PALUBA
December 01, 2022, 10:12:52 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Terorizam u BiH  (Read 76638 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 578


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #300 on: July 25, 2020, 12:30:16 pm »

Dželku tri i po godine zatvora
"priznao krivicu za krivično djelo organizovanje terorističke grupe, u vezi sa krivičnim djelom terorizam."

masala , vala su ga pocepali za terorizam maksimalno  
sprdnja od drzave i cirkus od zakona  
Ne bih ja njih ni optuživao za ratovanje u tuđoj zemlji. Često su ti borci izmanipulisani i ne znaju ko im je kranji šef koju ima izvršnu komandu.
U veme T-11 u Srbiji na Pešterskoj visoravni smo gledali kako se borci u civilnoj odeći i transpornoj vreći u ruci vraćaju sa ratišta preko Drine.
Jeste nam javljeno, ali nismo smeli ni da ih popreko pogledamo a kamoli legitimišemo.

Ali zato za bilo kakvo delovanje u matičnoj zemlji, tu ispod 15 godina ne bi smela da prođe presuda.
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #301 on: September 29, 2020, 01:59:29 pm »Svjedok: Ališić bio razočaran stanjem u Siriji


Svjedok Tužilaštva BiH, vještak neuropsihijatrije Omer Ćemalović rekao je danas na suđenju Emiru Ališiću, koji je optužen za organizovanje terorističke grupe i ratovanje u Siriji, da je motiv optuženeg za odlazak na strano ratište bila "želja da pomogne muslimanskom narodu", ali da se "razočarao stanjem koje je tamo zatekao".

Ćemalović je, iznoseći svoj nalaz, rekao da je optuženi sposoban da prati postupak, te da je vještačenje pokazalo da nije riječ o osobi koja ima radikalno ponašanje, prenosi Birn.

- On je krenuo tamo pod utiscima, pod nekim informacijama koje dobija, koje su u njemu probudile želju da pomogne svijetu tamo. Kad je otišao tamo, to se sve izvitoperilo. Јednom riječju, bio je izigran - rekao je Ćemalović.

Na pitanje tužioca Biljane Golijanin za pojašnjenje zašto je optuženi iz zemlje u miru otišao u ratom zahvaćenu državu iako je imao porodicu, vještak je rekao da je "Ališić težio idealima u koje je tada vjerovao".

Danas je svjedočila i vještak za daktiloskopiju Emira Plavčić, koja je potvrdila da su otisci Ališića, koje je vještačila 19. decembra prošle godine na sarajevskom aerodromu, identični otiscima koji se nalaze u bazi za identifikacije.

Ališić je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama.

Na teret mu je stavljeno da je 13. decembra 2013. godine sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovao za Istanbul, te da je na neutvrđen način prešao granicu Turske i Sirije u namjeri da se pridruži paravojnim formacijama koje su na području Sirije i Iraka djelovale u okviru struktura Islamske države.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 656


« Reply #302 on: September 29, 2020, 03:13:37 pm »

Quote
Ćemalović je, iznoseći svoj nalaz, rekao da je optuženi sposoban da prati postupak, te da je vještačenje pokazalo da nije riječ o osobi koja ima radikalno ponašanje, prenosi Birn.

- On je krenuo tamo pod utiscima, pod nekim informacijama koje dobija, koje su u njemu probudile želju da pomogne svijetu tamo. Kad je otišao tamo, to se sve izvitoperilo. Јednom riječju, bio je izigran - rekao je Ćemalović.

Ком "свијету таму" је овај желео да помогне? Тамо су скори сви, на обе или више зараћених страна муслимани. Овај је ишао да помогне искључиво радикалним, екстремним муслиманима. Тврдња "неуропсихијтара" да да "није ријеч о особи која има радикално понашање" је прво нетачна, а друго излази из оквира његове лекарске процене.
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #303 on: October 23, 2020, 08:58:27 am »Јahja Vuković, koji je osumnjičen za terorizam, izručen BiH


BiH je iz Turske izručen Јahja Vuković /21/ iz Bihaća, koji je pod istragom Tužilaštva BiH jer je osumnjičen da je 2014. godine otputovao u Siriju, te se priključio paravojnim formacijama terorističke organizacije Islamska država, saopštio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Lociranje, identifikovanje, hapšenje i transport osumnjičenog izvršen je zajedničkim naporima Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih i bezbjednosnih agencija u okviru antiterorističkih aktivnosti.

Izručenje osumnjičenog realizirano je na međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon čega je lišen slobode i biće predat postupajućem tužiocu.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji "Al Nusra front", gdje je zajedno sa drugim državljanina BiH, u okviru jedinice "Hattab", učestvovao u terorističkim aktivnostima ove grupe, koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protivpravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti.

Prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine i konačnog sloma struktura terorističke organizacije Islamska država, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je otkriven i lišen slobode.

izvor
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #304 on: November 11, 2020, 06:40:05 am »

Sarajevska policija na terenu
Tanjug 10. 11. 2020.

SARAJEVSKOJ policiji večeras je prijavljeno da je postavljena bomba u tržnom centru Bingo u naselju Halilovići.

Iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, nepoznata osoba im je oko 18.30 dojavila da je postavljena bomba, preneo je portal Klix. Odmah posle dojave, evakuisan je objekat tržnog centra, a policijska ekipa je izašla na teren gde je u toku kontradiverzioni pregled, nakon čega će biti poznato da li je reč o lažnoj dojavi.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #305 on: November 18, 2020, 10:01:30 am »Odbijena apelacija za naknadu nakon obustavljene istrage za teroristički napad


Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu tužbu Kemala Murića kojom je potraživao 60.000 KM za naknadu nematerijalne štete nakon što je protiv njega i još nekoliko osoba Tužilaštvo BiH obustavilo istragu o planiranju terorističkog napada za novu 2016. godinu.

Kako je navedeno u odluci Ustavnog suda, zahtjevi za tužbu za naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede ugleda, časti i dostojanstva ličnosti u iznosu od 60.000 KM nisu osnovani, prenosi Birn.

- Drugostepeni sud je prilikom odmjeravanja ovog vida štete u dovoljnoj mjeri ocijenio specifične okolnosti konkretnog slučaja, kao što su težina krivične optužbe, dužina trajanja pritvora i mjera zabrane, nalaz i mišljenje vještaka, apelantovu životnu dob, njegove porodične okolnosti i slično, ocijenivši da iznos od 5.000 KM predstavlja adekvatnu satisfakciju za sve duševne bolove prouzrokovane neosnovanim lišenjem slobode i određivanjem mjera zabrane - navedeno je u odluci Ustavnog suda.

U odluci je navedeno da se odbija apelacija Kemala Murića podnesena protiv presuda Suda BiH od 28. septembra 2018, 16. oktobra 2017. i 7. avgusta 2017. godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 7. avgusta 2017. godine Muriću je predviđen iznos od 3.400 KM na ime nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede ugleda, časti i dostojanstva ličnosti, kao i naknade troškova parničnog postupka u iznosu od 1.092 KM.

Drugostepenom presudom Suda BiH od 16. oktobra 2017. godine, djelimično je usvojena Murićeva žalba i prvostepena presuda preinačena da mu se isplati iznos od 5.000 KM.

Presudom revizijskog vijeća Suda BiH od 28. septembra 2018. godine djelimično je uvažena žalba i preinačena je drugostepena presuda, na način da se Muriću za nadoknadu troškova parničnog postupka isplati iznos od 1.865 KM.

Murić je uhapšen i pritvoren, u predmetu kodnog naziva "Rez", u decembru 2015. zajedno sa Elvirom Muratovićem, Semirom Salkovićem, Zulfom Alajbegovićem, Edinom Tabakovićem, Darkom Pecom, Elvirom Mašićem i Adisom Kešanom.

Nakon mjesec pritvora, određene su im višemjesečne mjere zabrane, a istraga protiv njih je obustavljena u decembru 2016. godine.

Murića i ostale je Tužilaštvo BiH sumnjičilo da su planirali teroristički napad koji je, kako je ranije navedeno, trebao biti izveden u Sarajevu za novu 2016. godinu, a pored njih su u akciji "Rez" bili privedeni Admir Ahmetović, Bilal Dervišić, te Nermin Ćuprija, ali su pušteni odmah nakon ispitivanja.

izvor
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #306 on: December 29, 2020, 01:15:35 pm »

Emir Ališić sklopio sporazum sa Tužilaštvom BiH
Novosti online 29. 12. 2020.

EMIR Ališić, koji je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji, sklopio je sa Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice, pa je današnji nastavak suđenja odložen.

Ališićev branilac advokat Bakir Hećimović rekao je Srni da će ovaj sporazum biti razmatran na narednom pretresu koji je zakazan za 5. januar. Tužilaštvo BiH tereti Ališića za protivzakonito formiranje i pridruživanje paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji. Ališić se tereti da je krajem 2013. godine otputovao iz BiH u Tursku odakle se ilegalno prebacio na područje Sirije sa namerom da se pridruži paravojnim formacijama koje su delovale u okviru struktura takozvane "Islamske države" na području Sirije i Iraka.

On se u okviru više formacija borio na području gradova Raka i Haritan. U optužnici se navodi da je optuženi bio pripadnik takozvane "Islamske države" od 2013. do 2019. godine, da bi početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, bio zarobljen od kurdskih snaga. Krajem prošle godine izručen je u BiH, gde je odmah uhapšen i sproveden u pritvor gde se, rešenjem Suda BiH, i sada nalazi.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #307 on: January 06, 2021, 12:30:01 pm »

Sud doneo šokantnu odluku!
Novosti online 06. 01. 2021.

SUD BiH je, na osnovu prihvaćenog sporazuma o priznanju krivice, osudio Emira Ališića (51) na dve i po godine zatvora za organizovanje terorističke grupe

- Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice ceneći navedene olakšavajuće okolnosti i izrekao kaznu ispod minimuma propisanog zakonom za ovo krivično delo - rekla je predsedavajuća sudskog veća Biljana Ćuković.

Okolnosti pod kojima je sklopljen sporazum o priznanju krivice i razlozi za kaznu ispod minimuma koji je zakonom propisan izrečeni su na delu suđenja koji je bio zatvoren za javnost. Pre isključenja javnosti, tužilac Biljana Golijanin je rekla da bi činjenice koje bi se navele mogle štetiti ličnom interesu optuženog.

Ališića je optužnica teretila za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji. On je napustio BiH u decembru 2013. godine, a u Siriji je bio u jedinicama Islamske države. Tužilaštvo BiH je, nakon ročišta, saopštilo da je Ališić priznao krivicu za odlazak na područje Sirije, gde se pridružio paravojnim formacijama koje su delovale u okviru struktura Islamske države, koja je odlukom Saveta bezbednosti UN proglašena terorističkom organizacijom.

- Predložena kazna u skladu je s ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnog dela - navodi se u saopštenju.

U izrečenu kaznu uračunava mu se i vreme provedeno u pritvoru od 19. decembra 2019. godine. Na visinu kazne ne postoji mogućnost žalbe.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 270« Reply #308 on: January 06, 2021, 04:28:44 pm »

SUD BiH je, na osnovu prihvaćenog sporazuma o priznanju krivice, osudio Emira Ališića (51) na dve i po godine zatvora za organizovanje terorističke grupe
cirkuzanti  ,
zamisljam samo kako se kolege teroristi svih zemalja smeju kad vide kako su im u bosni ponosnoj za terorizam drugari "brutalno osudjeni" 
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 358


#vragu i rat#


« Reply #309 on: January 06, 2021, 06:26:05 pm »

Ne čitaš između redova, rekao je sve šta zna i ovi su pristali spustiti kaznu.

poz.
Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 270« Reply #310 on: January 06, 2021, 07:31:45 pm »

super , to ce sigurno mnogo da znaci njegovim buducim zrtvama koje ce da poseje kako po bih tako i sire a i zrtvama svi drugih njegovih kolega sledbenika terorizma na ovim prostorima.

da su tog lika za nedela koje je cinio osudili dozivotnom robijom ili barem ozbiljno dugogodisnjom robijom drugi takvi i slicni bi dobro razmislili da li bi se upustali u bilo kakve aktivnosti koje se u celom svetu karakterisu onako kakvim i jesu , tj terorizmom,
samo na balkanu dokazane teroriste bukvalno nagradjuju umesto da kaznjavaju .

ovakve i slicne presudu su dodatni vetar u ledja a ne rampa teroristima i terorizmu .
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 578


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #311 on: January 06, 2021, 11:40:51 pm »

Ispovest državljanke Bosne i Hercegovine - povratnice iz Sirije, supruge borca Al-Nusra Fronta ogranka terorističke organizacije Al-Kaida.

Bilo je 2016. godine a snimljeno je 2018, ne znam da li je već postavljan videoPripadnici al-Nusra Fronta u Siriji


Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #312 on: January 22, 2021, 08:35:20 pm »

U akciji SIPA među uhapšenima i Haris Špago, pripadnik vehabijskog pokreta
O. MATAVULj 22. 01. 2021.

TUŽILAŠTVO BiH zatražilo je određivanje jednomesečnog pritvora za četiri osobe uhapšene u akciji SIPA sa većom količinom oružja, bombi i municijom.

Kako saznaju "Novosti", među uhapšenima je i pripadnik vehabijskog pokreta Haris Špago, koji se dovodio u vezu sa terorističkim napadom na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. Tačnije, teretio se za pomaganje izvršiocu nakon napada, ali je tužilaštvo tokom postupka odustalo od njegovog krivičnog gonjenja. Preostala trojica, kako saznajemo, ne prolaze kroz krivične evidencije, niti operativno važe za ljude bliske vehabijskom pokretu. Akcija je pokrenuta nakon što je SIPA došla do informacija da osumnjičeni prevoze veću količinu naoružanja. Na području Olova zaustavljen je automobil u kojem su bila dvojica osumnjičenih i u njemu je otkriveno oružje.

- Prikupljeni su dokazi da osobe, koje su se ranije dovodile u vezu sa radikalnim islamistima, pribavili oružje i eksploziv, s namerom da ih prokrijumčare u zemlje Evropske unije gde bi bilo korišćeno za kriminogene aktivnosti - rekao je portparol SIPA Luka Miladinović. On kaže da su izvršeni pretresi na četiri lokacije u Olovu, Kladnju, Zenici i Hadžićima kod Sarajeva.

- U pretresima je privremeno oduzeto i zaplenjeno naoružanje i municija. Radi se o jednoj pušci sa optičkim nišanom, ručnim bombama, raketnom bacaču "zolja", određenoj količini municije i drugim predmetima - rekao je Miladinović.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je akcija realizovana u saradnji sa tužilaštvom i MUP Zeničko-dobojskog kantona. Istragu je preuzeo tužilac iz Odseka za terorizam, ali više informacija u cilju istrage nije mogao da otkriva.

- Za svu četvoricu predložen je pritvor zbog opasnosti od bekstva osumnjičenih, bojazni da će boravkom na slobodi ometati istragu uticajem na svedoke ili saučesnike, ali i zbog mogućnosti da ponovi krivično delo - rekao je Grubešić.

OSUĐEN ČAUŠEVIĆ

U TERORISTIČKOM napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teško povređena Edina Hindić, a lakše je povređeno još petoro policajaca. Za taj zločin Haris Čaušević je osuđen na 35 godina zatvora, dok je Naser Palislamović u nedostatku dokaza oslobođen optužbe.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #313 on: January 28, 2021, 09:19:04 am »Nastavak suđenja Keseroviću


U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje Јasminu Keseroviću koji je optužen za ratovanje u Siriji.

Ročište je zakazano za 9.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Suda BiH. Na posljednjem ročištu, održanom 21. januara, vještak neuropsihijatar Omer Ćemalović izjavio je da je Keserović izrazio kajanje zbog odlaska u Siriju, da je tamo otišao iz ideala, ali da ti stavovi ne opravdavaju način postupanja.

Na istom ročištu Tužilaštvo je uložilo materijalne dokaze, među kojima su dopis Granične policije iz kojeg proizlazi da je Keserović 23. januara 2013. godine napustio teritoriju BiH preko sarajevskog aerodroma.

Tu su i zapisnici o prepoznavanju, te akti koje je pribavilo Ministarstvo pravde u Savjetu ministara putem međunarodne pravne pomoći kojim se, prema riječima tužioca Ćazima Hasanspahića, dokazuje da je optuženi boravio na sirijskom ratištu i u prihvatnim centrima.

Keseroviću je na teret stavljeno da je u januaru 2013. godine otišao u Siriju i kao pripadnik takozvane "Islamske države" učestvovao u terorističkim aktivnostima, te da je i javno podsticao na terorističke aktivnosti.

izvor
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #314 on: January 28, 2021, 09:29:59 am »Izricanje presude Kasupoviću za terorizam


U Sudu BiH danas je zakazano izricanje presude Senadu Kasupoviću, koji je optužen da je ratovao u Siriji kao pripadnik terorističke organizacije "Islamska država".

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da se Kasupović proglasi krivim za organizovanje terorističke grupe, dok je odbrana tražila da se u nedostatku dokaza oslobodi optužbe.

Od početka pretresa saslušano je 12 svjedoka, četiri vještaka i uloženi materijalni dokazi koji u cijelosti dokazuju optužnicu.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 23 queries.