PALUBA
July 14, 2024, 09:47:18 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 [31] 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... 51   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Srbija - NATO  (Read 223298 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #450 on: November 17, 2017, 05:33:13 pm »

"Односи на релацији" је плеоназам јер релација значи однос. Односи на односу. А можда и није грешка.Али да допунимо те релације на односу односима на релацији:И ово спада у те односе на односу.

Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #451 on: November 17, 2017, 05:47:30 pm »

Не волим овај нови компјутер. Ради сам шта он хоће.
Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #452 on: November 18, 2017, 12:13:13 pm »

Помиње се да је у Панчеву оформљена полу-стална НАТО база, да је у касарни одвојен простор за њих, техника и опрема коју су тражили и да људство долази периодично.  А може бити и да је у питању сарадња према потписаном споразуму.
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 589« Reply #453 on: November 21, 2017, 08:31:04 am »

И онда прочитам да падобранци не знају да скачу са куполама и да треба неко да их научи, а то су раније деца радила. Шта је сад то, регресивна еволуција или новинарска патка?
Где си то прочитао? Гарантовано је у питању лоша интерпретација од стране новинара. За сваки падобран је сасвим уобичајено да се врши преобука, припрема... Тако је у свим војскама. Када се скаче у туђој организацији, поштују се правила оног ко је носилац активности, тако раде и наши када другима организују вежбе, скокове...
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 589« Reply #454 on: November 21, 2017, 08:40:31 am »

Hoćete mi reći šta Vama ovde smeta ? Da znam šta i kako da odgovorim.
 Za svaki navedeni tip padobrana se vršila obuka- koja ovde očito vama toliko smeta. Nikada nije bilo : uzmi padobran s ledine i skoči iz bilo kog aviona.  Radila se priprema kako u Aero Klubovima tako , i još strožije u JNA.
Znači, niko nekaže da neko nezna da skoči  s nečim iz nečeg. U vojsci se rade pripreme, temeljne za tako mogu reći rizičniji posao kao što je padobranstvo. Vama smeta što se " igraju" " vade trake iz roletni"  " uvežbavaju nešto što i deca znaju" ?

Управо тако. Сличне припреме и по дужини и по садржају су рађене и када су наши падобранци ишли у Русију и Белорусију на вежбе "Словенско братство".
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 589« Reply #455 on: November 21, 2017, 08:56:09 am »

А да, успео сам да уочим разлику. Амери су неефикаснији.
На основу чега си то закључио? Smiley
И Руси и Амери имају изузетно разрађен систем обуке, поступке у авиону...свако за свој тип падобрана.

Код масовних десантирања Руси скачу искључиво на стабилизацију (мали падобран који се прво отвара на одвоју од ваздухоплова ради успорења и стабилизације падобранце јер је брзина авиона 300 - 350 km/h), држе се за ручицу за отварање главног падобрана и вуку је у трећој секунди по искакању, чиме се наставља процес отварања падобрана. Такође имају карактеристичан положај тела - згрчено "у бомбу".

Американци и читав Запад масовна десантирања изводе скоковима на принудно дејство, где гуртна аутоматски отвара падобран након одвоја падобранца, што им омогућава брзина авиона - најчешће до 240 km/h.

Све процедуре су разрађене до детаље, максимално упрошћене и проверене у пракси.

Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #456 on: November 21, 2017, 01:12:28 pm »

И онда прочитам да падобранци не знају да скачу са куполама и да треба неко да их научи, а то су раније деца радила. Шта је сад то, регресивна еволуција или новинарска патка?
Где си то прочитао? Гарантовано је у питању лоша интерпретација од стране новинара. За сваки падобран је сасвим уобичајено да се врши преобука, припрема... Тако је у свим војскама. Када се скаче у туђој организацији, поштују се правила оног ко је носилац активности, тако раде и наши када другима организују вежбе, скокове...

Отвори линк који је постављен изнад реченице коју си уредно цитирао, а затим пажљиво прочитај цео чланак.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #457 on: November 29, 2017, 07:34:57 am »

Вашингтон треба да повећа војно присуство на Балкану и да се зближи са Србијом
уторак, 28.11.2017.

Атлантски савет сматра да САД треба да успоставе стално присуство војске у Југоисточној Европи, чиме би показалe константну посвећеност постизању безбедности у региону и омогућилe себи да дугорочно утичу на на развој догађаја. Камп Бондстил је идеалан за то, стоји у извештају

ВАШИНГТОН – Атлантски савет САД објавио је јуче извештај „Балкан напред – нова америчка стратегија за регион”, у којем се предлаже успостављање сталног америчког војног присуства у југоисточној Европи и залагање за „историјско приближавање” са Србијом.

У извештају института из Вашингтона предлаже се и обнављање репутације САД, као „искреног посредника”, као и ослањање на предузетнике и младе у региону.

Успостављање сталног америчког војног присуства показало би да су САД трајно опредељене за безбедност региона и дугорочно учврстило способност САД да утичу на развој догађаја, наводи се у извештају, преноси Бета.

Кад је реч о историјском приближавању са Србијом, строго узевши, то није нов приступ, већ снажнији покушај у светлу обновљеног ангажовања у региону, наводи Атлантски савет.

Београд може и треба да буде близак партнер и савезник у региону, али то може постати само ако почне суштински да се дистанцира од Русије, наводи се у извештају и додаје да то није тривијално питање за српско руководство, али да не треба да буде ни нешто око чега ће ЕУ и САД правити компромисе. „Док јачају своје присуство, САД треба да обнове своје напоре за боље и конструктивније односе са Србијом. Још један покушај да се приступи Београду као партнеру и савезнику, уместо као сталном изазивачу невоља у региону, може исплатити велике дивиденде”, наводи Атлантски савет.

Амбасада САД у Београду поводом извештаја Атлантског савета САД навела је да академске и истраживачке институције немају формалну улогу у формулисању америчке политике према Србији или било којој другој земљи.

Окретање главе од пузећег ауторитаризма лидера у региону вредело је, чини се, на кратак рок, наводи се у извештају и додаје да слепо опредељивање за стабилност науштрб напретка у демократском развоју практично гарантује опстанак патологија које муче регион.

Атлантски савет наводи да САД треба да помогну председницима Србије и Косова Александру Вучићу и Хашиму Тачију да у предстојећој години постигну коначан договор о Косову.

У извештају се наводи да би тек десет одсто Срба ишло у рат за Косово, али и да само осам одсто прихвата признање независности Косова, док друго истраживање говори да је 80 одсто Срба рекло да треба одустати од ЕУ ако је услов за улазак признавање независности Косова.

Такви резултати испитивања јавног мњења „лукавим политичарима” омогућавају бесконачне маневре, а Вучић је „управо таква врста политичара”, наводи Атлантски савет. „Он је дошао на власт смишљено обећавајући својим бирачима и успешан пут ка ЕУ и прихватљиво решавање косовског питања. У међувремену, у иностранству, Вучић је више пута тражио стрпљење међународне заједнице, имплицирајући да ће евентуално довести своје бираче до прихватања косовске независности”, наводи се у извештају.

У анализи се додаје да многи на Западу и даље верују да је Вучић једини који може рештити питање Косова. „Успешно неутралишући домаћу политичку опозицију и са све јачом контролом медија која му обезбеђује власти, неки посматрачи мисле да овог пута мисли озбиљно”, наводи Атлантски савет.

Додаје се да се Вучић, док је западним лидерима обећавао решавање питања Косова, додворавао и Русији, коју види мање као партнера за напредак своје земље, а више као начин да подигне своју вредност на Западу, играјући на карту недохватљивости како би добио неке уступке у вези са Косовом.

Москва радо чини услуге Вучићу и користи своје „историјске” везе с Београдом, које су, како наводи институт из Вашингтона, „ретко биле више од реторичке и моралне подршке”, како би искористила постојећа осећање међу Србима да би довела у питање цео развој после распада Југославије.

Атлантски савет наводи да би јачање војног присуства САД у региону базом на Косову требало да прати дипломатска активност у Београду, како се тај потез не би означио као антисрпски, пошто већ постоји негативно расположење јавности према САД и НАТО-у, које подстичу таблоидни медији који служе Вучићу и његовој Српској напредној странци.

У анализи се наводи да су српски званичници назначили да желе боље односе са САД и да су сами указивали да је српска војска имала више од 200 војних вежби са НАТО-ом и Америком, док је с Русијом имала 17, али да приватно наводе да сарадња с НАТО-ом има негативну конотацију.

Додаје се да се Вучић неће одрећи стратешке могућности за маневрисање и политичке нејасности коју је створио „ашиковањем” с Русијом, али да америчке дипломате морају инсистирати, не да се одрекне „историјског” партнерства, већ на „правичном и тачном покривању онога што би могло бити ’историјско’ приближавање САД и Србије”.

САД би могле да понуде постепено али веома јавно отопљавање односа две земље посетом министра одбране Џима Матиса или неког другог истакнутог члана администрације Доналда Трампа, праћено признавањем да је Србија кључна за регионалну стабилност и вредан партнер у борби против тероризма, али да заузврат Вучићева власт спроведе јавну кампању за зближавање и партнерство са САД. „Сваки корак у процесу приближавања са стране САД мора бити реципрочно узвраћен позитивним напорима српске владе да исприча позитивну причу свом народу”, наводи Атлантски савет и додаје да Вучићу треба указати да је 17 војних вежби с Русијом имало много више медијског покривања од знатно бројнијих мисија са САД и НАТО.

У случају да Вучић то не испуни, уз изговор да не може да контролише таблоиде, САД морају прочитати његов блеф и Србија „уместо да се сматра вредним партнером за мир и стабилност... мора бити изолована од свог суседства, с Москвом на коју се једино може ослонити”. „Да би успела историјска ревитализација савезништва САД и Србије, важно је да се на Вучића изврши чврст притисак, али без захтевања понижавајуће предаје или потпуне промене става. САД могу бити уверене да ће он, суочен с тешким изборим између слабе подршке Русије и праве понуде за зближавање са Западом, направити прави избор”, наводи Атлантски савет.

Ozvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #458 on: November 30, 2017, 08:54:40 am »

Karpenter: SAD da "virnu" u centar u Nišu, a Rusi u Bondstil
Tanjug   29.11.2017.

Majkl Karpenter, savetnik bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, kaže da misli da je sasvim u redu da američki predstavnici "virnu" u centar u Nišu i da ne veruje da će pronaći nešto problematično.

- Neka Rusi dođu i pogledaju unutar baze Bondstil, pritom mislim da su posetioci iz Rusije mnogo puta bili tamo u prošlosti, i takođe neće naći ništa zanimljivo - kaže on za N1.

- Mislim da SAD moraju da obrate pažnju na specifičnu poziciju Srbije na Balkanu. Ova strategija bi trebalo da približi Srbiju evroatlanskim institucijama - ne vojno nego ekonomski, politički, kulturno. To je, verujem, najbolji ishod za Srbiju i region, kao i Evropu. Takođe, nema sumnje da je to najbolje i za SAD - rekao je Karpenter, koji je stručnjak u Atlantskom savetu.

- Mislim da bi SAD trebalo da imaju snažniju ulogu u pregovorima Beograda i Prištine i da bi to bilo dobro za sve strane koje pregovaraju i posreduju. Da li će ta osoba biti Kondoliza Rajs ili neko drugi - ostavljam Stejt departmentu da odluči, ali uveren sam da bi SAD radile u korist normalizacije odnosa, ali i u interesu EU - dodaje on.On je ocenio daje rad misije KFOR-a u zajedničkom interesu i Srbije i vlasti na Kosovu, kao i zajednice na Zapadu. Ukazao je da su srpski zvaničnici mnogo puta rekli da cene to što KFOR obezbeđuje stabilnost u regionu i štiti interese Srba na Kosovu.

- Tamo se zaista ništa ne krije, zna se kako i šta se radi u Bondstilu, siguran sam da ne postoji ni problem ni prepreka za zainteresovane. Verujem da su tamo dobrodošli i ruski i srpski zvaničnici - kaže on. Na pitanje šta misli da bi trebalo da bude odgovor SAD i NATO na rusko prisustvo na Balkanu, Karpenter odgovara da je prisustvo Rusije na Balkanu "sasvim normalno i savršeno prihvatljivo".

- Nema ničeg lošeg u tome. Ali ovde se radi o tome da Rusija, tačnije ruska vlada i naročito obaveštajna služba, pokušava da širi uticaj na region. To je sasvim druga priča. I moramo biti veoma svesni želje za tim uticajem u Srbiji pa i Crnoj Gori - pomenuo sam već dešavanja tokom izbornog dana u Crnoj Gori, koja su organizovana od strane ruske obaveštajne službe - ali i širem regije. Zato, moramo praviti jasnu razliku između potpuno prirodnih i prihvatljivih veza koje se tiču ekonomije, kulture i veoma zloćudnih ali veoma stvarnih aktivnosti koje se dešavaju i koje sprovodi ruska obaveštajna služba - navodi američki zvaničnik. Na pitanje da li je moguće da Srbija postane članica Evropske unije, iako ne želi da postane članica NATO saveza, Karpenter kaže da je, naravno, sasvim moguće i sasvim je prihvatljivo i najverovatnije je izvesno da će Srbija postati članica Evropske unije.

- Samo je pitanje kada će se to desiti. Ako mene pitate - nesporno je da će Srbija ući u EU, jer je to strateški cilj i u interesu je građana Srbije da budu intergisani u evropsku zajednicu i da zajedno sa svojim komšijama profitiraju od zajedničkog tržišta infrastrukturnih projekata i drugih investicija iz EU u region. Sve to je logičan ishod globalizacije i ekonomskog proseriteta regiona. Što se tiče NATO-a, ta odluka je na Srbiji i srpskom narodu. U ovom trenutku, ja ne vidim nužnost ulaska Srbije u NATO i NATO-u nije neophodno da u svom savezu ima Srbiju trenutno. Ali ako jednog dana narod u Srbiji odluči da želi da uđe u NATO - vrata će sigurno biti otvorena. Ta odluka je isključivo na ljudima u Srbiji i trenutan stav da je Srbija vojno neutralna je sasvim prihvatljiv i na mestu -
kaže on. Karpenter ne misli da bi NATO trebalo da pritiska Srbiju, jer to nije ni u interesu NATO, a ni u interesu Srbije.

- Kao što sam rekao - ako za 10 ili 20 godina narod odluči da želi državu koja je deo NATO-a, tada neka Srbija aplicira za članstvo. Ali nema potrebe za sada, ni za Srbiju da bude deo NATO-a, a ni za NATO da primi još jednog člana, naročito ako taj član nije privržen želji da učestvuje u radu alijanse - navodi on. Komentarišući izjave Hojta Brajana Jija koji je nedavno boravio u Srbiji i tada rekao da Srbija ne može sedeti na dve stolice - ruskoj i zapadnoj, Karpenter kaže da nije saglasan sa američkim zvaničnikom.

- Veoma cenim njegove veštine, mislim da je veoma taktičan diplomata, sigurno poznaje region veoma dobro, ali ne mislim da je mudro reći srpskom narodu da moraju birati između veza sa Rusijom sa jedne i Zapadom sa druge strane. Za svaku državu u regionu su mogući i dobri odnosi sa Rusijom i sa Zapadom iako, da, jeste možda nekompatibilno sa namerom da se postane članica Evropske unije, ali to nije izbor sa kojim se ljudi u Srbiji trenutno suočavaju - smatra on.

Izvor: www.blic.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #459 on: December 01, 2017, 08:33:27 pm »

Ову изјаву треба ценити у духу најаве о побољшању односа између САД и Србије и приближавању идеје евро-атлантских итеграција јавности Србије. Међутим, тешко ће то да иде без конкретних потеза САД који потврђују ту намеру. И који неће бити притисак већ супротно, мало већи критички осврт на сопствено (америчко) понашање и удео у стварању криза у овом делу Европе. Све остало ће бити млаћење празне сламе.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #460 on: December 02, 2017, 09:19:13 pm »

U Nišu napravili robota za NATO, a evo šta on sve može
Ivana Anđelković   02.12.2017.

Studenti i profesori iz Centra za robotiku u Nišu napravili su robota za potrebe NATO koji ima zadatak da osmatra okolinu i meri meteorološke parametre.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Projekat je trajao tri godine i uspešno je završen prošle godine, NATO je preuzeo robota, a sada su se pojavile i nove mogućnosti za nastavak saradnje. Rukovodilac projekta, profesor Goran Đorđević, kaže da je Centar za robotiku razvio tehnologiju na kojoj temelji svoj dalji rad.

- Za potrebe NATO napravili smo robota koji služi za monitoring okoline, koji se kreće potpuno samostalno po unapred zadatoj teritoriji, u otvorenom prostoru po bilo kom terenu. On se kreće samostalno, bez intervencije čoveka i po godinu dana, vrlo je energetski efikasan pri hodu i vrlo je autonoman. Umesto da pravimo mrežu senzora na terenu, mi pravimo robota koji nosi senzore za merenje parametara okoline - objašnjava profesor Đorđević za "Blic". Niški Elektronski fakultet konkurisao je kod NATO za ovaj projekat i dobio je priliku da pokaže svoje znanje. Vrednost projekata iznosila je 300.000 evra, te su studenti i profesori dobijali potrebnu opremu u toj vrednosti.

Profesor Goran Đorđević
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Na projektu su radili naši studenti doktorskih studija, profesori i svi oni koji se nalaze u Centru za robotiku. Sada se pojavila mogućnost za nastavak saradnje - dodaje profesor Đorđević. Niški inženjeri su nakon robota za potrebe NATO napravili i robote koji će opsluživati korisnike jednog staračkog doma u Kini, što nije sve jer se u niškom Centru za robotiku razvijaju i mnogi drugi projekti.

- Mi smo u stanju da napravimo i robota koji će ličiti na čoveka, da funkciniše kao čovek, da prijateljski bude nastrojen prema čoveku, ali opet s jeftinom proizvodnjom mi imamo problem preciznosti i pouzdanosti koji nadomešćujemo dobrim iskustvom. Pravili smo i potpuno robotizovane hirurške stolove, sto koji se oblikuje poput transformersa u zavisnosti od toga kakva operacija se radi. To su bili razvojni prototipi, radili smo i robotizovane rendgen-aparate koji autonomno funkcionišu - objašnjava Đorđević. U niškom Centru za robotiku navode da im je najveći izazov to što umeju da naprave jeftine robote koji mogu da služe, ali da je za ozbiljnije projekte ipak potrebna ozbiljna investicija.

- Nama je uvek bilo interesantno da pravimo jeftine robote koji rade, jer lako je napraviti skupog robota. Što se tiče daljih projekata, voleo bih da radimo na razvijanju robota za kuvanje. Postoje veoma ozbiljne šanse da se ta ideja razvije, ljudi iz industrije hrane moraju da nam daju sastojke po specifikaciji, onda mi te sastojke stavimo u mašinu i ona sama meri, kuva, priprema i samo izbaci tanjir hrane - priča profesor Đorđević.

Deset puta jeftiniji od aparata poznatih kompanija

Niški elektronci su još 2005. godine radili na principu - napraviti isto što i konkurencija u svetu, ali mnogo jeftinije. Primer je robotizovani rendgen-aparat koji su niški elektronci konstruisali za tadašnji "Jugorendgen", čija je vrednost 200.000 evra, dok za sličan aparat svetske poznate marke naplaćuju i do dva miliona evra.

Izvor: www.blic.rs


* 01.jpg (32.89 KB, 470x300 - viewed 55 times.)

* 02.jpg (51.39 KB, 470x540 - viewed 50 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #461 on: December 02, 2017, 10:28:58 pm »

Леп успех овог Центра за роботику.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #462 on: December 04, 2017, 01:28:42 pm »

Stoltenberg: Srbija je suverena, poštujemo to što ne želi u NATO
Tanjug   04. decembar 2017.

Srbija je nezavisna, suverena zemlja i poštujemo njen stav da ne želi članstvo u NATO i to nam nije prepreka za jačanje saradnje, poručio je danas u Briselu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg

"Ne razgovaramo o članstvu Srbije u NATO. Srbija je jasno stavila do znanja da to ne želi i NATO to poštuje", rekao je prvi čovek NATO novinarima u sedištu Severnoatlantskog saveza.

Kako je rekao, Srbija je odlučila da bude neutralna i teži ka članstvu u EU i NATO to poštuje i podržava njen napredak na tom putu.

"Srbija je nezavisna,suverena država. Srbija ne želi u NATO. Ali za nas je potpuno normalno da imamo dobru saradnju i sa nekom zemljom iako ne želi u NATO", rekao je on, podsetivši na saradnju sa Finskom, Švedskom ili Austrijom.

On je podsetio da se više puta sastao sa Aleksandrom Vučićem, i u vreme kada je bio premijer i sada kada je na funkciji predsednika države.

"Nastavićemo da jačamo saradnju", rekao je Stoltenberg.

Na pitanje srpskih novinara u vezi sa ruskim humanitarnim centrom, on je ponovio da je Srbija suverena zemlja.

"Srbija ima vojne vežbe sa Rusijom ali i sa nama. Poštujemo njene suverene odluke", zaključio je šef NATO.

On se obratio novinarima uoči dvodnevnog sastanka šefova diplomatija država članica na kojem će u fokusu pažnje, kako je najavio, biti jačanje saradnje NATO i EU, situacija oko Severne Koreje, borba protiv terorizma.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #463 on: December 14, 2017, 09:15:09 pm »

У Србији вежба НАТО-а у реаговању на ванредне ситуације
четвртак, 14.12.2017.

Припремили смо нацрт Стратешких смерница за информисање јавности о процесу сарадње Србије и НАТО кроз програм Партнерство за мир, који ће ускоро бити упућен на усвајање Влади Србије, каже Бранимир Филиповић

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Србија ће, како је најављено, први пут наредне године бити домаћин теренске симулационе вежбе у области ванредних ситуација у заједничкој организацији са НАТО, односно Евроатланским центром за одговор у случају катастрофа.

Како пише портал Јуропијен вестерн Балканс, Србија је успешно учествовала у сличним вежбама које су се прошле и овде године одржале у Црној Гори и Босни и Херцеговини, што приказује континуитет сарадње и на овом плану. Када је у питању јавна дипломатија, стиче се утисак да на овом плану постоји далеко више простора за усавршавање.

То је, како се наводи, потврдио и Бранимир Филиповић, вршилац дужности помоћника министра спољних послова Република Србије, истакавши то подручје као проблематично. „Област јавне дипломатије је идентификована као „најслабија карика”, уз оцену да је потребно додатно ангажовање и наше и НАТО стране на плану бољег информисања јавности о дометима међусобне сарадње”, рекао је он.

Он је и најавио одређене промене када је у питању предстојећа ревизија ИПАП на овом плану. „Припремили смо нацрт Стратешких смерница за информисање јавности о процесу сарадње Србије и НАТО кроз програм Партнерство за мир, који ће ускоро бити упућен на усвајање Влади Србије”, истакао је Филиповић.

Објаснио је потребу да се објективно и благовремено јавности предоче добити ове сарадње уз циљу адекватног представљања државних активности. Са друге стране, војни аналитичар Александар Радић нема такав утисак, с обзиром да годишња евалуација ИПАП споразума није позната јавности.

„Став актуелних власти је да се поверљивим третира садржај докумената и активности за које је у пракси насег региона уобичајено да су јавне теме и да се о њима обавештавају стручна јавност и новинари”, рекао је.

Дакле, стање компликује чињеница да се годишња евалуација ИПАП не приказује јавности. Уколико би до тога дошло, заинтересована јавност би могла да има јасан увид колико је свеобухватан обим сарадње Србије и НАТО.

На тај начин, лакшим приступом чињеницама о степену кооперације и користи по Србију, лакше би се стало на пут таблоидним насловима попут „НАТО спрема инвазију на Србију”, али и отворила могућност да читаво друштво у сагледавању безбедносне позиције наше земље превазиђе емотивне елементе.

ИПАП, Индивидуални акциони план партнерства представља најинтензивнији облик билатералне сарадње НАТО са земљама које нису чланице овог савеза. Овај механизам сарадње настао је 2002. године на самиту земаља чланица НАТО-а у Прагу, са циљем да се успостави свеобухватнија сарадња са партнерским земљама, као и да она буде што је могуће више прилагођена потребама и интересима сваког од партнера.

Како је тада речено „савезници су одлучни да наставе и унапређују подршку и савете заинтересованим партнерима, како би им помогли у суочавању са изазовима 21. века”. Дакле, ИПАП представља средство за структуирање и адекватно организовање билатералне сарадње НАТО-а са партнерским земљама у циљу извршавања реформи у земљи која није чланица. У пракси, он је још један од показатеља да је овај савез више од војно-безбедносне организације, како се често перципира у јавности и да та сарадња са овом организацијом може обухватати различите области.

Од „основних” области везаних за одбрамбена, безбедносна и војна питања, ту су и нека „алтернативна” попут области информисања јавности, сарадње у области науке, животне средине и планирања у ванредним ситуацијама, заштите података.

Када је у питању Индвидуални акциони план партнерства за Србију, фебруара 2011. године на седници Владе Србије донет је закључак о покретању процедуре за израду овог плана, а Презентациони документ усвојен је јула исте године.

Да ни промена власти не доноси заокрет у курсу Србије да блиско сарађује са овим западним партнером, показује да је у децембру 2014. Влада Србије усвојила овај документ, а почетком 2015. је усвојен и од стране НАТО. С обзиром да ИПАП представља предвиђени план сарадње, а не међународни споразум, њега није морала да ратификује Народна скупштина. (Танјуг)

Izvor: www.politika.rs


* Vezba-spasilaca.jpg (44.33 KB, 672x504 - viewed 57 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #464 on: December 21, 2017, 06:22:36 pm »

САД ће испитати војну сарадњу држава западног Балкана са Русијом
четвртак, 21.12.2017.

ВАШИНГТОН – Америчко министарство одбране ће заједно са Стејт Департментом, а по налогу Конгреса САД, током наредне године извршити процену сарадње свих држава западног Балкана са САД, али и Руском Федерацијом у области одбране и извештај о томе доставити надлежним комисијама америчког законодавног тела.

Како се наводи у федералном закону, који је прошле недеље ступио на снагу, прецизира се буџет и планови за одбрану САД за 2018. годину, а извештај ће садржати и детаљне информације о војној сарадњи БиХ, Србије, Косова засебно, као и Македоније са Русијом.

„Извештај мора да садржи процену безбедносне сарадње свих држава западног Балкана са Русијом и то листу наоружања, одбрамбених система и војне технологије вредне милион или више долара, које је добила или купила било која држава западног Балкана од 2012. године. Опис учешћа војних снага у тренинзима и вежбама са Русијом у истом периоду, као и опис уговора о сарадњи у које су ушле земље региона са Русијом”
, наводи се у Закону, преноси агенција Фена.

Осим тога, Влада САД ће Конгрес морати да упозна и са проценом о „обавештајној сарадњи држава западног Балкана са Русијом”, као и о последицама такве сарадње на интересе САД и НАТО, државе региона и државе које граниче са Западним Балканом.

Такође, тражиће се исте процене и информације о сарадњи држава са САД и опис учешћа и акивности четири државе у програмима НАТО, посебно Партнерству за мир, а како се наводи у документу се опширно говори о програмима реакције на „претњу Руске Федерације” интересима САД широм света.

Документ који ће америчко министарство одбране и Стејт Департмент доставити комитетима Конгреса биће јаван, али ће моћи да садржи делове који неће бити доступни јавности.

АП: Куповина хеликоптера може повећати тензије

Америчка агенција АП пренела је изјаву министра одбране Србије Александар Вулин да се током посете Русији разговарало о куповини шест вишенаминских хеликоптера Ми 17, уз оцену да „то може да повећа тензије на Балкану и руски утицај у региону”.
Како се наводи, Вулин је рекао да је постигнут висок ниво војне сарадње између две државе, а током посете српског председника Александра Вучића Москви. Агенција подсећа да је Србија у септембру добила шест борбених авиона МИГ-29 из Русије, као и да ће јој испоручити и 30 тенкова и оклопних возила.

(Танјуг)

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 [31] 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... 51   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.052 seconds with 23 queries.