PALUBA
April 24, 2024, 02:44:07 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenkovski biatlon  (Read 140013 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #315 on: May 11, 2020, 04:36:10 pm »

Ja i dalje ne razumem zašto ne učestvujemo sa nekom masom masinom... M84A, uradi se remont pred put pa da vidimo koliko su zapravo dobri jer se na sav glas hvalimo kako je bolji od T72.

Ima tu više problema.
Let aviona je jako skup. Za ovo treba teretni avion, a sve je ovo jako skupo.
Oko Srbije je sve NATO. Treba tražiti dozvole za prelet aviona, a to sigurno Srbija ne bi dobila. A treba dozvola i za let aviona nazad.

Tenkovi M84A u Vojsci Srbije su stari oko 32 godine. Njih treba remontovati. U JNA i SFRJ za remont tenkova T72 i M84 bio je predviđen Remontni zavod Hadžići pored Sarajeva. Njima su negdje 1988 (napisao sam tačan datum nekoliko puta na Palubi, pa mi se sad ne da da listam svoje radne beležnice) tenk T72 registarski broj 20644 i dva tenka M84 iz nulte serije 21053 i 21057. Ovaj T72 sam negdje 1993 i jedan M84 doveo u sasvim ispravno stanje, a jedan M84 sam rashodovao. Ne znam šta je kasnije bilo sa ovim M84, a ovaj T72 se sad nalazi na poligonu Manjača u stanju raspadanja.

Nakon rata Remontni zavod Hadžići je preseljen u Bratunac, privatizovan je i sada se zove Tehnički remont Bratunac i u vlasništvu je engleske firme ELW Global, tj, Engleza Krisa Millera, a kao vlasnik se takođe predstavlja i Slavenko Ristić, inače član foruma Paluba. Dok je direktor firme bio Goran Domuz firma je dobila sve papire potrebne za posao koji sada radi. Sa ovom trojicom sam imao duge, duge, razgovore i pregovore.

Sve dijelove sa isječene vojne tehnike po nalogu SFOR-a nakon rata  su pokupili radnici Remonta iz Bratunca.

TRZ Čačak kaže da ne može da remontuje više T55 (tražio sam prije koju godinu od njih ponudu za remont nekoliko hiljada tenkova T55 iz jedne afričke zemlje, ali su odgovorili da to više ne rade). Firma iz Bratunca je uradila remont izvjesne količine tenkova T55 i to je uradila perfektno. Gledao sam te tenkove T55 nakon remonta (bio je tu i jedan član Palube, pukovnik) i nisam mogao naći zamjerku.

Međutim, prije nekoliko godina na Youtube se je pojavio snimak "Posjeta Šutanovca TRZ Čačak" na kojem se vidi da su skinuli kupolu tenka M84, a nisu postavili blokadu reduktora pogona azimuta. U prevodu za one koji ne znaju, kupola nije skinuta sa šasije, nego je "u prevodu" odvaljena, a opruge u reduktoru su polomljene. Isti dan kad sam ovo isto napisao na Palubi, Ministarstvo odbrane je uklonilo snimak sa Youtube-a. Što bi se reklo, nadležni iz Ministarstva odbrane redovno čitaju Palubu. Međutim, snimak sam sačuvao u svom računaru prije nego je uklonjen. Nisam vidio druge detalje, jer je kamere išla brzo preko šasije tenka.

Na Palubi ima dosta onih koji se u Vojsci Srbije "bave" tenkovima, bilo kao majstori ili aktivna vojna lica. A ima ih i nekoliko koji su se bavili tenkovima, pa su sada van vojnih krugova. A ima ih nekoliko koji nisu na Palubi, ali se čujemo na druge načine. A nekoliko puta sam se čuo i sa ekipom u Alabinu, kad im je zapelo.

I stalno dobijam izvještaje o tenkovima koji se vrate u jedinicu iz TRZ Čačak. Malo ko ima dobro mišljenje o remontovanim tenkoima M84 koji se vrate iz TRZ Čačak.

Oni se žale da imaju male plate, da nema mladih koji bi učili od starih, itd.

Takav tenk M84A koji bi mogao ići u Alabino bi trebao da se remontuje i modernizuje. Minimalno da dobije novi tip gusejenica.

Nekad sam držao nastavu u TRZ Čačak. Bilo je tamo dobrih majstora.

Itd, itd.

O ovoj temi bi mogli da razglabamo još dugo i dugo.

Pozdrav

Vlado
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 406


« Reply #316 on: May 11, 2020, 04:45:32 pm »

Jedina stvar kojoj će doprineti izgradnja biatlonske staze je uvežbavanje posada za specifične radnje na biatlonu, kao i kondiciranje vozača. Ali, što se tiče adekvatne borbene obuke tenkovskih posada, tu pomaže samo gađanje pokretnih meta tenkom u pokretu. Takvo gađanje je sastavni deo ATS (uz ograničenje samo na upotrebu PKT), dok na biatlonu tako nečega nema, jer se gađaju nepokretne mete tenkom iz mesta.

Zbog toga, ako se žele dobro obučene posade OMJ, mora se ulagati u osposobljavanje i modernizaciju ATS, kao i uređenju i opremanju poligona Pasuljanske Livade, kako bi se i tamo moglo izvesti gađanje pokretnih meta tenkom u pokretu, uz korišćenje vežbovne municije za top. Sve ostalo je mazanje očiju i zabavljanje naroda na paradama.

Апсолутно!
Logged
BrankoBananko
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 553« Reply #317 on: May 11, 2020, 05:07:18 pm »

Pa kad vec cita ministar odbrane... da mu dam ideju na koji nacin da sredi tenkove. Neka organizuje balkanski tenkovski biatlon, pa da se ne sramotimo nek drzava plati za remont.
Logged
bristova
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 334


« Reply #318 on: May 11, 2020, 09:19:15 pm »

Што се тиче "грејања цеви", ја знам да бродски топови имају, или су "раније имали" обавезно посебна барутна пуњења без гранате, намењена управо за темперирање, што би поморски стројари рекли "разгрејавање" цеви. Термин вероватно од руског "разогреть" кого, что.


Brod OOB-31 HRM, top ASELSAN SMASH 30 mm ... 2018. god.
Navedeni postupak "razgrijavanja cijevi" proveden putem bojevog gađanja u more a prije završnog upucavanja topa na metu.


* OOB31_Vecernji_28.jpeg (555.42 KB, 1566x1080 - viewed 50 times.)
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 350« Reply #319 on: May 15, 2020, 01:47:46 pm »

Sto se transporta tice mozda bi moglo brodom, preko Dunava,crno more sve do Rusije? Znam da je teško izvodljivo, prosto razmišljanje...
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #320 on: May 15, 2020, 07:36:03 pm »

Ima jedan tenk M84 u blizini Moskve, u Podmoskovlju, pa mogu njega da koriste. Međutim, totalno je razdrndan jer je izgađao jako, jako puno granata.

Pozdrav

Vlad
Logged
antisha
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 77


« Reply #321 on: May 16, 2020, 05:59:45 am »

Kako? Zasto?
Vlado, mozes li nam ispricati pricu tog tenka kod Moskve? Ocito je rijec o ispitnom primjerku?
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #322 on: May 16, 2020, 07:57:16 pm »

Na osnovu ugovora o licenci za tenk T72 koji je potpisan između SSSR-a i SFRJ bili smo dužni da u SSSR isporučimo jedan tenk M84, sve uređaje koje su različiti u odnosu na T72 i konstrukcionu dokumentaciju za te uređaje na ruskom jeziku.

I isporučen im je jedan tenk iz prve serije, mislim tenk broj 16 iz prve serije. I svi uređaji koji su različiti. To je bilo negdje 1986 godine.

Nakon nekog vremena su Rusi vidjeli da imamo nešto novo, pa su uložili primjedbu. Vidjeli su razliku u tenkovima druge serije.

Tenk iz prve serije je vraćen, a isporučen im je tenk iz druge serije.
Nakon nekog vremena im se je taj tenk pokvario, te su otišli da ga poprave Bartol Jerković iz fabrike Đuro Đaković, kasniji direktor i pokoni Reuf Kovačević, kasniji konstruktor Vihora. Tenk je bio u njihovom Vojno tehničkom institutu u Moskvi.

Kvar su veoma lako našli, jer je bila u prekidu jedna od sigurnosnih linija u tenku. Postoji više sigurnosnih linija koje onemogućavaju nastavak rada tenka ako je neki dio u kvaru.

Ovdje je bio kvar u tome što je jedna štampana ploča u žirobloku ispala iz ležišta, te su to brzo popravili.
Uzrok ispadanja iz ležišta je ogroman broj opaljenja iz topa za vrijeme ispitivanja u SSSR-u.

Tenk koii je vraćen u SFRJ je isporučen u nastavnu jedinicu, u Školski centar oklopnih i mehanizovanih jedinica u Banja Luku. U toku rata je bio u Drugoj oklopnoj brigadi i zarobljen je od snaga Armije BiH.

Tenk koji je ostao u SSSR-u je sada u Muzeju oklopne tehnike u Kubinki pored Moskve.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pozdrav

Vlado


* IMG_DNNS .jpg (771.16 KB, 1944x2592 - viewed 90 times.)
Logged
Mediteran
mornar
*
Offline Offline

Posts: 39« Reply #323 on: May 16, 2020, 08:36:01 pm »

Vlado veliki pozdrav , jedno pitanje koje ces ti sigurno znati ... ko je proizvodio stampane ploce u SFRJ za M-84
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #324 on: May 17, 2020, 06:23:48 am »

Štampane ploče je proizvodilo puno firmi, ali je najveći proizvođač u SFRJ bio Čajavec, Profesionalna elektronika, OOUR Štampane ploče.
Bio je tu veliki sektor za projektovanje štampanih ploča i za proizvodnju.

Negdje 1980 Čajavec je kupio tehnologiju za proizvodnju štampanih ploča od američke firme Teledyne i tad je počeo proizvoditi osmoslojne štampane ploče koje su se koristila na kraju u raketnom sistemu Orkan.
Za računarski sistem Oganj štampane ploče na kojima je Čajavečki mikroprocesor TDY52B (po licenci Teledyne) štampane ploče su se proizvodike od čistog zlata.

Rađene su i štampane ploče tehnologijim naparavanja slojeva za dijelove raketnih sistema koji su se izvozili u Rusiju.

Nakon privatizacije Čajevca, sad je na jednom dijelu proizvodnje svadbeni salon i kafana, a na drugom dijelu firme se uzgajaju kaktusi.

Pozdrav

Vlado
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #325 on: May 17, 2020, 01:11:49 pm »Quote
В Подмосковье прошли боевые стрельбы танков Т-72Б3 в рамках подготовки к Всероссийскому этапу конкурса «Танковый биатлон».

Огонь велся по мишеням, имитирующим бронетехнику и живую силу условного противника на расстояниях 1800, 1700 и 1600 метров из 125-мм танковых орудий.


Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #326 on: May 17, 2020, 02:13:05 pm »

Svi tenkovi gađaju iz mjesta. Ni jedan ne gađa iz pokreta.  Šta bi tek bilo kad bi iz pokreta gađao pokretni cilj. To za M84 nije nikakav problem. Za M84 koji je napravljen prije 35 godina.

Na tenku se vidi IC oprema. Dovoljno da se može zaključiti o tehnološkom nivou.

Pozdrav

Vlado
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #327 on: May 24, 2020, 11:59:20 am »

Ovako sija IC oprema na noćnoj opremi drugog tenka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kao božićno drvce. Uočljiv po noći na tri, četiri kilometra. Kad bi imao pasivne nišanske sprave bio bi uočljiv na duplo manjoj daljini.

Radili smo ova ispitivanja u pustinji Pakistana, a i u pustinji Egipta kad smo na naš SUV ugradili termo nišansku spravu.

Pozdrav

Vlado


* 98581171_10222567494085021_4058795892025589760_n.jpg (12.62 KB, 720x405 - viewed 37 times.)
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 331


« Reply #328 on: May 24, 2020, 06:19:05 pm »

Vlado, na slici ne svetle IC farovi nišansko-osmatračkih sprava, već Štorine IC lampe. Jednako demaskirajuće u svakom slučaju.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #329 on: July 03, 2020, 11:03:38 am »
Quote
На подмосковном полигоне Алабино проходит заключительный отборочный этап соревнования «Танковый биатлон». Участники конкурса должны преодолеть дистанцию и поразить различные цели за минимальное время.Logged
Pages:  1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 22 queries.