PALUBA
May 27, 2024, 09:08:21 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenkovski biatlon  (Read 143382 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 855


« Reply #300 on: August 15, 2019, 09:18:13 pm »
   Ekipa Srbije u konačnom plasmanu zauzela 8. mesto na tenkovskom biatlonu 2019.


Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 855


« Reply #301 on: August 15, 2019, 09:27:21 pm »
   Finale biatlona je u subotu 17.08.2019. kada će se odlučiti konačan plasman prve 4 ekipe. Sada se zna da je 5. mesto zauzela Mongolija, 6. Kina, 7. Venecuela i Srbija 8.


Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 855


« Reply #302 on: May 09, 2020, 01:01:53 am »

   I ove godine Vojska Srbije će uputiti svoje predstavnike u Rusiju na Tenkovski biatlon. Pripreme i selekcija posada počinje 11. 05. 2020. na poligonu Međa koji je od nedavno renoviran, izrađen je zaštitni bedem a završena je i nova tenkovska staza dužine 4,6 km namenjena upravo biatloncima. Izgrađena je na osnovu planova nabavljenih iz Rusije tako da tenkisti konačno imaju adekvatne uslove za izvršenje jednog dela pripreme. U toku su završni radovi a izvođače i poligon je obišao i ministar odbrane Aleksandar Vulin

CLICK

   Vođa ekipe je kao i prošle godine potpukovnik Rade Adamović sa saradnicima. Članovi ekipa su većinom poznati sa ranijih takmičenja mada ima i novih,svežih snaga. Nakon borbe sa virusom i završetka vanrednog stanja i izvršenja zadataka u vezi sa njim u kome su bili angažovani i članovi tima,  pristupiće pripremama sa novim elanom. Pre svega zbog završetka i stavljanja u pogon staze identične onoj na poligonu Alabino a koja se bitno razlikuje od poligona koje koriste ostale armije i do sada je njen nedostatak predstavljao prepreku pri izvođenju priprema. Ministarsvo odbrane je omogućilo ovaj projekat s ciljem da se naši predstavnici što bolje pripreme i postignu još bolje rezultate.
« Last Edit: May 09, 2020, 04:56:59 pm by MOTORISTA, Reason: Uređen link » Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 333


« Reply #303 on: May 09, 2020, 04:28:16 pm »

Nije Međa ništa "renovirana" već ja samo izgrađen bedem između staze br.3 i sela Međa, tako da je stanovništvo sela sada sigurnije od zalutale municije. Poligon Međa je čak naprotiv, totalno zapušten, kako se može videti iz videa ministarstva odbrane. Sve tri staze ATS su obrasle u korov, kao i kompleksi pokretnih meta u podnožju brda. Sve zaraslo, kao da se nije koristilo najmanje 2 godine. Ali, bitno da je izgrađena staza za biatlon...
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #304 on: May 09, 2020, 05:23:36 pm »

Међа је коришћена само за гађања пешадијским наоружањем. Наоружањем рода ОЈ се није гађало откако су човеку погодили у шталу.
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 333


« Reply #305 on: May 10, 2020, 07:00:32 am »

Bilo je tih incidenata sa gađanjem kokošinjaca i štala oduvek, jer meštani tokom noćnog gađanja nisu poštovali upozorenja da se tog dana od-do sati ne pali spoljno svetlo na objektima. Bilo je i zalutalih konja i druge stoke po brdu, pa se gađanje privremeno prekine. Problem je i taj što se naselje suviše približilo poligonu, verovatno nelegalnom gradnjom, ali je to sada rešeno izgradnjom bedema.

Međutim, ništa to nije uticalo na redovne aktivnosti obuke posada OMJ. Možda je do obustave obuke došlo kada su vlast preuzele "demokrate" i LGBT lobisti i kada je zvanično saopšteno da Srbija više nema neprijatelja...
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 125


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #306 on: May 10, 2020, 03:31:58 pm »

Међа је коришћена само за гађања пешадијским наоружањем. Наоружањем рода ОЈ се није гађало откако су човеку погодили у шталу.
To je bilo pre bombardovanja ili posle. Rekao bih posle, pošto sam krajem 2000-te gađao iz PKT-a iz tenka M-84 na Međi.
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 333


« Reply #307 on: May 10, 2020, 06:06:07 pm »

Tokom bombardovanja ovaj poligon je izlupan i to pošteno, kako se može videti na Google mapama. Gađani su objekti koji se nalaze pre mosta kojim se prelazi mala reka ka samom strelištu. Razlog je taj što su ti objekti imali svoju bitnu ulogu u slučaju rata. Ako je prilikom bombardovanja oštećena i trafo stanica, onda se do njene popravke nije moglo koristiti ATS.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 855


« Reply #308 on: May 10, 2020, 09:26:43 pm »
   Tokom bombardovanja 99. uništeni su zidani objekti za smeštaj ljudi i nešto infrastrukture. Silom prilika zbog obnove ATS Orešac 2006. sam učestvovao na gađanju OMJ na ovom poligonu što znači da je već tad bio funkcionalan. Nedugo zatim desio se pomenuti incident sa pogotkom u štalu civilnog objekta koji je zajedno sa ostalim  objektima ( cela jedna ulica ) bespravno podignut paralelno sa levom stazom. Zbog bezbednosti nakon izvršene balističke procene poligon Međa se više nije smeo koristiti za gađanje artiljerijskih i OMJ jedinica već samo pešadijska koja se vrše na poligonu istočnije od naselja na bezbednoj udaljenosti. Podizanje zaštitnog bedema je sada omogućilo da se mogu vršiti i OMJ gađanja što će umnogome smanjiti troškove transporta ljudstva i njihov boravak na drugom poligonu. Ujedno će se rasteretiti ATS Orešac i omogućiti neke druge aktivnosti na njemu.


   Izgradnja staze za vežbanje biatlonaca se osim ove namene može koristiti za obuku i kondiciranje ostalih pripadnika O i J na jedan novi način. Verujem da će Ruska kružna staza podići nivo obuke i osposobljenosti pripadnika ovog roda VS. To bi bio značajan iskorak i unapređenje obuke po prvi put nakon 40 godina.


Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #309 on: May 11, 2020, 08:04:21 am »

Prošle godine na biatlonu je komandir tenka posade iz Vojske Srbije gađao sa PAM-om, NSV-om. Mitraljez i optike su isti kao na tenkovima u Vojsci Srbije. Sve je bukvalno isto, a ovaj komandir je bukvalno sve ispromašivao.

Nije stvar u poligonu, nego u sistemu odabira posada za biatlon.
Nekoliko ekipa ima stalnu stražu pored tenkova koje koristi u Alabinu za vrijeme biatlona. Ekipa Srbije nema stražu.

Jedne godine meteo senzor na tenku koji je koristila Vojska Srbije nije radio, a iduće godine nije radio senzor sa jedne strane. Kao "slučajno" ga začepili farbom dok su farbali tenk. To su detalji koji se teško mogu provjeriti i uočiti.

Iz ovoga se može zaključiti sljedeće:

Rusi igraju prljavo, Sve će učiniti da pobijede.

Vojska Srbije nema ekipu koja će provjeriti tenk prije gađanja.

Sitem minimalnog plaćanja članova ekipe je najmanje uvriedljiv za članove posade.  Iznos koji dobiju kao dnevnice nije dovoljan ni za vodu. Samo oni koji su željni puta će prihvatiti da idu.

Kinezi vode svoje kuvare i nose svoju hranu. Bio sam član kineske ekipe u stranoj zemlji na nekoj drugoj vrsti tenkovskog biatlona.
Oko tenka, municije i opreme je stalna straža. Provjerava se municija. Kod gađanja se ne koristi municija sa težinskim oznakama. Koristi se municija koju je donijela ekipa. Ne koristi se municija domaćina. Oprema sa kojom se tenk provjerava i podešava je pod kontrolom. Niko ne smije da je dira.

Kod sunčanog vremena tenk je u hladovini, a ako je na suncu vrši se rektifikacija prije gađanja. Pošto to Rusi rade sa TR125, a u Vojsci Srbije se uglavnom radi sa DR125 (nadam se da ih ima dovoljno) trebali bi ponijeti jedan DR125, a za svaki slučaj da se ispita kvalitet topa sa kvadrantom.  Nezgodno je sa TR125 provjeriti krivljenje topovske cijevi. Sa TR125 može se podesiti sistem, ali ne i provjeriti na duže staze. Na novijim ruskim tenkovima postoji referentni sitem, samo ne znam ima li koda ga provjeri iz ekipe Vojske Srbije.

Prvo opaljenje iz topa, prvo zrno, se ne računa u provjeri tačnosti gađanja. To zrno služi za grijanje topovske cijevi. Temperiranje.

Na poligonu se jede i pije samo provjerena hrana. Svi znamo i svi se sjećamo stomačnih problema kad odemo u neku stranu zemlju, a još naročito ako domaćin pretpostavlja da će se to desiti, pa postavi WC na udaljeno mjesto. Rusi igraju prljavo. To nikad ne treba zaboraviti.

Kad dođe ekipa u Moskvu, svi će kupiti suvenire i nešto votke. A gdje ima votke ima i ostalog.

Što bi se reklo, već viđeno i već doživljeno. Sve se je ovo već dešavalo i opet će se dešavati.

Da se ne zaboravi. Ovo nije samo tenkovsko takmičenje. Sa ovim će druge svjetske vojske analizirati i procijenjivati Vojsku Srbije. Sa domaćih gađanja uvijek se napiše da je gađanje bilo "vrlo dobro". A na Pasuljanama gađanje, domaće ekipe, domaći majstori, domaći tenk, ministar, generali itd, ide uživo na televiziji, a neki stručnjak podmazao kočnicu topa od automata punjenja. A ona koči trenjem. Uživo na televiziji.

Itd, itd.

Pozdrav

Vlado

« Last Edit: May 11, 2020, 08:35:40 am by Vladimir Ivanović » Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 569


« Reply #310 on: May 11, 2020, 08:20:39 am »Што се тиче "грејања цеви", ја знам да бродски топови имају, или су "раније имали" обавезно посебна барутна пуњења без гранате, намењена управо за темперирање, што би поморски стројари рекли "разгрејавање" цеви. Термин вероватно од руског "разогреть" кого, что.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 855


« Reply #311 on: May 11, 2020, 09:40:12 am »   U ovogodišnjoj ekipi biatlonaca ima dosta veterana koji su na svojoj koži osetili ono o čemu je Vladimir pisao. Pošto se ovaj forum prati kako među takmičarima tako i među njihovim pretpostavljenima, evo prilike da im stavimo na raspolaganje iskustvo koje imamo za slučaj da im ustreba pomoć ili savet.
 
   Rusija ima TV Zvezda koja je kanal posvećen pripadnicima vojske Rusije 24 časa svaki dan. Zamislite kada bi mi imali TV kanal na kome ide ceo dan emisija Dozvolite da se obratimo i slične dokumentarne emisije sa vojnom tematikom! Oni vojni poziv shvataju daleko ozbiljnije i puno pažnje posvećuju propagandi. Biatlon i Međunarodne vojne igre su takođe deo predstave gde treba da se prikaže nadmoć Ruske vojske (kao metod odvraćanja eventualnih protivnika), odmere snage sa pripadnicima drugih armija u uslovima najpribližnijim ratnim i reklamira domaća namenska industrija koja je najveći izvoznik na svetu. Naš interes bi trebalo da bude odmeravanje snaga i rangiranje u odnosu na svetske armije. Pored toga, ovo je izuzetna prilika da se upoznaju ljudi, njihov metod rada i nauči nešto novo čega nema u knjizi. Kada bi MO uspelo da pripremi naše tenkove i transportuje ih do Rusije mogli bi se uporediti parametri ovih tenkova, blatobran uz blatobran! I promovisati našu Namensku.

   Do ove godine naši predstavnici su bili slabo medijski ispraćeni, a o njihovim rezultatima se šturo izveštavalo i to samo na kraju kada se ostvari plasman. Ne znam zašto je tako, ali mislim da momci i devojke koji dostojno predstavljaju našu zemlju treba da dobiju veći publicitet. Ovo je mali doprinos zajedničkom naporu da se ekipa sa naših prostora što bolje pokaže i dokaže u svetskoj areni.

   
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik - OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #312 on: May 11, 2020, 10:12:53 am »

Sa ovim će se provjeravati ispravnost i tačnost nišanske sprave ne biatlonu. Da li koji pripadnik ekipe zna sa ovim da radi i da li se smije vjerovati Rusima koji će sa ovim provjeravati tenk koji dobije ekipa Vojske Srbije. I da li je ovaj uređaj  tačan.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pozdrav

Vlado


* T72. opto.jpg (130.78 KB, 960x720 - viewed 62 times.)
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 353« Reply #313 on: May 11, 2020, 02:21:58 pm »

Ja i dalje ne razumem zašto ne učestvujemo sa nekom masom masinom... M84A, uradi se remont pred put pa da vidimo koliko su zapravo dobri jer se na sav glas hvalimo kako je bolji od T72.
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 333


« Reply #314 on: May 11, 2020, 03:28:55 pm »

Jedina stvar kojoj će doprineti izgradnja biatlonske staze je uvežbavanje posada za specifične radnje na biatlonu, kao i kondiciranje vozača. Ali, što se tiče adekvatne borbene obuke tenkovskih posada, tu pomaže samo gađanje pokretnih meta tenkom u pokretu. Takvo gađanje je sastavni deo ATS (uz ograničenje samo na upotrebu PKT), dok na biatlonu tako nečega nema, jer se gađaju nepokretne mete tenkom iz mesta.

Zbog toga, ako se žele dobro obučene posade OMJ, mora se ulagati u osposobljavanje i modernizaciju ATS, kao i uređenju i opremanju poligona Pasuljanske Livade, kako bi se i tamo moglo izvesti gađanje pokretnih meta tenkom u pokretu, uz korišćenje vežbovne municije za top. Sve ostalo je mazanje očiju i zabavljanje naroda na paradama.
Logged
Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 23 queries.