PALUBA
November 28, 2023, 09:44:25 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Terorizam u BiH  (Read 87401 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #315 on: January 29, 2021, 09:19:24 am »Kasupoviću tri godine zatvora


Sud BiH prvostepenom presudom osudio je danas na tri godine zatvora Senada Kasupovića za organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika rekao je da je odluka Suda zasnovana na relevantnim dokazima koji su izneseni tokom sudskog postupka.

Obrazlažući presudu, Strika je naveo da je optuženi 12. jula 2013. godine, sa sarajevskog aerodroma otputovao za Istanbul, te ilegalno prešao u Siriju da se bori u takozvanoj "Islamskoj državi", koja je 30. maja 2013. godine proglašena terorističkom organizacijom.

- Sud je van razumne sumnje utvrdio da je optuženi Kasupović, pod imenom Muatesim, postao pripadnik terorističke grupe kojoj je pružao pomoć i učestvovao u terorističkim aktivnostima s ciljem promjene ustavnog poretka i svrgavanja legitimne vlasti - izjavio je Strika.

Sudija je rekao da je zaštićeni svjedok "S-3" u svom iskazu naveo da je Kasupovića pod imenom Muatesim upoznao sa Ibrom Ćufurovićem, da ga je kasnije viđao na stražama, u borbama i u maskirnoj uniformi.

Strika je podsjetio da je jedna povratnica iz Sirije izjavila da je Kasupovića viđala više puta i da je bio ranjavan, dok je druga rekla da je optuženi bio ranjen od mine, nakon čega se predao "kurdskoj vojsci".

On je naveo da zapisnik Agencije za istrage i zaštitu BiH od 29. maja 2019. godine potvrđuje da je na snimcima koji su vještačeni, izolovano lice na kojem se prepoznaje optuženi Kasupović.

- Nema dileme da je van razumne sumnje potvrđen identitet optuženog, što je dovoljan osnov da se van razumne sumnje utvrdi da se optuženi borio za "Islamsku državu" - rekao je Strika.

Iako je Sudsko vijeće utvrdilo da je optuženi bio borac i da je učestvovao u terorističkim aktivnostima boreći se u jedinici "Bejt komandos", koja je kasnije promijenila naziv u "Al aksa", ipak nije utvrđeno da je on učestvovao u nekim borbama.

Vijeće je u odmjeravanju kazne kao otežavajuću okolnost navelo dužinu boravka od šest godina u Siriji, a kao olakšavajuću činjenicu da optuženi ranije nije osuđivan i da je otac dvoje maloljetne djece.

Sud je Kasupoviću produžio mjere pritvora do upućivanja na izdržavanja kazne, a koji može trajati najduže devet mjeseci.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #316 on: January 29, 2021, 10:09:36 am »Galijašević: Kaznena politika stimulativna za teroriste


BiH ima blage i stimulativne kazne za teroriste, što dokazuje prvostepena presuda kojom je Sud BiH za terorizam osudio na tri godine zatvora Senada Kasupovića, rekao je stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

- Kasupović je praktično dobio presudu za člansku kartu "Islamske države". Nisu uopšte sprovedene ozbiljne istrage o djelovanju njegove jedinice, o ubistvima koje je počinila, o paljevinama, rušenjima gradova, pljačkama - rekao je Galijašević Srni.

On je naglasio da se ovdje praktično zanemaruje kompletno terorističko djelovanje i samo se dobija kazna za člansku kartu.

- Šta je radio kada im je pristupio - pjevao, zabavljao ih ili je ubijao sa njima? - pita Galijašević.

Galijašević je istakao da se u drugim zemljama, pogotovo zapadnim, drugačije pristupa kada je riječ o kaznama za ovu vrstu djela.

- Prvo, pristupa se ozbiljnije, utvrdi se šta je formacija u kojoj je boravio činila na određenom području i koliko je to područje bilo predmet njihovih terorističkih akcija, zločina, ubistava - pojasnio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, oni se na takav način neće resocijalizovati i shvatiti gdje su pogriješili.

Sud BiH je prvostepenom presudom osudio danas na tri godine zatvora Senada Kasupovića za organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika rekao je, obrazlažući presudu, da je optuženi 12. jula 2013. godine sa sarajevskog aerodroma otputovao za Istanbul, te ilegalno prešao u Siriju da se bori u takozvanoj "Islamskoj državi", koja je 30. maja 2013. godine proglašena terorističkom organizacijom.

- Sud je van razumne sumnje utvrdio da je optuženi Kasupović, pod imenom Muatesim, postao pripadnik terorističke grupe kojoj je pružao pomoć i učestvovao u terorističkim aktivnostima s ciljem promjene ustavnog poretka i svrgavanja legitimne vlasti - naveo je Strika.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #317 on: February 04, 2021, 04:59:03 pm »Završne riječi u slučaju Јasmina Keserovića 18. februara


Iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane Јasmina Keserovića, optuženog za pridruživanje terorističkoj organizaciji Islamska država i javno podsticanje na terorističke aktivnosti zakazano je za 18. februar u Sudu BiH.

Na današnjem ročištu, svjedok odbrane Berin Tahić rekao je da je u Siriji, u bolnici u kojoj je radio, nekoliko puta vidio Јasmina Keserovića.

Tahić je ispričao da je u maju 2013. godine otišao u sirijski grad Azaz, gdje nije poznavao nikoga, te da nije mogao da se snađe i nađe posao.

On je dodao da je tamo upoznao doktora Sirijca oženjenog Bosankom, koji ga je zaposlio u bolnici u mjestu Shamarin, prenosi Birn.

Tahić je rekao da je prije odlaska u Azaz, gledao kanale na Јutjubu koji su prikazivali patnju sirijskog naroda, zbog čega je odlučio da ode i pomogne, jer je tokom rata u BiH imao iskustva kao medicinar.

Prema njegovim riječima, u Siriji se, u koju je ušao preko Turske, zadržao 40 dana.

On je istakao da je Keserovića, kojeg ranije nije poznavao, u Siriji vidio dva ili tri puta u bolnici u Shamarinu, "na granici s Turskom", te potvrdio da je to osoba koja sjedi u sudnici.

Svjedok je rekao da je Keserović govorio arapski jezik i da se sjeća da nije bio u vojnoj uniformi kada ga je vidio zadnji put.

Tahić je potvrdio da mu je jednom prilikom Keserović pomogao oko prevoda u komunikaciji s doktorom.

Na pitanje tužioca Ćazima Hasanspahića svjedok je odgovorio da u periodu odlaska u Siriju nije čuo za takozvanu Islamsku državu.

Na današnjem ročištu odbrana je uložila materijalne dokaze, čime je završen dokazni postupak.

izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 121


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #318 on: February 04, 2021, 06:30:11 pm »Jedan Keserović preti Hrišćanima a drugi Keserović profesor na fakultetu za bezbednost objašnjava...
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #319 on: February 08, 2021, 02:15:21 pm »

Džihadista iz Bosne i dalje u Siriji
Novosti online 08. 02. 2021.

RADIKALNI vehabijski vođa iz Gornje Maoče Nusret Imamović, kojeg je američki Stejt department 2014. godine stavio na specijalnu listu deset najtraženijih terorista na svetu, i dalje se krije u Siriji, u koju je iz BiH otišao 2013. godine.

- Iako su vojni zvaničnici Libije tvrdili da je Imamović nakon kraha (terorističke) "Islamske države" u Siriji sa porodicom pobegao u Tripoli, gde se pridružio snagama Vlade nacionalnog sporazuma, novi svedoci Tužilaštva BiH sada tvrde drugačije - piše današnji sarajevski "Dnevni avaz". List navodi da je reč o sirijskim ratnicima koji su krajem 2020. izručeni BiH, a u Siriji su se nalazili od 2013. godine i imali direktan kontakt sa Imamovićem. Prema informacijama iz krugova bliskih Tužilaštvu BiH, svedoci tvrde da se Imamović i dalje krije u sirijskoj pokrajini Idlib, jednom od poslednjih uporišta "Nusra fronta".

SAD su za njim raspisale veliku novčanu nagadu i, ukoliko bi bio otkriven, sirijske snage bi ga odmah predale Amerikancima. Tokom rata Imamović je bio pripadnik jedinice "El mudžahid", a nakon rata je otišao u Ujedinjene Arapske Emirate, gde je diplomirao na Fakultetu za šerijatsko pravo, te se vratio u BiH. Imamović je neko vreme živeo u Zavidovićima, da bi se 2006. godine preselio u Gornju Maoču, koju je pretvorio u vehabijsko uporište.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #320 on: February 25, 2021, 02:30:18 pm »Jasminu Keseroviću šest godina zatvora zbog ratovanja u Siriji


Sud BiH osudio je na šest godina zatvora Јasmina Keserovića optuženog za pridruživanje terorističkoj organizaciji "Islamska država" i javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Keserović je jedan od sedmorice državljana BiH koji su u decembru 2019. godine izručeni iz Sirije zbog sumnje da su tamo ratovali na strani organizacija koje su UN proglasile terorističkim, prenosi Birn.

Tužilaštvo BiH je u završnim riječima ocijenilo dokazanim obje tačke optužnice za terorizam - pridruživanje stranim paravojnim formacijama, takozvanoj "Islamskoj državi" i javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Odbrana je tada predložila da Keserović bude osuđen na kaznu između dvije i po i tri i po godine zatvora za prvu tačku, ocijenivši da navodi da je optuženi javno pozivao na ubijanja nisu dokazani.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #321 on: February 26, 2021, 09:33:21 am »Presuda najmlađem povratniku sa sirijskog ratišta


U Sudu BiH danas će biti održano završno suđenje Hamzi Labidiju, najmlađem povratniku sa sirijskog ratišta koji je u vrijeme odlaska da ratuje za terorističku organizaciju "Islamska država" bio maloljetan.

Tužilaštvo BiH sklopilo je sa Labidijem sporazum o priznanju krivice, tako da se očekuje da će Sud BiH to prihvatiti i osuditi ga na godinu dana.

Labidi je, prema optužnici, u junu 2014. godine otišao sa porodicom u Siriju i priključio se jedinicama pod okriljem "Islamske države", koju su UN proglasile terorističkom.

Tokom ročišta rečeno je da je Labidi imao 15 i po godina kada je sa majkom otišao u Siriju.

U optužnici se navodi da se Labidi pridružio očuhu Emiru Ališiću, koji je osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora za organizovanje terorističke grupe, a prema optužnici, Labidi je bio u jedinicama pod komandom Gorana Pavlovića i Rame Pazare, kao i u "Bejt komandosu".

Labidi je ostao u Siriji do zarobljavanja, a u BiH je izručen u decembru 2019. godine. U pritvoru je bio od izručenja do jula 2020. godine, prenosi Birn.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #322 on: March 02, 2021, 11:48:12 am »"Stimulativne kazne teroristima"


Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je da se u BiH donose stimulativne presude ratnicima Islamske države koji su otišli iz BiH, pa su se nakon sloma te terorističke organizacije vratili kući.

- Danas u BiH ima na stotine terorista povratnika iz Sirije. Јedan dio vehabija je osuđen na minimalne kazne od godinu dana zatvora i oni su već na slobodi, gdje obučavaju nove snage. Zanimljivo je da se niko ne bavi temom šta su ti teroristi radili u Siriji i ne traže se podaci o njihovom djelovanju od stranih službi ili sirijske vojske - rekao je Galijašević za Večernje novosti.

On je dodao da se da se zbog tih propusta na stotine obučenih terorista slobodno šeta po BiH.

Galijašević navodi da je procjena stranih službi da je samo u Siriji bilo oko 500 državljana BiH koji su ratovali na strani Islamske države.
- Njih stotine se vratilo u BiH - istakao je Galijašević.

Član Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kaže da već godinama unazad SDA i Sarajevo vješto minimiziraju problem terorizma koji ima BiH.

- Po cijelom svijetu u terorističkim akcijama imamo teroriste iz BiH. O oružju iz BiH koje se pojavljuje u mnogim zemljama u rukama terorista da ne govorimo. Bošnjaci drže čitav bezbjednosni sektor BiH i vješto manipulišu međunarodnom zajednicom tvrdeći da u BiH nema terorista - naglasila je Majkićeva.

Hamza Labidi nedavno je pred Sudom BiH osuđen na godinu dana zatvora kao povratnik iz Sirije, gdje je bio terorista i član Islamske države.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #323 on: March 25, 2021, 07:03:04 pm »

Skandal u BiH, ukinut pritvor Bosancu - ratniku Islamske države
V. MITRIĆ 25. 03. 2021.

TUŽILAC Odseka za terorizam Tužilaštva BiH, uputio je žalbu na odluku Suda BiH, po kojoj je ukinut pritvor osumnjičenom Jahji Vukoviću kom je u toku sudski proces zbog krivičnog dela organiziranje terorističke grupe.

Optuženi se tereti da je boravio na području Sirije i Iraka, gde je učestvovao u terorističkim aktivnostima i borio se u okviru struktura ”Al Nusra Front” i takazvnog ”ISIL”, koje je Savet bezbednosti UN proglasio terorističkom organizacijom.

- Optuženi se nakon sloma i poraza ove terorističke organizacije, skrivao na području Turske, gde je uhvaćen i izručen pravosuđu BiH - kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH. - S obzirom da se nije dobrovoljno predao pravosuđu BiH, kao i da se nakon sloma struktura tzv.”ISIL-a” skrivao na području Turske i da je njegovo lociranje i izručenje bilo rezultat koordiniranog delovanja institucija BiH i partnerskih institucija unutar anti-terorističke koalicije, iz razloga bitne povrede odredbi krivičnog postupka i pogrešno ili nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja, tužilaštvo je uložilo žalbu. Smatramo da i dalje postoje pritvorski razlozi, pa se traži ponovno određivanje pritvora za optuženog.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #324 on: April 03, 2021, 10:47:26 am »

Sud ukinuo pritvor Begzadu Spahiću, borcu Islamske države
Novosti online 03. 04. 2021.

SUD BiH je ukinuo pritvor Begzadu Spahiću, osumnjičenom za odlazak na sirijsko ratište i pridruživanje terorističkoj organizaciji Islamska država, nakon što je Tužilaštvo dobilo dokumentaciju da je u Turskoj za ovo delo osuđen na četiri godine i dva meseca zatvora, potvrdio je tužilac Dubravko Čampara.

Čampara je pojasnio da se ovo smatra presuđenom stvari, imajući u vidu načelo koje važi svuda u Evropi, shodno Konvenciji o ljudskim pravima da se ne može dva puta suditi za isto delo. Spahić je uhapšen 9. marta po nalogu Tužilaštva zbog sumnje za organizovanje terorističke grupe u vezi s krivičnim delom terorizam. Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je 2013. godine u dva navrata iz BiH odlazio na ratište u Siriju, gde se priključio formacijama terorističke Islamske države.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopšteno da je tokom 2017. godine Spahić bio uhapšen u Turskoj, nakon čega je 11. februara ove godine izručen BiH i uhapšen po potjernici Opštinskog suda u Zenici, koja je bila raspisana protiv njega zbog drugih krivičnih djela. Spahić je na ročištu izjavio da je u Turskoj 2017. godine osuđen na četiri godine i dva meseca zatvora za boravak u Siriji i pridruživanje terorističkoj organizaciji Islamska država.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #325 on: April 26, 2021, 05:24:10 pm »

Povratak opasnog teroriste
Novosti online 26. 04. 2021.

BILAL Bosnić, neformalni vođa vehabija u BiH, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, u septembru ove godine izlazi na slobodu.
Ovu informaciju potvrdio je Adil Lozo, Bosnićev advokat.


Lozo je pojasnio da je Bosnić uhapšen 2014. i da je u pritvoru tokom suđenja proveo dve godine, koje su mu uračunate u kaznu. Pravosnažno je osuđen 2016. godine. Bosnić je zvanično uhapšen 3. septembra 2014., u akciji "Damask" pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

- On će svoju kaznu izvršiti u cijosti i od septembra je slobodan čovek - kazao je Lozo.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #326 on: April 27, 2021, 08:43:48 am »Šest godina od terorističkog napada u Zvorniku - Tužilaštvo BiH i dalje nijemo


Danas je šest godina od terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku kada je vehabija Nerdin Ibrić /24/ ubio policajca Dragana Đurića /47/ i ranio policajce Stevu Milovanovića i Željka Gajića, a pravosudne institucije BiH i dalje se ne oglašavaju o ovom zločinu.

Na mjestu stradanja policajca Đurića, ispred Policijske stanice Zvornik, kao i na mjesnom groblju u Karakaju biće položeno cvijeće i služen pomen.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske položiće cvijeće ispred Policijske stanice Zvornik, na mjestu stradanja Đurića.

Cvijeće će položiti i pripadnici Policijske stanice u kojoj je radio Đurić, kao i Policijske uprave Zvornik, nakon čega će biti odata počast tragično nastradalom kolegi.

Načelnik Policijske uprave Zvornik Aleksandar Vasiljević rekao je Srni da kolege nikada neće zaboraviti ubijenog Đurića, ali i ukazao da je neshvatljivo da se ni nakon šest godine od terorističkog napada pravosudne institucije BiH još ne oglašavaju.

"Ni Tužilaštvo, ni Sud BiH još nikoga od prisutnih tom terorističkom događaju nisu pozvali u svojstvu svjedoka radi davanja izjave, niti je šta drugo po tom pitanju učinjeno, odnosno pravosudne institucije BiH i dalje uporno ćute o terorističkom napadu u Zvorniku", rekao je Vasiljević.

Vasiljević je naglasio da Policijskoj upravi Zvornik nije vraćeno ni oružje, niti uniforma sa vještačenja, koje je nakon terorističkog napada izuzeto radi istrage.

On je istakao da je ovaj teroristički čin potresao sve dobronamjerne ljude, te naglasio da kolege ubijenog Đurića i Zvorničani ne mogu nikada zaboravti ovaj strašan zločin.

"Ne možemo nikada zaboraviti, niti se pomiriti sa činjenicom da terorista, posebno iz komšiluka, u ime neke ideje ili nekoga, dođe u Policijsku stanicu i svjesno i namjerno ubija", rekao je Vasiljević.

On je rekao da je poučena iskustvom terorističkog napada, policija odmah nakon ubistva policajca temeljno pristupila problemu i podigla na viši bezbjednosni nivo sve službe u koordinaciji između svih organizacionih jedinica na području Policijske uprave Zvornik, što je i sada stalna praksa.

Vasiljević navodi da su, kao odgovor na teroristički napad 2015. godine, Policijska uprava i Gradska uprava Zvornik pokrenule zajednički projekat "Preventivno djelovanje lokalne zajednice u sprečavanju nasilnog ekstremizma i terorizma", koji se primjenjuje u praksi.

Vasiljević je rekao da je jedan od glavnih ciljeva ovog projekta edukacija svih aktera društva o temi nasilnog ekstremizma i terorizma, kao i uspostavljanje saradnje lokalne zajednice i policije, te zajedničko sagledavanje stanja bezbjednosti i preduzimanja svih aktivnosti koje bi doprinijele većem stepenu bezbjednosti.

"Policijska uprava i grad Zvornik preduzeli su konkretne korake u uspostavljanju ovakvog projekta, koji se direktno oslanja na Akcioni plan Vlade Republike Srpske za preventivno djelovanje i borbu protiv terorizma", podsjetio je Vasiljević.

Ističući da Policijska uprava Zvornik neprekidno radi na zajedničkoj saradnji sa lokalnim zajednicama u okviru svoje nadležnosti, Vasiljević je rekao da se time obezbjeđuje pravovremena razmjena informacija koje su od bitnog bezbjednosnog značaja, posebno na zaštiti građana i njihove imovine.

Sjećanje na ubijenog policajca Dragana Đurića će biti obilježeno u skladu sa važećim zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije, uz poštovanje svih epidemiološih mjera.

"Ispoštovaćemo preporuke nadležnih republičkih i lokalnih organa o zabrani okupljanja velikog broja ljudi na jednom mjestu, što se, naravno, odnosi i na skupove ovog karaktera, a sve s ciljem preventivnog djelovanja protiv širenja virusa korona", pojasnio je Vasiljević.

Teroristički napad izvršio je pripadnik vehabijskog pokreta Nerdin Ibrić iz zvorničkog naselja Kučić Kula, 27. aprila 2015. godine oko 19.00 časova, u vrijeme primopredaje smjene.

Ibrić se dovezao ispred Policijske stanice u automobilu "golf dva" crne boje i uz poklič "Alahu ekber" /Alah je veliki/ upao u Policijsku stanicu i počeo da puca iz puške takozvane "pumparice".

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #327 on: May 12, 2021, 06:47:54 pm »

Hapšenje zbog terorizma u Tuzli
V.Mitrić 12. 05. 2021.

POLICAJCI Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su na Međunarodnom aerodromu Tuzla, uhapsili jednu osobu zbog sumnje da je počinila krivična dela finansiranje terorističkih aktivnosti i organizoavanje terorističke grupe, rekao nam je Luka Miladinović, portparol Sipe.

Postupajući po naredbi Suda BiH, policajci su obavli pretres ljudi, stambenih i pomoćnih objekata na jednoj lokaciju u Tuzli i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. Uhapšeni je priveden u prostorije Sipe i nad njim se obavlja kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz izveštaj o počinjenom krivičnom delu, biti predat u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #328 on: May 20, 2021, 05:35:58 am »

Tri godine robije za teroristu
V. Mitrić 19. 05. 2021.

SUD Bosne i Hercegovine je Milarema Berbića oglasio krivim da je počinio krivično delo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i osudio ga na trogodišnju robiju.

Optuženi Milarem Berbić kriv je što je dana 29.avgusta 2014. godine sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovao u Istanbul, Republika Turska, radi pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja deluje van teritorije BiH. Ova strana paravojna formacija, koja se borila protiv legitimnih vojnih snaga države Sirije radi rušenja sirijskog državnog poretka i koja je delovala u sklopu terorističke organizacije ISIL, odnosno Islamske države na području Sirije i Iraka, odlukom Saveta bezbednosti OUN od 30. maja 2013. godine proglašena je terorističkom organizacijom.

Optuženi je zatim, na neutvrđen način, prešao granicu između Turske i Sirije i ušao u Siriju, nakon čega se pridružio i postao pripadnik paravojne formacije nepoznatog naziva, kojom je rukovodio Goran Pavlović, a koja je delovala u sklopu ISIL. Početkom 2019. godine optuženog su zarobike kurdske snage nakon čega je 19.decembra 2019.godine iz Sirije deportovan u Bosnu i Hercegovinu.

Sud je istovremeno doneo i rešenje kojim je optuženom produžen pritvora, nakon izricanja presude.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #329 on: May 20, 2021, 03:48:09 pm »

Određen pritvor Seni Hamzabegović - u Sarajevu strah da će ponoviti delo
V. Mitrić 20. 05. 2021.

SUD Bosne i Hercegovine je, odlučujući o žalbi Tužilaštva BiH izjavljenoj rešenje Suda BiH od 13 maja, u predmetu Sena Hamzabegović, kojim je odbijen predlog za određivanje pritvora osumnjičenoj, doneo rešenje kojim je uvažena žalba Tužilaštva BiH, pa je prvostepeno rešenje preinačeno.

To znači da je određen pritvor Hamzabegovićevoj, do 30 dana, koja je osumnjičena za finansiranje terorizma. Pritvor je određen, kako je sada obrazloženo u Sudu BiH, zbog bojazni od bekstva, mogućnosti daće da ponovi ili dovrši započeto krivično delo za koje je predviđena zatvorska kazna do pet ili više godina robije. Sud BiH je predhodno dobio predlog Tužilaštva BiH za pritvor, pa je ovoj državljanki BiH i Švajcarske odredio takozvane mere zabrane.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Pages:  1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 23 queries.