PALUBA
April 15, 2024, 05:15:09 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Paluba Forum Logo
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 51   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Srbija - NATO  (Read 211545 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 325« Reply #240 on: February 20, 2016, 05:59:42 pm »

Predsednik Tomislav Nikolić: Zašto sam potpisao Zakon o NATO

Zakon o potvrđivanju Sporazuma sa NATO nije u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije. Autorski tekst predsednika Republike Srbije prenosimo u celosti

NAKON što je Skupština gotovo jednoglasno usvojila Predlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku o saradnji u oblasti logističke podrške, od 12. 02. 2016. (sa 156 glasova za i 1 glasom protiv), osetio sam potrebu da sa javnošću podelim razloge zbog kojih sam potpisao taj zakon. Ne zato što postoji potreba da se opravdam, već zato što postoje brojne maliciozne i netačne informacije i interpretacije Sporazuma, koje želim da demantujem činjenicama i uklonim nedoumice. Zakonom se utvrđuju plan i program saradnje koji imaju savetodavnu ulogu i obezbeđuju iskustvo i stručnost, a sačinjeni su interesu Srbije i u saradnji sa Srbijom.

Zakon o potvrđivanju Sporazuma sa NATO nije u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije. Zakon uspostavlja pravni okvir za saradnju, koja je otpočela još 2006. godine, potpisivanjem SOFA sporazuma. Vlada Srbije i Crne Gore, a zatim i Vlada Republike Srbije, su pre deset godina ušle u proces saradnje sa organizacijom NATO, na dobrovoljnoj osnovi, i u nju su bila uključena sva nadležna ministarstva i institucije RS. Vlada Republike Srbije, koju su tada činile Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije, je 2011. godine donela odluku o započinjanju procesa izrade IPAP (Individualni akcioni plan partnerstva), čiji su prioriteti: podizanje političkog dijaloga, vojne i odbrambene saradnje, javne diplomatije, naučne saradnje, saradnje u vanrednim okolnostima, kao i zaštiti poverljivih informacija. IPAP je usvojen 2014. godine. Pre nas su IPAP usvojile Gruzija, Azerbejdžan, Jermenija, Kazahstan, Moldavija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Rusija ima uspostavljen institucionalni stepen saradnje sa NATO u formi Saveta (NATO-Russia Council), što je mnogo viši i razvijeniji oblik saradnje, kroz više od dvadeset radnih grupa i komiteta, a učestvovala je i u NATO misijama. Savet je trenutno suspendovan, a kao razlog su navedeni situacija na Krimu i, generalno, rusko postavljanje prema Ukrajini. Rusija je potpisala SOFA sporazum 2005. godine, a u Partnerstvu za mir je od 1994. godine.

Srbija stoji na čvrstim pozicijama vojne neutralnosti. Ni jedan potez državnog vrha Republike Srbije, niti bilo koji propis, od 2012. godine, nije doveo u pitanje takvu poziciju. Saradnja u oblasti bezbednosti, odbrane i borbe protiv terorizma, uključuje brojne međunarodne i regionalne organizacije i incijative.

Zakon o saradnji sa NATO daje pravni okvir koji omogućava Srbiji da koristi poverilačke fondove, kada se o njima dogovori sa NATO, kao i da uveća efikasnost logističke podrške i smanji naše troškove angazovanja u multinacionalnim operacijama, pod okriljem UN i EU, kao i budućeg angažovanja u borbenim grupama EU.

Srbija je inicirala osnivanje Poverilačkog fonda za delaboraciju i uništavanje viška ubojnih sredstava i unapređenje kapaciteta Tehničko remontnog Zavoda Kragujevac, novembra 2011. a isti je odobren od strane NATO sredinom 2013. godine. Tim fondom je predviđena ukupna donacija od 3,7 mil evra za Zavod u Kragujevcu i to za nabavku odgovarajuće opreme i obuku. Nakon završetka projekta, novonabavljena oprema ostaće u Zavodu i on će biti osposobljen kao regionalni centar za uništavanje viška municije i opreme koja postoji u velikom obimu u regionu (oko 150.000 t). Velika Britanija je vodeća država u implementaciji Projekta, a najveći donator za sada je SAD sa 500 hiljada evra. U projektu učestvuju kao donatori i partnerske zemlje, Švajcarska i Irska. Srbija učestvuje sa 450 hiljada evra, a očekuje se zarada od prodaje prerađenog materijala od oko 700 hiljada evra.

U okviru sporazuma je predviđeno uništavanje oko 2 hiljade komada zastarele i neupotrebljive municije koja predstavlja balast i opasnost za stanovništvo. Tu municiju ne možemo ni da koristimo, niti da prodamo, a neuslovno se skladišti. Ona može da prouzrokuje nesreću sličnu onoj u Paraćinu. Da budem potpuno jasan. Niko nas ne primorava da uništimo tu municiju. Mi nemamo ni mogućnosti ni sredstva da to učinimo i to se čini isključivo u našem interesu i na naš zahtev. Remontni Zavod Kragujevac već radi na uništavanju viška municije, ali s obzirom na veliku količinu zastarele municije (oko 8 000 t) i na staru opremu i tehnologiju i visoke troškove, trebalo bi puno vremena, uz ogroman bezbednosni rizik.

NATO je podržao ovu inicijativu u cilju povećanja regionalne bezbednosti. Inače treba pomenuti da su sa NATO već realizovani slični poverilački fondovi: uništavanje 28.000 komada viškova malog i lakog naoružanja, u vrednosti od 375 hiljada evra, tokom 2003. godine. Zatim 2005. godine, kada su uništene zalihe protivpešadijskih mina, (oko 1,7 miliona evra). Projekat se realizovao dve godine i uspešno je okončan u maju 2007. godine, sa ukupno uništenih oko 1,4 miliona protivpešadijskih mina.

Što se tiče odredaba Zakona, koje regulištu diplomatski imunitet, on jeste predviđen za pripadnike NATO koji se sa našom dozvolom nalaze na teritoriji Srbije i tu važi princip reciprociteta, odnosno, pripadnici naše vojske takođe uživaju diplomatski imunitet u zemljama potpisnicama. Pravila o imunitetu su uspostavljena osnivanjem Vojne kancelarije NATO, 7. decembra 2006. godina, što je potpisao ministar odbrane Zoran Stanković.

Što se tiče odredaba o oslobađanju od plaćanja carine i poreskih dažbina, na njih se takođe primenjuje princip reciprociteta ustanovljen Partnerstvom za mir. Predstavnici zemalja potpisnica Partnerstva za mir su oslobođeni dažbina u zemlji u kojoj izvršavaju određenu ugovorenu aktivnost.

Srbija veoma vešto nalazi balans u veoma kompleksnim međunarodnim političkim i bezbednosnim odnosima i smatram da podizanje tenzije u javnosti, oko dogovora koji se postižu u interesu naše zemlje, niukom slučaju ne doprinosi unutrašnjoj stabilnosti i težnji da se očuva bezbednost zemlje i bolji život svih građana. Naprotiv.

Inače, sa NATO je do sada potpisano 5 sporazuma koji su potvrđeni sledećim zakonima:


1. Zakon o ratifikaciji sporazuma između Srbije i Crne Gore i Organizacije Severnoatlantskog pakta(NATO) o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama(4. novembra 2005. godine)

2. Okvirni dokument partnerstva za mir(14. decembra 2006. godine)

3. Zakon o potvrđivanju ugovora između Vlade Republike Srbije koju predstavlja Ministarstvo odbrane i grupe nacionalnih direktora NATO za kodifikaciju-Saveznički odbor 135(AC 135) o usvajanju NATO kodifikacionog sistema(9. maj 2011. godine)

4. Zakon o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Organizacije Severnoatlantskog pakta o bezbednosti informacija i kodeksa o postupanju(8. jula 2011. godine)

5. Zakon o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške (19. februar 2016. godine)

Izvor : novosti.rs
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #241 on: February 20, 2016, 06:56:52 pm »

ПУКОВНИК ЈЕВТОВИЋ ОТКРИО ШТА ПРЕДСТАВЉА СПОРАЗУМ СРБИЈЕ И НАТО-А

Док читаоци буду бистрили овај анти–НАТО осврт, у исто време ће у Народној скупштини Републике Србије увелико тећи конструктивни хвалоспеви и једнообразни монолози, тачније срцепарајући рецитали еврофанатизованих посланика – западних и домаћих плаћеника, о „Закону о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Организације НАТО за подршку и набавку (NSPO) о сарадњи у области логистичке подршке“.

О чему се заправо ради и чиме нас то српски властодршци часте у предвечерје најављених избора, усвајајући брзопотезно и на кварно, у свеопштој политичкој галами у којој слуђени народ не може да се сабере и да разазна више било шта, још један погубан законски пропис?

Посреди је заокруживање НАТО агенде у Србији, значајне активности након које није ни потребно званично учлањење земље у северноатлантску Алијансу. Онај мини Штаб у згради Министарства одбране под називом „НАТО војна канцеларија за везу“, одакле се иза кулиса руководи комплетним системом и дневно контролише свака српска војничка пора, овим ће законом тј. споразумом бити комплетиран. Добиће и званични логистички део након чега „игранка“ може да крене. НАТО ће тиме заокружити своју стратешку дубину за поход на Исток – како Блиски и Средњи, тако и онај на Дњепру и Уралу.

Није највећи проблем у томе што ће НАТО особље из састава NSPO, тачније NSPA, бити ослобођено било какве кривичне и материјалне одговорности и уживати дипломатски имунитето каквом, рецимо, Руси на нишком аеродрому могу само да сањају. Затим, што ће бити ослобођени царина и пореза када буду увозили разноразну опрему, борбену, логистичку и ко зна коју све НАТО технику за њихове и наше потребе, што ће ова држава дебело да плаћа, није проблем ни што ће завиривати у сваки војни кутак у складу са СОФА споразумом и располагати свим могућим подацима као на тацни, проблем је куд и камо озбиљнији.

Овим споразумом Србија се дефинитивно одриче и последњег некадашњег елемента борбене готовости – логистичког или исправније и у духу српског језика – позадинског обезбеђења који је, након свеопште НАТО окупације до сада некако и преживљавао. Одричемо се, дакле, војничке традиције старе најмање 150 година, која не само да је доведена до најоптималнијег могућег нивоа – што се аутора овог текста тиче, скоро до савршенства – већ је тај систем научно верификован у најтежим могућим, ратним условима. У условима потпуне изолације земље и то у десетогодишњем трајању, под претњама и притисцима. У амбијенту економског исцрпљивања и на крају у потпуном стратегијском окружењу – са копна, мора и из ваздуха.

Да парадокс буде већи, логистику, односно позадинско обезбеђење, предајемо у руке онима којима смо 1999. године током оружане агресије, демонстрирали управо на том пољу да су три копља испод нас. Без претеривања. При том, не мислим на квалитет њихове борбене и сваке друге опреме и транспортна средства посебно, већ на онај организацијски и функционални део.

Показали смо им да су недорасли и немаштовити, да не могу да нас докуче и нанесу штету ешелонираним ратним материјалним резервама и логистичкој оперативној и свакој другој шеми, да су компликовани, да је њихов систем снабдевања и подршке трупама на фронту гломазан, рањив, успорен, да су им процедуре сложене а поступање трапаво и уштогљено. А посебно уколико им не иде по плану, уколико долази до одступања у директивама и одлукама, уколико се на терену догађаји одвијају неочекивано и у корист противника, када трпе губитке и када су принуђени да се зауставе и израђују анексе за наставак борбених дејстава.

Уосталом, сетимо се првобитног и једино одобреног плана шефова Алијансе – сломити Војску Југославије од 72 до 96 часова и принудити је на капитулацију. Ништа од тога се није догодило. Зато је уследио тајни (илегални, никад одобрен) план „Апокалипса“, чији је циљ био изазавати тоталну хуманитарну катастрофу а земљу и посебно систем одбране, између осталог и на логистичком плану, разорити и трајно онеспособити.

наставак текста у целости , прочитајте на : vesti-gazeta.com
« Last Edit: February 20, 2016, 08:06:12 pm by Jester » Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #242 on: February 20, 2016, 07:51:44 pm »

да,да... ја сам буцов па ћу да прогутам варалицу Angry то око транзита у реду. нек иду људи својим путем, срећно им било. али за муницију не може нико да ме убеди да је боље да се уништи уместо да кад јој се приближи истек ресурса буде испаљена на некој вежби. јефтиније, безбедније и корисније. о уништавању "вишка" наоружања тек нећу да причам, па да се нервирам
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 847« Reply #243 on: February 20, 2016, 08:07:32 pm »

Zar nema morbidne simbolike da dan posle sramnog potpisivanja sporazuma, NATO ubija dva srpska civila?
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101« Reply #244 on: February 20, 2016, 08:15:50 pm »

I ja imam problema sa postovanjem.Evo treći pokušaj sada i izuzetno skraćeno.

U vezi teksta koji je objavljen kao Nikolićev.I ako on(onaj koji mu je ovo pisao)tvrdi da se ne radi o pravdanju,mislim da se baš o tome radi i što je najgore na tom nivou da to vređa.

Ova ratifikacija nije ništa drugo nego ono što nije potpisano u Rambujeu sada je to učinjeno.
Sami tekst uključuje nepotrebno mnogo toga(historijat,potpisi drugih ugovora,da mnoge zemlje  surađuju sa NATO pa trebamo i mi itd).Srbija nije u ustim uslovima kao te druge zemlje jer nisu bombardovane i nije im okupiran dio teritorije.Može i "Rusija" biti član NATO ali nije u istoj poziciji i nisu joj isti interesi.
I poslije 99 NATO se nije ponašao prema nama kako treba(od otmica,suđenja OVK za zločine,zaštita imaovine i ljdi itd)pa i ovih dana imate da izjave iz SAD (u vezi ovih događanja u skupštini Kosova)da oni i dalje podržavaju Kosovo,prave njihove oružane snage itd.Da ne nabrajam dalje ne vidim  u čemu se sastoji njihova pomoć da bi im se omogućilo švrćkanje po cijeloj Srbiji pa i vojsci.
U ostalom u  ratifikovanom dokumentu nigdje ne piše da je NATO dužan da štiti imovinu i narod na Kosovu.
Da ne navodim tko izjavi da trebamo biti ponosni na ratifikaciju.Kao sada je unešeno u dokument da i Vojska Srbije ima ista prava kao i NATO.   Sad kad naša vojska upadne u SAD ili UK i počne da se švrćaka tamo,recimo kod Škota i da ih podržava u otcjepljenju uz jednaki "imunitet" ima da bude pravi "reciprocitet",koji on neznam kako uspije,da poveže sa našim suverenitetom,jer je navodno reciprocitet najveća osobina suvereniteta.

Da ne dužim dalje,bile su neke demonstracije ispred predsjedništva,protiv ovog potpisa.Neke novine navode da je bilo nekoliko stotina a neke čak i 25000.U svakom slučaju dobro je da ima ljudi kojima je ovo bitno a ne samo Ceca,Buba mara,farma itd.
Ovo mi nije uspjelo postaviti a tu je bila i fotka sa demonstracija da se malo i šareni.

Nadam se da će ovo "proći".
Poz.
« Last Edit: February 20, 2016, 08:24:34 pm by Karlo » Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101« Reply #245 on: February 20, 2016, 10:14:16 pm »

I evo da pokušam da dodam neke fotke sa tih demonstracija koje su u medijima slabo propraćene a i da se nešta šareni.
Uz gornji tekst bih dodao da NATO ne samo da nije prijatelj nama nego i nizu zemalja čak i članica NATO što se vidi iz sadašnjih zbivanja u svetu.Ako se moralo ovo ratifikovati jer nam je vojska uništena itd. onad je to trebalo tako i napisati a ne zamjavati narod i narod je trebalo pitati.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* 375696_1.jpg (64.7 KB, 650x434 - viewed 72 times.)

* f30b19ad0769c7e1a5d662500976c9d4.jpg (96.89 KB, 620x414 - viewed 86 times.)

* 39c094a7d1e2684cb48d7134d38d0517.jpg (83.13 KB, 620x414 - viewed 79 times.)
« Last Edit: February 20, 2016, 10:24:06 pm by Karlo » Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #246 on: February 20, 2016, 11:22:46 pm »

Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 325« Reply #247 on: February 21, 2016, 07:59:29 am »

Da li je u izbornim programima sadašnjeg premijera i predsjednika sitnim slovima na dnu stranice pisalo "Odlučno ćemo se zalagati za ulazak Srbije u NATO i EU"?
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 847« Reply #248 on: February 21, 2016, 10:27:20 am »

Ko još gleda izborne programe?  Undecided
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 476


« Reply #249 on: February 21, 2016, 12:24:36 pm »

Ko još gleda izborne programe?  Undecided

Samo ko je lud to gleda, ali svaki dnevnik počinje sa: "Predsednik vlade RS Aleksandar Vučić je...". Zalaganje za "evropske integracije" neumitno, automatski, za sobom vuče pitanje pristupanja "severnoatlantskoj alijansi". Meni se od toga "prevrće u jetrima", ali ko mene pita...? Samo se nadam da neće jednom osvanuti u novinama naslov slovima od "100 cicera", da je srpski bataljon ceo izginuo, ali nije gnusnom ruskom neprijatelju predao svoje položaje na "kalinjingradskom frontu", te da nećemo taj dan slaviti kao državni praznik.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #250 on: February 21, 2016, 03:29:37 pm »

тешко ће то бити... пре ће бити неке нове "југословенске дивизије" Wink
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #251 on: February 23, 2016, 05:04:44 pm »

Замолио бих некога од вас да са правне стране прокоментарише овај члан закона који се односи на  НСПО са НАТО . Закон у пдф:

ZAKON
O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE
SRBIJE I ORGANIZACIJE NATO ZA PODRŠKU I NABAVKU
(NSPO) O SARADNJI U OBLASTI LOGISTIČKE PODRŠKEČLAN 5.
Odgovornost, garancija i osiguranje

5.1. Ukoliko Vlada Republike Srbije prima borbenu tehniku i opremu ili usluge
saglasno ovom sporazumu
, odriče se svih potraživanja po odštetnim zahtevima koji
se odnose na povrede (uključujući i povrede sa smrtnim ishodom), gubitak ili štetu,
kada takva povredа, gubitak ili šteta nastanu usled redovne upotrebe i/ili
funkcionisanja te borbene tehnike, opreme ili usluga.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 359


« Reply #252 on: February 23, 2016, 08:40:08 pm »

То ти је клаузула одрицања од одговорности. Имаш је и код комерцијалних производа. Не можеш да их тужиш и тражиш одштету ако неко страда или настане штета због коришћења опреме коју су ти дали (поклонили). Карикирано, не дају гаранције да опрема коју су ти дали неће убити послугу или се распасти током употребе. Дакле, гледај шта примаш. По мени ништа необично, само експлицитно наведено.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #253 on: February 23, 2016, 08:50:08 pm »

Taj deo je meni jasan i zaista je uobičajen. Obeležio sam žutim slovima "usluge saglasne ovom sporazumu", koje nemaju veze sa datom tehnikom ili opremom. Kakve sve usluge mi možemo od njih tražiti a da se oni odriču bilo kakve odgovornosti ili odštete? Da li je usluga uništavanje viškova oružja i municije na primer?  

cititam :

Ministarstvo odbrane Republike Srbije izrazilo zainteresovanost za usluge koje nudi
Organizacija NATO za podršku i nabavku i želi da uspostavi saradnju u
određenim oblastima logistike, operativne podrške i podrške sistemima
« Last Edit: February 23, 2016, 08:59:28 pm by longtrip » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 359


« Reply #254 on: February 23, 2016, 09:28:46 pm »

Pa na primer,  dadođu sa nekom njihovom dizalicom kako bi nešto pomerili. To padne i ubije nekoga. Ili dođe neki njihov avion (letelica) zbog snimanja terena i padne i napravi štetu. Šta bi još sve moglo biti usluga drugo je pitanje. Može svašta.
Logged
Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 51   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Paluba Forum Logo
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.043 seconds with 23 queries.