom i Ministarstvom bezbjednosti obavljaju ozbiljne pripreme uoči deportacije i dolaska devetorice državljana BiH, boraca "Islamske države" u Siriji i Iraku.

Riječ je, navodi Galijašević, o Emiru Ališiću, Hamzi Labidiju, Јasminu Keseroviću i Senadu Kasupoviću. Isporučen će biti i Armin Abdulah Čurt, koga su u Sarajevu davno proglasili mrtvim. Sa njima su i Miralem Berbić iz Zenice, Emir Markota, Muharem Dunić i Armin Dželko.

On je rekao da je njihova deportacija trebalo da ostane u "strogoj tajnosti", ali su "zlonamjerni mediji" to otkrili. Da li zbog ove ishitrenosti medija ili turske ofanzive, tek dolazak otpisanih je najavljen pa odgođen, naveo je Galijašević, dodavši da u iščekivanju "svetih ratnika", brojna pitanja zahtjevaju da budu glasno izgovorena.

Najprije, upitao je on, ko je sve otišao u Siriju, ko je to organizovao i finansirao, te kako je 360 fanatika moglo, preko sarajevskog, zagrebačkog i bečkog aerodroma, "neprimjetno", bez znanja dobro plaćene Obavještajno-bezbjednosne agencije, odlaziti i vraćati se po novu zavedenu i vrbovanu djecu u BiH, te kakva je uloga zapadnih obavještajnih službi i zašto niko ne spriječava finansiranje terorizma u BiH?

- A jasno je kao dan da Al Kaidina teroristička mreža ima punu podršku SAD, Velike Britanije i Francuske. U tom kontekstu bi trebalo tumačiti i pogibiju siromašnih mladića Arnauta Nasera i Midžić Inesa, državljana BiH koji su se u Siriji pridružili "Islamskoj državi", a ubijeni su u američkom vazdušnom napadu izvedenim dronom - naveo je ovaj ekspert za borbu protiv terorizma.

Trebalo bi reći, dodao je on, da se u BiH ne vraća "samo njih devet", jer se američkoj vojsci i kurdskim snagama do sada predalo 77 osoba iz BiH, od čega je 19 muškaraca, boraca ISIL-a, 24 žene i čak 34 njihove djece.

On je podsjetio da je tokom ofanzive kurdskih boraca, odnosno Sirijskih demokratskih snaga /SDF/ koje djeluju uz pomoć SAD, i to na posljednje uporište "Islamske države" u mjestu Baghouz na istoku Sirije zarobljeno 33 državljana BiH.

Od 40.000 boraca iz 110 zemalja koji su se pridružili ovoj terorističkoj organizaciji, od 2012. u Siriju i Irak iz BiH otišlo je više od 360 ljudi.

Uglavnom su tamo odlazili preko Turske, prvo avionom, a zatim ilegalnim putem do sirijskih ratišta. Prema svim saznanjima, oko 70 odsto njih je bilo u "Islamskoj državi", a dio u Al Nusra frontu.

Poziv Stejt departmenta u februaru ove godine zemljama širom svijeta da preuzmu svoje državljane - strane borce, ali i žene i djecu koji su u zatvorima u dijelu Sirije koji kontrolišu kurdske snage, upućen je nekoliko dana prije nego je održan sastanak Koalicije za borbu protiv "Islamske države" u Vašingtonu.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, državni sekretar SAD Majkl Pompeo je naglasio da zemlje članice Koalicije moraju preuzeti svoje državljane koji su se borili u Siriji, te ih procesuirati pred domaćim sudovima.

Prije svih one iz muškog kampa-zatvora Kamišli, na sirijsko-turskoj granici u kojem se nalaze Albin Sinanović, Nedim Mujčinović i Edin Muftić. Inače, Kurdima se na nepoznatoj lokaciji predala cijela bosanskohercegovačka kolonija.

Navodeći brojna imena pripadnika ove terorističke organizacije iz BiH koji su predali Kurdima, Galijašević je naveo Amira Selimovića teroristu koji je prijetio da će zaklati svakog muslimana u BiH koji je protiv "Islamske države", te da će reisa Kavazovića zaklati pred Sebiljem na Baščaršiji.

Među onima koji su "junački" položili oružje su Enes Borovac, Salem Hasić sa suprugom Enesom Džinić i jednim djetetom, te Senad Kupusović.

Ranije se Kurdima predalo još desetak BiH državljana, a među njima su i već vraćeni Ibro Čufurović i Abdulah Čurt. U sirijskom kampu El Roj se nalaze i Ćufurovićeva supruga Emina Kečo, Selma Sultanović, supruga Ajdina Blaževića, te Muamera Mehmedagić i Adela Dolamić.

U nepoznatom zatvoru je Mirsada Džafić, dok se u gradu Raka kod kurdskih snaga nalazi Alma Nuhanović, supruga Alena Durme koji su u Siriju otišli u oktobru 2013. Durmo se borio pod imenom Ebu Halim. Njihov povratak u BiH uznemirio je cijeli region.

- A koliko ih je zarobljeno od strane regularne vojske Sirije pod komandom Bašara Asada? Gdje je stotinjak boraca Al Nusra fronta koji su pod komandom Nusreta Imamovića učestvovali u okupaciji Idliba? To niko ne zna. Da li je ipak vrijeme, na šta je upozorio Putin, da se uozbiljimo? - upitao je Galijašević.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #267 on: November 08, 2019, 05:08:35 pm »Lukač: Povratak džihadista neće biti dobar za BiH


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas Srni da je poznato da je iz BiH na strana ratišta otišlo najviše džihadista po glavi stanovnika nego iz bilo koje druge evropske zemlje i da njihov povratak sigurno neće biti dobar za BiH.

- Znamo da ih se stotine, nadam se da je utvrđeno tačno da su to državljani BiH, uglavnom nalaze u kampovima u Siriji, gdje su zarobljeni i razoružani i čekaju povratak u BiH.

Njihov povratak sigurno neće biti dobra stvar za BiH - ocijenio je Lukač upitanm da prokomentariše izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je BiH "tempirana bomba" koja kuca tik uz Hrvatsku i suočava se sa problemom povratka džihadista.

Lukač je ukazao da je riječ o ljudima koji su otišli da ratuju ne samo zbog novca, već zbog ideologije.

Zbog toga, upozorava on, ne može se očekivati da se oni ovdje ponašaju normalno i da prekinu sa svojim aktivnostima, jer je riječ o osobama koje se vraćaju iz borbenih dejstava i pripadnicima terorističkih organizacija.

- Oni će sigurno pokušati da oko sebe okupljaju nove, mlade sljedbenike koji u njima vide heroje. Znamo da u BiH i sada postoje desetine paradžemata koji nisu pod kontrolom države - oni žive po svojim zakonima i običajima, ne priznaju zakone BiH. Sve su to podaci koje imaju upravo i evropski lideri koji su više puta do sada pričali o BiH po pitanju opasnosti koja može da dođe iz nje - istakao je on.

On je pojasnio da ta opasnost podrazumijeva pitanja džihad-ratnika, vehabijskog pokreta, odnosno svih tih ljudi koji su radikalno nastrojeni i uglavnom je riječ o islamskom ekstremizmu na šta je Makron i upozorio.

- Moramo da obratimo pažnju na te izjave. Ovo nije prvi put jer je već više evropskih lidera pričalo o BiH i problemu radikalizma koji može da dođe. Islamski ekstremizam je opasan ne samo za zemlje u okruženju, već za cijelu Evropu - poručio je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova je podsjetio da su se u proteklim godinama na evropskom tlu dogodili mnogi teroristički napadi od kojih su mnogi bili vezani za BiH - ili su učestvovala lica iz BiH ili su lica koja su imali veze sa BiH ili je korišteno oružje ili eksplozivi iz BiH.

- To su informacije koje službe posjeduju i na osnovu toga se prave analize i dolazi se do ovakvih zaključaka da BiH postaje tempirana bomba koja može da bude opasnost za cijelu Evropu - ukazao je Lukač.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #268 on: November 19, 2019, 02:51:29 pm »


"BiH je generator haosa u regionu i Evropi"Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da BiH nije nebezbedna zemlja samo za sebe, već i za region.

Kako navodi, BiH je generator haosa i problema u celom regionu, pa i u EU.

Povodom četiri godine od ubistva dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu kod Sarajeva Galijašević je za agenciju Srna rekao da ni taj, ali ni drugi teroristički akti nisu rasvetljeni, ni sudski okončani, te da ne postoji nijedna aktivnost na utvrđivanju organizatora, nalogodavaca i finansijera mreže u kojoj su radili i Enes Omeragić i Nerdin Ibrić, koji je ubio policajca u Zvorniku, prenosi RTRS.

Istovremeno, dodao je, iz Sarajeva uporno pokušavaju da nametnu različitu interpretaciju terorističkih napada.

"Desio se teroristički akt koji je počinio pripadnik selefijskog vehabijskog pokreta. Oni danas imaju najmanje stotinjak vehabijskih komuna i naselja koji imaju 22 paralelna džemata, odlazili su u masovnom broju na sirijsko ratište, gotovo 360 boraca i više od 200 civila - žena i dece", rekao je Galijašević.

On je dodao da su "nadležne institucije BiH lagale kada su smanjivale broj državljana BiH koji su otišli na sirijsko ratište" i ocenio da BiH nema ni institucije voljne da se bore protiv terorizma.

"Političkom Sarajevu su svi neprijatelji zato što Sarajevo još stoji pod 'staklenim zvonom' i ne vidi kako se svet brzo mijenja i da propagandna matrica po kojoj su optuživali i podmetali drugima više ne funkcioniše. Mi smo virus, mi širimo zarazu nebezbednosti regionom i izazivamo probleme celoj Evropi", ocenio je Galijašević.

Kako je naveo, sve to nas vraća na ubistvo dva pripadnika Oružanih snaga BiH - Srbina i Bošnjaka, mladića u istoj uniformi koji su pokušali simbolično da pošalju poruku da može zajedno da se živi i radi.

"Pucajući u njih vehabije su pokazale da u stvari žele haos, a SDA, koja sav taj sistem drži okupljen oko sebe i upravlja njime, pokazala je da u stvari ne želi zajednički život i da podrškom radikalnim ekstremistima, ometanjem istraga i nekažnjavanjem krivaca u stvari samo komplikuje naš život", rekao je Galijašević.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #269 on: November 19, 2019, 03:38:56 pm »


Božiću i Hastoru povećane kazne za planiranje terorističkih napada


Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo je žalbu Tužilaštva na prvostepenu presudu Suda prema kojoj su Maksim Božić i Edin Hastor osuđeni na ukupno šest godina zatvora zbog planiranja terorističkog napada u Istočnom Sarajevu i Tuzli, te povećalo kaznu na ukupno devet godina zatvorske kazne.

Božić je prvostepeno osuđen na četiri, a Hastor na dvije godine zatvorske kazne. Apelaciono vijeće je drugostepenom presudom Božiću izreklo šest, a Hastoru tri godine zatvora.

Tužilaštvo je saopštilo da nastavlja intenzivne aktivnosti na procesuiranju predmeta terorizma i predmeta povezanih sa opasnostima od terorističkih aktivnosti.

Božić i Hastor su proglašeni krivim da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu s drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva, te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada.

U presudi se navodi da su oni planirali i pripremali napad na zgradu Agencije za istrage i zaštitu BiH u Istočnom Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona.

Optužnica protiv Božića i Hastora podignuta je u julu 2018. godine.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.063 seconds with 23 queries.