PALUBA
May 20, 2024, 07:13:56 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 51   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Srbija - NATO  (Read 217846 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #165 on: December 07, 2014, 01:46:50 pm »

Poseta NATO delegacije Vojnotehničkom institutu


Poseta NATO delegacije Vojnotehničkom institutuDelegacija NATO, predvođena pomoćnikom generalnog sekretara NATO za odbrambene investicije Patrikom Ourojom, posetila je danas Vojnotehnički institut gde su ih primili državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić i direktor VTI pukovnik Zoran Rajić.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pozdravljajući goste, državni sekretar Đorđević izrazio je zadovoljstvo što je saradnja Ministarstva odbrane i NATO intenzivirana u poslednje dve godine, napominjući da je to pre svega ostvareno kroz uključivanje Srbije u rad Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje i njenih tela i radnih grupa.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Poseta NATO delegacije Vojnotehničkom institutuOn je istakao da Ministarstvo odbrane namerava da zadrži postojeći nivo saradnje sa NATO u oblasti odbrambenih tehnologija, sa tendencijom da se ona u pojedinim segmentima podigne na viši nivo.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Nakon razgovora, delegaciji su predstavljeni razvojni kapaciteti VTI, sa posebnim akcentom na Trisonični aerotunel T-38 i labaratoriju za dinamičko ispitivanje čvrstoće. Stručnjaci iz VTI prezentovali su delegaciji i HIL labaratoriju, kao i laboratorije za ispitivanje metalnih materijala, tekstila, kože i obuće.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor: www.mod.gov.rs


* BAN_7010.JPG (677.62 KB, 1024x683 - viewed 101 times.)

* BAN_7065.JPG (117.93 KB, 1024x683 - viewed 116 times.)

* 54125_BAN_7135.JPG (166.69 KB, 1024x684 - viewed 90 times.)

* BAN_7305.JPG (118.45 KB, 1024x683 - viewed 92 times.)
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 080


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #166 on: February 04, 2015, 07:57:56 am »

Evo zanimljivog članka:

ШТА ЈЕ У СРБИЈИ УОПШТЕ ОСТАЛО ОД НАЦИОНАЛНЕ БЕЗБЕДНОСТИ, ВОЈНОГ СУВЕРЕНИТЕТА И ВОЈНЕ ТАЈНЕ?

Главни војни проблем Србије је што у „штабу Врховне команде“ седи противничка страна

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Пише: Горан ЈЕВТОВИЋ, Фонд стратешке културе

    Ту противничку страну сада, у миру, називамо „NATO Military Liaison Office - MLO“ или „NATO војна канцеларија за везу“. Ено их усред Министарства одбране, оперишу званично од 2006. године и све им је доступно. Као на тацни, на извол'те
    Можда не знају баш сваког пилота у главу, можда „нису“ упознати да ли је та елита наше војске летела 15, 20 или 40 сати током ове или оне године, колико је долара коштао ремонт 29-тки, или колика је цена акумулатора, који ловци дежурају над небом Србије. Али, ја знам да они знају много веће тајне ове државе и војске
    Мој став је да они не треба да знају ни то ни много шта другог. Морали би да појачају класичан (добри, стари) шпијунски рад и да се мало помуче. Видели смо како то изгледа 99-те, зар не? Занимљиво и нама и њима
    Морамо или да се боримо како треба и да у потпуности штитимо државу, народ и тајне одбране и безбедности - онако како се то ради, полазећи од суштине и узрока проблема - или да се не замајавамо периферијом и последицама

БИЛО је врло занимљиво ових дана пратити како државна власт брани Војску Србије и то не само њена достигнућа и тековине, већ и државну и војну тајну као такве. Јер, бранећи нападнуту Војску, бране и себе, подразумева се. Одбрана је обавеза сваког грађанина, а о странкама да не говоримо. Па макар у тој одбрани и обмањивали јавност. И макар то чинили префињено.

        Још када се у то укључише познати председник скупштинског Одбора за контролу служби, генерал у пензији, Момир Стојановић и најсјајније војно-аналитичарско перо ове земље, господин Мирослав Лазански, гостујући код Оливере Ковачевић у емисији „Да можда не“, а затим укрштајући копља на викенд странама „Политике“, са Повереником за информације од јавног значаја, господином Родољубом Шабићем, то је изгледало скоро па импресивно.

        Шта су то уважена и медијски експонирана господа бранила?

        Стали су на браник појма (и праксе) војна (државна) тајна и ко то може (и сме) да завирује у коридоре у којима је она сакривена и да их објављује. Те у вези са тим, 'ајде што усмерише „паљбу“ на Заштитника грађана и на Повереника за информације, него, ни мало нежно се устремише на уставна и законска начертанија којима су регулисане наведене области. И то кристално јасно.

        И, морам признати, господин Шабић им је одржао прави час. Недостајала је само школска табла да им то све лепо нацрта, па да и методички и дидактички задовољи форму.

        Стојановићу и Лазанском бих препоручио да више не бране нити војску нити војне службе. Бар не овако. Сигуран сам да би се Војска са неправедно (и циљано) оклеветаним генералом Диковићем на челу Генерлаштаба и генералом Цветковићем на челу ВБА, успешније одбранила. Наравно, када би то њима двојици било допуштено. Јер, желели смо „демократску и цивилну контролу војске“ и добили смо је, зар не? Са све скупштинском већином.

        Покушаћу да дочарам садашњи контекст одбране државе, војске, војне тајне: замислимо, хипотетички наравно, да у рату „лево крило“ наших снага на „фронту“ води одсутну одбрану, крваре борци, командири и команданти се упињу свим силама....а за то време, противничка страна, усред нашег Штаба Врховне команде има своју Мисију, која активно и неометано усмерава борбена дејства. Наравно, јасно је коме на корист и са каквим коначним циљем.

        Е, сада, какве везе има овај пример са оним што су заступала уважена господа те ноћи на РТС-у, a затим и у „Политици“ господин Лазански?

        Има, наравно - концетрисали су све снаге на одбрану периферних (не неважних) питања, дакле, бавили су се „левим крилом“ онога симболичног „фронта“, али се не дотакоше главног проблема и узрока свих наших војних страдања и одавања војних тајни. То је онај наш „штаб Врховне команде“ у коме седи противничка страна и управља дешавањима у „борби“.

        Њих, сада у миру, називамо „NATO Military Liaison Office - MLO“или „NATO војна канцеларија за везу“.Ено их усред Министарства одбране, оперишу званично од 2006. године и све им је доступно. Као на тацни, на извол'те.

        Добро, можда не знају баш сваког пилота у главу, можда „нису“ упознати да ли је та елита наше војске летела 15, 20 или 40 сати током ове или оне године, колико је долара коштао ремонт 29-тки, или колика је цена акумулатора, који ловци дежурају над небом Србије. Али, ја знам да они знају (а познато је то и Лазанском и особито Стојановићу) много веће тајне ове државе и војске.

        Још од времена када смо гостили Шона Саливена, Џон Мур-Бика, Амадеа Воткинса... Дакле, много пре него је заживела наведена канцеларија, када су нацртали до последњег детаља како ће нам изгледати оружана сила, чиме ће се бавити, чиме располагати, који ће кадар каријерно водити, а који одстранити... много пре него што смо улетели у „Партнерствo за мир“.

        Зашто „Партнерство за мир“? Зато што ту леже узроци ове наше војничке драме, па тако и питања војне и државне тајне.

        Да појаснимо неке важне детаље у вези са тим. У главном документу NATO-а којим је заживело „Партнерство за мир“, кога су наши стари познаници још 1994. године назвали „Оквирни документ“ и од тада га нису мењали, дословно стоји:

         „1. На основу позива упућеног од стране NATO шефова држава и влада са састанка 10-11. јануара 1994. године, државе чланице Северноатлантског савеза и друге државе потписнице овог документа решене да продубе своје политичке и војне везе и да допринесу даљем јачању безбедности унутар евроатлантског региона, овим успостављају, у оквиру Северноатлантског савета за сарадњу, Партнерство за мир.“

        Дакле, приступањем наведеном програму 2006. године формално, и прихватањем „Оквирног документа“ Алијансе, сврстали смо се у „евроатлантски регион“. Не само да смо прихватили њихове процедуре и стандарде, не само да смо „интероперабилни“ и тако потпуно отворени за откривање свих могућих војних тајни и то добровољно, већ смо тзв. војну неутралност обесмислили и пре него смо је усвојили. Намерно или ненамерно. Свеједно, ко још чита овакве папире у Србији.

        Шта стоји, између осталог, у „Презентационом документу“ Републике Србије који је усвојен 27. јула 2007. године, којим смо потпуно операционализовали нашу сарадњу са NATO савезом?

        Ево, на страни 9. тог документа имамо и ово:

         „• Оперативни, материјални и административни аспекти стандардизације.

        Учешћем у овој области сарадње Република Србија жели да се упозна са процесом стандардизације у NATO, развије сопствене структуре, организације и процедуре за стандардизацију, компатибилне са државама чланицама NATO и Партнерства за мир. Такође, у оквиру Процеса планирања и ревизије Партнерства за мир, Република Србија намерава да идентификује и примени стандарде NATO у опреми и системима КоВ и В и ПВО кроз усаглашене области индивидуалне сарадње и Циљеве партнерства.“

        И, сада питање - а шта то ми чувамо, коју војну тајно и како? И да ли смо је сачували? И како то да изведемо када су нам они организовали и поставили и војску и војне службе, са мониторингом тог процеса?

        Или је потребно да наводим, рецимо, детаље из тзв. „Државног партнерства“ са Охајом, једном од савезних држава САД и њеном Националном гардом,и да набрајам које смо све заједничке активности имали. Од школовања највиших војних кадрова, и то баш пилота, до заједничких вежби и много тога другог.

        Када је нешто заједничко и тако блиско, па наравно да се „партнери“ узајамно познају до последње ситнице. Или и тада чувамо неку силну војну (и државну) тајну?

        Ко је поверљивији из угла независности и заштићености Србије - Саша Јанковић и Родољуб Шабић с једне, или уважена госпођа Дебора Ешенхурст, генерал-мајор, командант Националне гарде Охаја, са друге стране? Ја сам убеђен да су то ови наши.

        Успут, да не буде забуне, мој лични став по питању војне тајне је следећи - не само да сви могући (бело)светски „пријатељи“ не би знали колико су наши пилоти имали часова налета, као ни колико радних сати су возачи борбених система били активни у току године, већ не би знали много шта другог. Морали би да појачају класичан (добри, стари) шпијунски рад и да се мало помуче. Видели смо како то изгледа 99-те, зар не? Занимљиво и нама и њима.

        Значи, или да се боримо како треба и у потпуности да штитимо државу, народ и тајне одбране и безбедности онако како се то ради, полазећи од суштине и узрока проблема, или да се не замајавамо периферијом и последицама.

        А што се тиче „Кобри“, гурнути су у овај проблем, у право „минско поље“, знамо сви, не својом вољом. Пустимо их на миру да раде оно за шта су намењени. Добри су то момци, посвећени и одани позиву, народу и држави.

        Успут, правде и истине ради, назив који носе нема скоро никакве везе са Противтерористичким одредом „Кобре“ који је расформиран новембра 2006. године, односно, преведен са мањим делом људства у, практично, потпуно нову јединицу - батаљон Војне полиције специјалне намене.

        Назив „Кобре“ су задржали (ако их је неко уопште и питао) из пијетета или маркетинга. Не властитог, већ због оних који су се њима бавили.

        Знају ли то све наши пријатељи из NATO-а? Наравно, итекако су се бавили том јединицом.

        И где су нам ту војне тајне?

izvor:fakti.org


* 481512.jpg (94.97 KB, 650x434 - viewed 108 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #167 on: February 04, 2015, 06:40:03 pm »

Quote
Успут, правде и истине ради, назив који носе нема скоро никакве везе са Противтерористичким одредом „Кобре“ који је расформиран новембра 2006. године, односно, преведен са мањим делом људства у, практично, потпуно нову јединицу - батаљон Војне полиције специјалне намене.

И успут, правде и истине ради, то није тачно. Аутора упућујем на тему о "Кобрама" на овом форуму. Ако га чита.

А што се текста тиче, нисам схватио поенту? Нико нам не треба и нећемо ни са ким да сарађујемо, како не би одавали војне тајне. А војна тајна је све што нам падне напамет?
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 353« Reply #168 on: February 04, 2015, 08:26:49 pm »

 Moje skromno misljenje, da podaci koje je poverenik trazio nisu od nekog posebnog znacaja, jer nase vazduhoplovstvo, ruku na srce nije neka reskpektibilna sila. Kada pogledamo odakle nama zaista u ovom trenutku preti opasnost, to su uglavnom gerilske jedinice na jugu srbije. Ne vidim cemu toliki otpor prema civilnoj kontroli. Ako je nesto vojna tajna, onda je to vojna tajna za sve koji nemaju potreban klirens a ne selektivno kako se kome digne.
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101« Reply #169 on: February 04, 2015, 10:07:45 pm »


Evo i moje "stručno"zapažanje.Sami naslov ne govori samo o vojnoj tajni,nego i o suverenitetu i vojnoj sili.

Složio bih se da mi iz ove "kože"(sa ovih prostora) nemožemo izaći.Dakle mi smo u Europi i okruženi zamljama NATO.Ali to treba jasno i reći.Međutim,zvanično to se nigdje ne kaže.Pa ispada da smo mi neutralni a uključeni smo u partnerstvo za mir.Istina valjda smo i posmatrači u drugom savezu sa RF.Meni je to nelogično jer neutralnost ne podrazumeva bilo kakva uključenja u saveze.Također,nikakvi stručnjaci iz bilo kog saveza ne bi trebalo da nam određuju kakvu će mo vojsku imati.

Što se tiče vojne tajne složio bih se da je to kod nas neregulisano na adekvatan način.Mislim da bi ovi drugi isto saznali sve pa bili kod nas ili ne (možda nešto manje kad ne bi bili uključeni u VVŠ).Ispada ustvari da je vojna tajna samo za naše građane jer će ovi drugi naći naćine da saznaju šta im je potrebno.Mislim da bi vojna tajna trebala da postoji samo za sisteme veza odnosno način šifrovanja.Takođe i u tehnici recimo kod upravljanja bespilotnim letjelicama itd.

Poz.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #170 on: March 18, 2015, 09:56:24 pm »

Дачић и Гашић: Нова фаза у односима са НАТО

среда, 18. мар 2015, 15:59 -> 20:10

Србија је ступањем на снагу Индивидуалног партнерског акционог плана (ИПАП) ушла у нову фазу односа са НАТО, рекли су министар спољних послова Ивица Дачић и министар одбране Братислав Гашић након сусрета са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом.

"Србија није променила своју политичку позицију. Наша неутралност се не доводи у питање овим планом", рекао је Дачић новинарима у седишту НАТО у Бриселу, преноси Танјуг. Шеф дипломатије је истакао да нико не може да промени оно што се десило пре 16 година када је НАТО бомбардовао Србију, али да то не би требало да буде препрека за градњу партнерских односа у будућности.

"Наш заједнички интерес је стабилност у региону, да будемо партнери и да обезбедимо мир у региону", додао је Дачић.

Столтенберг је, како је навео Дачић, недавно разговарао са премијером Александром Вучићем, тако да треба очекивати даљи развој односа са НАТО.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Према његвоим речима, и од Столтенберга добио гаранције да никакве косовске оружане снаге неће имати приступ на север Косова, подсећајући да је сличне гаранције својевремено дао и претходни генерални секретар НАТО Андерс Расмусен.

Дачић је рекао да ИПАП отвара могућност сарадње Србије и НАТО на многим пољима, укључујући и област науке, јавне дипломатије и учешћа у међународним мировним акцијама. "То, наравно, нису борбене акције", нагласио је Дачић и објаснио да је реч о сарадњи у области спасавања људи у случајевима елементарних непогода. Дачић је истакао НАТО важан за Србију и због Кфора и подршке Бриселском спразуму и подсетио да се командант Кфора недавно срео са начелником Генералштаба Војске Србије. "Вучић и ја смо и за време потписивања Бриселског споразума били овде и НАТО је тада гарантовао да неке оружане формације Албанаца неће моћи да долазе на север КиМ без дозволе НАТО-а, односно КФОР-а. Зато је нама интерес да развијамо наше партнерске односе", рекао је Дачић. Битно је, како је истакао, да је ситуација промењена - "пре 16 година смо били сукобљене стране, а данас се надам да можемо да будемо партнери, уколико имамо заједнички интерес, а то је да сачувамо мир и стабилност у региону". Министар Дачић је рекао да је током данашњег разговора са Столтенбергом било речи о широкој лепези питања, укључујући односе са Русијом и улози Србије као председавајућег ОЕБС-у.

Братислав Гашић је рекао да је ИПАП још једна степеница у сарадњи Србије и НАТО. "То је највиши степен сарадње с НАТО који може да оствари земља која није чланица", подсетио је српски министар одбране. Гашић је објаснио да ће ИПАП помоћи у реформи оружаних снага Србије, али и отворити нове могућности за српску индустрију средстава посебне намене. "Учешће у Партнерству за мир за Србију представља оптималан оквир за остварење безбедносних циљева и унапређење одбрамбених капацитета, уз задржавање прокламоване политике војне неутралности", нагласио је министар Гашић.Гашић је, такође, истакао важност развоја односа са НАТО и Кфор у склопу одржања безбедности на Косову.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Дачић и Гашић су у седишту НАТО-а учествовали и на састанку Северноатлантског савета. оком разговора у седишту НАТО било је речи о даљем унапређењу сарадње Србије и НАТО-а кроз Партнерство за мир, актуелној ситуацији на КиМ, сарадњи у региону као и новим безбедносним изазовима, сапштило је Министарство спољних послова додајући да су Дачић и Гашић учествовали и на састанку Северно-атлантског савета. Шеф српске диполматије обавестио је саговорнике у НАТО-у да је Србија дефинисала приоритне области сарадње у наредном периоду - даљи развој политичког дијалога, учешће у програму "Партнерство за мир", програму "Изградња интегритета", програму "Наука за мир и безбедност", управљање кризама и планирање у цивилним ванредним ситуацијама и јавна дипломатија.

Министар Дачић посебно је указао на значај несмањеног присуства снага КФОР на КиМ и нагласио да су успех дијалога Београда и Приштине као и имплементација договореног у директној вези са очувањем стабилности и безбедности на КиМ. У том смислу су веома важне гаранције НАТО-а о присуству тзв Косовских безбедносних снага на северу КиМ, каже се у саопштењу.

Говорећи о новим безбедносним изазовима, Дачић је навео да Србија у границама својих могућности и сходно ресурсима којима располаже подржава борбу против свих облика тероризма и радикализма, па и Исламске државе.

Izvor: www.rts.rs


* Gasic-Dacic-Stoltenberg.jpg (49.56 KB, 620x421 - viewed 87 times.)

* Dacic-NATO.jpg (59.34 KB, 620x464 - viewed 99 times.)
Logged
Sokol
In memoriam
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 474« Reply #171 on: March 19, 2015, 07:38:31 am »

Брзо Србиjа jе заборавила 1999. годину...
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 080


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #172 on: March 19, 2015, 08:59:23 am »


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* bruka.jpg (14.12 KB, 291x173 - viewed 329 times.)

* bruka 1.jpg (13.93 KB, 267x189 - viewed 335 times.)

* bruka2.jpg (13.95 KB, 299x169 - viewed 328 times.)

* bruka3.jpg (85.42 KB, 478x339 - viewed 90 times.)
Logged
vitez koja
Stručni saradnik - istorija
poručnik korvete
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 3 221« Reply #173 on: March 19, 2015, 09:13:45 am »


Dal' cemo se jednom opametiti? Kad' ce nam pamet iz d....a doci u glavu?
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 080


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #174 on: March 19, 2015, 09:47:34 am »

dok je vakvih teško:

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 451


« Reply #175 on: March 19, 2015, 08:13:36 pm »

Нема вечних непријатеља а ни пријатеља. Треба да следимо само свој интерес. Шта је то, о томе одлучује Скупштина и влада и грађани евентуално на референдуму (када је у питању приступање у неке војне и друге савезе).
Logged
HrcAk47
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 695« Reply #176 on: March 19, 2015, 08:53:24 pm »

Нема вечних непријатеља а ни пријатеља. Треба да следимо само свој интерес. Шта је то, о томе одлучује Скупштина и влада и грађани евентуално на референдуму (када је у питању приступање у неке војне и друге савезе).

Mудро збори ефенди Џумба. Десило се то што се десило, могли смо и горе да прођемо, не треба се сад живцирати и срдити. Заборавити не треба, можда дође једном на наплату, а можда и не. Али сада дефинитивно није тренутак.

Де Гол је лепо рекао. Француска нема пријатеље, само интересе.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 080


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #177 on: March 20, 2015, 06:33:09 am »

Нема вечних непријатеља а ни пријатеља. Треба да следимо само свој интерес. Шта је то, о томе одлучује Скупштина и влада и грађани евентуално на референдуму (када је у питању приступање у неке војне и друге савезе).
Saglasan sam sa tobom i poštujem tvoje znanje i iskustvo ali čini mi se da mi polako ulazimo u nato bez referenduma.
Prošle godine smo učestvovali na preko 20 vežbi sa pripadnicima nato i nešto malo sa ostalima, a navodno ne pripadamo
nijednom savezu. Mala digresija neko je juče postovao izjavu šutanovca o kupovini 3D radara:parafraziram radar je dobra
investicija koristili smo ga na vežbi u bugarskoj, pa zar mi i ovo malo što imamo para treba da trošimo na takve stvari?
Mi nismo francuzi i moramo da imamo prijatelja koji će nas podržavati pogotovu što naši interesi nisu interesi nato i sličnih.
Ako mi neko kaže ni drugi nisu bolji i to je tačno, ali sa drugima smo uvek bili subjekat u odnosima,
za odnosa sa nato, gde smo bili presrećni da budemo objekat koji oni prilagođavaju svojim potrebama.

Neki neprijatelji su večni samo povremeno menjaju masku.

Nema veze gde boravim
kada cu mrsiti ili postiti
al' jedno ne mogu da zaboravim
decu ti necu oprostiti

Ti si mi bio dragi gost
i rado sam te gostio
mozda sam primitivan, prost
decu ti nisam oprostio

Zasto su tvoji meci
isli ka mojoj deci
o njima sanjam i mastam
decu ne mogu da prastam

Mozda bih nabujale reke
izmedju nas premostio
postoje druge stvari neke
decu ti nisam oprostio
« Last Edit: March 20, 2015, 06:44:35 am by motorista 57 klasa » Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 294


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #178 on: March 20, 2015, 01:12:59 pm »

Jasno proklamovan politički stav je da Srbija nema neprijatelja.
Sledstveno tome, izgleda ni vojnih ni državnih tajni a možda ne bi ni trebala da ima ni oružane snage, osim onih za učešće u mirovnim misijama van svojih granica za interes drugih ili onih za potrage, spašavanja i nepogode.
Slažem se da se uvek mora voditi interesima ali čijim?
Ako pretpostavimo da i druge zemlje imaju svojih interesa da li baš imamo toliko kredita da tvrdimo da nam svi baš idu na ruku i da su prijateljski i za našu dobrobit.
Ovim poslednjim sporazumom između ostalih stvari smo prihvatili slobodno marširanje NATO čizme Srbijom.
Nije prvi put.
Za vreme vladavine samoproklamovanog prvog demokratskog premijera nešto slično je ugovoreno i važi za pripadnike OS USA skoro deceniju.
Je li ikada iko te odluke poverio narodu na odlučivanje putem referenduma, znamo da nije.
Je li iko na referendum postavio i pitanje želi li narod Srbiju u partnerstvu za mir?
Da li je iko ikada definisao nacionalni interes i strategiju u političkom smislu ili se samo gurala floskula da je EU put bez alternative koji je iznad svega.
Zašto se kao obrazloženje za poslednji sporazum sa alijansom protura floskula da je to zbog unapređenja bezbednosti u regionu?
Pa čega se to bojimo ako neamo neprijatelja, potencijalnih, deklarativnih, kakvih god?
Garant bezbednosti Srba na Kosovu je NATO. Zar nije normalno da to bude VS u smislu da svojom spremnošću da brani (još uvek deo svoje državne teritorije) svim sredstvima u smislu odvraćanja eventualnog ugroživača bezbednosti da ne krene u samoubilačku avanturu.
Kakav je smisao često plasirane floskule da Srbija nikada više neće ratovati?
Pa ni do sada se nikada nismo pitali hoćemo li ili ne?
To nikada nije bio naš izbor!


Logged
cobra 73
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 201


СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ


« Reply #179 on: March 21, 2015, 10:09:51 pm »

Брука и срамота,а и увреда за све којима је неко погинуо за време рата 99.!
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 51   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.