PALUBA
July 22, 2024, 09:18:53 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz Gruzije  (Read 21547 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #90 on: July 09, 2022, 10:30:30 am »
Premijer Gruzije smatra proteste protiv vlade „besplodnim“


Premijer Gruzije Iraklij Garibašvili smatra nedavne antivladine proteste „besplodnim“, prenosi „Evropska istina“.

Posle sastanka Garibašvilija sa kancelarkom Austrije, strani mediji su ga pitali šta misli o poslednjim protestima.

Garibašvili je naveo da su „završili bez rezultata“ i počeli da govore o zaslugama „Gruzijskog sna“, pod pretpostavkom da strani novinari ne znaju pravo stanje u zemlji.

„U proteklih 10 godina radikalno smo promenili situaciju. Uklonili smo autokratski, diktatorski režim i sada je Gruzija izuzetan primer demokratije ne samo među zemljama Istočnog partnerstva, već i u udruženom trojcu (Ukrajina, Moldavija, Gruzija – ur.)“, rekao je Garibašvili.

Podsetimo, Gruzijci su 3. jula organizovali novi masovni miting tražeći ostavku vlade jer nije mogla zvanično da obezbedi status kandidata za članstvo zemlje u EU.

20. juna na ulice je izašlo najmanje 120.000 ljudi. Ovo su najveće demonstracije u zemlji dugi niz godina.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #91 on: July 14, 2022, 08:35:46 am »
Gruzija će dobiti odgodu za sprovođenje preporuka EU


Evropska komisija planira da pripremi ocenu primene Gruzije 12 preporuka za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU tek početkom 2023. godine, a ne u decembru 2022. kako je planirano.

Kako prenosi „Evropska istina“, to je izjavio predstavnik generalnog direktora Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku Majkl Rup.

Tokom sastanka Komiteta za međunarodne odnose Evropskog parlamenta, Rup je rekao da je nakon „pažljivog razmatranja” odlučeno da se „odvoji vreme da se požuri gruzijska politička elita” u procesu depolarizacije zemlje, kako bi ona temeljno rad na reformama.

„Kako nam je rekao Evropski savet, pripremićemo izveštaj o tome kako su ispunjeni propisani prioriteti do 2023. To će gruzijskom političkom sistemu dati dovoljno vremena da temeljno radi na navedenim prioritetima“, rekao je on.

Podsetimo, Gruzija je zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom podnela zahtev za ulazak u EU, ali je od Evropske komisije dobila odbijanje da dodeli status kandidata. EU je pristala da zvanično prizna evropsku perspektivu Gruzije.

Evropska komisija je definisala 12 blokova kriterijuma po kojima Gruzija mora da pokaže napredak da bi dobila status kandidata.

Među njima su otklanjanje pitanja političke polarizacije, primena političkog „Mišel sporazuma”, promena izbornog zakonodavstva, stvaranje medijskog pluralizma, koji nedostaje, itd.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #92 on: July 17, 2022, 09:59:18 am »
Gruzija je dobila status operativnog partnera NATO-a u operaciji na Mediteranu


Taktičke jedinice Obalske straže granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Gruzije uspešno su završile četvorostepenu procenu NATO-a, nakon čega je Severnoatlantski savet doneo pozitivnu odluku da Gruziji dodeli status operativnog partnera u Operacija „Pomorska straža“.

Ovo je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije, prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na „Georgia Online“.

NATO-ova pomorska bezbednosna operacija „MSO SEA GUARDIAN“ počela je u novembru 2016. godine i zamenila je pomorsku operaciju „Aktivni napor“ (Operation Active Endeavor), koja je delovala po članu 5 NATO-a u periodu 2001-2016.

Operacija SEA GUARDIAN je jedina pomorska operacija pomorskih snaga Alijanse, čija oblast delovanja obuhvata Sredozemno more. Osnovni cilj operacije je obezbeđivanje bezbednosti na moru i pravovremeno reagovanje na pretnje. Pomenuta operacija ima za cilj sprečavanje bilo kakvih pokušaja terorističkih aktivnosti na moru.

Gruzija je 2016. godine zvanično objavila pridruživanje NATO snaga ukrcavanjem u taktičke grupe Odeljenja obalske straže granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega je počela obuka navedenih grupa u skladu sa standardima procene koje je utvrdio NATO. Nakon što su taktičke grupe uspešno završile četvorogodišnji program evaluacije NATO-a, Severnoatlantski savet je priznao Gruziju kao operativnog partnera u operaciji Sea Guardian.

„Ova odluka je početak nove faze produbljivanja praktične saradnje između komande Ratne mornarice NATO-a i obalske straže granične policije“, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Gruzije.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #93 on: July 26, 2022, 09:59:00 am »
Gruzijska opozicija stvorila svoju radnu grupu za ulazak u EU


Opozicione stranke u gruzijskom parlamentu formirale su radnu grupu odvojenu od vladajuće za sprovođenje preporuka Evropske komisije neophodnih za evropske integracije zemlje, pišu „Novosti-Gruzija“.

Radnu grupu su formirali „Udruženi nacionalni pokret“, „Lelo“ i „Strategija Agmašenebeli“. Poslanici planiraju da pripreme nacrte izmena i dopuna zakona o pravosudnom sistemu, izborima i borbi protiv korupcije.

Stranke su izjavile da ne veruju u iskrenost izjava „Gruzijskog sna” o želji da se sprovedu reforme evrointegracija. Sekretar parlamenta „Lela“ Landa Galdava izjavila je da će se u ovoj grupi odvijati „pravi proces“ i da ga ne treba posmatrati kao alternativu inicijativama vladajuće stranke.

Nakon stvaranja grupe, „Gruzijski san” je naveo da opozicija pokušava da diskredituje proces koji je pokrenula vladajuća partija, a sazivanje grupe pokazuje da oni žive „u paralelnoj realnosti”. „Nije jasno kako tri opozicione stranke, koje nemaju ni trećinu glasova u parlamentu, mogu nekako da pokrenu proces kada ga je već pokrenula vladajuća partija“, rekao je Nikoloz Samharadze, šef odbora za Međunarodni odnosi.

Mrija je ranije osnovala radnu grupu za evropske integracije u okviru skupštinskog odbora za proceduralna pitanja i propise. Njoj su se, pored svojih poslanika, pridružili i poslanici partija „Girči“, „Građani“ i „Evropski socijalisti“, koje „Mrija“ smatra „konstruktivnom opozicijom“. Planiraju da do 21. septembra predstave izrađene izmene i dopune zakonodavstva, a da ih odobre do 1. novembra.

Jedna od 12 tačaka u preporukama Evropske komisije za Gruziju je smanjenje polarizacije u zemlji. Do sada „Gruzijski san“ i opozicija kategorički odbijaju saradnju.

Predsednica Gruzije je rekla da vidi „dvostruku igru“ u delovanju vladajuće partije Gruzije, jer s jedne strane vlada izjavljuje želju da uđe u EU, ali je realnim koracima poziva u pitanje.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #94 on: August 13, 2022, 07:45:35 am »
Opozicija u Gruziji: Ograničiti prodaju nekretnina Rusima


Najveća opoziciona partija Gruzije Jedinstveni nacionalni pokret pozvala je Ministarstvo pravde te zemlje da ograniči kupovinu nekretnina od strane građana Rusije i da preduzme mere za kontrolu onih koje dolaze iz Rusije, prenosi „Evropska pravda“.

Kako je jedan od lidera stranke, poslanik Levan Habeišvili, rekao na brifingu u petak, u proteklih šest meseci, građani Rusije su kupili 3.245 nekretnina u Gruziji, što se može uporediti sa jednim mikrookrugom tbilisijskih okruga Varketili ili Gldani.

Pored toga, prema Habeišvilijevim rečima, do 16.500 Rusa dobilo je boravišnu dozvolu u Gruziji, a više od 6.500 registrovanih preduzeća u zemlji.

„Opasno je po bezbednost naše zemlje u uslovima kada vlada Gruzije ništa ne kontroliše. Ovi ljudi nisu ni na koji način ograničeni i ne znamo da li krše zakon o okupaciji“, kaže jedan od vođe Ujedinjenog nacionalnog pokreta.

Stranka predlaže da se ograniči period boravka turista iz Ruske Federacije u Gruziji na mesec dana, da se uvedu ograničenja za kupovinu nekretnina i obavljanje poslovnih aktivnosti, kao i da se obavežu Rusi na granici da potvrde da priznaju teritorijalni integritet Gruzije.

U poslednje vreme opozicija Gruzije sve više govori o potrebi preduzimanja raznih mera koje će pomoći da se efikasnije kontrolišu dolasci iz Rusije – države koja je okupirala dva gruzijska regiona.

Vladajuća partija Gruzijski san takve izjave smatra delom „ksenofobične i šovinističke kampanje“ protiv Rusa. Za rešavanje je kriv „Ujedinjeni nacionalni pokret”.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #95 on: August 18, 2022, 10:29:13 am »
Gruzija: Poziv na uvođenje viznog režima iz Ruske Federacije


Oko dvadesetak uticajnih gruzijskih javnih organizacija pozvalo je na uvođenje viznog režima za građane Rusije, pišu „Novosti-Gruzija“.

„Smatramo da je kontrola ulaska ruskih državljana i preduzeća u Gruziju pitanje nacionalne bezbednosti zemlje… Zahtevamo da se odmah uspostavi vizni režim za građane Ruske Federacije i preispita pravni status onih koji su već ušao na teritoriju zemlje“, kažu potpisnici.

Skreću pažnju da je od februara 2022. godine u Gruziji registrovano oko 6.400 ruskih kompanija, što je sedam puta više nego u celoj 2021. godini. Po njihovom mišljenju, Rusi sada mogu slobodno da iskoriste Gruziju da zaobiđu zapadne sankcije.

„Okupacija koja je u toku, etničko čišćenje koje je izvršila Ruska Federacija u Gruziji, zločini protiv čovečnosti, tekući sukob (prema citatu u primarnom izvoru – EP) u Ukrajini i često korišćeni pristup Ruske Federacije – intervencija u stranoj zemlji. zemlje pod izgovorom „zaštite“ sopstvenih građana – sve to stvara dovoljno osnova za uspostavljanje viznog režima“, navodi se u saopštenju.

Potpisnici napominju da je ograničavanje prava građana neprijateljske zemlje ili zemlje okupacije uobičajena praksa i da nije u suprotnosti sa međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava, a dobijanje azila za Ruse će i dalje biti moguće i takve situacije se razmatraju pojedinačno.

U saopštenju se takođe izražava puna podrška Ukrajincima u njihovoj borbi za slobodu.

Peticiju je potpisalo 19 organizacija: Fondacija za otvoreno društvo, Ombudsman za medije, Sirtskhvilia, Institut za civilno društvo, Udruženje mladih pravnika Gruzije, Pokret za ravnopravnost, Prava Gruzije, Grupa za podršku ženskim inicijativama, Evropski fond, „Međunarodna opservatorija advokata i advokata“, „Sapari“, „Čuvari demokratije“, „Centar za društvene nauke“, Court Vatch, „Zelena alternativa“, „Indeks demokratije – Džordžija“, platforma „Prospekt“, BGI Advisori Services Georgia, ko- osnivač „Advokatske komore Gruzije“.

Protivnici vladajućeg „Gruzijskog sna” – pre svega „Ujedinjeni nacionalni pokret” i neke nevladine organizacije – optuženi su za pokretanje „sramne ksenofobično-šovinističke kampanje” protiv građana Ruske Federacije.

Gruzijska opozicija nazvala je ove izjave antidržavnim.


izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #96 on: February 12, 2023, 07:26:10 pm »

"ČULI SMO DIREKTNE IZJAVE O TOME": Premijer Gruzije tvrdi - Vlasti Ukrajine pokušavaju da nas uvuku u sukob s Rusijom

VLASTI Ukrajine pokušavaju da uvuku Gruziju u sukob s Rusijom, izjavio je premijer te zemlje Iraklij Garibašvili.

- Čuli smo direktne izjave o tome od predstavnika ukrajinske vlasti. Njihov cilj je bio otvaranje drugog fronta - rekao je premijer i dodao da takvi pokušaji ne prestaju.

Ali, kako je istakao, vlada ulaže velike napore kako bi sprečila takvo teško iskušenje za zemlju.

Podsetimo, na otvaranje drugog fronta prvo je pozvao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Aleksej Danilov koji je izjavio da bi to „veoma pomoglo Ukrajini“.

Šef Komitata Dume za međunarodne odnose Leonid Slucki rekao je da su pokušaji Zapada da izazove sukob protiv Rusije na Kavkazu, konkretno u Gruziji, iluzorni jer je, prema njegovom mišljenju, zvanični Tbilisi izvukao pouku iz događaja oko Abhazije i Južne Osetije i nema nameru da se uključuje u sukob „do poslednjeg Gruzina“.


izvor
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Online Online

Posts: 3 438


« Reply #97 on: February 12, 2023, 08:09:17 pm »


Oko dvadesetak uticajnih gruzijskih javnih organizacija pozvalo je na uvođenje viznog režima za građane Rusije, pišu „Novosti-Gruzija“.


Онај ко мисли да иза НВО сектора, било где у свету, не стоје неке формалне или неформалне службе, треба да почне да пише писмо Деда Мразу, са списком поклона.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 659


« Reply #98 on: February 12, 2023, 09:55:35 pm »


Драгn деда Мраze, dragi djed Božićnjak, dragi Ajvaz đedo...
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Online Online

Posts: 3 438


« Reply #99 on: February 12, 2023, 10:37:30 pm »


Драгn деда Мраze, dragi djed Božićnjak, dragi Ajvaz đedo...

Докле си стигао са писмом? Од пада Берлинског зида, основни задатак НОРАД је био да 24.12. прати кретање Деда Мраза, који креће са Северног Пола. Пошто је НОРАД сада заузет неидентификованим објектима и балонима, може доћи и до загушења у авионском саобраћају,  а Деда Мраз прима само авионску пошту:
Santa Claus
North Pole
H0H 0H0
Canada
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 659


« Reply #100 on: February 12, 2023, 11:27:19 pm »

Ах, нет, нет, нет! pilot

Деда Мраз живи у Вологодској области, град Велики Устјуг, Руска Федерација!
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Online Online

Posts: 3 438


« Reply #101 on: February 13, 2023, 07:19:26 am »

Ах, нет, нет, нет! pilot

Деда Мраз живи у Вологодској области, град Велики Устјуг, Руска Федерација!

Grin Grin Grin
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 425« Reply #102 on: March 07, 2023, 08:51:59 pm »

Masovni protesti u centru Tbilisija protiv zakona o stranim agenturama koji je usvojio parlament - policija rasterava demonstrante suzavcem

Nakon saopštenja da je parlament Gruzije, po rezultatima glasanja u prvom čitanju, usvojio predlog zakona o stranim agentima, u Gruziji su izbili neredi. Protivnici takve odluke ,okupljaju  se u centru Tbilisija i započeli  protest protiv „kraja demokratije“ u zemlji.

Demonstranti protiv usvajanja zakona , optužuju vladajuću stranku Gruzije za „putinizam“ i namerno ponavljanje ruskog zakona o stranim agentima. Zvanično, vlasti zemlje potrebu za usvajanjem zakona obrazlažu nastojanjem da sistem finansiranja iz inostranstva učine transparentnim ( NVO, mediji, dobrotvorne organizacije,...itd)

SAD ne isključuju mogućnost uvođenja sankcija predstavnicima gruzijskih vlasti zbog situacije oko zakona o stranim agentima - Stejt department

Logged
srbin1
Prijatelj foruma
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 270


« Reply #103 on: March 07, 2023, 09:24:11 pm »

Ako usvajanjem takvog zakona znaci ”kraj demokratije”, onda se npr. Amerika ne moze smatrati demokratskom drzavom jos od 1938. godine kada je usvojen FARA (Zakon o stranim agenturama). Jos veca ironija je sto SAD prete sankcijama Gruziji zato sto su uveli paralelu tog istog zakona, samo skoro jedan vek kasnije. Novi ”Majdan” u najavi?
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 425« Reply #104 on: March 07, 2023, 09:32:04 pm »

Jos veca ironija je sto SAD prete sankcijama Gruziji zato sto su uveli paralelu tog istog zakona, samo skoro jedan vek kasnije. Novi ”Majdan” u najavi?

 Wink
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 23 queries.