PALUBA
January 27, 2023, 12:33:20 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23]   Go Down
  Print  
Author Topic: Terorizam u BiH  (Read 77479 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #330 on: July 09, 2021, 05:08:05 am »

Vođa vehabija u BiH uskoro na slobodi
IZVOR: B92 ČETVRTAK, 8.07.2021.

Bilal Bosnić, neformalni vođa vehabija u BiH, 3. septembra ove godine izlazi na slobodu, saznaje "Avaz“.

Njega je Sud Bosne i Hercegovine pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti. Ova informacija potvrđena im je iz državnog zatvora u Vojkovićima.

Bosnić je uhapšen 2014. godine u svojoj kući u Bužimu, u pritvoru je tokom suđenja za vrbovanje mladića u Bosni i Hercegovini za ratovanje u Siriji i Iraku proveo dve godine, koje su mu uračunate u kaznu. Pravosnažno je osuđen 2016. On je zvanično uhapšen 3. septembra 2014, u akciji "Damask" pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a na slobodi je proveo svega pet dana, jer ga je Sud po žalbi Tužilaštva nakon ukidanja pritvora ekspresno vratio u samicu.

Bosnić je odslužio kaznu zatvora u celosti, bez prekida. Ni dana nije imao vanzatvorske pogodosti, osim kada mu je dozvoljeno da klanja dženazu sinu i bratu koji su se utopili prošle godine u Krajini.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #331 on: August 31, 2021, 03:25:46 pm »

Opasnost od terorističkih napada u BiH
Tanjug 31. 08. 2021.

STEJT department izdao je nova upozorenja za Amerikance koji putuju u Bosnu i Hercegovinu, zbog korona virusa, ali i mogućih terorističkih napada.

- Razmislite o putovanju u Bosnu i Hercegovinu zbog pandemije Covida 19. Pojačajte oprez u Bosni i Hercegovini zbog terorizma i nagaznih mina - stoji u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu tog diplomatskog predstavništva. Upozoravaju na mogućnost terorističkih napada i kažu:

- Teroristi mogu napasti bez upozorenja, ciljajući na turističke lokacije, transportna čvorišta, pijace/trgovačke centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogomolje, parkove, velike sportske i kulturne događaje, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne površine -

Izdato je upozorenje i za opasnost od minskih polja, koja kako navode, mogu predstavljati pretnju američkim državljanima.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #332 on: September 02, 2021, 05:39:07 am »

Stejt department izdao saopštenje za Amerikance koji dolaze u BiH, izlazi na slobodu vođa selefijskog pokreta
O. M. 31. 08. 2021.

STEJT department je izdao nova upozorenja za Amerikance koji putuju u Bosnu i Hercegovinu i koja se nalaze na njihovom zvaničnom sajtu.

Upozorenje se odnosi na virus korona, "Razmislite o putovanju u Bosnu i Hercegovinu zbog pandemije kovida 19", ali i kako se navodi, mogućih terorističkih napada.

- Pojačajte oprez u Bosni i Hercegovini zbog terorizma i nagaznih mina - stoji u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu tog diplomatskog predstavništva. Upozoravaju na mogućnost terorističkih napada i precizno navode događaje i lokacije na kojima bi moglo da se dogodi nešto nepredviđeno.

- Teroristi mogu napasti bez upozorenja, ciljajući na turističke lokacije, transportna čvorišta, pijace/trgovačke centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogomolje, parkove, velike sportske i kulturne događaje, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne površine - stoji u preporuci. Osim ovoga, upozorenje je izdato i za opasnost od minskih polja, koja kako navode, mogu predstavljati pretnju američkim državljanima.

Inače, i pre nego što je osvanulo ovo upozorenje onima koji nameravaju da putuju u BiH, bilo je jasno da će se ta država koliko od petka naći pred novim izazovom, jer na slobodu izlazi Husein Bilal Bosnić (49), neformalni vođa selefijskog pokreta u BiH. On je odslužio sedmogodišnju kazne zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam i organizovanja terorističkih grupa. Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević izavio je, nedavno, za "Novosti", da Bosnićev izlazak na slobodu dolazi u veoma nepovoljnom trenutku i politički zategnutim prilikama u kojima se BiH nalazi.

GDE PRETI TERORIZAM

U NAŠEM regionu terorizam kao pretnju američki Stejt department, uz BiH, vidi još na Kosovu, zbog čega preporučuje svojim građanima da tamo ne putuju. Stejt department zbog pretnji od terorizma ne preporučuje putovanja Amerikancima ni u Rusiju, Tursku, Španiju, Indiju, Pakistan, Tadžikistan, na Zapadnu obalu i pojas Gaze, Iran, Irak, Egipat, Avganistan, Liban, Libiju, Siriju, Somaliju, Indoneziju, Bangladeš, Jemen, Alžir, Sudan. (D. D. S.)

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #333 on: September 03, 2021, 10:52:32 am »Vođa vehabija u BiH odslužio kaznu od sedam godina


Nekadašnji vođa vehabija iz Bužima Husein Bilal Bosnić jutros je izašao iz državnog zatvora u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, pošto je odslužio kaznu od sedam godina na koju ga je osudio Sud BiH zbog podsticanja na terorizam.

Direktor zatvora Siniša Perković rekao je da je Bosnić zatvor napustio u 9.00 časova, kao i da se za vreme služenja kazne pristojno vladao, a da je sve ostalo u nadleženosti bezbednosnih agencija.

Bosniću je 2016. potvrđena presuda kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam, te organizovanja terorističkih grupa.

U zatvor u Vojkovićima je prebačen iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, gde je ranije služio kaznu.

Njemu je prvostepena presuda izrečena krajem 2015. godine kada je proglašen krivim da je 2013. i 2014. držao govore s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organizovanoj terorističkoj grupi u "Islamskoj državi".

Uhapšen je 3. septembra 2014. godine u akciji "Damask" zajedno sa još 15 selefija, a nakon tri meseca pušteni su na slobodu.

Ubrzo potom ponovo je uhapšen, a zatim vraćen u pritvor.

Dok je bio u zatvoru, Bosnić je pokušavao da izađe na slobodu, upućujući molbe da mu se prekine izdržavanje zatvorske kazne, a obraćao se i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu sa žalbom u kojoj je naveo da on, između ostalog, nije imao pravično suđenje, pravo na slobodu misli i govora.


izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #334 on: September 04, 2021, 01:00:47 pm »

Šta se sprema u regionu nakon izlaska Huseina Bilala Bosnića na slobodu
S. MIŠLJENOVIĆ 04. 09. 2021.

IZLAZAK na slobodu nakon sedam godina robije vođe vehabija u BiH Huseina Bilala Bosnića, biće jak impuls vehabijskoj zajednici u BiH da se ponovo aktivara nakon par godina tihovanja dok je Bosnić bio na robiji, kažu sagovornici "Novosti".

- Bosnićev izlazak je kod vehabija dočekan kao velika pobeda. Bilal predstvlja mučenika vehabiju. NJegov položaj u ovoj radikalnoj zajednici biće višestruko jači - kaže DŽevad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma. On očekuje naglo oživljavanje radikalnog islama u BiH, ali i u regionu.

- U Bosni ima oko 100.000 vehabija. Smešteni su u preko 100 naselja. Vehabije imaju 21 paradžemat u BiH, gde policija ne ulazi. U paradžematima se izučava radikalni islam i planira svaka akcija. Moral vehabija biće jači nakon Bosnićevog izlaska na slobodu - kaže Galijašević za "Novosti". On ističe da je akcija Bosnićevog smeštanja u zatvor i suđenje imalo za cilj da se sakrije istina o odlasku 500 Bošnjaka na ratišta Sirije i Iraka, kao i da se zaštiti paralelni sistem u bezbednosnim strukturama BiH koji decenijama štiti vahabije.

- Treba se prisetiti da je SDA otvorila vrata tom pokretu i stvorila takve ljude kao što je Bosnić. SDA je ključ za obračun sa vehabijama u BiH. To je nasleđe Alije Izetbegovića, koje je u političkom, ideološkom i u biološkom smislu učinilo život građana u BiH nebezbednim i nemogućim - rekao je Galijašević i dodao da bezbednjaci moraju u stopu pratiti Bosnića jer vehabijski pokret BiH ima jake veze u regionu i Evropi.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost Univerziteta u Banjaluci, kaže, za "Novosti", da izlazak Bosnića na slobodu za političko Sarajevo pada u nezgodno vreme, jer je samo pre par dana Stejt department izdao saopštenje u kojem upozorava svoje građane da kada idu u BiH moraju imati u vidu mogućnost terorističkih napada.

- Ovo nas vraća u vreme kada je terorizam bio goruća tema u BiH - kaže Ćeranić - Praksa je pokazala - dodao je Ćeranić - da se proces deradikalizacije ne odvija uspešno ni u drugim zemljama koje su imale slične probleme, kao što je Sudijska Arabija.

- Pitanje je da li je Bosnić deradikalizovan ili je on u zatvoru uspeo da radikalizuje druge. Obaveza je nadležnih službi da pomno prate ponašanje Bosnića kako bi se umanjila šteta koju su načinili ljudi poput Bilala, šireći ideje koje su za društvo u BiH neprihvatljive.

IZAZOV ZA REGION

PREDSEDNICA Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da u okviru BiH, ali i celog regiona, postoji mnogo bezbednosnih izazova o kojima se ne priča.

- Izazovi su počeli još od vremena kada je u BiH omogućeno prisustvo mudžahedina koji su ratovali i odsecali glave - rekla je Cvijanovićeva - Isti ti ratnici zasnivali su porodice na teritoriji BiH, ženili se ovdašnjim ženama, ostajali ovde, dobili dokumenta. Zbog toga su mnogi nemili događaji, akti terorizma u svetu, imali vezu sa BiH.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #335 on: September 06, 2021, 02:39:45 pm »

Uhapšen muškarac u BiH, blisko je sarađivao sa Al Kaidom: U potragu za njim su se uključile i strane službe
I.LJ. 06.09.2021.

Jasmin Mulahusić, koji je uhapšen na graničnom prelazu u Brodu, predat je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine gde je ispitan u svojstvu osumnjičenog.

On se, između ostalog, dovodi u vezu s terorističkom organizacijom Al Kaida, prenosi Srpskainfo. Prema prikupljenim podacima, navedeni osumnjičeni je bio u fokusu interesa bezbedonsnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu s osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama. Radi se o vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima koje prevazilaze pitanja državne bezbednosti Bosne i Hercegovine – navode iz Tužilaštva BiH, piše Klix.

S obzirom na to da određeni politički subjekti u BiH pokušavaju relativizirati pitanje hapšenja navedenog osumnjičenog, Tužilaštvo BiH ih poziva da se suzdrže od neprimerenog ponašanja i otvorenih pritisaka na pravosuđe, što može imati štetne posledice po međunarodni ugled BiH u oblasti sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Navedenog osumnjičenog evidentirali su i istražni organi drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rad a u borbi protiv sprečavanja međunarodnih terorističkih aktivnosti.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #336 on: September 07, 2021, 12:16:14 pm »

Osumnjičen za nacionalnu i versku mržnju i odavanje tajni
O. M. 06. 09. 2021.

JASMIN Mulahusić (45), državljanin Luksemburga koji je uhapšen po poternici Tužilaštva BiH, u žiži je interesovanja stranih bezbednosnih službi i dovodi se u vezu sa osobama bliskim Al Kaidi i drugim terorističkim organizacijama, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Nakon saslušanja Tužilaštvo BiH je predložilo da se Mulahusiću odredi jednomesečni pritvor zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke, skrivanja dokaza i ponavljanja dela. Ovaj bloger uhapšen je u subotu na graničnom prelazu Brod, zbog sumnje da je počinio krivična dela nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te odavanje tajnih podataka. Nakon kriminalističke obrade je predat u nadležnost Tužilaštva gde je ispitan u svojstvu osumnjičenog.

Portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić navodi da su obavljene vrlo kompleksne istražne aktivnosti, koje prevazilaze pitanja državne bezbednosti BiH. Dodaje i da je Mulahusić registrovan i od istražnih organa drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rada u borbi protiv sprečavanja međunarodnih terorističkih aktivnosti.

- S obzirom na to da određeni politički subjekti u BiH pokušavaju relativizovati pitanje hapšenja Mulahusića, Tužilaštvo BiH ih poziva da se suzdrže od neprimerenog ponašanja i otvorenih pritisaka na pravosuđe, što može imati štetne posledice po međunarodni ugled BiH, u oblasti bezbednosti i borbe protiv terorizma - istakao je Grubešić.

Mulahusić je rodom iz Zavidovića i godinama živi u Luksemburgu, odakle na društvenim mrežama piše o dešavanjima u BiH, nazivajući se "pionirom građanskog novinarstva". Na njegovoj meti su političari, novinari koji kritički pišu o SDA Bakira Izetbegovića ili direktoru OBA Osmanu Mehmedagiću Osmici. Pojedini mediji u FBiH nazivaju ga "internet jurišnikom" i "radikalnim SDA botom", dok ga političari optužuju da je saradnik OBA. Tužilac Oleg Čavka nedavno je Mulahusića označio kao organizatora protesta koji su održani ispred Suda BiH u znak podrške Osmanu Mehmedagiću zbog istrage u aferi "Diploma", navodeći da je taj čovek slao pretreće poruke Tužilaštvu i Sudu BiH.

Mulahusić se pominje i u brojnim bezbednosnim izveštajima, gde se povezuje sa radikalnim islamistima i određenim terorističkim ćelijama i navodi kao "osoba od interesa". Zanimljivo je da je SDA saopštenjem tražila da tužilaštvo pojasni javnosti razlog Mulahusićevog hapšenja navodeći da se ne sme dopustiti opasan presedan "selektivnog verbalnog delikta" i hapšenja ljudi na koje pojedini političari upru prstom, a da zbog istih krivičnih dela nije uhapšen "Milorad Dodik ili stotine drugih osoba".

NEMA KRIVIČNOG DELA

BRANILAC Jasmina Mulahusića, advokat Mirza Ališah, potvrdio je da je njegov klijent saslušan u Tužilaštvu BiH.

- Tužilac je izneo svoje tvrdnje i mislim da tu nema elemenata krivičnog dela. Ovde se može raditi jedino o građanskoj parnici. On je zadržan u Tužilaštvu BiH do odluke tužioca da li će mu eventualno biti predložen pritvor ili mere zabrane - rekao je Ališah.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #337 on: September 07, 2021, 04:13:15 pm »

Tužilaštvo BiH diglo optužnicu protiv Sene Hamzabegović
Srna 07.09.2021.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Sene Hamzabegović (61) kojoj na teret stavlja da je u više navrata uplatila oko 115.00 evra (230.000 KM) za finansiranje terorističkih aktivnosti i delovanje državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Hamzabegovićeva se tereti da je od 2013. do 2018. godine, u više navrata, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka iako je znala da se bore na strani "Islamske države", saopšteno je iz Tužilaštva BiH. U saopštenju se navodi da je optužena slala novac Muradifu Hamzabegoviću, za kojeg je znala da sa drugim državljanima BiH učestvuje u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti.

Ona je novac, u različitim apoenima, u više navrata uplaćivala ili lično odnosila na područje Sirije, gde ga je predavala Muradifu Hamzabegoviću, koji je prema prikupljenim dokazima, novac koristio za davanje plata osoba koje učestvuju u terorističkim aktivnostima, kupovinu oružja i druge svrhe. Optužena Sena Hamzabegović rođena je u Tuzli i ima državljanstvo i BiH i Švajcarske i nalazi se u pritvoru. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se u saopštenju.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 692


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #338 on: September 07, 2021, 06:51:14 pm »

- U Bosni ima oko 100.000 vehabija. Smešteni su u preko 100 naselja. Vehabije imaju 21 paradžemat u BiH, gde policija ne ulazi. U paradžematima se izučava radikalni islam i planira svaka akcija. Moral vehabija biće jači nakon Bosnićevog izlaska na slobodu - kaže Galijašević za "Novosti". On ističe da je akcija Bosnićevog smeštanja u zatvor i suđenje imalo za cilj da se sakrije istina o odlasku 500 Bošnjaka na ratišta Sirije i Iraka, kao i da se zaštiti paralelni sistem u bezbednosnim strukturama BiH koji decenijama štiti vahabije.
Uh, nisam znao da je toliki broj. To nije za zanemariti.

Evo i snimka
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #339 on: September 07, 2021, 06:59:02 pm »

I ja sam bio uveren da ih nema više od par hiljada.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 692


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #340 on: September 07, 2021, 07:42:01 pm »

Upravo tako. Sela poput Gornje Maoče, Ošve i još nekoliko izolovanih sela, ali izgleda je to samo što zna šira javnost.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 863


« Reply #341 on: September 07, 2021, 07:43:48 pm »

Увек се мало,а понекд и више претерује у тим бројкама. Вероватно милитантних вехабија има можда 2 максимално 3 хиљаде. Међутим, ако се урачунуају шире породице, суграђани у местима где живе и сл. (а питање је да ли сви они то и подржавају) онда их буде можда десетк хиљада. Ипак, ако се можда у обзир узму и симпатије неких политичких и верских кругова у Федерацији БиХ, у контексту ранијих сукоба (па и садашњих), онда симпатизера вехабија буде скоро како је и навео Галијашевић.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #342 on: December 06, 2021, 11:16:27 am »
Ekstremne grupe u četiri grada u BiH


Nekoliko radikalnih verskih zajednica prisutno je u Bosni i Hercegovini, a na to ukazuje Konačan izveštaj o stepenu implementacije Akcionog plana za sprovođenje Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma, dokument Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara, koji je u procesu konsultacija.

Kako je doslovno navedeno u tom izveštaju, ekstremne verske zajednice locirane su u Bužimu, Velikoj Kladuši, Cazinu i Bihaću, pišu Nezavisne novine.

U dokumentu je ukazano na činjenicu da su upravo sa tog područja Husein Bilal Bosnić i Husein Erdić.

„Zbog svoje bliske povezanosti sa ekstremnim verskim grupama i zajednicama u Austriji, veruje se da je Krajina ulazna tačka za fondove koji se koriste za podršku stvaranju izolovanih ekstremnih sela u BiH - Gornja Maoča, Dubnica i Bosanska Bojna“, ističe se u izveštaju.

U izveštaju je navedeno da Federalna uprava policije u saradnji sa kantonalnim MUP-ovima kontinuirano radi na identifikaciji objekata koji se koriste za upražnjavanje verskih aktivnosti koje po prirodi nisu u okviru verskih zajednica tzv. paradžemati.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.048 seconds with 23 queries.