PALUBA
June 07, 2023, 04:23:24 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 17   Go Down
  Print  
Author Topic: M1A2 Abrams  (Read 87948 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 358


#vragu i rat#


« on: August 11, 2013, 05:10:27 pm »

Glavni borbeni tenk američke vojske M1A2 Abrams smatra se najboljim tenkom na svijetu, borbenim vozilom koje je na najbolji način ujedinilo vatrenu moć, oklopnu zaštitu i pokretljivost, iako po nekim specifičnim rješenjima zaostaje za suvremenim tijekovima razvoja tenkova.

Početak razvoja Abramsa kreće 1971. godine s programom XM1 nakon neuspješnih pokušaja da se zajedno sa SR Njemačkom razvije projektMBT-70. Nakon propasti MBT-70 u Sjedinjenim Američkim Državama pokreću pro­jekt XM-803, koji je zbog visoke cijene i složenosti odbačen.

U rujnu 1972. u VVarrenu (Michigan) formiran je tim stručnjaka za izradu pro­jekta XM*1. Na čelu tima bio je američki general C. W. Abrams, koji je preminuo tijekom -rada na projektu. Po uobičajenom američkom običaju u programu su sud­jelovale dvije tvrtke Chrysler i General Motors. Poslije usporednih ispitivanja oba prototipa 1976, odabran je prijedlog tvrtke Chrysler, ali tek kao temeljnica daljnjeg razvoja.

Kako su oba prijedloga bila vrlo slična, kako po koncepciji tako i po cijeni, presudila je pogonska skupina Chryslerovog prijedloga - plinska turbina. U to se vrijeme smatralo da će plinska turbina, zbog dužeg vijeka trajanja znatno smanjiti troškove održavanja velikog broja tenkova (predviđala se proizvodnja 3300 tenko­va), pretpostavka koja se pokazala krivom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kako bi se što relanije ispitale osobine novog tenka pod istim je uvjetima ispi­tan i njemački Leopard 2, ali nikada nisu objavljeni rezultati. Pregovaralo se i o uni­fikaciji dvaju tenkova (plinska turbina, gusjenice, ovjes, sustav upravljanja paljbom, top), ali gotovo ništa od toga nije ostvareno. Umjesto toga Amerikanci i Nijemci su nastavili razvoj svojih tenkova potpuno samostalno jedni od drugih. Amerikanci su od Leoprda 2 preuzeli samo top od 120 mm, i to tek na inačici M1A1 (inačica M1 imala je top 105 mm M-68, u biti modifikaciju britanskog L7 A1).

Serijska proizvodnja novog tenka, pod oznakom M1 Abrams, započinje godine 1980. u Limi (Ohio), te je na samom početku ostvarena proizvodnja od 30 komada mjesečno. Kako bi dodatno potvrdili kva­litetu izrade, prvih 110 tenkova prolazi do­datna ispitivanja, a puna serijska proizvodnja kreće početkom 1981. Istodobno dolazi do zaustavljanja proizvodnje tenka M-60M1 u Detroitu, dotadašnjeg glavnog borbenog tenka američke vojske, tako da i ta tvornica započinje sa serijskom proizvodnjom M1. Dvije su tvornice zajedno mjesečno proiz­vodile 60 komada novog tenka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Godine 1985. kreće serijska proizvodnja poboljšane inačice M1A1, a 1992. najnovije inačice M1A2. Dosad je za potrebe američke vojske proizvedeno nešto manje od plani­ranih 3300 tenkova, te još 315 za Saudijsku Arabiju i 218 za Kuvajt, dok se u Egiptu licencno proizvodi starija inačica M1A1.

Vatrena moć

Temeljno naoružanje M1A2 je top kalibra 120 mm glatke cijevi, originalno razvijen u njemačkoj tvrtki Rheinmetall za tenk Leopard 2, a koji se licencno proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama pod oznakom M256. Borbeni komplet za top 120 mm čine 40 granata i sastoji se od dvije vrste strjeljiva: M829A2 APFSDS-T, potkalibarska granata s penetratorom od osiromašenog urana popularno nazvana “Srebrni metak” (Silver Bullet); te granate M830A1 HEAT-MP-T.
lavni dio granate M829A2 je potkalibarni “metak” napravljen od osiromašenog urana. Ukupna masa granate je 20,9 kilograma, dok je masa samog penetratora devet kilograma. Djelovanje potkalibarnog penetratora od osiromašenog urana na cilj vrlo je specifično. Zabijajući se vrlo velikom brzinom u čelični oklop tenka dio penetratora se, zbog siline trenja, zapali puneći unu- trašnjost tenka užarenom plazmom koja “spali” sve u tenku. Pritom redovito dolazi do aktiviranja strjeljiva koje dodatno uništava unutrašnjost tenka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tako granata M829A2 ima svojevrsnu kombinaciju probojnog i kumulativnog djelovanja granate. Američki izvori za granatu M829A2 navode maksimalni domet od 3000 metara, s “mogućnošću uništavanja svih modernih tenkova”, što bi značilo proboj- nost veću od 1000 mm svih vrsta oklopa. “Srebrni metak” uspješno je korišten u Pustinjskoj oluji, gdje je bez teškoća uništavao sve iračke tenkove.

Granata M830A1 HEAT-MP-T višenamjenske namjene u početku je označavana kao antihelikopterska sa sekundarnom ulogom uništavanja zemaljskih ciljeva. Sad se koristi za uništavanje svih vrsta ciljeva, od tenkova i drugih oklopnih i neoklo- pljenih vozila, preko bunkera i inženjerijskih zapreka, pješaštva u zaklonu i na otvorenom, pa sve do helikoptera. Granata teži 22,3 kg, od čega 11,4 kg otpada na kumulativno-rasprskavajući projektil. Maksimalni domet joj je 3000 metara.

Sastavni dio vatrene moći suvremenog tenka je i sustav za usmjeravanje paljbe (SUP). M1A2 ima jedan od najsuvremenijih SUP-ova na svijetu i sastoji se od ba­lističkog računala, laserskog daljinomjera i termovizijske kamere unutar topnikove ciljničke naprave, zapovjednikova neovisnog ciljnika i senzora vjetra postavljenog na kupolu. To i ciljnička naprava stabilizirani su po vertikalnoj i vodoravnoj ravni­ni. Sve to omogućuje tenku M1A2 djelovanje noću i po teškim vremenskim uvjeti­ma (kiša, snijeg, magla, dim i slično), te otvaranje vatre iz pokreta.

Znatno je skraćeno vrijeme otkrivanja cilja i povećana vjerojatnost pogađanja cilja prvom granatom, što sve skupa povećava paljbenu moć ali i vjerojatnost preživljavanja na suvremenoj bojišnici.
Uz top od 120 milimetara spregnuta je strojnica kalibra 7,62 mm, dok je s lijeve strane kupole postavljeno slično oružje namijenjeno punitelju topa.
Zapovjedniku tenka namijenjena je teška strojnica 12,7 mm na desnom dijelu kupole.


* abr1.jpg (34.11 KB, 600x741 - viewed 289 times.)

* abr2.jpg (48.28 KB, 639x600 - viewed 274 times.)

* abr3.jpg (64.57 KB, 800x534 - viewed 274 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 358


#vragu i rat#


« Reply #1 on: August 11, 2013, 05:12:43 pm »

Oklopna zaštita

Za oklop M1A2 smatra se da je trenutačno najbolji na svijetu. Osnova se sastoji od sendvič oklopa “Chobham” koji se sastoji od kombinacije čelika i keramike. Ovaj oklop dobro štiti od djelovanja kumulativnih projektila, koji se nalaze u protutenkovskim raketama, najveće opasnosti suvremenog tenka.

Za zaštitu od potkalibarnih projektila primijenjeno je posebno balističko oblikovanje kupole i podvozja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Ono što M1A2 daje superiornu oklopnu zaštitu je korištenje osiromašenog urana. Taj materijal ima gustoću 2,5 puta veću od čelika, a minimalno je radioak­tivno. Unutar čeličnog kućišta zračenje osiromašenog urana gotovo se može zane­mariti, odnosno ne prelazi standard koji propisuje američki ured za atomsku energiju. Ploče od osiromašenog urana na M1A2 (i na M1A1) stavljene su unutar čeličnih kutija i pričvršćene na vanjsku stranu oklopa tenka. Ame­rički izvori tvrde da takva kombinacija oklopa daje ekvivalent ok­lopne zaštite homo­genog čeličnog oklopa debljine 1000 mm, i čini osnovu za obranu od svih protuoklopnih vrsta oružja, naročito protiv potkalibarnih projektila.

Pokretljivost

Snažan oklop neizbježno je rezultirao i velikom borbenom masom tenka od čak 69,54 tone. Da bi se postigla zadovoljavajuća pokretljivost morala se ugraditi i snažna pogonska jedinica. Već je spomenuto da za pogon M1 rabi plinsku turbinu Textron Lycoming AGT-1500 snage 1500 KS (1100 kW). Turbina je višegoriva što znači da za pogon može rabiti više vrsta goriva, od standardnog dizela, benzina, kerozina, itd. Kako turbina ima 30 posto manje dijelova od Dieselovog motora iste snage, a i veći vijek trajanja, vjerovalo se da će njezina eksploatacija biti isplativi- ja (predviđala se ušteda od 80 milijuna dolara za razdoblje od 20 godina).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Međutim, uz brojne prednosti turbina ima i nedostatke. Početna cijena turbine znatno je veća od Dieselovog motora. Potrošnja goriva, unatoč svim unapre­đenjima, još uvijek je znatno veća, što smanjuje autonomnost kretanja i povećava troškove. Turbina za normalan rad treba tri do četiri puta više zraka od Dieselova motora. Do problema naročito dolazi u pustinjskim uvjetima kad se moraju postavljati posebni filteri. Prodor pijeska u turbinu dovodi do naglog opadanja trajnosti. Turbina je osjetljiva na protutlak, što bitno ograničava mogućnost svla­davanja vodenih zapreka podvodnim gazom (najviše do dva metra dubine). Velika količina vrućeg zraka kojeg iz­bacuje turbina u radu ostavlja vrlo vidljiv toplinski trag, što je negativna osobina u suvremenom ratovanju.

Zbog svega toga američka se vojska odlučila da na svim svojim tenkovima M1A2 plinske turbine zamijeni Dieselovim motorima. Izbor raspolo­živih Dieselovih motora potrebne snage vrlo je veliki, kako američkih tako i europskih proizvođača. Inačica M1A2 ponuđena Turskoj ima europski “Euro Power Pack” koji se sastoji od MTU- ovog motora 883 V-12 koji razvija 1500 KS i Renk HSWL 295 TM automatskom transmisijom.

Snažna plinska turbina daje tenku M1A2 odnos snaga/težina od vrlo dobrih 21,6 KS/t, što je dovoljno za 67,60 km/h. Međutim, maksimalna borbena težina od 69,54 tone stvara velika ograničenja u pokretljivosti. Najviše se ogleda u ograničenim mogućnos­tima strateške pokretljivosti, naročito zrakom. Najveći američki transportni zrakoplov C-5 Galaxy može ponijeti samo dva M1A2, dok najsuvremeniji C-17 Globemaster III tek jedan. Velika težina stvara teškoće i na zemlji, naročito tamo gdje putovi i mostovi nisu konstruirani za tako teška vozila. Za prebacivanje na veće udaljenosti M1A2 se prevozi na kamionskim prikolicama što dodatno povećava ukupnu težinu koju treba transportirati.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Daljnji razvoj

lako se smatra trenutnačno najboljim tenkom na svijetu M1A2 ima i određene nedostatke. Zbog toga je američka vojska za 2003. predvidjela uvođenje inačice M1A3 s bitnim poboljšanjima. Nova bi inačica imala poboljšani top 120 mm ili top 140 mm, što bi znatno povećalo vatrenu moć. Uvođenjem najsuvremenije elek­tronike i sustava motrenja poboljšao bi se i SUP koji bi imao umjetnu inteligenci­ju kako bi mogao samostalno otkrivati, identificirati i naciljati cilj (sustav bi trebao smanjiti vjerojatnost otvaranja vatre na vlastite snage).
Otklonio bi se i najveći nedostatak M1A2 postavljanjem automatskog uređaja za punjenje topa, čime bi se broj članova smanjio s četiri na tri. Zbog toga bi se redizajnirala kupola. Zbog povećanja oklopne zaštite koristili bi se novim materijalima od titana i/ili kompozi- ta. Razmatra se i mogućnost korištenja pasivnog/aktivnog sustava samoobrane koji bi trebao znatno povećati otpornost od vođenih protuoklopnih raketa.

Posada                   4
Borbena masa (t)   69,54
Dužina (m)             9,83
Visina (m                   2,37
Širina (m)                  3,65
Motor   pl. turbina, 1100 kW (1500 KS)
Specifična snaga    21,6 KS/t
Maksimalna brzina   67,60 km/h
Autonomija kretanja     426 km
Glavno oružje            120 mm
Borbeni komplet     40

Tekst objavljen 2000. g. u posebnom izdanju časopisa HV
Suvremeno oklopništvo


* abr4.jpg (53.85 KB, 800x392 - viewed 314 times.)

* abr6.jpg (71.69 KB, 800x588 - viewed 272 times.)

* abr5.jpg (49.18 KB, 600x616 - viewed 276 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 358


#vragu i rat#


« Reply #2 on: August 13, 2013, 04:44:00 pm »

<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/p05mf6rk18A?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/1JpGFcHw5Dw?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
Logged
jeremijaljesina
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 867


« Reply #3 on: August 13, 2013, 05:36:41 pm »

  Kako vozač izađe iz Abramsa ako, hm, kupola bude u drugačijem položaju nego sa topom ravno ispred?
Logged
Vlada SD
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32« Reply #4 on: August 14, 2013, 02:51:51 pm »

Nisam siguran ali mislim da postoji dodatni izlaz za posadu u slučaju opasnosti.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 358


#vragu i rat#


« Reply #5 on: August 14, 2013, 03:52:42 pm »

Kako vozač izađe iz Abramsa ako, hm, kupola bude u drugačijem položaju nego sa topom ravno ispred?

http://www.defencetalk.com/forums/army-security-forces/abrams-tank-drivers-9136/

Quote
5: is there any situation in which the driver would not be able to escape from the tank?

Yep. The front slope could be buried on a flipped tank. Turret could be pointed in the wrong direction and the driver's hatch jammed becuase of damage. You could "what if" this to death.


Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 358


#vragu i rat#


« Reply #6 on: August 14, 2013, 04:00:27 pm »

<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/F3_ll_TniOY?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 250« Reply #7 on: October 15, 2014, 01:05:35 pm »

M1A gadjanje
Nemacka

Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #8 on: October 15, 2014, 01:16:16 pm »

Što ne stave mete na dva tri kilometra pa ih gađaju pokret pokret, kao što sam ja radio. Ovo gađane liči na amatersko zezanje. Kao ono kad ti na vašaru daju neku puškicu da pogodiš u metalno lonče.

Gađanje na dvjesta metara je samo zezanje.

Vlado
Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 461


« Reply #9 on: October 15, 2014, 01:22:18 pm »

Sumljam da je zezanje. Vijerovatno testiraju probojnost na različitim udaljenostima. Ipak, možda i je pokazno za neke novinare.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 250« Reply #10 on: October 15, 2014, 01:55:18 pm »

Ovako se netestira probojnost.

Ovo je skolsko gadjanje na pokretne i nepokretne ciljeve na tenkovskom automatizovanom strelistu.
Koliko sam uspeo da vidim ovo je skolsko gadjanje (Table VIII) za kvalifikaciju posada za prelazak na kolekivnu vatrenu obuku i gadjanja.

Gadja se u vise senarija - sa pomocnim nisanom (bez kompjutera i laserskog daljinara), sa gas maskama sa smanjenom oposadom itd.
Daljine su od 400 do 1900 m zavisno od vrste cilja i uslova gadjanja.
Interesantno je da su maksimalne daljine za gadjanje kada se tenk krece na metu tenka u porektu 1600 m.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Table VIII.png (248.1 KB, 652x850 - viewed 286 times.)
« Last Edit: October 15, 2014, 01:59:06 pm by pvanja » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #11 on: December 01, 2014, 01:47:45 pm »

Postoj mogućnost da Ukrajina primi američke tenkove abrams preko Litve. Amerikanci su svoje tenkove, koje su upotrebljavali i Afganistanu, doveli u Litvu.....

Vir: "Obramba" SLO
http://www.obramba.com/

Bo Ukrajina preko Litve dobila ameriške tanke M1 abrams?

UKRAJINSKA VOJSKA BO PREJELA TUDI UBOJNO VOJAŠKO OPREMO

Potem ko je Litva v začetku novembra 2014 obljubila vojaško pomoč Ukrajini, so se konec meseca sestavili voditelji obeh držav in se dogovarjali o sodelovanju na vojaško-tehničnem področju in pošiljkah vojaške opreme za Ukrajinsko vojsko, ki bi pripomoglo tudi v spopadih s separatisti. Litovska dobava orožja pa je posebej zanimiva zaradi tega, ker naj bi bilo vanjo vključeno tudi ubojno orožje.

Do sedaj so članice zveze NATO, vključno z ZDA, obljubile oz. tudi že dobavile Ukrajinski vojski le neubojno vojaško opremo. Ob tem se seveda postavi vprašanje kakšno orožje lahko dobavi Litva, ko pa ne proizvaja vojaške opreme. Čeprav se po sestanku litovske predsednice Dalie Grybauskaite in ukrajinskega predsednika Petra Poroshenka ni jasno oznanilo s katerim orožjem bo baltska država pomagala Ukrajini, pa so na dan prišle informacije, da naj bi šlo tudi za glavne bojne tanke.

Informacija se na prvi pogled zdi nemogoča, saj Litvanska vojska v svoji oborožitvi sploh nima tankov, ima le 210 ameriških goseničnih oklepnih vozil M113 in  10 sovjetskih amfibijskih goseničarjev MT-LB. Več neimenovanih virov iz litovskega vrha naj bi namreč sporočilo, da bodo Ukrajinsko vojsko opremili z ameriškimi tanki M1A1 abrams, ki jih bodo oz so jih ZDA ob umiku iz Afganistana podarile Litvi. Ameriška vojska je svoje glavne bojne tanke M1A1 abrams v Baltske države pripeljala z vlakom, kot vse kaže pa bodo pot nadaljevali v Ukrajino.

Seveda se ob tem poraja vprašanje, če bo do tega res prišlo, ali je to odločitev izključno Litve, ki se s sosednjima baltskima državama in Poljsko boji ruske invazije, ali za vsem skupaj stojijo ZDA.

Po drugi strani pa se pojavljajo namigi, da naj bi do takšne odločitve (o dobavi tankov M1A1 abrams) prišlo na srečanju Evropske ljudske stranke med 19. in 21. novembrom 2014 v litovskem mestu Jurmala, ki so se ga udeležili številni evropski voditelji in namestnik generalnega sekretarja zveze NATO Alexander Vershbow.

Vsebina srečanja je bila sicer tajna, vendar naj bi se po poročanju latvijskih medijev, prav na tam dogovorili, da Litva dobavi tanke Ukrajini. Iz Jurmale so v medije ušle tudi informacije, da so Litva, Latvija, Madžarska in Velika Britanija ustanovile sklad, ki bo financiral udeležbe “vzhodnega partnerstva” iz EU v tujih vojaških misij, vajah in operacijah EU za krizno upravljanje. Jasno je, da bo to finančni instrument, s katerim se bo denar evropskih davkoplačevalcev skrivaj poslan za financiranje ukrajinskih oboroženih sil, so zapisali mediji.

Pripravil: A. Knific, foto: US Army


* ameriski-tank-M1A1-abrams-v-Afganistanu--642x336.jpg (49.33 KB, 642x336 - viewed 265 times.)
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 960


« Reply #12 on: December 01, 2014, 02:01:33 pm »


Potpuno druga, nepoznata tehnika, neremontovana ... mislim da bi za Ukrajince bila potpuno beskorisna.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 250« Reply #13 on: December 01, 2014, 05:59:43 pm »


Potpuno druga, nepoznata tehnika, neremontovana ... mislim da bi za Ukrajince bila potpuno beskorisna.

Sa druge strane Rusi bi se konacno obradovali da imaju u svojim rukama par komada za testiranje.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 960


« Reply #14 on: December 01, 2014, 08:23:04 pm »


Naravno, jer posle godina drndanja po kamenjaru, verovatno su im borbene mogućnosti znatno smanjene, ali bi bili odlični za upoznavanje sa američkom tehnikom od pre četvrt stoleća.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 17   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.042 seconds with 23 queries.