PALUBA
March 23, 2023, 09:54:17 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22]   Go Down
  Print  
Author Topic: Pripadnici Vojske Srbije u mirovnim misijama  (Read 97240 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #315 on: January 18, 2023, 05:36:42 pm »

Obuka za upravljanje terenskim vozilima u mirovnim operacijama

U okviru pripema za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu, deo pripadnika Vojske Srbije ove nedelje prolazi dopunsku obuku za upravljanje terenskim motornim vozilima.

Obuka se realizuje u Bataljonu za obuku saobraćajne službe Vojske Srbije u Kraljevu, a pohađaju je podoficiri koji će biti angažovani na dužnostima vozača u elementu za podršku našim snagama u zoni operacije.

U prvom delu osposobljavanja, realizovana je teorijska i obuka u vožnji na javnim putevima, da bi potom usledio najzahtevniji deo obuke – upravljanje vozilom u terenskim uslovima na poligonu „Beranovac“. Poligon je izgrađen po standardima Ujedinjenih nacija i na osnovu iskustava pripadnika Vojske Srbije iz mirovnih operacija, a savlađivanjem zahtevnih prepreka vojni vozači stiču neophodne veštine za upravljanje vozilima na teško prohodnom terenu, što će im biti od velikog značaja prilikom realizacije zadataka u Libanu.

Obuka u vožnji terenskih motornih vozila je obavezan deo sveobuhvatnih priprema pripadnika Vojske Srbije koji se u mirovnim operacijama angažuju na pozicijama vojnih posmatrača, štabnih oficira i vozača, kako bi bili u potpunosti spremni za realizaciju svih zadataka koji ih mogu očekivati u zoni operacije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #316 on: February 06, 2023, 06:27:08 pm »

Obuka za upravljanje borbenim vozilima u mirovnim operacijama

U okviru priprema pripadnika Vojske Srbije za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu, na poligonima Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu realizovana je tronedeljna dopunska obuka za upravljanje oklopnim borbenim vozilima.

Obuku su prošli posebno selektovani profesionalni vojnici sa značajnim prethodnim vozačkim iskustvom, koji će u ovoj mirovnoj operaciji biti raspoređeni na dužnosti vozača oklopnih borbenih vozila. Cilj obučavanja je da se osveže znanja i sposobnosti za sigurno i bezbedno upravljanje borbenim vozilima prilikom realizacije zadataka u zoni operacije, kao i za njihovo održavanje i otklanjanje mogućih kvarova.

U skladu sa programom dodatnog osposobljavanja, vojnici su prvo realizovali teorijsku obuku o karakteristikama vozila, specijalnih sistema i uređaja i njihovim specifičnostima, a zatim su se na poligonu osposobljavali za precizno upravljanje na različitim terenima, savlađivanje prepreka, upravljanje na nagibu i vožnju noću i u otežanim meteorološkim uslovima.

Po završetku obuke realizovan je vozački ispit i provera obučenosti, a postignuti rezultati potvrdili su odličnu osposobljenost vojnika. Znanja i veštine stečene u Centru za obuku kopnene vojske nastaviće da usavršavaju tokom kolektivne obuke pešadijske čete za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu, kako bi bili u potpunosti spremni za realizaciju svih zadataka koji ih mogu očekivati u zoni operacije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Obuka vozači.jpg (892.44 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #317 on: February 21, 2023, 04:00:17 pm »

Redovna zamena kontingenta Vojske Srbije u misiji EU u Somaliji

U glavnom gradu Somalije Mogadišu ove nedelje je realizovana redovna zamena kontingenta Vojske Srbije angažovanog u misiji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga te zemlje.

Naš kontingent u ovoj vojnoj operaciji čine štabni oficir na dužnosti načelnika sanitetske službe u misiji i petočlani medicinski tim zadužen za sanitetsku podršku obuke i primarnu zdravstvenu zaštitu međunarodnih snaga stacioniranih na aerodromu u Mogadišu.

Lekari i medicinski tehničari Vojske Srbije koji su primili dužnost će narednih šest meseci, kao i njihovi prethodnici, zadatke izvršavati u složenom bezbednosnom okruženju. Prethodni tim je uspešno realizovao sve zadatke na preventivnoj medicinskoj zaštiti i lečenju povređenih i obolelih, i tako na najbolji način pokazao nivo obučenosti i profesionalizma koji krase naš vojni sanitet i pripadnike Vojske Srbije.

Vojska Srbije je učešće u vojnoj operaciji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije započela 2012. godine, a do sada je u ovoj afričkoj zemlji bilo angažovano više od 100 lekara i medicinskih tehničara na dužnostima u komandi misije i sanitetskom timu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* redovna zamena.jpg (1127.06 KB, 2500x1406 - viewed 5 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #318 on: February 28, 2023, 07:09:31 pm »

Obuka pešadijske čete za učešće u mirovnoj operaciji

Pešadijska četa iz sastava Prve brigade kopnene vojske koja je određena za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu započela je ciklus obučavanja za angažovanje u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

U prvoj fazi višemesečnih priprema, profesionalni vojnici i starešine ove jedinice prolaze sadržaje iz taktičke, vatrene i fizičke obuke, kako bi osvežili znanja i veštine i spremno dočekali kolektivnu obuku. Tada će se, u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“, osposobljavati za realizaciju zadataka u zoni operacije u sastavu španskog kontingenta mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

U završnom segmentu priprema, pripadnike pešadijske čete očekuje taktička vežba na kojoj će biti proverene obučenost i interoperabilnost ove jedinice, te ukupna spremnost za učešće u mirovnoj operaciji.

Vojska Srbije u Libanu angažuje jedinicu ranga pešadijske čete od 2013. godine, a trenutno se u zoni ove mirovne operacije Ujedinjenih nacija nalaze i naši štabni oficiri, vod za zaštitu snaga i element nacionalne podrške.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* obuka pešadija.jpg (1160.83 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #319 on: March 07, 2023, 04:23:59 pm »

Upućivanje jedinice Vojske Srbije u mirovnu operaciju u Libanu

Jedinica Vojske Srbije iz sastava Komande za obuku upućena je juče u multinacionalnu operaciju u Libanu, gde će narednih šest meseci izvršavati zadatke u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

Reč je o vodu za zaštitu snaga koji će, u skladu sa svojom namenom, u zoni operacije biti angažovan na  obezbeđenju baze Ujedinjenih nacija u kojoj je smešten italijanski kontingent.

Pripadnici ove jedinice su, pre upućivanja u misiju, prošli sveobuhvatne pripreme koje su uključivale i višemesečnu obuku na poligonima i vežbalištima Vojske Srbije, kako bi u potpunosti bili spremni za angažovanje u mirovnoj operaciji.

Oni će u Libanu zameniti pripadnike Vojske Srbije koji su prethodnih šest meseci uspešno realizovali iste zadatke i ovog meseca završavaju svoje angažovanje u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Vojska Srbije je učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu otpočela 2010. godine. Trenutno, osim voda za zaštitu snaga, Vojska Srbije u Libanu angažuje i pešadijsku četu, kao samostalnu jedinicu u sastavu španskog bataljona, štabne oficire u komandi misije i grupu specijalističkih oficira zaduženih za podršku našem kontingentu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* upućivanje.jpg (1178.8 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #320 on: March 13, 2023, 06:01:54 pm »

Zamena kontingenta Vojske Srbije u Centralnoafričkoj republici

Pripadnici Vojske Srbije koji su od jula prošle godine bili angažovani u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici vratili su se u zemlju, nakon uspešnog učešća u ovoj mirovnoj operaciji i predaje dužnosti novom kontingentu.

Naš kontingent, u čijem su sastavu bili štabni oficiri i vojna bolnica nivoa 2+, je u prethodnih osam meseci uspešno realizovao sve zadatke u skladu sa mandatom misije, potvrđujući tako visok nivo obučenosti i profesionalizma vojnog saniteta i pripadnika Vojske Srbije.

Njih je zamenio novi kontingent koji će nastaviti da radi na zadacima zdravstvene zaštite osoblja Ujedinjenih nacija u prestonici Centralnoafričke Republike, Bangiju.  Srpska vojna bolnica obezbeđuje prvu i drugu liniju zdravstvene zaštite mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, hitne hirurške i druge intervencije, osnovnu stomatološku zaštitu i evakuaciju povređenih.

Vojska Srbije je učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici započela 2014. godine upućivanjem medicinskog i nemedicinskog osoblja, a osim za vojnu bolnicu nivoa 2+ svoje pripadnike angažuje i kao štabne oficire i vojne posmatrače.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* car.jpg (1202.74 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #321 on: March 16, 2023, 08:51:11 pm »

Redovna zamena jedinice Vojske Srbije u misiji UN u Libanu

Jedinica Vojske Srbije iz sastava Komande za obuku koja je od oktobra prošle godine bila u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu vratila se u Republiku Srbiju nakon uspešnog završetka svog angažovanja u misiji.

U prethodnih šest meseci ova jedinica — po nameni vod za zaštitu snaga — bila je angažovana na zadacima obezbeđenja baze u kojoj je smešten italijanski kontingent međunarodnih snaga Ujedinjenih nacija.

Kao i njihovi prethodnici u ovoj misiji, pripadnici Vojske Srbije su u složenim bezbednosnim uslovima profesionalno i odgovorno realizovali sve zadatke i tako na najbolji način opravdali ugled srpskog vojnika i Vojske Srbije u međunarodnom okruženju.

Zamena srpskog voda za zaštitu snaga izvršena je ove nedelje u Libanu, uz prisustvo komandanta italijanskog kontingenta, a na ceremoniji upriličenoj tim povodom pripadnicima Vojske Srbije su uručene medalje Ujedinjenih nacija za uspešno učešće u misiji. Na istim zadacima u ovoj bliskoistočnoj zemlji narednih šest meseci biće angažovana jedinica takođe iz Komande za obuku, koja je u zonu operacije upućena početkom ovog meseca.

Vojska Srbije učestvuje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu od 2010. godine. Osim voda za zaštitu snaga, Vojska Srbije u ovoj operaciji angažuje i pešadijsku četu, štabne oficire u komandi misije i grupu specijalističkih oficira zaduženih za podršku našem kontingentu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #322 on: March 20, 2023, 06:12:47 pm »

Pripreme pešadijske čete za učešće u mirovnoj operaciji

U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca u toku je intenzivna obuka pešadijske čete Vojske Srbije koja se priprema za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Reč je o drugoj fazi višemesečnih priprema koje profesionalni vojnici i starešine ove jedinice iz sastava Prve brigade kopnene vojske prolaze pre upućivanja u zonu operacije kako bi u potpunosti bili osposobljeni za realizaciju zadataka u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

Nakon individualne taktičke i vatrene obuke, realizovane u prvom segmentu osposobljavanja, jedinica sada u terenskim uslovima uvežbava taktike, tehnike i procedure za izvršavanje zadataka koji je očekuju u Libanu, kao što su patroliranje, obezbeđenje kontrolnih punktova, pratnja konvoja i kontrola masovnog okupljanja.

Kako bi obuka bila što realnija, pešadijska četa radi u uslovima sličnim onima u misiji, a zadaci koje rešava su u potpunosti prilagođeni situacijama u kojima se pripadnici Vojske Srbije mogu naći u zoni operacije.

Angažovanje pešadijske čete Vojske Srbije u misiji u Libanu započelo je 2013. godine, a u ovoj mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija se trenutno nalazi i naš vod za zaštitu snaga, štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku kontingentu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Obuka pčete.jpg (1725.37 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)
Logged
Pages:  1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.072 seconds with 24 queries.