PALUBA
October 01, 2023, 12:54:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, Dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 51   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Srbija - NATO  (Read 200052 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #45 on: February 05, 2010, 04:52:53 pm »

SAD podržava Srbiju u NATO-u


05.02.2010.

Srbiji su otvorena vrata za članstvo u NATO, ali je to odluka koju sama treba da donese, izjavila je nova ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik. Amerika podržava srpske evrointegracije. Srbija mora da reši otvorena pitanja.

Američka ambasadorka u Beogradu Meri Vorlik je rekla da SAD u potpunosti podržavaju evropske i evroatlantske aspiracije Srbije i da čine sve da potpomognu njene napore u tom pravcu".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Vorlik se nije izjasnila o rokovima za ulazak Srbije u EU, istakavši da nakon pozitivnih koraka sa kraja prošle godine, uključujući podnošenje prijave za članstvo, Srbija ide u dobrom smeru, a da će tajming do punopravnog članstva zavisiti od toga "kakve su namere i aspiracije same Srbije, kao i od obavljenog posla".

"Članstvo u EU je veoma važan cilj, ali treba da se obavi još veliki deo posla. Srbija je sada, nakon predaje zahteva za članstvo, na pravom početku svog puta ka EU", rekla je Vorlik.

Sjedinjene Američke Države, prema rečima ambasadorke, snažno podržavaju pozitivne korake u procesu evropske integracije Srbije koji su se desili krajem prošle godine, uključujći ukidanje šengenskih viza.

Na pitanje da li nakon liberalizacije viznog režima sa EU Srbija može očekivati slične mere i od SAD, Vorlik je rekla da se "to pitanje još razmatra".

Vorlik je istakla da bi članstvo u NATO bilo korisno za proces evropske integracije Srbije, ali da je to odluka koju Srbija sama treba da donese.

"Mislim da je važno da budemo sasvim jasni da su vrata za članstvo u NATO otvorena za Srbiju, a na Srbiji je da sama odluči o tome", rekla je Vorlik.

Vorlik smatra da je saradnja NATO i Srbije kroz program Partnerstvo za mir "veoma važna" i da se mogu "pojačati aktivnosti kroz taj program, koje bi bile korisne za Srbiju".

Međutim, američka ambasadorka ističe da shvata da je to teško pitanje.

"U saradnji sa srpskom vladom i kolegama iz EU treba da vidimo šta još možemo da učinimo kako bismo pomogli da se taj proces nastavi, u oblasti vladavine zakona, ekonomske i drugih reformi i podsticanja biznisa", rekla je Vorlik ocenivši ulogu SAD u evrointegracijama Srbije.


Srpsko-američka saradnja dobra

Vorlik je ocenila da je saradnja Srbije i SAD "u mnogim sferama dobra", ali da treba videti šta može da se učini da se ona ojača i proširi.

"Mislim da je poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena u maju prošle godine bila veoma važna, jer je dala novi ton našim bilateralnim odnosima. Trudiću se da to nastavim i nadograđujem ", naglasila je američka ambasadorka.

Precizirala je da će raditi na jačanju bezbednosne komponente , privlačenju investicija u Srbiju, otklanjanju birokratskih i drugih prepreka i ograničenja za veća ulaganja.

"Potrebno je više direktnih kontakata i programa razmene iz oblasti obrazovanja i kulture koji će povezati dve zemlje i njihove građane", rekla je Vorlik.


Izvor: RTS


* meri-vorlik.jpg (36.84 KB, 527x320 - viewed 138 times.)
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 259« Reply #46 on: February 05, 2010, 09:08:06 pm »

Evo sta kaze ruski ambasador o Srbiji i NATO-u u danasnjem izdanju Novosti

NATO nije jedini put Srbije


05.02.2010.

Istorija odnosa Srbije sa NATO je tragična. Agresija 1999. godine, manifestovana u bombardovanjima cele Srbije, ostavila je u dušama ljudi dubok trag. Svaka srpska porodica ima svoje mišljenje o NATO. Patrijarh Irinej je lepo rekao: ”Za ovo pitanje treba imati mišljenje celog naroda”. A kako to uraditi - to treba sami Srbi da reše.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin ovako komentariše debatu za i protiv NATO koja se u Srbiji zahuktava:

- Pre nego što se odredite prema NATO, verovatno treba razmisliti koje odbrambene zadatke Srbija može da rešava u okviru te organizacije, ili u saradnji sa njom. Tako čini Rusija. Mi zajedničkim radom identifikujemo izazove i pretnje kojima možemo da se odupremo zajedno sa državama Alijanse. U zavisnosti od rezultata ovih konsultacija, moja zemlja će graditi dalju saradnju sa NATO. Obavezan uslov jeste da takva saradnja može da se razvija isključivo na osnovama ravnopravnosti. Osim toga, postoji li uverenost da u Beogradu i Briselu podjednako gledaju na probleme bezbednosti u Evropi, na Balkanu? Neće li mehanizam NATO postati poluga za vršenje pritiska na Srbiju? Situacija na Kosovu može da pruži odgovor.

* Ukoliko bi Srbija u budućnosti postala članica NATO, da li bi to promenilo odnose sa Rusijom?

- A šta vi mislite? Članice Alijanse preuzimaju na sebe pravne obaveze u sastavu vojnog saveza. Neki ”regruti” već su pozicionirali sebe u istaknute strukture oružanih snaga. Drugi maštaju da preuzmu elemente sistema PRO. Protiv koga su oni upereni? Rusija ne može a da ne uzme ovo u obzir. Sa svoje strane, orijentišem se na to da rukovodstvo Srbije zapaža neaktuelnost pitanja pristupanja NATO, da zna da je većina Srba protiv takve perspektive. Uz to, postoji alternativa. Inicijativa predsednika Dmitrija Medvedeva o sklapanju Ugovora o evropskoj bezbednosti, otvara mogućnost stvaranja podjednakih bezbedonosnih uslova za sve države evroatlanskog prostora nezavisno od toga da li su članice vojno-političkih organizacija ili nisu. Srbija je podržala ovu inicijativu.

* Srpski ministar odbrane nije zadovoljan saradnjom sa Rusijom u oblasti odbrane. Kakav je vaš stav o našoj vojnotehničkoj saradnji?

- U vojnotehničkoj oblasti smo davnašnji partneri. Srpska vojska i dalje ima veliku količinu ruskog naoružanja i tehnike, čiji je deo proizveden po ruskim licencama. Srpska vojska će ovo naoružanje eksploatisati još neko vreme, što zahteva učešće odbrambene industrije Rusije radi održavanja u ispravnom stanju bojne gotovosti. Ima perspektiva za vojnotehničku saradnju. Ujedno, prema našoj oceni, strane i dalje ulažu nedovoljno napora za rešavanje nekih tekućih problema. Zbog toga se odugovlači sa narudžbinama, sa razmatranjem komercijalnih i tehničkih predloga, s izvršenjem odgovarajućih poslova. Ova pitanja razmatram sa srpskim partnerima. Smatram da imamo sve mogućnosti za povećanje nivoa saradnje u ovoj oblasti, važnoj za obe strane.

...

Koga interesuje, ostatak intervjua je na sledećem linku
« Last Edit: February 05, 2010, 09:19:18 pm by dreadnought, Reason: Sređivanje vesti i linka po standardu » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 696


« Reply #47 on: February 06, 2010, 11:48:18 am »

Амбасадор  учитиво, али јасно, саопштава ставове Русије. Ширење НАТО сматраће се угрожавањем националних интереса Русије.  Бар тако кажу да пише у новоусвојеној војној доктрини Русије.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/484711/Nova+vojna+doktrina+Rusije.html

И НАТО наравно, дипломатски учитиво исказује своје понуде. На нама је да се равнамо према својој памети и интересима.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #48 on: February 06, 2010, 01:02:52 pm »

Evo šta o svemu kaže ambasador Rusije pri NATO-u, Dmitrij Rogozin ... deluje kao uvrtanje ruke.

...


Moraćemo da priznamo Kosovo ako uđete u NATO


06.02.2010.

Ako Srbija istraje na želji da uđe u NATO, moraće da se odrekne Kosova, nakon čega će i Rusija biti primorana da preispita svoj stav prema Kosovu, jer „ne možemo biti veći Srbi od Srba”, kaže za „Blic” Dmitrij Rogozin, stalni predstavnik Rusije pri NATO, u odgovoru na polemiku koja se zahuktala u Srbiji o mogućem članstvu u NATO.


- Nisu sve zemlje članice NATO priznale nezavisnost Kosova. Kao što je poznato, to su Španija, Grčka, Rumunija i Slovačka. Ali i po međunarodnom pravu, i po statutu NATO takva situacija je prepreka na ulazak Srbije u Alijansu. Kako se stav većine zemalja NATO neće menjati, to znači da Alijansa može da primi Srbiju u svoje redove samo u „novim” granicama - bez Kosova. Beograd će morati da zvanično prizna suverenitet Prištine, što će naravno povući za sobom promenu stava i Madrida i Moskve. Mi prosto nećemo imati argumenata, kako kaže ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, da „budemo veći Srbi od samih Srba” - obrazložio je Rogozin.

Upitan kako Moskva gleda na polemike u Srbiji o atlantskim integracijama, Rogozin kaže da ne razume stav onih predstavnika srpske političke i vojne elite koji žele ulazak Srbije u NATO.

- Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen nedavno je izjavio da ako Srbija želi članstvo u EU uopšte nije obavezno da prvo uđe u NATO. Uz to, teško mi je razumljivo kako se može govoriti o tome kada se u Beogradu do danas vide tragovi bombardovanja NATO od pre deset godina. Tu je i problem Kosova, čiju je nezavisnost priznala većina zemalja članica NATO. Pa problem demonizacije srpskog naroda, flagrantni antisrpski dvostruki aršini Zapada prema učesnicima rata u (bivšoj) Jugoslaviji... Zar je sve to zaboravljeno? Rusija naprosto neće razumeti izbor Srbije u korist NATO u svetlu svega što sam nabrojao.

Ruski ambasador pri NATO veruje da o pitanje učlanjenja u alijansu svakako treba rešavati referendumom, a pre njegovog raspisivanja treba, kaže, proučiti iskustvo neutralnih zemalja Evrope: Austrije, Švajcarske, Švedske, koje su zadržale vanblokovski status, iako su susedi zemalja koje ulaze u NATO. - To im ne smeta da vode miran život i da mirno grade vlastite institucije bezbednosti, ne predajući Briselu svoj nacionalni suverenitet - kaže Rogozin i savetuje da Skupština Srbije i srpska javnost toj ideji posvete maksimalnu pažnju.
U osvrtu na situaciju u južnoj srpskoj pokrajini Rogozin kaže da nije promenio svoje mišljenje o kosovskom problemu.

- Stav Rusije je da ne priznaje nezavisnost Kosova, da ne dozvoli preispitivanje granica Srbije. Činjenica da je u toku smanjenje snaga Kfora uopšte ne znači da se situacija na Kosovu sredila i da se živi mirno - zaključuje on.

Aleksandar Konuzin, ruski ambasador u Beogradu, prekjuče je takođe izjavio da bi Srbija pristupanjem NATO priznala nezavisnost Kosmeta jer, kako kaže, „ta vojna organizacija ne smatra Kosovo delom Srbije”.

S druge strane, domaći analitičari smatraju da Rusija ucenjuje Srbiju pokušavajući da naplati njenu podršku našoj zemlji za podršku u slučaju Kosova, iako je, kako dodaju, ta cena već plaćena izuzetno povoljnim ekonomskim aranžmanom Srbije sa Rusijom, pre svega kroz privatizaciju NIS. Tako oni tumače tvrdnju ruske strane da će, ukoliko uđe u NATO, Srbija automatski priznati nezavisnost Kosova.

I dok su jedni ubeđeni da Rusija tim ucenama želi da postigne samo jedan cilj, a to je zaustavljanje daljeg širenja NATO, drugi smatraju da ona, poput svih velikih sila, želi da ostvari svoj što veći uticaj na drugu zemlju. Predsednik Rusije Dimitrij Medvedev predložio je Srbiji da se uključi u novi sistem evropske bezbednosti, ali ujedno, kako kaže vojni analitičar Aleksandar Radić, on nikada nije detaljno obrazložio šta taj sistem bezbednosti treba da podrazumeva.

- Ništa još nismo saznali o tome. Znamo šta Rusija neće, ali čekamo da saznamo šta hoće - kaže Radić.

On napominje da je Srbija cenu za podršku neprihvatanja nezavisnosti Kosova već platila uspostavljanjem ekonomskih veza sa Rusijom kakve je ta zemlja želela.

- Treba sagledati i rezultate, šta smo tom podrškom rešili - kaže Radić.

Zoran Dragišić, vojni analitičar, kaže je Srbija ta koja će odlučiti o svojoj strateškoj budućnosti.

- Još nisam video da je Rusija istupila iz Saveta NATO-Rusija, niti iz programa „Partnerstvo za mir”. Što se tiče Kosova, ne znam na osnovu koje logičke gimnastike se izvlači zaključak da bi se pristupanjem u NATO Srbija odrekla Kosova - zaključuje on.

Izvor: Blic online
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #49 on: February 06, 2010, 01:25:23 pm »

Politika vojne neutralnosti se neće menjati
 
 
06.02.2010.

Minhen – Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas FoNetu u Minhenu da Beograd neće činiti korake koji vode ka svrstavanju u NATO, niti bilo koji drugi vojni savez, ali će na održavanju mira i stabilnosti sarađivati sa alijansom i svim drugim akterima na Zapadnom Balkanu.


Od ogromne je važnosti u našem diplomatskom nastupu da bezbednosna dimenzija na Kosovu bude diskutovana na najvišem nivou, ocenio je Jeremić, koji učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji - prema njegovim rečima, najvažnijem ovogodišnjem skupu posvećenom bezbednosti.

„Politika vojne neutralnosti se neće menjati. Vlada Srbije neće činiti korake koji vode ka svrstavanju u NATO, niti neki drugi vojni ili odbrambeni savez. To ne znači da nećemo najbliže moguće sarađivati sa NATO i svih drugim akterima na Zapadnom Balkanu na održavanju mira i stabilnosti”, izjavio je Jeremić.

On je u Minhenu održao sastanke se šefovima diplomatija Turske i Azerbejdžana Ahmetom Davutogluom i Elmarom Mamadijarovom, a najavljeno je da će razgovarati i sa ministrima spoljnih poslova Nemačke i Rusije Gvidom Vesterveleom i Sergejom Lavrovom.

Ovogodišnji skup u Minhenu posvećen je budućnosti evropske i svetske bezbednosti i strategiji i misijama NATO.


Izvor: FoNet
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #50 on: February 06, 2010, 01:35:42 pm »

Prozor mora pasti


06.02.2010.

Taman kad sam pomislio da građansko društvo ima kao cilj demilitarizaciju, ukidanje vojnih paktova i denuklearizaciju, odjednom neki njegovi predstavnici postadoše tvrdi zagovornici ulaska Srbije u NATO


Ima li Srbija Vinstona Čerčila? Ili se život mnogih naših političara kreće od večernjih vesti na televiziji jednog dana, preko uvida u ankete sledećeg jutra, do njihove pojave na televiziji sledeće večeri.Nisam siguran da doba masovnih medija podstiče pojavu i uspon političara kalibra jednog Čerčila, sklon sam da sumnjam u to, mada uvek može biti izuzetaka. No, tu su zato izvršni direktori raznih NVO da pripomognu pri donošenju teških odluka.

Zapravo, oduvek sam zavideo izvršnim direktorima raznih NVO. Em zvučna titula, em ne morate da imate previše škole, em ne strahujete za platu koju lepo i redovno zarađujete na zadate teme: NATO, građanske bunde i finski dizajn. I za sve ste kompetentni poput nekadašnjih komunističkih funkcionera: „Drugovi situacija je teška i ozbiljna, jer Prozor noćas mora pasti”! Odnosno Srbija mora u NATO.

Ko se sve u medijima proteklih dana nije iskrcao sa temom o Srbiji i NATO-u, od onih koji su ekspresno završavali večernje škole, ili kurseve u nemačkim planinama, do običnih blefera i izvršnih direktora svih mogućih provinijencija. Ima tu i hajduka, jedinstvene pojave u našoj kulturi koji svojim građansko-demokratskim eskapadama zaslužuju mesto u kolumnističkom Panteonu. Naravno, odmah se sudariš sa limitima političke korektnosti, ali kako doskočiti minotaurskoj nemani žive agresije. Analfabetizam pretvoren u samodovoljnu prepotentnost, koji vas optužuje da plašite narod Srbije kako će NATO tajno da instalira atomske bombe u Srbiji. I kako o tome ne treba da odlučuje narod već predstavnici naroda u parlamentu.

Mora se priznati da postoje intelektualci koji svoj intelekt uzdižu iznad svih drugih. Ako neki drugi ne mogu ili ne žele da shvate briljantnost projekta koji im se nudi, a vidimo ovih dana da nam se to otvoreno nudi, odnosno da nas „inofaktor” zove, onda je to zbog toga što još uvek nisu stigli do visina na kojima obitavaju predlagači tog projekta. Vrlo je opasan takav stav, setimo se koliko je diktatura proizašlo iz toga.

Bivša Jugoslavija bila je krajem osamdesetih godina inicijator pretvaranja Balkana u bezatomsku zonu, predlagala je osetnu redukciju vojnih potencijala svih država u okruženju i ukidanje stranih vojnih baza na tom prostoru. Onda je došao raspad Varšavskog ugovora i SSSR-a, ubijanje Jugoslavije i sve ostale tragedije. Taman kad sam pomislio da građansko društvo ima kao cilj demilitarizaciju, ukidanje vojnih paktova i denuklearizaciju, odjednom neki njegovi predstavnici postadoše tvrdi zagovornici ulaska Srbije u NATO. Otkud to kada su oni nadležni za razvoj demokratije?

Dakle, kako uveriti žirondince građanskih inicijativa, ali i liberalnog i pristojnog Srbina bez mračnih i retrogradnih fiksacija da tajno lociranje nuklearnog oružja nije plod moje egzaltacije, koja, uostalom, i ne pristaje ozbiljnim novinama kakva je „Politika”?

Londonski „Obzerver”, jula 1986. citira pomoćnika ministra odbrane SAD za atomsku energiju R. Vagnera o postojanju „tajnog plana da se na teritoriji Zapadne Nemačke rasporedi nova artiljerijska municija sa nuklearnim punjenjem na principu neutronske bombe”. Vrhovni komandant NATO-a američki general Bernard Rodžers rekao mi je u Monsu, u intervjuu za zagrebački ,,Danas”, oktobra 1982: ,,Neutronsko jezgro može se čuvati i u SAD, dok naše saveznike ne prođu grčevi koje izaziva to oružje”.

Bivši šef generalštaba oružanih snaga Kanade admiral R. Fold u časopisu „Maklinz magazin”, jula 1986. kaže : ,,SAD imaju moralnu obavezu da se konsultuju sa nama prilikom korišćenja naše teritorije kada je reč o atomskom oružju. Amoralno je pripremati planove bez konsultacije sa odgovarajućom zemljom”. „Ako Rusi ne prihvate naše zahteve okružićemo ih svojim bazama da neće moći ni da mrdnu”, rekao mi je specijalni savetnik američkog predsednika Ronalda Regana, ambasador Edvard Roni, u Vašingtonu, u intervju za „Start”, aprila 1986.

Američko nuklearno oružje čuva se u pet baza u Nemačkoj, u pet u Turskoj, u tri u Velikoj Britaniji, u tri u Italiji, i u po jednoj u Holandiji, Belgiji i Južnoj Koreji. Oko 70 odsto američkog taktičkog nuklearnog oružja raspoređeno je izvan granica SAD, u 40 zemalja sveta SAD imaju objekte „nuklearne infrastrukture”. Nijedna lokalna vlada nema pojma šta je u tim objektima.

U redu, možda i ne treba da znaju, ali setimo se invazije na Irak 2003. godine. Setimo se nastupa Kolina Pauela u Savetu bezbednosti UN pre napada na Irak: grafikoni, obaveštajni satelitski snimci, pucketave trake sa presretnutim razgovorima iračkih zvaničnika. Objašnjenja od najuverljivije ličnosti Bušove administracije. Sedam godina kasnije nijednog bureta sa VH otrovom, nijedne bočice botulina, ili antraksa, nijedan dokaz iračkog nuklearnog programa.

Nisam poverovao Kolinu Pauelu, objavio sam tada u „Politici” da je njegov „krunski dokaz” običan ruski stari ABH kamion za dekontaminaciju i da je sve to smešno. Zato i sada ne verujem da bi naši dragi poslanici mogli kvalifikovano da odluče o NATO-u. Znaju daleko manje od Kolina Pauela.


Miroslav Lazanski
Izvor: Politika online
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #51 on: February 06, 2010, 03:30:44 pm »

Амбасадор  учитиво, али јасно, саопштава ставове Русије.

Pošto sam imao priliku da upoznam dotičnog gospodina, mogu da kažem da nije ni malo učtiv. Čovek u svojoj glavi živi u vremenu Brežnjeva. Mene je zaprepastila činjenica kad sam čuo da je on prošle godine poslao pismeni zahtev gradonačelniku Beograda da se vrate sovjetska imena ulicama Beograda. To nije posao jednog ambasadora. Zna se šta je tačno posao jednog (bilo kojeg!) ambasadora.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 753


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #52 on: February 06, 2010, 06:52:49 pm »

Dobro to na nivou grada šta se radi to još i nije ništa. Ali me čudi, pa zar ambasador jedne zemlje ne reprezentuje svoju zemlju. On može privatno da ima mišljenje kavo god mu se sviđa, ali ovo što je izjavio (ovo nije pitanje kako će se zvati ulice, ovo su krupna pitanja) će se uzeti zdravo za gotovo. I ne verujem da bi iko dozvolio da mu ambasador iznosi svoje lične savove a ne državne. Moje mišljenje je da iza ovaga stoji Rusija a ne on lično. Možda je on samo najbolja figura koja će to da "objavi".

Srbija je na teškom putu, ali iz ovoga može čak i da profitira.

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #53 on: March 22, 2010, 07:32:39 pm »

Bošković: Do juna otvaranje misije Srbije pri NATO-u


22.03.2010.

Načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću Petar Bošković najavio je danas da će misija Srbije pri NATO-u biti zvanično otvorena do juna.


Misija Srbije pri NATO-u otvara se u skladu sa učešćem Srbije u programu Partnerstvo za mir i do sada je u više navrata odlagano, mahom iz tehničkih razloga.

Srbiju u NATO-u od 2004. godine, kao "specijalni predstavnik", zastupa Branislav Milinković i pretpostavlja se da će upravo on biti imenovan za prvog ambasadora Srbije u Alijansi.
  
Bošković je, učestvujući sa više vojnih atašea država članica NATO-a i onih koje učestvuju samo u Partnerstvu za mir na predavanju "Vladaj informacijom da bi vladao svojom budućnošću - ti se pitaš, tvoj glas je bitan", u organizaciji Atlanskog saveta Srbije, rekao je da Srbija do sada nije iskoristila ni deo onoga što se ovim programom nudi i dodao da očekuje da će se Srbija aktivnije uključiti u ovaj program.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #54 on: April 11, 2010, 03:44:14 pm »

Ruski ambasador ljut zbog tribine o NATO


10.04.2010.

Konferencija o NATO koja je juče trebalo da bude održana u Varvarinu iznenada je otkazana zbog intervencije ruske ambasade u Beogradu, tvrde organizatori iz Međunarodnog instituta za bezbednost. Zoran Dragišić i Orhan Dragaš iz tog instituta kažu za „Blic“ da je ruski ataše za kulturu Aleksandar Nikolajevič Konanihin zvao predsednika opštine Varvarin i „direktno ga ucenio, rekavši da ruski ambasador neće doći na obeležavanje 200 godina Varvarinske bitke ako se konferencija održi“. U ruskoj ambasadi to demantuju.
 

- Predsednik opštine Varvarin nazvao me je u sredu i rekao da ga je zvao ataše Konanihin i obavestio ga da ruski ambasador ne gleda blagonaklono na odražavanje konferencije i da ga je direktno ucenio da ako se konferencija održi, neće doći na obeležavanje važnog jubileja. Naglasio mi je da mu je važno da na proslavu 200 godina bitke na Varvarinskoj polju dođu Rusi. Milenković je naš dobar prijatelj i jako nam je bilo drago što opština Varvarin, zajedno sa nama i s Odeljenjem za javnu diplomatiju NATO, učestvuje u organizovanju stručnog skupa na kome je trebalo da se iznesu stavovi za ulazak i protiv ulaska Srbije u NATO.

Zato sam mu odmah predložio da konferenciju prebacimo za septembar, nakon održavanja proslave na koju su pozvani Rusi. Potpuno razumem Milenkovića, ali taj potez ruske ambasade je strašna ucena - objašnjava za „Blic“ Dragaš, dodajući da su ugledni govornici koji su spremili referate za konferenciju, poput generala Milana Zarića, bili začuđeni kada su čuli razlog otkazivanja.

Zoran Dragišić kaže da je u pitanju nedopustivo mešanje u unutrašnje stvari Srbije i da ozbiljno izlazi iz mandata ambasade.

- Obavestili smo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i predsednika republike o ovome, a oni moraju da odluče da li će naša država tolerisati takvo nedopustivo ponašanje diplomatskih predstavnika - kaže Dragišić za „Blic“.

Ruska ambasada demantuje, međutim, da su ucenjivali predsednika opštine Varvarin. U ambasadi su kratko za „Blic“ rekli da je ambasador Aleksandar Konuzin samo odbio da učestvuje na konferenciji, ali nisu hteli da objasne zbog čega. U pres službi ambasade tvrde da to nema nikakve veze s pozivom koji je ambasador, „kao i ostale diplomate u Beogradu“, dobio za proslavu 200 godina bitke na Varvarinskoj polju i da su to „dve različite stvari“. Međutim, nisu mogli da potvrde hoće li Konuzin prihvatiti poziv na proslavu. Kulturni ataše Konanihin bio je na službenom putu pa nismo mogli da dobijemo potvrdu da li je zvao gradonačelnika Varvarina. I sam predsednik opštine Zoran Milenković juče je za „Blic“ rekao da na njega niko iz „ambasade Ruske Federacije nije vršio pritisak da se konferencija otkaže“.

- Što se opštine Varvarin tiče, mi smo bili spremni za održavanje konferencije. Naš zadatak je bio da obezbedimo prostor, obavestimo lokalno stanovništvo i funkcionere lokalnih samouprava u okruženju, iz našeg i okolnih okruga i mi smo to uradili. Za sve ostalo bio je zadužen Međunarodni institut za bezbednost, koji je i inicirao održavanje tribine u Varvarinu. U sredu sam u Beogradu imao sastanak sa Dragašom, koji je predložio da konferenciju odložimo za neki drugi termin, što smo mi prihvatili - rekao nam je Milenković.

Kao dokaz da je Milenković ipak imao problem sa ambasadom i da je pokušavao da izgladi problem, iz Međunarodnog instituta za bezbednost poslali su nam Milenkovićevo pismo ruskom atašeu Konanihinu u kome se objašnjava da „tribinu ne treba shvatiti kao promociju NATO pakta i želju da Srbija po svaku cenu postane članica NATO pakta“. Milenković takođe moli ruskog atašea da ambasadora Konuzina „detaljno informiše o dobrim namerama u vezi s pomenutom konferencijom“.

Konstatin Nikiforov, direktor Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka, kaže za „Blic“ da ne veruje da zvanična Moskva otvoreno vrši pritisak na Srbiju da ne stupi u NATO, ali da se ta opcija svakako ne bi dopala ruskim vlastima.

- NATO ambicije su unutrašnja stvar Srbije. Druga je stvar što u Moskvi ne mogu da razumeju otkud takve ambicije posle iskustva s bombardovanjem iz 1999. i što svakako ne bi blagonaklono gledali na eventualnu odluku Srbije da pristupi Alijansi - kaže Nikiforov.

 
Japanski ambasador uzalud došao u Varvarin

Konferencija „Srbija sa jakim saveznicima ili neutralna?“, pripremana mesec dana ranije, bila je tako iznenada otkazana da organizatori pojedine goste nisu stigli da obaveste, pa je, na primer, ambasador Japana juče došao u Varvarin, gde se uverio da je uzalud prevalio put. Konferencija u Varvarinu trebalo je da bude četvrta u nizu sa istom temom pošto su prethodne tri održane u Zrenjaninu, Subotici i Novom Sadu.


Izvor: Blic
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 696


« Reply #55 on: April 11, 2010, 10:34:17 pm »

Мени ипак није јасно ко организује те конференције око сучељавања "за и против НАТО". Иначе јесам за то, али ми то изгледа трапаво. Ако то раде Драгишић и Драгаш, какве то везе има са општином и председником општине ( у овом случају Варварин), као државним органом. Осим, ако то држава не организује, а она за сада то ипак не ради. Ако то ради "Међународним иснтитут за безбедност" ( одакле је тај Институт?) самостално, о свом трошку, онда они закупе салу и обезбеди учеснике, сами рекламирају конференцију и држава, па ни општина као њен део, немају везе са тим. Тада ни господин амбасадор РФ не мора да уцењује.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #56 on: April 18, 2010, 07:16:04 pm »

Intervju ministra Šutanovca za ,,Večernje novosti"


16.04.2010.

NATO SADA NIJE TEMA

Srbija će do kraja godine konačno dobiti profesionalnu vojsku! Narednih meseci biće primljeno oko 4.500 profesionalnih vojnika i time će biti stavljena tačka na jednu od najvećih društvenih reformi u zemlji - poručuje u intervjuu za „Novosti“ Dragan Šutanovac, ministar odbrane, koji očekuje da u decembru bude upućen poslednji poziv regrutima za služenje vojnog roka.


Kakvo je interesovanje za ulazak u profesionalni sastav, s obzirom na plate od 300 evra?

- Veliko, i to ne samo za profesionalce, već je rekordan broj i onih koji su se prijavili za vojne škole. Početna plata u vojsci jeste oko 300 evra, ali mesečno može da se zaradi i duplo više, u šta ne ubrajam angažmane u mirovnim misijama.


Znači li to da se vraća poverenje građana u vojsku?

- Da, i to je bio jedan od prioriteta - da vojsku „očistimo“ od afera i vratimo joj ugled koji zaslužuje. Nažalost, još ima delova sistema odbrane koji nisu imuni na kriminal i korupciju.


Koje mere preduzimate kako biste sprečili korupciju?

- Dao sam nalog da se intenzivira rad VBA, vojne policije i inspektorata, a javnost je sa rezultatima nekih istraga upoznata poslednjih dana.


Da li je otvaranje naše vojne misije pri NATO znak faktičkog približavanja članstvu u ovom vojnom savezu?

- I Švedska, Irska, Austrija i Rusija su vojno neutralne, pa sve imaju kancelariju u NATO, u okviru Partnerstva za mir. Velika je šteta što kancelariju nismo otvorili još 2006, kada smo stupili u Partnerstvo, jer smo do sada uz njihovu pomoć mogli da uradimo više projekata iz raznih oblasti - zdravstva, nauke, telekomunikacija, a i spoljnopolitička pozicija bi nam bila znatno bolja.


Smatrate li da bi o ulasku u NATO trebalo da odluče građani na referendumu?

- Prvo, to pitanje uopšte nije na dnevnom redu i sigurno i neće biti narednih godina. Drugo, niko nam ne postavlja NATO kao uslov ulaska u EU, mada su sve zemlje koje su poslednjih godina postale deo evropske porodice najpre postale članice ovog političko-vojnog saveza. Ima vremena za referendum.


Šta bi za Srbiju bilo bolje - da ostane neutralna ili da uđe u neki vojni savez?

- Neutralnost iziskuje veći budžet, mnogobrojniju vojsku, više naoružanja i savremenu vojnu tehniku. Švajcarska, koja se uvek uzima kao primer neutralne zemlje, ima respektabilnu količinu najsavremenijeg naoružanja, i tamo se i danas služi vojni rok. Pitanje je da li Srbija treba da bude u društvu najrazvijenijih zemalja sveta ili da ostane izolovano ostrvo. Svaka odluka mora biti donesena na osnovu ozbiljne analize i hladne glave, a za to još ne postoje uslovi!


Na ambasadorskoj konferenciji u januaru ocenili ste da vojna saradnja sa Rusijom nije na zadovoljavajućem nivou...

- Moja želja je da unapredimo tu saradnju i očekujem da Srbiju do kraja godine poseti načelnik ruskog generalštaba i da se dogovorimo o razmeni poseta na ministarskom nivou.


Kolike prihode od izvoza namenske industrije država može da očekuje ove godine?

- Do leta bi trebalo da sklopimo još jedan veliki posao, čime bi vrednost ugovora potpisanih
u mandatu ove vlade dostigla milijardu dolara. To svakako znači boljitak za privredu, namensku industriju, fabrike, ali i za one koji žive u tim gradovima u kojim se fabrike nalaze, jer to znači i upošljavanje novih radnika.


Gde sve izvozimo naše naoružanje?

- Od Indonezije do Amerike, a najviše u tradicionalno prijateljskim zemljama Bliskog istoka i severne Afrike. Očekujem da do kraja godine neki naši proizvodi, pre svega municija, koji se rade po NATO standardima, dobiju još jednu potvrdu kvaliteta - uđu i u NATO katalog i budu konkurentni i na najzahtevnijim tržištima.


U koje mirovne operacije će ići srpski vojnici?

- Mirovne operacije su veoma važne za vojsku jer je to najbolja vežba za ispunjenje misija u realnim okolnostima. Korist koju ostvaruje država na spoljnopolitičkom planu je izuzetna. Trenutno smo prisutni u četiri mirovne operacije, a razgovaramo o učešću u još tri, među kojima su Liban i Uganda.


Pominjan je i Avganistan?

- U Ministarstvu se u ovom trenutku ne razmišlja o slanju naših vojnika u Avganistan, ni u Irak.


Koliko će od 5.000 stanova koji se grade na mestu kasarne „4. jul“ dobiti pripadnici VS?

- Ministarstvu odbrane pripašće oko 52.500 kvadrata, što je oko 1.000 stanova, vrednih 70 miliona evra.


Ima li još kasarni i vojnih objekata koji bi mogli da se iskoriste za izgradnju jeftinih stanova?

- Uskoro ćemo o tome razgovarati sa predstavnicima Novog Sada, a slični projekti mogu da se realizuju i u Nišu, Čačku, Valjevu...


Kada će biti poznata sudbina zgrade Generalštaba?

- Raspisali smo konkurs za urbanističko rešenje zgrade koja bi bila sagrađena na Banjici, ideja je da oštećenu zgradu zamenimo za novu, bez dodatnog trošenja budžetskih sredstava. Dešavanja na tržištu nekretnina do sada nam nisu išla naruku, ali očekujem da će, sada, kada kriza jenjava, biti više zainteresovanih za gradnju.


Izvor: Večernje Novosti
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 696


« Reply #57 on: May 19, 2010, 10:39:39 pm »

Ево једног свежијег мишљења о НАТО. Мени је посебно био интересантан део где аутор описује беседе које је у седишту НАТО чуо од политичких и војних представника.


СРБИЈА ИЗМЕЂУ НАТО-А И ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Једноставно речено, НАТО не користи човечанству, па не може ни Србији.

Пре неки дан долепотписани се вратио из посете седишту НАТО-а у Бриселу. Био је позван као припадник српске академске заједнице, а боравио је тамо у својству члана делегације Републике Србије. Отишао је као противник приступања овом савезу, али отворен за аргументе које ће тамо чути, а вратио се још убеђенији у оно што је већ мислио.

Једноставно речено, НАТО не користи човечанству, па не може ни Србији. Ова организација требало је да одумре са завршетком „хладног рата”. На несрећу, то се није десило, па НАТО игра улогу светског жандарма у империјалном интересу олигархије коју предводи САД.

У дводневној посети политичком и војном средишту Северноатлантског савеза чланови делегације имали су прилику да у хладним и тмурним данима и у сивим зградама које подсећају на соцреалистичка здања чују излагања политичара и војника. Први су били дословце катастрофални; рецитовали су песмицу набифлану напамет и брукали се одговорима на питања која су им била постављена: од БиХ преко Космета до Авганистана; од муџахедина преко ОВК до Бин Ладена. Невешто су прали руке од скорене крви. Циници би рекли да се могу са србијанским политичарима мерити, па је утолико и Србији место у НАТО-у. Шалу на страну, „натовски” политичари су више подсећали на ЈНА и њен политички кадар с краја осамдесетих: свуда непотребна тајновитост, забране, стварање мистерија које треба да прикрију трулеж. Војници, грчки и чешки потпуковник, вероватно циљано бирани из нама пријатељских држава, били су знатно искренији, интелигентнији, симпатичнији, али недовољно да исправе лош утисак понет из политичког средишта.

Данас су припадници НАТО-а заузети и забринути због Авганистана, док за Космет веле да је безбедносно успешно окончана прича. Чињеница да су Албанија, Космет и Црна Гора управо канали којима тече промет дроге и трговина људима према западној Европи очито их не брине превише. У Авганистану, међутим, гину њихови војници. Замољен да не износи податак о броју погинулих војника НАТО у овој несрећној земљи, потписник овог чланка ће само рећи да је свака следећа година доводила до знатног пораста броја погинулих у односу на претходну. Тако, убедљиво највише погинулих војника НАТО-а од почетка авганистанске трагедије било је у прошлој 2009. години. Извесно је да ће злосрећна одлука Барака Обаме да тамо пошаље додатне трупе, тренутно их је 105.000, обезбедити талибанима још додатних мета. Биће још више рањених и мртвих.

Пуно је тамо Американаца, али има и других, па и из земаља које нису у НАТО-у. Све земље морају саме да финансирају боравак својих људи у мисијама НАТО-а у свету. НАТО је, како се чуло, готово банкротирао и без новца из ЕУ не би могао опстати. Такође, војна мисија ЕУ при НАТО-у има увид у све што НАТО планира. Ове две чињенице недвосмислено казују да сиромашној Србији чланство у НАТО не може бити у интересу, док чланство у ЕУ заправо спада у њене животне интересе.

Једини аргумент који се могао чути у корист чланства неке мале земље уопште и Србије посебно у НАТО јесте да се њен глас може чути само на тај начин, те да она може бити у току са плановима велике силе само ако је укључена у ову организацију. Сем тога, благодарећи праву вета сваке чланице на било коју одлуку, чланица НАТО-а може спречити оно што је против њених интереса. Но, како се чуло, расправља се озбиљно о укидању права вета, па би оно могло бити упитно већ у времену могућег приступања Србије овој организацији. Такође, ваља се сетити да је, чак, и званична Грчка, иако су Грци били изразито против бомбардовања Србије, гласала за напад на њу. Очито убеђивачка моћ САД била је у том, као и у скоро сваком другом случају, неодољива.

Ако је, пак, Србија у чланству ЕУ, онда јој је чланство у НАТО сувишно, јер већ постоји место где ће се глас Србије чути, па иако, руку на срце, не баш нарочито гласно. Ту ће се Србија већ обавестити и о плановима НАТО-а, јер 21 држава јесте истовремено у ЕУ и у НАТО. Неће бити неопходно трошити огромна средства за војску, што стандарди НАТО-а захтевају, већ ће се преко потребни новац преусмерити за многе друштвене потребе које остају данас незадовољене, иако би њихово испуњавање могло довести и до замајца друштвеног развоја – од образовања и здравства до науке и технологије. Питање безбедности Србије неће бити акутно, ако је чланство у ЕУ штити, баш као што није ни Финској која се граничи са Русијом, али није у НАТО, или Ирској, Шведској, Аустрији, Малти, а у мањој мери и Кипру, који је у ЕУ ушао са проблемом који има са чланицом НАТО-а, Турском. Разуме се, ствари стоје другачије ако се не би ушло у ЕУ, јер тада би Србија била изолована и изложена различитим безбедносним ризицима.

доцент на Филозофском факултету у Београду

Јово Бакић
Извор : дневни лист Политика [објављено: 18.05.2010.] http://www.politika.rs/pogledi/Jovo-Bakic/SRBIJA-IZMEDU-NATO-A-I-EVROPSKE-UNIJE.sr.html
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13 856


« Reply #58 on: May 19, 2010, 10:47:48 pm »

Odličan članak. Hvala Džumba!
Logged
Patriot
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 590


WWW
« Reply #59 on: May 27, 2010, 12:28:49 pm »

SRPSKI ministar obrane, Dragan Šutanovac, najavio je da bi u lipnju u Zagrebu trebao biti potpisan "povijesni sporazum" hrvatske i srpske vojske, kojim se stavlja točka na mračnu prošlost.

"Nakon svih ratova, prvi put se bilateralno sastaju vojske Srbije i Hrvatske i potpisujemo Sporazum o suradnji u ovlasti obrane. To je povijesni sporazum", rekao je Šutanovac za NIN. On je naveo da će "konačno staviti točku na mračnu prošlost koju ne smijemo zaboraviti, a koja treba biti pouka kako da surađujemo u budućnosti".

"Hrvatska i danas ima traume iz 90-ih znatno veće nego Srbija"

Šutanovac je naveo da je Hrvatska posljednja zemlja u regiji s kojom potpisuju taj sporazum, dodajući da je Hrvatska "zemlja s kojom smo imali ratna događanja, koja i danas ima određene traume iz devedesetih godina, znatno veće nego što ih ima Srbija".

Ministar smatra kako je i sama činjenica da će posjetiti Hrvatsku pokazuje da postoji obostrana želja da se neke stvari konačno pomaknu unaprijed. Suradnja bi se temeljila na mogućnosti zajedničkih vježbi, treninga, edukacija, razmjena iskustava, razmjene informacija.

"Hrvatska je u proteklom periodu profesionalizirala vojsku, participira već dugo u Partnerstvu za mir, sad je  ušla i u NATO, to je zemlja koja kontribuira velikom broju mirovnih misija, a to je budućnost i srpske vojske", rekao je Šutanovac.


Očito VS na mala vrata ulazi na Zapadnu tribinu ... U to ime popijmo po jednu ... (Veliki brat ipak gleda)


* DanOSRH2009_5.JPG (430.47 KB, 1072x712 - viewed 143 times.)

* DanOSRH2009_4.JPG (417.95 KB, 1072x712 - viewed 147 times.)

* DanOSRH2009_3.JPG (363.03 KB, 1072x712 - viewed 145 times.)

* DanOSRH2009_2.JPG (353.27 KB, 1072x712 - viewed 132 times.)

* DanOSRH2009_1.JPG (288.29 KB, 1072x712 - viewed 132 times.)
« Last Edit: September 22, 2010, 09:36:24 pm by Broker, Reason: uklonjena drečava boja » Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 51   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.055 seconds with 23 queries.