PALUBA
March 27, 2023, 09:12:50 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Terorizam u BiH  (Read 79193 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #285 on: January 04, 2020, 07:59:09 am »Više od 40 žena iz BiH ostalo u SirijiViše od 40 žena iz BiH i dalje se nalazi u izbegličkim kampovima u Siriji posle kraha terorističke organizacije Islamska država u toj zemlji, prenosi Avaz.ba.

Nedavno je u BiH deportovano šest žena i dvanaestoro dece sa grupom u kojoj je bilo sedam pripadnika Islamske države, ali još desetine dece čeka na deportaciju.

Prema nezvaničnim informacijama ovog lista, među njima je i desetak tinejdžera od 14 do 16 godina.

U Sarajevo su nedavno stigle Amina Kečo, supruga Ibre Ćufurovića, ali i Medina Delić, Sadžida Dedić, Aida Kobić, Mela Horić i njena majka Sabrija Horić.

Nakon što su prošle sve provere u azilantskom centru Delijaš, puštene su svojim porodicama, dok su dve žene sa decom završile su u sigurnim kućama.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #286 on: February 29, 2020, 11:59:40 am »Narednih dana optužnica protiv pripadnika Islamske države


Tužilaštvo BiH trebalo bi da u narednim danima podigne optužnicu protiv sedam pripadnika terorističke Islamske države porijeklom iz BiH, koji su deportovani krajem prošle godine, piše Avaz.

Isti izvor navodi da je riječ o Јasminu Keseroviću, Muhamedu Duniću, Emiru Ališiću, Hamzi Labidiju, Armenu Dželki, Miralemu Berbiću i Senadu Kasupoviću.

Oni su u BiH deportovani iz kurdskih zatvora i već su skoro tri mjeseca u pritvoru.

Tužilaštvo BiH, u saradnji sa policijskim agencijama i bezbjednosnim strukturama, ima već dovoljno dokaza da su ove osobe učestvovale u oružanim sukobima u Siriji i Iraku i da su bili borci Islamske države, a ne kuvari ili čuvari u ratnim zonama, kako su tvrdili tokom ispitivanja, piše "Avaz".

Za svakog od njih postoji jasan trag odlaska i učešća u borbama za Islamsku državu, koja je proglašena terorističkom organizacijom odlukom Savjeta Evrope.

Najviše dokaza ima protiv Keserovića, kojem ne ide u prilog ni propagandni prilog Islamske države iz juna 2016. godine na kojem je snimljen kako prijeti odmazdom SAD i poziva na ubistva.

izvor

Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #287 on: March 12, 2020, 12:07:27 pm »Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Armena Dželka zbog terorizma


Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Armena Dželka koji se tereti za krivično delo terorizma zbog učešća na strani Islamske države na sirijskom ratištu.

Armen Dželko, zvani Abdullah i Ike, rođen 1990. godine u Sarajevu, tereti sa da je početkom 2013. godine, preko teritorije Turske otišao na područje Sirije sa namerom da se priključi strukturama terorističke organizacije ISIS.

U Siriji se priključio ovim oružanim formacijama i učestvovao u napadima i terorističkim aktivnostima, od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protivpravnog zatvaranja, uzimanja talaca i drugih nezakonitih radnji, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi je kao pripadnik ISIS-a više puta ranjavan, a posle poraza i sloma ove terorističke organizacije, optuženi se krajem 2019. godine predao snagama antiterorističke koalicije. Posle toga je deportovan u BiH i trenutno se nalazi u pritvoru.

Tužilaštvo BiH će krivicu optuženog dokazivati pozivanjem 18 svedoka i stručnih veštaka, kao i prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza, navodi se u saopštenju.

Optužnica je prosledjena Sudu BiH.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #288 on: March 13, 2020, 04:11:08 pm »U BiH podignuta optužnica protiv pripadnika Islamske države


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Kasupovića, koji se trenutno nalazi u pritvoru, za krivično delo terorizam.

Kasupović se tereti da je 12. jula 2013. godine iz BiH otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije gde se pridružio strukturama terorističke organizacije "Islamska država", saopšteno je iz Tužilaštva BiH, preneli su banjalučki mediji.

On je na ovom području boravio šest godina, sve do 19. decembra 2019. godine gde je zajedno sa drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji sa istom namerom, koristeći ime Muatesim, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga "Islamske države" u Siriji u jedinici "Bejt komandos", koja je kasnije promenila ime u "El Aksa".

Kasupović se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično delo organizovanje terorističke grupe.

Uz optužnicu, Sudu BiH je upućen i predlog za produženje pritvora.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #289 on: March 20, 2020, 03:26:32 pm »Potvrđena zatvorska kazna nekadašnjem članu Islamske države u BiH


Sud BiH izrekao je kaznu od četiri godine zatvora Ibri Ćufuroviću, nekadašnjem pripadniku terorističke organizacije Islamska država (IS) koji se borio u Siriji.

Advokat Senad Dupovac izjavio je za "Dnevni avaz" da je dobio odluku kojom je odbijena žalba odbrane i da je Ćufuroviću potvrđena prvostepena presuda kojom je proglašen krivim za krivično delo terorizam i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i u decembru 2019. godine osuđen na četvorogodišnju zatvorsku kaznu.

Ćufurović je iz Velike Kladuše, a iz BiH je u aprilu 2014. godine otišao u Siriju, gde se pridružio islamističkim oružanim formacijama koje je Savet bezbednosti UN proglasio terorističkim, prenosi Hina.

U Siriji, gde je u borbama teško ranjen, zarobljen je 2018. godine i izručen bosanskohercegovačkom pravosuđu.

On je priznao krivicu, a zauzvrat je tražio da se obezbedi povratak njegove supruge i dvoje dece u BiH.

izvor
Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 276« Reply #290 on: March 20, 2020, 04:37:00 pm »

cetiri godine za terorizam 
e pa sretno vam bilo kad on izadje i kad vam svi slicni dodju u BiH   
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #291 on: April 07, 2020, 08:29:19 pm »

Možda je čovek bio zaveden, a sada je spoznao pravu istinu i shvatio kakvom zlu je služio, i istinski se pokajao  .....
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #292 on: May 28, 2020, 09:29:20 am »SIPA putem svjedoka utvrđivala identitet Јasmina Keserovića


Pripadnik Agencije za istrage i zaštitu BiH danas je u Sudu BiH ispričao kako je identifikovan Јasmin Keserović, koji je optužen zbog ratovanja u Siriji u sastavu terorističke organizacije.

 Ovaj prvi svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je Keserović identifikovan kao jedno od više lica okarakterisanih kao bezbjednosno opasna zbog upućivanja poziva na određene radnje protiv državnih institucija, javnih ličnosti i lica druge nacionalnosti.

Svjedok je rekao da su obavili razgovor sa šest ženskih osoba koje su se vratile iz Sirije, kao i zaštićenim svjedokom "M-2", koji su na fotografijama predočenim u skladu sa zakonom prepoznali Keserovića.

Svjedok se saglasio sa odbranom Keserovića da Sipa 2013. nije sprečavala državljane BiH da idu za Siriju, navodeći da su to činili kasnije, nakon što su UN svrstale "Islamsku državu" u terorističke organizacije i nakon što je zabranjen odlazak na strana ratišta.

Branilac Senad Dupovac sugerisao je da 2013. i 2014. Sipa nije sprečavala odlaske, jer, kako je rekao, tada je bilo "`Arapsko proljeće` i borba za demokratiju pod plaštom Amerike", prenosi Birn.

Svjedok se nije saglasio sa braniocem da fotografije predočene svjedocima nisu bile odabrane u skladu sa propisanim odredbama. Nakon davanja iskaza, svjedok, koji je na početku dao lične podatke, zatražio je da se, zbog prirode posla koji obavlja, njegovo ime i slika ne objavljuju u javnosti, što je Sudsko vijeće prihvatilo.

Član Sudskog vijeća Džemila Begović nakon njegovog saslušanja sugerisala je da nema potrebe izvoditi svjedoke koji će prepričavati kako je vođena istraga. Ona je rekla da se pretpostavlja da državne agencije vode istragu zakonito, a da se dokazi o tome mogu sprovoditi eventualno kasnije, ukoliko odbrana osporava zakonitost istražnih radnji. Begovićeva je napomenula da se njena sugestija odnosi generalno na rad tužilaca.

Tužilac Ćazim Hasanspahić rekao je da je za presudu potrebno utvrđivanje činjenica van razumne sumnje, a ne pretpostavki. Imajući u vidu mjere koje je zatražio prvi svjedok, i uvažavajući sugestiju sudije, on je predložio da saslušanje drugog svjedoka, takođe pripadnika Sipe, bude odgođeno, navodeći da će ga pozvati kasnije ukoliko bude potrebe.

Keseroviću je na teret stavljeno da je u januaru 2013. otišao u Siriju i kao pripadnik takozvane "Islamske države" učestvovao u terorističkim aktivnostima. On je optužen i da je javno podsticao na terorističke aktivnosti.

Odbrana je na ročištu ponovila da pregovara sa tužiocem o priznanju krivice, te da je u petak nastavak njihovih razgovora.

Suđenje će biti nastavljeno saslušanjem svjedoka 3. juna ukoliko stranke prije toga ne obavijeste Sud da su postigle sporazum.

izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 932


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #293 on: June 03, 2020, 02:48:16 pm »

Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #294 on: June 11, 2020, 11:36:13 am »Podignuta optužnica protiv borca Islamske države u BiH


Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv Muharema Dunića (46), koja ga tereti da se borio u redovima terorističke organizacije Islamske države u Siriji.

U saopštenju Tužilaštva dostavljenom medijima, navodi se da je Dunić tokom 2014. sa svojom suprugom napustio Austriju, u kojoj je tada živio, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom.

U Siriji se, navodi se, pridružio jedinicama Islamske države, koja je odlukom Saveta bezbednosti UN proglašena terorističkom organizacijom.

Nakon poraza ID 2019, Dunića su zarobili pripadnici kurdskih snaga, a krajem te godine izručen je BiH sa još šest bosanskohercegovačkih državljana na osnovu sporazuma postignutog sa SAD.

Protiv te šestorice optužnice su već podignute, a svi oni, kao i Dunić, suđenje čekaju u pritvoru.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #295 on: June 15, 2020, 02:07:22 pm »Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresaju više lokacija zbog terorizma


Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresaju objekte na jednoj lokaciji u potrazi za osumnjičenim za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Istražnim radnjama Tužilaštva BiH I SIPA utvrđeno je da je osumnjičeni u više navrata putem različitih internet servisa i komunikacijskih kanala izražavao rasisitičke i antisemitske stavove upućujući pretnje državljanima SAD.

"Zbog interesa istrage Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može da pruži javnosti više informacija", saopšteno je iz Tužilaštva BiH, preneo je sarajevski portal Klix.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #296 on: June 24, 2020, 12:01:08 pm »Ališić negirao da se borio za Islamsku državuEmir Ališić danas je pred Sudom BiH negirao krivicu po optužbi za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji koje su djelovale u sastavu terorističke organizacije Islamska država.

Ališić je optužen da je krajem 2013. godine napustio BiH i otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju, gdje se u okviru više formacija borio u strukturama Islamske države.

Iz Tužilaštva je navedeno da je bio pripadnik Islamske države od 2013. do 2019. godine, te da su ga početkom prošle godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, zarobile kurdske snage, prenosi Birn.

Ališić je u decembru 2019. godine avionom deportovan u BiH, zajedno sa Јasminom Keserovićem, Armenom Dželkom, Senadom Kasupovićem, Hamzom Labidijem, Muharemom Dunjićem i Milaremom Berbićem zbog sumnje da su u Siriji ratovali na strani terorističkih organizacija.

Počela su suđenja Dželki, Kasupoviću i Keseroviću, a Ališiću će suđenje biti zakazano u zakonom propisanom roku.Duniću tri i po godine za ratovanje u SirijiSud BiH osudio je Muharema Dunića na kaznu zatvora od tri godine i šest mjeseci za krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Sud BiH je ovu odluku donio juče nakon ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivice i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije.

Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru od 19. decembra 2019. godine, saopšteno je iz Suda BiH.

Optuženi Muharem Dunić kriv je što je u avgustu 2014. godine sačinio plan, prikupio potrebne informacije, obezbijedio potrebna novčana sredstva i dogovorio sa drugim licima da zajedno sa svojim porodicama otputuju u Siriju i pridruže se terorističkoj organizaciji "Islamska država" na području Sirije i Iraka.

Područje Austrije, gdje je boravio na privremenom radu, napustio je preko Međunarodnog aerodroma Beč, letom Beč-Istanbul, odakle je prešao tursko-sirijsku granicu i ušao u Siriju.

Tokom boravka u Siriji optuženi Muharem Dunić je, kako je navedeno u optužnici, za potrebe "Islamske države" učestvovao u ratnim aktivnostima koje podrazumijevaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te zakona i običaja ratovanja.

Dunić je tu ostao do decembra 2019. godine, kada se zajedno sa preostalim članovima te organizacije u Siriji, nakon što su vojnički poraženi, predao kurdskim i savezničkim snagama na području Sirije, tačnije grada Baguza.


izvor
izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #297 on: June 25, 2020, 09:12:53 am »Stejt department: Ekstremistička ideologija - potencijalni izvor terorizma u BiH


BiH je i dalje spremna na saradnju u borbi protiv terorizma i nastavlja da povećava kapacitete na tom planu, ali ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe ostaju potencijalni izvori terorizma u toj zemlji, navodi se u najanovijem izvještaju Stejt departmenta.

U izvještaju Stejt departmenta o borbi protiv terorizma navodi se da u 2019. nije registrovan nijedan državljanin BiH koji je pokušao da otputuje u inostranstvo radi učešća u oružanim sukobima. Međutim, Stejt department upozorava da se desetine državljana BiH i dalje nalaze u Iraku, Siriji i Ukrajini, te da je zemlja suočena sa prijetnjom povratnika sa ratišta.

- BiH je i dalje dobar partner u procesu vraćanja stranih boraca, a Predsjedništvo BiH saglasilo se u novembru 2019. godine da vrati članove njihovih porodica iz Sirije - ističe se u izvještaju za prošlu godinu.

U dokumentu se podsjeća da je u decembru u BiH vraćeno 17 žena i djece, zajedno sa sedam boraca u inostranstvu, te da su agencije za sprovođenje zakona u BiH bile vrlo kooperativne u pomenutom procesu.

Stejt department ukazuje da i dalje postoji problem blagih presuda u slučajevima pod optužbama za terorizam u BiH, te ističe da su i pojedine sudije priznale da je potrebno strože sankcionisati takve predmete.

- Iako je ostvaren mali napredak na polju vraćanja boraca i deradikalizacije, razne grupe civilnog društva, Međureligijsko vijeće BiH i vjerski lideri uložili su značajne napore u sprečavanju i borbi protiv radikalizacije i regrutovanja terorista - napominje se u izvještaju.

Iz Stejt departmenta su posebno naglasili činjenicu da se u BiH tokom prošle godine nije dogodio nijedan incident povezan sa terorizmom, ali da BiH u tom periodu nije donijela bilo kakve značajnije promjene u zakonu o borbi protiv terorizma. Stejt department se u izvještaju osvrnuo i na činjenicu da je Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ vodeća agencija za borbu protiv terorizma, ali da je efikasnost Sipe ograničena, uz oko 25 službenika koji rade na slučajevima terorizma.

U najnovijem izveštaju se podsjeća da Sipa nastavlja obuku koju finansira program Stejt departmenta za pomoć u borbi protiv terorizma. Stejt deparment skreće pažnju na nedostatak političke volje da se sprovedu inicijative koje finansiraju SAD uprkos želji službi za sprovođenje zakona da imaju na raspolaganju takva sredstva.

U dokumentu se navodi i to da je ostvaren određen napredak kada se radi o inicijativama za bezbjednost granica, te da Granična policija BiH nastavlja da unapređuje tehnologiju na ključnim graničnim prelazima, a da je Služba za poslove sa strancima proaktivno radila sa međunarodnim partnerima na razmjeni informacija o nastavku rasta broja migranata koji ulaze u zemlju.

Stejt department naglašava da je BiH nastavila sa sprovođenjem napora u sprečavanju terorističkih aktivnosti, te da je Sud BiH povećao zatvorske kazne Maksimu Božiću i Edinu Hatoru na šest i tri godine zatvora zbog planiranja terirističkih aktivnosti.

U dijelu izvještaja o nasilnom ekstremizmu, Stejt department navodi da ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe ostaju potencijalni izvori terorizma u BiH.

Kada se radi o promovisanju tolerancije i borbi protiv nasilja, Stejt department ističe napore vjerskih zajednica u BiH, koje rade zajedno u Međureligijskom vijeću BiH protiv nasilja usmjerenog ka bilo kojoj vjerskoj zajednici.

Na kraju izvještaja navodi se da Tužilaštvo BiH nastavlja da sarađuje sa SAD, Srbijom, Crnom Gorom, članicama EU kao što su Austrija i Njemačka, kao i sa Velikom Britanijom u istragama koje su povezane sa borbom protiv terorizma.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #298 on: July 15, 2020, 01:23:41 pm »Dželku tri i po godine zatvora zbog ratovanja u SirijiSud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je optuženi za ratovanje u Siriji Armen Dželko sklopio sa Tužilaštvom BiH i izrekao mu predloženu zatvorsku kaznu od tri i po godine.

Dželku je produžena i mjera pritvora do odlaska na izdržavanje kazne, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. Dželko je u prisustvu advokata u potpunosti priznao krivicu za krivično djelo za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

On je priznao krivicu za odlazak na područje Sirije, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura takozvane "Islamske države" koja je odlukom Savjeta bezbjednosti UN proglašena terorističkom organizacijom.

Dželko je priznao krivicu za krivično djelo organizovanje terorističke grupe, u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

U skladu sa priznanjem, za optuženog je predložena kazna zatvora od tri godine i šest mjeseci.

Sporazumnim priznanjem krivice optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu izrekne Sud BiH.

Sporazum o priznanju krivice proslijeđen je Sudu BiH na odlučivanje, nakon čega ga je Sud prihvatio, izrekao optuženom kaznu i produžio mjeru pritvora do odlaska na izdržavanje kazne.

izvor
Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 276« Reply #299 on: July 15, 2020, 05:46:50 pm »

Dželku tri i po godine zatvora
"priznao krivicu za krivično djelo organizovanje terorističke grupe, u vezi sa krivičnim djelom terorizam."

masala , vala su ga pocepali za terorizam maksimalno 
sprdnja od drzave i cirkus od zakona 
Logged
Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.043 seconds with 24 queries.