PALUBA
April 22, 2024, 08:58:06 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... 26   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenkovski biatlon  (Read 139655 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #150 on: August 08, 2014, 01:30:58 pm »

Na ovome kineskom tenku se lijepo vidi meteosenzor. Isti sa M84, a takav smo ugradili i na kineski tenk koji smo radili u Kini. Gusjenica je spala zbog sudara, češanja, sa drugim tenkom. Koliko vidim, gusjenice su veoma slične gusjenicama na T55.
Kinezi su dovukli svoje gorivo, mazivo i hranu. Tako je bilo i kad sam sa njima išao po svijetu. Kineski kuvar, kineska hrana. I svoja municija. Daleko bolja nego ruska.

Tenkovi M84AB u Kuvajtu su godinama koristili motorno ulje iz SFRJ. Negdje 1995 ili 1996 Kuvajt je osvojio proizvodnju motornog ulja za tenkovski motor u svojim rafinerijama. Dugo je trajalo ispitivanje tog novog ulja. Sve u svemu, Kinezi neće da rizikuju.

Ovaj vozač iz Srbije previše ljulja tenk napred nazad u vožnji. Da li to nisu dobre torzije ili je nešto drugo u pitanju. Ako je taj vozač opterećevao tenk bespotrebno u Kraljevu misleći da je tako pametniji od nas koji smo ga pravili, e tu je pogriješio. Nije tenku težište na podu nego malo više, pa može doći do prevrtanja. Neće se oštetiti ležajevi ako je kupola blokirana. Ali ako je uključen sistem, tu može biti velikih problema. Na bočnom nagibu 12 stepeni hidraulika azimuta vuče 400 ampera. Svako veće naginjanje kupole dovodi do povećane potrošnje, ato može da napravi veće probleme.

To gdje je ko vježbao, pa ispao loš može samo biti opravdanje za loš rezultat. Gađao sam na puno poligona, a u Član 11, i nikad se nisam izvlačio da nisam tu prije gađao. A i nije bilo potrebno, jer sam uvijek imao pogodak u metu. Pa zar i u ratu, a tenk je napravljen za rat, a ne za biatlone, trebamo da prvo gađamo na nekom bojištu, pa da kasnije gađamo ponovo da bi imali dobre rezultate. Naučiš da koristiš tenk i koristiš ga u svakoj prilici koja naiđe. Da li je to rat, vježba, biatlon, nije važno.

To što je opterećavao tenk u mirnodopskim uslovima bez potrebe pokazuje da još treba da uči.

Ulazak onom brzinom u vodenu prepreku sa tenkom koji ima reaktivni oklop na kumulativnim štitnicima  može biti problematičan zbog otpora vode koji se stvara na štitnicima.

Na snimku priprema koji je objavljen na sajtu VS vidi se vožnja T72, a gađanje iz M84. Takođe se vidi i trzanje tenka pri usponu. Greška vozača.

Ako nisu vježbali gađanje na T72, a gađaju iz neke verzije T72, to može biti problem. Da li je posada uvijek govorila "Da, razumijem" ili je govorila i nešto drugo. Sjećam se kad sam svom šefu, a tada je bio major, rekao da se na mješa u posao, jer o tenku nema pojma. Raspoređen je na formacijsko mjesto i radi to što mu je naređeno. Potpisuje papire koje mu stavimo na sto i to je to.

Je li ova posada tražila obuku na ovoj vrsti tenka koja je u Rusiji. Da li je neko ispitao sa strane Vojske Srbije parametre tenka. Da li je svima (sem Rusima) dat isti kvalitet tenka. Da li se nekome više krivi topovska cijev. Da li se negdje termoizolaciona obloga naslanja na top. Jesu li gađali prema suncu ili im je sunce bilo bočno. Da li je ko vodio brigu o tim sitnicama, a koje su jako bitne. Dovoljan je i jedan hiljaditi i može doći do promašaja. Da li je rektifikacija vršena sa DR125 ili sa TR125. Radio sam sa oba durbina i primetio razlike koje mogu dovesti do povećanja greške u gađanju. Da li je ko izmjerio histerezu na prenosu uglova od topa do nišanske sprave. Sigurno nije niko. I još milion pitanja koja se mogu postaviti i milion odgovora koji se mogu dati.

Na ovom forumu se mogu naći slike gdje moja ekipa (kineski tenk) bila u paralelnom ispitivanju sa druga dva svjetska tenka. Ni jedna jedina sitnica nije ostala neprovjerena. I to je bilo nešto kao ovaj biatlon. Samo sve sam konce držao u svojim rukama. Kad sam postao nesiguran u kineskog nišandžiju, ja sam gađao. Sva mjerenja sam lično radio. Sva podešavanja. Nikom nisam vjerovao. Sjećam se da sam sam izmjerio i u elektronici podesio kašnjenje udarne igla topa.  Vozač je bio ozbiljan i nije se igrao sa tenkon, tj nepotrebno ga preopterećavao. A sa tim vozačem sam gađao nekoliko zadnjih godina, počev od Krivolaka.

I ja sam bio zaslužan ako je bilo dobro i ja sam bio kriv ako nešto nije bilo dobro. Ovo jaukanje da smo mogli ovako ili onako, za to je sad kasno. Čekajmo kraj događaja pa da vidimo šta će biti.

Pozdrav

Vlado
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #151 on: August 08, 2014, 03:13:08 pm »

Владо,

код Андреја на сајту наводе и да је било могућих грешки у гађању код Кинеза због кориштења вежбовних зрна другачије балистике (ако сам добро разумео).
http://andrei-bt.livejournal.com/296127.html
Зар није то мало чудно?
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 280« Reply #152 on: August 08, 2014, 03:29:05 pm »

Sa ovog ruskog sajta i slika koja potvrdjuje da kineski tenk ZTZ-96A nema 50 tona vec 42.8 t.
* Kineski tenk tezinz 96A - 42.8t.jpg (69.28 KB, 1023x421 - viewed 173 times.)
« Last Edit: August 08, 2014, 03:29:23 pm by pvanja » Logged
Dado70
mornar
*
Offline Offline

Posts: 1


« Reply #153 on: August 08, 2014, 04:28:58 pm »

Napred Vojsko Srbije.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #154 on: August 08, 2014, 04:31:22 pm »

Koliko vidim, ovdje se ne koristi vježbovna municija. Možda su koristili balistiku vježbovne, a gađali sa nekom drugom municijom. Svojevremeno sam nudio Vojsci SRJ elektroniku da ne mogu da napune top sa jednom municijom, a da gađaju sa balistikom druge municije. Odbijen sam jer nisam državljanin (tada) SRJ, ili im je bilo skupo 2000 Eura po tenku. Jeftinije od jednog zrna.

Dakle, događa se.

Na ovoj zadnjoj slici vidi se meteosenzor, preklopljen, na istom nosaču kakav sam ugradio u Kini. Ova težina može da vara jer Kinezi imaju modularni reaktivni oklop, a i veoma lako mjenjaju ova dva prednja bloka oklopa na kupoli oko topa. Da li je sad tu samo čelik ili aluminijum, nikada nećemo saznati.

Koliko su i gdje izmjenili oklop to znaju samo Kinezi. I koja je težina tenka. Nadam se da nisu promijenili težište, odnosno da su ga olakšali po čitavoj dužini.  Poznat je slučaj gdje je na T55 stavljen motor T72 i povećana je težina tenka na zadnjem dijelu. I tenk da gas, te se propne nazad, jer je težište otišlo nazad. Kasnije su morali opterećivati prednji dio da tenk nebi skakao ko mazga kod davanja gasa.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 004


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #155 on: August 09, 2014, 03:41:16 pm »

Bolje je ovako sa Ruskim tenkom. Mogu i da ga razlupaju. Najbrzi je iznajmljeni auto.

Pa srpski (odnosno jugoslovenski) tenkovi i jesu razlupani, i pored toga slažem se da su trebali da idu sa onim na čemu su najbolji.
Upravo ovo što navodi Bandži
M-84A bi leteo po ovom poligonu. Motor od 1000 KS + nije dodatno opterećen težinom reaktivnog oklopa.

Tek će kod gađanja biti svašta (loš skor), naročito ako su većinom četvorkaši a ne dvojkaši.
Ja recimo nisam nikada gađao iz T-72. Ne kažem da se ne bih brzo snašao, ali sasvim je druga stvar gde se traži velika preciznost, brzo reagovanje (ma vrhunska obučenost, sve moraš da znaš da uradiš bukvalno vezanih očiju), i gde je okupljena elita tenka T-72 sa svojim satelitima, tipa jugoslovenskog M-84 i drugih klonova.
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #156 on: August 09, 2014, 10:26:44 pm »

Na ovoj verziji T72 koja se koristi na biatlonu ima ugrađen sistem upravljanja vatrom Sosna-U. Njegova prednost nad sistemom kod M84 je zahvat cilja. Nišanska sprava sama drži cilj na vrhu končanice. Pošto ovaj tenk može da ispaljuje rakete kroz cijev, a nišanski sistem i rakete imaju sistem "zahvata" cilja i njegovo držanje najvjerojatnije je taj sistem prenešen i na tenkovska granate.

U Čajevcu je prije rata razvijen sistem PASV. Poluautomatski sistem vođenja rakete. Posao nišandžije je bio da drži krst končanice na cilju, a raketa je išla na to mjesto, za razliku od prethodnih sistema vođenja (kao Maljutka, npr) gdje je nišandžija, rukovaoc, morao da prati putanju leta rakete i da istovremeno gleda u cilj i da vrši korekciju. Dakle, nešto slično ovome. Sa mnom u firmi radi drugar koji je završio Vojnu akademiju u Zagrebu, raketni smjer, pa onda i sličnu Vojnu akademiju u SSSR-u, raketni smjer, pa radio koju godinu u SSSR-u na razvoju protivoklopnih raketa, pa prešao u Čajevac, i radio u Čajevcu do kraja. Magistrirao u Rusiji na ometanju leta raketa i zaštiti raketa od ometanja. Pitaću ga u ponedeljak kako ovo radi.

Najvjerojatnije je ovakav sistem, dosta poboljšan, napravljen na ovome tenku. Nešto kao na avionima. Kad cilj uđe u zahvat sistem ga sam prati. To smo takođe napravili u Čajevcu za nišanski sistem Novog aviona.

Pošto je ovo dosta različit sistem upravljanja vatrom od sistema na tenkovima T72 koji se koriste u Vojsci Srbije interesuje me da li je objašnjen ovaj sistem posadi Srbije. Da li je uopšte objašnjen, na koji način  i sa koliko sati obuke. Da li je vršena provjera znanja tenkovskih posada i ko je vršio. Kod ovakvih sistema učenja sa prevodiocem, jedan prevodioc bude na predavanju, a drugi prevodioc na ispitu, jer često prevodioci koji su na predavanju nauče lekciju, te odgovaraju mjesto ispitanika na ispitu, tako da se ne može pravilno utvrditi znanje na ispitu. Imao sam taj slučaj u Zagrebu 1990 godine na ispitu za M84 za Kuvajćane gdje sam morao zamjeniti prevodioce. Kakve prevodioce za ruski jezik ima tim VS.
Svojevremeno, kad sam sa tenkovima išao po svijetu, prevodioc sa opštim znanjem jezika je bio potreban za papirologiju, tipa carina, hotel, hrana i slično. U tenkovskom poslu prevodioc mora da poznaje tenk toliko dobro da shvati misao i rečenicu koju treba prevesti. Tako da ona strana kojoj se prevodi nepogrešivo shvati stranu sa koje se prevodi.
Kad sam radio tenkove u Iranu prevodioc je bio čovjek koji se bavio brodovima, tako da za stručni dio nije baš bio od pomoći, te sam ja preuzeo prevođenje tenkovskog stručnog dijela.

Isto mora biti i ovdje. Ako nema prevodioca koji poznaje tehniku i tenk do detalja baš me interesuje kako će da prevede npr, davač linearnih ubrzanja, kosinusni potenciometar, statička i dinamička stabilnost topa ili otpuzavanje topa.

Vidim da su Kinezi doveli svoje kuvare, hranu, vodu, gorivo, municiju itd. Nisu htjeli da rizikuju. Koliko nas ode na more, pa nekoliko prvih dana visi u WC-u. Promjena hrane i vode. Kod ovakvih putovanja pred putovanje na pet šest dana se počinje piti Linex ( i pije se svo vrijeme) ili slični ljekovi koji štite stomak od stomačnih problema nastalih promjenom sredine. Nezgodno je kad se ekipa use*e tamo negdje na terenu, a treba da se radi, da ne kažem da se predstavi zemlja.  Zato su Kinezi poveli svog kuvara, ponijeli svoju hranu, vodu itd.

Vidim da su u ekipi tenkisti. Niko iz tehnike. Ne znam da li je ko pregledao sa neše strane tenk, ali sa tehničkog stanovišta. Mogu tenkisti pregledati motor, nivo ulja, zategnutost gusjenica, uraditi rektifikaciju i čišćenje topa, ali da li je iko sa strane VS dao potvrdu o tehničkoj ispravnosti tenka. Da li je iko provjerio pritiske u mjenjaču.  Malo oštećenje zaštitnog opleta, širma, na kablu koji ide od tenkovskog predajnika do antenkog postolja može napravi dar mar u svim elektronskim sistemima u tenku. A još posebno ako je antensko postolje vlažno, pa imamo refleksiju snage na anteni.

Da li su pripreme bile samo vožnja po Međi ili je tu bilo još nešto od nabrojanog.

Pozdrav

Vlado
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 835


« Reply #157 on: August 09, 2014, 11:20:32 pm »
   Što se tiče naših T-72 na kojima su se posade obučavale na Međi, znaš i sam Vladimire da nemaju nikakav SUV. Ove 72-ke sa kojima se takmiče su  najverovatnije sa SUV-om koji si naveo i naši su se prvi put s njim susreli kada su došli u Rusiju na uvežbavanje. Što se tiče prevodioca u pratećoj ekipi sam prepoznao jednog oficira OJ koji je nedavno završio komandno usavršavanje u Rusiji i svakako vlada stručnim terminima, pa je prevod najbolji moguć. Uz ostale članove stručnog tima koji takođe govore Ruski jezik prevod sigurno nije problem. Za vodu sam čuo da na pomenutom poligonu, a i na onom na kome su se prvobitno pripremali po dolasku u Rusiju, nije upotrebljiva i koristi se flaširana. Pošto se u celu priču ušlo sa skromnim budžetom, logistička podrška je na domaćinima i ne znam koliko je uopšte prisutno tehničkog osoblja iz Srbije. Znam na šta aludiraš, pravi tenkista bi uvek vodio svoje majstore i kuvare kojima veruje, ne bi dozvolio da zavisi od drugoga (u ovom slučaju suparnika ) ali to za sada nije toliko presudno. Važno je da za prvi put pokažemo koliko možemo, iako je puk. Kuzmanović već drugog dana izokola ukazao na neregularnosti, a drugi put ćemo se već adekvatno spremiti. Do sada se nismo obrukali i važno je da ne budemo u donjoj polovini rang liste.


Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 331


« Reply #158 on: August 10, 2014, 06:20:02 am »

Tenk kojeg naši koriste na ovom biatlonu je T-72B1, on nema sistem upravljanja vatrom SOSNA-U. Taj sistem je ugrađen u novijim verzijama T-72.

Ovde se može pročitati post Stefan Kotsch (post #4) u kojem piše o sistemu koji je ugrađen na T-72B1 (a kojeg naši koriste na biatlonu): http://www.tank-net.com/forums/index.php?showtopic=23650

Na njegovom sajtu imate više detalja o ovom i ostalim sistemima koji su ugrađivani u starije i novije verzije tenka T-72: http://www.kotsch88.de/f_t-72m.htmTenk kojeg Rusi koriste na biatlonu je najnovija verzija tenka T-72B3 (T-72B3M ili T-72B4), đavo će ga znati koju su mu oznaku dodelili i ta verzija je verovatno i konačna verzija tenka T-72 koji će se proizvoditi i isporučivati ruskoj vojsci.
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 544« Reply #159 on: August 10, 2014, 08:58:34 pm »

Ako sam dobro razumeo ovo bi trebalo da je trenutno stanje

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* tabl8-avg.png (171.45 KB, 800x567 - viewed 136 times.)
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 847« Reply #160 on: August 10, 2014, 09:38:29 pm »

Bolji smo od dve nuklearne sile  Cheesy
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 835


« Reply #161 on: August 10, 2014, 11:29:07 pm »
   A bogami i od dva proizvođača ovakvog tenka. Plasman nije loš s obzirom da zemlje koje su ispred nas ovu verziju T-72 koja nam je data na korišćenje na biatlonu imaju u svojoj formaciji odavno i on im je praktično osnovni tenk, pa se na njemu osećaju kao kod svoje kuće. Ako ovako ostane do kraja nije loše, s obzirom na minimalna uložena sredstva i malu medijsku pažnju kod nas. Nismo se obrukali!


Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #162 on: August 11, 2014, 02:06:00 pm »

Izgleda da se na ovom linku moze pratiti uzivo.
Stavio sam tagove da se ne ucitava svaki put kad se ucitava stranica.

Code:
http://www.liveleak.com/view?bc=024_1407416377

poz.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 835


« Reply #163 on: August 11, 2014, 05:29:05 pm »
   Čujem da smo za vikend prešli na 2. mesto. Ne znam da li u nekoj posebnoj disciplini ili u ukupnom plasmanu. Da li neko ima podataka o razvoju situacije?


Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 544« Reply #164 on: August 11, 2014, 05:41:24 pm »

Rezultati su ovde http://mil.ru/files/files/tb2014/tb-2014-rezultati.html
Nisam video ni u jednoj tabeli da je neka posada VS u nekoj disciplini osvojila bolje mesto do 4-og.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... 26   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.043 seconds with 23 queries.