PALUBA
May 22, 2024, 08:47:03 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 ... 51   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Srbija - NATO  (Read 218065 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 549« Reply #420 on: October 18, 2017, 07:51:21 am »

Posebno je intenzivna ta obuka bila od 1999.godine na ovamo. Obucavani smo na realnim UBS u realnim uslovima. Oni su npr. 1999.godina na odredjenim mestima bacili kasetne bombe a nasi su inzinjerci i pirotehnicari te bombe trebali da pronadju i uniste. Obuka jos traje posto nije sve pronadjeno.
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 549« Reply #421 on: October 18, 2017, 07:55:54 am »


Vežbe ruske vojske na zapadnoj granici ove zemlje, ali i Belorusije, najviše zaoštravaju odnose NATO-a i Rusije. Razlog tome je gomilanje vojske na samoj granici sa zemljama NATO, kao što su pribaltičke države Estonija, Letonija i Litvanija, ali i sa Finskom, koja je kandidat za članstvo u NATO i blisko sarađuje sa tom vojnom organizacijom.

Pa da, sta Rusi imaju da vezbaju na svojoj teritoriji, jos uz granicu a onoliki Sibir? Istovremeno na drugu stranu granice na par hiljada km od svoje zemlje dodje americka vojska  i to isto radi i to je ok. 
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #422 on: October 18, 2017, 08:46:16 pm »

"Srbija nam je obećala da vaši vojnici neće sa Rusima u Siriju"
D. Luković   18.10.2017.

Sjedinjene Američke Države podržavaju Srbiju u razminiranju, potrebe Srbije su na prvom mestu, ali smo iz Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije dobili uveravanje da srpski demineri neće biti poslati u Siriju, kaže Erik Hejden, ataše za štampu američke ambasade u Srbiji.

Američka administracija sa neodobravanjem gleda na najave da bi demineri VS, u čije je usavršavanje značajno uložila vojska SAD, mogli da idu na teren u Siriju sa ruskim vojnicima, o čemu je „Blic“ pisao. Prema našim saznanjima, to je jedan od uzroka zbog kog su nedavno sevnule varnice između američkog ambasadora Kajla Skota i ministra odbrane Aleksandra Vulina.

- „Blic“ je pravilno izvestio da je vlada SAD pružila značajne donacije u novcu, opremi i obuci kako bi pomogla Vojsci Srbije da se oslobodi mina preostalih iz rata, i tako učini Srbiju bezbednijim mestom. Upravo zbog toga smo, u poslednjih 15 godina, obezbedili više od 20 miliona dolara pomoći za operacije razminiranja u Srbiji. Tokom naše poslednje velike zajedničke vežbe, u aprilu 2017, vlada SAD donirala je oko 450.000 dolara u medicinskoj i opremi za deminiranje kako bi Vojska Srbije unapredila svoje kapacitete - objašnjava Hejden. U aprilu 2017, kada je Ministarstvo odbrane vodio Zoran Đorđević, stigle su najave da bi VS sledeće godine mogla da učestvuje u razminiranju u Siriji. Hejden, međutim, kaže da su iz Ministarstva odbrane dobili uveravanja da do toga neće doći.

- Medijski izveštaji iz Rusije navodili su da će demineri iz Srbije biti angažovani zajedno sa snagama Rusije u Siriji u budućnosti. U poslednjih šest meseci, u našim brojnim razgovorima sa rukovodstvima Ministarstva odbrane i Generalštaba VS, vlada SAD je dobila višestruka uveravanja da je ova priča netačna, i da je cilj naše bilateralne obuke bio da osposobimo pripadnike Vojske Srbije da očiste prostor bivšeg vojnog aerodroma u Sjenici, te da se on otvori za upotrebu. SAD već imaju planove za sledeću godinu kojima bi se nastavila pomoć razvoju kapaciteta Vojske Srbije u ovom projektu. Poput Ministarstva odbrane, i mi smatramo da je važno da celokupna teritorija Srbije bude bezbedna za život i trgovinu - ističe Hejden. On dodaje i da su dobili uveravanja da će, kada se završi posao u Srbiji, naši demineri raditi samo na operacijama koje su pod UN i EU.

Izvor: www.blic.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #423 on: October 21, 2017, 08:58:08 am »

Quote
„Blic“ je pravilno izvestio da je vlada SAD pružila značajne donacije u novcu, opremi i obuci kako bi pomogla Vojsci Srbije da se oslobodi mina preostalih iz rata, i tako učini Srbiju bezbednijim mestom.

Значајан допринос томе да Србија због мина и касетних бомби не буде безбедно место (а за аеродром Сјеница апсолутно) дала је влада САД гађајући и бацајући касетне и друге бомбе где је стигла, укључујући и цивилне циљеве и рејоне. На аеродрому Сјеница није било ни једног војника, ни авиона, ни тенка, па су на њега истресали тоне и тоне бомби. Био би ред, да САД плати управо ту штету коју су починили па и кроз пројекте оспособљавања деминера.

Друго, каква је то штета по интересе САД када би се војска Србије, са Русијом или било ким другим укључила у деминирање простора у Сирији. То је спашавање живота невиних људи. И ништа више од тога. Камо лепе среће да се Војска САД,  искрено и с пуним капацитетом  укључи и тај процес који неминовно следи у Сирији.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #424 on: October 21, 2017, 08:19:18 pm »

Licemeri.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #425 on: October 27, 2017, 07:55:33 pm »

NATO procena: Srpske jedinice bile dobro organizovane i pripremljene
Tanjug   27. oktobar 2017.

Srpske jedinice su bile dobro organizovane i pripremljene, a pokazale su visoku motivaciju i profesionalizam, izjavio je danas potpukovnik Benoa Estuar iz NATO-a posle vežbe ocenjivača NATO-a i Vojske Srbije

BEOGRAD- Srpske jedinice su bile dobro organizovane i pripremljene, a pokazale su visoku motivaciju i profesionalizam, izjavio je danas potpukovnik Benoa Estuar iz NATO-a posle vežbe ocenjivača NATO-a i Vojske Srbije na poligonu "Borovac" kod Bujanovca.

Kako se navodi u saopštenju NATO-a cilj vežbe je bio da se stekne uvid u nivo gotovosti i interoperabilnosti srpskih snaga za učešće u multinacionalnim misijama i operacijama u skladu sa standardima NATO-a.

Više od 60 evaluatora iz različitih komandi NATO-a ocenjivali su gotovost i interoperabilnost više od 250 pripadnika Vojske Srbije.

Među deklarisanim srpskim snagama našle su se inženjerska i pešadijska četa, kao i vodovi vojne policije i atomsko-hemijsko-biološke odbrane.

Tokom dvonedeljne vežbe tim za ocenjivanje su predvodili potpukovnici Benoa Estuar i Iv-Mari Dena iz Komande združenih snaga u Napulju.

Tokom ocenjivanja primenjen je program NATO-a Koncept operativnih sposobnosti koji je osmišljen da unapredi sposobnosti snaga partnera Alijanse da operišu zajedno.

Srbija, kako je rečeno, koristi ovaj mehanizam od 2011. godine kako bi omogućila svojim jedinicama da usvoje vojne standarde NATO-a i tako učestvuju u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #426 on: November 09, 2017, 03:20:51 pm »

Zajednička vežba srpskih i američkih padobranaca
Tanjug   09. novembar 2017.

Srpski i američki padobranci će skakati jedni pored drugih tokom zajedničke vežbe koja ima za cilj jačanje vojnih veza sa Srbijom, izjavio je američki general Tod Volters

Srpski i američki padobranci će skakati jedni pored drugih tokom zajedničke vežbe koja ima za cilj jačanje vojnih veza sa Srbijom, izjavio je američki general Tod Volters, zadužen za Združenu vazduhoplovnu komandu pri NATO.

Prema oceni Rojtersa, ovaj potez bi mogao da izazove protest Moskve.

Britanska agencija navodi da se vežba izvodi na poziv Vlade Srbije, a padobranci iz obeju država će u okviru takozvane pokazne vežbe skakati iz transportnih aviona 2 C-130J, koje je proizvela korporacija Lokhed Martin.

Učestvovaće oko 100 pripadnika osoblja američkog vazduhoplovstva američke vojske, rekao je za Rojters general Volters, koji nadzire i američke vazduhoplovne snage u Evropi i Africi.

"Oni će zapravo dobiti padobranska krila kao rezultat ove aktivnosti. Ovo su aktivnosti izgradnje poverenja - veza koje će trajati doživotno. I oni će svakako poboljšati tehničku obučenost Srba", rekao je američki general.

Za sada se ne zna koliko srpskih pripadnika će učestvovati u vežbi.

Volters je rekao da su tenzije na Balkanu i dalje izazov za NATO i američku vojsku, ali da je ključno angažovanje.

"To će i dalje biti izazov, ali imamo odgovarajući komandni fokus. Imamo odgovarajuće resurse. Imamo odgovarajući dijalog, a vreme će pokazati šta će se se desiti"
, kazao je on.

Rojters smatra da je bilo koja aktivnost vezana za NATO u Srbiji "crvena zastavica" za Rusiju, koja brine o ekspanziji NATO na bivšem komunističkom istoku.

Moskva je, takođe, pokušala da ojača vojne veze sa Beogradom donacijom šest borbenih aviona MiG-29, navodi Rojters i ističe da Srbija delikatno balansira između Rusije i Zapade, odbacujući pozive američkih zvaničnika da izabere stranu.

Najveća država nastala nakon kolapsa Jugoslavije 90-ih godina, pravoslavna i slovenska Srbija prirodno ima afinitet prema Moskvi, ali želi da se pridruži Evropskoj uniji, navodi Rojters, ističući da, iako je EU najvećii trgovinski partner Srbije i investitor, Rusija kontroliše snabdevanje Srbije naftom i gasom.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #427 on: November 09, 2017, 09:03:58 pm »

Quote
"Oni će zapravo dobiti padobranska krila kao rezultat ove aktivnosti. Ovo su aktivnosti izgradnje poverenja - veza koje će trajati doživotno. I oni će svakako poboljšati tehničku obučenost Srba", rekao je američki general.

Не знам нашта је је мислио амерички генерал. Ако је у питању искакање падобраном ту немамо шта научити од њих. Ако нам поклоне нове падобране, е то би већ било нешто и требало би их савладати и научити.
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 549« Reply #428 on: November 09, 2017, 09:14:39 pm »

Mozda ce skakati pomocu RedBulla, bez padobrana.  Grin
Logged
davi
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 181


« Reply #429 on: November 15, 2017, 11:13:46 pm »

Nisam skontao temu za ovo pa može i ovdje

Zemaljske pripreme za vježbu Double Eagle 2017

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* 23559626_1666109226782055_6825028273504632043_n.jpg (114.8 KB, 960x449 - viewed 49 times.)

* 23517967_1666072043452440_886779983259470534_n.jpg (62.82 KB, 960x671 - viewed 40 times.)

* 23518850_1666071910119120_9151692770993350888_n.jpg (54.52 KB, 960x627 - viewed 41 times.)

* 23559817_1666072976785680_8429077964087649948_n.jpg (58.14 KB, 960x640 - viewed 52 times.)
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #430 on: November 15, 2017, 11:30:27 pm »

Biću slibodan da pitam , šta predstavlja i kakvo je ovo obeležje...liči na neku štafetu...ili šta već?
Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #431 on: November 15, 2017, 11:52:42 pm »

Biću slibodan da pitam , šta predstavlja i kakvo je ovo obeležje...liči na neku štafetu...ili šta već?

Мислим да је то М-51 НАТО отварач за конзерве.

Шалу на страну, играју се падобранаца.
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #432 on: November 16, 2017, 08:13:47 am »


  " Igraju se padobranaca" 

 Gurtna za aktiviranje - otvaranje padobrana prilikom skoka sa prinudnim dejstvom .
 Ima u temi o padobranstvu detaljan opis.
 To " žuto je povezano  rancem i otvara ga a posle se padobran otvara kako se otvara- ako se otvori 
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #433 on: November 16, 2017, 10:29:36 am »

Hvala @kilezir
Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #434 on: November 16, 2017, 02:35:59 pm »


  " Igraju se padobranaca"  


Окачили су гуртне на сајлу и трче низ сајлу, то је нека лагана вежбица на рукометном игралишту, играју се. Добро је да гости нису залутали у ЦОП.
Logged
Pages:  1 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 ... 51   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 23 queries.